Dodaj do ulubionych

Rząd zabrał pieniądze na drogi

IP: *.chello.pl 30.11.05, 21:32
tak to jest jak krajem rzadza zwiazki zawodowe: wszyscy teraz placa na gornikow i kolejarzy - tam zwiazki sa najmocniejsze...
Obserwuj wątek
    • Gość: poPISujciesiedalej Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.c205.msk.pl 30.11.05, 21:43
      Super, pyszny rzad sobie wybraliscie. becikowe tez pewnie wyplaci z naszej
      akcyzy za benzyne.
      • 17summerfield Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 30.11.05, 21:45

Trzeba umiec robic offset.
        Wiecej plodzisz, wiecej masz na benzyne ... i kolko sie zamyka.
        To prosta kalkulacja ...
        • mihau2000 Źle się dzieje w państwie... 01.12.05, 00:30
          Niech mi ktoś sprecyzuje "oczekiwany poziom połączeń kolejowych", bo ja
          studiuję i jeżdżę pociągami na przemian pustymi, albo przepełnionymi...
          nic dziwnego jak się związkują zamiast pracować:
          www.pkp.pl/grupa_zwiazki.php
          Może ktoś by pomyślał o "oczekiwanym poziomie infrastruktury drogowej"...?
          • kochanka.dorna PIS=zlodzieje (kradna moje pieniadze!) 01.12.05, 09:44
            place na drogi jezdze po dziurach a oni to na kolej... no niech ich szlag
            trafi! i ich wyborcow tez!!!!!!!!!
            • tymon99 Re: PIS=zlodzieje (kradna moje pieniadze!) 01.12.05, 16:28
              kochanka.dorna napisał:

> place na drogi

przeczytaj tekst jeszcze raz: tam jest informacja ile z akcyzy szło do tej pory
              na drogi; teraz po prostu pójdzie jeszcze trochę mniej.. płacisz na państwo i już.
              • framberg Re: PIS=zlodzieje (kradna moje pieniadze!) 01.12.05, 17:00
                Jednak znów mnie chcą okradać. Z podatków związanych z użytkowaniem dróg
                powinna być finansowana ta część infrastruktury.
                Ja też jestem społeczeństwo i moje oczekiwania są takie jak ci kłamcy obecywali
                w kampanii wyborczej - niższe podatki; również od paliwa.
                A oni sobie gębę wycierają "oczekiwaniami społecznymi".
                Żeby nie było niedomówień - że niby mogę się przesiąść się do pociągu - nie
                mogę. Tam gdzie mieszkam nie ma linii kolejowej. Poza tym pociągi stały się
                nibezpieczne.
          • Gość: szary czlowiek Re: Źle się dzieje w państwie... IP: *.chello.pl 01.12.05, 21:10
            Przepraszam, ja mam placic na tych darmozjadow ??? Niby dlaczego mam oplacac
            okolo 30 Zwiazkow zawodowych przy grupie PKP ?? To jest przestepstwo i jawna nie
            gospodarnosc. Najlepsze rozwiazanie wg. mnie, to uwolnic caly ten sektor
            przezarty przez zgrzybialych wasaczy, bezczeszczacych i tak juz zbrukana flage
            Solidarnosci. Niech kolej sama na siebie zarabia albo dziala wmiare
            samodzielenie przy niewielkim tylko wsparciu rzadu. Nie umieja na siebie zarobic
            to przykro mi bardzo, ale nikt tego za nich nie zrobi, a na pewno nie ja. W tej
            chwili w istotnym interesie spolecznym (czy jakim innym lapsusem okreslil to
            nasz premier) jest rozbudowa sieci autostrad i renowacja juz istniejacej siec
            drog. Kondycja naszych jezdni jest jednym z glownych powodow dlaczego w Polsce
            wciaz mamy tyle wypadkow (pomijajac brawore i prowadzenie pod wplywem alkoholu).
            Niech Pan premier zamiast podlizywac sie krzykaczom, spojrzy na to ile osob
            korzysta z koleji a ile codziennie jezdzi samochodami.
            Teraz coraz wyrazniej widac kto tak naprawde rzadzi. Wszystkie posuniecia
            Marcinkiewicza sa zapewne inspirowane przez Jaroslawa K. ktory w swym diabelskim
            planie chce stworzyc dwubiegunowy sejm. Niestety ten oblakany wlasna wizja,
            biedny czlowieczek, nie zastanawia sie nad kosztami ani nie zwaza na nikogo.
            Gdzies po drodze zatracil obiektywnosc i nie umie juz trzezwo spojrzec na
            rzeczywistosc bo horyzont przeslania mu jego wlasne wyobrazenie Polski. Moze i
            to do czego dazy w ostatecznym rezultacie jest pozytywne, ale ja osobiscie
            makiawelizmu nie pochwalam i nie godze sie na to zeby moj kraj byl arena
            realizowania chorych ambicji jednego czlowieka.

