megasceptyk Ograniczyć urzędowo liczbę piekarni, 04.09.06, 12:10 liczbę mięsnych, spożywczych, monopolowych itd. Wszystko podyktowane troską o poziom usług. Idąc tą ścieżką rozumowania, za dużo jest posłów i stąd słaba jakość rządzenia,wnioskuję aby ograniczyć ilość posłów a przynajmniej osłów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bratek brawo Panie Ministrze!! IP: *.centertel.pl 04.09.06, 12:17 Panie Ministrze , postawil się Pan silom nacisku , tylko trzymać kciuki ,żeby poslowie się nie skusili na koraliki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aptekarz Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pacjenc IP: 193.16.229.* 04.09.06, 12:13 Będzie tak jak chce społeczeństwo, a chce być oszukiwane to proszę bardzo. Ja jakoś przeżyję. Z tymi tanimi lekami i z tą konkurencyjnością to jest tak, że im większy pakiet weżmie aptekarz tym płaci taniej i tym taniej moze sprzedać. Ale konkurencja weżmie jeszce więcej. A jak weżmie to musi sprzedać. Czyli wcisnąć lek pacjentowi. Część z nas jest jeszcze uczciwych bo wie że ich tez to dotyczy, nie chciałbym być tak leczony, a mogę byc bo nie zawsze będę się sam leczył. Tak,istnieją premie od hurtowni ale nie za wyleczenie a za ZWIĘKSZENIE SPRZEDAŻY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bakalia Re:apteki teraz pomagają ,ale niedlugo ... IP: *.centertel.pl 04.09.06, 12:28 mogą szkodzic. Nie porównujcie aptek do sklepów.Aptekarz musi się szkolić ,myśleć nieustannie , żeby dobrze wykorzystywać zdobytą wiedzę. Ministerstwo stawia ogromne wymagania. Nie zmuszajcie aptekarzy żeby tylko się kierowali zyzkiem , nie wyjdzie to Wam na zdrowie. Życzmy sobie tego wzajemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bożenka Re:apteki teraz pomagają ,ale niedlugo ... IP: *.centertel.pl 04.09.06, 12:41 od apteki oczekuję uczciwego potraktowania mnie , bo chodzi o moje zdrowie.Mam taką aptekę w pobliżu mojego domu. Tu pani magister zawsze dodrze mi doradza, ufam jej. Widzę jednak ,że ta apteka na skutek ogromnej konkurencji może upaść. W dużej aptece w centrum miasta potraktowano mnie jak zdobycz ,proponując mi jakieś dziwnie drogie leki. Kupilam je ,nie pomogly więc już tam nigdy nie pójdę.Jestem przerażona bo ta moja mala apteka może być zniszczona przez takie nieuczciwe "sklepy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olorin Wszyscy są równi ale... IP: *.kat.3s.pl 04.09.06, 12:35 Od kilkunastu lat prowadzę mały bar, pomimo faktu że byliśmy jednym z pierwszych normalniejszych barów po transformacji jest obecnie coraz ciężej, w skrócie wojna cenowa wykańcza nas wszystkich. Ale tak wygląda wolny rynek, trzeba będzie zejść z marży i walczyć o utrzymanie klienta w nadziei że kiedyś sytuacja się w miarę unormuje, a społeczęnśtwo będzie zasobniejsze. Nam również byłoby bardzo wygodnie gdyby określić że jeśli w promieniu powiedzmy kilometra istnieje bar, to nie można otwierać kolejnego. Ale tak już było, pamiętacie? Jedna speluna na całą dzielnicę mogła robic wszystko. Okazuje się że w tym kraju różne branże różnie się traktuje. Nic dziwnego że monopol adwokatów i notariuszy ma naśladowców, im jeszcze nikt nie zagroził i nie mają pojęcia co znaczy konkurencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartczak aptekarze to nie adwokaci......... IP: *.centertel.pl 04.09.06, 12:47 adwokaci są chronieni przez rząd .Aptekarze są niszczeni w imieniu prawa!Ciężko w to uwierzyć ale to prawda. Aptekarze nie mają żadnych udogodnień! wprost przeciwnie , są ustawowo niszczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość W jaki sposób są niszczeni aptekarze? IP: *.computerland.pl 04.09.06, 13:02 Przez wolną konkurencję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p26 Myślełem ze Religa to inteligenty facet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 12:47 Celem tych zapisów jest ograniczenie sytuacji, w których liczba aptek na danym obszarze powoduje zagrożenie dla ich istnienia i ogranicza jakość oferowanej opieki farmaceutycznej - twierdzą urzędnicy. Nie wiem kto to powiedział ale na pewno jest idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
vladekpalovnik I bardzo słusznie-jak wykazał tow.Lenin. 04.09.06, 13:09 Z nauk wodza Wielkiej Rewolucji Październikowej wyraźnie wynika wyższość gospodarki planowej nad gospodarką rynkową.Natomiast idee wodza są wiecznie żywe. Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Popierd*liło was? 04.09.06, 13:12 Przepraszam, chyba po raz pierwszy się uniosłem na Forum, ale w promieniu kilomentra to ja mam przynajmniej 11 aptek (teraz może i więcej). A co jedną zamkną to dwie nowe otwierają. I jakoś funkcjonują. Od tego ile aptek jest potrzebnych na kilometr to jest rynek. Nie bedą zarabiać - to się sami pozamykają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natural7 Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pacjenc IP: *.olsztyn.mm.pl 04.09.06, 14:06 Fajne uzasadnienie. Budowa socjalizmu katolickiego idzie pełną parą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aptekarz Nie urzędnik, ale aptekarz wie lepiej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 14:09 Nie urzędnik, ale aptekarz wie lepiej, co będzie dla niego korzystniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
patman PiS - obrońca układu 04.09.06, 14:13 Korporacja aptekarzy znalazła wspaniałego sprzymierzeńca w walce o wyciąganie pieniędzy z kieszeni ludzi chorych - to wasze Prawie jak Sprawiedliwość. Precz z kaczomuną! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pacjenc IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.06, 14:15 mieszkam w 25 000 mieście gdzie jest około 15 aptek. z wyliczeń ministerstwa powinno ich być 5-6. pytam kto powie kilkunastu osobom, że straciły pracę i nie mają szansy na godne życie w Polsce!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pacjenc IP: *.olsztyn.mm.pl 04.09.06, 14:19 Zaraz jakiś pisofil napiszę żeby komuchy się zamknęły. Trzeba moherom uświadomić że to ich uderzy bezpośrednio po kieszeni. Widocznie pis chce swoje zaplecze wyborcze wykończyć. Drogie leki mniejsza szansa na przeżycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pac IP: *.egis.pl 04.09.06, 14:23 z Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mejloo Jestem za. IP: *.gw.connect.com.au 04.09.06, 14:23 Pracuje w aptece w Asustralii, tutaj liczba aptek jest ograniczana w ten sposob, ze tylko farmaceuta moze byc wlascicielem apteki. Zdaje to doskonale egzamin, pacjent otrzymuje swietna opieke farmaceutyczna i w ogromnej wiekszosci niewielkich dolegliwosci nie musi wystawac w kolejce do lekarza. Farmaceuci moga wiecej czasu poswiecac pacjentowi nie bawiac sie w "bitwe o przetrwanie" odpowiedzialnie i z uwaga wykonuja swoja prace. Apteka o czym rowniez nalezy pamietac jest punktem w ktorym za darmo szkoli sie narybek farmaceutow, wiec spokoj i bezpieczenstwo przychodow w tym biznesie sa naprawde porzadane i z korzyscia dla ogolu. Zrozumialem dzis ludzi, ktorzy na forum zawsze wytykali gazecie brak profesjonalizmu. Autor tego artykulu naprawede nie ma pojecia o czym pisze. Liczba aptek regulowana jest zreszta w wiekszosci krajow UE a bardzo rygorystycznie w Niemczech i w Austrii, gdzie tylko farmaceuta moze byc wlascicielem apteki + istnieja ograniczenia geograficzne, takie jak proponowane przez PiS. W wielu tych panstwach sieci supermarketow probuja te prawa obalic, by przejac rynek lekow. Tak dzialo sie ostatnio w Australii, na szczescie panstwo zareagowalo stanowczo opowiadajac sie po stronie farmaceutow, czyli swoich obywateli oraz po stronie wlasciwej i dobrze wykonywanej opieki farmaceuttcznej. Odpowiedz Link Zgłoś
patman Korporacjonizm, protekcjonizm 04.09.06, 14:34 Czyli ja jako informatyk mam zażądać, aby wszyscy, którzy prowadzą własne stronki www oddali je pod opiekę profesjonalistów jak ja? Ogrodnicy mają domagać się, żeby nikt inny nie mógł sadzić drzewek? A może wogóle zabronić poruszania się własnymi samochodami, żeby kierowcy taksówek i autobusów mogli zarobić? W końcu to wysokiej klasy specjaliści, którzy powodują mniej wypadków niż zwykli kierowcy. Mam dalej mnożyć nonsenowne przykłady protekcjonizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natural7 Re: Jestem za. IP: *.olsztyn.mm.pl 04.09.06, 14:36 Co mnie obchodzi komunistyczna UE, która jeszcze dyszy dzięki przewadze technologicznej nad trzecim światem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Jestem za. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 14:39 Mejloo - jak mieszkasz w Australii to tam mieszkaj i nam tu nie mieszaj. Ale to australia - tam ludzi stać na leki. Tutaj konkurencja jest potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyz Re: Jestem za. IP: *.fuw.edu.pl 04.09.06, 15:07 > Pracuje w aptece w Asustralii, tutaj liczba aptek jest ograniczana w ten > sposob, ze tylko farmaceuta moze byc wlascicielem apteki. To nie jest urzędowe ograniczenie liczby aptek, tylko urzędowe określenie niezbędnych kompetencji do ich prowadzenia. Nazywanie tego ograniczeniem liczby aptek to tak, jakby nazywać odgórnym ograniczeniem liczby taksówek przepis mówiący, że do zawodu taksówkarza jest potrzebne prawo jazdy. Albo, jakby przepis mówiący o konieczności wykształcenia medycznego do wykonywania zawodu lekarza nazwać ograniczeniem liczby szpitali. Czysta demagogia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mejloo Re: Jestem za. IP: 203.76.47.* 04.09.06, 16:55 Jest to jednak przyznasz ograniczenie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Jestem za upaństwowieniem aptek. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 09:17 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Dlaczego klienta maja w d..? 04.09.06, 14:43 Bo konkurencja wymusza lepsza jakość a brak wyższe ceny, cała filozofia tak wyśmiewanej niewidzialnej ręki rynku.Jednak socjalizm i gospodarka sterowana jest mocno zakorzeniona w łbach i portfelach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwa wolny rynek? IP: *.icpnet.pl 04.09.06, 14:44 Ponoć mamy wolny rynek? Apteka to taki sam biznes jak każdy inny.Zdrowa konkurencja sama wyeliminuje słabsze jednostki.Pozostaną apteki które potrafią sie utrzymać na rynku żaden urzędas nie powinnien decydować o tym co ile kilometrów ma być,i na ilu mieszkańców ma przypadać jedna apteka totalna paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: wolny rynek? IP: 213.241.34.* 04.09.06, 16:07 jak utrzymać się na rynku? -ciąć koszty -napędzać sobie pacjentów dzięki układom z lekarzami i firmami farmaceutycznymi -należeć do sieci (zagranicznej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefek Re: wolny rynek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 23:25 lepsze inicjatywy wypieraja gorsze > dlatego bankructwa to naturalna rzecz -----czy wyobrażasz sobie wyprzedaż relanium, stilnoxu i kilkuset innych silnych leków przy likwidacji apteki( normalnie im szybciej tym lepiej.....) --- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Kolejny przekręt pisu IP: *.inig.pl 04.09.06, 15:10 TO KOLEJNY PO SKOK'ACH PRZEKRĘT PISU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak Jaki przekręt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 15:12 oni tylko chcą dla was dobrze idioci. ONI wiedzą lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Moze odrazu kartki wprowadzic? IP: *.botany.gu.se 04.09.06, 15:10 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jak Re: Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 15:11 Kto dał i ile. Tylko komu? Relidze? nie bardzo wierzę. Proponuję zabawę w komisję śledczą. J uważam że dali Giertychowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puba PiS=komuniści:) IP: *.ierigz.waw.pl 04.09.06, 15:13 to Gomułka wymyslił że nie wolny rynek a Partia będzie decydowała co i ile tego bedzie działało. widać PiS tak walczy z grupami interesu ze bedziesz mial 3 apteki w okolicy zamiast 6 wiec i sie nalatasz a i zapłacisz więcej:) pięknie Panie KaczyGomułko.. Retoryka wypowiedzi, postepowanie, nienawiść i ideologia rodem z początków PRL Polska Solidarna czy Socjalistyczna? Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Ograniczyć urzędowo liczbę idiotów w rządzie 04.09.06, 16:45 a potem powinno być już lepiej. Ktoś się dziwi że rządy PISu porównywane są do komuny??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 15:14 Niech tylko ta ustawa wejdzie to niż nigdy nie zagłosuje na PIS. Teraz w sumie też głosowałem tylko dlatego żeby wreszcie zlikwidowano WSI a jak zlikwidują to już nie będą mi do szczęścia Ci „prawicowi” socjaliści potrzebni. Ps. nawet złodziejskie SLD tak chorych przepisów nie wymyślało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pacjenc IP: *.k2.pl 04.09.06, 15:18 Gratuluję pomysłu. To teraz mając 38,5 C, będę musiała zapierniczać 3 km do najbliższej apteki? W takich sytuacjach na ceny już się nie zwraca uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pacjenc IP: *.chello.pl 04.09.06, 15:23 Artykuł zawiera błędne tezy, ich uzasadnienie jest nieadekwatne do rzeczywistości.Przeciętny czytelnik ma duże szanse, aby zostać wprowadzonym w błąd, wręcz cynicznie oszukanym. Artykuł ma na celu zjednanie i poparcie opinii publicznej dla bezwzględnego ataku niepolskiego kapitału na Nasz zubożały kraj. Nie ma możliwości na dogłębną analizę i wyjaśnienie dlaczego tak jest.To zbyt obszerny temat na internetowy komentarz do artykułu.Jest wiele opracowań, które uzasadniają problem ataku na polską farmację.Najkrócej.To są wielkie pieniądze, których nie mogą zarabiać Polacy.Staną się niezależni i zbyt konkurencyjni dla przyjaciół z UE. Jeszcze jedno.Czy Polacy uwierzą, że kapitał niepolski inwestuje u Nas dla Naszego dobra - żeby leki były tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialkowska polacy chcą nie aptek ale sklepów z lekami IP: *.centertel.pl 04.09.06, 16:27 i o tym caly czas mówią. Panie Ministrze Polacy pragną najtańszych sklepów z lekami. Ma być tanio , szybko ,blisko domu itd. Więc po co tyle Pan wymaga ?Aptekę powinno otwierać byle gdzie ,zatrudniać każdego kto pragnie sprzedawać leki.No bo jak wolny rynek to po co to ma być magister z wyższym wyksztalceniem? Oni niech wyjeżdzają do uni. Tam miesięcznie dostaną pensję 16000zl na początek.U nas pani Wiesia niech sprzedajena jednej wadze marchew a na drugiej szybko niech mixturę przyrządzi.Aptekarz musi się szkolić za wlasne pieniądze .Po co? Pani wiesia bez wyszkolenia sprzeda leki za 600zl miesięcznie.A takie wymogi jak klimatyzacja ,powierzchnia 100m minimum po co to ?Jak wolny rynek to wolny rynek.A w kiosku kupić lek to nie laska! Nie slyszy Pan jak naród blaga?Trzeba się na coś zdecydować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pacjenc IP: *.botany.gu.se 04.09.06, 15:30 Mniej aptek= wyzsze ceny =mniej kupowanych lekow = mniej peniedzy na refundacje. I o to chodzi ministerstwu. Bo inaczej trzeba by zmienic calu system ZUS-owski. A choc trzeba to jakos chetnych do radykalnego dzialania brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikodem P.,Indiana Polska rzadza socjalistyczni durnie!!!! IP: *.dsl.bltnin.ameritech.net 04.09.06, 15:34 Niedlugo przyjdzie im do glowy ograniczenie liczby sklepow spozywczych, zeby np. odleglosc miedzy dwoma takimi sklepami byla 1 km. Powod: zapotrzebowanie jest pokryte, wiec po co ludziom dwa takie same sklepy... W Polsce cwiercinteligentni urzednicy (i byc moze koruptogenni, bo ciekawe ile aptekarze im zaplacili za walke z konkurencja?) wiedza lepiej niz wolny rynek, i dlatego w Polsce: bezrobocie sposrod krajow UE jest najwyzsze, a polowa mlodych ludzi w wieku 18-24 lat chce imigrowac!! Odpowiedz Link Zgłoś
bumia-lumia Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pacjenc 04.09.06, 15:47 To naprawdę już kiedyś było. Urzędnik z Rady Narodowej decydował o gęstości sieci sklepów. I był jeden sklep spożywczy we wsi, a teraz w mojej jest ich 6 lub 7 i wszystkie mają klientów. Dodam, że to nie jest duża wieś, a sklepy są jeden na drugim. Nie dajmy się zwariować. Państwo nie może decydować o tym, czy oddychamy, dlaczego, czy po co. DOŚĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pac IP: 195.136.143.* 05.09.06, 00:19 Poczekaj aż w twojej wsi otworzy się jakiś sklep dyskontowy należący do jednej z sieci. Nie minie pół roku a będzie to jedyny sklep w okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś