Gość: kloss IP: *.dslwan.toad.net 22.08.02, 22:30 jak wykorzystac latawiec? proste... oglosic konkurs na logo dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: amicuspoznan Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 22:42 znak latawca obiektywnie źle się kojarzy a już zastosowanie go jako logo państwowe jest karykaturalne i śmieszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: St24 Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na IP: *.matarnia.frodo / 192.168.10.* 22.08.02, 23:43 Dlaczego źle ci sie kojarzy latawiec? nie rozumiem tego:-) a co do samego logo to rzeczywiście projekty są bardzo słabe...cóż ale to polska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na IP: *.man.bialystok.pl 29.08.02, 08:50 logo jest calkiem fakne, ale nie podoba mi sie wiele komentarzy dotyczcych nowego logo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolvent Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na IP: *.fra.de.prserv.net 22.08.02, 23:03 Jak wykorzystac ? Dobrze i konsekwentnie. To znaczy starac sie cos polepszyc (np wizerunek naszego kraju zagranica) i cos sprzedac bo przeciez Polska nie ma zadnego typowego produktu do zaoferowania. A zreszta podobna godna inicjatywa byla, z duzo lepszym moim zdaniem, znakiem "teraz Polska". Skonczylo sie jak to zwykle w Polsce na awanturze i o tym "teraz Polska" coraz mniej slychac. Znaczek z latawcem jest moim zdaniem slaby,a przynajmniej malo originalny bo powtarza wzor "Espana" i "Turcja" ot taki modny zryw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STYRO Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na IP: *.uc.nombres.ttd.es 23.08.02, 03:15 A ja juz myslalem, ze juz mamy logo Polski. Pamietacie taki znak - napis Polska z elementami gor i morza??? Takiego jaki uzywaja m.in. firmy poromujace za granica turystyke do Polski??? Uwazam ze to duzo lepszy znak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na IP: 157.25.177.* 23.08.02, 08:38 Uwazam ze latawiec jest swietny: przede wszystkim wywoluje mase skojarzen np. z przesrzenia, wolnoscia - wprawdzie na uwiez, ale zawsze, wiatrem, natura i na dodatek z dywizjonem 303 (szachownica i latanie). Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luki ladne logo IP: 141.63.88.* 23.08.02, 09:20 Latawiec to dobre logo - prosty, zapadajacy w pamiec, ladny, dobrze sie kojarzacy. Oby rzeczywiscie byl jak najczesciej uzywany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g. logo jest naprawde fajne...ale IP: 62.148.94.* 23.08.02, 10:06 ...ale tak naprawde nie o to chodzi. Chodzi o to zeby logo , takie czy inne , bylo powszechnie i przez wszystkich przyjete. Zeby bylo spojne i zeby nie powstawaly zadne nieudolne klony. A poza tym to jest kwestia gustu. Ciezko robic referendum na logo. To , ze Polakom sie nie podoba nie znaczy , ze nie bedzie sie podobalo za granica. Nie rozumiem dlaczego latawiec sie zle kojarzy. Mnie sie kojarzy bardzo dobrze z np. dziecinstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blad Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na IP: *.imio.pw.edu.pl 23.08.02, 10:05 Czy moglby ktos w koncu zwrocic uwage autorom, ze malujac to logo wykazali sie brakiem znajiomosci praw fizycznych? 'Puszczajac' latawca trzyma sie go (w duzym uproszczeniu) mniej wiecej w srodku aby uzyskac sile nosna. Natomiast ow 'ludzik' na logo probuje chyba poleciec za latawcem trzymajac go za ogon (ktory w rzeczywistosci sluzy stabilizacji lotu latawca). Oby polecial jak najdalej bo nie czuje aby to logo pozytywnie promowalo moj kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g. Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na IP: 62.148.94.* 23.08.02, 10:08 Gość portalu: blad napisał(a): > Czy moglby ktos w koncu zwrocic uwage autorom, ze malujac to > logo wykazali sie brakiem znajiomosci praw > fizycznych? 'Puszczajac' latawca trzyma sie go (w duzym > uproszczeniu) mniej wiecej w srodku aby uzyskac sile nosna. > Natomiast ow 'ludzik' na logo probuje chyba poleciec za > latawcem trzymajac go za ogon (ktory w rzeczywistosci sluzy > stabilizacji lotu latawca). Pewnie stary, a wg praw natury ludzik powinien miec szyje. > Oby polecial jak najdalej bo nie czuje aby to logo pozytywnie > promowalo moj kraj. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blad Latawiec na logo i aerodynamika IP: *.imio.pw.edu.pl 23.08.02, 10:08 Czy moglby ktos w koncu zwrocic uwage autorom, ze malujac to logo wykazali sie brakiem znajiomosci praw fizycznych? 'Puszczajac' latawca trzyma sie go (w duzym uproszczeniu) mniej wiecej w srodku aby uzyskac sile nosna. Natomiast ow 'ludzik' na logo probuje chyba poleciec za latawcem trzymajac go za ogon (ktory w rzeczywistosci sluzy stabilizacji lotu latawca). Oby polecial jak najdalej bo nie czuje aby to logo pozytywnie promowalo moj kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g. Re: Latawiec na logo i aerodynamika IP: 62.148.94.* 23.08.02, 10:10 Gość portalu: blad napisał(a): > Czy moglby ktos w koncu zwrocic uwage autorom, ze malujac to > logo wykazali sie brakiem znajiomosci praw > fizycznych? 'Puszczajac' latawca trzyma sie go (w duzym > uproszczeniu) mniej wiecej w srodku aby uzyskac sile nosna. > Natomiast ow 'ludzik' na logo probuje chyba poleciec za > latawcem trzymajac go za ogon (ktory w rzeczywistosci sluzy > stabilizacji lotu latawca). Pewnie stary a wg praw natury ludzik powinien miec szyje ... > Oby polecial jak najdalej bo nie czuje aby to logo pozytywnie > promowalo moj kraj. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alekxandra Logo dla przedszkola IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.02, 10:24 Tak Polska dla małych dzieci nie dla świata. Czy naprawdę nie ma u nas dobrych i mądrych grafików, malarzy, korzy mogli by zaprojektować Logo Polski ? Zwróćcie się do Strowiejskiego, Kaliny, Pągowskiego. Logo to zdjęcie Polski w paszporcie do Europy i świata AMG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzak Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na IP: *.prawo.uni.wroc.pl 23.08.02, 10:11 W angielskim jest taki idiom - "puść sobie latawca znaczy tyle co 'odwal się" ewentualnie - "spier..." To chyba dobrze oddaje ksenofobiczną atmosferę Polski. A więc logo jak najbardziej tafione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzak W angielskim jest taki idiom - IP: *.prawo.uni.wroc.pl 23.08.02, 10:13 To chyba dobrze oddaje ksenofobiczną atmosferę Polski. A więc logo jak najbardziej tafione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: W angielskim jest taki idiom - IP: *.man.bialystok.pl 29.08.02, 08:56 Nie miejmy kompleksow przed Ameryka , oni od nas tez wiele rzeczy moga sie nauczyc. Nie sa jedynym panstwem na tym swiecie. Trzeba znac swoja wartosc i dumnie nosic glowe. To rada dla wszystkich rodakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzak W angielskim jest taki idiom - IP: *.prawo.uni.wroc.pl 23.08.02, 10:14 "puść sobie latawca" znaczy to "odwal się" ewentualnie "spir..." To chyba dobrze oddaje ksenofobiczną atmosferę Polski. A więc logo jak najbardziej tafione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beauceant Re: W angielskim jest taki idiom - IP: *.cavern.pl / 195.205.236.* 23.08.02, 14:58 Gość portalu: krzak napisał(a): > "puść sobie latawca" znaczy to "odwal się" ewentualnie "spir..." > To chyba dobrze oddaje ksenofobiczną atmosferę Polski. A więc > logo jak najbardziej tafione. "To fly a kite" znaczy jeszcze - wystawić czek bez pokrycia. Doprawdy pięknie się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bej Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na IP: *.mci.tychy.pl 23.08.02, 11:21 Przede wszystki trzeba go zmienić. Biało-czerwona szachownica jest przecież symbolem Chorwacji, a u nas stosuje ją tylko wojskowe lotnictwo. Latawiec powinien być u góry biały, a u dołu czerwony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na IP: *.sec.net / 172.16.0.* 23.08.02, 11:56 Logo jest słabiutkie i infantylne( różnie się kojarzy np. z dzieciństwem , Dywizjonem 303? bzdura!) Dobre logo musi być "trafione" jednoznacznie kojarzyć i wiązać sie z Polską. Widać że zrobione za symboliczną złotówkę i taką ma dla mnie wartość. Rozpiszcie konkurs za symboliczną złotówkę dla tych którzy chcą coś zrobić dla Kraju , będzie sporo dobrych projektów i to za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Double Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na IP: *.dip.t-dialin.net 23.08.02, 13:01 a mi sie latawiec jednoznacznie kojarzy z "latawica", synonim panienki lekkich obyczajow. Cudzoziemcy tego oczywiscie nie zrozumieja, ale ja jakos nie mam ochoty byc reprezentowana przez cokolwiek watpliwy znaczek, nie majacy nic wsopolnego z rzeczywistoscia. W ogole to ile u nas ludzi potrafi puszczac latawce? To juz bardziej Japonia... ale my druga Japonia tez nie jestesmy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtas Znak wizerunkowy Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.02, 13:32 Tjaaa. Jak widze, kazdy zna sie na marketingu, grafice, promocji itp. lepiej, niż ludzie zajmujacy sie tym zawodowo. To dlatego prace nad "logo" Polski trwały lata. Kazdy urzednik w administracji zna sie przeciez na tym najlepiej. I kazdemu sie cos z czyms kojarzy. Niewiele brakowalo, a Rada Ministrow ustalalaby w glosowaniu, jaki znak ma promowac Polske. W tym ukladzie politycznym pewnie czerwony gozdzik (?), a w poprzednim??? Ludzie, opamietajcie sie. Logo ma promowac Polske jako obiekt gospodarczy wsrod tych, ktorzy nie maja z nia zadnych skojarzen. Ma wywolac pozytywne skojarzenie. Ma wpasc w oko. Ma oznaczyc informacje zwiazana z Polska i pomoc w skojarzeniu jej z innymi takimi informacjami. NIE MA TO BYC: - powielenie godla narodowego - synteza tysiaca lat panstwowosci - wynik glosowania, co NAM sie najbardziej podoba. Dyskusje powinny byc oczywiscie przeprowadzone przed ogłoszeniem tego znaku. Powinny jednak toczyc sie w gronie instytucji zajmujacych sie promocja Polski za granica, promocja polskich towarow i polskiej kultury, oraz fachowcow zajmujacych sie przekazem marketingowym. Mnie w zaprezentowanym logo najbardziej podoba sie to, ZE ZOSTALO W KONCU WYBRANE I OGLOSZONE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cywil Re: Znak wizerunkowy Polski IP: 2.3.STABLE* / 194.175.90.* 23.08.02, 14:12 Popieram przedmówcę. Tak się skłąda, zę to nie nam ma się LOGO podobać, a cudzoziemcom. To im ma się kojażyć a nie nam. Bo skierowane jest do nich. Nie do Pana Henia i Czesia z Koziej Wólki. My tu mamy srednio do chcenia. Dlatego cokolwiek zostałoby wybrane na LOGO, to tylko coś takiego, co sie podoba cudzoziemcom, a nie nam. Ponieważ jak zauwazyli twórcy LOGO ma promować nas za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Znak wizerunkowy Polski IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.02, 10:30 No wlasnie, podstawowe zasady marketingu sie klaniaja. Skojarzenia z ulotnoscia, infantylizmem, brakiem stabilizacji, funkcjonalnym analfabetyzmem (liternictwo!), niezrozumiala symbolika szachownicy (kto na swiecie kojarzy szachownice z lotnictwem i po co?). A jesli analizujemy produkt to pytamy : dlaczego wlasnie ten (reason why?)? Co ja jako klient bede z tego mial (customer benefit)? No wlasnie , i co sobie pdswiadomosc obcokrajowca na takie pytania odpowiada? Chyba to, ze nalezy cos takiego omijac z daleka. I do tego te skojarzenia z anglo-saskimi idiomatycznymi latawcami. Zupelny kit! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyspiarz Bravo Duze Brava IP: 213.86.239.* 23.08.02, 14:22 Calym sercem popieram ten pomysl, jest to naprawde ladne logo i moim znajmoym w Anglii bardzo sie podoba, jako czesc kampanii reklamowej mozna uzyc sportu niech nasi pilkarze maja go na koszulkach w zblizjacych sie eliminacjach do ME przeciez odwiedza Szwecje, WEgry etc. oprocz tego beda widzoczni w Eurosporcie, dalej siatkarze i liga swiatowa i rowniez wystep w ME i MS..........Kultura pokazy, teary etc. tylko przyklasnac........kielbaska etc. etc. to wszystko tylko poczatek drogi .....a na marginiesie nasz kraj jest naprawde piekny choc ma problemy gosp. moi znajomi z Anglii nie mogli uwierzyc ze w Polsce jest tak fajnie i chca znow przyjechac.......takze zacznijmy sie promowac a ten znak to swietny poczatek.....i milo jest zobaczyc po angielsku WELCOME TO POLAND przy wjezdzie.........zgadzam akcentujmy tez bliskosc Wawy i Frankfurtu bo tu (w Anglii) ludzie mysla o to Rosja, snieg etc. i tego szybko sie nie zmieni, a my studenci i absolwenci odwalamy tu za MSZ kawal dobrej roboty ciezko pracujemy, uczymy sie i tu nas doceniaja i dziwia sie ze niejeden z nas mowi po angielsku lepiej niz Francuz, Hiszpan etc....Takze glowa do gory i do boju Pooooollsssskaaaaaaaaa bialo czerwoni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyspiarz Bravo Duze Brava IP: 213.86.239.* 23.08.02, 14:24 Calym sercem popieram ten pomysl, jest to naprawde ladne logo i moim znajmoym w Anglii bardzo sie podoba, jako czesc kampanii reklamowej mozna uzyc sportu niech nasi pilkarze maja go na koszulkach w zblizjacych sie eliminacjach do ME przeciez odwiedza Szwecje, WEgry etc. oprocz tego beda widzoczni w Eurosporcie, dalej siatkarze i liga swiatowa i rowniez wystep w ME i MS..........Kultura pokazy, teary etc. tylko przyklasnac........kielbaska etc. etc. to wszystko tylko poczatek drogi .....a na marginiesie nasz kraj jest naprawde piekny choc ma problemy gosp. moi znajomi z Anglii nie mogli uwierzyc ze w Polsce jest tak fajnie i chca znow przyjechac.......takze zacznijmy sie promowac a ten znak to swietny poczatek.....i milo jest zobaczyc po angielsku WELCOME TO POLAND przy wjezdzie.........zgadzam akcentujmy tez bliskosc Wawy i Frankfurtu bo tu (w Anglii) ludzie mysla o to Rosja, snieg etc. i tego szybko sie nie zmieni, a my studenci i absolwenci odwalamy tu za MSZ kawal dobrej roboty ciezko pracujemy, uczymy sie i tu nas doceniaja i dziwia sie ze niejeden z nas mowi po angielsku lepiej niz Francuz, Hiszpan etc....Takze glowa do gory i do boju Pooooollsssskaaaaaaaaa bialo czerwoni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek666 Re: Bravo Duze Brava IP: *.s3group.com / 193.120.88.* 23.08.02, 14:43 A ja uwazam ze latawce, podobnie jak baki, najlepiej sie puszcza... ps. czy wspomnialem juz ze lubie pifo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beauceant A herb? Orła zastąpił latawiec... dobrze, że nie balon IP: *.cavern.pl / 195.205.236.* 23.08.02, 14:56 Ktoś jeszcze pamięta, że Polska ma herb? Czy wszystko musi być do obłędu postępowe; aż do autokompromitacji? Odpowiedz Link Zgłoś
zbynek Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na 23.08.02, 15:59 moim zdaniem latawiec jest OK! jedna tylko uwaga: jak mi się zdaje przy "peelce" tarcza powinna być zamknięta ,a tu latawiec ją przerywa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad NAPRAWDĘ FAJNE LOGO !!! IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 17:13 Bardzo fajne logo.Przecież nawiązuje też w dużym stopniu do naszych oznaczeń lotniczych. Niektórym krytykom sie nie podoba, ale co mamy pokazać - pomidora biało - czerwonego, a może krawat DJleppera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotru$ Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 20:03 Mój pomysł w jaki sposób wykorzystać nowe 'polskie' logo może wydać się kontrowersyjny. Transport i dary wysyłane do Czech i Niemiec, krajów dotkniętych powodzią, opatrzyć właśnie logo "POLSKA z LATAWCEM'. W ten sposób można by było to logo pozytywnie rozpropagować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stardust Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 22:51 Odbywałem ostatnio praktyki w Ministerstwie Gospodarki w Departamencie Turystyki, gdzie został przesłany przez MSZ projekt logo z latawcem do zaopiniowania. Wydawało mi się, że zrobiono to, by wziąć pod uwagę zdanie osób, które zajmują się turystyką i współtworzą wizerunek Polski na arenie międzynarodowej. Okazuje się, że zrobiono to dla picu. Opinia jaką urzędnicy wystawili temu projektowi była negatywna, mówiła o tym, że latawiec to mało trafny znak m.in. dlatego, że leci tam gdzie wiatr zawieje, na wschód, na zachód, jest ulotny, a Polska ma być widziana stabilną, trzyma go chłopiec (taki był opis), a więc jest to dziecięca zabawa, Polska pełna dziecięcych zachowań - jak wogóle interpretować taki przekaz wizualny. Jednak z artykułu Gazety wynika, że MSZ postępuje tak jak mu się podoba, taka to jest współpraca naszych resortów. Po co to wszystko? Czy nie wystarczy logo Polski (moim zdaniem b. trafne) dostępne na stronach Polskiej Organizacji Turystycznej? Ile ma być tych naszych symboli? Moim zdaniem coś tu nie gra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.02, 10:17 Ten infantylny pomysl nie reprezentuje soba Polski! Latawiec, sznureczek, kopniete liternictwo - dziecinada a nie promocja kraju. No, chyba wlasnie, ze chodzi o to aby nas odbierano jako bande beztroskich i niemadrych dzieciakow w Europie... to wtedy tak. Jako "dzieciaki" juz wiele razy w tej Europie narozrabialismy swoja glupota i nawet kilka razy dostalismy po pupie... Tak trzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnik Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na IP: *.pm.waw.pl / *.pm.waw.pl 26.08.02, 14:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werg Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.02, 12:39 Jest wielu ludzi na świecie którym biało-czerwona szachownica kojarzy się z polskim lotnictwem, choćby z powodu bitwy o Anglię. Teraz znak ze Spitfire-ów trafił na latawiec. To ciekawy kierunek rozwoju. Chętniej bym widział burzę mózgów nad wykreowaniem polskich produktów, bo gdy będą - logo samo się znajdzie. Ciekawy jestem jakie logo narodowe mają produkty amerykańskie? :-))) Niemieckie? Francuskie? Angielskie? Ktoś wymyślił sposób na otrzymanie premii, awansu a może łapówki. Sprawdzony, polski sposób. Niech na swoim elaboracie umieści ten znak i zapomnijmy o sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franckey Ladne to za malo IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.02, 00:39 Loga cale wyglada przyjemnie, jest lade, albo raczej ladnawe. Ale to za malo, bo logo musi pasowac wszedzie, a to juz nie jest takie proste. Ta propozycja jest ZA DUZA, co widac np. przy probach wykorzystania go na sile w komorce, obrzydliwym polaczeniu z nalepka PL itd.. Logo musi wygladac wszedzie dobrze i w kazdych wymiarach, po to sie wlasnie tworzy logo. A to wyglada dobrze na bialym tle z duza iloscia wolnej przestrzeni do wykorzystania. Na i jak sie ma kojarzyc ten sam latawiec w komorce z Polska??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kustosz.m Re: Jak wykorzystać latawiec? Ciąg dalszy prac na IP: *.stacje.agora.pl 26.08.02, 10:05 Na zajęcia z typografii – znakomity przykład: Znajdź błędy kompozycyjne, ze szczególnym uwzględnieniem elementów światła i ciężaru optycznego użytych w przykładzie formach. pozdrawiam B-] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosław Kosiaty, M.D. ŁATWO JEST MÓWIĆ O POLSCE... IP: 217.153.27.* 26.08.02, 10:37 Mam 32 lata. Pochodzę z Nowego Sącza, choć od ponad 20 lat mieszkam w Warszawie. Jestem lekarzem, prowadzę jednocześnie portal medyczny i kilkanaście mniejszych serwisów oraz jeżdżę po Polsce jako wykładowca. Pracuję po kilkanaście godzin na dobę, gdyż moja praca jest jednocześnie moją pasją... Kilka lat temu przypadkowo podczas wizyty na Powązkach zobaczyłem groby bezimiennych, kilkunastoletnich powstańców z 1944 roku. Pomyślałem, o czym myśleli Ci młodzi ludzie, jakie mieli ideały. Dziś w kategoriach polityczno-wojskowych Powstanie Warszawskie jest oceniane w różny sposób a ja wiem jedno, Ci młodzi ludzie swoją postawą sprawili, że gdziekolwiek wyjeżdżam za granicę... jestem dumny z tego, że jestem Polakiem... Dziś jeździemy wygodnymi samochodami z klimatyzacją i napędem na 4 koła, posiłki zjadamy w pośpiechu, wolne chwile przeliczamy na pracę, którą moglibyśmy w tym czasie wykonać. W naszym języku pojawia się coraz więcej obcych wyrazów. Jemy w McDonald's, KFC, robimy zakupy w Geant, Auchan i innych shops. Jacy jesteśmy my - młodzi Polacy Anno Domini 2002? Czy umiemy spojrzeć głęboko w oczy Polakom obecnym na pożółkłych fotografiach z 1920, 1939, 1944, 1956, 1970 roku... Dlaczego o tym piszę? Po prostu chciałem pogratulować pomysłu na logo Polski. TO JEST NAPRAWDĘ BARDZO DOBRY POMYSŁ i liczę, że jak najszybciej wszyscy będziemy ten mały znaczek umieszczali na polskich produktach, telefonach komórkowych, stronach WWW, samochodach. Inaczej Polska utonie w jednoczącej się Europie... Pamiętajmy kim i skąd jesteśmy i bądźmy z tego dumni. Na murach więzienia na Szucha jeden z więźniów wyrył napis: "Łatwo jest mówić o Polsce, trudniej dla niej pracować, jeszcze trudniej umrzeć, a najtrudniej cierpieć". Dziś wokół nas plewi się szeroko korupcja, łapownictwo oraz wszechogarniająca głupota i chamstwo. Sprawmy, aby wysiłek ludzi, którzy byli przed nami nie poszedł na marne i aby i oni mogli być z nas dumni... Jarek Kosiaty e-mail: jkosiaty@esculap.pl PS: Jeśli ktoś lubi stare fotografie zapraszam na stronę: tatry-old.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: ŁATWO JEST MÓWIĆ O POLSCE... IP: *.man.bialystok.pl 29.08.02, 09:44 Taki klimat jak jest w naszym zakopanym na calym swiecie chyba nie ma, tam czas sie zatrzymal, czlowiek w obcowaniu z natura jest tak malutki i tam czuje sie wlasna marnosc. Potega jest natura , a my dzis jestesmy jutro nas nie ma ,a gory zostana Odpowiedz Link Zgłoś