Dodaj do ulubionych

Emerytury pójdą w górę

15.06.05, 18:28
Nigdy nie lubilem gornikow za ich pazernosc na szmal,za nadstawianie piersi
do orderow i za ich holubienie przez wszystkie rzady.Dlaczego nikt nie dba o
milionowa rzesze bylych pracownikow PGR-ow,ktorzy od 15 lat na obiad maja
same ziemniaki,zadnych emerytur i zadnych zasilkow?Mam
nadzieje,ze"obywatelski"projekt zwiazkowych nierobow znajdzie sie tam,gdzie
jest jego miejsce-czyli w szambie...
Obserwuj wątek
    • Gość: lokalny7 Re: Emerytury pójdą w górę IP: 213.17.147.* 15.06.05, 18:42
      Zgadzam się z przedmówcą!!!

• Gość: juice99 Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.kabaty.2a.pl 15.06.05, 20:02
        ja również
        • Gość: kkk Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.ds.pg.gda.pl 15.06.05, 20:30
          i ja
          • Gość: ubu66 Co innego górnicy, co innego "górnicy" co na tych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 22:16
            prawdiwych zerowali. To jest dopireo wrzód !
    • Gość: michal Re: Emerytury pójdą w górę IP: 195.94.206.* 15.06.05, 20:21
      Absolutnie sie zgadzam!!!
      nie moze byc tak ze w kraju nie ma na szkolnictwo i infrastrukture, a gornicy
      w wieku 43 lat na emeryture!!! to niestprawiedliwe.

Ci zwiazkowcy zawsze dbaja o swoje 4 litery - cwaniaki...
      • mike-great Re: Emerytury pójdą w górę 15.06.05, 21:18
        I jeszcze policjanci

Gość portalu: michal napisał(a):

> Absolutnie sie zgadzam!!!
        > nie moze byc tak ze w kraju nie ma na szkolnictwo i infrastrukture, a
        gornicy
        > w wieku 43 lat na emeryture!!! to niestprawiedliwe.
        >
        > Ci zwiazkowcy zawsze dbaja o swoje 4 litery - cwaniaki...
        • Gość: JANEK Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.mentor.torun.pl 16.06.05, 14:59
          I żołnierze i służby więzienne i w ogóle cała branżówka.
          A reszta zapieprzała i będzie zapieprzać na nich.
          Czy w tym bezrobociu, nie ustanowić, że Panie od 50 a Panowie od 55 lat idą na
          emeryturę, naliczaną w zależności od przepracownych lat.
          Zwolnią się miejsca dla młodych
          Czy nie wystarczy 25 czy 30 lat pracy w tym zasyfionym kraju.
          Ale chyba nie można, gdyż w ZUS-ach nie ma naszych pieniędzy. Zostały
          rozkradzione.
          Rzygać się chce.
        • Gość: beti Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 17:43
          najlepiej jak bez pracy od razu na emeryture a nauczyciele z coraz bardziej
          zdziczala mlodzieza , pielegniarki bez srodkow z nfz, do 80 na " stanowisku'
          moze zdechna wczesniej i panstwo wcale nie bedzie musialo wyplacic. w tym kraju
          wszystko jest mozliwe eh, szkoda slow.
      • karlik.h Re: Emerytury pójdą w górę 16.06.05, 16:33
        Gość portalu: michal napisał(a):

> Absolutnie sie zgadzam!!!
        > nie moze byc tak ze w kraju nie ma na szkolnictwo i infrastrukture, a gornicy
        > w wieku 43 lat na emeryture!!! to niestprawiedliwe.
        >
        > Ci zwiazkowcy zawsze dbaja o swoje 4 litery - cwaniaki...
        Zamknąć wszytkie kopalnie państwo zapłaci kary za kontrakty długoterminowe sięgające powyżej 10 lat(Niemcy,Austria}elektrownie przerobić na gaz - a kasę dają liberałowie z PO,SLD,PD,SDPL którzy tak urządzili ten kraj{ponad 30% bezrobocia} jestem za.
    • Gość: karol Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.bater.net.pl / 83.238.20.* 15.06.05, 20:22
      tak powinni dzialac zwiazkowscy,walczyc o swoich.a z drugiej strony brawo p.
      posel Bronkowska jestem za zniesieniem niektorych przywilejow, niektorym
      pracownikm.zwiazki mostostalu bierzcie przyklad z innych
    • Gość: dawid jestem ze slaska IP: 83.17.27.* 15.06.05, 20:28
      I powiem szczerze, ze jak to przeczytalem to sie wkur..., ale z drugiej strony
      to gazeta robi wokol dupy dym. Nie wierze, ze to przejdzie... Wk... mnie
      robienie ze slaska glownej przyczyny problemow budzetowych. Przeciez to w zyciu
      nie zostanie przeglosowane!!! Opanujcie sie
      • gadery Re: jestem ze slaska 16.06.05, 08:46
        Jakby nie zrobili dymu to by pewnie po cichu przeszlo.
    • Gość: janek Mundurowcy to mają dobrze... 2000 zł emeryturka :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 20:33
      Moi koledzy w wieku 45 lat, którzy pracowali w więzieniu, poszli sobie na
      emeryturkę i mają 2000 zł miesięcznie na rękę. Więcej niż ja wypłaty i zapewne
      więcej niż ja będę mieć emerytury po 40 latach pracy.

Czy to jest sprawiedliwość? Czy w końcu ktoś się tym zajmie?
      • Gość: gru645 A SB-becy po trzy tysiączki. Za budowe III RP. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 22:17
        • Gość: banowiec żeby tylko trzy...chłopie,pracuje w banku to wiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 22:19
          • Gość: rbc i kto im co zrobi ? PiS ? Wątpie, a w koalicji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 22:21
            z PO - wcale.
            • Gość: langwer Re: i kto im co zrobi ? PiS ? Wątpie, a w koalicj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 22:41
              Gazeta jak zwykle chce się przypodobać rządzącym,przykładem tego jest powyższy
              nius z którego wynika że nasza gospodarka klęknie bo emeryci żądają
              waloryzacji,której trzeci rok już nie otrzymują,jako przykład podają nie
              sprawdzone imformacje o emeryturach górniczych licząc na "powszechne "oburzenie
              zatroskanegoo budżet społeczeństwa oraz samych emerytów.
          • Gość: IrMa Re: żeby tylko trzy...chłopie,pracuje w banku to IP: *.elartnet.pl / 193.238.180.* 15.06.05, 22:56
            Dużo wiesz, ale jednego nie wiesz, że bankowca obowiązuje tajemnica zawodowa.
            • mike-great Re: żeby tylko trzy...chłopie,pracuje w banku to 16.06.05, 13:41
              A banki się tak wywiązują ze swoich obietnic?
              I nie rozśmieszaj mnie z tą "tajemnicą bankowca", bo ci polecę scince-fiction
              channel

Gość portalu: IrMa napisał(a):

> Dużo wiesz, ale jednego nie wiesz, że bankowca obowiązuje tajemnica zawodowa.
      • Gość: czytelnik Re: Mundurowcy to mają dobrze... 2000 zł emerytur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 05:48
        takie głupie sa ustawy,celowo wyrzuca sie ludzi,którzy maga jeszcze pracować,są
        w sile wieku ale na przepisy nie ma rady,oni nie chcą odchodzić w wieku 45 lat
        na emerytury,wiek emerytalny powinien być przedłużony
      • Gość: gosc Re: Mundurowcy to mają dobrze... 2000 zł emerytur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 05:51
        ubierz sie w jakis mundurek i idz do tej służby,a potem podyskutujemy!
      • Gość: fartur78 Re: Mundurowcy to mają dobrze... 2000 zł emerytur IP: 81.219.116.* 16.06.05, 14:59
        A Tobie ktoś zabraniał pracy w służbach mundurowych? Ja nie pracuje w takich
        ale mam już dość tej polskiej zawiści że komuś jest lepiej. Prosze bardzo
        popracuj jako policjant 30 lat to zobaczysz dlaczego mają inny wiek emerytalny,
        jak cię dresy sponieiwerają kilka razy w tygodniu na ulicy to gwarantuje ci że
        szybko ci odejdzie ochota na szybką emeryturke
    • Gość: Wodzio Re: Emerytury pójdą w górę IP: 80.51.229.* 15.06.05, 21:09
      to idz jeba...ć 25 lat 800 metrów pod ziemią w brudzi i pyle na przodku !
      Nie wytrzymałbys tygodnia - gwarantuje !
      • mike-great Re: Emerytury pójdą w górę 15.06.05, 21:21
        Narzekacie na górników, jakby oni byli winni zapaści polskiej gospodarki,
        trudnym warunkom życia codziennego, 20% bezrobociu, itd., ale jak spytałem
        kumpla z Warszawy, czy by pracował na kopalni pod ziemią, to powiedział:
        "Tak, ale jak wstawią tam okna".
        Zanim napiszecie bzdurne posty to się zastanówcie!
        Z poniższym się zgadzam.

