Dodaj do ulubionych

Będą zwolnienia w Mittal Steel Poland

IP: *.acn.waw.pl 04.09.05, 19:03
Swietny biznes widze zrobilismy. Jak zawsze. A czy pan volker to przypadkiem
nie zauwaza konfliktu interesow?
Obserwuj wątek
    • fritz.fritz Przeciez to SLD! I Szarawarski skorumpowany. WC 04.09.05, 19:54
      kandydat na prezydenta. To on byl przeciez jedna z glownych postaci tych
      negocjacji.

Kazdy Polak glosujacy na Cimoszewicza czy SLD jest nienormalny. Wyjatkiem sa
      oczywiscie gornicy, ktorym obiecano lapowke na koszt wszystkich podatnikow
      wysokosci 93 mld w postaci rent przedwczesnych.
      • meerkat1 A CZEMU TEE ZWOLNIENIA???!!!! 04.09.05, 20:11
        Bo na swiecie wzroslo ogmnie zapotrzebowanie na stal (zwlaszcza w Chinach i
        Indiach)

Najwieszy stalowniczy koncern australijski np. zarobil juz na tym krocie!

Taaa :-(((
        • znawca_tematu Ponieważ 04.09.05, 20:35
          Ponieważ takie restrukturyzacje wiążą się ze znacznymi kosztami (odprawy, pakiety socjalne) i należy je przeprowadzać gdy spółka jest w dobrej kondycji finansowej. To takie typowe, myślenie w stylu przejadania zysków (tak jak górnicy - w koncu kopalnia ma zysk, to podnosimy pensje, zamiast inwestycji itd.). Zresztą zwolnienia nie wpłyną na moce produkcyjne, bo sa znaczne przerosty zatrudnienia. Taki już jest kapitalizm.
          • imw Re: Ponieważ 05.09.05, 06:38
            ale w kapitalizmie o redukcjach decyduje pracodawca ( i wolny rynek ) a nie
            urzędas ! tutaj mamy do czynienia z interwencjonizmem a nie kapitalizmem ...
            • Gość: sratatata zamiast podatków od 500mln zł mittal kupił od .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 15:15
              ... siebie obligacje firmy zarejestrowanej na Cyprze . a potem minister finansów
              dziwi się że kasa się nie zgadza i wyciąga łapę po pieniądze do szarych obywateli.
      • Gość: czosnek Re: Przeciez to SLD! I Szarawarski skorumpowany. IP: 62.29.160.* 05.09.05, 09:04
        > Kazdy Polak glosujacy na Cimoszewicza czy SLD jest nienormalny. Wyjatkiem sa
        > oczywiscie gornicy, ktorym obiecano lapowke na koszt wszystkich podatnikow
        > wysokosci 93 mld w postaci rent przedwczesnych

Co ty wogóle bredzisz człowieku??? Lepiej się przyjrzyj jak odbyło się
        głosowanie nad ustawą dającą socjal górniczy. Za byli wszyscy, więc nie
        obwiniaj Cimosza, bo winni temu są i Kaczor i Tusk i wszyscy ich ludzie. Więc
        winni są wszyscy polscy politycy, bo żaden z nich nie miał odwagi mówić o
        kosztach tej ustawy w gorączce przedwyborczej.
        A wracając do procesów prywatyzacyjnych, to jedynie SLD miało odwagę aby coś z
        tym robić. Możecie tutaj wylewać swoje żale o sprzedawaniu za bezcen,
        rozkradaniu układach i tp. Ale przynajmniej dzisiaj nie musimy dopłacać z
        naszych podatków do nierentownych hut. Żyjemy w takiej a nie innej
        rzeczywistości, unijne urzędasy mówią nam o konieczności redukcji zatrudnienia.
        Tyle tylko że przynajmniej za odprawy i inny socjal nie zapłacimy my, tylko
        Mittal Steel.
        • Gość: Andrzej Re: Przeciez to SLD! I Szarawarski skorumpowany. IP: *.apmoller.net / 81.80.253.* 05.09.05, 09:18
          PO nie glosowalo za ta ustawa
        • Gość: 123456 Re: Przeciez to SLD! I Szarawarski skorumpowany. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 10:04
          Czy ty wiesz o czym piszesz? Chyba nie!!

"A wracając do procesów prywatyzacyjnych, to jedynie SLD miało odwagę aby coś z
          > tym robić. Możecie tutaj wylewać swoje żale o sprzedawaniu za bezcen,
          > rozkradaniu układach i tp. Ale przynajmniej dzisiaj nie musimy dopłacać z
          > naszych podatków do nierentownych hut"

Sprzedaliśmy huty w ostatnim momencie przed wzrostem cen!
          Pod koniec 2003 monopolista "hindus" zapłacił za nie 1 mld 400 mln, a w 2004
          zysk wyniósł 1 mld 700 mln. Co to za interes?????????????????????
          Przez cały czas gdy była dekoniunktura na rynku stali dopłacaliśmy, a gdy huty
          mogły już zarabiać sprzedaliśmy je za "bezcen" Gdzie tu logika?
          I jak skorzystamy na tym?
          Czy aby "odzyskać" miejsca pracy będziemy dopłacać innym firmom za inwestowanie
          u nas?
          Przecież to jest chore!
        • Gość: Krzysiek krk Re: Przeciez to SLD! I Szarawarski skorumpowany. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 11:42
          Przepraszam, ale wg moich informacji pan Tusk głosował przeciw tej ustawie,
          podobnie jak inni posłowie z PO (43),z Platformy za tą ustawą głosowały 3 osoby-
          Tadeusz Maćkała, Krystyna Skowrońska, Eugeniusz Wycisło. Nie rozumiem tylko
          dlaczego 15 posłów tej formacji wstrzymało sie od głosu.
        • Gość: 123456 Re: Przeciez to SLD! I Szarawarski skorumpowany. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 14:02
          i jeszcze jedno:

"Tyle tylko że przynajmniej za odprawy i inny socjal nie zapłacimy my, tylko
          > Mittal Steel."

Jak to nie my?
          Przecież Mittal dostał 2, 4 mld pomocy publicznej na te właśnie cele!!!!!!!!
      • Gość: gość Re: Przeciez to SLD! I Szarawarski skorumpowany. IP: 62.29.136.* 21.09.05, 13:53
        dokladnie ..... i ten sprzedawczyk Szarawarski kandyduje jeszcze.....slepi ci
        co glosuja !
    • leaan Re: Będą zwolnienia w Mittal Steel Poland 05.09.05, 10:22
      Oczywiście, praca w hucie /lub np. przy produkcji wódki/ nie jest miła, trudno
      zaprzeczyć. Lata temu rodzice mobilizując mnie do nauki straszyli mnie takimi
      realiami.
      Trudno mi więc pogodzić się z tym, że pracownik po szkole zawodowej na
      odchodnym z pracy otrzymuje pensję za cztery lata.
      Za takie pieniądze można urządzić sobie życie od nowa mądrze je wykorzystując,
      np. inwestując w siebie.
      Ja kończyłam dwa dzienne solidne kierunki, zrobiłam studia podyplomowe,
      certyfikaty językowe. Nadal się uczę.
      Pracowałam jak dotąd wyłącznie w prywatnych firmach, w których tzw. socjal jest
      przeżytkiem lub nawet mitem.
      Warunki przyzwoite jednak w przypadku zwolnienia - uścisk ręki i dziękuję /ew.
      odprawa zgodna z kodeksem pracy/.
      I nikogo nie interesuje czy ja i moja rodzina będziemy mieli za co żyć, spłacać
      kredyty, czy nie wylądujemy na bruku.
      Klasa robotnicza trzyma się dzielnie i ma sie dobrze w tym kraju.
      Za bajońskie odprawy kupuje samochody, odtwarzacze DVD i kamery cyfrowe; w
      białych skarpetach wsadzonych w plastikowe klapki odwiedza zagraniczne kurorty,
      a w domu ciągnie bez żenady zasiłki od państwa.
      To wszystko jest CHORE...
      • Gość: wc Re: Będą zwolnienia w Mittal Steel Poland IP: *.chello.pl 05.09.05, 10:29
        Niestety tak jest , że w dołku jest ciężko cokolwiek sprzedać , więc sprzedaje
        się na górce . Ale faktem jest , że gdyby to zrobili rok póżniej, to by
        zgarnęli lepszy grosz (jak z hutą Częstochowa).
        Swoją drogą dobrze , że ten Volker przeszedł do Mittala . Przynajmniej
        niektórzy się obudzili i dowiedzieli się co podpisali dwa lata wcześniej;).
        • Gość: 123456 Re: Będą zwolnienia w Mittal Steel Poland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 10:45
          "Niestety tak jest , że w dołku jest ciężko cokolwiek sprzedać , więc sprzedaje
          > się na górce ."

Niestety jest odwrotnie. My z reguły sprzedajemy na dołku a nie na górce:(
          To właśnie zachód kupuje u nas na dołkach, a nie na górkach. (jedyne co
          kupowali na górce to chyba tpsa:), ale wtedy był szał internetowy)
        • pitero72 Re: Będą zwolnienia w Mittal Steel Poland 05.09.05, 10:48
          taaa... Tylko w 2004 gdyby Mittal nie zapewnił płynnosci finansowej to by nie
          było za co kupić gazu, rudy, koksu itp. Było by bankructwo w roku największej
          koniumktury od lat. Prezesem zapewne byłby jakiś "orzeł managmentu" z polecenia
          SLD i juz on by zapewnie pomyslnie doprowadził sprawę do końca....
          • Gość: 123456 Re: Będą zwolnienia w Mittal Steel Poland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 10:58
            taa,
            dziwnym trafem w pierwszej 5 najlepiej zarabiających firm w Polsce w 2004,
            były ..3 "państwowe".(PKN, KGHM, PKOBP) Jakoś nie zbankrutowały:)
      • Gość: koko Re: Będą zwolnienia w Mittal Steel Poland IP: 195.116.125.* 05.09.05, 11:48
        do leala............przestan sie chlopie czepiac jakis bzdurnych dvd.......ja
        pracuje w hucie ale innej ......objety jestem pakietem jak by cie to
        interesowalo...........a to ze ktos jezdzi na wczasy to wedlug ciebie
        wyksztalcony chlopku mu sie nie nalezy tak..........robotnik powinien
        zapier.....na takich jak ty cyba , w glowce ci sie przekrecilo od tych
        fakultetow.Jestem po zawodowce (zone mam po studiach)i nie wyobrazam sobie jak
        moge nie jechac z dzieckiem na wczasy.............pozdrowionka dla
        wszystkich............zapomnialem powiedziec wyksztalconemu ze zarabiam
        1600zl.i jeszcze mnie na wczasy stac.
      • Gość: koko Re: Będą zwolnienia w Mittal Steel Poland IP: 195.116.125.* 05.09.05, 11:48
        do leala............przestan sie chlopie czepiac jakis bzdurnych dvd.......ja
        pracuje w hucie ale innej ......objety jestem pakietem jak by cie to
        interesowalo...........a to ze ktos jezdzi na wczasy to wedlug ciebie
        wyksztalcony chlopku mu sie nie nalezy tak..........robotnik powinien
        zapier.....na takich jak ty cyba , w glowce ci sie przekrecilo od tych
        fakultetow.Jestem po zawodowce (zone mam po studiach)i nie wyobrazam sobie jak
        moge nie jechac z dzieckiem na wczasy.............pozdrowionka dla wszystkich
      • Gość: Gość Re: Będą zwolnienia w Mittal Steel Poland IP: 62.29.136.* 05.09.05, 13:28
        Tak solidnie wykształcony człowiek nie powinien mieć lęków przed utratą pracy i
        biadolić, że go bez socjalu puszczaja......
    • Gość: erni ZŁODZIEJE !!!!! IP: 81.210.69.* 05.09.05, 10:46
    • hernandez Zwiazki jak zwykle sie obudzily po czasie ale coz 05.09.05, 12:22
      zwiazkowcy miejsca maja zagwarantowane
    • Gość: 1.45 Koksownia "Zdzieszowice" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 14:11
      W Koksowni "Zdzieszowice" Mittal nie ma 100% udziałów,jedynie dziewięćdziesiąt
      coś.Resztę ma Silesia.Wygląda więc na to,że "Zdzieszowice" w tym cyrku nie
      uczestniczą.
      • srednicowy Re: Koksownia "Zdzieszowice" 05.09.05, 14:25
        po części nie uczestniczą, bo Mittal udziały Zdzieszowic od Silesii odkupi, a
        więc będzie 100 proc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka