Gość: ja IP: *.chello.pl 30.11.05, 21:32 tak to jest jak krajem rzadza zwiazki zawodowe: wszyscy teraz placa na gornikow i kolejarzy - tam zwiazki sa najmocniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: poPISujciesiedalej Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.c205.msk.pl 30.11.05, 21:43 Super, pyszny rzad sobie wybraliscie. becikowe tez pewnie wyplaci z naszej akcyzy za benzyne. Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 30.11.05, 21:45 Trzeba umiec robic offset. Wiecej plodzisz, wiecej masz na benzyne ... i kolko sie zamyka. To prosta kalkulacja ... Odpowiedz Link Zgłoś
mihau2000 Źle się dzieje w państwie... 01.12.05, 00:30 Niech mi ktoś sprecyzuje "oczekiwany poziom połączeń kolejowych", bo ja studiuję i jeżdżę pociągami na przemian pustymi, albo przepełnionymi... nic dziwnego jak się związkują zamiast pracować: www.pkp.pl/grupa_zwiazki.php Może ktoś by pomyślał o "oczekiwanym poziomie infrastruktury drogowej"...? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanka.dorna PIS=zlodzieje (kradna moje pieniadze!) 01.12.05, 09:44 place na drogi jezdze po dziurach a oni to na kolej... no niech ich szlag trafi! i ich wyborcow tez!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: PIS=zlodzieje (kradna moje pieniadze!) 01.12.05, 16:28 kochanka.dorna napisał: > place na drogi przeczytaj tekst jeszcze raz: tam jest informacja ile z akcyzy szło do tej pory na drogi; teraz po prostu pójdzie jeszcze trochę mniej.. płacisz na państwo i już. Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: PIS=zlodzieje (kradna moje pieniadze!) 01.12.05, 17:00 Jednak znów mnie chcą okradać. Z podatków związanych z użytkowaniem dróg powinna być finansowana ta część infrastruktury. Ja też jestem społeczeństwo i moje oczekiwania są takie jak ci kłamcy obecywali w kampanii wyborczej - niższe podatki; również od paliwa. A oni sobie gębę wycierają "oczekiwaniami społecznymi". Żeby nie było niedomówień - że niby mogę się przesiąść się do pociągu - nie mogę. Tam gdzie mieszkam nie ma linii kolejowej. Poza tym pociągi stały się nibezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szary czlowiek Re: Źle się dzieje w państwie... IP: *.chello.pl 01.12.05, 21:10 Przepraszam, ja mam placic na tych darmozjadow ??? Niby dlaczego mam oplacac okolo 30 Zwiazkow zawodowych przy grupie PKP ?? To jest przestepstwo i jawna nie gospodarnosc. Najlepsze rozwiazanie wg. mnie, to uwolnic caly ten sektor przezarty przez zgrzybialych wasaczy, bezczeszczacych i tak juz zbrukana flage Solidarnosci. Niech kolej sama na siebie zarabia albo dziala wmiare samodzielenie przy niewielkim tylko wsparciu rzadu. Nie umieja na siebie zarobic to przykro mi bardzo, ale nikt tego za nich nie zrobi, a na pewno nie ja. W tej chwili w istotnym interesie spolecznym (czy jakim innym lapsusem okreslil to nasz premier) jest rozbudowa sieci autostrad i renowacja juz istniejacej siec drog. Kondycja naszych jezdni jest jednym z glownych powodow dlaczego w Polsce wciaz mamy tyle wypadkow (pomijajac brawore i prowadzenie pod wplywem alkoholu). Niech Pan premier zamiast podlizywac sie krzykaczom, spojrzy na to ile osob korzysta z koleji a ile codziennie jezdzi samochodami. Teraz coraz wyrazniej widac kto tak naprawde rzadzi. Wszystkie posuniecia Marcinkiewicza sa zapewne inspirowane przez Jaroslawa K. ktory w swym diabelskim planie chce stworzyc dwubiegunowy sejm. Niestety ten oblakany wlasna wizja, biedny czlowieczek, nie zastanawia sie nad kosztami ani nie zwaza na nikogo. Gdzies po drodze zatracil obiektywnosc i nie umie juz trzezwo spojrzec na rzeczywistosc bo horyzont przeslania mu jego wlasne wyobrazenie Polski. Moze i to do czego dazy w ostatecznym rezultacie jest pozytywne, ale ja osobiscie makiawelizmu nie pochwalam i nie godze sie na to zeby moj kraj byl arena realizowania chorych ambicji jednego czlowieka. Pozdrawiam ------------ Babilon is da bandit, don't let them suck your blood!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PISklak PISda PIS zabierze... IP: 213.135.37.* 01.12.05, 08:41 PISda, PIS zabierze Sprzedać samochód, zrobić sobie trójkę, czwórkę dzieci - wyjdzie się na swoje. Takie priorytety w 4. RP... :((( Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz No K.... Mać. Jak długo będą nas okradać 01.12.05, 09:42 Fantastycznie jest. Kolejarze - myk kilka miliardów, Górnicy - myk kilka miliardów, Lewe renty - myk kilka miliardów, Ale za to nie podnieśli akcycy o 30groszy. I progi podatkowe zamrożone będą 5 rok z rzędu. Ale banda ciuli głosowała bo w reklamie znikało papu z lodówki i zabawki liberały chciały zabrać dzieciom. Oh Wszechmocny daj nam jakiś potop niech się jełopy potopią. Raz już pomogło, to może replay??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donPedroso Ci - przez 4 lata... a potem następni IP: *.pronet.lublin.pl 01.12.05, 18:37 to co się ostatnio słyszy, to już nawet archiwum X przerasta... po prostu niesamowite, ale nie może być inaczej, jeśli kaczki i pis mają długi wobec samoobrony, lpr i nszz solidarność. najsmutniejsze, że Kaczyńscy, którzy byli jednymi z ważniejszych "twarzy" Solidarności dziś pokazują jakimi są szmatami i złodziejami idee tamtej Solidarności dawno umarły, teraz po prostu rządni stołków dawni wielcy działacze wycierają sobie nimi swoje śmierdzące gęby... smutne to ale pradziwe, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
k_r Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 30.11.05, 21:45 no tak .. jeszcze kaska przejdzie tylko przez parę urzędó .. które uszczkąn po kawałęczku na wydatki administracyjne no i zostanie coś ze 200tys... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.hsd1.il.comcast.net 01.12.05, 02:40 Zamknij sie błąźnie, albo schowaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość W końcu! Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.softpro2.pl 02.12.05, 21:45 w końcu! potrzeban równomiernego rozwoju całej infry tylko wtedy będzie lepiej także na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.pools.arcor-ip.net 30.11.05, 21:48 a to dopiero bigos, obiecanki cacanki bez pokrycia a teraz glupim podczas wyborow "radosc" Kiedy zaczniecie myslec? Odpowiedz Link Zgłoś
zkyc Kana budżetowa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.11.05, 21:48 Rząd po raz pierwszy obciął w budżecie wydatki na drogi i autostrady! Rząd po raz drugi obciął w budżecie wydatki na drogi i autostrady! Rząd po raz trzeci obciął w budżecie wydatki na drogi i autostrady! ................................................................. Rząd po raz kolejny obciął w budżecie wydatki na drogi i autostrady! Rząd ma forsę na drogi i autostrady!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! CUD! CUD! CUD! Cały rząd do kanonizacji! A przynajmniej Marcinkiewicz co najmniej na Świętego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m@rek Re: Kana budżetowa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.nwrk.east.verizon.net 01.12.05, 04:32 dobre:)dawno sie tak nie usmialem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilhelm Tell Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.toya.net.pl 30.11.05, 21:56 To oznacza, że drogi asfaltowe z dziurami staną się dziurą pokrytą miejscami asfaltem:( Kaczor a gdzie nasze autostrady!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.pools.arcor-ip.net 30.11.05, 21:59 Gość portalu: Wilhelm Tell napisał(a): > To oznacza, że drogi asfaltowe z dziurami staną się dziurą pokrytą miejscami > asfaltem:( Kaczor a gdzie nasze autostrady!!! ************************* Obiecac mozna duzo latwowiernym. Jak widac sami sobie zgotowaliscie ten los, konsumpcja ma pierszenstwo, tylko tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gotujący Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.acn.waw.pl 07.12.05, 23:36 f**k you!!! to m.in stany głosowały na pis - a tera piszesz zgotowaliście się - wal się Odpowiedz Link Zgłoś
gls1 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 12:32 A dla mnie to doskonały serial komediowy w stylu angielskiego humoru he he!! mnie to poprostu cieszy bo przynajmniej moge się pośmiać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kralik11 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 01.12.05, 17:00 Gość portalu: Wilhelm Tell napisał(a): > To oznacza, że drogi asfaltowe z dziurami staną się dziurą pokrytą miejscami > asfaltem:( Kaczor a gdzie nasze autostrady!!! Autostrady? Na co ci auotstrady? Gdzie sa KACZETA NASZE???? Czy ktos wie co sie dzieje z Kaczynskimi? Od wyborow jakos strasznie cicho o nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel Rzad wybrany przez Polakow. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.11.05, 22:13 Nie jestem w kraju, wiec na wyborach nie bylem. Alescie rzad wybrali! Odpowiedz Link Zgłoś
mic.kor Proponuję zakupić drezyny 30.11.05, 22:30 Chyba zamienię samochód na drezynę - skoro z moich podatków zamiast dróg chcą dotować kolej ... Wnoszę o kolejną autopoprawkę do budżetu - zebrane podatki i inne datki, które miały pierwotnie iść na utrzymanie administracji państwowej oraz poselskie i senatorskie diety przekażmy na wsparcie dla najbiedniejszych - a co tam jak szaleć to szaleć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pukury Re: Proponuję zakupić drezyny 30.11.05, 22:38 witam !! a do drezyn ( jako że zima ) po bereciku ! . a tak sobie myślę że WSZYSCY będziemy bulić nowy podatek - BERECIKOWE !! Odpowiedz Link Zgłoś
superkulfon Nie kolej a kolejarzy 01.12.05, 10:54 chca konserwowac ten relikt z PRL jakim jest PKP. Zamiast tej kasy wystraczy sprywatyzowac PKP i wpuscic wolna konkurencje, okaze sie ze na tych "nierentownych" liniach jednak sie oplaca jezdzic i zarabiac pieniadze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratio Re: Proponuję zakupić drezyny IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 01.12.05, 11:56 Nie zapominaj że to co ty wpłacasz za akcyze to promil tego co płaci kolej, która jest największym klientem rafineri - więc taki argument jest do bani. Infrastrukture kolejową należy modernizować i budować to krok w dobrym kierunku. Dlaczego? Dlatego po pierwsze żeby wybudowanych dróg nie trzeba było za dwa lata znów modernizować ze względu na zniszczenia które powodują TIRy (ładunki towarowe powinny w większym stopniu być transportowane przez kolej), kolejny plus koleji to ekologia, kolejny to bezpieczeństwo na drogach, kolejny ale to dużych nakładach że koleją podróżuje się szybciej niż samochodem - teraz tylko na trasach ekspresów i intercity ale dobrzeby było gdyby więcej pociągów tak jezdziło. Osłabia mnie zawsze dział gospodarczy Gazety ja nie wiem skąd oni wzięli ludzi do redakcji gospodarczej ale ci ludzie to z całą pewnością ansolwenci polonistyki niż ludzie po ekonomii :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted Re: Proponuję zakupić drezyny IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 01.12.05, 19:18 > Osłabia mnie zawsze dział gospodarczy Gazety ja nie wiem skąd oni wzięli ludzi > do redakcji gospodarczej ale ci ludzie to z całą pewnością ansolwenci > polonistyki niż ludzie po ekonomii :))) Nie - po prostu biora duza kase od zainteresowanych firm. Tak bylo na przyklad przy biopaliwach, kiedy Kublik zywcem przepisywal materialy agencji lobystycznej pewnego posla owczesnej Unii Wolnosci, nie majace nic wspolnego ze zdrowym rozsadkiem. a co dopiero z prawda. Wynikalo z nich, ze na biopaliwach w ogole nie da sie jedzic, a przecie sa kraje gdzie sa powszechnie stosowane i nic sie niedzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swoboda_T Re: Proponuję zakupić drezyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 19:34 Wiesz co, Ty pięknie piszesz. ylko o jednym zapominasz; obojętnie jakie pieniądze wpompujesz w PKP gómno z tego będzie!! Kolej tak, ale efektywna, konkurencyjna, prywatna!! Wtedy można i warto inwestować w państwową infrastrukturę. A tak dotujemy związkowców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Proponuję zakupić drezyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 20:34 Jak nie ma argumentów rzeczowych przeciwko PKP , która jest holdingiem spółek to używa się słynnego argumentu związkowego i zawsze to samo. Argumenty przeciwko kolei ukształtowane przed laty są do dzisiaj chętnie powtarzane , bo to nic nie kosztuje, w końcu można pleść i pleść ipowtarzać za innymi te same głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Proponuję zakupić drezyny IP: *.chello.pl 07.12.05, 21:32 Sądząc po błędach ortograficznych - nie jesteś absolwentem polonistyki. A czytając twoje wypowiedzi "merytoryczne" odnoszę wrażenie, że i ekonomia (a szczególnie ekonomika transportu) jest dla ciebie dziedziną równie obcą. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Proponuję zakupić drezyny IP: *.chello.pl 07.12.05, 21:35 Żeby nie było wątpliwości - to co powyżej odnosiło się do człowieka imieniem Ratio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejny emigrant Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: 209.247.222.* 30.11.05, 22:37 Czy w tym kraju nie ma juz politykow, ktorzy mysleliby o niedalekiej przyszlosci, zamiast populizmu? Wychodzi na to, ze spadanie stad to jedyne rozwiazanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 01.12.05, 01:43 Slusznie robia! Na koleje forse - przeciez to koleje sa bardziej zacofane, a potencjalnie moga byc bardziej ekologiczne i wydajniejsze od drog. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elite12 Re: Terapia Naturalna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 22:40 to , co to jest?LECZENIE PRZEZ znachorów,uda sie ,nie uda ,ale mózgi im zamólimy Robia co chcą .Leczenie terapeutyczne dlugo trwa więc mają dużo czsu aby naród zniszczyć.EMERYCI RENCISCI RYDZYKOWOMARYJNI wezcie sie za widła bo emerytury zagrożone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.riviera.ds.pw.edu.pl 30.11.05, 22:47 Głupia nagonka. Poczytajcie sobie te projekty ustaw. Kasa idzie na modernizację głównych szlaków kolejowych. 1 mld z budżetu PL do tego kasa z UE i drogi bardziej odczują odciążenie ruchu towarowego i pasażerskiego niż gdyby ten 1 mld poszedł na dziadoskie autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.05, 22:53 Widać, że nie masz samochodu. Drogi to nie tyle potrzebują odciążenia, co reanimacji. Natomiast PKP porządnej restrukturyzacji i sprywatyzowania. A tak ogólnie to gratulacje dla "ciemnego narodu", który to wszystko kupił w ciemno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: 195.94.208.* 01.12.05, 09:22 PKP już się restrukturyzuje od 15 lat i w efekcie mamy wydzielonego operatora infrastruktury - Polskie Linie Kolejowe, który ma obowiązek udostępniac szlaki kolejowe przewoźnikom na zasadach rynkowych. A poza pasażerskimi PKP IC i PKP PR są to przede wszystkim przewoźnicy towarowi - PKP Cargo, PTKiGK Rybnik, CTL, Rail Szczakowa, PTK Zabrze i szereg innych... skończyły się czasy "jednej kolei". Inna sprawa, że stawki za dostęp do infrastruktury w PLK - od kilku do kilkudziesięciu złotych za przejechany przez pociąg kilometr - są najwyższe w Europie, a jakość torowisk - najniższa. Ale to właśnie efekt praktycznie zerowego finansowania infrastruktury kolejowej z budżetu w ostatnich latach, tory sie sypią, pociagi jadą coraz dłużej, a Europa ucieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 20:37 A ty masz samochód co widać i tylko ten punkt widzenia cię interesuje, a innych należy zgnoić i zdeptać bo są niezgodne z twoimi przekonaniami i tak właśnie wygląda tzw. polska tolerancja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garfield69 To po prostu Rzad Glupcow !! IP: 200.46.75.* 30.11.05, 22:58 nasuwa sie tylko ten jeden wniosek, i mysla. ze ciemny narod lyknie te wszystkie bzdety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politykier Re: To po prostu Rzad Glupcow !! IP: *.ds.pg.gda.pl 30.11.05, 23:06 Tak, Tak, czytajcie dalej tę swoją wyborczą, to będziecie nabierać coraz to "obiektywniejszego" punktu widzenia. Spróbujcie spojrzeć na świat swoimi oczyma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd mam w ***** kolejarzy i górników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 23:10 i wszystkich, na których ten pisuarski rząd wydaje cięzko przeze mnie zarobione pieniądze. Nikt im nie kazał wybierać takich zawodów, jak się nie podoba to niech wy****** ,mam to gdzieś, i mam dość płacenia na kolejnych debili którym "się należy". Odpowiedz Link Zgłoś
easy1965 Re: To po prostu Rzad Glupcow !! 01.12.05, 12:05 Pewnie ze Wyborcza, a ty co Niedziele.Karze ci ktos czytac GW? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Jedyna rada.... 30.11.05, 23:40 1. Wypadek - jesli z winy zlego stanu nawierzchni - zamawiac ekspertyzy - niech placa gigantyczne odszkodowania. 2. Uszkodzenie podwozia, amortyzatorow, kol - zadac odszkodowan - niech placa. 3. Zbyt szybkie zuzywanie sie podzespolow zawieszenia - jesli jestesmy w stanie wykazac, ze uzywaklismy samochodu do poruszania sie po drogach - zadac odszkodowan. Tak wiem - to tez beda nasze pieniadze i pieniadze ubezpieczalni, w ktorych z naszych pieniedzy sie zarzady drog beda ubezpieczac. Ale innej rady NIE MA. W pewnym momencie ta masa krytyczna musi zostac przekroczona, a gdy ten PRAWORZADNY rzad IV RP PRZEGRA naglosniony proces z obywatelami, to moze w koncu ktos otrzezwieje. Szkoda, ze do tego czasu jeszcze tylu ludzi musi zginac na polskich drogach.... Byc moze jutro to bede wlasnie ja, albo ty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja 1 MLD to 100 km autostrad ? IP: *.sie.vectranet.pl / 81.15.177.* 30.11.05, 23:46 bo 1 km kosztuje 1 milion.... zalosne. w zeszlym roku wybudowali 12 km.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlugi Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 23:51 Dlaczego ja mam k.... płacić za kolej, którą nawet nie jeżdżę?!!! Jeżdźę samochodem, w cenie paliwa płacę podatki na drogi, a nie p........ tory! Szlag mnie trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
lucas Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 00:24 gdyby nie pieprzone tiry,ktore bujaja sie drogami stan naszych drog bylby o wiele lepszy,ale oczywiscie zamiast porzadnych przewozow kolejowych (kontenerowych) wolimy zeby tiry jezdzily po naszych juz kiepskich drogach..to tyle a'propos kolei,ktora odpowiednio wykorzystywana jednak ma niemale znaczenie dla kraju Odpowiedz Link Zgłoś
gromax Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 09:51 najwyraźniej tirem jest taniej. to jakby jestsprawa dla kolei, żeby przyciągnąć klientów, nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: end Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.pro-internet.pl 01.12.05, 17:06 A czy tir płaci za każdy przejechany kilometr drogi 12 zł? A pociąg towarowy płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 20:46 wystarczy zobaczyć jaki jest stan dróg po jeżdżących po nich przeładowanych tirach i nnych domorosłych firmach transportowych. Jak wieziesz więcej niż możesz to stanowisz zagrożenie nie tylko dla siebie , ale również dla stanu dróg. Dlatego przejazdy tirami są tańsze bo nie ponoszą dodatkowych kosztów zniszczonych dróg. Policja powinna mieć wagi, aby to wszystko ucywilizować, ale państwu chyba na tym nie zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.pools.arcor-ip.net 01.12.05, 22:13 Gość portalu: mmm napisał(a): > wystarczy zobaczyć jaki jest stan dróg po jeżdżących po nich przeładowanych > tirach i nnych domorosłych firmach transportowych. Jak wieziesz więcej niż > możesz to stanowisz zagrożenie nie tylko dla siebie , ale również dla stanu > dróg. Dlatego przejazdy tirami są tańsze bo nie ponoszą dodatkowych kosztów > zniszczonych dróg. Policja powinna mieć wagi, aby to wszystko ucywilizować, ale > państwu chyba na tym nie zależy. ***************************************** a dlaczego nie wytoczycie zbiorowej skargi do sadu przeciwko panstwu za niszczenie waszych aut przez polskie drogi? Niech placa za pewne reperatury aut spowodowane zlym stanem drog. Odpowiedz Link Zgłoś
gutek53 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 09:23 Jezeli tak myslisz czlowieku tos glupszy niz baranie rogi, bo dlaczego ma kolej placic podatek drogowy w paliwie, jezeli jezdzi po drodze zelaznej. Do tego cala Europa rozbudowuje kolej zebys mogl czlowieku troche pooddychac swiezym powietrzem, a nie rura wydechowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: 195.94.208.* 01.12.05, 09:25 A dlaczego ja, który używam lokomotywę, mam płacić p... podatek akcyzowy w paliwie, który idzie w całości na drogi? Gdyby nie podatki w paliwie, opłacałoby się wozić dzieciaków cały rok na turystycznej trasie kolejowej, a nie tylko od święta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROB Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.bph.pl 01.12.05, 10:10 Miki, nie pisz że cały podatek akcyzowy z paliw idzie na drogi. Gdydby tak bylo to mielibyśmy autostrady lepsze niż w Niemczech. Z akcyzy paliwowej na drogi idzie mniej niż 20%, reszta idzie na lewe renty, wcześniejsze emerytury i inne tzw. wydatki socjalne. Zatem jeśli masz lokomotywę spalinową (bo tylko taka używa paliwa obłożonego akcyzą) to mógłbys ewentualnie żądać zwrotu tylko ok. 20% płaconej akcyzy z tytułu nieużywania dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Podpowiem... 01.12.05, 10:28 Z akcyzy na paliwa zaledwie 12-14% idzie na rozwoj drog. Kolej odprowadza w podatku akcyzowym od paliwa 40mln PLN w skali roku. Czyli - nalezy zwrocic im 12-14% z 40 mln PLN. I juz. Niech sobie buduja. Ale jednoczesnie trzeba ODCIAC wszystkie inne dotacje - umozenia w podatkach grundowych, umozenia w ZUSie, US, dotacje do rent i emerytur itd. Bedzie sprawiedliwie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratio Re: Podpowiem... IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 01.12.05, 12:22 Po pierwsze skąd masz te dane. Po drugie jeśli przyjąć nawet że są prawidłowe to po oddaniu lwiej części transportowi lotniczemu okazałoby się że zostało by ok 5% całej sumy przeznaczonej na drogi. Więc jak słysze tych nieuków którzy mówią/krzyczą - "to moje pieniądze!!!" - to rece mi opadają Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Wez kalkulator i policz.... 01.12.05, 13:17 Z akcyzy na paliwa na budowe drog trafia okolo 2 miliardow PLN. Jest to zaledwie okolo 14% calej kwoty akcyzy. Czyli Skarb Panstwa z racji podatku akcyzowego od paliw dostaje 14-15 mld PLN. Ja jezdze okolo 20 tys km rocznie i moj dosc ekonomiczny diesel spala 5,5 litra na setke. Daje mi to roczne zuzycie rzedu 1100 litrow paliwa. Przy stawce 1,10 PLN akcyzy (po obnizce) w litrze paliwa (ogolnie jest to 30,5% ceny litra ON) odprowadzam do skarbu panstwa okolo 1250PLN. Liczba zarejestrowanych samochodow w Polsce to przeszlo 10mlionow. Niech tylko 5 milionow bedzie odprowadzalo tyle co ja - dostajemy - 6 250 000 000. Czyli przeszlo 6 miliartow PLN. Tak wiec - za kalkulator i licz zanim cokolwiek jeszcze napiszesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Wez kalkulator i policz.... 01.12.05, 13:39 r306 napisał: > Przy stawce 1,10 PLN akcyzy (po obnizce) w litrze paliwa (ogolnie jest to 30,5% Pomijając oczywiści dochody z opłaty paliwowej oraz podatku VAT. Razem suma podatków w cenia benzyny/ON przekracza 50%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topoor Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 00:33 "sfinansowanie przewozów kolejowych na poziomie oczekiwań społecznych" oczekiwania społeczne są takie aby dać im 0!! (słownie zero złotych) sprywatyzować przewoźnika i wprowadzić konkurencje a w rękach państwa niech zostanie tylko infrastruktura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: 195.94.208.* 01.12.05, 09:29 Tak zrobiono kiedyś w USA i pozostały tylko koleje towarowe. A teraz płaczą i dokładają do Amtraka, bo autem się nie da z miasta wyjechać, chociaż autostrady mają po kilkanascie pasów. W Wielkiej Brytanie nawet infrastruktuę sprywatyzowali, a potem musieli nacjonalizować na nowo, gdy się zaczęło wszystko sypać. Nieskrępowana konkurencja kończy się w przewozach publicznych tylko wielkim łomotem. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgal10 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 00:50 Kiedyś był wywiad telewizyjny z Giedrojciem, na zadane pytanie kto rządzi Polską odpowiedział: - Zwiazki zawodowe... Historia się powtarza. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 00:53 > Kiedyś był wywiad telewizyjny z Giedrojciem, na zadane pytanie kto rządzi > Polską odpowiedział: > > - Zwiazki zawodowe... Musiał być chyba pijany. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgal10 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 01:18 > Musiał być chyba pijany. Nie wyglądał... Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 01:20 > > Musiał być chyba pijany. > > Nie wyglądał... To bardzo mu się dziwię, bo uważam go za inteligentnego człowieka. Związki zawodowe w Polsce są silne tylko w sektorze państwowym. Tam, gdzie być ich nie powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi 01.12.05, 00:54 > tak to jest jak krajem rzadza zwiazki zawodowe: wszyscy teraz placa na gornikow > i kolejarzy - tam zwiazki sa najmocniejsze... W pewnym sensie masz rację. ZZ powinny być w sektorze prywatnym a nie państwowym, gdzie czynią tylko szkody swoimi postulatami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vera Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: 209.89.159.* 01.12.05, 01:08 Nie zadroszcze Premierowi stanowiska.Znalazl sie w bardzo trudnej sytuacji;wszyscy maja wymagania,zadania,ale nie zastanawiaja sie nad tym,skad On ma na to wszystko brac pieniadze. A to becikowe dla kazdej kobiety,ktora urodzila dziecko to na prawde beznadziejnie glupie i swiadzy o zapalczywosci i krotkowzrocznosci pana Giertycha. Gdyby on mial je wydac na to z wlasnej kieszeni-grubo by sie zastanawial,a ze to idzie z panstwowej kasy-mozna sie troche z rzadem podroczyc. Tyle jest wazniejszych potrzeb niz "becikowe",wiec pora panie Giertych skonczyc te bezproduktywne wywody i nie obstawac przy swoim. Widzi pan w sadazach,jaki staje sie pan niepopularny,az wreszcie dojdzie do tego,ze bedzie pan znienawidzony przez ludzi za swa bute. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROB Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.bph.pl 01.12.05, 10:13 Przecież nie ma przymusu bycia premierem. Ja go wcale nie żałuję ale wkurza mnie to że lekką ręką wydaje moje pieniądze poprzez utrzymywanie wysokich podatków i chołubienie wybranych grup społecznych, które potrafią się zorganizować i zrobić zadymę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca A kto mu dal prawo do pieniedzy kierowcow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 01:32 zbieranych na budowe drog, z zapewneniem celowego przeznaczenia. Klamstwo za klamstwem, oszustwo przegania oszustwo. Jesli jest tak czuly na biede rodakow, to niech idzie na calosc i wprowadzi obowiazek odprowadzenia 50% pensji ekipy rzadowej i poselskiej na czele z premierem i nowym prezydentem. Czy my polacy musimy akceptowac chore pomysly tej ekipy, ktore maja zapewnic im bycie przy korycie jak najdluzej, kosztem ludzi pracy. Niebawem zbiedniali pracujacy, utrzymywac beda dotychczaowych biednych leniwych cwaniaczkow, a kto pomoze nam ktorzy za chwile wyciagna dlon po pomoc. Czy ten nowy Reformator zadba o nas ?, napewno nie, nas traktuje jak sile robocza do spelnienia swoich wymyslonych wizji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dociekliwy Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.aster.pl 01.12.05, 01:44 A czy kolej płaci akcyzę za paliwo do lokomotyw spalinowych? A kto i jak winien płacić kolei za przejazdy zniżkowe w pociągach pośpiesznych? Kto powinien finansować modernizację oraz rozbudowę linii kolejowych będących własnością Skarbu Państwa? A kto z nas nie chce jeździć szybko i bezpiecznie koleją? Czy każdy z nas ma samochód? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.hsd1.il.comcast.net 01.12.05, 05:00 To so bie za ta kolaj zaplac sam, ja nie chce na ciebie placic, ty mnie okradasz jestes zlodziejem, ty chcesz jezdzic na moj rachunek! A jak nie masz samochodu to jezdzij koleja ale nie kaz nam za to placic zlodzieju!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Jestes zlodziejem!, chcesz jezdzic pociagie na IP: *.hsd1.il.comcast.net 01.12.05, 05:02 rachunek innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyganka Re: Jestes zlodziejem!, chcesz jezdzic pociagie n IP: *.pkt.pl 01.12.05, 08:56 ...sam złodziej, kto tylko złodzieja w innym widzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dociekliwy Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.aster.pl 01.12.05, 01:48 A czy kolej płaci akcyzę za paliwo do lokomotyw spalinowych? A kto i jak winien płacić kolei za przejazdy zniżkowe w pociągach pośpiesznych? Kto powinien finansować modernizację oraz rozbudowę linii kolejowych będących własnością Skarbu Państwa? A kto z nas nie chce jeździć szybko i bezpiecznie koleją? Czy każdy z nas ma samochód? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kap0 Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.12.05, 01:54 oglaszam konkurs pytanie jest czy gadzinowa wyborcza doczeka do wiosny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: *.hsd1.il.comcast.net 01.12.05, 04:38 A poco w polsce nowe drogi, coraz mniej nowych samochodow sie sprzedaje, nawet rumunia nas wyprzedzila, dobrze ze z tego balagany wyjechalem .."solidarnego balaganu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Niekompetentni, populistyczni amatorzy. IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.12.05, 06:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Re: Rząd zabrał pieniądze na drogi IP: 80.51.246.* 01.12.05, 08:36 Wpakuje sie kasiorkę w restrukturyzację PKP, a potem sprywatyzuje (czyt. opchnie kolesiom) za symboliczną złotówkę. Pierd.... system. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
spliin na drezyny!!! 01.12.05, 08:36 Gratuluję! W takim razie proponuję zamienić rządowe limuzyny na rządowe drezyny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filut69 galba ajkaj i inne piski do roboty bronić panów!!! IP: 195.212.199.* 01.12.05, 08:51 Bo ich tu strasznie podgryzają niewdzięcznicy zaślepienie w swych lyberalnych sympatiach. Wyborcom Pisu gratuluję ich żondu Odpowiedz Link Zgłoś