Pozdrawiam
            ------------
            Babilon is da bandit, don't let them suck your blood!!
        • Gość: PISklak PISda PIS zabierze... IP: 213.135.37.* 01.12.05, 08:41
          PISda, PIS zabierze

Sprzedać samochód, zrobić sobie trójkę, czwórkę dzieci - wyjdzie się na swoje.
          Takie priorytety w 4. RP...
          :(((
          • jimmyjazz No K.... Mać. Jak długo będą nas okradać 01.12.05, 09:42
            Fantastycznie jest.
            Kolejarze - myk kilka miliardów,
            Górnicy - myk kilka miliardów,
            Lewe renty - myk kilka miliardów,

Ale za to nie podnieśli akcycy o 30groszy.
            I progi podatkowe zamrożone będą 5 rok z rzędu.
            Ale banda ciuli głosowała bo w reklamie znikało papu z lodówki i zabawki
            liberały chciały zabrać dzieciom.

Oh Wszechmocny daj nam jakiś potop niech się jełopy potopią. Raz już pomogło,
            to może replay???
            • Gość: donPedroso Ci - przez 4 lata... a potem następni IP: *.pronet.lublin.pl 01.12.05, 18:37
              to co się ostatnio słyszy, to już nawet archiwum X przerasta...

po prostu niesamowite, ale nie może być inaczej, jeśli kaczki i pis mają długi
              wobec samoobrony, lpr i nszz solidarność.

najsmutniejsze, że Kaczyńscy, którzy byli jednymi z ważniejszych "twarzy"
              Solidarności dziś pokazują jakimi są szmatami i złodziejami

idee tamtej Solidarności dawno umarły, teraz po prostu rządni stołków dawni
              wielcy działacze wycierają sobie nimi swoje śmierdzące gęby... smutne to ale
              pradziwe, niestety
      • k_r Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 30.11.05, 21:45
        no tak .. jeszcze kaska przejdzie tylko przez parę urzędó .. które uszczkąn po
        kawałęczku na wydatki administracyjne no i zostanie coś ze 200tys...
      • Gość: Michał Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.hsd1.il.comcast.net 01.12.05, 02:40
        Zamknij sie błąźnie, albo schowaj
      • Gość: Gość W końcu! Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.softpro2.pl 02.12.05, 21:45
        w końcu! potrzeban równomiernego rozwoju całej infry tylko wtedy będzie lepiej także na
        drogach.
    • Gość: Thea Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.pools.arcor-ip.net 30.11.05, 21:48
      a to dopiero bigos, obiecanki cacanki bez pokrycia a teraz glupim podczas
      wyborow "radosc" Kiedy zaczniecie myslec?
    • zkyc Kana budżetowa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.11.05, 21:48
      Rząd po raz pierwszy obciął w budżecie wydatki na drogi i autostrady!
      Rząd po raz drugi obciął w budżecie wydatki na drogi i autostrady!
      Rząd po raz trzeci obciął w budżecie wydatki na drogi i autostrady!
      .................................................................
      Rząd po raz kolejny obciął w budżecie wydatki na drogi i autostrady!

Rząd ma forsę na drogi i autostrady!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

CUD! CUD! CUD!
      Cały rząd do kanonizacji! A przynajmniej Marcinkiewicz co najmniej na Świętego!
      • Gość: m@rek Re: Kana budżetowa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.nwrk.east.verizon.net 01.12.05, 04:32
        dobre:)dawno sie tak nie usmialem.
    • Gość: Wilhelm Tell Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.toya.net.pl 30.11.05, 21:56
      To oznacza, że drogi asfaltowe z dziurami staną się dziurą pokrytą miejscami
      asfaltem:( Kaczor a gdzie nasze autostrady!!!
      • Gość: Thea Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.pools.arcor-ip.net 30.11.05, 21:59
        Gość portalu: Wilhelm Tell napisał(a):
        > To oznacza, że drogi asfaltowe z dziurami staną się dziurą pokrytą miejscami
        > asfaltem:( Kaczor a gdzie nasze autostrady!!!
        Obiecac mozna duzo latwowiernym. Jak widac sami sobie zgotowaliscie ten los,
        konsumpcja ma pierszenstwo, tylko tak dalej.
        • Gość: gotujący Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.acn.waw.pl 07.12.05, 23:36
          f**k you!!! to m.in stany głosowały na pis - a tera piszesz zgotowaliście się -
          wal się
      • gls1 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 12:32
        A dla mnie to doskonały serial komediowy w stylu angielskiego humoru he he!!

mnie to poprostu cieszy bo przynajmniej moge się pośmiać!!!
      • Gość: kralik11 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 01.12.05, 17:00
        Gość portalu: Wilhelm Tell napisał(a):

> To oznacza, że drogi asfaltowe z dziurami staną się dziurą pokrytą miejscami
        > asfaltem:( Kaczor a gdzie nasze autostrady!!!

Autostrady?
        Na co ci auotstrady?
        Gdzie sa KACZETA NASZE????

Czy ktos wie co sie dzieje z Kaczynskimi?
        Od wyborow jakos strasznie cicho o nich.
    • Gość: daniel Rzad wybrany przez Polakow. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.11.05, 22:13
      Nie jestem w kraju, wiec na wyborach nie bylem. Alescie rzad wybrali!
    • mic.kor Proponuję zakupić drezyny 30.11.05, 22:30
      Chyba zamienię samochód na drezynę - skoro z moich podatków zamiast dróg chcą
      dotować kolej ...

Wnoszę o kolejną autopoprawkę do budżetu - zebrane podatki i inne datki, które
      miały pierwotnie iść na utrzymanie administracji państwowej oraz poselskie i
      senatorskie diety przekażmy na wsparcie dla najbiedniejszych - a co tam jak
      szaleć to szaleć ;)
      • pukury Re: Proponuję zakupić drezyny 30.11.05, 22:38
        witam !! a do drezyn ( jako że zima ) po bereciku ! . a tak sobie myślę że
        WSZYSCY będziemy bulić nowy podatek - BERECIKOWE !!
      • superkulfon Nie kolej a kolejarzy 01.12.05, 10:54
        chca konserwowac ten relikt z PRL jakim jest PKP. Zamiast tej kasy wystraczy
        sprywatyzowac PKP i wpuscic wolna konkurencje, okaze sie ze na
        tych "nierentownych" liniach jednak sie oplaca jezdzic i zarabiac pieniadze
      • Gość: ratio Re: Proponuję zakupić drezyny IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 01.12.05, 11:56
        Nie zapominaj że to co ty wpłacasz za akcyze to promil tego co płaci kolej,
        która jest największym klientem rafineri - więc taki argument jest do bani.
        Infrastrukture kolejową należy modernizować i budować to krok w dobrym
        kierunku. Dlaczego? Dlatego po pierwsze żeby wybudowanych dróg nie trzeba było
        za dwa lata znów modernizować ze względu na zniszczenia które powodują TIRy
        (ładunki towarowe powinny w większym stopniu być transportowane przez kolej),
        kolejny plus koleji to ekologia, kolejny to bezpieczeństwo na drogach, kolejny
        ale to dużych nakładach że koleją podróżuje się szybciej niż samochodem - teraz
        tylko na trasach ekspresów i intercity ale dobrzeby było gdyby więcej pociągów
        tak jezdziło.
        Osłabia mnie zawsze dział gospodarczy Gazety ja nie wiem skąd oni wzięli ludzi
        do redakcji gospodarczej ale ci ludzie to z całą pewnością ansolwenci
        polonistyki niż ludzie po ekonomii :)))
        • Gość: Ted Re: Proponuję zakupić drezyny IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 01.12.05, 19:18
          > Osłabia mnie zawsze dział gospodarczy Gazety ja nie wiem skąd oni wzięli
          ludzi
          > do redakcji gospodarczej ale ci ludzie to z całą pewnością ansolwenci
          > polonistyki niż ludzie po ekonomii :)))

Nie - po prostu biora duza kase od zainteresowanych firm. Tak bylo na przyklad
          przy biopaliwach, kiedy Kublik zywcem przepisywal materialy agencji
          lobystycznej pewnego posla owczesnej Unii Wolnosci, nie majace nic wspolnego ze
          zdrowym rozsadkiem. a co dopiero z prawda. Wynikalo z nich, ze na biopaliwach w
          ogole nie da sie jedzic, a przecie sa kraje gdzie sa powszechnie stosowane i
          nic sie niedzieje.
        • Gość: Swoboda_T Re: Proponuję zakupić drezyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 19:34
          Wiesz co, Ty pięknie piszesz. ylko o jednym zapominasz; obojętnie jakie
          pieniądze wpompujesz w PKP gómno z tego będzie!! Kolej tak, ale efektywna,
          konkurencyjna, prywatna!! Wtedy można i warto inwestować w państwową
          infrastrukturę. A tak dotujemy związkowców...
          • Gość: mmm Re: Proponuję zakupić drezyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 20:34
            Jak nie ma argumentów rzeczowych przeciwko PKP , która jest holdingiem spółek to
            używa się słynnego argumentu związkowego i zawsze to samo. Argumenty przeciwko
            kolei ukształtowane przed laty są do dzisiaj chętnie powtarzane , bo to nic nie
            kosztuje, w końcu można pleść i pleść ipowtarzać za innymi te same głupoty.
        • Gość: driver Re: Proponuję zakupić drezyny IP: *.chello.pl 07.12.05, 21:32
          Sądząc po błędach ortograficznych - nie jesteś absolwentem polonistyki. A
          czytając twoje wypowiedzi "merytoryczne" odnoszę wrażenie, że i ekonomia (a
          szczególnie ekonomika transportu) jest dla ciebie dziedziną równie obcą. Pozdr.
          • Gość: driver Re: Proponuję zakupić drezyny IP: *.chello.pl 07.12.05, 21:35
            Żeby nie było wątpliwości - to co powyżej odnosiło się do człowieka imieniem Ratio
    • Gość: kolejny emigrant Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: 209.247.222.* 30.11.05, 22:37
      Czy w tym kraju nie ma juz politykow, ktorzy mysleliby o niedalekiej
      przyszlosci, zamiast populizmu? Wychodzi na to, ze spadanie stad to jedyne
      rozwiazanie!
      • Gość: KT4D Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 01.12.05, 01:43
        Slusznie robia! Na koleje forse - przeciez to koleje sa bardziej zacofane, a
        potencjalnie moga byc bardziej ekologiczne i wydajniejsze od drog.
    • Gość: elite12 Re: Terapia Naturalna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 22:40
      to , co to jest?LECZENIE PRZEZ znachorów,uda sie ,nie uda ,ale mózgi im
      zamólimy Robia co chcą .Leczenie terapeutyczne dlugo trwa więc mają dużo czsu
      aby naród zniszczyć.EMERYCI RENCISCI RYDZYKOWOMARYJNI wezcie sie za widła bo
      emerytury zagrożone.
    • Gość: student Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.riviera.ds.pw.edu.pl 30.11.05, 22:47
      Głupia nagonka.
      Poczytajcie sobie te projekty ustaw. Kasa idzie na modernizację głównych szlaków
      kolejowych. 1 mld z budżetu PL do tego kasa z UE i drogi bardziej odczują
      odciążenie ruchu towarowego i pasażerskiego niż gdyby ten 1 mld poszedł na
      dziadoskie autostrady.
      • Gość: Jonek Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.05, 22:53
        Widać, że nie masz samochodu. Drogi to nie tyle potrzebują odciążenia, co
        reanimacji. Natomiast PKP porządnej restrukturyzacji i sprywatyzowania.

A tak ogólnie to gratulacje dla "ciemnego narodu", który to wszystko kupił w
        ciemno.
        • Gość: miki Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: 195.94.208.* 01.12.05, 09:22
          PKP już się restrukturyzuje od 15 lat i w efekcie mamy wydzielonego operatora
          infrastruktury - Polskie Linie Kolejowe, który ma obowiązek udostępniac szlaki
          kolejowe przewoźnikom na zasadach rynkowych. A poza pasażerskimi PKP IC i PKP
          PR są to przede wszystkim przewoźnicy towarowi - PKP Cargo, PTKiGK Rybnik, CTL,
          Rail Szczakowa, PTK Zabrze i szereg innych... skończyły się czasy "jednej
          kolei".
          Inna sprawa, że stawki za dostęp do infrastruktury w PLK - od kilku do
          kilkudziesięciu złotych za przejechany przez pociąg kilometr - są najwyższe w
          Europie, a jakość torowisk - najniższa. Ale to właśnie efekt praktycznie
          zerowego finansowania infrastruktury kolejowej z budżetu w ostatnich latach,
          tory sie sypią, pociagi jadą coraz dłużej, a Europa ucieka.
        • Gość: mmm Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 20:37
          A ty masz samochód co widać i tylko ten punkt widzenia cię interesuje, a innych
          należy zgnoić i zdeptać bo są niezgodne z twoimi przekonaniami i tak właśnie
          wygląda tzw. polska tolerancja.
    • Gość: garfield69 To po prostu Rzad Glupcow !! IP: 200.46.75.* 30.11.05, 22:58
      nasuwa sie tylko ten jeden wniosek,
      i mysla. ze ciemny narod lyknie te wszystkie bzdety
      • Gość: politykier Re: To po prostu Rzad Glupcow !! IP: *.ds.pg.gda.pl 30.11.05, 23:06
        Tak, Tak, czytajcie dalej tę swoją wyborczą, to będziecie nabierać coraz to
        "obiektywniejszego" punktu widzenia. Spróbujcie spojrzeć na świat swoimi oczyma!
        • Gość: asd mam w ***** kolejarzy i górników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 23:10
          i wszystkich, na których ten pisuarski rząd wydaje cięzko przeze mnie zarobione pieniądze. Nikt im nie kazał wybierać takich zawodów, jak się nie podoba to niech wy****** ,mam to gdzieś, i mam dość płacenia na kolejnych debili którym "się należy".
        • easy1965 Re: To po prostu Rzad Glupcow !! 01.12.05, 12:05
          Pewnie ze Wyborcza, a ty co Niedziele.Karze ci ktos czytac GW?
    • r306 Jedyna rada.... 30.11.05, 23:40
      1. Wypadek - jesli z winy zlego stanu nawierzchni - zamawiac ekspertyzy - niech
      placa gigantyczne odszkodowania.
      2. Uszkodzenie podwozia, amortyzatorow, kol - zadac odszkodowan - niech placa.
      3. Zbyt szybkie zuzywanie sie podzespolow zawieszenia - jesli jestesmy w stanie
      wykazac, ze uzywaklismy samochodu do poruszania sie po drogach - zadac
      odszkodowan.
      Tak wiem - to tez beda nasze pieniadze i pieniadze ubezpieczalni, w ktorych z
      naszych pieniedzy sie zarzady drog beda ubezpieczac.
      Ale innej rady NIE MA. W pewnym momencie ta masa krytyczna musi zostac
      przekroczona, a gdy ten PRAWORZADNY rzad IV RP PRZEGRA naglosniony proces z
      obywatelami, to moze w koncu ktos otrzezwieje.
      Szkoda, ze do tego czasu jeszcze tylu ludzi musi zginac na polskich drogach....
      Byc moze jutro to bede wlasnie ja, albo ty...
      • Gość: maja 1 MLD to 100 km autostrad ? IP: *.sie.vectranet.pl / 81.15.177.* 30.11.05, 23:46
        bo 1 km kosztuje 1 milion.... zalosne. w zeszlym roku wybudowali 12 km..
    • Gość: dlugi Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 23:51
      Dlaczego ja mam k.... płacić za kolej, którą nawet nie jeżdżę?!!!
      Jeżdźę samochodem, w cenie paliwa płacę podatki na drogi, a nie p........ tory!
      Szlag mnie trafi.
      • lucas Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 00:24
        gdyby nie pieprzone tiry,ktore bujaja sie drogami stan naszych drog bylby o
        wiele lepszy,ale oczywiscie zamiast porzadnych przewozow kolejowych
        (kontenerowych) wolimy zeby tiry jezdzily po naszych juz kiepskich drogach..to
        tyle a'propos kolei,ktora odpowiednio wykorzystywana jednak ma niemale
        znaczenie dla kraju
        • gromax Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 09:51
          najwyraźniej tirem jest taniej. to jakby jestsprawa dla kolei, żeby przyciągnąć
          klientów, nie sądzisz?
          • Gość: end Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.pro-internet.pl 01.12.05, 17:06
            A czy tir płaci za każdy przejechany kilometr drogi 12 zł? A pociąg towarowy
            płaci.
          • Gość: mmm Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 20:46
            wystarczy zobaczyć jaki jest stan dróg po jeżdżących po nich przeładowanych
            tirach i nnych domorosłych firmach transportowych. Jak wieziesz więcej niż
            możesz to stanowisz zagrożenie nie tylko dla siebie , ale również dla stanu
            dróg. Dlatego przejazdy tirami są tańsze bo nie ponoszą dodatkowych kosztów
            zniszczonych dróg. Policja powinna mieć wagi, aby to wszystko ucywilizować, ale
            państwu chyba na tym nie zależy.
            • Gość: Thea Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.pools.arcor-ip.net 01.12.05, 22:13
              Gość portalu: mmm napisał(a):

> wystarczy zobaczyć jaki jest stan dróg po jeżdżących po nich przeładowanych
              > tirach i nnych domorosłych firmach transportowych. Jak wieziesz więcej niż
              > możesz to stanowisz zagrożenie nie tylko dla siebie , ale również dla stanu
              > dróg. Dlatego przejazdy tirami są tańsze bo nie ponoszą dodatkowych kosztów
              > zniszczonych dróg. Policja powinna mieć wagi, aby to wszystko ucywilizować, ale
              > państwu chyba na tym nie zależy.
              a dlaczego nie wytoczycie zbiorowej skargi do sadu przeciwko panstwu za
              niszczenie waszych aut przez polskie drogi? Niech placa za pewne reperatury aut
              spowodowane zlym stanem drog.
      • gutek53 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 09:23
        Jezeli tak myslisz czlowieku tos glupszy niz baranie rogi, bo dlaczego ma kolej
        placic podatek drogowy w paliwie, jezeli jezdzi po drodze zelaznej. Do tego
        cala Europa rozbudowuje kolej zebys mogl czlowieku troche pooddychac swiezym
        powietrzem, a nie rura wydechowa.
      • Gość: miki Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: 195.94.208.* 01.12.05, 09:25
        A dlaczego ja, który używam lokomotywę, mam płacić p... podatek akcyzowy w
        paliwie, który idzie w całości na drogi? Gdyby nie podatki w paliwie,
        opłacałoby się wozić dzieciaków cały rok na turystycznej trasie kolejowej, a
        nie tylko od święta
        • Gość: ROB Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.bph.pl 01.12.05, 10:10
          Miki, nie pisz że cały podatek akcyzowy z paliw idzie na drogi. Gdydby tak bylo
          to mielibyśmy autostrady lepsze niż w Niemczech. Z akcyzy paliwowej na drogi
          idzie mniej niż 20%, reszta idzie na lewe renty, wcześniejsze emerytury i inne
          tzw. wydatki socjalne. Zatem jeśli masz lokomotywę spalinową (bo tylko taka
          używa paliwa obłożonego akcyzą) to mógłbys ewentualnie żądać zwrotu tylko ok.
          20% płaconej akcyzy z tytułu nieużywania dróg.
          • r306 Podpowiem... 01.12.05, 10:28
            Z akcyzy na paliwa zaledwie 12-14% idzie na rozwoj drog.
            Kolej odprowadza w podatku akcyzowym od paliwa 40mln PLN w skali roku. Czyli -
            nalezy zwrocic im 12-14% z 40 mln PLN. I juz. Niech sobie buduja.
            Ale jednoczesnie trzeba ODCIAC wszystkie inne dotacje - umozenia w podatkach
            grundowych, umozenia w ZUSie, US, dotacje do rent i emerytur itd.
            Bedzie sprawiedliwie!!!
            • Gość: ratio Re: Podpowiem... IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 01.12.05, 12:22
              Po pierwsze skąd masz te dane. Po drugie jeśli przyjąć nawet że są prawidłowe
              to po oddaniu lwiej części transportowi lotniczemu okazałoby się że zostało by
              ok 5% całej sumy przeznaczonej na drogi. Więc jak słysze tych nieuków którzy
              mówią/krzyczą - "to moje pieniądze!!!" - to rece mi opadają
              • r306 Wez kalkulator i policz.... 01.12.05, 13:17
                Z akcyzy na paliwa na budowe drog trafia okolo 2 miliardow PLN.
                Jest to zaledwie okolo 14% calej kwoty akcyzy. Czyli Skarb Panstwa z racji
                podatku akcyzowego od paliw dostaje 14-15 mld PLN.

Ja jezdze okolo 20 tys km rocznie i moj dosc ekonomiczny diesel spala 5,5 litra
                na setke. Daje mi to roczne zuzycie rzedu 1100 litrow paliwa.
                Przy stawce 1,10 PLN akcyzy (po obnizce) w litrze paliwa (ogolnie jest to 30,5%
                ceny litra ON) odprowadzam do skarbu panstwa okolo 1250PLN.
                Liczba zarejestrowanych samochodow w Polsce to przeszlo 10mlionow.
                Niech tylko 5 milionow bedzie odprowadzalo tyle co ja - dostajemy - 6 250 000
                000. Czyli przeszlo 6 miliartow PLN.
                Tak wiec - za kalkulator i licz zanim cokolwiek jeszcze napiszesz....
                • jimmyjazz Re: Wez kalkulator i policz.... 01.12.05, 13:39
                  r306 napisał:

> Przy stawce 1,10 PLN akcyzy (po obnizce) w litrze paliwa (ogolnie jest to
                  30,5%

Pomijając oczywiści dochody z opłaty paliwowej oraz podatku VAT. Razem suma
                  podatków w cenia benzyny/ON przekracza 50%.
    • Gość: topoor Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 00:33
      "sfinansowanie przewozów kolejowych na poziomie oczekiwań społecznych"
      oczekiwania społeczne są takie aby dać im 0!! (słownie zero złotych)
      sprywatyzować przewoźnika i wprowadzić konkurencje a w rękach państwa niech
      zostanie tylko infrastruktura
      • Gość: miki Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: 195.94.208.* 01.12.05, 09:29
        Tak zrobiono kiedyś w USA i pozostały tylko koleje towarowe. A teraz płaczą i
        dokładają do Amtraka, bo autem się nie da z miasta wyjechać, chociaż autostrady
        mają po kilkanascie pasów. W Wielkiej Brytanie nawet infrastruktuę
        sprywatyzowali, a potem musieli nacjonalizować na nowo, gdy się zaczęło
        wszystko sypać. Nieskrępowana konkurencja kończy się w przewozach publicznych
        tylko wielkim łomotem.
    • thorgal10 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 00:50
      Kiedyś był wywiad telewizyjny z Giedrojciem, na zadane pytanie kto rządzi
      Polską odpowiedział:

- Zwiazki zawodowe...

Historia się powtarza.

Pozdrawiam,
      • abaddon_696 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 00:53
        > Kiedyś był wywiad telewizyjny z Giedrojciem, na zadane pytanie kto rządzi
        > Polską odpowiedział:
        >
        > - Zwiazki zawodowe...

Musiał być chyba pijany.
        • thorgal10 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 01:18
          > Musiał być chyba pijany.

Nie wyglądał...

Pozdrawiam,
          • abaddon_696 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 01:20
            > > Musiał być chyba pijany.
            >
            > Nie wyglądał...

To bardzo mu się dziwię, bo uważam go za inteligentnego człowieka. Związki
            zawodowe w Polsce są silne tylko w sektorze państwowym. Tam, gdzie być ich nie
            powinno.
    • abaddon_696 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 00:54
      > tak to jest jak krajem rzadza zwiazki zawodowe: wszyscy teraz placa na
      gornikow
      > i kolejarzy - tam zwiazki sa najmocniejsze...

W pewnym sensie masz rację. ZZ powinny być w sektorze prywatnym a nie
      państwowym, gdzie czynią tylko szkody swoimi postulatami.
    • Gość: Vera Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: 209.89.159.* 01.12.05, 01:08
      Nie zadroszcze Premierowi stanowiska.Znalazl sie w bardzo trudnej
      sytuacji;wszyscy maja wymagania,zadania,ale nie zastanawiaja sie nad tym,skad
      On ma na to wszystko brac pieniadze. A to becikowe dla kazdej kobiety,ktora
      urodzila dziecko to na prawde beznadziejnie glupie i swiadzy o zapalczywosci i
      krotkowzrocznosci pana Giertycha. Gdyby on mial je wydac na to z wlasnej
      kieszeni-grubo by sie zastanawial,a ze to idzie z panstwowej kasy-mozna sie
      troche z rzadem podroczyc. Tyle jest wazniejszych potrzeb niz "becikowe",wiec
      pora panie Giertych skonczyc te bezproduktywne wywody i nie obstawac przy swoim.
      Widzi pan w sadazach,jaki staje sie pan niepopularny,az wreszcie dojdzie do
      tego,ze bedzie pan znienawidzony przez ludzi za swa bute.
      • Gość: ROB Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.bph.pl 01.12.05, 10:13
        Przecież nie ma przymusu bycia premierem. Ja go wcale nie żałuję ale wkurza
        mnie to że lekką ręką wydaje moje pieniądze poprzez utrzymywanie wysokich
        podatków i chołubienie wybranych grup społecznych, które potrafią się
        zorganizować i zrobić zadymę.
    • Gość: kierowca A kto mu dal prawo do pieniedzy kierowcow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 01:32
      zbieranych na budowe drog, z zapewneniem celowego przeznaczenia.
      Klamstwo za klamstwem, oszustwo przegania oszustwo.
      Jesli jest tak czuly na biede rodakow, to niech idzie na calosc i wprowadzi
      obowiazek odprowadzenia 50% pensji ekipy rzadowej i poselskiej na czele z
      premierem i nowym prezydentem.
      Czy my polacy musimy akceptowac chore pomysly tej ekipy, ktore maja zapewnic im
      bycie przy korycie jak najdluzej, kosztem ludzi pracy.
      Niebawem zbiedniali pracujacy, utrzymywac beda dotychczaowych biednych leniwych
      cwaniaczkow, a kto pomoze nam ktorzy za chwile wyciagna dlon po pomoc.
      Czy ten nowy Reformator zadba o nas ?, napewno nie, nas traktuje jak sile
      robocza do spelnienia swoich wymyslonych wizji.
    • Gość: dociekliwy Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.aster.pl 01.12.05, 01:44
      A czy kolej płaci akcyzę za paliwo do lokomotyw spalinowych? A kto i jak winien
      płacić kolei za przejazdy zniżkowe w pociągach pośpiesznych? Kto powinien
      finansować modernizację oraz rozbudowę linii kolejowych będących własnością
      Skarbu Państwa? A kto z nas nie chce jeździć szybko i bezpiecznie koleją? Czy
      każdy z nas ma samochód?
      • Gość: Jarek Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.hsd1.il.comcast.net 01.12.05, 05:00
        To so bie za ta kolaj zaplac sam, ja nie chce na ciebie placic, ty mnie
        okradasz jestes zlodziejem, ty chcesz jezdzic na moj rachunek! A jak nie masz
        samochodu to jezdzij koleja ale nie kaz nam za to placic zlodzieju!!!!!
        • Gość: Jarek Jestes zlodziejem!, chcesz jezdzic pociagie na IP: *.hsd1.il.comcast.net 01.12.05, 05:02
          rachunek innych.
          • Gość: cyganka Re: Jestes zlodziejem!, chcesz jezdzic pociagie n IP: *.pkt.pl 01.12.05, 08:56
            ...sam złodziej, kto tylko złodzieja w innym widzi...
    • Gość: dociekliwy Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.aster.pl 01.12.05, 01:48
      A czy kolej płaci akcyzę za paliwo do lokomotyw spalinowych? A kto i jak winien
      płacić kolei za przejazdy zniżkowe w pociągach pośpiesznych? Kto powinien
      finansować modernizację oraz rozbudowę linii kolejowych będących własnością
      Skarbu Państwa? A kto z nas nie chce jeździć szybko i bezpiecznie koleją? Czy
      każdy z nas ma samochód?
    • Gość: kap0 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.12.05, 01:54
      oglaszam konkurs pytanie jest czy gadzinowa wyborcza doczeka do wiosny
    • Gość: Jarek Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.hsd1.il.comcast.net 01.12.05, 04:38
      A poco w polsce nowe drogi, coraz mniej nowych samochodow sie sprzedaje, nawet
      rumunia nas wyprzedzila, dobrze ze z tego balagany wyjechalem .."solidarnego
      balaganu"
    • Gość: janek Niekompetentni, populistyczni amatorzy. IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.12.05, 06:25
    • Gość: Johny Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: 80.51.246.* 01.12.05, 08:36
      Wpakuje sie kasiorkę w restrukturyzację PKP, a potem sprywatyzuje (czyt.
      opchnie kolesiom) za symboliczną złotówkę. Pierd.... system. Pozdrawiam
    • spliin na drezyny!!! 01.12.05, 08:36
      Gratuluję! W takim razie proponuję zamienić rządowe limuzyny na rządowe drezyny!!!
      • Gość: filut69 galba ajkaj i inne piski do roboty bronić panów!!! IP: 195.212.199.* 01.12.05, 08:51
        Bo ich tu strasznie podgryzają niewdzięcznicy zaślepienie w swych lyberalnych
        sympatiach.

Wyborcom Pisu gratuluję ich żondu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka