Dodaj do ulubionych

Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pacjenci

• megasceptyk Ograniczyć urzędowo liczbę piekarni, 04.09.06, 12:10
      liczbę mięsnych, spożywczych, monopolowych itd. Wszystko podyktowane troską o poziom usług. Idąc tą ścieżką rozumowania, za dużo jest posłów i stąd słaba jakość rządzenia,wnioskuję aby ograniczyć ilość posłów a przynajmniej osłów.
      • Gość: bratek brawo Panie Ministrze!! IP: *.centertel.pl 04.09.06, 12:17
        Panie Ministrze , postawil się Pan silom nacisku , tylko trzymać
        kciuki ,żeby poslowie się nie skusili na koraliki.
    • Gość: aptekarz Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pacjenc IP: 193.16.229.* 04.09.06, 12:13
      Będzie tak jak chce społeczeństwo, a chce być oszukiwane to proszę bardzo.
      Ja jakoś przeżyję. Z tymi tanimi lekami i z tą konkurencyjnością to jest tak,
      że im większy pakiet weżmie aptekarz tym płaci taniej i tym taniej moze
      sprzedać. Ale konkurencja weżmie jeszce więcej. A jak weżmie to musi sprzedać.
      Czyli wcisnąć lek pacjentowi. Część z nas jest jeszcze uczciwych bo wie że ich
      tez to dotyczy, nie chciałbym być tak leczony, a mogę byc bo nie zawsze będę
      się sam leczył. Tak,istnieją premie od hurtowni ale nie za wyleczenie a za
      ZWIĘKSZENIE SPRZEDAŻY.
      • Gość: bakalia Re:apteki teraz pomagają ,ale niedlugo ... IP: *.centertel.pl 04.09.06, 12:28
        mogą szkodzic. Nie porównujcie aptek do sklepów.Aptekarz musi się
        szkolić ,myśleć nieustannie , żeby dobrze wykorzystywać zdobytą wiedzę.
        Ministerstwo stawia ogromne wymagania. Nie zmuszajcie aptekarzy żeby
        tylko się kierowali zyzkiem , nie wyjdzie to Wam na zdrowie. Życzmy
        sobie tego wzajemnie.
        • Gość: bożenka Re:apteki teraz pomagają ,ale niedlugo ... IP: *.centertel.pl 04.09.06, 12:41
          od apteki oczekuję uczciwego potraktowania mnie , bo chodzi o moje
          zdrowie.Mam taką aptekę w pobliżu mojego domu. Tu pani magister
          zawsze dodrze mi doradza, ufam jej. Widzę jednak ,że ta apteka na
          skutek ogromnej konkurencji może upaść. W dużej aptece w centrum
          miasta potraktowano mnie jak zdobycz ,proponując mi jakieś dziwnie
          drogie leki. Kupilam je ,nie pomogly więc już tam nigdy nie
          pójdę.Jestem przerażona bo ta moja mala apteka może być zniszczona
          przez takie nieuczciwe "sklepy"
    • Gość: Olorin Wszyscy są równi ale... IP: *.kat.3s.pl 04.09.06, 12:35
      Od kilkunastu lat prowadzę mały bar, pomimo faktu że byliśmy jednym z pierwszych
      normalniejszych barów po transformacji jest obecnie coraz ciężej, w skrócie
      wojna cenowa wykańcza nas wszystkich. Ale tak wygląda wolny rynek, trzeba będzie
      zejść z marży i walczyć o utrzymanie klienta w nadziei że kiedyś sytuacja się w
      miarę unormuje, a społeczęnśtwo będzie zasobniejsze. Nam również byłoby bardzo
      wygodnie gdyby określić że jeśli w promieniu powiedzmy kilometra istnieje bar,
      to nie można otwierać kolejnego. Ale tak już było, pamiętacie? Jedna speluna na
      całą dzielnicę mogła robic wszystko. Okazuje się że w tym kraju różne branże
      różnie się traktuje. Nic dziwnego że monopol adwokatów i notariuszy ma
      naśladowców, im jeszcze nikt nie zagroził i nie mają pojęcia co znaczy konkurencja.
