mangold 25.11.05, 14:25 Mamy większe kłopoty z drobiem..kwak,kwak... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: spieprzaj_dziadu Ja się boję... kaczej grypy... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.11.05, 15:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maskumax Re: Ja się boję... kaczej grypy... IP: 212.244.184.* 25.11.05, 16:56 A ja tam się bałem Jana Pawła 2, przerażał mnie. Ta jego idea, że dobrze jest umierać.. aż mam ciarki na plecach. Ale to nic teraz przeraża mnie jeszcze bardziej myśl, co będzie jak Ci jego święci wojownicy wyjdą na ulice i zaczną rozdawać zbawienie.. aż strach pomyśleć... A co do ptasiej grypy, to lipa. Może są wypadki śmiertelne, ale więcej ludzi potyka się na mydle w wannie niż ginie na tego rodzaju choroby. Z reszta tu chodzi nie o dobro ludzkie ale o regulacje spożycia mięsa.. za Śp. PRL-u tez dostawało się raka od jedzenia pomidorów, to się nazywa inżynieria społeczna, ale na szczęście Polacy są zbyt uwstecznieni względem analfabetyckiej Ameryki ażeby łyknąć takiego keksa... ktoś kto pamięta te „rakotwórcze pomidory” to i ptasia grypa mu nie groźna...:))) Ukłony Odpowiedz Link Zgłoś
saikokila Re: Ja się boję... kaczej grypy... 25.11.05, 17:08 Gość portalu: Maskumax napisał(a): > A co do ptasiej grypy, to lipa. Może są wypadki śmiertelne, ale więcej ludzi > potyka się na mydle w wannie niż ginie na tego rodzaju choroby. Prawda. Choć straty przynoszą tego rodzaju choroby o wiele większe, poza leczeniem są absencje w pracy no i wszelkie konsekwencje zakazów handlowych. > ktoś kto pamięta te „rakotwórcze pomidory” to i ptasia grypa mu ni > e > groźna...:))) Najzdrowsza jest tłuściutka kaczuszka upieczona. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eme Polacy okazali się dosyć rozsądni IP: *.crowley.pl 25.11.05, 16:48 Nie dali się ponieść medialnej panice. Nie mówię tu o środkach ostroźności, które zawsze być muszą, natomiast o uleganiu jakiejś wielkiej hipnozie, gdy zagrożenie tak naprawdę tylko przez moment wydawało się groźne.. a na pewno nie dotyczyło pysznego drobiu które już było w sklepach, i które jak przyznawali nawet najbardziej wyczuleni i ostrożni po przyrządzeniu go w odpowiedniej temperaturze nie stanowi zagrożenia... A co do szczepionek, to zwykłe szczepionki przeciw grypie chyba nie są 100% zabezpieczeniem przed ptasią grypą, ale pojawienie się tej ostatniej było błogosławieństwem dla producentów. Brutalnie brzmi ale taki już jest świat... Odpowiedz Link Zgłoś
saikokila Re: Polacy okazali się dosyć rozsądni 25.11.05, 17:01 Gość portalu: eme napisał(a): > Nie dali się ponieść medialnej panice. Oj dali dali, przecież to jest w tych wynikach. :) Tylko w niewielu miejscach w PL nie zabrakło szczepionek, np. w Centrum Szczepień w Warszawie. W większości zabrakło. Nie mówię tu o środkach ostroźności, > które zawsze być muszą, natomiast o uleganiu jakiejś wielkiej hipnozie, gdy > zagrożenie tak naprawdę tylko przez moment wydawało się groźne.. a na pewno > nie dotyczyło pysznego drobiu które już było w sklepach, i które jak > przyznawali nawet najbardziej wyczuleni i ostrożni po przyrządzeniu go w > odpowiedniej temperaturze nie stanowi zagrożenia... O tym mówiono od początku (i prawdę mówiąc od lat, jeśli ktoś się interesował tym co na świecie się dzieje), zresztą to dość logiczne że termiczne przygotowanie tłucze wirucha. To nie priony których temperatura nie zmoże, a krówek ludzie też nie oduczyli się jeść (choć ceny trochę spadły). > A co do szczepionek, to zwykłe szczepionki przeciw grypie chyba nie są 100% > zabezpieczeniem przed ptasią grypą, Praktycznie wcale nie są. Ale mają chronić przed zwykłą grypą - żeby człowieka bardziej nie dobiło oraz żeby nie dać możliwości współistnienia dwóch wirusów, co ułatwia wykształcenie bardziej zabójczej odmiany. > ale pojawienie się tej ostatniej było > błogosławieństwem dla producentów. Brutalnie brzmi ale taki już jest świat... Może. Ceny były prawie takie same jak w ubiegłym roku. Porównałem ceny komercyjnych szczepionek z całego świata i wychodzi że w Polsce nie tylko jest trochę taniej niż w wielu innych krajach, ale też są to ceny prawdziwe, z niewielką marżą. A że więcej się produkuje? Co roku więcej się produkuje, w Polsce sprzedano tyle ile zaplanowano przed paniką. Odpowiedz Link Zgłoś
saikokila Re: Polacy okazali się dosyć rozsądni 25.11.05, 17:06 Acha, ponieważ procucenci i tak sprzedali ile mieli sprzedać przed tym całym poruszeniem to można powiedzieć że zarobili dytrybutorzy którzy po prostu nie będą musieli wyrzucać przeterminowanych szczepionek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacza grypa Szczepionka!!! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 25.11.05, 16:49 Na ptasią grypę, jak słyszałem, już odkryto szczepionkę. A jakie jest lekarstwo na kaczą grypę? Ta grypa, to odmiana szczególnie niebezpieczna dla kondycji państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
saikokila Ptasia grypa chyba jednak przestraszyła Polaków 25.11.05, 16:53 "W ciągu ostatnich trzech miesięcy zaszczepiło się 8 proc. badanych, dwie trzecie (66 proc.) nie chciało się szczepić, a tylko co czwarty (26 proc.) chciał to zrobić, ale nie miał możliwości." Jak dotąd co roku mniej więcej dwa razy rosła liczba osób szczepiących się na grypę. W ubiegłym roku zaszczepiło się około 1,35 mln Polaków, czyli z grubsza 4%. W tym jak dotąd 8%, trend się nie zmienił sądząc z podanych wyników. Ale... 26% chciało a nie mogło. Ich też powinno się doliczyć do chętnych, to chyba jasne. Jak się zsumuje to wychodzi 34% chętnych. W tym momencie nasuwa mi się pytanie - czy wzrost o kilkaset procent (1) jest za mały żeby powiedzieć że ludzie się przestraszyli? Pewnie dopiero 100% i powszechna panika to by było przestraszenie w opinii autora, he he. :))) 1) Zakładam w tym momencie że w ubiegłym roku też byli tacy którzy się nie szczepili choć chcieli, ale że nie było ich tak wielu jak w tym, bo szczepionek nie zabrakło i powody nieszczepienia musiały być finansowe lub losowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciekand Re: Ptasia grypa nie przestraszyła Polaków IP: 200.157.154.* 26.11.05, 00:03 CBOS moze sobie w d..... wsadzic te badania. Tak samo przewidzieli zwyciestwo Tuska. powodzenia w dalszych badaniach idioci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwiedzacz-aptek Re: Ptasia grypa nie przestraszyła Polaków IP: *.salwator.net 26.11.05, 00:16 A spróbujcie kupić szczepionkę! Zaraz wam mina zrzednie. Odpowiedz Link Zgłoś