dan3iger 02.07.06, 21:01 Łaskawcy. Niedługo PiS będzie być może przeciwny również zakupom z użyciem karty kredytowej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jj PiS ma racje! Niech lobby bankowe nie ogranicza IP: *.wi.res.rr.com 02.07.06, 21:19 konkurencji w kredytach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dromek Re: PiS ma racje! Niech lobby bankowe nie ogranic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 21:39 A wała ma rację! Potem niespłacalne kredyty mogą rozwalić system bankowy w Polsce. Inna sprawa ,że nie byłoby problemu gdybyśmy już byli w strefie euro. Czy i tu PiS ma rację??? Odpowiedz Link Zgłoś
linfan Re: PiS ma racje! Niech lobby bankowe nie ogranic 02.07.06, 22:47 > Czy i tu PiS ma rację??? pis nie chce strefy euro, wiec o czym ta pochwala? pis woli przystapic do niej kiedys... eeee... no.... kiedys. :) za to chcesz ich chwalic? co innego - dlaczego kredyt w zlotowkach jest tak drogi? moze mi to ktos powiedziec? dlaczego oplaca sie dawac ludziom kredyty w obcej walucie? przeciez bank tez moze _stracic_! to jest ryzyko dwustronne. panie gosiewski - chcesz Pan dobrze zrobic sobie podczas kampanii. ja to rozumiem. ale "ciemny lud" ma Was juz dosyc! to przez brak decyzji na budowe nowych mieszkan w warszawie, tak skacza nam tu ceny! zamiast myslec perspektywicznie, myslicie znow o wyborach... nie chcemy Was! i podziekujemy w najblizszych wyborach. nie ma obaw :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 18% i 28% PIT www.mniejpodatkow.pl - obiecanki PIS i Kaczorkow IP: *.gdynia.mm.pl 03.07.06, 00:27 a obnizek PIT jak nie bylo tak nie ma. dziekujemy ciemnej masie co glosowala na PIS i zapraszamy na oficjalna (!) strone PIS-uarow www.mniejpodatkow.pl gdzie mozna sobie przypomniec jak PIS obiecywal lepsze nizsze podatki - lepsze "netto" niz liniowy PO... Odpowiedz Link Zgłoś
skubi6 Re: PiS ma racje! Niech lobby bankowe nie ogranic 02.07.06, 22:09 Właśnie po to mamy instytucje niepolityczne, żeby nie wszystkie decyzje były pod publiczkę. Problem jest: ludzie zadłużają się po uszy, a wysokość spłat może się zmienić (już w tej chwili wzrosła), może powstać cała kategoria ludzi nie mogących podołać kredytowi. I co wtedy ? Wtedy powiemy, że Balcerowicz jednak miał rację, ale będzie za późno. Wielki brytyjski bank Barrings upadł z braku kontroli wewnętrznej. Czy polskie banki mają zacząć upadać, bo Gosiewski uzna, że nadzór bankowy Balcerowicza jest zbyt drakoński ? Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzon Re: PiS ma racje! Niech lobby bankowe nie ogranic 02.07.06, 22:14 Bez przesady, więcej zagrożonych kredytów to te w złotówkach, a nie w walutach. To po prostu robota lobby bankowego - niektóre duże banki nie udzielają kredytów w walutach, więc ucieka im klientela... Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: PiS ma racje! Niech lobby bankowe nie ogranic 02.07.06, 22:46 > Bez przesady, więcej zagrożonych kredytów to te w złotówkach, a nie w walutach. bzdury pleciesz, niby z jakiego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
linfan Re: PiS ma racje! Niech lobby bankowe nie ogranic 02.07.06, 22:50 pe1 napisał: > > Bez przesady, więcej zagrożonych kredytów to te w złotówkach, a nie w wal > utach. > > bzdury pleciesz, niby z jakiego powodu? bo nawet jak taki CHF skoczy i przyjdzie zaplacic wyzsza rate, to wciaz jest mniej niz w zlotowkach? to jest czysta matematyka. ja _wolalbym_ brac kredyt w zlotkowkach, w walucie w ktorej zarabiam! jednak porownalem miesieczne raty, przeliczylem ile moge stracic i skutecznie mnie to przekonalo, ze ten kto chce mi zrobic dobrze i zabezpieczyc przed "krachem zlotowkowym", to tylko zasrany demagog. kto nie wierzy - niech policzy. to nie takie trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
myweb Re: PiS ma racje! Niech lobby bankowe nie ogranic 03.07.06, 08:45 linfan napisał: > pe1 napisał: > > > > Bez przesady, więcej zagrożonych kredytów to te w złotówkach, a nie > w wal > > utach. > > > > bzdury pleciesz, niby z jakiego powodu? > > bo nawet jak taki CHF skoczy i przyjdzie zaplacic wyzsza rate, to wciaz jest > mniej niz w zlotowkach? to jest czysta matematyka. ja _wolalbym_ brac kredyt w > zlotkowkach, w walucie w ktorej zarabiam! jednak porownalem miesieczne raty, > przeliczylem ile moge stracic i skutecznie mnie to przekonalo, ze ten kto chce > mi zrobic dobrze i zabezpieczyc przed "krachem zlotowkowym" Wzialem kredyt w PLN... nie taki znowu wielki... jakies 60.000pln... Jestem o niego spokojny bo zarabiam w pln... Co innego jakbym bral kredyt na 200.000pln wtedy powaznie zastanowilbym sie nad CHF'ami... Niestety pajace w rzadzie w osobach giertychow, lepperow, kaczorow i innych ROZDAWCZYKOW... skutecznie odrzucaja mnie od tego pomyslu... Do strefy EURo dluuuugo nie wejdziemy... ZLOTOWKA podatna jest na mniejsze lub wieksze spekulacje... wiec za moj kredyt w CHFach na 25 wiosen... przy pomyslach panow z rzadu (tu berecikowe, tu wieksza akcyza, tu gornicy, tu co innego) moge niezle pierdnac... ALE I TAK CHYBA BYM ZARYZYKOWAL... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Liczyć tak - ale całościowo. IP: *.ghnet.pl 03.07.06, 12:25 A czy w swoich obliczeniach brałeś pod uwagę również zmianę wartości kapitału pozostającego do spłaty czy tylko i wyłacznie "świętą ratę" ? Co mi z tego, że przez 6 miesięcy zapłacę powiedzmy po 700 złotych mniej jeżeli po tych sześciu miesiącach do spłaty będę miał 15000 więcej? Bo kurs "lekko" się podniósł? Odpowiedz Link Zgłoś
sem.mes Re: PiS ma racje! Niech lobby bankowe nie ogranic 02.07.06, 22:17 Nikt nie nakazuje bankom udzielania kredytów walutowych, wiec w trosce o klienta mogą po prostu mu tego kredytu nie udzielić, wtedy pójdzie do innego banku który może chcieć zaryzykować. Tak się dzieje i te banki które więcej ryzykują zaczynają zarabiać i to się na podoba nie skłonny do ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: PiS ma racje! Niech lobby bankowe nie ogranic IP: 212.219.94.* 03.07.06, 11:18 Co to za demokracja, gdzie Bank mowi mi co jest dobre dla mnie, a co nie?! Jak chce popasc w dlugi, to w nie popadne i nic nikomu do tego. Komuna wraca? Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seb Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 22:26 Najzabawniejsze w całej 'aferze' jest to, że banki zarabiają najwięcej właśnie na kredytach walutowych. Przy niższych nominalnie stopach mogą nakładać wyższe marże kredytowe oraz (element często pomijany) zarabiać krocie na przewalutowaniach po 'kursach tabelowych' przy wypłacie kredytu/spłacie kolejnych rat. Większa restrykcyjność w udzielaniu kredytów walutwych jest jak najbardziej uzasadniona (i to przede wszystkim dla kredytobiorców a nie banków) i na pewno ujemnie wpłynie na wynik sektora bankowego. Duet Edgar + Marcinek w ciepłych i okrącgłych słowach zapowiadają kolejne polowanie na czarownice... Seb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arahat mam pytanie: kto to jest ten madrala??? zna sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 22:37 na wszystkim i zawsze ma dobre serduszko dla moherkow??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maksik Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 22:42 Ale przecież PKO BP to jedyny polski bank, to jak topanowie z pis jest z tą bankowością? Z waszego punktu widzenia to chyba dobrze zrobiLa ta komisja Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów 02.07.06, 22:46 Nadzór Bankowy przewiduje, że polityka gospodarcza PiS doprowadzi do takiego osłabienia złotówki, że kredytobiorcy wpadną w pułapkę kredytową. Banki dbają tutaj o interes kredytobiorców jak i własny, bo niewypłacalny kredytobiorca to strata. Oczywiście moze to nastapić za kilka lat, a taka perespektywa widzenia przekracza możliwości p. Gosiewskiego i reszty PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POpularny Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.06, 23:21 to komunistyczne myslenie. Ten system skonczyl sie w tym kraju rzekomo 17 lat temu.... jak widac mamy jeszcze sporo takich homo-sovieticusow. Wydawalo mi sie, ze taka troska o obywatela byla dosc powszechna w PRL. To co robi teraz NBP to kpiny....... wolny rynek, Balcerowicz liberal - smiechu warte.. Odpowiedz Link Zgłoś
meteorr Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów 03.07.06, 08:18 mariuszet napisał: > bo niewypłacalny kredytobiorca to strata. O czym Ty mowisz? To sa kredyty h i p o t e c z n e. Kto jak kto - bank na pewno nie straci - najwyzej wiecej pohandluje nieruchomosciami. A w wolnym kraju to JA powinienem moc zdecydowac, czy chce (i moge) poniesc ryzyko kursowe a nie jakas ciulowa komisja. Poza tym przed zmianami kursu mozna sie zabezpieczyc - i to nawet przy zaangazowaniu jedynie 10% pozyczonych pieniedzy. Pojdz do pierwszego - lepszego brokera finansowego, a pokaza Ci caly wachlarz mozliwosci. Swoja droga ciekawe dlaczego PiS zainteresowal sie tym tematem dopiero teraz, a nie pol roku temu, kiedy to zalecenie bylo formulowane. Banda partaczy - nic nie potrafia zrobic, tylko ciagle gadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamO Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów IP: *.drkw.com 03.07.06, 13:43 Mylisz sie - rynek nieruchomosci jest wysoce skorelowany z koniunktura gospodarcza. W zwiazku z czym latwo o jednoczesne zajscie zdarzen recesja w Polsce/oslabienie zlotego/spadek cen na rynku nieruchomosci. Poza tym bank nie jest handlarzem nieruchomosci i zazwyczaj te z zaleglych kredytow schodza ponizej ceny rynkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
demis1 Re: PiS nie rob wody wq mozgu ludziom 03.07.06, 08:23 a kto ma placić za wasze debilne MOZGI ,to wasze niedouczone karły sa temu winne.Brak wam HONORU I WIEDZY Banki słusznie postępuja kto będZie ponosił konsekwencje waszego postepowania.to banki zadbaja o ludzi , nie doprowadza do samobójstw prze4z wasza haniebna polityke.Już nakradliście dość sadzaja GLUP [KOW I BALWANOW NA STANOWISKA,gadanie o rozwoju gospodarki to kłamstwo, przeczytajcie prase zagraniczna ,dlaczego firmy nie beda otwierac nic w polsce ANO BO w jednym zdanie. NIE MA Z KIM W POLSCE I OCZYM ROZMAWIAC.PANIE BALCEROWICZ CHJWALA PANU CZESC LUDZI POZYJE DZIEKI PANU a w innym przypadku to tylko SMIERC PRZEZ kaczorow i ich DEBILI Odpowiedz Link Zgłoś
jkwt Premier ma rację 02.07.06, 22:46 Nie rozumiem polityki utrudniania dostępu do kredytów i nie zgadzam się z nią. Mam nadzieję, że sytuację zmieni konsolidacja nadzoru bankowego - powiedział premier. Tak, tak, premier całkowitą rację. Ma rację, że nie rozumie jak działa system bankowy. Ale czego można się spodziewać po ludziach - nieudacznikach, którzy w życiu się niczego nie dorobili, ale za to chodzą w wytartych butach i (prawdopodobnie) dziurawych skarpetkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek PiS sam krzyczał ograniczyć kredyty walutowe IP: *.olsztyn.mm.pl 02.07.06, 22:57 Ochronić społeczeństwo przed wachaniami walut a teraz sie wycofuje żeby powołać tą swoją komisje i dobrze wyglądać przed narodem niech sie zdecydują co robić a nie grać pod publiczność i robić nam wode zmózgów jak artystom niedawno Odpowiedz Link Zgłoś
myweb Re: PiS sam krzyczał ograniczyć kredyty walutowe 03.07.06, 09:00 Gość portalu: maniek napisał(a): > Ochronić społeczeństwo przed wachaniami walut a teraz sie wycofuje żeby powołać > tą swoją komisje i dobrze wyglądać przed narodem niech sie zdecydują co robić a > nie grać pod publiczność i robić nam wode zmózgów jak artystom niedawno dlatego najbardziej mnie to bawi... spolka karlowatych panow zobaczyla ze mozna zbic na takiej decyzji swoj kapital polityczny... to krzycza.... ZDRADA!!!, UKLAD!!!! itp buahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
jb777 No właśnie -krzyczą łapać złodzieja ... co za para 03.07.06, 10:45 noja. A kto uchwalił w zeszłym roku (?) te zmiany? Czy nie mają juz Panowie co robić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów IP: *.aster.pl 02.07.06, 23:10 Ten cały Przemysław Edgar (sic!) Gosiewski to w chodzie po kuluarach przypomina pingwina, krótkie nóżki, gruby brzuch, kaczy chód. Rozumiem, że przezto jest za pan brat z kurduplami kaczkami. Nie upoważnia go to jednak do wypowiadania się nt. zjawisk makroekonomicznych czyli minn. polityki kredytowej banków. Niech się gruby walec drogowy pingwin Edgar, kuriozalnie stąpający po kuluarach skupi na obietnicach przedwyborczych pisu - tanie państwo, tanie podatki, niskie bezrobocie. Od kilku miesięcy te kaczki i pingwiny i pitbul(qrski) działają mi na nerwy. Najwyższy czas zrobić z tym folwarkiem zwierzęcym porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POpularny Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.06, 23:18 a mi Balcerowicz przypomina chabete pociagowa - taka z klapkami na oczach. Toz to zakuty leb. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów 02.07.06, 23:29 Ale ten folwark i obietnica solidarnego ( socjalistycznego ) panstwa odpowiada 30% polakow ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Qfwfq Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 23:29 Nie nalezy sie naigrawac z chodu Edgara - jest on inwalidą, i naigrawanie się ze sposobu chodzenia jest chamstwem. Natomiast nalezy się naigrawac z jego rozumu oraz wypowiedzi - jest idiotą. A z tego wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
myweb Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów 03.07.06, 09:01 Gość portalu: Stary Qfwfq napisał(a): > Nie nalezy sie naigrawac z chodu Edgara - jest on inwalidą, i naigrawanie się > ze sposobu chodzenia jest chamstwem. > Natomiast nalezy się naigrawac z jego rozumu oraz wypowiedzi - jest idiotą. A z > > tego wolno. jest INWALIDA??? to pewnie jeszcze ma przyznana RENTE??? Taki to potrafi sie ustawic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów IP: *.icpnet.pl 02.07.06, 23:15 taaa jasne...ale sam marcinkiewicz wprowadził wysokie podatki od sprzedaży i wynajmu...kurde teraz mieszkania idą 20% w górę i wynajem pewnie też.To jest złodziejstwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
myweb Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów 03.07.06, 09:03 Gość portalu: Szymon napisał(a): > taaa jasne...ale sam marcinkiewicz wprowadził wysokie podatki od sprzedaży i > wynajmu...kurde teraz mieszkania idą 20% w górę i wynajem pewnie też.To jest > złodziejstwo!!! Z czegos te tepe palanty musza wyplacic gornikom i wspomniane berecikowe... wraz z tanim panstwem... tez trzeba za cos utrzymac... By lepiej bylo w tym kraju zlodziejom i obibokom... zulom i rencistom na papierze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POpularny PIS ma racje ! Balcerek na emeryture IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.06, 23:15 Balcerek cierpi chyba na rozdwojenie jazni - z jednej strony rzekomo jest liberalem i zaszczepil w Polsce 'wolny' rynek. Z drugiej strony tworzy enklawy z gry rynkowej wylaczone...... ot chocby zabraniajac bankom udzielac kredytow walutowych. Wzruszam sie do lez widzac przedstawiciela NBP zapewniajacego iz te wszystkie restrykcje to w trosce o lokaty emerytow i rencistow majacych swoje lokaty w polskim systemie bankowym...... Wydawalo mi sie, ze lokaty w bankach sa ubezpieczone. Wydawalo mi sie rowniez, ze w rzekomo wolnorynkowej podejmowanie ryzykownych decyzji jest jednym z podstawowych praw i przywilejow. Jednak wszechwiedzacy Balcerek wyprowadzil mnie z bledu - sa rowni i rowniejsi. To kolejny argument za tym aby ten zakuty leb odszedl z polskiej polityki i gospodarki. Balcerowicz na emeryture! P.S. zastanawia mnie jedno: W scenariuszu lansowanym przez Balcerka dostrzegam pewna luke - w przypadku kryzysu wedlug Balcerka spada tylko kurs zlotowki i pojawia sie jedynie problem ze splacaniem kredytow walutowych. A co ze stopami procentowymi NBP - podejrzewam iz w przypadku zalamania sie kursu zlotowki - stopy procentowe w NBP wzrosna drastycznie i pojawi sie problem z kredytami zlotowkowymi..... Logiczna konsekwencja myslenia Balcerka powinno byc zakazanie udzielania kredytow zlotowkowych - wszak w przypadku kryzysu moze dojsc do zalamania systemu bankowego. Balcer chce 'wolnego' rynku dla was wszystkich - sam z tego dobra woli jednak nie korzystac...... Balcerek na smietnik historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taylor Re: PIS ma racje ! Balcerek na emeryture IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 23:50 Ale tu ekonomistów, jak na spotkaniu kółka różańcowego. Balcerowicz jest tylko przewodniczącym Komisjii Nadzoru Bankowego (w której i tak decyzje podejmowne są /trudne słowo/ kolegialnie), zaś z tego co widać i co wiadomo od dawna, jego zdanie jest w tej komisji (oraz w RPP) dość słabe, żeby wrecz nie powiedzieć /kolejne trudne słowo/ marginalne. No ale tu ciagle kłania się polityczny klucz wyboru członków RPP. Odpowiedz Link Zgłoś
skubi6 Re: PIS ma racje ! Balcerek na emeryture 03.07.06, 08:50 > Wydawalo mi sie, ze lokaty w bankach sa ubezpieczone. Nie są. Bezpieczeństwo lokat wynika z tego, że bank ma obowiązek działać bezpiecznie. Nie może np. przyjąć Twojej lokaty na 4 % i wpakować ją w coś, co przynosi 40 %, ale jest ryzykowne. Właśnie tego pilnuje nadzór bankowy (a nie Gosiewski). > Wydawalo mi sie rowniez, ze w rzekomo wolnorynkowej podejmowanie ryzykownych > decyzji jest jednym z podstawowych praw i przywilejow. Tak, ale nie w banku. Jeśli zakładasz sklepik, to robisz, co chcesz. Sklepik się nie uda - trudno, Twoja strata, nikomu nic do tego. Jeśli zakładasz bank, to jest inaczej, właśnie dlatego, że bank obraca głównie nieswoimi pieniędzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: PIS ma racje ! Balcerek na emeryture 03.07.06, 10:06 sa ubezpieczone, poczytaj sobie o bankowym systemie gwarancyjnym. od wszystkich lokat sciagany jest haracz na ten wlasnie cel. reszta twoich wypocin to tez bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
eles55 Re: PIS ma racje ! Balcerek na emeryture 03.07.06, 11:31 Ale tylko do określonej kwoty i to o ile wie dosyć niewysokiej (coś około 10000PLN)otrzymasz 100% kwoty w razie upadku banku. Jeśli wpłacisz większą kwotę np. 100 000 otrzymasz w razie czego niewielką część tej sumy. Jeśli uważasz, że fakt obracania przez bank cudzymi pieniędzmi to bzdura, to widocznie nie masz w banku żadnych oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
myweb Re: PIS ma racje ! Balcerek na emeryture 03.07.06, 09:06 Gość portalu: POpularny napisał(a): > Balcerek cierpi chyba na rozdwojenie jazni - z jednej strony rzekomo jest > liberalem i zaszczepil w Polsce 'wolny' rynek. Z drugiej strony tworzy enklawy > z > gry rynkowej wylaczone...... ot chocby zabraniajac bankom udzielac kredytow > walutowych. ;)))))))))))))) Nikt ci niczego nie zabrania... a juz napewno nie bankom ;))))))) Jak bedzie chcial Ci udzielic kredytu w walucie to oleje cieplym moczem to co niby obowiazuje od soboty... Bank i tak jest kryty - bo to sa kredyty hipoteczne ;)))))))) Najwyzej tylko CIEBIE rynek wydyma... jak zaczna sie wahania zlotowki... KROPKA... Bardziej drazniacy jest PODATEK OD ZYSKU ZE SPRZEDAZY MIESZKANIA... tu znowu... TANIE PANSTWO SIE KLANIA... i trzeba je za cos finansowac Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: PIS ma racje ! Balcerek na emeryture 03.07.06, 10:11 1. rozporzadzenie KNB ograniczy dostepnosc kredytow walutowych i negatywnie wplynie na wielkosc przyznawanych kredytow... 2. wiem jak dziala kredyt hipoteczny i wydawalo mi sie, ze KNB tez powinna wiedziec... a jednak zakuty leb Balcerka i KNB ma swoj rozum - pochyla sie nad toba z troska i pozwola ci zrobic sobie krzywdy.... 3. propozycja nowego podatku od sprzedazy mieszkan to totalna glupota. Odpowiedz Link Zgłoś
myweb Re: PIS ma racje ! Balcerek na emeryture 03.07.06, 11:52 koneser10 napisała: > 1. rozporzadzenie KNB ograniczy dostepnosc kredytow walutowych i negatywnie > wplynie na wielkosc przyznawanych kredytow... To napewno... Ale znajda sie banki, ktore mimo wszystko beda szly nam na reke... sa i tak kryci bo maja hipoteke... > 2. wiem jak dziala kredyt hipoteczny i wydawalo mi sie, ze KNB tez powinna > wiedziec... a jednak zakuty leb Balcerka i KNB ma swoj rozum - pochyla sie nad > toba z troska i pozwola ci zrobic sobie krzywdy.... KNB pewnie tez wie... ale pewnie chlopaki pekaja widzac co wyprawiaja bracia blizniacy + mega super hiper koalicja SPECJALISTOW > 3. propozycja nowego podatku od sprzedazy mieszkan to totalna glupota. Tu zgadzam sie z Toba na 110% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.07.06, 23:22 Pan Gosiewski myli Komisje Nadzoru Bankowego z korporacja prawdopodobnie z niewiedzy i miesza do tego interes publiczny.A w interesie publicznym jest ,aby kredyty byly splacane.Wyjatek stanowi Lepper , ktory kredytow nie splacil.Jest zlodziejem. A to dlatego ,ze pozyczone mu pieniadze nie sa bankow tylko drobnych ciulaczy.Jesli bank nie otrzyma udzielonego kredytu z powrotem , podniesie ich oprocentowanie , gdyz ponosi wyzsze ryzyko i musi sie zabezpieczyc.W takim przypadku straty ponosza wszyscy.Gosiewski do polityki przyszedl z banku i powinien to wiedziec.Niestety w polityce mamy matolow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POpularny Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.06, 23:28 sporo tez matolow bezgranicznie wpatrzonych w Balcerka, przymykajacych oczy na najwieksze glupoty jakie ten czlowiek popelnia. W normalnym kraju decyzja o tym jaki kredyt udzielic jest decyzja banku - to co robi Balcerek z KNB to paranoja. Caly cywilizowany swiat sie z Balcerka smieje - nikt normalny nie popiera tej idiotycznej decyzji KNB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamO Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów IP: *.drkw.com 03.07.06, 13:48 W kazdym kraju rola nadzoru bankowego w ksztaltowaniu jakosciowych i ilosciowych wymogow adekwatnosci kapitalowej jest bardzo duza. Slyszales kiedys o Basel I albo majacym wlasnie wejsc w zycie Basel II? Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów 03.07.06, 15:00 alez bardzo dobrze, ze mamy nadzor bankowy. Nie rozumiem jednak logiki jaka ten nadzor sie kieruje - wypowiedzi rzecznika NBP twierdzacego iz decyzja nadzoru ograniczajaca dostepnosc kredytow walutowych ma chronic lokaty emerytow i rencistow jest zenujaca. smiem twierdzic iz w przypadku kryzysu walutowego klopoty ze splacaniem zobowiazan beda mieli rowniez kredytobiorcy kredytow zlotowkowych - z prostego powodu - NBP chcac ratowac kurs PLN podniesie stopy procentowe..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POpularny Balcerek liberal? raczej zakuty łeb IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.06, 23:34 Największe amerykańskie instytuty spraw publicznych: Heritage Foundation, Atlas Foundation i Ludwig von Mises Institute negatywnie zareagowały na politykę Komisji Nadzoru Bankowego, zmierzającą do wprowadzenia restrykcji przy udzielaniu kredytów hipotecznych w walutach obcych. „Na regulacjach stracą zwykli obywatele. A przecież to oni tworzą dobrobyt, a nie rządzący politycy” – uważa Dr Marc Miles z Heritage Foundation, edytor prestiżowego Indeksu Wolności Gospodarczej. „Na całym świecie, każdego ranka ludzie budzą się i myślą w jaki sposób polepszyć położenie swoje i swoich rodzin. Zmniejszona dostępność do kredytów hipotecznych zabiera im jedną z możliwości, którą mogli wykorzystać. Odcinając Polaków od globalnego rynku kredytów, rząd zmniejsza dochody obywateli. Innymi słowy odcięcie od kredytu jest kolejnym podatkiem. Im bardziej opodatkowuje się daną dziedzinę, tym mniej korzyści ona przynosi” – uważa dr Miles. „Polscy pracownicy będą mieli mniej motywacji do pracy. Polskie rodziny będą mieszkały gorzej i uszczupli się ich własność hipoteczną. Jeśli celem polskiego rządu jest pogarszanie warunków życia obywateli – odniesie on sukces. Jeśli celem jest dobro Polski – jest to krok w odwrotnym kierunku” – dodaje dr Miles z Heritage Foundation. „Przypuszczam, że za tego typu reformami lobbuje bank centralny i największe komercyjne banki, ponieważ zwiększy to ich znaczenie w gospodarce” – uważa prof. Hans-Hermann Hoppe prezydent Ludwig von Mises Institute. „Jeśliby byli oni przekonani, że złoty i stopy procentowe złotego są konkurencyjne wobec franka szwajcarskiego – nie istniałaby potrzeba żadnych zmian przepisów. Oczywiście jest odwrotnie. To dowód, że szwajcarska polityka monetarna jest bardziej przewidywalna od polskiej” – dodaje prof. Hoppe. Planowanymi regulacjami Komisji Nadzoru Bankowego jest zdziwiony prof. Leonard P. Liggio – wiceprezydent Atlas Foundation. „Zapobieganie zagranicznym inwestycjom zmniejszy rozwój gospodarczy Polski. Stany Zjednoczone rozwinęły się, dlatego że były otwarte na kapitał z zagranicy. Do 1914 r. większość akcji przedsiębiorstw amerykańskich było w posiadaniu Europejczyków. Teraz wiodącymi inwestorami stają się Azjaci” – zauważa prof. Liggio. Na błędne rozumowanie urzędników wskazuje także znany ekonomista prof. David Friedman – syn Miltona Friedmana, laureata Nagrody Nobla z dziedziny ekonomii. „Kontrola walutowa to powszechny błąd wielu rządów. Oczywistym argumentem, dzięki któremu ludzie zawierają długoterminowe umowy, np. kredyty hipoteczne w walutach obcych, jest fakt, że zagraniczna waluta jest bardziej przewidywalna niż waluta narodowa” – konkluduje prof. Friedman. Ludwig von Mises Institute – (www.mises.org) jest jednym z największych instytutów naukowych w USA. Atlas Foundation – (www.atlasusa.org) jest globalną siecią wolnorynkowych instytutów spraw publicznych, zrzeszającą ponad 250 placówek z 74 krajów świata. Heritage Foundation – (www.heritage.org) to prestiżowa konserwatywna fundacja wydająca doroczny Indeks Wolności Gospodarczej (Economic Freedom Index) wespół z dziennikiem The Wall Street Journal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POpularny Balcerek to zakuty łeb - cd. IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.06, 23:36 Działania Komisji Nadzoru Bankowego zmierzające do ograniczenia konkurencji na rynku kredytów hipotecznych udzielanych w walutach obcych, spotkały się z ostrą krytyką ekonomistów z krajów Unii Europejskiej, reprezentujących najważniejsze „think-tanks” Starego Kontynentu. „Próba ograniczenia przez Komisję Nadzoru Bankowego dostępności kredytów hipotecznych udzielanych w walutach obcych wydaje się być żywcem wyjęta z socjalistycznej przeszłości” – uważa Dr Tim Evans z londyńskiego Stockholm Network. „Ten krok nie tylko znacznie ograniczy zdolność polskich rodzin do korzystania z usług konkurujących oferentów sektora finansowego, ale także zmniejszy konkurencję na rynku bankowym Zamiast zachęty dla polskich bankowców do aktywnego włączenia się w procesy globalizacyjne, ten typowy przykład socjalistycznego protekcjonizmu przyniesie negatywne skutki dla gospodarki” – dodaje dr Evans. Pożyczki w walutach obcych można traktować jako inwestycje zagraniczne, dlatego ekonomiści uważają, że bezpośrednim negatywnym zjawiskiem, będzie spadek inwestycji zagranicznych w Polsce. Prof. Guido Hülsmann z Université d’Angers, ekspert Ludwig von Mises Institute, uważa, że spadkowi inwestycji zagranicznych będzie towarzyszyła zmniejszona akumulacja kapitału w Polsce i spadek płac. Za ograniczenia konkurencji zapłacą konsumenci. „Klienci i firmy zapłacą większe raty i poniosą koszty gorszych warunków udzielania kredytów. Zmniejszy się także rynek kredytów hipotecznych, możliwe będzie także pogorszenie się stabilności polskiej złotówki” – przestrzega prof. Hülsmann. „Polskie firmy i indywidualni konsumenci będą musieli ponosić wyższe wydatki finansowe, zamiast przeznaczać je na inne cele np. inwestycje. Zaburzy się ponadto integracja z międzynarodowym podziałem pracy, Polska gospodarka będzie mniej konkurencyjna na rynkach globalnych” – uważa prof. Hülsmann. Do podobnych wniosków dochodzi prof. Philips Booth z najbardziej uznanego europejskiego instytutu spraw publicznych Institute of Economic Affairs z Londynu. „Ograniczenia spowodują, że organizacje oraz indywidualni konsumenci nie będą mogli prawidłowo zarządzać ryzykiem, aktywami i zobowiązaniami. Zmniejszy się także konkurencyjność waluty, zmniejszając jej wartość z wszystkimi tego konsekwencjami. Wreszcie mniejszy dostęp do zagranicznego kapitału, zwiększy koszty jego pozyskiwania” – uważa prof. Booth. Dr Alberto Mingardi z włoskiego Instituto Bruno Leoni uważa działania KNB za „bardzo niebezpieczne posunięcie”. „Kontrolowanie obcych walut było popularne w XX w. i definitywnie skończyło się za rządów Margaret Thatcher” – uważa dr Mingardi. „Polacy bardziej skorzystają na rozwiązaniach wolnorynkowych. Fakt, że najchętniej zadłużają się głównie we franku szwajcarskim, dowodzi, iż poszukują oni zagranicą długoterminowej wiarygodności i stabilizacji” – konkluduje dr Mingardi. Stockholm Network (www.stockholm-network.org) – jest siecią wolnorynkowych instytutów spraw publicznych z całej Europy. Mieści się w Londynie. Ludwig von Mises Institute (www.mises.org) – jest jednym z najznamienitszych instytutów nauk ekonomicznych w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POpularny Balcerek to zakuty łeb. cd. IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.06, 23:38 Planowane restrykcje Komisji Nadzoru Bankowego zmierzające do ograniczenia udzielania walutowych kredytów hipotecznych narażą na straty polskiego konsumenta. Po ich wprowadzeniu przeciętny klient banku kupi o 10 metrów kwadratowych mniejsze mieszkanie niż zakładał lub na inwestycję będzie musiał wydać więcej o równowartość wyposażenia kuchni i łazienki – wynika z raportu Foresight Strategy Advisors (zobacz Raport w PDF lub ściągnij ZIP) . Raport na temat przyczyn i skutków wprowadzenia ograniczeń w udzielaniu walutowych kredytów hipotecznych został opracowany przez firmę doradczą Foresight SA dla Instytutu Globalizacji. Według Pawła Kowalewskiego, autora raportu, jedynym beneficjantem restrykcji będzie wąska grupa największych banków. – Wprowadzenie restrykcji pozbawi wielu młodych Polaków marzeń o własnym mieszkaniu i odbije się negatywnie na branżach korzystających z boomu na rynku nieruchomości – uważa dr Tomasz Teluk, dyrektor Instytutu Globalizacji. Z raportu Foresight SA wynikają następujące wnioski: * Na regulacjach stracą kredytobiorcy, konkurencja na rynku bankowym – czyli w efekcie klienci banków, przedsiębiorstwa aktywne na rynku nieruchomości, deweloperzy, firmy oferujące wyposażenie mieszkań, sprzęt AGD, usługi remontowe, branża budowlana i cała gospodarka. Zyskają jedynie największe banki mające łatwiejszy dostęp do polskiej waluty. * Strata konsumenta będzie wynosiła równowartość 10 metrów kwadratowych mieszkania lub wyposażenia kuchni i łazienki. To bardzo duży koszt dla przeciętnej polskiej rodziny. * Masowe udostępnienie taniego kredytu mieszkaniowego w CHF uruchomiło koniunkturę na rynku budowlanym i mieszkaniowym. Termin „kredyt w walucie obcej” jest nieścisły, bowiem pożyczka jest udzielana i spłacana w złotówkach przeliczanych po kursie waluty; * Jeśli większość udzielonych kredytów mieszkaniowych przez polskie banki jest denominowana w walutach obcych nie jest to dziełem przypadku. Kredyty denominowane w walutach są wyraźnie tańsze od tych udzielanych w złotówkach. * Konsumenci nie mają problemów z kalkulacją obciążenia walutowego i z wyborem korzystnej oferty. Przy sumie kredytu 100 tys. zł, przeciętny kowalski zapłaci 120% więcej odsetek słuchając dobrych rad nadzoru bankowego. Bezpieczeństwo kredytowe okazuje się zbyt kosztowne oraz iluzoryczne. * Alarmistyczny ton wypowiedzi Związku Banków Polskich i Komisji Nadzoru Bankowego wywołuje wrażenie, że Polska stoi na progu poważnego kryzysu walutowego, który spowoduje masową nieściągalność kredytów mieszkaniowych. Analitycy JP Morgan prognozują raczej umocnienie PLN w przyszłości. * Aby koszty kredytu hipotecznego w CHF dorównały kosztom kredytu w PLN kurs CHF musiałby wzrosnąć o prawie 26%, natomiast stopa procentowa kredytów aż 82%. Oba scenariusze są mało prawdopodobne. * Największe banki próbują zmusić Polaków do zadłużania się w PLN, aby zwiększyć swoje zyski kosztem klientów. Gdyby udało się przekonać nadzór bankowy do ograniczenia oferty kredytową w walutach, wówczas kredytobiorcy płaciliby bankom niemal trzykrotnie większe marże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi bzdura,bank zarabiają więcej na walutowych IP: *.eranet.pl 02.07.06, 23:38 Banki zarabiają więcej na kredytach walutowych. Biorą większą marżę, a przede wszystkim tną na kursie. Na początku przy uruchomieniu kredytu, a potem co miesiąc przy spłacie rat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Popularny koniec mitu Balcerowicza..... IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.06, 23:39 krol jest nagi..... Balcerek musi odejsc KNB powinno wycofać rekomendację „S” zakładającej ograniczenie dostępu do kredytów walutowych. Rozważny regulator nie powinien zastępować rynku. Nie ma uzasadnienia dla tzw. rekomendacji „S” Komisji Nadzoru Bankowego, utrudniającej konsumentom dostęp do hipotecznych kredytów denominowanych w walutach obcych. Rekomendacja „S” powinna być jak najszybciej wycofana – wynika z ekspertyzy przygotowanej przez Centrum im. Adama Smitha (zobacz Ekspertyzę w PDF lub ściągnij ZIP) . „Wdrożenie rekomendacji po 1 lipca spowoduje wzrost kosztów dla gospodarki wynikające ze zmniejszonej konkurencyjności na rynku bankowym oraz wzrost kosztów obsługi kredytu hipotecznego - ostrożnie szacując - o ok. 40 tys. PLN dla każdego potencjalnego kredytobiorcy” – uważa Kamil Kajetanowicz z Centrum im. Adama Smitha. „Do tej pory nadzór bankowy w Polsce był srogi, ale sprawiedliwy. Zaskakujące i nie znajdujące uzasadnienia jest wtrącanie się nadzoru i próba nauczania banków detalicznych prowadzenia biznesu. Niedopuszczalna jest w Polsce praktyka, że pozaparlamentarnymi zakazami próbuje się regulować to, co wolno będzie bankom. To bezpodstawna ingerencja w sferę, którą rynek powinien regulować sam. Prawo stanowi; iż można brać kredyty w dowolnej walucie. Tymczasem, gdy banki nie będą mogły udzielać kredytów walutowych mimo rosnącego na nie popytu, będzie to ingerencją w prowadzenie działalności gospodarczej. Nie można ingerować w obszar roztropności banku i jego klienta. Jeżeli tzw. rekomendacja „S” stanie się rzeczywistością wówczas banki straty z jej zastosowania gdzieś będą musiały wyrównać. Jednym ze skutków niewątpliwie będzie wzrost opłat bankowych” – przestrzega Andrzej Sadowski, Wiceprezydent Centrum im. Adama Smitha. Trudniejszy dostęp do denominowanych w walutach obcych kredytów hipotecznych będzie miał następujące konsekwencje: * znaczący wzrost kosztu obsługi dostępnego na rynku kredytu; * dodatkowe utrudnienie dla tysiącom ludzi kupno własnego mieszkania lub domu; * ograniczenie wolności gospodarczej; * zaburzenia podaży i popytu na rynku mieszkaniowym; * pogorszenie koniunktury w sektorze bankowym, wskutek znaczącego spadku przychodów części banków; * pogorszenie konkurencyjności rynku kredytów, w tym mniejsza presja na obniżanie oprocentowania kredytów denominowanych w złotówkach; * cofnięcie w rozwoju polskiego rynku finansowego Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Dostali amoku, bo bedzie jeszcze mniej mieszkań, a 03.07.06, 00:03 miało być 3 mln. Banda popaprańców, ciemnych gnomów ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Dostali amoku, bo bedzie jeszcze mniej mieszk IP: *.chomiczowka.waw.pl 03.07.06, 00:35 Nawet z takimi zaostrzeniami kredytu w złotówkach nie wezmę. Skonczy się tym że kupie mniejsze mieszkanie. Firmy produkujące materiały budowlane mniej zarobią, wykonwaca developer itd itp też. Państwo od tych wszystkich firm dostanie mniejszy podatek. Gospodarka będzie sie wolniej rozwijać. Zyskają na tym tylko banki które nic nie wytwarzają. Pieniądze nie biorą się z niczego tylko z pracy. Lepiej jak trafią bezpośrednio do firm niż do banków. Banki więcej zarabiają na kredytach złotówkowych bo część ludzi nie będzie miało zdolności na CHF. Wole sam dbać o swoje pieniądze niż jakaś komisja ma mi narzucać ograniczenia. Mam nadzieję, że Marcinkiewicz zrobi porządek z zapędami Balcerka i spółki. Mam totalnie w nosie czy robią to podpublike. Rząd jest dla ludzi i dobrze jak władza spełnia oczekiwania społeczeństwa a nie lobby bankowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan ręczne sterowanie gospodarką? IP: 213.17.168.* 03.07.06, 07:27 Skąd Gosiewski wie co zrobi nowa komisja nadzoru? Przecież ten organ powinien byc niezależny od polityków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów IP: *.telsten.com / 195.205.6.* 03.07.06, 07:41 Kredyty walutowe nie bylyby potrzebne gdyby wreszcie ktos zmusil polskie banki do rozsadnego oprocentowania kredytow.Niestety tego nie bedzie dopoki zlotowka nie zniknie,bo to zbyt niepewna waluta,zalezna od wyskokow naszych slawnych politykow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palestrina2005 A ulgę odsetkową chcą zlikwidować... IP: 212.160.172.* 03.07.06, 08:41 Co za dwulicowość... Odpowiedz Link Zgłoś
myweb dodaj nowy PODATeK od zysku ze sprzedazy mieszkan 03.07.06, 11:48 Gość portalu: Palestrina2005 napisał(a): > Co za dwulicowość... ;)))))))))))) i jest jeszcze bardziej zabawna sytuacja... Ale nagonka jest nie na koalicje rzadzaca, ktora przeforsuje te gnioty... tylko tepy lud ma kolejna pseudo - ofiare ;)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów IP: 195.205.44.* 03.07.06, 09:37 Ciekawe to jest bardzo... nie da się przecież ukryć, że zmiany były w dużej mierze inspirowane przez rząd. teraz odwracają kota ogonem, bo przecież trzeba zdobyć tanią popularność. Ręce opadają... Widzieliście reklamę PISu - żenada.... wstydzili by się.... Odpowiedz Link Zgłoś
myweb Re: PiS przeciw ograniczaniu dostępu do kredytów 03.07.06, 11:55 Gość portalu: AS napisał(a): > Ciekawe to jest bardzo... nie da się przecież ukryć, że zmiany były w dużej > mierze inspirowane przez rząd. teraz odwracają kota ogonem, bo przecież trzeba > zdobyć tanią popularność. Ręce opadają... Widzieliście reklamę PISu - > żenada.... wstydzili by się.... Takie zycie... Chlopaki sa tepi... a mysla ze sa madrzejsi od ciemnego ludu... Przeforsowuja nowy podatek TANIEGO PANSTWA przy okazji zmylajac przyglupow tanimi tekstami na temat kredytow walutowych... Odpowiedz Link Zgłoś
piekny_romanek ekonomiczni kretyni 03.07.06, 09:52 Niebawem zlotowa zacznie sie oslabiac, ciekawe co wtedy zrobia te bezmozgi z pisuaru. Najgorzej jak ekonomiczny kretyn nierozumiejacy podstaw gospodarki zaczyna sie wpierd* ze swoimi urojonymi teoriami. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: ekonomiczni kretyni 03.07.06, 10:05 niedlugo RPP zacznie podnosic stopy procentowe, ciekawe co wtedy zrobia te bezmozgi zakochane w Balcerowiczu..... sam jestes ekonomicznym kretynem, nieorozumiejacym podstaw gospodarki..... Odpowiedz Link Zgłoś
myweb Re: ekonomiczni kretyni 03.07.06, 12:03 koneser10 napisała: > niedlugo RPP zacznie podnosic stopy procentowe, ciekawe co wtedy zrobia te > bezmozgi zakochane w Balcerowiczu..... > sam jestes ekonomicznym kretynem, nieorozumiejacym podstaw gospodarki..... ;)))))))))))) RPP ma dbac o to bym mogl za przyslowiowa ZLOTOWKE kupic 4 kajzerki... a nie za rok za ta sama ZLOTOWKE kupie juz pol kajzerki... Akurat PANACEUM NA CALE ZLO nie sa stopy procentowe ustalane przez Balcerowicza... Myslisz ze to rozwiazuje problem??? Jak Balcerowicz zjedzie Ci z procentow na maxa to Polska bedzie krajem miodem i mlekiem plynacym??? Przyglupy w rzadzie NIE ZROBILI NIC (slownie: ZERO) celem ulatwienia prowadzenia biznesu... NAKLADAJA NOWE PODATKI... bo maja mase swoich PRO-SOCJALNYCH wydatkow... dla zlodziei i kretaczy... Zwykly pracujacy obywatel dostaje tylko po 4 literach Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: ekonomiczni kretyni 03.07.06, 12:13 bynajmniej.... 1. podpowiadajac wielbicielom Balcerka - nie tylko kurs zlotowki wobec walut obcych podlega zmianom. 2. skoro moze zmienic sie kurs zlotowki moga sie zmienic rowniez stopy procentowe. 3. przypomne iz w przypadku kryzysu kursu zlotowki NBP zapewne podniesie rowniez stopy procentowe aby ten kurs chronic..... 4. podsumowujac - spada zlotowka, rosna stopy procentowe - problemy maja i posiadacze kredytow walutowych i zlotowkowych 5. that's it. proste prawda 6. i wskaz mi prosze miejsce gdzie napisalem iz panaceum na cale zlo sa stopy procentowe. 7. a bioracych kredyty w zlotowkach pragne przestrzec przed Balcerkiem - przypomnijcie sobie jakie stopy procentowe wprowadzil z dnia na dzien przystepujac do realizacji swojego programu. Ja tam wole zaufac Bankowi Centralnemu Szwajcarii a nie tepemu Balcerkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: ekonomiczni kretyni IP: *.ghnet.pl 03.07.06, 12:41 > 4. podsumowujac - spada zlotowka, rosna stopy procentowe - problemy maja i > posiadacze kredytow walutowych i zlotowkowych Jest jednak dość istotna różnica. Jeżeli złotówka spadnie o 20 procent - o tyle też wzrośnie wartość pozostającego Ci do spłaty kredytu. 20% to nie jest dużo - w tym roku wahania CHF dochodziły już do 9%. Jeżeli w tym samym czasie stopy procentowe kredytów wzrosną o 100% np. z 6% do 12% to owszem, za złotówkowy kredyt będzie się płacić przez jakiś czas o te kilka procent więcej. Różnica polega na tym, że mam pewność że kapitał mi nie wzrośnie (np. powyżej wartości nieruchomości). A z CHF takiej pewności nie mam - w szczególnym przypadku bank zlicytuje nieruchomość i jeszcze będzie dochodził spłaty pozostającej części od gołego i raczej niewesołego kredytobiorcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no coz no risk no fun IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.06, 12:43 tylko czemu knb ma decydowac otym czy ja lubie ryzykowac, szczegolnie w sytuacji gdy zloty sie raczej umacnia i ma dobre perspektywy Odpowiedz Link Zgłoś
myweb Re: ekonomiczni kretyni 03.07.06, 12:48 koneser10 napisała: >[...] Ja tam wole zaufac Bankowi Centralnemu Szwajcarii a nie tepemu Balcerkowi. A wyplate dostajesz w CHF'ach czy w PLNach??? Skoro tak chcesz ufac Bankowi Centralnemu Szwajcarii... Jesli w PLNach... to POWINNO CIE OBCHODZIC dobro polskiej zlotowki... jak rowniez to zeby kaczki za bardzo nie zamieszaly z finansami panstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darius11 Oto przykład liberalizmu Balcerowicza. IP: 83.238.160.* 03.07.06, 10:31 Który jest tak liberalny jak Andrzej Lepper. Dużo mówi o wolności gospodarczej niskich podatkach itp ale po cichutku robi co innego, prawdopodobnie szykując sobie ciepłą posadkę w banku, któremu najbardziej zależy na kredytach złotówkowych. Stąd wciska się kit ciemnym masom, że to dla dobra głupawych ludzi i głupawych banków które rozdają kredyty na lewo i prawo, które są z jednej strony zabezpieczone materialnie (hipotecznie) a z drugiej ubezpieczane. O liberaliźmie tego pana świadczy fakt najwyższych podwyżek akcyzy na paliwo za jego kadencji (jako Minister Finansów). Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dealfin@gmail.com To mozna obejsc, te bariere IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.06, 11:44 a pomysl jest idiotyczny. To jest proba wyciecia konkurencji przez PeKaO SA (glownie - bo oni maja duzo taniej zlotowki od klientow), ING, czy moze jeszcze troche PKO BP, choc Ci ostani tez maja spory portfl walutowy. Reszta, ktora probowala ich podgryzc w sytuacji braku dostepu do taniej zlotwki od klientow straci na tym. Kredytobiorcy tez. Ryzyko walutowe jest, ale prosze tezpamietac, ze w Polsce szybko rosnie wydajnosc pracy, eksport i transfery od ludzi za granica i to jest argument za umocnieniem zlotego, a nie spadkiem. Blcerek moglglosowa za obnizkami stop jak bal sie o bezpieczenstwo, bo kazdy wolalby tania zlotowke. Szczegolni, ze taki kredyt nie mialby w sobie kosztu wymiany walutowej. I nie piszcie, ze on jeden. Zajrzyjcie n stronch NBP do raportow do inflaji i izobaczcie ile razy decyzja Balcerka wstrzymala obnizki. Ale na kazy sposob jest sposob. Wystarczy napisac. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
myweb Re: To mozna obejsc, te bariere 03.07.06, 12:07 Gość portalu: dealfin@gmail.com napisał(a): > [...]bo kazdy wolalby tania zlotowke[...] hmmmm.... Ja bym nie wolal... Wolalbym za 1 zlotowke moc kupic wiecej co roku... To ze Tobie pasuje zlotowka tania na maxa to juz Twoj problem... Pewnie bys chcial zeby 1EUR = 10PLN... NO WTEDY TO MIELIBYSMY TU ELDORADO... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dealfin@gmail.com Przez tania zlotowke rozumiem niskie koszt pozyska IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.06, 12:41 nia depozytow. Czyli to ile palca odsetek banki od srodkow zlozonych na lokatach klientow. Z tej perspektywy to obiejtne czy eur jest po 1 czy po 10 pln Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Przez tania zlotowke rozumiem niskie koszt po IP: *.ghnet.pl 03.07.06, 12:43 Może byś tak raz przed wysłaniem przeczytał to co piszesz? Bo jak na razie to jest bełkot połączony z niewiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś