Dodaj do ulubionych

Kawa z przesłaniem

IP: *.ipt.aol.com 08.11.05, 19:35
A propos Nestle, to sprzedawali pare lat temu (w UK) gotowa do picia kawe w
puszkach, ktora po otwarciu i reakcji chemicznej byla goraca. Owszem, byla
niezbyt smaczna, ale dla turystow byla jak znalazl!
Jakas wycieczka w zimie a pod reka goraca kawa!
Ale nie ma juz tego, chyba nikt tego nie kupowal.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kawosz Re: Kawa z przesłaniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 21:54
      Od jakiegos czasu kupuje taka kawe, oczywiscie malej, lokalnej firmy i nigdy nie
      przyszloby mi do glowy, zeby kupic kawe od Nestle, niezaleznie od tego jakim
      logo bylaby oznaczona. Jesli komus zalezy na sprawiedliwym handlu, Neste i inne
      korporacje wyzyskujace biedne rolnicze kraje sa ku temu najwieksza przeszkoda.
      Przypomina mi to nieco reklamy supermarketow w Anglii, gdzie wszystko oznaczone
      jest jako "organic", czyli niby zdrowa zywnosc. Oczywiscie jest to nieprawda, o
      czym swiadcza chocby ceny tych "organicznych" produktow. Prawdziwa zdrowa
      zywnosc musi byc duzo drozsza, poniewaz produkowana jest w zupelnie innych
      warunkach i na mniejsza skale.
      • Gość: customer Re:o nestle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 09:35
        to wlasnie w wlk. brytanii jest najsilniejszy ruch bojkotujacy produkty tego
        koncernu. Zaczelo sie niby przypadkiem w afryce gdzie koncern sprzedawal mleko
        w proszku. Karmiace matki przekonal by karmic mlekiem z proszku, a nie mlekiem
        matki, tylko nie wytlumaczyl jak winno byc dozowane pozywienie. Efekt - wiele
        zgonow. Szczegoly w ksiazce Naomi Klein "NO LOGO".

korporacyjne "fair trade" to jakby pisanie kodeksu etycznego przez politykow do
        cna zepsutych korupcja i przestepczoscia.
      • Gość: ergagraerg Kurewki, hujki i gnojki - 6 letnie tyleczki i ' IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.05, 14:35
        dupcie, zapraszam: tel. 997
    • Gość: Leszek Niech Neste płaci za przesłanie, a nie JA IP: *.viknet.pl 08.11.05, 22:52
      Inaczej mogą się pocałować w narząd, bo to ja stracę a nie farmer. Mam dziwne
      wrażenie, że inni Polacy myślą podobnie - "płacić więcej, żeby jakiś farmer w
      Etiopii czy Kolumbii był szczęśliwszy? Nie, dziękuję."
      Jakiś wyjątkowy debil w Neste to wymyślił (w dodatku nie znający polskich
      realioów). Polacy należą do grupy, która nie przedkłada dobra zagranicznych
      farmerów nad dobro własnego portfela.
      • Gość: pragmatysta Re: Niech Neste płaci za przesłanie, a nie JA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 00:40
        Rozumiem, że lubisz tylko polską kawę zbożową ;).
        • Gość: Leszek Nie - piję Davidoff-a, Lavazzę i Gewalię IP: *.viknet.pl 09.11.05, 21:26
          I to od lat. Mam dobry ekspress i cenię sobie smaczną kawę mieloną przed
          podaniem. A tak w ogóle, co ma wspólnego rodzaj kawy z dodatkiem dla farmera?
          Jeśli kawa (droga czy tania) ma kosztować nawet 1 zł więcej niż to co płacę
          obecnie - z powodu dopłaty dla farmera, to jest to granda i prędzej kawę
          zmienię, niż dopłacę. Jest wiele dobrych kaw. Akcja Neste mnie bulwersuje, tym
          bardziej, że jest jedynie zagrywką na efekt, bo 99% ich kawy sprzedawana jest
          bez zmiany.
          Tak więc nie udała ci się cięta krótka riposta, bo była nie na temat.
          • Gość: rad Re: Nie - piję Davidoff-a, Lavazzę i Gewalię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 14:04
            tu nie chodzi o riposte osmieszenie kogos czy cos takiego. chodzi o
            uswiadomianie. tyle sie mowi o glodzie w afryce, o tym ze iles tam milionow
            ludzi jest oplacana ponizej 1 dolara za dzien wyrczerpujacej pracy. I dotychczas
            mozna bylo poplakac nad ich losem: ONZ gó.. robiło i robi. A to co Nestle
            zrobilo? - zgoda koncern wielki i to jeden tylko z chwytow marketingowych. Ale
            jakis krok w strone fair tradu na swiatową skalę no i w koncu masz wybor. Bo do
            niedawna kupujac kawe chcac nie chcac im mniej za nią placiles tym bardziej
            przyczyniales sie do bogacenia się posredników ( w tym wypadku Nestle) i
            ubozenia producenta (farmera)
            Pozdrawiam i trzymaj sie.
        • Gość: rad Re: Niech Neste płaci za przesłanie, a nie JA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 13:56
          Inkę. Kawa Inka najlepsza dla murzynka.
      • Gość: marcin czas podszkolic sie w czytaniu ze zrozumieniem IP: *.chello.pl 09.11.05, 02:54
        W artykule wyraznie powiedziane jest, ze ani Nestle, ani zadna inna firma nie
        sprzedaje tego typu towarow w Polsce, wiec caly Twoj wywod jest lekko bez sensu :)

Gość portalu: Leszek napisał(a):

> Inaczej mogą się pocałować w narząd, bo to ja stracę a nie farmer. Mam dziwne
        > wrażenie, że inni Polacy myślą podobnie - "płacić więcej, żeby jakiś farmer w
        > Etiopii czy Kolumbii był szczęśliwszy? Nie, dziękuję."
        > Jakiś wyjątkowy debil w Neste to wymyślił (w dodatku nie znający polskich
        > realioów). Polacy należą do grupy, która nie przedkłada dobra zagranicznych
        > farmerów nad dobro własnego portfela.
        • ksaweryl Re: czas podszkolic sie w czytaniu ze zrozumienie 09.11.05, 07:43
          mysle ze stosunek do fair trade to jeden z wyznacznikow poziomu cywilizacyjnego
          kraju, podobnie jak ekologia, stosunek do organizacji pozarzadowych itp. widac
          ze polska to nadal kraj bananowy gdzie panuje glownie kult samochodu i telefonu
          komorkowego... i taki ogolny egoizm.
          • johndoe Re: czas podszkolic sie w czytaniu ze zrozumienie 09.11.05, 08:46
            ksaweryl napisał:

> mysle ze stosunek do fair trade to jeden z wyznacznikow poziomu cywilizacyjnego
            > kraju, podobnie jak ekologia, stosunek do organizacji pozarzadowych itp. widac
            > ze polska to nadal kraj bananowy gdzie panuje glownie kult samochodu i telefonu
            > komorkowego... i taki ogolny egoizm.

mysle ze stosunek do fair trade to jeden z wyznacznikow poziomu zamoznosci obywateli tego kraju przede wszystkim.
            widac ze polska to nadal kraj bananowy gdzie panuje glownie kult wlasnej nieomylnosci ... i taki ogolny egoizm.
          • wicurpix Re: czas podszkolic sie w czytaniu ze zrozumienie 09.11.05, 15:49
            Zapominasz ze proces globalizacji nie zaczal sie w Polsce.
        • Gość: Leszek No właśnie - czytaj ze zrozumieniem IP: *.viknet.pl 09.11.05, 21:37
          Gość portalu: marcin napisał(a):
          > W artykule wyraznie powiedziane jest, ze ani Nestle, ani zadna inna firma nie
          > sprzedaje tego typu towarow w Polsce, wiec caly Twoj wywod jest lekko bez
          sensu

No więc w tekście jest napisane:
          "na razie tylko w Wielkiej Brytanii i Irlandii "
          ...
          "- Prowadzimy już rozmowy z polskimi handlowcami. To, co czasami pojawia się w
          naszych sklepach ze znakiem fair trade, to nieoficjalny import. Dopiero nasze
          stowarzyszenie stara się o oficjalny certyfikat - dodaje Wojciech Zięba."

Jest to zatem tylko kwestią czasu. Czytanie ze zrozumieniem SZWANKUJE więc
          tylko U CIEBIE.

• Gość: Jarek Oby tylko te piniadze trafily do campesinos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 09:30
        A chetnie zaplace bo to nowy zwyczaj przewidywalnego adresowania swoich
        pieniedzy. Dodatkowym atutem akcji jest powiazanie tysiecy ludzi a moze i
        milionow z problemem biedy ktory trzeba rozwiazac.
      • Gość: aapa Re: Niech Neste płaci za przesłanie, a nie JA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 12:16
        poza tym ja jednego nie kumam: skoro ograniczeni sa pośrednicy to czemu produkt
        jest droższy? pracuję w firmie handlowej i jak duża siec chce cos sprowadzić na
        własną rękę to ma to dużo taniej, ale i odpowiedzialnosc jest wieksza. czesto
        jednak tego nie chcą robić i tu włączają sie pośrednicy, którzy chętnie to
        zrobią za odpowiednie pieniądze.
        • Gość: vvoi Re: Niech Neste płaci za przesłanie, a nie JA IP: 81.193.135.* 09.11.05, 21:43
          z tego, co wiem, omijane są duże firmy sprowadzające kawę hurtem. tak więc jest
          to eksport detaliczny, co oczywiście znacznie podwyższa koszty.
    • Gość: Vvoi Re: Kawa z przesłaniem IP: 81.193.135.* 09.11.05, 00:00
      Od kiedy zobaczyłem na własne oczy, w jakich warunkach żyją rolnicy pracujący
      dla Nestle w Republice Dominikańskiej, przestałem kupować jej produkty. I "fair
      trade" w ich wydaniu też mnie raczej nie przekona.

--
      new-art.blogspot.com
      • tymon99 Re: Kawa z przesłaniem 09.11.05, 10:21
        ość portalu: Vvoi napisał(a):

> Od kiedy zobaczyłem na własne oczy, w jakich warunkach żyją rolnicy pracujący
        > dla Nestle w Republice Dominikańskiej, przestałem kupować jej produkty.

I teraz dominikańczycy sprzedają i zarabiają jeszcze mniej..
        • Gość: Vvoi Re: Kawa z przesłaniem IP: 81.193.135.* 09.11.05, 21:53
          Po prostu nie chcę wspierać nieuczciwego handlu, który całkowicie uniemożliwia
          rozwój Rep.Dom.. To brudne pieniądze, zarabiane na wyzysku. Więcej, te pieniądze
          (które my wydajemy!) idą na utrzymanie wyzysku, a nie na dobrobyt lokalnej
          ludności. Z tego samego powodu nigdy nie pojadę do dominikańskiego kurortu
          wypoczynkowego. Wiem, że taki sprzeciw jest kroplą w morzu - ale to takie moje
          prywatne głosowanie. Głosuję na kontrkandydatów.
    • Gość: jarek.gurtowski Re: Kawa z przesłaniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 00:19
      A chocbyście się w gacie zesrali, korporacyjne pajace, to i tak
      nikt nie uwierzy w waszą miłość dla tych biednych głąbów z Dominikany czy Wietnamu.
      Proponuję, zamiast na niektórych produktach plakietek "fair trade",
      dać na wszystkich jak leci: "dirty trade" albo albo cóś w podobie.
      • valdivia Re: Kawa z przesłaniem 09.11.05, 03:17
        Glabem to ty raczej jestes...
    • Gość: Jarek Biznes ma tez obowiazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 09:26
      Dobrze ze zaczyna sie ten ruch. Polscy liberalowie powiedza ze to czysty
      socjalizm a ja ze to przyzwoitosc
      • Gość: wdr Re: Biznes ma tez obowiazki IP: 212.244.249.* 09.11.05, 10:35
        takie ruchy są wspierane przez liberałów, ponieważ jest to redystrybucja
        DOBROWOLNA a nie kolejny podatek
      • mosznamnieboli Re: Biznes ma tez obowiazki 09.11.05, 14:18
        Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Dobrze ze zaczyna sie ten ruch. Polscy liberalowie powiedza ze to czysty
        > socjalizm a ja ze to przyzwoitosc

www.wrotniewscy.pl/pogrzeby.php
      • Gość: jii Re: Biznes ma tez obowiazki IP: *.resnet.ohio-state.edu 09.11.05, 16:44
        Liberalowie powiedza, ze bardzo dobrze. Jak ktos chece wspierac biednych, to
        jest to bardzo madrze i szalchetnie.

Ale liberalowie powiedza tez, ze najwiekszym wrogiem biedakow w 3. swiecie sa
        europejskie i amerykanskie doplaty do rolnictwa. Jesli chcemy pomoc
        najbiebniejszym krajom to ideologia liberalna jest jedyna odpowiedzia.
    • Gość: Wrza Marketingowa przynęta na bogatych antyglobalistów IP: *.balt.east.verizon.net 09.11.05, 20:02
      "Ale produkt jest dużo droższy. Bo pośrednicy - choć farmerom płacili mało -
      mieli też niskie koszty np. transportu. Teraz wszystko musi zorganizować
      sprzedawca lub kupujący."
      Wybaczcie, ale ja tego nie rozumiem. Skoro Nestle utrzymuje "swoje" plantacje
      kawy, to po co jej byli pośrednicy? I jak to jest, że z pośrednikami jest
      taniej, niż bez pośredników? Przecież to czysta demagogia! Może mi to ktoś
      wytłumaczy. Bo skoro wcześniej i Nestle i pośrednik musiał zarobić, a teraz
      tylko Nestle zarabia i powiedzmy, że ten zysk pośrednika zostaje w kieszeni
      producenta, to cena kawy powinna pozostać bez zmian.
      Generalnie idea "fare trade" wydaje się słuszna, ale ja osobiście przypuszczam,
      że jest to tylko marketingowa przynęta na bogatych antyglobalistów.
      Pozdro.
      • mipik Re: Marketingowa przynęta na bogatych antyglobali 10.11.05, 06:25
        Gdzies widzialem statystki o kawie i tam doczytalem, ze Nestle kupuje 9% ziarna
        kawy produkowanego na swiecie.

Firma ta nie ma "wlasnych" plantacji i kupuje ta kawe od posrednikow ale cena
        kawy jak i innych commodities jest dyktowana cena na gieldzie towarowej (tak
        jak ropa, pszenica, wegiel czy cukier).

Powod dla ktorego Nestle bedzie sprzedawalo teraz kawe Fair Trade jest bardzo
        prosty.

Jest na taka kawe popyt, ludzie chca kupowac wiec firma taki produkt dostarczy.

Nie ma to nic wspolnego z obrazem firmy.
    • Gość: chomsky nestle i fair trade, śmiechu warte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:02
      nestle, chyba najwieksza korp. od kawy itp., firma ktora zalecala kobietom w
      afryce karmic niemowleta swoim syfem w proszku zamiast naturalnym mlekiem.

niech sami sobie placa za fair trade, a nie podnosza ceny aby nadwyzka szla na
      sprawiedliwy handel, tak to kazdy moze wspierac...
      • kuczman Re: nestle i fair trade, śmiechu warte 11.11.05, 06:38
        Problem calej dyskusji polega na tym, ze Nestle jest pierwsza firma oferujaca
        produkty "fair trade" w polsce. Moze jej motywy nie sa idealne, ale nie mozecie
        sie skupiac tylko na wyzszej cenie...
        Mieszkajac w stanach, popieram i kupuje produkty "fair trade" od lat. Wcale nie
        sa drozsze- bo jest kompetycja.
        W smaku dobra kawa jest o niebo lepsza od innych- wiekszosc kawy na rynku to
        kawa z ziaren "robusta" - wysokowydajne ale o slabszym smaku niz ziarna
        "arabica" ktore to "fair trade" oferuje.
        Lepszy smak, dobry cel. Nigdy tylko najnizsza cena nie moze byc decydujacym
        faktem. Czasem musi, to juz kwestia indywidualnej sytuacji materialnej danej osoby.
        Problem w skali swiatowej polega na tym ze np. koncerny typu Starbucks,
        zarabiajace krocie na kawiarniach w bogatych, zachodnich krajach, placa
        plantatorom grosze. Stad sie wziela idea "fair trade". W mniejszym stopniu,
        stosuje sie ona do calego Swiata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka