Gość: autoknacker IP: *.br-offline.de 26.03.06, 20:56 Dobre polskie metody na niemiecki rynek są tutaj: img.mediamarkt.de/fanausruester/spotstv/Polen_320.mpg www.mediamarkt.de/fanausruester/spotsfunk/Polen.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adalberto3 Ta inwestycja PKN Orlen to duże ... 26.03.06, 21:22 .. nieporozumienie. Jak dotychczas same straty. Ten zakup, tuż przed unijnym referendum miał raczej propagandowe znaczenie. Większe znaczenie mają prywatne inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Ta inwestycja PKN Orlen to duże ... 26.03.06, 22:11 Bo jest możliwość odbić sobie straty na polskim frajerze tankującym na czerwonym sępie. Ja od ponad 2 lat tankuję wyłącznie na Statoil, BP, Shell i Jet. Silnik chodzi doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Wczoraj w Smyku w Berlinie byly tlumy IP: *.dip.t-dialin.net 27.03.06, 00:59 Bylam wczoraj w Berlinie w Smyku na Schlossstrasse i rzeczywiscie byly tlumy. Co wiecej ubranka tam sprzedawane sa dobrej jakosci i ladne. Sklep urzadzony standardowo, ale podobaja mi sie dwa pomysly: w sklepie jest duze miejsce do zabawy dla dzieci z opiekunka oraz mini-warsztat produkujacy na oczach dzieci pluszowe misie. Do tego jeszcze potrzebny dobry marketing i wszystko zakonczy sie sukcesem. Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zymzyk Re: Wczoraj w Smyku w Berlinie byly tlumy 27.03.06, 10:21 Gratulacje :):):) Polak jak chce to potrafi;) za handel biletami - dwa lata więzienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ta inwestycja PKN Orlen to duże ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 03:22 hehe.. nie wiem czy wiesz, ale te sieci stacy zaopatrują się w zdecydowanej większości właśnie z Orlenu (podobnie robi Orlen w Niemczech, kupuje paliwo od lokalnych rafinerii), transport gotowego paliwa jest nieopłacalny na dłuższych dystansach, a obca siec kupuje hurtem duzo - oplaca sie to obojgu... roznice w cenach wynikaja z punktów na kartach, ilosci pracownikow, itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GS Ja po zatankowaniu na Neste musiałem wymienić ... IP: *.ai.com.pl 27.03.06, 09:52 pompę paliwową. (oczywiście paliwo "tylko" bardzo znacznie przyspieszyło popsucię się tej pompy.. nie zmienia to jednak faktu......że to była najbardziej "chrzczona" benzyna jaką spotkałem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: screen Re: Ta inwestycja PKN Orlen to duże ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 10:21 2 lata... silnik... hahahaha mechanik z Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artus Re: Ta inwestycja PKN Orlen to duże ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 10:45 > Ja od ponad 2 lat tankuję wyłącznie na Statoil, BP, Shell i Jet To sam jestes frajer, bo oni i tak kupuja paliwo od Orlenu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jachu Re: Ta inwestycja PKN Orlen to duże ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 10:52 Ja po tankowania na Jetcie kupiłem katalizator i musiałem wylac resztę paliwa. Wiecej do nich nie pojade. Znajomy miał podobny problem z Jetem, ale skończyło sie tylko na wylaniu paliwa i czyszceniu instalacji. Dla Jeata mocny minus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Volksdeutsch Na Boga! Pokory! IP: *.dip.t-dialin.net 27.03.06, 10:08 Zarobic jako kraj na niemieckim rynku 500mln€ to tak jakby ktos z Wisly zaczerpnal garnuszkiem wody i opowiadal ze sie w Wisle wykapal! Tutaj polskie produkty sa konsumowane WYLACZNIE przez Polakow i ludzi polskiego pochodzenia. pozdrowienia z berlina Odpowiedz Link Zgłoś
jacg Re: Na Boga! Pokory! 27.03.06, 11:39 coś mi się wydaje volksdeutch że zgodnie z twoją ksywką nie zachwyca cię że Polacy powolutku odrabiają straty ostatniego pięćdziesięciolecia. będąc volksdeutchem nie ucz pokory tych którzy coś osiągnęli (coś robią). i nie wycieraj sobie gęby Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucusia Re: Na Boga! Pokory! IP: 212.244.186.* 27.03.06, 11:51 Ja po wielu latach mieszkania w Niemczech mam inne zdanie. Byc może polską kiełbasę i biały ser to rzeczywiście kupuja głównie Polacy, ale całą reszte to raczej nie. Polska gęś to jest obowiązek na święta (inne sie kupuje jak polskich juz nie ma, albo jak nie stać na polską), meble z malutkim napisem "Made in Poland" to norma - fakt kupowane są w różnych Wohnweltach, czy Bettlagerach. Polskie owoce i warzywac nawet w Lidlach, Kaisersach czy Aldich są bardzo popularne i biją holenderskie na głowę. Być może to inny punkt widzenia, bo ja widziałam "zachodnie" Niemcy - Nadrenię, a nie Berlin, a znajomych mam głównie wśród Niemców, a nie emigracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Polskie sposoby na niemiecki rynek IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 26.03.06, 22:31 Ośmiokrotnie większa siła nabywcza... nie mam pytań :/ Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Polskie sposoby na niemiecki rynek 26.03.06, 23:04 Prawie same bajki i pomylki : Pierwszy sklep od kilku miesiecy, to jeszcze nie sukces story. A masa sklepów za kilka lat w kilku miastach, to tylko "in spe". Comarch byl juz w fachowym swiecie znany, bo przedtem wiele podzlecen. Bytom jest znany - przynajmniej kompetentnym klientom-biznesmenom. Orlen, to symbol KLESKI - akurat w skutek bajzlu i niefachowosci sie wycoluje. A kupa "firm" jednoosobowych - pytam sie, skad wiecie, ile "zainwestowali" i ile wypracowuja tzn. zarabiaja, deklaruja, opodatkowuja w Polsce. No i jak krótkie to ma nogi - wiekszosc z nich nie urosnie, padnie, wycofa sie za rok-dwa, moze przywiezie euro i zbuduje u siebie domek. Ale nie "przejmie" rynku niemieckiego. Czyli: brygady budowlane, meble i warzywa. Jedyne, co mi imponuje, to marketingowe pomysly Smyka: ten dobry slogan i ten genialny pomysl z misiami. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buszko Re: Polskie sposoby na niemiecki rynek IP: *.icpnet.pl 27.03.06, 00:34 Stary ten pomysl, w Anglii robia takie rzeczy juz pare lat, dziwne, ze u Naszych zachodnich sasiadow nikt inny tego nie robi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolantab Re: Polskie sposoby na niemiecki rynek IP: 207.235.122.* 27.03.06, 05:17 Siec sklepow "Build the Bear" istnieje w Stanach od kilku dobrych lat, a wiec pomysl Smyka wydaje sie plagiatem. Odpowiedz Link Zgłoś
jacg Re: Polskie sposoby na niemiecki rynek 27.03.06, 11:44 a co? wujek sam juz opatentowal pomysl? chcialabys zeby smyk przeslal teraz zyski za ocean tak jak kupa firm krajowych na licencjach juz to robi? za malo mają rzetelna jolu? Odpowiedz Link Zgłoś
jacg Re: Polskie sposoby na niemiecki rynek 27.03.06, 11:45 za mało mają uczciwi amerykanie którzy bezinteresownie pomagają całemu światu nieść kaganek demokracji i wolnego rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
jacg Re: Polskie sposoby na niemiecki rynek 27.03.06, 11:42 a cóż ty amoremio wiekiego osiągnąłeś, że ci tak trudno zaimponować? anglik gó.. w papierek opakuje i powie że to best quality delicje finest collection. nie zrzędź tutaj frajerze bo nie wiesz o co w handlu chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Racjonalnie, Re: Polskie sposoby na niemiecki rynek IP: *.abhsia.telus.net 27.03.06, 01:45 madrze, po dobrosasiedzku wspolpracowwac is sie uczyc tak trzeba. LusiaP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Polskie sposoby na niemiecki rynek IP: 70.131.152.* 27.03.06, 01:56 Numer z misiami nie jest nowatorski tylko zapozyczony za Oceanu, tutaj na kazdym wiekszym placu handlowym dzieci moga tworzyc misie. Odpowiedz Link Zgłoś
ramzes_br All 4 small 27.03.06, 03:21 Sieć zabawkarska działa w Niemczech pod nazwą Smyk "all for small" (cały dla małych). Reklamowe hasło chyba się spodobało klientom bo, jak na razie walą oni drzwiami i oknami. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Uwazam ze bardziej odpowiednie tlumaczenie "all for small" w tym przypadku to jest "wszystko dla maluchow", sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saboteur Re: All 4 small IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 05:29 to mozesz sobie uwazac, ale jest inaczej. tak sie sklada ze w PL jest wlasnie haslo ;caly dla malych'. znalazl sie kolejny, ktory stylistyka chce sie bawic na swoja modle, buehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herring Re: All 4 small IP: *.catv.net.pl 27.03.06, 12:49 w takim razie ang. haslem powinno by "whole for small" a nie "all.." i daruj sobie zgryzliwe komentaze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: All 4 small IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.04.06, 23:15 Zgadzam sie z twoim tlumaczeniem, jezeli w Pl jest haslo "caly dla malych", to tlumaczenie nie jest poprawne, ale jak to w PLu tlumacz byl pewnie z przypadku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mea Re: All 4 small IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 22:13 Boze co za czepialska krowa! :) przeciez o to chodzi żeby hasło było chwytliwe, a 'whole' troche za bardzo przypomina 'whore' :D jesli wiesz o co chodzi Czesiu. Mam nadzieje ze nie jesteś tłumaczem tytułów filmowych na polski rynek-zgroza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grr niemcy sa uczuleni na polakow :-( IP: *.kgu.de 27.03.06, 04:59 jest niestety tak, ze niemcy sa raczej uczuleni na polske, polakow i to co polskie... lata propagandy w niemieckich mediach robi swoje. a i my swoim zachowaniem sie wybitnie do tego przyczyniamy. w mediach niemieckich polacy to ciagle tylko zlodzieje samochodow i robotnicy na czarno, ktorzy zabieraja robote "prawdziwym" niemcom, z tym ze tej roboty zaden "prawdziwy" niemiec by sie nie podjal (np. przy zbiorze szparagow). z moich spostrzezen z ostanich dwoch lat - soki Kubus padly na niemieckim rynku, ostatnio pojawily sie w Mini Malu (dawny HL Markt) soki Tymbarku, ciekawe jak dlugo sie tu utrzymaja... pzdr, gresiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: niemcy sa uczuleni na polakow :-( IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.04.06, 23:31 Wiesz, w twojej wypowiedzi jest duzo racji, bo niestety wielu ludziom w Niemczech nie kojarzymy sie dobrze, same sprzataczki i robotnicy na czarno...., ale jest coraz wiecej ludzi wyksztalconych, ktorzy pracuja na "lepsza opinie" Polakow w Niemczech. I to jest swietne, ze jest ich coraz wiecej: kulturalnych, swietnie wyksztalconych, swiatlych. W przypadku sokow "Kubusa" nie zgodze sie ze zwalaniem winy na stereotypy. Tak sie sklada, ze mieszkam od lat w Niemczech, pracuje w marketingu i w tym przypadku wine upatruje w bledach marketingowych: poczynajac od nic nie mowiacej w Niemczech nazwy "Kubus" przez kiepskie spoty reklamowe, ktore moze swietnie sprawdzaja sie w Polsce, ale tu wypadly tragicznie i nawet najdrozszy czas reklamowy im nie pomogl. Widac bylo w calej tej kampanii, ze opracowana zostala w Polsce przez ludzi,ktorzy nie znaja ani realiow rynku niem, ani aktualnych trendow i wymagan tego rynku. Mozna byloby tu godzinami dyskutowac, jak z tak swietnego produktu jakim jest niewatpliwie "Kubus" zamiast sukcesu wyszla porazka. Osobiscie uwazam, ze firma spartaczyla swoja szanse, bo te soki sa rewelacyjne, ale koncept i schematy stworzone dla rynku polskiego czy slowackiego itp. tu nie funcjonuja. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiewski-uruk-hai Ich bin doch nicht bloed 27.03.06, 09:35 Gość portalu: autoknacker napisał(a): > Dobre polskie metody na niemiecki rynek są tutaj: > > img.mediamarkt.de/fanausruester/spotstv/Polen_320.mpg > www.mediamarkt.de/fanausruester/spotsfunk/Polen.mp3 Niestety. Rodacy pracowali kilka (albo nawet kilkanaście) lat na taką markę Polski w Niemczech. Jeszcze trochę wody w Odrze upłynie zanim to się zmieni ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Polskie sposoby na niemiecki rynek IP: *.dip.t-dialin.net 27.03.06, 10:27 mieszkam w niemczech od 15 lat i wcale nie uwazam takich reklam za smieszne :( a raczej za bardzo smutne...kaczucha powinien miec na kazde spotkanie z merkel takie video w walizce i konkretnie sie spytac co to w ogole znaczy ! dziwne dlaczego w Polsce nikt nie kreci reklam z Niemcami na wierzyczkach w Oswiecimu ? To takie smieszne !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polnischewerbung Re: Polskie sposoby na niemiecki rynek IP: *.snow-crash.org 27.03.06, 11:41 W reklamach Mediamarktu zawsze chodziło o wzbudzanie emocji. Jeśli teraz np. Polacy będą intensywnie protestować, to MM będzie zacierał ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Polskie sposoby na niemiecki rynek IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 13:20 w Polsce też były reklamy z głupimi Niemcami, n.p. przy reklamach klejów Atlas pokazywano Krzyżaków, którzy woleli polski klej, zamiast walczyć, a na końcu jednemu Krzyżakowi o tępym wyrazie twarzy bełkoczącemu po niemiecku przyłbica spada. Były jeszcze inne i z tego co pamiętam niemiecka prasa pisała o tym z oburzeniem. Nie dawno z kolei Niemcy oburzali się na temat hełmów kibiców holenderskich przypominających hełmy wehrmachtu, w których to Holendrzy mają przyjechac na MŚ do Niemiec. Zatem skoro są tak przeczuleni na swoim punkcie, a jednocześnie nie poważają innych nacji, .... róbmy dalej reklamy z Niemcami, niech się trochę powściekają:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Polskie sposoby na niemiecki rynek IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 13:40 a poza tym na MTV polskim kiedyś cyklicznie leciała taka kreskówka zrobiona domowymi metodami (możliwe, że nadal to leci) - wojsko niemieckie walczy z Polakami, wszyscy ci Niemcy są tam pokazani jako przygłupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mea Re: Polskie sposoby na niemiecki rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 22:15 to było 4fun tv a nie MTV moj drogi, Generał Italia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Polskie sposoby na niemiecki rynek IP: 213.227.102.* 27.03.06, 10:44 "fabryka misiów" to super pomysł, w identyczny sposób można "zrobić" swojego misia w Londynie "bears factory". Tyle, że tam poszli dalej i misiowi można kupować ubranka na wszelkie okazje, okulary itp. Oprócz tego misiowi można wyrobić paszport. Aha, i nie jest to tylko zabawa dla dzieci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ökonom Kto sie w polsce na gospodarce i finansach zna ? IP: *.p.pppool.de 27.03.06, 12:50 Gdzie sie ten czlowiek chowa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REx Re: Sklepy zachodnie nie chca polskich tanich IP: *.telia.com 27.03.06, 14:12 towarow. Dlaczego ? Dlatego, ze mniej na nich zarabiaja. Im wyzsza cena, tym sklep wiecej zarabia. Poza tym nie chca wykonkurowac dotychczasowych swoich dostawcow i partnerow. Jedynie sklepy nowootwarte, i wlasne (typu Smyk) chca sprzedawac polskie towary. Odpowiedz Link Zgłoś