Dodaj do ulubionych

Jak droga jest Warszawa

08.08.05, 21:17
"W porównaniu z ubiegłym rokiem koszty utrzymania w naszym regionie szybko
rosły. Najszybciej w Warszawie - w 2004 r. - była ona na 92. miejscu.
Zanotowała więc skok aż o 37 pozycji."

A podobno po wejściu do EUropy ceny nie drgnęły, a jeśli już to minimalnie,
inflacja też ponoć w normie. Kto wyjaśni ten fenomen przyrodniczy?
Obserwuj wątek
    • Gość: j. Re: Jak droga jest Warszawa IP: *.acn.waw.pl 08.08.05, 22:58
      a kursy walutowe? jaki byl kurs zlotowki w momencie wchodzenia?
      poza tym 'a podobno' jest demagogią a nie argumentowaniem. ja kojarzę że pisano ze wrost cen byl nizszy niz oczekiwany
    • a_s_i_m_o Re: Jak droga jest Warszawa 08.08.05, 23:17
      Oj smecisz galba. Az szkoda pisac wiecej niz 2 zdania.
    • Gość: Funky Warszawa jest droga... mojemu sercu. :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 00:35
    • Gość: Funky Ja Ci wyjasnie. PLN sie umocnil, ot co. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 00:37
      Przy wejsciu do Unii EUR/PLN bylo w granicach 4.9, dzis jest 4.1. Ceny w PLN
      sie nie zmienily, ale po przeliczeniu na EUR wyglada to juz inaczej ...
    • Gość: jk Re: Jak droga jest Warszawa IP: *.nycmny.east.verizon.net 09.08.05, 00:47
      tumanie !!chodzi o ceny w skali kraju!!!!nie w skali WAWKI!!!!
      • Gość: słabo mi jk tłumacza pilnie tłumacza!!! IP: 164.128.46.* 09.08.05, 08:30
        jk zaślepiony nienawiścią i kompleksami wydał z siebie "cóś"
        Może ktoś mu wytłumaczy o czym był powyższy atrykuł? Jak wymiękam zbyt nerwowy
        jestem.
    • Gość: Biker Re: Jak droga jest Warszawa IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 09.08.05, 08:29
      Cos mi sie wydaje ze takiego kraju jak Jugoslawia to nie ma. Ej dziennikarze,
      cos kiepsko z najnowsza historia.
    • Gość: Ja Wypociny GW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 08:51
      Taki tekst to można wygenerować na kolanie w kiblu.
      Widać było miejsce na stronie i trzeba było czymś zapełnić...
    • Gość: n.cz... MAm tak samo jak ty moje miasto a w nim.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 09:27
      Warszawa kocham Cie - rodowity warszawiak. nie umiem zyc gdzie
      indziej .....podrawiam szystkich ktorzy moga "nazywac " sie warszawiakami a nie
      warszafką...
      • eileenn Re: MAm tak samo jak ty moje miasto a w nim.... 09.08.05, 09:55
        Tak beznadziejnego miasta dawno już w Europie nie widziano! owo bezkrytyczne
        deklarowanie milości do stolicy świadczy o jednym - niewiele w życiu widziałeś
        i chyba z Wa-fki du....py nigdy nie ruszyłeś.
        Nie trzeba mieszkać na wsi, aby być wieśniakiem i mieć wiśniaka mentalność.
        Brrrrr!
        Welcome in Warsaw!- the biggest countryside in Poland!
        • Gość: Funky Re: MAm tak samo jak ty moje miasto a w nim.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 10:08
          eileenn napisała:

> Tak beznadziejnego miasta dawno już w Europie nie widziano! owo bezkrytyczne
          > deklarowanie milości do stolicy świadczy o jednym - niewiele w życiu
          widziałeś
          > i chyba z Wa-fki du....py nigdy nie ruszyłeś.
          > Nie trzeba mieszkać na wsi, aby być wieśniakiem i mieć wiśniaka mentalność.
          > Brrrrr!
          > Welcome in Warsaw!- the biggest countryside in Poland!

Eileen, ty obiezyswiacie od siedmiu bolesci. Ziejesz nienawiscia, a moze po
          prostu nie znasz tego miasta ? Ja sie tu urodzilem i kocham to miasto, staram
          sie nie zwracac uwagi na ludzi o takim podejsciu, jak twoje, bo nic do mojego
          miasta nie wnosza. Ot, taki zakompleksiony belkot i tyle ...
          • Gość: Wawiak JAK CI NIE PASUJE TO DO ANGLII ZA BAR! IP: 195.245.217.* 09.08.05, 18:32
            Warszawa jest najlepsza, ale ma wiele wad. Żadne inne miasto nie przeszło tyle
            co Warszawa w ciągu ostatnich stu lat! Chyba tylko Grozny albo Sarajewo...
            Trochę pokory dla tych, którzy budowali to miasto od zera. Warszawa jest
            największym zlepkiem ludzi z różnych zakątków świata w Polsce. Miasto ma
            ogromny potencjał. Ja i wielu moich przyjaciół ciężko pracujemy i dalej
            budujemy to miasto. Musi być najlepsze w Europie. Jeszcze parędziesiąt lat;)
        • Gość: Obelix Re: MAm tak samo jak ty moje miasto a w nim.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 10:08
          Ale głupi ci rzymianie!
        • wiksadyba1 the biggest countryside:)))) 09.08.05, 10:24
          Chyba eileen będąc w wielu światowych miejscach nie natrafiła jak dotąd na
          takie, gdzie nauczyliby ją jak powiedzieć po angielsku, to co miała na myśli,
          tak żeby ktoś (nie będący Polakiem:) zrozumiał, o co jej chodzi...
          • Gość: Obniektyw I jeszcze do tego "Welcome in...":)))) IP: 62.148.92.* 09.08.05, 11:12
            • wiksadyba1 Re: I jeszcze do tego "Welcome in...":)))) 09.08.05, 14:01
              :)))
    • klaryska statystyka statystyce nierowna 09.08.05, 11:29
      www.finfacts.com/costofliving.htm
      i co pisza na tej stronie:
      Europe

London remains the most expensive city in Europe, with a score of
      120.3. “Steep accommodation and transport costs together with the appreciation
      of the pound against the US dollar have contributed to the city’s high
      ranking,” said Marie-Laurence Sepede, Research Manager at Mercer. Scores are
      based on the cost of living for expatriates who are likely to stay in Central
      London, where accommodation is more expensive. Other UK cities are less
      costly, with Glasgow in 40th position and Birmingham in 47th place (scores 87.5
      and 85.8).

Moscow is the second most expensive city in Europe ranked in 4th position
      (119), followed by Geneva in 6th place (113.5) and Zurich in 7th place
      (112.1). Other high-scoring cities include Copenhagen ranked 8th (110), Oslo,
      which has moved up from 15th to 10th place due mainly to the appreciation of
      the Norwegian Krone against the US dollar, and Milan ranked 11th (104.9).
      i jeszcze inna statystyka :

The analysis was based on an evaluation of 39 quality of life criteria for each
      city, including political, social, economic, and environmental factors,
      personal safety and health, education, transport, and other public services
      .......and

Rankings for overall quality of life
      Mercer’s overall quality of life survey has revealed that Geneva and Zurich
      remain the world’s top-scoring cities with 106.5 points. Other high-scoring
      cities include Vancouver and Vienna in joint 3rd place (score 106).

Cities in Europe, New Zealand, and Australia continue to rank highly. Munich
      and Düsseldorf both move up the rankings, from 10th and 12th place
      respectively, to share joint 5th place with Frankfurt. Munich’s rise is due to
      more efficient waste removal systems and better housing for expatriates, while
      Düsseldorf’s transport and standards of international schooling have improved.
      Bern, Copenhagen, and Sydney are pushed down slightly to rank 8 with scores of
      105.

• Gość: Piotr Re: Jak droga jest Warszawa IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 09.08.05, 13:14
      Wszystko zależy, jakich konktetnie produktów i usług ceny badają, metodologii.
      Byłem ostatnio w Pekinie i Shanghaju. Niezły hotel w środmieściu kosztuje ok 40
      USD/2 os pokój.
      W mocno wypasionej knajpie, jak się poszaleje wyda się kolejne 40 USD. Benzyna
      o połowę tańsza niż w Polsce. Taksówką przejedziesz pół wielkiego Pekinu za 3-4
      USD itd, itp. Chcielibyśmy mieć takie ceny, a oni są kilkadziesięt miejsc
      wyżej! Pewnie drogie są mieszkania, ziemia i co jeszcze...? Bo kawa w Coffe
      Heaven chyba też była tańsza...;)
    • Gość: prawnik Re: Jak droga jest Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 13:41
      Kretyńska warszawka z jej naleciałościami i pseudo warszawiakami.
      • Gość: odpadam te "papuga" aleś się nadął IP: 164.128.46.* 09.08.05, 14:10
        uważaj żebyś nie popuścił z wysiłku intelektualnego
        A co orżnęli cię w Warszawie?

No to masz problem
      • Gość: FAKLAPOLICE Re: Jak droga jest Warszawa IP: *.fbx.proxad.net 09.08.05, 16:18
        taaaaaaa....
        cholernie,huehuehue

fajny film wczoraj widzialem, momenty byly ?masz! najlepiej jak...

W francuskiej telewizji leci ostatnio taki dokument rodem z polski, majacy
        frankom przyblizyc nasz kraj.tak wiec na pierwszym planie oczywiscie nic innego
        tylko zabytek klasy zerowej albo i dwuzerowej czyli palac kultury i nauki, tu
        kamera przechodzi na drugie ujecie czyli targ gdzie mozna oczywiscie spotkac
        saaaaaamych rodowitych warszawiakow w gumiakach i w berecikach z antenkami.
        By nie psuc imagu, bac co bac stolycy ekipa przenosi sie musowo pod pomnik
        nieznanego zolnierza.
        Dalej troche swierzego powietrza ,kamerzysta trafia ,akurat na chlopina
        zajerzdzajacego szkapine na polu w czasie orki,nie lepiej wyglada sprawa w
        jakims podupadlym podwarszawskim gospodarstwie gdzie woz ciagna dwie krowy!!
        slowem pocztowka z XVIII wieku wydawalobysie a nie z XXI.Oj nie maja sie tak
        czym chwalic te warszawiaki, bo ogladajac ten film bylem czerwony ze wstydu na
        twarzy.

ech...
        • Gość: jh Re: Jak droga jest Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 18:35
          bydlaku z jakiejś wiochy przybył?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka