Gość: devil Do Darłowa też kursuje promocyjny pociąg IP: *.eimg.pl / 80.51.205.* 28.06.05, 10:59 W to lato po raz pierwszy od 15 lat uruchomiono również pociagi do Darłowa. Jeździ na tej trasie nowoczesny szynobus, a bilet normalny kosztuje 3zł. Ze zniżką studencką tylko 1,89zł. Prawie jak za darmo. Rozkład jazdy jest tutaj: darlowo.info/dzial.php?nazwa=miasto&article=komunikacja_rozklad_jazdy_szynobusu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ida jaki mit? IP: *.21.pl / 213.199.204.* 28.06.05, 11:04 "Uruchomiliśmy pociąg Słoneczny, bo chcemy dać ludziom możliwość taniego podróżowania w czystych wagonach i z miłą obsługą. To próba zmiany mitu o kolei, że zawsze musi być brudno i nieuprzejmie - mówi "Gazecie" Grzegorz Kuciński, prezes Kolei Mazowieckich ds. przewozów i promocji" Panie szanowny - to nie żaden mit. Coś się Panu pomyliło. To najczytsza prawda, że na koleji jest syf (sic!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 11:17 Co za bzdury ci panowie opowiadają z Piły do Szczecina trzeba jechać okrężnymi trasami bo zlikwidowano połączenie przez Wałcz - Kalisz Pomorski zresztą bardzo atrakcyjne turystycznie ! Odpowiedz Link Zgłoś
gosiula277 Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta 28.06.05, 11:25 No i BRAWO BRAWO BRAWO PKP !!!! Pozdrawiam wszystkich którzy skorzystają w te wakacje z oferty PKP. Szerokiej drogi ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kabotynka Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta 28.06.05, 11:34 Jaka rewolucja? Frontem do klienta? Prosty przykład. Tanie Linie Kolejowe - bilet z Katowic do Władysławowa miał kosztować 27 zł. Informacja z ich strony internetowej i z infolinii. A przy okienku ile? 52 normalny, 32 ulgowy + 3 zł miejscówka. Rozrzut chyba duży? Bilety kupiliśmy miesiąc wcześniej licząc że będzie taniej. Jak zwykle wielki zawód! Odpowiedz Link Zgłoś
emplo Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta 28.06.05, 11:49 Widocznie sie spozniles(as). Trzeba bylo najpierw przeczytac regulamin promocji pt.Tani bilet. Pula sie widocznie wyczerpala i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
kabotynka Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta 28.06.05, 12:02 Jeśli się skończyła to dlaczego mimo wszystko bilety były tańsze o kilkanaście złotych? Odpowiedz Link Zgłoś
emplo Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta 28.06.05, 12:08 "Liczba miejsc przewidzianych oferta jest ograniczona" - tyle wg regulaminu na temat Tanich biletow. Dlaczego bilety byly nadal tansze to nie mam pojecia. Nie orientuje sie w temacie. Chcialem ci tylko uswiadomic, ze oferta Tani bilet byla (jest?) bardzo ograniczona ilosciowo. Osobiscie mialem zamiar taki bilet kupic, ale nie wiem jeszcze kiedy bede jechal na wakacje wiec musialem zrezygnowac. Dlatego moje informacje sa czysto teoretyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kabotynka Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta 28.06.05, 12:11 Ok. Tylko nie rozumiem jeszcze jednego. Cały pociąg to niby TLK, tak jest oznaczony. Więc wydaje mi się że wszystkie w nim miejsca powinny być tanie. Miejsca jak widać jeszcze były ale po wyższej cenie. Ehh Odpowiedz Link Zgłoś
emplo Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta 28.06.05, 12:16 Widze, ze sie orientujesz to cie wykorzystam :-) Bo wlasnie- TLK z nazwy powinny byc tansze. A jak jest naprawde? Jak mozesz to podaj jakies przykladowe ceny. Pewnie bede jechal TLK z Krk do Slawna (pociagiem obiezyswiatem- przez Czestochowe, Wawe, Gdynie...) wiec mnie to ciekawi. Aaa, i jak jest z miejscowka? We wszystkich pociagach TLK trzeba kupic? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kabotynka Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta 28.06.05, 12:20 Informacje o cenach sprawdzam sobie na stronie PKP. A miejscówki - tak, we wszystkich pociągach trzeba wykupić ale jedna kosztuje 3 zł więc nie jest to chyba większy problem. Kuszetka - 20 zł. No i to że bilety kupować (może wystarczy jakaś rezerwacja?) trzeba wcześnie... Również pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta IP: *.aster.pl 29.06.05, 10:42 odnośnie pociagów TLK wszelkie informacje znajduja się na stronie intercity www.intercity.pl/scripts/train/index.php?action=train_list tanich biletów za 27 pln jest zawsze tylko 5% pojemnosci skałdu pociągu, a nazwa to czysto marketingowy zabieg !!!- zresztą zasady identyczne jak w samolotach-bilety są tańsze, ale tanich jest tak naprawdę mało. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Nie PKP a koleje mazowieckie!!! IP: *.p.lodz.pl 28.06.05, 11:37 Prywatyzacja koleji i nie tylko po mazowszu bedzie sie jezdzic normalniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.05, 11:38 Po ostatniej przygodzie mam lekkie uprzedzenia do PKP. Wybieracjąc się z Krakowa do Poznania wykupiłem bilet weekendowy InterCity. Wszystko niby ok. Jednak w drodze powrotnej konduktor (dopiero czwarty) zauważył, że bilet weekendowy InterCity jest nieważny pociągach pośpiesznych PKP. Na te pociągi ważny jest tylko (tańszy) bilet weekendowy PKP. Dowiedziałem się też, że PKP to zupełnie inna firma. Nie miałem przy sobie gotówki, więc musiałem w Opolu opuścić pociąg. Tam czekałem ponad dwie godziny na (spóźniony) intercity do Krakowa. Wnioski: kupując bilet w okienku PKP można kupić bilet zupełnie innej firmy. Lepiej było kupić tańszy bilet. Zaoszczędziłbym 50 PLN i nie wyleciałbym z pociągu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 20:41 > Po ostatniej przygodzie mam lekkie uprzedzenia do PKP. Którego? PKP IC czy PKP PR? > Jednak w drodze powrotnej konduktor (dopiero czwarty) > zauważył, że bilet weekendowy InterCity jest nieważny pociągach pośpiesznych > PKP. Na te pociągi ważny jest tylko (tańszy) bilet weekendowy PKP Nie ma czegoś takiego na PKP PR jak "weekendowy" - są: wycieczkowy i turystyczny, na których są ulgi podczas przejazdów podczas łykendów. > Dowiedziałem się też, że PKP to zupełnie inna firma. Czytać, myśleć, nadanrzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shigella Uwaga na "Tanie Linie"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 11:39 Bilet na to cudo można rzeczywiście kupić znacznie taniej, ale najpóźniej na 7 dni przed odjazdem. Dzięki temu z Białego Kościoła pod Wrocławiem do Warszawy jechałam tylko 15 godzin, przez Katowice, Kraków, Skarżysko Kamienną i Radom. W dodatku W Skarżysku pociąg stał godzinę "bo tak". Polikwidowano także pociągi z Krakowa do Warszawy odjeżdżające między 21:00 a 2:40 w nocy (mają być przywrócone w wakacje). No i z Warszawy do Kudowy w trakcie roku szkolnego jest tylko jeden skład (od Wrocławia trzywagonowy). Oczywiście na stacjach panuje kompletny bałagan, nikt nic nie wie, obsługa jest chamska, a w pociągach brud i smród, nie mówiąc o braku wody w toaletach i makabrycznych cenach w Warsie. Pozdrawiam Sh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta IP: 80.51.22.* 28.06.05, 11:52 Na trasie Szczecin - Zielona Góra zawsze jest miła obsługa, bardzo lubię tamtędy jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gjenia Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta IP: *.ib.tcz.pl / *.tcz.pl 28.06.05, 12:01 Chyba moga sobie walczyc o klienta ale zlego wrazenia za caloksztalt nie zmyja niestey szybko :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszcze pasażer Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 12:24 Przecież to bzdury.Mazowieckie Koleje prezentują przedwyborczą PSLowską propagandę sukcesu.odwołują pociągi pospieszne dowożące do pracy.........i serwują pociągi słoneczne.....a stali dostarczyciele pieniędzy...ci z miesięcznymi.........rezygnują.Kolej zawsze widzi innaczej potrzeby niż... ci stale dojeżdżający......więc gdzie tu mowa o dopasowywaniu rozkładów.... ..szczególnie na trasie Radom-Warszawa.......może zamiast pisać takie bzdety zapytać pasażerów Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta 28.06.05, 15:38 > Przecież to bzdury.Mazowieckie Koleje prezentują przedwyborczą PSLowską > propagandę sukcesu.odwołują pociągi pospieszne dowożące do pracy.........i > serwują pociągi słoneczne... Coś ci siępomieszało. Koleje Mazowieckie nie mają w swojej obsłudze żadnego pociągu POSPIESZNEGO, tylko osobowe, jeżdżące po mazowszu. (tylko jednostki EN57) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adae Potrzeba nowego klimatyzowanego taboru IP: 80.51.198.* 28.06.05, 12:30 Bilet na eks. w 1 klasie na 99 km kosztuje prawie 60 zł. A ta pierwsza klasa jest stara i nie ma klimatyzacji Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Re: Potrzeba nowego klimatyzowanego taboru 28.06.05, 12:48 Bilet na eks. w 1 klasie na 99 km kosztuje prawie 60 zł. A ta pierwsza klasa > jest stara i nie ma klimatyzacji - pisze adae. Ta 1 kl. jest nawet baaardzo stara i bez wentylacji nawiewnej najczęściej, a gdzie tam klimatyzacji. Klimatyzacja bywa tylko w IC. Pozostałe klasy z reguły są jeszcze gorsze. To nie tylko nieprzyjemne, ale i niezbyt bezpieczne: co stało się parę lat temu w Reptowie z Wars-barem (nikt nie przeżył) i "jedynką"? A w Miałach tylko cudem obeszło się bez ofiar śmiertelnych. Te nieprzyjemne wagony to typ "Y" z lat 70-80. Nieco nowsze "Z-2" produkcji schyłkowego NRD są wprawdzie bezpieczniejsze, ale komfort fatalny. A reklamowany "Słoneczny"? To tzw. Kibel - archaiczny "elektryczny zespół trakcyjny" z Pafawagu zapewniający luksus na poziomie wagonu 3 klasy Drogi Żelaznej Warszawsko-Wiedeńskiej. Tym rupieciom żadna modernizacja nie pomoże... Skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 12:36 Kolej o nikogo nie walczy.Jechałam z dziećmi 10lat i 3 lata i w pierwszej klasie musiałam kupować 100% bilety dla dzieci skandal !!! nie obowiązywały zniżki. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta 28.06.05, 15:40 > Kolej o nikogo nie walczy.Jechałam z dziećmi 10lat i 3 lata i w pierwszej > klasie musiałam kupować 100% bilety dla dzieci skandal !!! nie obowiązywały > zniżki. Ja przypomnę że to nie PKP PR, PKP IC, czy Koleje Mazowieckie ustalają zniżki, tylko Rząd RP (Ministerstwo Finansów) Chyba nie sądzisz, że ktoś zamierza dofinansowywać podróż twoich dzieći w 1 klasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I am a passenger jest cos jeszcze co mozna zmienic IP: *.aster.pl 28.06.05, 12:40 chodzi o wymog posiadania miejscowki w pociagach ex, IC i EC. w cywilizowanych krajach europejskich (np w Niemczech) nie ma obowiazku posiadania miejscowki (poza jedna trasa, miedzy kolonia i frankfurtem n. menem, ale to ze wzgledow bezpieczenstwa) - chcesz to kupujesz i masz pewnosc ze bedziesz mial miejsce siedzace. nie chcesz - twoja sprawa, siadasz tam gdzie wolne i liczysz na to, ze nikt nie przyjdzie. w Polsce tez tak powinno byc, po placenie 10 lub 20 pln za miejscowke to absurd. aha, i niech PKP i jej klony zaczna od posprzatania kibli i zatrudnienia przyjaznych pasazerowi konduktorow, ktorzy dodatkowo beda znali przynajmniej angielski w stopniu podstawowym. spotkalem sie z sytuacja, kiedy w pociagu eurocity warszawa-berlin konduktor nie znal ani slowa w innym niz polski jezyku. kiedy wsiedli konduktorzy niemieccy, okazalo sie ze mowia po angielsku, francusku i rosyjsku. trudno uwierzyc? a jednak to prawda. pozdrawiam i zycze powodzenia reformatorom pkp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta IP: *.nbp.pl 28.06.05, 12:47 ... tia, tak walczy, że aż na stronę PKP nie można wejść i zwyczajnie sprawdzić rozkładu pociągów ... super ... bleeeee ... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: canaan do pragi taniej busem IP: *.4web.pl 28.06.05, 12:59 Do Pragi i tak oplaca sie bardziej jechac busem. Studencki w dwie strony z Lodzi do Pragi koleja kosztuje 207 zl, a busem niecale 170. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: canaan Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta IP: *.4web.pl / 194.63.135.* 28.06.05, 12:59 Do Pragi i tak oplaca sie bardziej jechac busem. Studencki w dwie strony z Lodzi do Pragi koleja kosztuje 207 zl, a busem niecale 170. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: canaan Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta IP: *.4web.pl / 194.63.135.* 28.06.05, 12:59 Do Pragi i tak oplaca sie bardziej jechac busem. Studencki w dwie strony z Lodzi do Pragi koleja kosztuje 207 zl, a busem niecale 170. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 21:13 > Do Pragi i tak oplaca sie bardziej jechac busem. Studencki w dwie strony z Lodz > i > do Pragi koleja kosztuje 207 zl, a busem niecale 170. I tu zaskoczenie: Jeżeli podróż na weekend to dla jednej osoby: Pospieszny studencki Łódź - Międzylesie: 29,32 zł Przejściówka graniczna Międzylesie - Lichkov: 20 koron = 20*0,14 zł = 2,80 zł Lichkov - Praha- Lichkov: 256 koron (zniżka powrotna) + 20 koron za wypisanie biletu = 276 * 0,14 zł = 38,64 zł Przejściówka Lichkov - Międzylesie: 20*0,14 zł = 2,80 zł Pospieszny studencki Międzylesie - Łódź: 29,32 zł Suma: 29,32 + 2,80 + 38,64 + 2,80 + 29,32 = 102,88 zł Jeżeli bez czeskiej zniżki powrotnej to zmienia się opłata Lichkov - Praha - Lichkov: 2*224 koron = 448 *0,14 zł = 62,72 zł -> wtedy całkowita opłata za podróż wyniesie: 126,96 zł. Przejściówki i bilety czeskie kupujesz u czeskiego konduktora bez wychodzenia z pociągu. Czas przejazdu pociągiem to ok. 9h30' Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
loppe nie wiadomo?? 28.06.05, 13:06 nie wiadomo czy w pociagach będzie mniejszy tłok - koniec cytatu z pierwszego akapitu tego tekstu Hm, widac autor dawno nie jeździł - ale mógł sie posilkować dalszym ciagiem tekstu: Słoneczny ma po trzech dniach funkcjonowania 50-proc. obłożenie. Kolej zamykała linie z braku pasażerów (ludzie nakupowali samochodów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc portalu Pociągi Warszawa-Płock IP: 80.51.198.* 28.06.05, 13:28 Niezłe połączenia są teraz z Warszawy do Płocka. Petrochemia jeździ i ma komfort. tak musi być wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowany Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.06.05, 13:36 Agresywni sa konduktorzy, nie wszyscy oczywiscie ale zdarzaja sie. Dzis zostalem okradziony w pociagu a zachowanie obslugi mozna skwitowac epitetem CHAMSTWO! Odpowiedz Link Zgłoś
fauve Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta 28.06.05, 13:39 Brawa dla kolei. Mam nadzieję, że w konsekwencji więcej osób będzie korzystało z pociągów, kolej będzie miała więcej pieniędzy na modernizację i płace dla swoich pracowników. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martek Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta IP: *.cst.tpsa.pl 28.06.05, 13:47 wcale sie nei dziwie ze duzo osob przerzucilo sie na autobusy...biora pod uwage punktualnosc i niesamowity tlok w pkp to wcale nie trudno sie temu dziwic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Ciekawe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 13:49 w poniedziałki z Lublina o 5:25 został skrócony skład, przytulnie się zrobiło w pociągu, a kolejarze jak siadali w przedziałach zamkniętych tak siadają, a palacze dymią na korytarzach nagminnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lossi Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta IP: *.tvgawex.pl 28.06.05, 14:44 Taki tabor? ma ze 30 lat i nadaje się na podmiejskie połączenia max do 50 km nie wiem może tylko cena sie liczy ale komfort podróży żaden!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Transport: Kolej agresywnie walczy o klienta 28.06.05, 15:43 to jest jednak wersja o podwyższonym standardzie. Jedzie się tym jednak lepiej niż zwykłym z plastikowymi siedzeniami. Poza tym takie składy już jeździły za czasów PKP PR jako pospieszne np. Wawa-Kielce, a czasem dalej jeżdżą w różnych zakątkach kraju. Odpowiedz Link Zgłoś