wielki_komuch 31.05.05, 19:49 no to SLD konczy rzady w pieknym stylu...a moze dolaczymy do ZBiR-u teraz?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: LastBoyScout Re: Szokująco złe dane o gospodarce IP: *.236.93.227.Dial1.NewYork1.Level3.net 31.05.05, 20:05 BUM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dustin Re: Szokująco złe dane o gospodarce IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 31.05.05, 20:10 I dzięki Bogu bi już się bałem tego pędu do świetlanej przyszłości.......a tak jak bezrobocie wzrośnie bardziej to ludzie w końcu pogonią i tych z lewej i prawej strony. A może tak byśmy rozwalili też Parlament? Na cholerę nam potrzebny z tymi mordami do wykarmienia. Ach rozmażyłem się.... Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Jak ci goście z Gazety Wyborczej umią wytłumaczyć 31.05.05, 23:21 Ekonomiczny serwis Gazety Wyborczej wszystko potrafi wyjaśnić, zna przyczyny i uwarunkowania. Może ci mądrale ekonomii powiedzieliby co zrobić, żeby nie było tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbishop a umią umią IP: *.provider.pl 01.06.05, 01:18 davidmors napisał: > Ekonomiczny serwis Gazety Wyborczej wszystko potrafi wyjaśnić, zna przyczyny > i uwarunkowania. > Może ci mądrale ekonomii powiedzieliby co zrobić, żeby nie było tak źle. Nieraz mówili. Żeby tylko któryś rząd chciał słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Podnieście jeszcze bardziej AKCYZE na olej :]]] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 02:27 No z pewnością takie działania Nanemana jak dzisiejszy 400% wzrost akycyzy na olej opałowy jeszcze dobiją te wskaźniki. Olej był po ok 2zł teraz bedzie po ok 3zł a więc w moim przypadku to zwiekszenie kosztow ogrzewania domu 2000zł. Trzeba będzie ciąć konsumpcję w budżecie domowym więc niech geniusze w MF nie licza na wiekszy popyt wewnetrzny bo kto niby go ma im napedzic najbiedniejsi czy wlasnie klasa srednia ktora tepia swoim FISKALIZMEM. Odpowiedz Link Zgłoś
marzier Re: Podnieście jeszcze bardziej AKCYZE na olej :] 01.06.05, 05:05 ja cie rozumiem , bo my konsumenci!! ale ci z góry ni huja nie rozumią, nie ma szans!Nikt nie pomyśli że Ty więcej nie możesz zarobić bo nikt ci nie da więcej, od przysłowiowej michy trzeba odjąć!! Na górze huje na dole glizdy w Warszwie w rządzie same pizdy!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elibre Re: Podnieście jeszcze bardziej AKCYZE na olej :] IP: *.reynet.pl 01.06.05, 11:48 nie tylko na olej! wiecej akcyz i podatkow!!! beznadziejnie marnowanych zreszta :-/ Masakra nie Polska :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Załamany polactwem Re: Podnieście jeszcze bardziej AKCYZE na olej :] IP: 195.* / *.acn.waw.pl 01.06.05, 14:32 Więcej kultury gnojku!!!! Nie w Warszawie a w Polsce!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakers Balcerowicz - guru ekonomistów GW, przyczynił się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 07:37 Zbieramy owoce działalności speców rodowodem z Gazety Wyborczej, których najlepszym przykładem jest Balcerowicz. Wszystko co dochodowe sprzedać! Majątek jest tyle wart ile kto za niego zechce dać! Pozbyć się banków! Sprzedać ziemię! To są recepty z Gazety Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LZ Re: a umią umią IP: *.interkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 08:51 Dokładnie tym samym straszyli euroentuzjaści w przypadku naszego nie wejścia do UE. Miało być załamanie i tragedia. A tak mamy rok w Unii :-))))) Komentarze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIE obraza Ojca Sw Wzgardz srebrnikami - nie sprzedaj – NIE IP: *.dyn.optonline.net 01.06.05, 07:21 NIE – obraza Ojca Swietego Dlaczego Ojciec Swiety zrezygnowal z pochowku w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
rodzina_adamsow Znowu ten głupi "Polak-katolik" :( 01.06.05, 16:06 Własnie m.in. przez takich religijnych oszołomów (którzy sa u władzy) gospodarka sie sypie. Pytacie gdzie ida wasze podatki: Swiatynie Opatrznosci, Lichenie, pominiki papierza, finansowanie religio w szkolach, finansowanie katolickich uczelini. GA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Jak ci goście z Gazety Wyborczej umią wytłuma IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.06.05, 10:59 Wstrzymac transfer pieniedzy do rajow podatkowych,nie prywatyzowac pozostalych jeszcze waznych dla kraju zakladow strategicznych,zlikwidowac ulgi podatkowe dla przedsiebiorcow wzglednie uzaleznic od ilosci stworzonych nowych miejsc pracy,przejmowac zaklady nieuczciwie sprywatyzowane,umozliwic pracownikom przejmowanie zakladow,ograniczyc lobbing a wybrane wladze maja byc przedstawicielami narodu a nie roznego rodzaju mafijno-kpitaloweego imperializmu. Odpowiedz Link Zgłoś
werrka dane GUS zszokowały ekonomistów 01.06.05, 14:50 Podane we wtorek dane GUS zszokowały ekonomistów. No chyba tylko ekonomistów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
robisc Re: Szokująco złe dane o gospodarce 31.05.05, 21:16 Gość portalu: LastBoyScout napisał(a): > BUM bylo czytac nasze forum, to nie boloby teraz szoku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: Szokująco złe dane o gospodarce IP: *.236.93.246.Dial1.NewYork1.Level3.net 31.05.05, 22:24 Bylo mnie nie pouczac i sie nie madrzyc o wzroscie inwestycji kiedy zapowiadalem to BUM .... Odpowiedz Link Zgłoś
robisc Re: Szokująco złe dane o gospodarce 31.05.05, 22:33 Gość portalu: LastBoyScout napisał(a): > Bylo mnie nie pouczac i sie nie madrzyc o wzroscie inwestycji kiedy > zapowiadalem to BUM .... eee...akurat inwestycji trudno bylo oczekiwac w tym czasie (mrozy ze az milo); zlotowka oslabla i gospodarka rusza powoli; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: Szokująco złe dane o gospodarce IP: *.236.93.246.Dial1.NewYork1.Level3.net 31.05.05, 22:37 Robi ...nie rznil glupa .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emu Szokująco złe dane o gospodarce IP: *.retsat1.com.pl / *.retsat1.com.pl 01.06.05, 00:38 a to ci niespodzianka! Odpowiedz Link Zgłoś
maciejslu Re: Szokująco złe dane o gospodarce 01.06.05, 02:17 Gość portalu: emu napisał(a): > a to ci niespodzianka! No, raczej "spodzianka"... Wszystkie buńczuczne zapowiedzi o wzroście gospodarczym kolportowane przez SLD okazały się być tak samo prawdziwe, jak zeznanie lustracyjne Oleksego :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: Szokująco złe dane o gospodarce 01.06.05, 13:16 Gość portalu: LastBoyScout napisał(a): > Bylo mnie nie pouczac i sie nie madrzyc o wzroscie inwestycji kiedy > zapowiadalem to BUM .... masz racje. pomimo tego ze hurraoptymizm belki w kwestii inwestycji byl mi obcy to dane o inwestycjach zaskoczyly mnie na minus. z tym bum to moze jednak bez przesady. przyznac jednak trzeba ze moment na bum jest wysmienity. przewidujesz nastepny poniedzialek lbs? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: Szokująco złe dane o gospodarce IP: *.236.93.149.Dial1.NewYork1.Level3.net 01.06.05, 15:16 Faktycznie Robi i kilku innych niewąsko mnie wkur...li.... Wydawałoby się, że przynajmniej PiGanie powinni potrafić wyzbyć się lokalnego szowinizmu, intelektualnych demonstracji czy pouczania mądrzejszych od siebie tylko dlatego, ze im samym nie wyszlo (zachecam do wielokrotnego i nieschematycznego czytania moich tekstow!) Od lat podtrzymuje swoja opinie: NIE MA zadnego rozwoju gospodarczego/JEST tylko eksport zobowiazan kredytowych, uwlaszczenie ubekow i wyprzedaz kraju, NIE MA zadnych inwestycji a tylko spekulacja, NIE MA zadnych reform jest tylko ten sam GIERKO0WSKI Balcerowicz , NIE MA zadnej opozycji, opozycja jestem: TYLKO JA: LastBoyScout ! ;) Faktycznie to naprawde zalosny skowyt ta cala "dyskusja" w tym watku. Komfort anonimowosci pozwala szybko zmieniac zdania, prawda Panowie? ..... KTOS w koncu wybieral Balcerowicza i glosowal za tym rozowym cyrkiem przez 15 lat! BUM bedzie, choc przyznam, ze nieoczekiwanie dla mnie rozklada sie w czasie (tym gorzej dla Polski...). Nie cierpie czasowych prognoz, za duzo niewidomych, uwielbiam prognozy kierunkowe. Podtrzymuje moj wczesniejszy typ: DO KONCA ROKU. Mimo, ze Ameryka wciaz do przodu w dodatku bez inflacji! Pomaga w tym (dokladnie to opóznia) nieoczekiwane szybszy upadek Unii (dzisiejszy Stern). To powstrzyma amerykanska inflacje, byc moze da deflacje w Eurolandzie, gwarantuje deflacje w Polsce. I nie pomoże juz zadna obnizka stop procentowych, co najwyzej juz kompletnie zdrenuje Polakow z kapitalu, ktorzy jeszcze bardziej sie zadluzają na te swoje zmienne, BALCEROWICZOWSKIE stopy procentowe. Deflacja troche opozni BUM ale potem przyjdzie erupcja inflacji oby krotka. Po tej korekcji bedzie odczuwalnie lepiej chociaz niewolniczo. Oczy trzeba skierowac na Amerykę, tu najpierw zaiskrzy. Serdecznie pozdrawiam, Bush. Wyspianski Idę posępny, a grają mi dzwony Ze wszystkich kościołów bijące Idę posępny a lśnią mi wieżyce Szczytami niebo kłujące I świętych kopców rząd Wawelu wzniosły mur Świetląca się Wisły toń Hejnałów złotych chór Rycerskich skrzydeł szum I warty w dole tłum I wokół mowa swojska Wciąż kłamią mi, że to Polska Bo tu niewoli krąg Narodu długa noc I ten królewski gród Udaje tylko moc A ten katedry dzwon Tętniący jego ton Jedynie głupców mami Że się rządzimy sami A ja o Polsce marzę Co nie jest tylko witrażem I nie komedią na scenie Ale spełnieniem Niechże się taka stanie Co by nie była udaniem By szyldem tylko nie była Lecz żeby żyła A ludzie, co mnie mijają I czymś tam się pocieszają Pociecha dla nich jak tarcza I to już im wystarcza A myśl ich podła kusi Że tak już zostać musi I będą sobie kłamać Że zmartwychwstanie sama A we mnie wielki okrzyk drga Słowami tymi natchniony - Wyzwoleń ten tylko doczeka się dnia Kto własną wolą wyzwolony ! (sl. J.Czech) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Szokująco złe dane o gospodarce IP: *.brndml01.va.comcast.net 31.05.05, 21:36 BUM czy boom ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIE obraza Ojca Sw Wzgardz srebrnikami - nie sprzedaj – NIE IP: *.dyn.optonline.net 01.06.05, 07:18 NIE – obraza Ojca Swietego Dlaczego Ojciec Swiety zrezygnowal z pochowku w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 jak to dobrze że moja matka ma wysoką rentę :) 31.05.05, 20:14 to będzie mię mogła żywić :) jak pójdę na bezrobocie. no co? nie da jeść synkowi? Odpowiedz Link Zgłoś
pro.filutek1 Re: jak to dobrze że moja matka ma wysoką rentę : 31.05.05, 20:24 Te dane sa mocno szemrane. Odpowiedz Link Zgłoś
janbacz Optymiści twierdzą, że ZUS zbankrutuje w 2009 r. 31.05.05, 20:57 Optymiści twierdzą, że ZUS i KRUS zbankrutują dopiero w 2009 r. Rozsądni ludzie chcą zlikwidować ZUS i KRUS, czyli inaczej mówiąc chcą przeprowadzić ten upadek planowo - minimalizując ilość krzywd jakich ludzie doznają. www.money.pl/tt/96050/1 Niestety większość ludzi w demokracji decyduje - a większość jest przekonana że katastrofa to jedna wielka bujda liberałów aby im obniżyć renty i emertytury i będą głosowali za tymi co im będą mówić, że okrkiestra będzie grała zawsze. Przed katastrofą wielu twierdziło, że Tytanic jest niezatapialny... Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: Optymiści twierdzą, że ZUS zbankrutuje w 2009 31.05.05, 23:12 > Optymiści twierdzą, że ZUS i KRUS zbankrutują dopiero w 2009 r. > Rozsądni ludzie chcą zlikwidować ZUS i KRUS, Niestety to bankructwo nie doprowadzi do tego że urzędnicy ZUS'u będą się rzucać z pałacowych okien :((( Chyba im trzeba jednak te granaty zacząć wysyłać :) Weryfikacja setek tysięcy wyłudzanych rent padła pod ciosami lobby działającego na rzecz'schorowanych' ubeków i tysięcy cwaniaczków... Kurna jak to dobrze że postanowiłem p...rząć tym wszystkim i być sobie samemu sterem, żeglarzem i okrętem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: Optymiści twierdzą, że ZUS zbankrutuje w 2009 IP: *.chello.pl 01.06.05, 00:23 Ani ZUS ani KRUS nie mogą zbankrutować - najpierw musiałaby zbankrutować Polska. To oczywiście jest mozliwe, jesli przekroczymy 60 proc. zadłuzenia PKB, ale sadzę, ze nasi politycy szybko wymyślą, by zmienic sposób liczenia zadłuzenia (to właśnie proponowała PO głosując przeciw ustawom z planu Hausnera) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Optymiści twierdzą, że ZUS zbankrutuje w 2009 IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 01.06.05, 01:56 otóż właśnie kraj zbankrutował ( żeby się nie wydało to co tydzień coś innego czytamy )a zus i krus to co od dluższego czasu wypłacają ( nieważne teraz czysłusznie czy nie ) to odpadki. Większość składek idzie na łatanie tzw potrzeb państwowych. Wyobraź sobie żwe nagle zaprzestają wypłacania emerytur i rent albo drastycznie obcinają wysokość. Na każdego emeryta w kraju przypada conajmniej jedna osoba młoda w wieku przedprodukcyjnym albo produkcyjnym. Ten kraj trzymają przy życiu właśnie emeryci i renciści bo choć mało to co miesiąc dostają i jako starsi i mniej potrzebujący się dzielą z uczącą się lub niepracującą rodziną. Jak oni nie dostaną to kilka milionów zdesperowanych i głodnych ludzi poprosi o swoje prawa. Kamieniami... Takiej siły nic nie powstrzyma i banda rządząca o tym doskonale wie. Więc im dłużej się trzyma państwo w stanie udawanego życia tym dlużej można rządzić. Aby do września a potem w nogi. Z całą odpowiedzialnością twierdzę że tego bajzlu nie da się uratować. Modlić się albo prosić szwabów żeby przyszli bo jest szansa że będą lepsi od ruskich. Czesi nas nie wezmą bo nie lubią kłopotów Odpowiedz Link Zgłoś
olias prawo do odstrzału - jako rekompensata 01.06.05, 07:57 jeśli mam mieć obniżoną emeryturę to mam prawo do odstrzału wybranego przeze mnie polityka. Jak i inni. Zamawiam Balcerowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof. Miausner "PRZYWRÓĆMY NORMALNOŚĆ..." IP: *.jjs.pl 01.06.05, 08:07 i w tę stronę proponowałbym strzelać! Piszą nam tu jakieś zaklęcia, a przecież przyczyn zastoju, który trwa już od lat, jest mnóstwo, a są to różne skutki nieudolnych rządów. Jeżeli jedyną formą działalności rządu jest podnoszenie podatków, to czego tu się spodziewać? "LEPSZE JUTRO BYŁO WCZORAJ" - to hasło wyborcze SLD "SPOKOJNĄ I WYDAJNĄ PRACĄ UCZCIMY POSTANOWIENIA ZJAZDU SLD" Odpowiedz Link Zgłoś
janbacz Nie lubię anarchii 01.06.05, 12:19 olias napisał: > jeśli mam mieć obniżoną emeryturę to mam prawo do > odstrzału wybranego przeze > mnie polityka. Jak i inni. Zamawiam Balcerowicza. Mam nadzieję że rząd się dobrze przygotuje się do obniżek i odstrzeli buntowników zanim oni odstrzelą rząd i w kraju nie zapanuje anarchia. Odpowiedz Link Zgłoś
olias nie ma szans .... tłuste kapłony i głodne szczury 01.06.05, 18:41 gdy już odejdą do lepszego świata renciści i emeryci, gdy już nie będzie nikogo, kto zasili śmietniki w pokarm ... a właściwie co ci szkodzi odstrzał? Pamiętaj ża zwykli ludzie z bogatszej Europy bardzo dużo zawdzięczają systemowi komunistycznemu - działał jako skuteczny straszak dla tamtejszych "elyt" i ... ruchom terrorystycznym. Czerwony Brygady, i takie tam. (aaaaa ... tych jesteś przyszłym celem ???) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacz Nie lubię anarchii IP: *.pl / 193.24.200.* 01.06.05, 13:38 olias napisał: > jeśli mam mieć obniżoną emeryturę to mam prawo do odstrzału wybranego przeze > mnie polityka. Jak i inni. Zamawiam Balcerowicza. Ja mam nadzieję, że rząd przygotuje się właściwie do obniżek i odstrzeli buntowników wcześniej niż buntownicy odstrzelą rząd i w ten sposób unikniemy w Polsce anarchii. Odpowiedz Link Zgłoś
olias kiedy emeryci odejdą ... życzmy im dużo zdrowia 01.06.05, 18:35 ale kiedyś odejdą. Wtedy w Polsce będzie kilka tyś. tłustych i kilkadziesią milionów głodnych. Mniam, mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Szokująco złe dane o gospodarce IP: 80.248.193.* 31.05.05, 20:27 A czego oczekiwano? Po tych restrykcjach podatkowych? Ludzie juz sa wyczerpani tym ogolacaniem. A gospodarka jest tez wypadkowa ludzkich dzialan. Te wyniki nie spadly z nieba. 22% WAT na prawie wszystko bez zadnych oslon (obiecanki, cacanki a glupiemu radosc...)daje sie odczuc! A teraz olej opalowy dochodzi! Jesli gminy pala tym olejem (urzedy i instytucje) na kogo zwala znowu ten ciezar? Ach marzy sie dziesiecina (10%). Odpowiedz Link Zgłoś
irek.gorczok Re: Szokująco złe dane o gospodarce 31.05.05, 20:40 Wysokość stawek to prawdę powiedziawszy 'mały pikuś'. Najgorsze jest socjalistyczne zarządzanie państwem. Gdzie ta wolność gospodarcza? Od cholery niepotrzebnych przepisów (a raczej potrzebnych wybranym), stęchniałe korporacje zawodowe, korupcjogenny system zamówień publicznych, centralizacja państwa, samorząd tylko z nazwy, sędziowie uważający się za nadludzi i chronieni jak specjalna kasta (choć w większości gó.. potrafią). Państwo w ogóle nie chroni i nie pomaga uczciwym przedsiębiorcom, za to cwaniaczki mają się tak dobrze jak w złotych latach 80-tych. To wszystko przypomina śmieci i gałęzie blokujące potok, jak się usunie przeszkody rynek sam zrobi swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed oto efekty obniżania podatków dla firm oraz wysoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:36 stóp procentowych. Balcerowicz i Hausner do Trybunału Stanu. Jak długo jeszcze będą nami rządzić profesorowie ekonomii, którzy nauki ekonomiczne w Polsce doprowadzili do poziomu epoki kamienia łupanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Naga prawda IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.05, 20:42 jest taka, ze kraj znajduje sie na granicy bankrutcwa, fakt ten jest skrupulatnie ukrywany, ale wskazuje nato zalamanie sie zlotego i brak obslugi dlugow zagranicznych. Spekulacyjne zagrania na gieldzie, zasygnalizowaly ucieczke inwestorow z kraju, gdzie nie funkcjonuje rzad i parlament. Stan gospodarki jest wykladnia stabilizacji wewnetrznej, musimy sie przyzwyczaic do okreslen recesja i upadek zadluzonych gospodarswtw domowych. jednym slowem kanal i to dlugotrwaly. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: Naga prawda 31.05.05, 20:47 Edek ! Obys sie mylil w Twej diagnozie , choc golym okiem widac ,ze jest zle ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandada Re: Naga prawda IP: *.ceron.pl 01.06.05, 01:09 No bez przesady! Wzrost gospodarcz jednak jest i wzrost inwestycji też Przecież ten wzrost jest liczony w skali roku, a przed rokiem był wzrost naprawdę wysoki. Gdyby przed rokiem była zapaść to dzisiejszą wysokość PKB powitano by z hurraoptymizmem. Jeśli nie padliśmy za Buzka, to nie padniemy teraz. Myślę, że teraz najgorszym byłoby obniżanie podatków itp. Należy się wziąć za najuboższych, bo to w nich jest potencjał do zwiększenia konsumpcji. Ułatwić też trzeba zakładanie małych firm (refundacja, a lepiej zawieszenie płatności na ZUS - albo ulga). Zlikwidować ulgi podatkowe dla firm dużych (jak hipermarkety)! Zmienić kodeks pracy na korzyść pracownika. Całkowicie zmienić sposób aktywizowanie bezrobotnych przez dotowanie pracodawców osób zarejestrowanych w PUPach: Jeśli po okresie dotowania pracodawca zwolni pracownika bez wyraźnego powodu, należy odebrać mu całość lub część kwoty z urzędu pracy. Dłuższe a niższe wsparcie dla pracodawców byłych bezrobotnych. Kontrola czy nie jest to wyłudzanie forsy za pomocą fałszywego bezrobocia. Stawka 50% dla milionerów - pasożytów z rad nadzorczych i zarządów dużych firm. Milionerzy pożyteczni gospodarczo rozliczają się CITem. Zaprzestanie debilnych pretensji do sąsiednich krajów. Uspokoić ton i budować korzystny, przyjazny wizerunek kraju i narodu dla rynków zachodnich i wschodnich. Uderzyć z kolei w wielki dzwon na Ukrainie i nie przesypiać naszej szansy na zaistnienie tam. Znowu wysłać tam Kwaśniewskiego - teraz z biznesmenami - i zbierać owoce z popularności Polaków na Ukrainie, póki juszczenkowcy nie są znienawidzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek1975 Jak nie padlismy za komuny to i teraz nie padniemy 01.06.05, 01:14 Poza tym jak zwykle bredzisz. Wlasnie konieczna jest obnizka podatkow, bo nizsze podatki to nizsze ceny towarow > wiecej w kieszeni obywatela > wieksza sila nabywcza. A jak obywatel wiecej moze kupic, to przedsiebiorca wiecej sprzedac i wyprodukowac. Ale nie przejmuj sie, profesorowie ekonomii tez czesto nie potrafia tej prosciutkiej zaleznosci zrozumiec, co widac po nieukach w rzadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurupcia Re: Jak nie padlismy za komuny to i teraz nie pad IP: *.broker.com.pl 01.06.05, 08:16 Skończ już opowiadać bajki palancie. Jeśli masz brutto teraz np 4000 zł i obniżą ci te obciążenia podatkowe o 10% (już to widzę hahahahahaha) to rozumiem,że 400 zł cię zbawi i uszczęsliwi oraz pobudzi do szaleńczej konsumpcji. Gratuluję.Widać od razu,że jesteś biedakiem co zarabia może 1200 zł i śnim mu się nadal neoliberalny sen o bogactwoie. Dobranoc zatem Odpowiedz Link Zgłoś
przemek1975 Re: Jak nie padlismy za komuny to i teraz nie pad 01.06.05, 09:33 Kolejny idiota czy tym razem idiotka? Ukrywasz swoja skrajna glupote pod plaszczykiem chamstwa? Pomnoz te kilkaset zlotych przez miliony obywateli i uzmyslow sobie ile za taka kase mozna na rynku kupic/wyprodukowac towarow. A wiesz idioto, ze jak zarabiasz 4000 brutto to podatki i parapodatki zabiora ci (swiadomie z malej litery, bo dla idiotow nie mam specjalnego szacunku) ok 3000 zl? Choc jest dzien to idz sie przespij, moze przysni ci sie socjalistyczny sen i darmowe obiady, balwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Ty Re: Jak nie padlismy za komuny to i teraz nie pad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 10:06 idioto myślisz że pieniądze z tych podatków idą do kompostowni? Przecież one wracają do gospodarki w ten czy inny sposób . Oj pod górkę sie miało pod górkę . Odpowiedz Link Zgłoś
przemek1975 Re: Jak nie padlismy za komuny to i teraz nie pad 01.06.05, 10:18 Bardzo czesto ida do kompostowni, trafiles w sedno idioto. Albo sa zle wydane, ale zmarnowane albo ukradzione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unijny Re: Jak nie padlismy za komuny to i teraz nie pad IP: 62.37.221.* 01.06.05, 11:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unijny Re: I Polaczki w "pupcie" dostaja IP: 62.37.221.* 01.06.05, 11:32 A tak sie madrza, tak pyskuja, krytykuja - a na wlasnym podworku BIEDA, NEDZA piszczy. Panowie - DO ROBOTY, nie czekac na manne inwestycyjna z Uni, a szczegolnie z tak opluwanej prze was Francji. Uhhaaaa..........no i co madrale ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalej Re: Jak nie padlismy za komuny to i teraz nie pad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 11:48 nic nie kapujesz. A ukradzione to zostają spalone na stosie jak czarownice , czy może poprzez złodzieja wracają na rynek? Nie pisz zaraz że popieram złodziejstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek1975 Re: Jak nie padlismy za komuny to i teraz nie pad 01.06.05, 12:05 No to pojmnij wreszcie prosta sprawe, ze pieniadz robi pieniadz. Pieniadze mozesz wydac z glowa lub w glupi sposob. Majac 100 zl mozesz zainwestowac w np. w kurs komputerowy lub kupic sobie flaszke dobrego alhokolu i sie nachlac. W pierwszym przypadku nabedziesz nowych umiejetnosci, ktore umozliwia ci zarabianie dzieki nim nowej kasy a w drugim bedzie to czysta komsumpcja bez zadnych konsekwencji. Urzedasy w Polsce wydaja pieniadze na ten drugi sposob. Nie na nauke, badania i rozwoj i edukacje tylko na przejadanie szmalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to Re: Jak nie padlismy za komuny to i teraz nie pad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 16:36 przejadanie to pojęcie względne. Bo jak nazwiesz wydawanie pieniędzy na jakiegoś jepa przez rodzimego biznesmena , który uzyskał dodatkowe środki po obniżeniu podatku ? To jest mądre i celowe wydawanie pieniędzy i te pieniądze służą polskiej gospodarce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indis podatki = 100% IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.06.05, 11:14 Gość portalu: a Ty napisał(a): > idioto myślisz że pieniądze z tych podatków idą do kompostowni? Przecież one > wracają do gospodarki w ten czy inny sposób . Oj pod górkę sie miało pod górkę > Znaczy się,idealna stawka wszystkich podatków to 100%? Wówczas w całości wrócą do gospodarki w ten czy inny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pojebusy Re: podatki = 100% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 11:52 Strasznie dowcipny jesteś . No to może zero podatków . Będziesz zadowolony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indis Re: podatki = 100% IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.06.05, 12:53 Gość portalu: pojebusy napisał(a): > Strasznie dowcipny jesteś . No to może zero podatków . Będziesz zadowolony? Wówczas nic nie trafi do gospodarki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Te 400 WYDAM Re: Jak nie padlismy za komuny to i teraz nie pad IP: 194.205.82.* 01.06.05, 12:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Jak nie padlismy za komuny to i teraz nie pad IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.06.05, 11:17 IM nizsze podatki dla przedsiebiorcow /kapitalistow nieuczciwie sie wzbogaconych /tym wiekszy zysk tylko dla nich.To wszystko.Nigdzie na swiecie obnizka podatkow kapitalistom nie przyniosla niczego dobrego szczegolnie narodowi. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek1975 Re: Jak nie padlismy za komuny to i teraz nie pad 01.06.05, 11:21 Jak zatem geniuszu wytlumaczysz wzrost dochodow budzetu z podatku CIT po jego obnizce do 19%??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miniu Re: Jak nie padlismy za komuny to i teraz nie pad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 13:11 To był jednorazowy efekt spowodowany boomem akcesyjnym. Teraz wszystko wraca do normy. Kasa zamiast na inwestycje trafia na konta prezesów i właścicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Naga prawda IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 01.06.05, 01:32 wzrost gospodarczy jest: nawet w Korei Pn i w Łukolandzie. Jeśli liczyć eksport po cenach dumpingowych plus firmy niepolskie wysyłające niemal całą produkcję a więc i zysk za granicę, wywóz drewna, złomu i węgla bo Chiny nakręcają konionkturę a import paliw i paru innych rzeczy to pieniądz calkiem spory jest w obrocie wszystko ładnie ale żeby choć kawałek tego o czym piszesz w życie wprowadzić należy mieć sprawne struktury państwowe choć na szczeblu lokalnym. A lokalni nie mają na szkoly, szpitale to i skąd znajdą na cele długoterminowe? Państwo upada od jakichś 5 lat i że jeszcze nie upadło to tylko dlatego że jeszcze działa zus jako złodziej obligatoryjny dla wszystkich ( bo choć już prawie nikt nie płaci , jeszcze dla świętego spokoju spływa większość podatków a póki ludzie nie zaczną zdychać z nędzy to wpada akcyza od niemal wszystkiego. Dlaczego pozwolono na import ponad miliona złomu na kołach? Bo bezprawna akcyza plus horrendalna akcyza w cenie paliwa i pieniądze od polowy opłacających ubezpieczenia. Połowy bo więcej na pewno nie płaci. A najnowsza akcyza na gaz i olej nie dość że uderzy w średnich i biednych to jeszcze wzbudzi podwyżki gazu miejskiego i reszty nośników energii. Katofaszyści z kaczorem na czele mają niezłe pole do popisu w ramach kampanii... cokolwiek nie obiecają będzie dobrze, w końcu nie trzeba obiecywać że będzie bardzo dobrze, wystarczy obiecać głodnym skórkę z chleba. Rzeczpospolita nr 3 kończy w syfie i nędzy. Przewiduję definitywny upadek na wiosnę 2006 a oficjalne rozwiązanie tego pośmiewiska Europy na rok 2007. Po drodze będzie jeszcze mała rewolucja i próby powrotu do komuny co zamieni się w katonazistowski reżim z rozrywkami dla motłochu w stylu łapaj Żyda, na krótko na szczęście bo za duże zagrożenie syfem i anarchią dla krajów sąsiednich wniosek: kto może powinien wysiadać już teraz, potem będzie za dużo chętnych na raz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redaktorzyna Qblik pomieszanie mądrości i bredni! IP: *.jjs.pl 01.06.05, 08:30 "złom na kołach" to jeszcze jedna z form obrony przed zabójczym fiskalizmem - ratunek dla ubogich i wymęczonych nienormalnymi podatkami. Mnóstwo osób dzięki temu mogło podjąć pracę, dojeżdżać swoim samochodem... Przecież przy tych relacjach cen do płac nikt normalny w salonie nie kupi samochodu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol złom na kołach IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 01.06.05, 10:27 nie zaprzeczam, sam mam taki i się cieszę. Ale też znam koszta eksploatacji, oplacam ubezpieczenie itd. I leję co miesiąć do baku 3 stówy z czego do kasy państwa trafia 30% akcyzy. Pomnóż to razy półtora miliona obywateli których nie stać na nowszy pojazd i masz zysk na czysto. Plus sprzedaż częśći, serwis i inne drobiazgi Zysk obywatela to fakt że ma dzięki temu robotę i starcza mu na chleb prócz paliwa. A już powstają firmy recyklingowe na potrzeby tych sprowadzanych używek, oczywiście zezwolenia na tę działalność są tylko dla określonych osób I pytanie: kogo kto kupił 8-12 letnie auto za max 3000 zł stać na komplet opon zimowych? Bo nie słyszałem żeby złomy miały w kufrze takie dodatki. i co było ostatniej zimy, ile wypadków z powodu letnich gum? Odpowiedz Link Zgłoś
przemek1975 Jak lejesz etyline 95 za 4 zl 01.06.05, 10:32 To do kasy panstwa trafia bezposrednio z tego jakies 60 % 1. Litr etyliny 1,4 zl 2. Akcyza 1,6 zl 3. Oplata paliwowa 0,08 zl 4. VAT 0,75 zl + marza stacji jakies 0,2 zl A jeszcze w cenie litra etyliny czy w marzy stacji benzynowej uwzglednione sa ZUSy, Srity, Pity, City i inne podatki tak wiec trafia jakies 70%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Jak lejesz etyline 95 za 4 zl IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 01.06.05, 11:24 to jeszcze gorzej bo tylko akcyzę wziąłem pod uwagę jako czyste i jawne zlodziejstwo...No i nie wziąleś pod uwagę takich różnych dodatków ( chyba ekologicznych 0 bo jak czasem zatankuję na trasie to moc spada o polowę mój kolega to ma dobrze: leje ukraińską i uszlachetnia polskim rozpuszczalnikiem. Do jesieni zarżnie, potnie i odda na złom . A potem kupi kolejne cudo Autko za 600 złotych to nie szkoda silnika bo już na siebie zarobiło a ekologią niech się martwią bogate ludzie Jak mój pojazd zavcznie się sypać bo cos mu na zdrowie te polskie paliwa nie wychodzą to kupię jakiś parowóz i przerobie na swoje potrzeby. W końcu Polak potrafi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krupcia Re: Naga prawda IP: *.broker.com.pl 01.06.05, 08:14 Hej.To najmądrzejszy komentarz na tym formu!Zgadzam sie w pełni z uwagami. Dodam jeszcze że na Węgrzech w sytuacji spadku PKB zwiększono bodajże o 100% płacę minimalną i efekty momentalnie sie pojawiły.Przeciez jest oczywiste,że aby ruszyć gospodarkę musi sie zwiększyć konsumpcja szerokich rzeczy obywateli Odpowiedz Link Zgłoś
przemek1975 W sumie mogliby podniesc 01.06.05, 09:43 Zeby taki idiota jak ty mogl sie przekonac na wlasnej skorze o blyskawicznym wzroscie bezrobocia przy najwyzszych w UE skladkach na ubezpieczenia spoleczne. Wegrzy maja nizsze skladki na ZUS. A w Wielkiej Brytanii mozna zalozyc dzialalnosc gospodarcza i placic tylko 2 funty tygodniowo zdrowotnego. Ale pewnie taka ciemnota jak ty tego nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krokodyl Re: W sumie mogliby podniesc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 15:36 Z tą stawką na ubezpieczenie jest trochę inaczej, bo płaci się 8,5%, ale zaraz 7.75% odlicza się z należnego podatku. Oczywiście dotyczy to tylko klientów ZUS. O KRUSie nie piszę bo zaraz zaczyna mi być niedobrze, ponieważ w konstytucji jest jak byk zapisane, że obywatele są równi wobec prawa, a popaprańcy podzielili społeczeństwo. Płacimy duży ZUS, żeby potem dofinansowywać KRUS. Taka to jest demokracja i państwo prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indis Np.: obniżanie podatków + dla najuboższych IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.06.05, 11:10 Pandada:"Myślę, że teraz najgorszym byłoby obniżanie podatków itp. Należy się wziąć za najuboższych, bo to w nich jest potencjał do zwiększenia konsumpcji. " Dobry pomysł. Ja zmniejszyłbym podatki dla najuboższych np. poprzez zwiększenie kwoty wolnej od podatku. Powinno to spowodować wzrost konsumpcji artykulów podstawowych - produkowanych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ no cóż, lewica IP: *.top.net.pl 31.05.05, 21:06 Ludzie wybrali lewicę, no to mają to, czego chcieli. Przez pewien czas masowe zakupy kas fiskalnych dawały złudę wzrostu gospodarczego. Potem przyszło otrzeźwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Kogo szokuje, tego szokuje... 31.05.05, 23:05 Kogo szokuje, tego szokuje... "Wstrzemiezliwym: ekonomistom z NBP polecam jakas wycieczke do Polski B - zamiast pierdziec z stolek zobaczcie jak wyglada zycie poza Warszawka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol a jak pisałem że tak jest to wycinali.... IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 01.06.05, 01:07 a jest jeszcze gorzej. stary tekst Laskowika się przypomina ( na podstrawie innego ) staliśmy nad przepaścią i od tego czasu postąpiliśmy stanowczy krok naprzód.... a tutaj nawet logować się nie trzeba. Pewnie złe informacje michnikowi na rękę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandada Re: Kogo szokuje, tego szokuje... IP: *.ceron.pl 01.06.05, 01:17 Ich nie szokuje życie, lecz cyfry. Wg teorii - cyfry mają opóźnione odbicie w życiu. Oczywiście mnie by nie szokowało, gdybym realnie miał co kwartał 2% większą siłę nabywczą. Jeżeli nie zwiększy się stopa życiowa biedoty, to nie ma szans na zwiększenie popytu wewnętrznego. Podwyższenie płacy minimalnej byłoby korzystnym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek1975 Re: Kogo szokuje, tego szokuje... 01.06.05, 01:25 Znowu glupoty. Podwyzszanie placy minimalnej to automatyczny wzrost bezrobocia i szarej strefy. Jak zwiekszyc sile nabywcza? Obnizyc podatki, zdemonopolizowac gospodarke (tanszy prad, abonament telefoniczny). Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: Kogo szokuje, tego szokuje... 01.06.05, 02:40 Gość portalu: pandada napisał(a): > Jeżeli nie zwiększy się stopa życiowa biedoty, to nie ma szans na z > większenie popytu wewnętrznego. Podwyższenie płacy minimalnej byłoby > korzystnym rozwiązaniem. Idź sobie bajtloku razem Jarugą i innymi analfabetami od sprawiedliwości społecznej na Allegro i sprawdź ile warta jest twoja czerwona legitymacja... "Płaca minimalna" to chory wymysł związkowców i innych obiboków ktorzy uważają że za 5 stów to się "nie karkuluje" pracować i że to uraża godność człowkieka pracy... Mam nadzieje że jak ten system pierdyknie do głód zmusi tych którym się nie "karkuluje" do żebractwa... a ja grosza nie rzucę bo wtedy mnie się nie będzie "karkulowało"... sprawiedliwość społeczna musi być więc zdychajcie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liberty Re: Kogo szokuje, tego szokuje... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 10:18 Franz, nie wyżywaj się na gościu. Może nie wie, że czary-mary z płacą minimalną niczego nie zmienią? Jaruga mu tego nie powie, bo sama niczego nie rozumie. Więc ja wyjaśnię w paru zdaniach, dlaczego w NASZYCH warunkach podwyżki płac minimalnych nawet powyżej "europejskiego poziomu" nie tylko niczego nie poprawią, ale jeszcze pogorszą sytuację. Płaca minimalna jest to zmuszenie jednej ze stron (pracodawcy) do płacenia określonej stawki za pracę. Jeżeli wydajność pracy zatrudnionego jest mniejsza (czyli wypracowuje on mniej niż kosztuje) od ustalonej płacy minimalnej, to jasne jest, że zostanie zwolniony. Kto bowiem zatrudniłby pracownika, do którego pracy musi DOPŁACAĆ ??? A tak może być w przypadku młodych, niedoświadczonych bądź b. nisko kwalifikowanych pracowników. Inne "skutki uboczne" tego lewackiego dobrodziejstwa, to (pomijając zwalnianych) brak szans na legalne zatrudnienie młodych, niedoświadczonych etc... Właśnie z wymienionych względów-pracodawcy obawiają się, że dopłacą do ich zatrudnienia (bo przecież zapłacić muszą-minimum ich obliguje), więc zatrudniać przestają. W związku z tym młodzi, niedoświadczeni etc. nie mogą zdobyć żadnego doświadczenia ani podnieść kwalifikacji (w pracy robi się to najlepiej). Zostają więc z ręką w nocniku i mogą dziękować lewusom za tak mocną o siebie "troskę", że aż zostali wyautowani do szarej strefy. Jasne ??? Jeszcze jedno: jest szansa, że podniesienie płacy minimalnej nie wygeneruje dodatkowego bezrobocia. Kiedy? Wtedy, gdy poziom rynkowy wynagrodzeń za pracę jest znacząco wyższy od ustawowego minimum. Nawet więc jego podniesienie (byle nie przekroczyło tej równowagi) ma na rynek wpływ doskonale obojętny. Tak jest w niektórych państwach Zachodu-płaca minimalna NIE powoduje bezrobocia, bo znajduje się poniżej rynkowej równowagi, a utrzymywana jest ze względów...propagandowych. Ludzie po prostu lubią wierzyć w bajki o dobrym ustawodawcy-który chroni ich przed "wyzyskiem". I odwdzięczają się odpowiednio w wyborach A jaka jest recept dla Polski? Prosta. Mniej podatkow, regulacji, "składek", biurokratów, słowem-zdemontować etatyzm i "państwo opiekuńcze"*, a będzie dobrze *"państwo opiekuńcze"-ktoś mądry określił ten twór mianem "systemu świetnie zorganizowanego złodziejstwa na ogromną skalę". 100% racji Odpowiedz Link Zgłoś
olias drobne sprostowanie 01.06.05, 18:52 jeśli przedsiębiorca organizuje pracę podległego mu pracownika w ten sposób że ten nie zarobi nawet na pokrycie śmiesznie małej płacy minimalnej - to może tenże przedsiębiorca winien zatrudnić fachowca, który będzie właściwie zarządzał jego firmą. Na całym świecie za złe efekty firmy wini się zarządzajacego. Tylko nie w Polsce. W Polsce winna jest pani Kazia z księgowości i pan Miecio (skąd inąd złota rączka). Z ostatniego rankingu atrakcyjności inwestycyjnej - Polska za Buratino Faso - zalety Polski - tani niewolnik. Najpoważniejsze wady - zarządzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Szokująco złe dane o gospodarce IP: *.autocom.pl 01.06.05, 00:37 Proszę przypomnieć sobie jak wyglądała gospodarka jak kończył AWS!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Re: Szokująco złe dane o gospodarce IP: *.twcny.res.rr.com 01.06.05, 00:58 A czegoz mozna oczekiwac po spoleczenstwie potomkow panszczyznianych chlopow, spoleczenstwie, w ktorym nigdy nie bylo tradycji mieszczanskiej przedsiebiorczosci, spoleczenstwie, ktore zostalo przez panujaca klase szlacheckich wlascicieli ziemskich doprowadzone do upadku i niebytu panstwowego, a nastepnie wykrwawione i spustoszone przez tradycje powstan, walk i emigracji ... Przeciez teraz nawet na prezydenta kandydata nie mozna znalezc .... W Sejmie same Nikodemy ... W byznesie "ojce chrzestne" ... W edukacji "nauk-owce" ... Zreszta, sami wiecie ... dopiero kleska nas zjednoczy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol no to czekam na klęskę, bedę kibicował z daleka IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 01.06.05, 01:37 kraj już się nie podniesie. im dluższa agonia tym trudniej się podnieść. zresztą czy polska jako państwo samodzielne musi istnieć? W ewangelii nic takiego nie wyczytałem, Lenin też twierdził że powinna ale wcale nie musi Odpowiedz Link Zgłoś
maciejslu Re: Szokująco złe dane o gospodarce 01.06.05, 02:26 Gość portalu: AS napisał(a): > Przeciez teraz nawet na prezydenta kandydata nie mozna znalezc .... A tu się z przedpiścą nie zgodzę - od kandydatów na prezydenta aż gęsto; Religa, Tusk, Płażyński, Lepper, Kaczyński, Borowski, Szmajdziński, Tymiński... Juz jest ośmiu, a podejrzewam, że to nie koniec :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Podlasia Re: Szokująco złe dane o gospodarce IP: 195.205.22.* 01.06.05, 11:18 a propos braku przedsiębiorczości w narodzie: w moim 15-tys mieście jest jeden zakład wytwórczy (mleczarania), który zatrudnia może kilkaset osób. Reszta (oprocz sfery budżetowej) to sklepy lub zakłady usługowe - skąd ludzie mają pieniądze, żeby w nich coś kupować? Co najmniej 80 % rodzin żyje z pieniędzy przywiezionych z nielegalnej pracy za granicą!!!! W całym regionie (Podlasia) to główne źródło zasilające konsumpcję. Nie wiem, jak jest gdzie indziej... Nie mówcie więc, że to wina narodu - szarych obywateli, którzy nie są przedsiębiorczy. Wiadomo, że nie wszyscy się palą do uczciwej pracy, ale takie uogólnienia naprawdę krzywdzą miliony ciężko pracujących osób. Nie jestem alfą i omegą, i nie znam żadnego cudownego remedium dla naszej gospodarki. Wy pewnie też... Ale błagam, nie obrzucajmy błotem ludzi, którzy i tak są najbardziej pokrzywdzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
szczurek.polny Re: Szokująco złe dane o gospodarce 01.06.05, 15:22 Ano na koniec rządów AWS dług sfery finansów publicznych wynosił mniej więcej równowartość 75 mld USD, a obecnie wynosi prawie 140 mld USD. O to chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Szokująco złe dane o gospodarce 01.06.05, 00:49 tak to jest, jak o ekonomii wypowiadają sie takie doopy jak niektórzy na tym forum... Ludzie, w Polsce podatki są za wysokie i tyle. Dzieki tym wysokim podatkom mamy wysokie bezrobocie i mały wzrost gospodarczy. Cielęce zachwyty nad eksportem rozczulają nieporadnością. Przecież ten eksport to w większości przypadków tzw przerób, dobrze, jeśli z surowców krajowych, ale państwo nie zarabia z podatku VAT, tego nie nalicza sie przy eksporcie... ZUS... polska składka to 48 %, do tego 19 % podatku, do tego 22 % VAT... O czym mówimy (piszemy). Polska poza Warszawą nie wygląda tak samo, jak juz ktos przytomnie zauważył. Rozbawiło mnie stwierdzenie, że obniżka podatku dla firm (zapewne chodzi o CIT 19%) to powód tych złych danych... owemu forumowiczowi zalecam ochrone głowy w te gorące dni :))) Obecnie firmy sa zmiażdżone stawkami podatkowymi, brakiem pieniędzy (nikt nikomu nie płaci na czas i w pełnych kwotach), jak w takiej sytuacji żądać wzrostu i inwestycji ? To, że będzie źle fachowcy wiedzieli od stycznia-lutego jak okazało sie, że rząd zmienił przepisy podatkowe, że będą kłopoty było wiadomo w październiku, kiedy zaczęły się kłopoty z płynnościa firm... Teraz mamy efekty... Odpowiedz Link Zgłoś
langston CZY WY NIE PRZESTANIECIE BYC SMIESZNI?? 01.06.05, 00:49 Czy wy szanowni towarzysze z GW nie przestaniecie nigy nas smieszyc? Miesiac temu bo byla rocznica wejscia do UE pialiscie w nieboglosy o "sukcesie gosp." "zaskakujaco dobrych wskaznikach", "nie sprawdzonych pesymistycznych prognozach", dzis po ukadku projektu tzw."konstytucji" siejecie groze. Spieprzaj dziadu!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Szokująco złe dane o gospodarce IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 01.06.05, 00:55 Petru ty domorosly ekonomie nadajesz sie do poganiania pastuchow a nie do wypowiadania sie o gospodarce, twoje kwalifikacje to jedynie dobra znajomosc z Belcerkiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: honor Ryska Re: Szokująco złe dane o gospodarce IP: *.dip.t-dialin.net 01.06.05, 00:58 o przepraszam Rysiek umie tez rozpoznac niesmaczne babeczki na przyjeciu wigilijnym u ministra finansow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semeon Re: Szokująco złe dane o gospodarce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 00:59 Ten mały Balcerowicz /nijaki Petru/ powinien już sobie dać spokój. Nawet w swoich gestach nie potrafi różnić się od swojego nauczyciela. A jakie to było niesłowne, papiery i teczki za swoim mistrzem po zebraniach nosił, ale nigdy na żadne pytania zadane Wielkiemu B. w jego imieniu nie odpowiadał, chociaż pytania kazał sobie pisać i wkładał do tej mądrej teczki wielkiego guru. A teraz patrzcie sam jest guru. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Nareszcie dobra wiadomosc.... 01.06.05, 01:20 ....zimny prysznic w czasie upalow niezle zrobi... Moze te statystyki byly naciagane aby dotrwac do jesiennych wyborow.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ll Ale co z urzędnikami? Czy oni mają się dobrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 01:25 HOOOOOOOOOOOOOOOOj z przedsiębiorcą w tym peje..ym kraju, ważne że jaśnie pan urzędnik, polityk i inny celnik będzie miał duży dobrobyt za pieniądze zabrane innym. I ich rodziny oczywiście. Rzygać mi się chce jak słyszę słowo "polska". Ale gó..! Odpowiedz Link Zgłoś
przemek1975 Czekam kiedy Belka wypowie magiczna formulke 01.06.05, 01:28 Jak w starym dowcipie Mleczki z PRLu "Mozemy juz oddac wladze towarzysze. Wszystko co mozna bylo ukrasc i spieprzyc zostalo ukradzione i spieprzone". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petrobudowa Re: Czekam kiedy Belka wypowie magiczna formulke IP: *.dip.t-dialin.net 01.06.05, 01:58 ... i o to cala prawda o kraju. Jest takie piekne powiedzonko, troche juz obrosniete siwa broda, ale jakze aktualne. Autorem jest nijaki Otto Bismarck: "Najwieksza krzywda jaka mozna wyrzadzic Polsce, jest wolnosc i samorzad panstwa polskiego." Smutne, ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejslu Re: Czekam kiedy Belka wypowie magiczna formulke 01.06.05, 02:14 Gość portalu: petrobudowa napisał(a): > ... i o to cala prawda o kraju. Jest takie piekne powiedzonko, troche juz > obrosniete siwa broda, ale jakze aktualne. Autorem jest nijaki Otto > Bismarck: "Najwieksza krzywda jaka mozna wyrzadzic Polsce, jest wolnosc i > samorzad panstwa polskiego." Smutne, ale prawdziwe. Po pierwsze - Bismarck nie miał brody :-) Po drugie - wcale nie był "nijaki" :-))) A po trzecie - nie zgadzam się z tym zdaniem... Przez całe Zabory i całą "komunę" nie mieliśmy mozliwości wypróbować mechanizmów działania gospodarki wolnorynkowej i demokracji, że o wyszkoleniu bezpartyjnych i profesjonalnych urzędników nie wspomnę. I to się teraz mści. I za to możemy dziękować Rosji... Najpierw carskiej, potem "radzieckiej" a teraz "putinowatej". Ja wolałbym zastosować tutaj maksymę Hipokratesa "Primum non nocere" - czyli nie szkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boom To cena utrzymywania sie postkomuny u wladzy... IP: 202.59.23.* 01.06.05, 02:36 ... ktora mysli o nabiciu sobie kabzy, a nie o sytuacji gospodarczej. Pilsudski by wiedzial co z ta holota zrobic - rozpedzic na 4 wiatry! Teraz tworza sobie rozne agencje zeby po utracie wladzy posiedziec sobie na cieplych posadkach. Mam nadzieje ze nowy rzad wezmie sie za rozliczenie bylych sb-kow, postkomunistycznych baronow i biznesmanow, ktorzy nakradli na narodzie polskim ile sie dalo i teraz trzyma to na kontach w Szwajcarskich bankach. Ujawnic konta szwajcarskie Jaskierni, Kaczmarka, Millera, Kwacha, Belki, Naumana, Jakubowskiej, Siwca, Kulczyka, itp. Ci co siedza w polskich aresztach to plotki, prawdziwe rekiny "trzymajace wladze" chodza na wolnosci i smieja sie. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Szokująco złe dane o gospodarce 01.06.05, 04:32 dobrze, że nasz wieszcz leszek b. czuwa nad nami. Kiedy beatyfikacja? Odpowiedz Link Zgłoś
marzier Re: Szokująco złe dane o gospodarce 01.06.05, 04:59 te kórwy w rządzie .............czym one mogą byc zainteresowane.........?!?!?!! każde inwestycje idą Polsce koło nosa, do naszych sąsiadów! ciekawe skąd LPR i PIS wezmą pieniądze na inwestycje?!?!?!!? ?Same braki w polskiej gospodarce niejasne prawo to zniechęca i destabilozuje! Lepiej sprzedać działke pod hipermarket i załatać dziure w budrzecie miejskim (np:za to wypłacić zsiłki MOPRowskie)niz sie martwić o sensowne inwestycje w mieście!!! Niech nikt nie sądzi że w takich okolicznościach gospodarczych obciążenia fiskalne będą spadały, to mżonka!!!!!!!! biurokraci, biurokraci, biurokraci Odpowiedz Link Zgłoś
marzier Re: Szokująco złe dane o gospodarce 01.06.05, 05:16 Firmy dystrybucyjne z branzy FMCG zwijają manatki i nie wytrzymuja obciążeń podatkowych i kosztowych ogólnie pojętych!!Zyski generowane są na żenująco niskim poziomie a samymi obrotami nie da sie wszystkiego odkręcić! To jest widomy znak że konsumpcja spada a nie rośnie! Teraz podwyższszmy podatki i następne firmy zmnikną z areny polskiej gospodarki!! Ekonomia nijak ma sie do polityki a jednak politycy nagminnie uprawiają ekonomię!!! Syf, syf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: GUS zgaduj zgadula IP: *.ventca.adelphia.net 01.06.05, 06:26 to jak jest , trzy miesiace temu gospodarka polska kwitla, eksport by wspanialy, a teraz jest wszystko do bani, rowniez rok temu rosly inwestycje i rzekomo wzrastaly przychody tzn sprzedaz ale jakos bezrobocie bardzo nie malalo. GUS oczywiscie zatrudnia bande nieukow z ich szefami na czele ktorzy musza sie nauczyc indeksowac tzn porownywac dane nie do baz bezwzglednych tylko do srednich wazonych, wyrownujacych wahania sezonowe,ale i tak wszystkie ich prognozy i wyniki sa z krysztalowej kuli ktora jest w gabinecie prezesa. no wiec powodzenia prezio( jestem po solidnej filologi polskiej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIE obraza Ojca Sw Wzgardz srebrnikami - nie sprzedaj – NIE IP: *.dyn.optonline.net 01.06.05, 07:16 NIE – obraza Ojca Swietego Dlaczego Ojciec Swiety zrezygnowal z pochowku w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonomista giełdo za co Belkę wygnali z Iraku - za nieudolność !!!!! IP: *.promax.media.pl 01.06.05, 07:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Szokująco złe dane o gospodarce IP: 212.160.108.* 01.06.05, 07:19 A nie tak dawno były wypowiedzi - jak to nasza gospodarka dobrze stoi, ile to mamy exportu.To wszystko fikcja.Komu tu wierzyć??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda Re: Szokująco złe dane o gospodarce IP: *.zeto.opole.pl / *.zeto.opole.pl 01.06.05, 07:19 Tylko rząd i budżetówka się wyżywi, reszta będzie po śmietnikach chodzić.Taka nam przyszłość zgotowała nasza kochana władza.A tak sie zawsze szeroko uśmiechaja i wszystko jest w porządku.No narodzie do dzieła nie ma na co czekać,tu w tym kraju tylko rewolucja może coś zmienić.Jesteśmy jak ospałe muchy, przyjmujemy wszystko z pokorą i chylimy czoła, a może by tak sie juz obudzic z tego marazmu.Tym bardzirej potrzeba żeby ci co maja emerytury na nich zostali, kobiety na wcześniejsze i chociaż troche tych miejsc przybędzie dla naszych dzieci.Dużo osób ma emerytury naliczone i dalej pracują blokując miejsca młodym i bezrobotnym.Kobiety po 35 roku pracy na emerytury i niema innej alternatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
olias dla kogo szokujące ???? 01.06.05, 07:48 może tylko dla naszych ekonomistów. Starzy pracownicy z wysokimi - jeszcze z socjaslizmu - pensjami odchodzą. Ich miejsce zajmują młodzi z pensją 600 zł. Przyzwoite zarobki ma tylko jedno miasto w Poslce. Akurat typowo pasożytnicze miasto. Od kilkunastu lat Balcerovitz nie pozwala na druk pieniędzy a tę niewielką ilość jaka jest coraz mocniej zgarnia burżuazja. Co mozna produkować i sprzedawać w kraju, w którym ludzie nie mają forsy by kupić dziecku mleko??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magik CIEKAWE JAKI WZROST MA BIAŁORUŚ? IP: *.broker.com.pl 01.06.05, 08:09 Sterroryzowana najokrutniejszym na świecie reżimem tego potwora Łukszaenki Odpowiedz Link Zgłoś