      • Gość: bartczak aptekarze to nie adwokaci......... IP: *.centertel.pl 04.09.06, 12:47
        adwokaci są chronieni przez rząd .Aptekarze są niszczeni w imieniu
        prawa!Ciężko w to uwierzyć ale to prawda. Aptekarze nie mają żadnych
        udogodnień! wprost przeciwnie , są ustawowo niszczeni.
        • Gość: Gość W jaki sposób są niszczeni aptekarze? IP: *.computerland.pl 04.09.06, 13:02
          Przez wolną konkurencję?
    • Gość: p26 Myślełem ze Religa to inteligenty facet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 12:47
      Celem tych zapisów jest ograniczenie sytuacji, w których liczba aptek na danym
      obszarze powoduje zagrożenie dla ich istnienia i ogranicza jakość oferowanej
      opieki farmaceutycznej - twierdzą urzędnicy.

Nie wiem kto to powiedział ale na pewno jest idiotą.

• vladekpalovnik I bardzo słusznie-jak wykazał tow.Lenin. 04.09.06, 13:09
      Z nauk wodza Wielkiej Rewolucji Październikowej wyraźnie wynika wyższość
      gospodarki planowej nad gospodarką rynkową.Natomiast idee wodza są wiecznie
      żywe.
    • zegrz Popierd*liło was? 04.09.06, 13:12
      Przepraszam, chyba po raz pierwszy się uniosłem na Forum, ale w promieniu
      kilomentra to ja mam przynajmniej 11 aptek (teraz może i więcej). A co jedną
      zamkną to dwie nowe otwierają. I jakoś funkcjonują. Od tego ile aptek jest
      potrzebnych na kilometr to jest rynek. Nie bedą zarabiać - to się sami
      pozamykają.
    • Gość: natural7 Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pacjenc IP: *.olsztyn.mm.pl 04.09.06, 14:06
      Fajne uzasadnienie. Budowa socjalizmu katolickiego idzie pełną parą.
    • Gość: aptekarz Nie urzędnik, ale aptekarz wie lepiej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 14:09
      Nie urzędnik, ale aptekarz wie lepiej, co będzie dla niego korzystniejsze!
    • patman PiS - obrońca układu 04.09.06, 14:13
      Korporacja aptekarzy znalazła wspaniałego sprzymierzeńca w walce o wyciąganie pieniędzy z kieszeni ludzi chorych - to wasze Prawie jak Sprawiedliwość.

Precz z kaczomuną!
    • Gość: obywatel Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pacjenc IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.06, 14:15
      mieszkam w 25 000 mieście gdzie jest około 15 aptek. z wyliczeń ministerstwa
      powinno ich być 5-6. pytam kto powie kilkunastu osobom, że straciły pracę i nie
      mają szansy na godne życie w Polsce!!
    • Gość: olo Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pacjenc IP: *.olsztyn.mm.pl 04.09.06, 14:19
      Zaraz jakiś pisofil napiszę żeby komuchy się zamknęły. Trzeba moherom
      uświadomić że to ich uderzy bezpośrednio po kieszeni. Widocznie pis chce swoje
      zaplecze wyborcze wykończyć. Drogie leki mniejsza szansa na przeżycie.
    • Gość: zosia Re: Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pac IP: *.egis.pl 04.09.06, 14:23
      z
    • Gość: mejloo Jestem za. IP: *.gw.connect.com.au 04.09.06, 14:23
      Pracuje w aptece w Asustralii, tutaj liczba aptek jest ograniczana w ten
      sposob, ze tylko farmaceuta moze byc wlascicielem apteki. Zdaje to doskonale
      egzamin, pacjent otrzymuje swietna opieke farmaceutyczna i w ogromnej
      wiekszosci niewielkich dolegliwosci nie musi wystawac w kolejce do lekarza.
      Farmaceuci moga wiecej czasu poswiecac pacjentowi nie bawiac sie w "bitwe o
      przetrwanie" odpowiedzialnie i z uwaga wykonuja swoja prace. Apteka o czym
      rowniez nalezy pamietac jest punktem w ktorym za darmo szkoli sie narybek
      farmaceutow, wiec spokoj i bezpieczenstwo przychodow w tym biznesie sa naprawde
      porzadane i z korzyscia dla ogolu. Zrozumialem dzis ludzi, ktorzy na forum
      zawsze wytykali gazecie brak profesjonalizmu. Autor tego artykulu naprawede nie
      ma pojecia o czym pisze. Liczba aptek regulowana jest zreszta w wiekszosci
      krajow UE a bardzo rygorystycznie w Niemczech i w Austrii, gdzie tylko
      farmaceuta moze byc wlascicielem apteki + istnieja ograniczenia geograficzne,
      takie jak proponowane przez PiS. W wielu tych panstwach sieci supermarketow
      probuja te prawa obalic, by przejac rynek lekow. Tak dzialo sie ostatnio w
      Australii, na szczescie panstwo zareagowalo stanowczo opowiadajac sie po
      stronie farmaceutow, czyli swoich obywateli oraz po stronie wlasciwej i dobrze
      wykonywanej opieki farmaceuttcznej.
      • patman Korporacjonizm, protekcjonizm 04.09.06, 14:34
        Czyli ja jako informatyk mam zażądać, aby wszyscy, którzy prowadzą własne stronki www oddali je pod opiekę profesjonalistów jak ja?
        Ogrodnicy mają domagać się, żeby nikt inny nie mógł sadzić drzewek?
        A może wogóle zabronić poruszania się własnymi samochodami, żeby kierowcy taksówek i autobusów mogli zarobić? W końcu to wysokiej klasy specjaliści, którzy powodują mniej wypadków niż zwykli kierowcy.
        Mam dalej mnożyć nonsenowne przykłady protekcjonizmu?
      • Gość: natural7 Re: Jestem za. IP: *.olsztyn.mm.pl 04.09.06, 14:36
        Co mnie obchodzi komunistyczna UE, która jeszcze dyszy dzięki przewadze
        technologicznej nad trzecim światem.
      • Gość: luk Re: Jestem za. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 14:39
        Mejloo - jak mieszkasz w Australii to tam mieszkaj i nam tu nie mieszaj. Ale to
        australia - tam ludzi stać na leki. Tutaj konkurencja jest potrzebna.
      • Gość: pyz Re: Jestem za. IP: *.fuw.edu.pl 04.09.06, 15:07
        > Pracuje w aptece w Asustralii, tutaj liczba aptek jest ograniczana w ten
        > sposob, ze tylko farmaceuta moze byc wlascicielem apteki.
        To nie jest urzędowe ograniczenie liczby aptek, tylko urzędowe określenie
        niezbędnych kompetencji do ich prowadzenia. Nazywanie tego ograniczeniem liczby
        aptek to tak, jakby nazywać odgórnym ograniczeniem liczby taksówek przepis
        mówiący, że do zawodu taksówkarza jest potrzebne prawo jazdy. Albo, jakby
        przepis mówiący o konieczności wykształcenia medycznego do wykonywania zawodu
        lekarza nazwać ograniczeniem liczby szpitali. Czysta demagogia.
        • Gość: mejloo Re: Jestem za. IP: 203.76.47.* 04.09.06, 16:55
          Jest to jednak przyznasz ograniczenie,
      • Gość: kk Re: Jestem za upaństwowieniem aptek. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 09:17
        !!!
    • a.k.traper Dlaczego klienta maja w d..? 04.09.06, 14:43
      Bo konkurencja wymusza lepsza jakość a brak wyższe ceny, cała filozofia tak
      wyśmiewanej niewidzialnej ręki rynku.Jednak socjalizm i gospodarka sterowana
      jest mocno zakorzeniona w łbach i portfelach.
    • Gość: malwa wolny rynek? IP: *.icpnet.pl 04.09.06, 14:44
      Ponoć mamy wolny rynek? Apteka to taki sam biznes jak każdy inny.Zdrowa
      konkurencja sama wyeliminuje słabsze jednostki.Pozostaną apteki które potrafią
      sie utrzymać na rynku żaden urzędas nie powinnien decydować o tym co ile
      kilometrów ma być,i na ilu mieszkańców ma przypadać jedna apteka totalna paranoja.
      • Gość: elle Re: wolny rynek? IP: 213.241.34.* 04.09.06, 16:07
        jak utrzymać się na rynku?
        -ciąć koszty
        -napędzać sobie pacjentów dzięki układom z lekarzami i firmami farmaceutycznymi
        -należeć do sieci (zagranicznej)
      • Gość: stefek Re: wolny rynek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 23:25
        lepsze inicjatywy wypieraja gorsze
        > dlatego bankructwa to naturalna rzecz
        -----czy wyobrażasz sobie wyprzedaż relanium, stilnoxu i kilkuset innych
        silnych leków przy likwidacji apteki( normalnie im szybciej tym lepiej.....)
        ---
    • Gość: Zibi Kolejny przekręt pisu IP: *.inig.pl 04.09.06, 15:10
      TO KOLEJNY PO SKOK'ACH PRZEKRĘT PISU
      • Gość: jak Jaki przekręt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 15:12
        oni tylko chcą dla was dobrze idioci. ONI wiedzą lepiej
    • Gość: titta Moze odrazu kartki wprowadzic? IP: *.botany.gu.se 04.09.06, 15:10
      j.w.
    • Gość: Jak Re: Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 15:11
      Kto dał i ile. Tylko komu? Relidze? nie bardzo wierzę. Proponuję zabawę w komisję śledczą. J uważam że dali Giertychowi
    • Gość: puba PiS=komuniści:) IP: *.ierigz.waw.pl 04.09.06, 15:13
      to Gomułka wymyslił że nie wolny rynek a Partia będzie decydowała co i ile tego
      bedzie działało.
      widać PiS tak walczy z grupami interesu ze bedziesz mial 3 apteki w okolicy
      zamiast 6 wiec i sie nalatasz a i zapłacisz więcej:)
      pięknie Panie KaczyGomułko..

Retoryka wypowiedzi, postepowanie, nienawiść i ideologia rodem z początków PRL
      Polska Solidarna czy Socjalistyczna?
      • jimmyjazz Ograniczyć urzędowo liczbę idiotów w rządzie 04.09.06, 16:45
        a potem powinno być już lepiej.

Ktoś się dziwi że rządy PISu porównywane są do komuny???
    • Gość: maciej Re: Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 15:14
      Niech tylko ta ustawa wejdzie to niż nigdy nie zagłosuje na PIS. Teraz w sumie
      też głosowałem tylko dlatego żeby wreszcie zlikwidowano WSI a jak zlikwidują to
      już nie będą mi do szczęścia Ci „prawicowi” socjaliści potrzebni. Ps. nawet
      złodziejskie SLD tak chorych przepisów nie wymyślało.
    • Gość: Z Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pacjenc IP: *.k2.pl 04.09.06, 15:18
      Gratuluję pomysłu. To teraz mając 38,5 C, będę musiała zapierniczać 3 km do
      najbliższej apteki? W takich sytuacjach na ceny już się nie zwraca uwagi.
    • Gość: ... Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pacjenc IP: *.chello.pl 04.09.06, 15:23
      Artykuł zawiera błędne tezy, ich uzasadnienie jest nieadekwatne do
      rzeczywistości.Przeciętny czytelnik ma duże szanse, aby zostać wprowadzonym
      w błąd, wręcz cynicznie oszukanym.
      Artykuł ma na celu zjednanie i poparcie opinii publicznej dla bezwzględnego
      ataku niepolskiego kapitału na Nasz zubożały kraj.
      Nie ma możliwości na dogłębną analizę i wyjaśnienie dlaczego tak jest.To zbyt
      obszerny temat na internetowy komentarz do artykułu.Jest wiele opracowań, które
      uzasadniają problem ataku na polską farmację.Najkrócej.To są wielkie pieniądze,
      których nie mogą zarabiać Polacy.Staną się niezależni i zbyt konkurencyjni dla
      przyjaciół z UE.
      Jeszcze jedno.Czy Polacy uwierzą, że kapitał niepolski inwestuje u Nas dla
      Naszego dobra - żeby leki były tanie.
      • Gość: bialkowska polacy chcą nie aptek ale sklepów z lekami IP: *.centertel.pl 04.09.06, 16:27
        i o tym caly czas mówią. Panie Ministrze Polacy pragną najtańszych
        sklepów z lekami. Ma być tanio , szybko ,blisko domu itd. Więc po co
        tyle Pan wymaga ?Aptekę powinno otwierać byle gdzie ,zatrudniać każdego
        kto pragnie sprzedawać leki.No bo jak wolny rynek to po co to ma być
        magister z wyższym wyksztalceniem? Oni niech wyjeżdzają do uni. Tam
        miesięcznie dostaną pensję 16000zl na początek.U nas pani Wiesia niech
        sprzedajena jednej wadze marchew a na drugiej szybko niech mixturę
        przyrządzi.Aptekarz musi się szkolić za wlasne pieniądze .Po co? Pani
        wiesia bez wyszkolenia sprzeda leki za 600zl miesięcznie.A takie wymogi
        jak klimatyzacja ,powierzchnia 100m minimum po co to ?Jak wolny rynek
        to wolny rynek.A w kiosku kupić lek to nie laska! Nie slyszy Pan
        jak naród blaga?Trzeba się na coś zdecydować.
    • Gość: titta Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pacjenc IP: *.botany.gu.se 04.09.06, 15:30
      Mniej aptek= wyzsze ceny =mniej kupowanych lekow = mniej peniedzy na refundacje.
      I o to chodzi ministerstwu. Bo inaczej trzeba by zmienic calu system ZUS-owski.
      A choc trzeba to jakos chetnych do radykalnego dzialania brak.
    • Gość: Nikodem P.,Indiana Polska rzadza socjalistyczni durnie!!!! IP: *.dsl.bltnin.ameritech.net 04.09.06, 15:34
      Niedlugo przyjdzie im do glowy ograniczenie liczby sklepow spozywczych, zeby
      np. odleglosc miedzy dwoma takimi sklepami byla 1 km. Powod: zapotrzebowanie
      jest pokryte, wiec po co ludziom dwa takie same sklepy... W Polsce
      cwiercinteligentni urzednicy (i byc moze koruptogenni, bo ciekawe ile aptekarze
      im zaplacili za walke z konkurencja?) wiedza lepiej niz wolny rynek, i dlatego
      w Polsce: bezrobocie sposrod krajow UE jest najwyzsze, a polowa mlodych ludzi w
      wieku 18-24 lat chce imigrowac!!
    • bumia-lumia Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pacjenc 04.09.06, 15:47
      To naprawdę już kiedyś było. Urzędnik z Rady Narodowej decydował o gęstości
      sieci sklepów. I był jeden sklep spożywczy we wsi, a teraz w mojej jest ich 6
      lub 7 i wszystkie mają klientów. Dodam, że to nie jest duża wieś, a sklepy są
      jeden na drugim. Nie dajmy się zwariować. Państwo nie może decydować o tym, czy
      oddychamy, dlaczego, czy po co. DOŚĆ.
      • Gość: xxx Re: Urzędnik wie lepiej, ile aptek potrzebują pac IP: 195.136.143.* 05.09.06, 00:19
        Poczekaj aż w twojej wsi otworzy się jakiś sklep dyskontowy należący do jednej
        z sieci. Nie minie pół roku a będzie to jedyny sklep w okolicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka