Gość: radek IP: *.man.polbox.pl 19.05.05, 17:11 dwie godziny?? to bylo minimum! czasami ten czas wydluzal sie do 12 godzin! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: EX Re: Bilety na InterCity przez internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 18:34 Ale jajca, ludzie! cywilizacja wdziera się do PKP. Jak tak dalej pójdzie w kiblach w pociągach będzie papier toaletowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna Re: Bilety na InterCity przez internet IP: *.z066088240.nyc-ny.dsl.cnc.net 19.05.05, 19:05 Ja tego nie rozumiem, mamy tylu informatykow w POLsce, dlaczego w Stanach bilet przez internet kupuje sie prawie tak samo latwo jak kupuje sie chleb w sklepie. Co stoi na przeszkodzie, zeby ulepszyc ten system i inne zakupy przez interenet: oplaty, bankowosc itd czy ktos mi to moze wyjasni tylko bez zadnych zlosliwosci prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Rezerwacja biletów sms-em IP: *.chello.pl 19.05.05, 19:06 jeszcze na początku roku można była usługa - rezerwacja biletów sms-em. system odsyłał potwierdzenie rezerwacji też sms-em, na podstawie którego konduktor wypisywał bilet bez dodatkowej opłaty. fantastyczne rozwiązanie, bo o ile telefon ma się przy sobie zawsze, to komputer w podróży - w dodatku z drukarką - ma już mniej osób :) niestety moja radość trwała krótko. a nasz ulubiony przewoźnik tłumaczył się zapytany o powód że dostawca usługi nie był solidny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Też mi nowość....Na DB tak sie kupje od lat. IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 20.05.05, 21:12 Ale zapomniałeś o jednej rzeczy - PKP to nie DB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek A jak zabezpieczą takie bilety przed fałszowaniem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 20:35 Przecież znając wzór każdy będzie mógł w domu "pokombinować" i wytworzyć sobie później taki bilet już bez pośrednictwa PKP :) A bardzo wątpię, żeby konduktorzy byli wyposażeni w komputery komunikujące się bezpośrednio z systemem rezerwacji, aby sprawdzić czy bilet jest w porządku. Oczywiście sam uważam pomysł PKP za bardzo dobry i gratuluję im, ale mam nadzieję, że powyższy problem da im się jakoś rozwiązać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truth Bardzo prosto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 21:46 Taki bilet bedzie podpisywany przez system przy uzycziu klucza prywatnego PKP (na bilecie obok daty pojawi sie kilka dodatkowych cyfr).. Konduktorzy beda mieli proste urzadzenia, ktore beda sprawdzaly czy ow bilet zostal wydany przez PKP (uzywajac klucza publicznego sprawdza czy podpis sie zgadza). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PKP precz!!!!! Re: Bilety na InterCity przez internet IP: *.jjs.pl 19.05.05, 22:26 w krajach cywilizowanych wystarczy bilet wydrukować na własnej drukarce, konduktor on-line sprawdza czy wpłynęły pieniądze. Przenośne kasy komputerowe (może bez takich on-line bajerów) mają konduktorzy w Rumunii, na Białorusi i Ukrainie, o Czechach, Węgrzech, Litwie, Słowacji nie mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mahh Taki system to absurd! IP: *.aster.pl 19.05.05, 23:54 No przecież przelew w Polsce idzie 2 dni! No chyba że PKP będzie miało konta we wszystkich bankach z dostępem internetowym. Wówczas każdy przelewał by na konto PKP tego samego banku i byłoby to szybkie A co jesli mail potwierdzjący nie przyjdzie na czas? Ja korzystałem wcześniej z usługi rezerwacji to zdarzało sie że maile do PKP jakoś dziwnie ginęły, w sumie nie było dużego problemu, w końcu nikt przez to nie stracił kasy. A w przypadku przelewów przecież człowiek przeleje żywą kasę, a później bedzie miesiącami pewnie czekał na ropatrzenie reklamacji, jak to PKP ma w zwyczaju (wiem bo reklamowałem i trwało to pół roku niczym zwrócili mi kasę) Czemu nie można to zrobić w sposób zwyczajny jak działają zwykłe sklepy internetowe? Tylko jakieś wynalazki z kontami. Po prostu płatność kartą kredytową i od razu potwierdzenie. Takie proste a takie trudne dla PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Taki system to absurd! IP: *.server.ntli.net 20.05.05, 00:08 Bez paniki, z pokretnego komunikatu PKP Intercity www.intercity.com.pl/190 (swoja droga nie wiem kto im projektowal uklad strony, niby graficznie ladny ale niektore elementy pasuja jak piesc do nosa, albo jakby je wstawiala Pani Jadzia z kasy biletowej w przerwie na kawe) wynika, ze ma byc mozliwa platnosc karta. To chyba dziennikarz/-rka GW nieprecyzyjnie opisuje sprawe. Co do weryfikacji biletu to tekst o "zabezpieczonym przed falszerstwami" mailu jest bzdura, bo zwykla graficzna obrobka da sie sfalszowac kazdy wydruk, gwozdz w tym zeby konduktorzy mieli mozliwosc laczenia sie z systemem rezerwacji i sprawdzania oryginalnosci biletu. Jak na razie jestesmy mamy chyba jedyna kolej na zachod od Bugu, gdzie kontrolerzy elektronike ogladaja tylko w formie komorek u pasazerow. Jak sie ostatnio przesiadalem na granicy z polskiego pociagu do czeskiego, to mialem na serio wrazenie ze wjezdzam z Dziczy do Cywilizacji. Wstyd! Tak czy siak trzeba kibicowac IC, zawsze to krok do przodu, a ze koslawy - coz, witamy w Grupie PKP - Pewnosc, Komfort, Punktualnosc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konduktor Pudzian PKP to etos i tradycja! IP: *.jjs.pl 20.05.05, 00:19 a na wschód od Bugu to myślisz, że białe niedźwiedzie w wagonach siedzą? Tam też koleje idą do przodu, tak jak napisałem wyżej, elektroniczne kasy są już w Rosji, na Ukrainie, Białorusi... Brawo PKP! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: PKP to etos i tradycja! IP: *.server.ntli.net 20.05.05, 00:22 Niedzwiedzie to nie wiem, na Bialorusi juz pewnie wszystkie siedza w pierdlu. Ale nie sadze zeby na Ukrainie mozna bylo kupic bilet w internecie. I ani poziom bezpieczenstwa, ani stan taboru nie ida za bardzo do przodu. A goraca wode do wagonu to sobie moge wziac z domu w termosie. Nie bronie PKP, ale trzeba przyznac ze chociaz IC powoli idzie do przodu. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasazer spod okna Re: PKP to etos i tradycja! IP: *.jjs.pl 20.05.05, 00:48 Idzie do przodu i dojść nie może! Cala sprawa jest postawiona na glowie, nie ma wspolnego biletu dla wszystkich przewoznikow, "bo to oddzielne przedsiebiorstwa". Oglupialy klient slucha takich glupot i wierzy, a prawdziwa przyczyna jest brak checi - zwiazki i umowy taryfowe rozne zarzady kolejowe zawieraly juz w czasach Bismarcka! A teraz kazdy pociag to inny bilet - drozej, niewygodnie, kto sie w tym polapie? Przeciez przewozy regionalne dostarczaja pasazerow glownym liniom... Jeszcze jedna "sensowna" koncepcja PKP - pociag Siedlce-Warszawa, jeden dziennie a wlasciwie to pol, bo w druga strone jedzie pusty. Widmo to istnieje tylko dlatego, ze UE dofinansowala remont linii i nie mogla tolerowac faktu, ze czas przejazdu sie nie skrocil. Zamiast wprowadzic normalna oferte utworzono taki idiotyzm i tlumaczy sie publice, ze to normalne i przejaw nowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomga Re: PKP to etos i tradycja! IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 20.05.05, 18:19 oi przepraszam podrozowałem białoruskim pociagiem do Moskwy i ukraińskim do Kijowa: bezpieczeństwo, czystość, komfort wyposażenia o wiele wiele lepszy niz w brudnych i smierdzących polskich wagonach, stan taboru - faktycznie różny ale rozwiązania w tym taborze pomysklane z głową żeby ułatwiać a nie utrudniac (no moze prędkości nie są za duże ale i tak porównywalne jak w Polsce) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Bilety na InterCity przez internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 05:33 A jak ten druk będzie "zabezpieczony przed fałszowaniem"? Jakieś bzdury, nawet kupując bilet na samolot dostaje się tylko numerek, a dane są sprawdzane w dokumentach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżnik Re: Bilety na InterCity przez internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 07:37 Tez mi wynalazek, w Niemczech mozna kupic bilet na dowolny pociąg powyzej 100 km na 10 minut przed odjazdem oczywiscie przez internet i maja zniżki 25% pn-pt i 50% w weekend na bilet w dwie strony. Kupowalem juz bilety przez internet na pociągi TGV, Thalys (Kolonia->Paryż Gare du Nord) i nigdy nie mialem problemu, oczywiscie bilety dostarczono mi priorytetem do domu w Polsce. Kiedy PKP wprowadzi znizki dla kupujacych bilet w dwie strony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomga Re: Bilety na InterCity przez internet IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 20.05.05, 18:21 > Kiedy PKP wprowadzi znizki dla kupujacych bilet w dwie strony? mało jeżdzisz w Polsce, już to jest..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer InterCity to niej jest interes dla pasażerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 21:11 Ja już zostałem oszukany i więcej nie chcę. Intercity to firma mająca za zadanie zarobić jak najwięcej. Prawdziwy, uczciwy interes polega na sprzedaży usług i wywiązywaniu się z tego co jest oferowane w reklamach. Dziś interes pojmowany jest inaczej. Klienta naciągnąć i dać mu jak najmniej z oferty. Ceny biletów są takie że kalkulując jedna osoba jadąc samochodem zapłaci tyle samo za przejazd własnym samochodemco intercity. Gdy jadą dwie osoby koszty znacznie maleją. Samochod ma tą zaletę że rusza wtedy kiedy chcą tego jadący nim ludzie. Wada jest tylko czas podróży. Odpowiedz Link Zgłoś