Gość portalu: Wodzio napisał(a):

> to idz jeba...ć 25 lat 800 metrów pod ziemią w brudzi i pyle na przodku !
        > Nie wytrzymałbys tygodnia - gwarantuje !
        • Gość: realista Re: Emerytury pójdą w górę IP: 217.153.220.* 15.06.05, 22:12
          a ja mam rodzinę na śląsku a w niej kilku czynnych i kilku byłych górników i z
          tego co sami mówili wynika że tej rzeczywistej pracy pod ziemią po odliczeniu
          przebierania przed pracą i mycia po pracy, czasu na dotarcie na dół do miejsca
          pracy i powrotu na górę oraz wszystkich przerw to tego je..ia (nie neguję że
          ciężkiego) pod ziemią to jest nawet poniżej 4 godzin!!! - więc może tak bez
          mitomanii. A mój ojciec zapieprzał w równie cięzkich i niebezpiecznych
          warunkach przez ponad 40 lat na morzu I za tyle lat samej tylko pracy ile mniej
          więcej wynosi całkowity wiek górnika odchodzącego na emeryturę, ma emeryturę
          ponad dwa razy mniejszą od przeciętnego górnika. W pełni popieram twierdzenie
          że górnicy robią z siebie męczenników żeby wyciągnąć od państwa kasę kosztem
          reszty narodu. To poprostu niesprawiedliwe i nieprzyzwoite.
          • mike-great Re: Emerytury pójdą w górę 15.06.05, 22:27
            Nie mogę - a ty wiesz ile marynarze każdego szczebla szmuglowali?
            A górnik co, węgiel do kapsy weźmie?

Gość portalu: realista napisał(a):

> a ja mam rodzinę na śląsku a w niej kilku czynnych i kilku byłych górników i
            z
            > tego co sami mówili wynika że tej rzeczywistej pracy pod ziemią po odliczeniu
            > przebierania przed pracą i mycia po pracy, czasu na dotarcie na dół do
            miejsca
            > pracy i powrotu na górę oraz wszystkich przerw to tego je..ia (nie neguję że
            > ciężkiego) pod ziemią to jest nawet poniżej 4 godzin!!! - więc może tak bez
            > mitomanii. A mój ojciec zapieprzał w równie cięzkich i niebezpiecznych
            > warunkach przez ponad 40 lat na morzu I za tyle lat samej tylko pracy ile
            mniej
            >
            > więcej wynosi całkowity wiek górnika odchodzącego na emeryturę, ma emeryturę
            > ponad dwa razy mniejszą od przeciętnego górnika. W pełni popieram twierdzenie
            > że górnicy robią z siebie męczenników żeby wyciągnąć od państwa kasę kosztem
            > reszty narodu. To poprostu niesprawiedliwe i nieprzyzwoite.
            • Gość: mkopek Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.ericsson.net 16.06.05, 09:54
              Widzisz i taka jest wasza gornicza mentalnosc. Placa Ci gore kasy za wasze
              rabanie, a Ty bys jeszcze chcial dla siebie wegiel z kopalni w kapsie wynosic.
              Przyzwyczailiscie sie w komunizmie, ze wszystko wam wolno, ze z zakladu mozna
              krasc co sie da, a teraz sie dziwicie, ze nikt was i innych do pracy nie chce.
              Czy wy myslicie, ze inni to nie pracuja ciezko? JA mysle, ze w koplani bym
              wytrzymal, zas nie sadze, zeby przecietny gornik byl w stanie pisac
              oprogramowanie do central telefonicznych Ericssona. Za ciezka prace macie
              wysokie zarobki i to wam powinno wystarczyc. A jak sie nie podoba to zmiencie
              sobie zawod. Kiedys gornctwo moze i bylo wazne dla przemyslu i calej gospodarki
              kraju, a teraz to tylko kula u nogi i powoli odchodzacy w przeszlosc przezytek.
              • mike-great Re: Emerytury pójdą w górę 16.06.05, 13:48
                Czytaj uważnie - właśnie ci napisałem, że węgla z kopalni w kieszeni NIE
                wyniesiesz. Jak ty piszesz oprogramowanie to Ericssona, to byś na poziom -600m
                nawet godziny nie wytrzymał, bo byś się w gacie zesrał. A jak chcesz zmienić
                zawód, to proszę bardzo - możesz zamiatać ulicę przed moim domem. Paniał? I to
                właśnie dzięki wielu górnikom, i hutnikom, i innym, którzy budowali coś przez
                te lata socjalizmu ( a nie rozmontowywali, rozkradali i niszczyli przez 15 lat
                dzikiej prywatyzacji i wilczego kapitalizmu z dooopy strony ) dziś ty możesz
                pisać programy software, mieć komputer i komórę. No bo chyba szkoły nie
                wybudował ci ojciec? ani uniwersytetu/czy politechniki matka? I ktoś ci jeszcze
                zapewnił możliwość edukacji w tym kraju. Kto? Właśnie oni. A ty ich chcesz
                skreślić

Gość portalu: mkopek napisał(a):

> Widzisz i taka jest wasza gornicza mentalnosc. Placa Ci gore kasy za wasze
                > rabanie, a Ty bys jeszcze chcial dla siebie wegiel z kopalni w kapsie
                wynosic.
                > Przyzwyczailiscie sie w komunizmie, ze wszystko wam wolno, ze z zakladu mozna
                > krasc co sie da, a teraz sie dziwicie, ze nikt was i innych do pracy nie
                chce.
                > Czy wy myslicie, ze inni to nie pracuja ciezko? JA mysle, ze w koplani bym
                > wytrzymal, zas nie sadze, zeby przecietny gornik byl w stanie pisac
                > oprogramowanie do central telefonicznych Ericssona. Za ciezka prace macie
                > wysokie zarobki i to wam powinno wystarczyc. A jak sie nie podoba to zmiencie
                > sobie zawod. Kiedys gornctwo moze i bylo wazne dla przemyslu i calej
                gospodarki
                >
                > kraju, a teraz to tylko kula u nogi i powoli odchodzacy w przeszlosc
                przezytek.
            • Gość: Simon A kto komu każe być górnikiem???? IP: *.eranet.pl 16.06.05, 10:08
              skoro ktoś pracuje w górnictwie to znaczy, że to lubi... a jeśli nie lubi to
              niech sprzedaje pietruszke, zostanie pilotem albo hydraulikiem..
              Dlaczego niby górnik ma mieć jakieś przywileje za to że jest górnikiem??? bo
              praca cięzka??? a co mnie to obchodzi nie ja mu kazałem by górnikiem i nie chcę
              za to płacić...
              • Gość: Zenek Re: A kto komu każe być górnikiem???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 12:16
                malo im? trzynastka, czternastka, barborka, chorobowe, talon na wegiel na zime
                i nie wiadomo jeszcze co...? do tego senatorum, dobre wczasy dla dzieci - teraz
                wczesniejsza emerytura, pomosty przedemerytalne, wysokie odprawy dla
                zwalnianych moze jeszcze kazdemu 6 w totolotka na swieta... (troche przesadzam
                ale mnie szlag jak slysze... moj stary 30 lat przy tokarce zap.... zaklad padl
                i zap.... za 700zl / mies. w markecie na przyjeciu towaru - dźwiga paki z tirow)
              • Gość: matka Re: A kto komu każe być górnikiem???? IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 16.06.05, 13:08
                Od niedawna mam internet zawsze słyszałam że internauci to inteligentni
                ludzie ,mający szerokie horyzonty -a tu widze że to jakiś ciemnogród i prawie
                same głąby.Ludzie ale dajecie się wpuszczac w maliny specjalnie nam takie
                tematy podsyłają żęby mogli inne matactwa robić za ńaszymi plecami-oni
                rozkradają miliardy na lewo i prawo szastają kasą a wy pyszczycie wzajemnie na
                siebie i liczycie te grosiki w kieszeni ,żałujecie ciężko pracującym ludźiom
                emerytur.Ocknijcie się pieniądze to kto inny szasta a nie emeryci.Tym bardziej
                górnicy,zainteresujcie się ile żyje górnik na emeryturze,ile hutnik,ile żyje
                osoba pracującqa w cementowniach,lakierniach-a potem pomyślcie jak wydębić te
                wszystkie pieniądze którzy urzędnicy trwonia.
                • mike-great Re: A kto komu każe być górnikiem???? 16.06.05, 13:34
                  Ale kogo to obchodzi, że przeciętny górnik nie dożyje wieku emerytalnego???
              • mike-great Re: A kto komu każe być górnikiem???? 16.06.05, 13:49
                A kto kazał wielu idiotom być politykami? A za to też placimy, i to o wiele
                więcej!

Gość portalu: Simon napisał(a):

> skoro ktoś pracuje w górnictwie to znaczy, że to lubi... a jeśli nie lubi to
                > niech sprzedaje pietruszke, zostanie pilotem albo hydraulikiem..
                > Dlaczego niby górnik ma mieć jakieś przywileje za to że jest górnikiem??? bo
                > praca cięzka??? a co mnie to obchodzi nie ja mu kazałem by górnikiem i nie
                chcę
                > za to płacić...
        • Gość: realista Re: Emerytury pójdą w górę IP: 217.153.220.* 15.06.05, 22:29
          i jeszcze jedno mógłbym się założyć że prędzej ja bym wytrzymał ośmiogodzinną
          (teoretycznie)szychtę pod ziemią a potem na obiadek w domciu, niż górnik 2 lub
          3 tygodnie rybackiego rejsu gdzie jak trzeba to się jest do dyspozycji 24
          godziny na dobę i nikt nie pyta o prawa pracownicze. I z tego powodu nie
          twierdzę tak jak górnicy o sobie że ludzie pracujacy w cięzkich warunkach na
          morzu tacy jak ja czy mój ojciec powinni mieć jakieś wybitne specjalne
          przywileje w porównaniu z innymi bo wiem że w tym kraju jest wielu ciężko
          pracujących.
          • mike-great Re: Emerytury pójdą w górę 15.06.05, 22:31
            Po co się skupiasz na górnikach? To odbierz specjalne prawa np. politykom,
            prawnikom.

Gość portalu: realista napisał(a):

> i jeszcze jedno mógłbym się założyć że prędzej ja bym wytrzymał ośmiogodzinną
            > (teoretycznie)szychtę pod ziemią a potem na obiadek w domciu, niż górnik 2
            lub
            > 3 tygodnie rybackiego rejsu gdzie jak trzeba to się jest do dyspozycji 24
            > godziny na dobę i nikt nie pyta o prawa pracownicze. I z tego powodu nie
            > twierdzę tak jak górnicy o sobie że ludzie pracujacy w cięzkich warunkach na
            > morzu tacy jak ja czy mój ojciec powinni mieć jakieś wybitne specjalne
            > przywileje w porównaniu z innymi bo wiem że w tym kraju jest wielu ciężko
            > pracujących.
            • Gość: realista Re: Emerytury pójdą w górę IP: 217.153.220.* 15.06.05, 22:50
              Górników się czepiam bo to oni jak pijawka czepili się narodu a polityków i z
              lewa i z prawa to już dawno powinniśmy wszyscy wywieźć na taczkach i podrzucić
              np. na Białoruś bez prawa powrotu. Tam przynajmniej staliby się uczciwi bo tam
              akurat nie ma co kraść
        • Gość: realista Re: Emerytury pójdą w górę IP: 217.153.220.* 15.06.05, 22:45
          nie twierdzę też bzdurnie jak niektórzy że górnictwo jest zupełnie niepotrzebne
          i należy je zlikwidować, ale dlaczego niby cały naród ma dokładać do górników
          tylko dlatego że oni dla zachowania swoich wydumanych przywilejów nie chcą
          prawdziwej porządnej resrukturyzacji polegającej na odejściu z górnictwa
          nadmiaru ludzi i zamknięciu tych kopalni które przynoszą wyłącznie straty i
          których działanie nie ma szans na przyniesienie zysków.
          • Gość: link Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 16.06.05, 13:13
            wypisujecie tu takie bzdury że dosłownie żygać się chce-czyżby spotkanie
            jakiejś młodzieżówki z opozycji
      • Gość: zla_suka Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 21:41
        > to idz jeba...ć 25 lat 800 metrów pod ziemią w brudzi i pyle na przodku !
        > Nie wytrzymałbys tygodnia - gwarantuje !

Ale nie rozumiesz jednego
        • mike-great Re: Emerytury pójdą w górę 15.06.05, 22:04
          Najpierw punkt za kulturę.
          A teraz do rzeczy:
          1. Hutników nie potrzebujemy, bo stal można kupić taniej za granicą
          2. Informatyków też, bo software to samo
          3. Specjalistów, ekspertów, konsultantów d/s telekomunikacji też nie, bo już
          przyjechali z Francyji
          4. I tak możesz dowolnie kontynuować tą listę, bo zawsze coś możesz gdzieś
          taniej kupić. Tylko musisz mieć na to pieniądze, sorry, nie ty, ale to państwo
          5. Acha, na zastrzyk też możesz pojechać do Anglii, albo leczyć zęby, bo tam
          już wyemigrowała kupa polskich pielęgniarek i stomatologów
          6. No i po co nam rolnicy, skoro żarcie może być z Nowej Kaledonii
          7. Ale może psychiatra polski by się przydał tu na miejscu???
          • Gość: zla_suka Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 22:16
            > Najpierw punkt za kulturę.
            > A teraz do rzeczy:
            > 1. Hutników nie potrzebujemy, bo stal można kupić taniej za granicą
            > 2. Informatyków też, bo software to samo

Nie rozumiesz jednej rzeczy: górników i kopalń jest za dużo! O wiele za dużo!
            • mike-great Re: Emerytury pójdą w górę 16.06.05, 13:35
              Palantów wygadujących brednie też jest za dużo, a nikt ich nie likwiduje

Gość portalu: zla_suka napisał(a):

> > Najpierw punkt za kulturę.
              > > A teraz do rzeczy:
              > > 1. Hutników nie potrzebujemy, bo stal można kupić taniej za granicą
              > > 2. Informatyków też, bo software to samo
              >
              > Nie rozumiesz jednej rzeczy: górników i kopalń jest za dużo! O wiele za dużo!
          • Gość: Zenon Re: Emerytury pójdą w górę IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.06.05, 22:22
            Jesli wymienione przez ciebie towary i uslugi mozna taniej nabyc za granica to
            niech diabli wezma krajowe. Wraz z hutami, kopalniami, sluzba zdrowia...... Nie
            jestem instytucja charytatywna by wspierac nieudolne i malo wydajne firmy i
            firemki tylko dlatego ze funkcjonuja w Polsce. Nie po to pracuje a
            haselko "Dobre bo Polskie" nieustannie doprowadz mnie do bolu jamy brzusznej.
            Ze smiechu ma sie rozumiec.
          • Gość: adam Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 00:48
            A dla ciebie punkt za rozum !!!
            A teraz do rzeczy.
            Stwórzmy dziesięć milionów miejsc pracy np. przy przesypywaniu piasku
            z miejsca na miejsce. Najeb... się wtedy jak nikt (użyłem sformułowania tego
            intelektualisty co to zabrał głos nieco wcześniej). Nie chodzi o to żeby
            likwidować jakąś dziedzinę gospodarki, tylko,żeby ją modernizować. Nie jest to
            możliwe, jeśli pracuja tam tacy ludzie, jak ten gośc co się tak pięknie i
            obrazowo wypowiadał- on zepsuje, jeśli nie podniesie swioch kwalifikacji, nawet
            najprostszą maszynę. Ale po co coś robić, jak zdobywa się tylko kolejne
            przywileje kosztem innych grup pracowniczych, które nie mają tak silnych
            związków zawodowych. Inni muszą się zmieniać, rozwijać. A górnicy po co.
            Najlepiej dać im emeryturę po 5 latach pracy, choćby w samych związkach, i
            najlepiej tak z 5000 zł emerytury. I Polska będzie miodem i mlekiem płynąca.
            • mike-great Re: Emerytury pójdą w górę 16.06.05, 13:37
              Twój przykład to jak znajomość Żyda na świniach

Gość portalu: adam napisał(a):

> A dla ciebie punkt za rozum !!!
              > A teraz do rzeczy.
              > Stwórzmy dziesięć milionów miejsc pracy np. przy przesypywaniu piasku
              > z miejsca na miejsce. Najeb... się wtedy jak nikt (użyłem sformułowania tego
              > intelektualisty co to zabrał głos nieco wcześniej). Nie chodzi o to żeby
              > likwidować jakąś dziedzinę gospodarki, tylko,żeby ją modernizować. Nie jest
              to
              > możliwe, jeśli pracuja tam tacy ludzie, jak ten gośc co się tak pięknie i
              > obrazowo wypowiadał- on zepsuje, jeśli nie podniesie swioch kwalifikacji,
              nawet
              >
              > najprostszą maszynę. Ale po co coś robić, jak zdobywa się tylko kolejne
              > przywileje kosztem innych grup pracowniczych, które nie mają tak silnych
              > związków zawodowych. Inni muszą się zmieniać, rozwijać. A górnicy po co.
              > Najlepiej dać im emeryturę po 5 latach pracy, choćby w samych związkach, i
              > najlepiej tak z 5000 zł emerytury. I Polska będzie miodem i mlekiem
              płynąca.
          • Gość: ola Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 16.06.05, 13:15
            Dzięki za jedną rozsądną opinię
      • Gość: fartur78 Re: Emerytury pójdą w górę IP: 81.219.116.* 16.06.05, 16:11
        Mój kumpel jest policjantem. Ma studia wyższe, dwa jez. obce, codziennie
        ryzykuje życiem i zarabia 1000 zł na reke HALO PANOWIE GÓRNICY I ICH OBROŃCY -
        GDZIE TU TA CIĘŻKA I WYMAGAJĄCA PRACA. Problem polega na tym że górnicy
        świetnie się wpisywali przez lata w jedyną słuszną ideologie i wmówiono im że
        nie ma cięższej pracy niż ich praca nadając coraz to nowe przywileje. Panowie
        czasy sie zmieniły. Ja może jeden dzień bym wytrzymał "na przodku" ale nie
        sądze żeby którykolwiek z panów górników jeden dzień podołał w mojej pracy a
        myśle że nasze pensje aż tak bardzo sie nie różnią...
    • mike-great To się nazywa kiełbasa wyborcza! 15.06.05, 21:17
      To się nazywa kiełbasa wyborcza.
      I kto w to uwierzy???
    • Gość: hajer No to zjedź se dobry człowieku na jedną szychte na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 21:40
      No to zjedź se dobry człowieku na jedną szychte na dół.
      • Gość: zla_suka Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 21:45
        Kolejny! Czy wy pazerni górnicy nie możecie pojac, ze ten wasz wyngiel to
        przezytek? To XIX wieczna technologia! Smród, dymy, popioły i rakotówrcze haudy!
        Problem w tym, ze gornicy są sztucznie utrzymywanie przy zyciu i nie mają żadnej
        racji bytu. Czy ty widziałeś gdzieś, aby na świwcie w jakimś paśtwie było
        utrzymywanych 50 państwowych fabryk szczoteczek do zębów? To jest relikt
        poprzedniej epoki który musi umrzeć...
        • mike-great Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych 15.06.05, 22:07
          Wszystko się zgadza. Czy ty myślisz, że mi się podoba to zdegradowane
          środowisko w którym żyję przeszło 30 lat? Tylko pamiętaj o jednym - jak długo
          reformowano górnictwo, a ściślej przemysł energetyczny (kończąc na
          elektrowniach atomowych), tak dla przykładu, w Niemczech, Francji, Wielkiej
          Brytanii? Wiesz aby coś o tym???

> Kolejny! Czy wy pazerni górnicy nie możecie pojac, ze ten wasz wyngiel to
          > przezytek? To XIX wieczna technologia! Smród, dymy, popioły i rakotówrcze
          haudy
          > !
          > Problem w tym, ze gornicy są sztucznie utrzymywanie przy zyciu i nie mają
          żadne
          > j
          > racji bytu. Czy ty widziałeś gdzieś, aby na świwcie w jakimś paśtwie było
          > utrzymywanych 50 państwowych fabryk szczoteczek do zębów? To jest relikt
          > poprzedniej epoki który musi umrzeć...
          • Gość: Zenon Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.06.05, 22:17
            No wlasnie kolego - jka dlugo reformowano sektor gorniczy w UK?
            • mike-great Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych 15.06.05, 22:32
              Nie jestem twoim kolegą. I nie odpowiadaj po żydowsku pytaniem na pytanie.

Gość portalu: Zenon napisał(a):

> No wlasnie kolego - jka dlugo reformowano sektor gorniczy w UK?
              • Gość: Zenon Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.06.05, 22:50
                Bardzo lubie Zydow.
                Powtarzam jednak pytanie: jak dlugo reformowano sektor gorniczy w UK? Skoro Wielce Szanowny Pan uchyla sie od odpowiedzie to sam jej udziele - kilka lat, zas urzadzajacych burdy gornikow palowano a opornych wsadzano do wiezienia. W ten oto m.in. sposob UK pozbyla sie jednego z XIX-wiecznych garbow i z kopyta ruszyla do przodu.
                P.S. Sposob artykulacji to moze Wielce Szanowny Pan narzucac swej rodzicielce. O ile oczywiscie rodzicielka sobie na to pozwoli i nie da zbyt natretnemu Wielce Szanownemu Panu w pysk.
          • Gość: zla_suka Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 22:17
            > Wszystko się zgadza. Czy ty myślisz, że mi się podoba to zdegradowane
            > środowisko w którym żyję przeszło 30 lat? Tylko pamiętaj o jednym - jak długo
            > reformowano górnictwo, a ściślej przemysł energetyczny (kończąc na
            > elektrowniach atomowych), tak dla przykładu, w Niemczech, Francji, Wielkiej
            > Brytanii? Wiesz aby coś o tym???

Wiec najwyzszy czas zaczas. Wywalic gornikow na zbity pysk, niech dostaja tyle
            co inni a za oszczedzone pieniadze zbudowac silownie jadrowe.
            • mike-great Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych 15.06.05, 22:29
              Tak, tak, tylko jak ci taka elektrownia jądrowa pierdyknie jak w Czernobylu, to
              będziesz w gacie robił.
              Albo w nocy świecił.
              Lepiej być aktywnym, niż radioaktywnym.

> > Wszystko się zgadza. Czy ty myślisz, że mi się podoba to zdegradowane
              > > środowisko w którym żyję przeszło 30 lat? Tylko pamiętaj o jednym - jak d
              > ługo
              > > reformowano górnictwo, a ściślej przemysł energetyczny (kończąc na
              > > elektrowniach atomowych), tak dla przykładu, w Niemczech, Francji, Wielki
              > ej
              > > Brytanii? Wiesz aby coś o tym???
              >
              > Wiec najwyzszy czas zaczas. Wywalic gornikow na zbity pysk, niech dostaja tyle
              > co inni a za oszczedzone pieniadze zbudowac silownie jadrowe.
              • Gość: Zenon Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.06.05, 22:56
                We Francji 75% energii elektrycznej produkowana jest w elektrowniach atomowych i jakos nic nie "pierdyka". W Szwecji podobnie - okolo 50%. Mam dalej wymieniac, czy tez wystarczy?
                Czy Wielce Szanowny Pan jest weglo-, ropo- lub gazonosnym lobbysta? A moze "zielonym" przykuwajacym sie do drzewek lub torow kolejowych po cichutku bioracym "wsparcie na dzialalnosc statutowa" od korporacji naftowych lub spolek weglowych?
                • mike-great Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych 16.06.05, 13:38
                  Jak ci tylko raz, jeden jedyny raz, pierdyknie to nie będzie co zbierać. A co
                  dopiero pisać brednie.

Gość portalu: Zenon napisał(a):

> We Francji 75% energii elektrycznej produkowana jest w elektrowniach
                  atomowych
                  > i jakos nic nie "pierdyka". W Szwecji podobnie - okolo 50%. Mam dalej
                  wymieniac
                  > , czy tez wystarczy?
                  > Czy Wielce Szanowny Pan jest weglo-, ropo- lub gazonosnym lobbysta? A
                  moze "zie
                  > lonym" przykuwajacym sie do drzewek lub torow kolejowych po cichutku
                  bioracym "
                  > wsparcie na dzialalnosc statutowa" od korporacji naftowych lub spolek
                  weglowych
                  > ?
                  • gadery Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych 16.06.05, 13:55
                    Doczytaj sobie czym sie roznia francuzkie czy szwedzkie elektrownie atomowe od
                    elektrowni typu czarnobyl. Nie ma szansy na to aby to walnelo.
                    • mike-great Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych 16.06.05, 14:01
                      Zupełnie jak ostatnio francuskie Peugeoty w Finlandii? Co się same na
                      parkingach zapaliły. Ale w instrukcji tego nie było, a i inżynierowie nie
                      przewidzieli. Wiesz ile jest możliwości awarii elektrowni atomowej???
                      Lub choćby atak terrorystyczny. Jak ktoś rozwalił całkowicie World Trade Center
                      w biały dzień w USA, które jest "strażnikiem" współczenego świata, to co może
                      się wydarzyć we francuskiej elektrowni jądrowej, gdzie personel pije wino i
                      uprawia French love???

gadery napisał:

> Doczytaj sobie czym sie roznia francuzkie czy szwedzkie elektrownie atomowe
                      od
                      > elektrowni typu czarnobyl. Nie ma szansy na to aby to walnelo.
              • Gość: adam Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 01:05
                Pierdyknie tylko wyłącznie wtedy jak będą pracowali taci fachowcy jak
                ty, co jak podejrzewam mają umiejętności jedynie do pracy przy łopacie.
                I nie mam tu nic do ludzi co mają tylko takie umiejętności , jedynie proszę ich
                o trochę samokrytycyzmu.
                • mike-great Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych 16.06.05, 13:39
                  Najpierw napisz o swoich "skills" bo łopatę to możesz dostać na urodziny

Gość portalu: adam napisał(a):

> Pierdyknie tylko wyłącznie wtedy jak będą pracowali taci fachowcy jak
                  > ty, co jak podejrzewam mają umiejętności jedynie do pracy przy łopacie.
                  > I nie mam tu nic do ludzi co mają tylko takie umiejętności , jedynie proszę
                  ich
                  > o trochę samokrytycyzmu.
              • Gość: rr Nie gadaj po próżnicy, pomyśl chwilę IP: *.toya.net.pl 16.06.05, 01:20
                Skup się na chwilę i policz:

Co roku tylko w polskich kopalniach giną dziesiątki osób, a setki (lub tysiące)
                zostają kalekami. Na całym świecie są to grube tysiące zabitych i
                nieprzeliczalna armia inwalidów. Obszary zdewastowane przez górnictwo
                wielokrotnie przewyższają tereny zamknięte po awarii w Czernobylu i pozostaną
                wyłączone z użytkowania przez wiele dziesięcioleci. Pylica i inne choroby
                zawodowe górników skracają życie połowie z nich. Skażenia powodowane spalaniem
                węgla powodują nieporównywalnie większy wzrost zachorowalności na wszelkie
                odmiany raka niż radioaktywna chmura, która przeszła nad Europą - większej
                szkody narobiły w tym względzie promieniotwórcze ściany domów, prefabrykowane z
                dodatkiem pyłów dymnicowych.

Wszystko to dla górnictwa jest permanentnym stanem "normalnym", awaria w
                Czernobylu była natomiast katastrofą, do której nie musiało dojść. Tak naprawdę
                o wiele bardziej należy bać się górnictwa i jego skutków, z emisją dwutlenku
                węgla (globalne ocieplenie) i innych świństw (rak, defekty noworodków).
                Straszenie energetyką jądrową i uzasadnianie w ten sposób konieczności
                utrzymywania górnictwa na dotychczasowym poziomie to tak, jak straszenie przed
                podróżą samolotem i namawianie do jazdy rowerem pomimo tego, że w tym drugim
                przypadku mamy wielokrotnie większe szanse zginąć czy zostać kaleką. Do tego
                możliwości nie te.
                • Gość: rozsądny Re: Nie gadaj po próżnicy, pomyśl chwilę IP: 217.153.220.* 16.06.05, 08:26
                  zapomniałeś tylko o jednym, że w przypadku katastrofy samolotu ginie w jednym
                  punkcie do kilkuset osób, a w przypadku awarii elektrowni jądrowej mogłoby się
                  zdarzyć, że skażenie objęłoby nawet cały kraj i wtedy co? - wszyscy którzy by
                  mogli wyprowadzają się za granicę zamykamy Polskę na minimum kilkaset lat
                  ostatni wychodzący przekręca klucz i gasi światło? Duże powierzchniowo kraje
                  jak USA Rosja itp. mogą sobie pozwolić na takie ryzyko a małe jak Polska chyba
                  nie bardzo. Oczywiście to wariant katastroficzny choć możliwy, ale dużo
                  bardziej jest możliwe że nastąpi drobna awaria z lokalnym skażeniem i
                  przewidując to mieszkańcy mają pełne prawo powiedzieć - my nie chcemy takiego
                  ryzyka w swoim pobliżu, a jak znam panów z Warszawy to jeśli zaplanują budowę
                  elektrowni jądrowej to nie koło siebie pod Warszawką tylko gdzieś gdzie nik jej
                  nie chce i nie potrzebuje.
                  • Gość: rr Re: Nie gadaj po próżnicy, pomyśl chwilę IP: *.toya.net.pl 16.06.05, 10:08
                    Upadek samolotu raz do roku to znacznie większa tragedia, niż codziennie
                    rowerzysta pod samochodem, ale tylko w odczuciu kibiców, osób których to
                    wydarzenie bezpośrednio nie dotknęło.

Jeżeli chodzi o skutki awarii elektrowni jądrowych najgorszy wariant (chociaż
                    teoretycznie i praktycznie niemożliwy) może wyglądać tak, że wszystko eksploduje
                    w jednej chwili. Mieliśmy takie dwie detonacje w Japonii: ogrom zniszczeń
                    przerażający, ale jakoś nie trzeba było gasić światła w tym kraju.

Pamiętam, jak przed laty całe miasteczko protestowało przeciwko umieszczeniu tam
                    ośrodka dla chorych na AIDS: okoliczni mieszkańcy łatwiej by zaakceptowali obok
                    siebie miejsce kwarantanny dla chorych na ospę. Dzisiaj sąsiad zarażony HIV nie
                    jest już takim problemem, ponieważ wzrosła ogólna świadomość tematu. Podobnie
                    jest z energetyką jądrową. Wolimy mieszkać pod dymiącym kominem siejącym na nas
                    24 godziny na dobę wszelkie świństwa niż mieć w odległości kilku kilometrów
                    jakieś budynki, w których dzieją się kompletnie niezrozumiałe dla nas rzeczy, a
                    do tego po wsi chodzą procesje różnej maści nawiedzonych "ekologów" i straszą,
                    że już jesteśmy napromieniowani, nasze dzieci będą miały po trzy nogi lecz nie
                    zobaczymy tego, bo za chwilę wszystko wybuchnie.
                  • usiruf ELEKTROWNIA TO NIE BOMBA ATOMOWA!! 16.06.05, 11:27
                    Ludzie jak kompletnie nie macie pojecia to nie piszcie na tym Forum. Rozsadny, pitolisz jakbys wypalil niezle sianko. Elektownia to nie bomba. Awaria nie powoduje grzyba, a skutki awarii w Czarnobylu (raport ONZ) poza najblizszymi okolicami (pare kilometrow) byly znikome. Zreszta teraz tych modeli elektrowni juz sie nie buduje.

Pochodze z Wroclawia i obok domu rodzicow jest laka, nie mam nic przeciwko, aby zbudowac elektrownie tam. Jednak ze wzgledow ekonomicznych jak juz ja wreszcie sie w Polsce zbuduje to w pn Polsce.
                    • mike-great Re: ELEKTROWNIA TO NIE BOMBA ATOMOWA!! 16.06.05, 13:53
                      Tylko że urzędasy z ONZ niczego nie sprawdzali na miejscu, tylko sowietów tam
                      posłali po badania. Dlaczego?

usiruf napisał:

> Ludzie jak kompletnie nie macie pojecia to nie piszcie na tym Forum.
                      Rozsadny,
                      > pitolisz jakbys wypalil niezle sianko. Elektownia to nie bomba. Awaria nie
                      powo
                      > duje grzyba, a skutki awarii w Czarnobylu (raport ONZ) poza najblizszymi
                      okolic
                      > ami (pare kilometrow) byly znikome. Zreszta teraz tych modeli elektrowni juz
                      si
                      > e nie buduje.
                      >
                      > Pochodze z Wroclawia i obok domu rodzicow jest laka, nie mam nic przeciwko,
                      aby
                      > zbudowac elektrownie tam. Jednak ze wzgledow ekonomicznych jak juz ja
                      wreszcie
                      > sie w Polsce zbuduje to w pn Polsce.
                  • mike-great Re: Nie gadaj po próżnicy, pomyśl chwilę 16.06.05, 13:51
                    Właśnie o to chodzi. Ale niektórzy najchętniej wybudowaliby elektrownię atomową
                    np. na Śląsku gdzie żyje najwięcej ludności i zaludnienie jest najgęstsze.

Gość portalu: rozsądny napisał(a):

> zapomniałeś tylko o jednym, że w przypadku katastrofy samolotu ginie w jednym
                    > punkcie do kilkuset osób, a w przypadku awarii elektrowni jądrowej mogłoby
                    się
                    > zdarzyć, że skażenie objęłoby nawet cały kraj i wtedy co? - wszyscy którzy by
                    > mogli wyprowadzają się za granicę zamykamy Polskę na minimum kilkaset lat
                    > ostatni wychodzący przekręca klucz i gasi światło? Duże powierzchniowo kraje
                    > jak USA Rosja itp. mogą sobie pozwolić na takie ryzyko a małe jak Polska
                    chyba
                    > nie bardzo. Oczywiście to wariant katastroficzny choć możliwy, ale dużo
                    > bardziej jest możliwe że nastąpi drobna awaria z lokalnym skażeniem i
                    > przewidując to mieszkańcy mają pełne prawo powiedzieć - my nie chcemy takiego
                    > ryzyka w swoim pobliżu, a jak znam panów z Warszawy to jeśli zaplanują budowę
                    > elektrowni jądrowej to nie koło siebie pod Warszawką tylko gdzieś gdzie nik
                    jej
                    >
                    > nie chce i nie potrzebuje.
        • Gość: langwer Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 22:47
          A czy ty wiesz że od dwóch lat kopalnie przynoszą zyski i to spore.
          • Gość: seldon Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 23:05
            Tymczasowe zyski...koniec dobrych czasów dla górnictwa przyjdzie razem z
            olimpiadą w Pekinie...
          • Gość: tyłkowy Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych IP: *.kompania.net 15.06.05, 23:57
            Tak, przynoszą zyski dla górników, bo cały Naród do was dopłaca. Mamy już tego
            dość, weżcie się do jakiejś innej pracy , potrzebnej i z płacami jak w całej
            Polsce. Kopalnie nierentowne należy zasypać a "fachowców górników" zatrudnić
            tam gdzie jest to potrzebne np. sprzątanie ulic {zgodnie z kwalifikacjami).
            Gierka już niema i powinniście to zrozumieć, że nikt do waszych wygórowanych
            potrzeb nie będzie dokładał i utrzymywał sztucznie nierentowne kopalnie,
            żebyście mogli mieć wysokie pensje i emerytury i po całej Polsce jeżdzić na
            ryby (kłusując) jakbyście byli głodni. W "życi" się wom poprzewrocoło i wom
            musimy poukłodoć od nowa i poukłodomy, niezależnie od tego czy wom sie to
            podobo czy ni.
            • Gość: ciotka Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 16.06.05, 13:25
              powiem ci synku chyba powinnieneś się zaszepić bo własnym jadem się
              zatrujesz,kto Cię takiej nienawiści do ludzi nauczył
            • mike-great Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych 16.06.05, 13:54
              A do zasranego pseudo-metra w stolycy też wszyscy dopłacają, i jest OK???

Gość portalu: tyłkowy napisał(a):

> Tak, przynoszą zyski dla górników, bo cały Naród do was dopłaca. Mamy już
              tego
              > dość, weżcie się do jakiejś innej pracy , potrzebnej i z płacami jak w całej
              > Polsce. Kopalnie nierentowne należy zasypać a "fachowców górników" zatrudnić
              > tam gdzie jest to potrzebne np. sprzątanie ulic {zgodnie z kwalifikacjami).
              > Gierka już niema i powinniście to zrozumieć, że nikt do waszych wygórowanych
              > potrzeb nie będzie dokładał i utrzymywał sztucznie nierentowne kopalnie,
              > żebyście mogli mieć wysokie pensje i emerytury i po całej Polsce jeżdzić na
              > ryby (kłusując) jakbyście byli głodni. W "życi" się wom poprzewrocoło i wom
              > musimy poukłodoć od nowa i poukłodomy, niezależnie od tego czy wom sie to
              > podobo czy ni.
              • amhu Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych 16.06.05, 15:09
                Warszawa wielokrotnie wiecej wplaca do budzetu centralnego w postaci podatkow
                bezposrednich i posrednich niz otrzymuje z budzetu lub w formie jakichkolwiek
                dotacji. Daje m.in. na radosnych gornikow ktorych apetyt na cudze pieniadze
                jest jak na razie niezaspokojony, iscie wilczy.
                Zyj sobie dostatnio ale za wlasne zarobione pieniadze a nie wyludzone grozbami
                strajkow, pochodow, blokowania torow kolejowych.
                Epoka wegla i stali dobiegla konca.Czas na zmiane zawodu lub.....bezrobocie.
                Wybor nalezy do ciebie.
                • mike-great Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych 16.06.05, 16:06
                  Nie rozśmieszaj mnie że Warszawa do czegokolwiek lub kogokolwiek dopłaca.
                  Altruiści piepszeni
                  • Gość: zla_suka Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych IP: *.zamoyski.edu.pl / *.zamoyski.edu.pl 16.06.05, 16:45
                    Niestety tak jest. Warszawa oddaje znacznie wiecej z podatkow niz dostaje potem.
                    A po drugie, 60% ludnosci w Warszawie to przyjezdni, ktorzy sie nie urodzili w
                    Warszawie.
        • Gość: gochaK Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 23:12
          Ja też jestem ze śląska, na dodatek mam męża górnika.Napisałeś , że jest to
          relikt który musi umrzeć.Ja też jestem za tym, aby górnictwo pomału
          likwidować.Ale nie można przy tej okazji wykańczać tysiące ciężko pracujących
          ludzi.Myślę, że tak zwani starzy górnicy, tz.ci którzy już teraz mają
          przepracowane około 20lat pod ziemią powinni iść na starych zasadach na
          emerytury.Natomiast reszta mogła by iść nie wcześniej niż po 30latach
          pracy.Poprostu Ci , którzy wcześniej podejmowali pracę godzili się na 25lat
          ciężkiej a nawet morderczej pracy.A może lepszym rozwiązaniem byłoby nie
          przyjmowanie nowych górników i tym sposobem nie byłoby póżniejszych kłopotów z
          emeryturami, bo górnicy by wymarli?
        • Gość: uzi68 Re: Do zla_suka! IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.05, 09:22
          Witam. Już po tym poście nie mogę wytrzymać.Powiedz kochanie dlaczego ostatnio
          była taka zadyma jak chcieli podnieść akcyzę na olej i gaz? Dlatego ,że ci
          którzy ogrzewają siętymi mediami poszli by pod most! Jak byś nie popatrzała
          węgiel jest nadalal najtańszy!Praca w górnictwie nie jest napewno najcięższa,
          wiem co mówię bo sam pracujęw przodku jako ślusarz.Znam cięższe prace. Są tylko
          dwie różnice: to co na powierzchni dźwiga podnośnik, dźwig lub inna maszyna na
          kopalni nosi się na plecach!Jest mokro, gorąco, brakuje tlenu; idąc zimą pod
          szyb w mokrym ubraniu trzęsiesz sięjak galareta z zimna.Już nie wspomnę o
          wybuchowych gazach, wybuchowym pyle itp. atrakcjach.Najważniejszą jednak rzeczą
          na dole jest brak światła słonecznego!!! Jeśli masz możliwośćto porozmawiaj o
          tym z jakimś lekarzem! Wytłumaczy Ci o co chodzi! Napewno nie jestem obiektywny
          ,ale nikt natym forum nie jest. Ostatnia sprawa :sprawność fizyczna;na dole
          wykonuje sięna codzień prace gdzie młody człowiek ma problemy z jej wykonaniem a
          co dopiero mówićo 55 letnim człowieku , z często schorowanym kręgosłupie.Pozatym
          już raz w 90 roku kosztem górnictwa ratowano kraj, więcej już niechcę.Mimo
          wszystko pozdrawiam : szczęść Boże!
          • Gość: mkopek Re: Do zla_suka! IP: *.ericsson.net 16.06.05, 10:43
            Moze i jest najtanszy, bo doplaca do niego panstwo. Poza tym na wegiel nie ma
            akcyzy, zas na olej i gaz jest od dawna. Dlaczego wiec panstwo ma podnosic
            akcyze, by poprawiac koniunktore kopalniom, ktore przynosza tylko smrod i
            zanieczyszczenia. Wiecie ile substancji promieniotworczych wylatuje razem z
            popiolem do atmosfery w wyniku spalania wegla? Wiecej niz zuzywaja paliwa
            elektrownie atomowe. Zas gornictwo weglowe nie byloby w najmniejszym stopniu
            oplacalne gdyby panstwo do niego nie dokladalo, takze w postaci przywilejow dla
            gornikow. Wyobraz sobie, ze wszystkie gornicze emreytury mialyby byc utrzymane
            ze skladek placonych przez gornikow. Kopalnie musialby wam podniesc pensje
            pewnie dwuktotnie, zebyscie chcieli wogole pracowac. Zas wlasnie jedynym
            przywilejem dla gornikow za ich ciezka prace powinna byc odpowiednia pensja.
            Zas wysoka emerytura powinna wynikac z tej pensji i z odprowadzanych od niej
            skladek. Tak samo jesli macietrzy razy dluzej pobierac emryture (przecietna
            zycia 75 lat - wiec od wieku 45 lat to trzy razy dluzej niz od 65) to wasz
            skladka powinna procentow byc trzy razy wieksza. Wtedy przywileje bylyby
            sprawiedliwe. Tylko, ze w takim wypadku to nikt by nie chcial zatrudnic
            gornika, bo by sie nie oplacilo, lub kasa bylaby tak mala, ze gornicy nie
            chcieliby za nia pracowac i wszystkie kopalnie by zamknieto. Teraz zas to
            panstwo placi na przywileje gornikow- a tak wlasciwie to reszta spolecznestwa.
        • Gość: ola Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 16.06.05, 13:18
          wiesz twój pseudonim mówi sam za siebie -potrzebujesz weteryniarza
      • gadery Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych 16.06.05, 08:51
        Jak tam jest tak zle to czemu nie poszukasz pracy gdzie indziej?
        • amhu Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych 16.06.05, 09:08
          Bo poza ryciem w ziemi niczego innego nie potrafi robic.
      • Gość: Boas Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych IP: 151.92.176.* 16.06.05, 11:24
        Chłopie, a kto ci każe być górnikiem?! To chyba nie jest przymus?
        • mike-great Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych 16.06.05, 14:01
          Ty też zmień sobie pracę z dnia na dzień

Gość portalu: Boas napisał(a):

> Chłopie, a kto ci każe być górnikiem?! To chyba nie jest przymus?
          • amhu Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych 16.06.05, 15:17
            Malo wpompowano pieniedzy w przekwalifikowanie gornikow? Malo ich wpompowano w
            odprawy po 50 tys na lba? Jak z tego skorzystaliscie? Co zrobiliscie z odprawa?
            Wiele juz na ten temat pisano i mowiono? Czesc zostala najzwyczjniej przepita,
            czesc poszla na przyjemnostki typu wycieczki zagraniczne, samochody, nowe
            kiecki dla malzonki. A jak pieniadze sie skonczyly, to sie gornicza mac
            zatrudniala na lewo w polskich i czeskich kopalniach.
            • mike-great Re: No to zjedź se dobry człowieku na jedną szych 16.06.05, 16:08
              Pokaż mi tych górników co dostali 50.000zł. Chyba tylko na papierze w sranym
              ministerstwie

napisała:

> Malo wpompowano pieniedzy w przekwalifikowanie gornikow? Malo ich wpompowano
              w
              > odprawy po 50 tys na lba? Jak z tego skorzystaliscie? Co zrobiliscie z
              odprawa?
              >
              > Wiele juz na ten temat pisano i mowiono? Czesc zostala najzwyczjniej
              przepita,
              > czesc poszla na przyjemnostki typu wycieczki zagraniczne, samochody, nowe
              > kiecki dla malzonki. A jak pieniadze sie skonczyly, to sie gornicza mac
              > zatrudniala na lewo w polskich i czeskich kopalniach.
    • Gość: Anal Lityk Emerytury pójdą w górę a emeryci w dol! IP: 152.75.137.* 15.06.05, 21:47
    • Gość: les Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.dsl.mindspring.com 15.06.05, 21:54
      rewaloryzacja ret i emerytur powinna przez jakis czas byc naliczana kwotowo a
      nie procentowo podrownaloby to najnizsze rety i emerytury.oszczednosci na
      zawiadomianiu wszystkich bo czesto znaczek byl wiecej wart niz
      podwyzka.wystarczyloby kwote podac w srodkach masowego przekazu.
      • Gość: arek Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 15.06.05, 22:09
        Górnicy!
        A kazał Wam ktoś się pchać do tego zawodu? Praca przymysowa, czy co ??

Tak już jest, że jeśli ktoś ma niski intelekt, to musi być robolem w przodku.
        Tak było 100 lat temu i za 100 lat będzie podobnie.

Wara od psucia systemu!!! Nie zamierzam pracować na Wasze związkowe posady.
        Do roboty !!!
    • Gość: kojot Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 22:22
      No cóż,takie są związki zawodowe...zjedzą nas wszystkich
    • Gość: ajkaj o 5-6 zł, bo jeszcze muszą być podatki, itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 23:33
      Znowu urawniłowka, waloryzacja o...ileś tam procent, proporcjonalnie, bo po co
      sie wysilać i liczyć ile komu rzeczywiście się należy, ten co pracował lat 5 i
      45 po tyle samo, a co tam, duzo szumu, bo wybory, potem kilka złotych i róbta co
      chceta, nastepne za jakieś 5 lat
      • Gość: wycyckany Re: o 5-6 zł, bo jeszcze muszą być podatki, itp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 00:15
        a dla takich jak ja to nic nie ma w zeszlym roku zapieprzyli nam pomostowki
        mam 36 lat pracy i zostalem bez srodkow do zycia po 36 latach placenia haraczu
        na zus i placenia podatkow o takich jak ja to sie nie mysli niech zdychaja z
        glodu zagranica to ide na nieopadatkowana emeryture i wiem ze zyje jezeli
        reikarnacja jest to mam nadzieje nigdy juz nie urodzic sie w tym dziadostwie
        pod tytulem polska
    • Gość: eeeee Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.gw.ip.pl 15.06.05, 23:58
      skoro poslowie planuja wprowadzic dla siebie dozywotnie emerytury po yciu
      poslem to nie widze nic zdroznego w tym ze inne grupy spoleczne rowniez dbaja o
      wlasny tylek
    • rozowykot Re: Emerytury pójdą w górę 16.06.05, 00:02
      Nie żartujmy! po 30 latach pracy w szkole odeszłam na emeryturę. Mam jej aż
      1011 zł a, pracowałam na 2 etatach przez kilka lat, a emeryturkę mam tak
      wysoką , bo mi ją policzono z pensji zczsów stanu wojennego i okolic . A jeśli
      chodzi o górników , .. miałam krewnego górnika ratownika . milam ,bo został
      pod ziemią w wieku 30 lat . Ja im tam roboty nie zazdroszczę i emerytury też,
      ale tym ,co na przodku, a nie tej reszcie ,co się do nich podłącza Wracając do
      emerytur normalnych :czy będę miała 1011 czy 1066 to i tak za to wyżyć trudno.
      Natomiast wydawanie pieniędzy na pisemne powidomienia to już paranoja. to
      wywalanie w błoto tych pieniędzy które na te podwyżki miały pójść. ale po co
      dać ludziom skoro można głupio przepuścić
      • Gość: r1 Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 00:21
        to ty jestes na emeryturze moj zaklad sprywatyzowano ludzi wykopano na zbity
        pysk ja po 27 latach pracy w tym 15 w warunkach szczegolnych zostalam z
        zasilkiem jak go dostaje to nie wiem czy plakac czy smiac sie i ciagle mam
        mniejszy bo rosnie skladka zdrowotna i kradna mi po 2 3 5 zl
        • Gość: tyłkowy Re:Tyłkowy. IP: *.kompania.net 16.06.05, 00:34
          Ich bin tyłkowy nie przodkowy i pedom wom "Narodzie Śląski" co to całe wosze
          fedrowanie to o kant dupy potłuc.
    • smok5 Radio erewań nadaje. 16.06.05, 05:36
      Wybiórcza pisze o podwyżkach dla dziadków i babć jakby to szarańcza miała
      zaatakować Polskę. Ciekawe czemu nie oburza się tak na złodziejstwo
      kwaśniewskiego i jego szemranej ferajny? Czyżby bała się posądzenia o
      współudział? A z tymi podwyżkami to przypadkiem nie jest tak, że nie emerytury
      ale renty i nie będą podwyższać ale obniżać.
    • Gość: czytelnik Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 05:44
      Dlaczego z emerytury potraca sie podatek? Nie ma takich procedur w wielu
      krajach.Przez wiele lat pracy uczciwie opłacaliśmy podatki od
      wynagrodzeń,zgodzę sie z tym,żeby podatek potracać od dodatkowego wynagrodzenia
      ale emerytury juz powinny być bez potraceń!!!!
      • Gość: gk Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 07:15
        zgadzam sie z Tobą emerytuey nie powinni być opodatkowane.
    • Gość: wandal-barbarzyńca Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.elpos.net 16.06.05, 06:32
      Guzik prawda .Sama sprawozdawca w Sejmie przyznała nie nic takiego sie nie stanie.
    • Gość: 53l. Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.zeto.opole.pl / *.zeto.opole.pl 16.06.05, 07:23
      Niezła zagrywka, niema jak to elektorat górników ich jest masa to trzeba sie
      podlizać.Co tam kobiety 55 czy 60 lat niech haruja na 40-latków.Ale niech
      politycy zapomną,że te kobiety w 2007 roku też będą dużą rzeszą i niech zapomna
      o tym,że kiedykolwiek pójda do wyborów!!!!
    • Gość: dołowiec Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 16.06.05, 07:48
      zapominacie gamonie o kilkunastotysięcznej braci górniczej w kopalniach miedzi,
      gdzie pracuje się poniżej tysiąca metrów i nikt nie dopłaca do ich pracy a
      państwo z tego tytułu corocznie ma grube miliony euro zysku za miedź. Wszyscy
      sądzą, że górnictwo to tylko deficytowy węgiel, który brudzi i niszczy
      środowisko
      • gadery Re: Emerytury pójdą w górę 16.06.05, 08:59
        Po prostu komus sie oplaca zeby tak bylo. Najlepszy przyklad to kopalnie wegla
        brunatnego. Powinno sie zamknac wszystkie kopalnie poza Belchatowem. No ale
        prosciej jest je pod niego podlaczyc. Niech pracuje na darmozjadow. Pewnie ktos
        chcial calosc tanio kupic. Pamietam, ze zwiazki zawodowe z Belchatowa chcialy
        strajkowac (przeciwko) wiec moze do tego polaczenia nie doszlo?
        Niestety jest to norma nie tylko w gornictwie weglowym. Na liscie najbardziej
        dochodowych interesow (w pierwszej czworce) obok handlu bronia sa ubezpieczenia
        medyczne i szpitalnictwo. Jak jest z tym u nas kazdy wie.
      • Gość: mkopek Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.ericsson.net 16.06.05, 11:06
        Oczywiscie, ze tak, tylko, ze przywileje dla tej grupy zawodowej powinny
        wynikac poprzez odpowiednie place. Tzn jego nagroda powinna byc wyzsza pensja
        jesli tak ciezko pracuje i jego praca jest taka dochodowa. Wtedy tez bedzie
        mial wyzsza emeryture, bez specjalnych zapisow w prawie dla gornikow. Zas jesli
        chca wczesniejszej emerytury to tez jest na to rada. Jak ktos idzie na
        emeryture w wieku 45 lat to pobiera ja przecietnie 3 razy dluzej niz ktos kto
        przestanie pracowac w wieku 65 lat (sredni wiek zycia przyjalem jako 75 lat).
        Kazdy wiec kto chce przejsc na wczesniejsza emeryture powinien miec trzykrotnie
        wieksza procentowo skladka, lub wysokosc emerytury liczona tak jakby placil
        tylko jedna trzecia skladki. Wyzyc za taka jedna trzecia emerytury i tak
        powinien, bo pensje mial wczesniej wysoka (moze tez sobie z pensji na starosc
        odkladac). ewentualnie trzykrotna stawke tez powinna mu wyrownac wyzsza pensja.
        I wtedy byloby sprawiedliwie, zas to dochodowe gornictwo nie byloby kula u
        nogi. Wtedy byloby widac ktore galezie gornictwa sa naprawde dochodowe, bo
        panstwo nie doplacaloby do gorniczych przywilejow. Czy slyszeliscie zeby
        gornicy lub pracujacy przy szybach naftowych w USA lub innych kapitalistycznych
        krajach mieli jakies przywileje? Ich przywilejem jest wyzsza placa od innych
        slabo wykwalifikowanych pracownikow. Dzieki temu moga sobie odlozyc na starosc
        odpiwednia ilosc pieniedzy. I ludzie nie pracuja tam w gornictwie cale zycie,
        tylko pare lat, tak zeby sobie odlozyc troche kasy i nie stracic zdrowia. Potem
        szukaja sobie innej roboty.
    • Gość: acomitam Re: Emerytury pójdą w górę IP: 62.87.185.* 16.06.05, 08:07
      szczera prawda.Nawet nie ma o czym dyskutować. Górnikom stale się wydaje, że są
      nadal świętymi krowami" jak za Komuny.
      • Gość: opt TO MATACZENIE GÓRNIKAMI DLA INNYCH CELÓW IP: *.unregistered.media-com.com.pl 16.06.05, 10:45
        Nie im się nie wydaje,ich się wykorzystuje,bo przy okazji przedłużenia ich
        przywilejów przedłuży się czas obowiązywania przywilejów urzędniczych,a przy
        okazji emeryturki dla biednych posłow- nieudaczników,którzy sobie pracy po
        kadencji nie mogą znależć.To takie mataczenie,a silni ale głpi górnicy to kupią.
    • Gość: kopalniak Re: Emerytury pójdą w górę IP: 203.126.13.* 16.06.05, 08:20
      To znowu jakas bzdura. Gornictwo caly czas w restrukturyzacji, ledwo zakonczyli
      zamykanie kopaln, odprawy po 50tys. a juz slyszymy o nowej kasie z naszych
      podatkow, ktore dostana gornicy. Masowe gornictwo na slasku nie ma przyszlosci,
      wiec po co preferencjami zachecac mlodziez do pracy w kopalniach. Lepiej ta
      sama kase wydac na miejsca na uczelniach technicznych, menadzerskich itp.
      A tak nawiasem to najbardziej smieszy mnie w tym wszystkim liczenie biurokratom
      tak samo jak przodkowym - jakis absurd rodem nie z tej epoki!

• Gość: Gość 800 mln SLD "zaoszczędziło" na dzieciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 08:26
      skracając urlopy macierzyńskie, a teraz tyle samo wydaje lekką ręką na
      emerytów. A nikt nie pytał tych, co ciężko pracują, czy chcą, by odbierano ich
      dzieciom, a dawano 43-letnim górnikom. Nic dziwnego, że mamy ujemny przyrost
      naturalny, skoro rząd dba tylko o emerytów.
    • Gość: marek Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 08:35
      o czym tu mówic ja mam 750zl procentowo dostane 25zl wiecej pytam panów poslow
      ministrów premierów prezydentów innych wyzyskiwaczy ile dajecie kieszonkowego
      swoim dzieciom wnukom bo ja codziennie po 1zl dla dwójki dzieci starczy na pól
      miesiaca ponowie rzadzacy zycze wam wszystkim takich dochodówi powodzenia
    • Gość: baba Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.womkat.edu.pl 16.06.05, 08:38
      Ciekawa jestem, jak pani Bańkowska widzi sprawę projektowanych właśnie przez
      sejm emerytur dla posłów lub zasiłków dla tychże gdy nie będą mogli znaleźć
      pracy po bieżącej kadencji? Jak wtedy będzie wyglądała opinia o równym
      traktowaniu obywateli?
      Moja wątpliwość nie znaczy, że jestem za wywyższaniem górników kosztem innych
      zawodów, uważam natomiast, że jak zwykle sienkiewiczowski Kali i jego
      przekonania są żywe.
      • Gość: Górnik Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.net.pl / *.crowley.pl 16.06.05, 08:53
        Jak się komuś nie podoba to niech idzie na policję złożyć zawiadomienie.Jestem
        Górnikiem wcześniej pracującym w innej branży,wiem jaka jest różnica pracy,jak
        szukacie nierobów to sprawdźcie ilu z was jest teraz w pracy i pisze te
        posty,to wy jesteście nieroby,my ciężko pracujemy i poprostu dbamy o swoje
        interesy,wy nie musicie tego robić nas to nie interesuje,jesteście tam gdzie
        chcecie być.Pozdrawiam górnik.
        • Gość: adam Re: Emerytury pójdą w górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 09:19
          Tak- powiedziałeś całą prawdę. Wy nie walczycie o przywileje, dlatego,że
          macie poczucie większego wkładu pracy niż inni. Macie silną grupę nacisku
          (związki zawodowe, politycy) i wykorzystujecie to. Chcecie po prostu jak
          najwęcej dla siebie, kosztem innych, nieraz ciężej pracujących. Wszystkie te
          wasze przywileje będą pokrywać pracownicy innych gałęzi gospodarki, ale
          wy to macie gdzieś. Pomyśl sobie, czy życie na czyjś koszt to jest w porządku.
          No i jeszcze jedno...piszę to nie będąc w pracy.
          • amhu Re: Emerytury pójdą w górę 16.06.05, 15:21
            Adamie, gornicy to taka podziemna odmiana rolnikow.
        • opt NIE DLA NOWYCH BONUSÓW 16.06.05, 10:02
          To się sprywatyzujcie i może będziesz siedział tak jak wielu w domu i pisał
          posty.W końcu 2006 roku miały skończyć się niektóre przywileje i tak być
          powinno, i żadnych nowych.Każdy wie jaką pracę wybierał i na jakich
          warunkach.Zmienianie warunków w trakcie gry jest zawsze dla kogoś
          niekorzystne,a obciążanie budżetu dodatkowymi bonusami dla posłów i
          górników,gdy zamrożono renty i emerytury dla ratowania budżetu można jedynie
          odebrać jako kolejny skandal.Jak były poseł nie może znależć pracy,to niech
          skorzysta z takich uprawnień jakich może korzystać każdy obywatel,podobnie czy
          górnik to nadobywatel-nie chciał się uczyć to wybrał ciężką pracę,nikt go do
          tego nie zmuszał a teraz znowu mu się śnią PRL-owskie przywileje na koszt
          innych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka