Gość: openmind.desk.pl IP: *.jjs.pl 30.11.06, 22:48 urzędasy nas zabiją Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 01:07 to jest po prostu kradzież, i nic więcej nie dodam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: 213.227.102.* 01.12.06, 08:13 Przecież to zwariować można! Wczoraj pani dyrektor ZUS twierdziła, że są pewne nieznane przepisy, które uniemożliwiają zagarnięcie pieniędzy z OFE po śmierci ubezpieczonego a dzisiaj prosze! Nowa wersja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucusia Re: Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: 212.244.186.* 01.12.06, 11:11 E tam. Siostrzenica skończyła ekonomię i nie może znaleźc dobrze płatnej pracy, dają biedulce góra 1000 zł na rękę. Jak ma przeżyć. Da się dziewczynę na szefową, albo głównego specjalistę do Funduszu Emerytur Kapitałowych i ma życie ułożone a przynajmniej mieszkanie kupi i samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo wybralismy ich to mamy, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 13:07 rząd, zus, us, itd - to efekt naszych wyborów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.stegny.2a.pl 01.12.06, 01:58 wara od tej kasy!!! we wloszczowej szukac na peronie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.kolonianet.pl 01.12.06, 02:15 Czy pani minister wppadła na ten pomysł leżąc na swojej białej kanapie? I czy leżała tam aby sama? Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Czy nasze emerytury są zagrożone? 01.12.06, 09:05 Gość portalu: miki napisał(a): > Czy pani minister wppadła na ten pomysł leżąc na swojej białej kanapie? Może warto tę kanapę przestawić do jakiegoś gabinetu psychoanalityka, w miejsce przysłowiowej kozetki... Pani minister niech nie wstaje, przestawimy ją razem z meblem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo pomyśl-pisz IP: *.solarnet.silesianet.pl 01.12.06, 10:21 primo:"we Włoszczowie" secundo:"miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3765584.html" to była raczej dobra inwestycja tertio:"wara od tej kasy" ,tu się zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
lesio5 pomyśl-pisz lecz najpierw sprawdz 05.12.06, 08:40 Secundo: Formy 'we Włoszczowej' i 'we Włoszczowie' są równoprawne i jednakowo prawidłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hj Re: Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 05:58 biedny zus.... nie daje sobie rady... trzeba mu pomóc... moze trzeba wiecej pieniedzy wrzucic do tej dziury bez dna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek Re: Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 07:12 Trzeba spie..ć z tego kaczostanu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwość Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: 195.85.249.* 01.12.06, 07:26 "Kalata wyjaśniła też wczoraj, że pieniądze gromadzone w OFE będą dziedziczone jedynie w sytuacji, gdy ubezpieczony umrze przed przejściem na emeryturę. Wtedy składki w pierwszej kolejności otrzyma małżonek i dzieci zmarłego. Oczywiście nie dostaną ich do ręki, ale na konta emerytalne. Gdy jednak członek OFE choćby przez miesiąc pobierał emeryturę, po śmierci jego rodzina nie dostanie ani złotówki." - Od razu nasuwa się pytanie: Kto otrzyma pieniądze z II filaru? I po co te indywidualne konta skoro i tak pieniądze przepadną. Takie rozwiązanie wypłaty z II filaru tylko skłania do przejścia do szarej strefy. II filar powinien być dzielony na równe raty przyjmując średnią życia i wypłacane min. do 80% (przykładowo) zgromadzonych środków. Jeśli sam emeryt ich nie otrzyma to pozostałe środki powinny być dziedziciczone i rodzina powinna je dostać do ręki. Te pieniądze w przeciwieństwie do ZUS są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magic Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.broker.com.pl 01.12.06, 08:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magic Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.broker.com.pl 01.12.06, 08:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magic Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.broker.com.pl 01.12.06, 08:14 Czyli jednym słowem jeżeli w OFE będę miał zgromadzone 200 tys. złotych i umrę po miesiącu otrzymania emerytury z ZUS, to rodzina nic nie dostanie i moje pieniądze pójdą na wsparcie najbardziej rentownej instytucji na świecie czyli ZUS. Przecież to są udokumentowane pieniądze, które figują na moim koncie emerytalnym. Wszystko wkazuje,że jest to fantastyczny pomysł fachowców z PiS na ratowanie pięknych gmachów ZUS-u. W końcu trzeba je z czegoś utrzymać. Jednym słowem to jest złodziejstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magic2 Re: Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.gtllot.com.pl 01.12.06, 09:42 W pierwszym momencie też się obużyłem, ale to jednak ma sens. To jest tak jak z ubezpieczeniem i ryzykiem ubezpieczeniowym. Ubezpieczyciel ocenia ryzyko (w tym przypadku średnią dożycia) i na tej podstawie ustala wysokość emerytury (oczywiście zależną także od wysokości wniesionych składek). Jednym wypłaci mniej niż odłożyli, bo nie dożyją średniej, a innym więcej bo przeżyją średnią. W bilansie musi wyjść na zero. Gdyby wypłacać spadkobiercom środki, których dany emeryt nie wykorzystał bo zmarł, to zabrakłoby dla tych, którzy przeżyją dłużej niż średnia. Inna sprawa to zarządzanie pieniędzmi przez ZUS - do tej pory jeszcze nie uporządkowali danych o składkach przyszłych emerytów od początku reformy emerytalnej, a rozkoszna pani minister chce im powieżać następne pieniądze. Ja osobiście wolałbym, żeby pieniądze wypłacał mi zarządzający OFE - nie sądzę, żeby był zauważalnie droższy, a na pewno będzie rzetelniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: globo Re: Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: 195.42.249.* 01.12.06, 09:50 to co piszesz jest logiczne, ale dotyczy bardziej ubezpieczycieli. OFE pobierają prowizję za zarządzanie i to jest ich wynagrodzenie - nie składka na pokrycie ryzyk. myślę (ale nie jestem pewien), że po prostu będą obliczać wypłacaną kwotę nie na zasadzie oczekiwanej długości życia, ale na zasadzie wiecznej renty (może +cosik jeszcze), czyli kasa, którą dostaniemy będzie trochę niższa, ale się nie skończy i rodzina po śmierci też coś dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: 82.115.76.* 01.12.06, 10:28 Drugi filar to nie ubezpieczenie jak skoncza Ci sie pieniadze odlozone to nic wiecej nie dostaniesz to takie liche obowiazkowe konto bankowe. Pozdrawiam MichalM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.chello.pl 01.12.06, 12:49 Gość portalu: MichalM napisał(a): > Drugi filar to nie ubezpieczenie jak skoncza Ci sie pieniadze odlozone to nic > wiecej nie dostaniesz to takie liche obowiazkowe konto bankowe. Absolutnie się mylisz. Pieniążki będą wypłacane według tabel średniej długości życia. Taka tabela ustala procent miesięcznej wypłaty ze zgromadzonej sumy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecot Re: Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.244.149.234.ostrow2.tnp.PL 01.12.06, 13:27 to jest pytanie czy OFe maja charakter bardzej ubezpieczeniowy czy oszczędnosciowy wypłacanie wg. śr. dalszej dł. zycia wskazuje na ubezpieczenie jednak najlepszym rozwiązaniem powinno być danie wyboru wpłacajacemu składki jaki rodzej wybiera jesli che aby rodzina dzedziczyła to musiałby się zgodzic na mniejszą emeryture dla siebie tak by starczyło dla żony dzieci - i na ile lat i w jakiej kwocie dla nich o tyle mniejsza dla niego emerytura inna sprawa jest że składki nie sa zróżnicowane ze względu na płeć (kobiety zyja dłużej i przechodzą na emeryturę wcześniej bywają na macierzyńskim i wychowaczym, zarabiają też mniej, nie są też zróznicowane ze względu na uciążliwośc zawodów ludzie w poszczególnych grupach zawodowych mają inną średnią nastepuje więc transer od mężczyzn do kobiet i od krócej zyjących do gości z perspektywami na stówę jest w tym jakas premia za utrzymywanie dobrej kondycji w zyciu choc nie każdy ma na to czas niektóre zawody niszczą Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Czy nasze emerytury są zagrożone? 02.12.06, 19:52 Gość portalu: Magic2 napisał(a): > W pierwszym momencie też się obużyłem, ale to jednak ma sens. To jest tak jak z > ubezpieczeniem i ryzykiem ubezpieczeniowym. Ubezpieczyciel ocenia ryzyko (w tym > przypadku średnią dożycia) i na tej podstawie ustala wysokość emerytury > (oczywiście zależną także od wysokości wniesionych składek). Jednym wypłaci > mniej niż odłożyli, bo nie dożyją średniej, a innym więcej bo przeżyją średnią. > W bilansie musi wyjść na zero. Gdyby wypłacać spadkobiercom środki, których dan > y > emeryt nie wykorzystał bo zmarł, to zabrakłoby dla tych, którzy przeżyją dłużej > niż średnia. niestety nie ma - nie chodzi tu o zobowiązanie do wypłaty emerytur, jak filar I. Chodzi o PRYWATNE OSZCZĘDNoSCI zbierane na imiennym koncie poto aby w pewnym momencie NABYĆ za to emeryturę. Rzecz więc powinna byc tak samo dziedziczna jak normalne oszczednosci. pozdr dwagrosze.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magic2 Re: Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.sanetja.pl 04.12.06, 10:17 Jeżeli tak, to musisz się zgodzić na to, że jak skonsumujesz te swoje oszczędności, to nic więcej nie dostaniesz i zostaje ci tylko I filar - nie wiem, czy to jest korzystniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 08:14 Takie pomysły są bardzo niebezpieczne. 1. ZUS to skostniała, bardzo biurokratyczna instytucja. 2. Poprzez ZUS do naszych pieniedzy bedą mieli dostęp politycy. 3. Oni są a następnie odchodzą. Nikt nie dojdzie gdzie się podziały nasze pieniądze, a jak dojdzie to i tak nie będzie można ich odzyskać. 4. Co w tedy zrobi ZUS ? Nie wypłaci emerutur bo powie że nie ma. Dlaczego osoba z Samoobrony jest ministrem ? To jest kupczenie stanowiskami w zamian za możliwość wprowadzenia dowlnych ustaw przez PiS. To my, społeczeństwo będzie ponosić i już ponosi koszt błędów sprzedanych ministerstw. Odpowiedz Link Zgłoś
xvart to jest sprzeczne z konstytucją i tyle 01.12.06, 08:17 przecież pieniądze w OFE to nie są środki publiczne tyle prywatne pieniądze obywateli zgromadzone w prywatnych funduszach. Państwo nie może ich sobie ot tak sobie zabrać bo to jest po prostu nacjonalizacja, a tego zabrania konstytucja. Więc ja bym się nie przejmował. Typowy głupi pomysł, który rozejdzie się po kościach jak większość innych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 212 Re: to jest sprzeczne z konstytucją i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 08:23 > będzie wypłacał ZUS rozumiesz słowo wypłacał? ja nie bo jak zwykle w GW tekst straszy ale nie wiadomo czym. Gdyby ZUS miał tymi pieniędzmi zarządzać (przerażąca perspektywa), to przecież OFE nie byłby do niczego już potrzebne a w tekście nic się nie mówi o ich likwidacji, więc na czym polega pomysł tej Kalaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: to jest sprzeczne z konstytucją i tyle IP: 213.227.102.* 01.12.06, 08:26 problem w tym, że nie tylko GW o tym pisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 212 Re: to jest sprzeczne z konstytucją i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 08:30 > problem w tym, że nie tylko GW o tym pisze ale o czym chętnie się dowiem? jak wiesz więcej napisz powtarzam jeżeli ZUS ma zarządzać pieniędzmy OFE to te ostatnie powinny być zlikwidowane. Jest coś takiego w projekcie MP? W tekscie GW (a może i innnych mediów) jest bełkotliwe zdanie nt. projektu a potem litania komentarzy oburzonych "ekspertów". Zerow faktów, maksimum manipulacji... Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Re: to jest sprzeczne z konstytucją i tyle 01.12.06, 11:44 Taa, przeczytanie i pomyślunek - dobra rada, która przywodzi na myśl powiedzenie o szewcach i butach. Po przeczytaniu (dokładniejszym)wychodzi na to, że ZUS miałby zarządzać środkami zgromadzonymi na koncie indwidualnym w OFE OD MOMENTU PRZEJŚCIA ubezpieczonego na emeryturę. I kolejne powtórzenia argumentu o konieczności likwidacji OFE nie spowodują, że argument przestanie być bezsensowny. Prawda jest taka, że projekt ministerstwa spowoduje, że nie powstaną prywatne zakłady emerytalne, które mogłyby wprowadzić zróżnicowane produkty ubezpieczeniowe. Wtedy dokonałbyś swobodnego wyboru sposobu wypłaty, najlepiej dopasowanego do twoich indywidualnych oczekiwań. A tak będzie urawniłowka (czyli kolejna kradzież pod płaszczykiem haseł o solidarności społecznej). Osobny temat to zarządzanie przez polityków kapitałami - tu nasuwa się jedynie analogia do sienkiewiczowskiej rzeczpospolitej jako postawu czerwonego sukna. A tem łup będzie jeszcze cenniejszy niz SLD-owski upolityczniony i scentralizowany NFZ. Z porównywalnym skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: to jest sprzeczne z konstytucją i tyle 02.12.06, 22:13 Gość portalu: 212 napisał(a): > > problem w tym, że nie tylko GW o tym pisze > ale o czym chętnie się dowiem? jak wiesz więcej napisz > > powtarzam jeżeli ZUS ma zarządzać pieniędzmy OFE to > te ostatnie powinny być zlikwidowane. Jest coś > takiego w projekcie MP? W tekscie GW (a może i innnych > mediów) jest bełkotliwe zdanie nt. projektu a potem > litania komentarzy oburzonych "ekspertów". > Zerow faktów, maksimum manipulacji... to jest trochę symplistyczny punkt widzenia, chociaż w pełnie się zgadzam że jak ZUS ponownie łape wyciągnie po forse to filar II nie ma sensu. Chodzi o to dzielni twórcy reformy nie dograli jednej prostej rzeczy - co ma się dziać z funduszami OFE po 65. Nie wiem dlaczego tego poprostu nie wypłacić właś cicielom, aby sobie SAMI kupili za to takie emerytury jakie będą im pasować. Sa nimi powszechnie znane, chociaż może nie w Polsce, produkty finansowe zwane annuities - tj. to jest dożywotni cykl miesiecznych wypłat. Nie potrzeba do tego ZUSu! Służe w razie czego informacjami. Ale jeżeli, wg mnie zupełnie niepotrzebnie, musi już istnieć instytucja wypłacajaca emerytury dla WSZYSTKICH pochodzące ze SRODKOW II FILARA, to jest jasne że znaczna częścią jej działalności musi byc strona inwestycyjna. Skoro emerytom wypłaca się jedynie jakies tam grosze miesięcznie, to przeciez z pozostałą forsą trzeba cos robić. Inaczej dojdziemy do nonsensu ZUSu, który podzieli to przez spodziewaną długość życia i zacznie wypłacac co miesiąc, bez oglądania się ani na inflację ani na to co reszta tej niewypłaconej forsy mogłaby zarobić gdyby ją poprawnie zainwestować W CZASIE TRWANIA emerytury. pozdr. dwagrosze.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: to jest sprzeczne z konstytucją i tyle IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.06, 08:53 przeczytaj sam siebie i POMYŚL !!! a potem dopiero odpowiadaj. a jak sądzisz ILE ?? bedzie kosztowała nas ta wypłata?? co?? ZUS za darmo to będzie robił ??? oczywiście w skrajnych wypadkacvh koszty wypłaty moga przekroczyć wypłacaną sumę, jak zwykle, istnieje klauzulka, "nie mniej jak...." i tu wpiszą np. 2500,5000, 10 000 PLN i po ptokach. ZUS ograbi nas - bo na I filar nie starcza, więc podziałkujesz się drugim ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 212 Re: to jest sprzeczne z konstytucją i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 08:59 przeczytaj sam siebie i POMYŚL !!! a potem dopiero odpowiadaj. przeczytałem i pytam po raz n-ty. Proszę o szczegóły sprawy: 1) jaki jest formalny status tego co opisuje gazeta a) ustawa b) propozycja ustawy c) idea-pani-minister 2) proszę o szczegóły, jakie zadania realizowane dotąd przez OFE ma przejąć ZUS myśleć to ja kolego mogę jak będę znał fakty; to co ty uważasz za myślenie nazywa się fachowo "myślenie stadne" Jeden baran krzyczy uciekać a reszta za nim leci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PLK Re: to jest sprzeczne z konstytucją i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 09:59 wypowiedz sie zastosuj presje społeczną do Pani Minister: wara od naszych pieniedzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 212 Re: to jest sprzeczne z konstytucją i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 10:08 > zastosuj presje społeczną myślę że nie będzie takiej potrzeby; pani minister puściła bąka, o którym za kilka dni nikt nie będzie pamiętał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: to jest sprzeczne z konstytucją i tyle IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.06, 10:21 a co mają szczegóły, do faktu, że "fachowcy" już myslą nad naszymi pieniędzmi ?? a jak myslisz o czym myslą ?? aby nam dołożyć ?? wiec ty dalej domagaj się szczegółów i patrz jak cie obrobią z kasy w białych rękawiczkach. Ja z życia znam TYLKO JEDEN powód dlaczego minister taki czy owaki wypowiada się na temat MOICH pieniędzy - chce nam uszczknąć z jakieś 50 % !!! ty może znasz życie z innej strony, a może nie w tym samym kraju żyjemy i to jest powód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: globo Re: to jest sprzeczne z konstytucją i tyle IP: 195.42.249.* 01.12.06, 09:12 jasne. tylko wypłacał. a przy okazji pobierał sobie prowizję. że ta prowizja bedzie dużo wyższa niż w moim OFE, to już nie wspomnę. kto za to zapłaci? oczywiście ja, Ty i my wszyscy. kto się dorobi? kaczopodobni złodzieje. w końcu miało być inaczej - to miały być MOJE pieniadze, więc dlaczego ma ich po mojej śmierci nie dostać moja rodzina??? toż to jawne złodziejstwo. pierwszy krok już zrobili - przekonali UE, że OFE to część finansów publicznych (co tak naprawdę zostało w kraju przyjęte bardziej z entuzjazmem niż z przerażeniem - ale cóż, głupich nie sieją) - a teraz to z finansami publicznymi mogą zrobić co chcą i jak znam życie to właśnie to zrobią. k^&%a mać, a już się cieszyłem, że opłaca się zapier...ać, żeby potem czerpać z tego profity i co mam? do przejścia na emeryturę uzbiera mi się w OFE pewnie na niezłą chatę i ten j...ny ZUS ma mi to zabrać???? to będzie kradziez w świetle prawa i nic więcej. a za 30 lat zbierze się kolejna szanowna komisja i coś ustalą, potem prokuratura przedstawi zarzuty, które w trakcie sprawy się przedawnią. pier...ić taki kraj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 212 Re: to jest sprzeczne z konstytucją i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 09:20 > OFE to część finansów publicznych weź sobie relanium bo nie doczekasz tej twojej emerytury; a co do meritum, to zabieg czysto statystyczny; starał się już o to w poprzednim gabinecie min. Gronicki (ten od Belki), por. biznes.interia.pl/news?inf=562770 myśl, myśl to nie boli. Jeżeli każde zdanie kończysz kaczyzm, kaczy świadczy tylko jaki jesteś głupi... świat nie jest aż taki prosty Zadanie domowe: po co OFE ma być częścią finansów publicznych? bynajmiej nie chodzi o "twoje" pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: globo Re: to jest sprzeczne z konstytucją i tyle IP: 195.42.249.* 01.12.06, 09:37 no cóż - lepiej komuś dowalić od głupich niż użyć jakiegokolwiek agrumentu świadczącego o swojej wiedzy, co tylko potwierdza Twój stan intelektualny, 212. jeśli nie potrafisz czytać między wierszami a bierzesz za dobrą monetę, że Twój wspaniały rząd raczył Ci coś palnąć na odczepnego, Twój problem. ale odwal się proszę od mojej inteligencji. wszystko co kiedyś mogło uchodzić wyłacznie za statystyczne i było wyłącznie tak traktowane, przy obecnie rządzących staje się nie tylko statystycznym. a kto będzie bronił tych pieniędzy? prezydent, nowy szef NBP czy może nowy Trybunał Konstytucyjny? a Zytę, jak się będzie stawiać, też się wymieni. obudź się człowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 212 Re: to jest sprzeczne z konstytucją i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 09:45 > no cóż - lepiej komuś dowalić od głupich... jeżeli tak jest to nie ma co tego ukrywać: kto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: globo do 212 IP: 195.42.249.* 01.12.06, 10:02 hmmm... rozumiem, że Michnik zmienił prawo wyborcze, żeby wygrac wybory, tak? kaczory już pokazały, co potrafią i po prostu obawiam się, że są to osoby, którym nie można zaufać. poza tym na razie wszystko rozwalają niczego w zamian nie tworząc. widać tak przesiąknąłeś retoryką swojego idola, niejakiego Kurskiego, że ci już od tego jadu na mózg padło - no cóż, pisuary nie uznają dyskusji z argumentami - dla nich istnieje tylko obrażanie rozmówcy. a może po prostu w swoim środowisku uważają cię za idiotę i próbujesz sobie odbić gdzie indziej - jednym słowem frustrat. nie chce mi się z tobą dyskutwać, bo szkoda tracić czas na idiotów. nie chodzi o to, że idioci nic nie zrozumieją. chodzi o to, że nie chcą słuchać tego, co mówią inni, bo oni już wiedzą lepiej. wracaj do łóżka chłoptasiu zażyć porządne lekarstwa na głowę i przemyśl sobie, co znaczy dyskutować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 212 Re: do 212 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 10:05 > obawiam się, dokładnie. nie bój się tylko myśl i wyciągaj samodzielne wnioski na podstawie faktów, tyle. Czytanie wyborczej tego nie zastąpi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: do 212 IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.06, 10:27 Gość portalu: 212 napisał(a): > dokładnie. nie bój się tylko myśl i wyciągaj samodzielne wnioski > na podstawie faktów, tyle. Czytanie wyborczej tego nie zastąpi... no właśnie myslał i wyciągnął wnioski, które tobie się nie spodobały, a ja nie znalazłem żadnego argumentu w twoich wypowiedziach - dlaczego ci się nie podobaja jego wnioski. Może napisz, podziel się ze wsystkimi swą mądrością, o wielki. Nie daj się prosic ! Dlaczego jego wnioski są niepoprawne ??!! bo czyta wyborczą ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 212 Re: od 212 do kolejnego ograniczonego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 10:39 > no właśnie myslał i wyciągnął wnioski, >> toż to jawne złodziejstwo. >> pierwszy krok już zrobili - przekonali UE, że OFE to część finansów >> publicznych kolejny ograniczony?, przeczytaj listy z tego wątku, jak nie zrozumiesz, powtórz czytanie, aż do skutku... zaliczenie OFE do finansów publicznych nie jest żadnym złodziejstwem i nie ma nic wspólnego z propozycją MP rozumiem, że można bezkarnie i z pogardliwą ignorancją wyzywać publicznie polityków od złodzieji a nazwanie takiego palanta (anonimowego zresztą) głupkiem, o to już gruba przesada... Odpowiedz Link Zgłoś
xvart to nie jest zaliczenie tylko nacjnalizacja 01.12.06, 11:04 nazywaj rzeczy po imieniu. Ostatni raz państwo robiło takie coś w latach 40 i 50. Cóż obecni rządzący są w "niezłym" towarzystwie. Takie "zaliczenie" jest po prostu nielegalne i tyle. Ja zawarłem umowę cywilnoprawną z OFE i OFE to prywatna firma, którą stać na dobrych prawników. Jeżeli rząd zabierze te pieniądze OFE to będzie musiał ich właścicielom zapłacić odszkodowania - jak w przypadku każdej nacjonalizacji. Sprawa zakończy się tak jak z Eureko, a np. grupę Barringsa stać na jeszcze lepszych prawników niż Eureko. Więc jestem dość spokojny bo sprawa rozbije się o pieniądze (jak zwykle). W systemie kapitalistycznym banki mają dość potężną władzę i jeszcze się taki polityk nie narodził, który by z nimi wygrał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 212 Re: to nie jest zaliczenie tylko nacjnalizacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 11:12 człowieku przestań... czy ty rozumiesz co ty piszesz? zamień zaimki wskazujące (jeżeli nie wiesz co to jest: pl.wikipedia.org/wiki/Zaimek): takie, to, tak, na konkret i przyślij to jeszcze raz. Ten, tego, takiego to mowa troglodytów a ty chyba masz o sobie lepsze mniemanie, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
xvart ciekawa kultura dyskusji 01.12.06, 11:14 połyka mi litery bo piszę szybko wolałbym żebyś przedstawił jakieś argumenty merytoryczne. Chociaż sądzę, że Ci ich po prostu brakuje. Niech zgadnę jesteś z Samoobrony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 212 Re: ciekawa kultura dyskusji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 11:22 > > połyka mi litery bo piszę szybko to nie o to chodzi, np: > Takie "zaliczenie" jakie?, jeżeli używasz masę zaimków to nie wiadomo o co ci chodzi... można dowolną treść pod to podstawić; ja nie wiem o czym mówisz a ty też tego nie wiesz (nawet min. Kaleta nie wie bo to jakaś idea jest a nie konkret)... Dlatego nie operujesz konkretami tylko tego, tamtego, owego... > wolałbym żebyś przedstawił jakieś argumenty merytoryczne. rozpocznij od siebie, wtedy mogę przedstawić swoje > Niech zgadnę jesteś z Samoobrony? dlaczego tak sądzisz, dlatego że nie rzucam obelgami i insynuacjami pod adresem pani Kalety? A każdego zdanie nie kończę słowem kaczyzm? Nie uważasz, że to takie zachowanie raczaj świadczy o niskiej kulturze i ogólnej ignorancji zastępowanej pustosłowiem? Odpowiedz Link Zgłoś
xvart ależ ja nie rzucam inwektywami wobec Kalety 01.12.06, 13:16 ja życzę jej zdrowia i wszystkiego dobrego. No i jeszcze więcej tego typu "mądrych" pomysłów. Bo widzisz idee dzielą się na mądre i głupie. A idee głupie dzielą się na takie na których można zarobić i na takie na których zarobić nie można. Ja jestem prawnikiem i jeżeli "idea" pani Kalety będzie wprowadzona w życie to Skarb Państwa powinien liczyć się z dziesiątkami o ile nie z setkami pozwów sądowych o odszkodowania. I kto na tym zarobi? Więc, jak pisałem życzę zdrowia pani Kalecie i więcej takich pomysłów! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
xvart Re: ależ ja nie rzucam inwektywami wobec Kalety 01.12.06, 13:16 miałem na myśli oczywiście dziesiątki i setki tysięcy pozwów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 212 Re: ależ ja nie rzucam inwektywami wobec Kalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 13:56 to prawda i chwała ci za to; ale gość zwany globo, który parę razy w tym wątku zabierał głos od razu zaczął od złodzieji > Ja jestem prawnikiem i jeżeli "idea" pani Kalety będzie > wprowadzona w życie > to... ale chyba nie specjalizujesz się prawie gospodarczym... dziwi mnie zresztą tego typu stawianie sprawy przez prawnika, jeszcze nie ma ustawy, nie ma nawet jej projektu... ale już wiadomo jakie będą konsekwencje Sądząc z twoich mało konkretnych wypowiedz nie znasz prawa regulującego działanie tzw. II filara więc może lepiej: 1) poczekać co wyjdzie z idei 2) zobaczyć czy aby nie jest w zupełności legalne (wcale bym się nie zdziwił, że wszystko by było OK) Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: to jest sprzeczne z konstytucją i tyle 02.12.06, 22:32 Gość portalu: 212 napisał(a): > > OFE to część finansów publicznych > a co do meritum, to zabieg czysto statystyczny; starał się > już o to w poprzednim gabinecie min. Gronicki (ten od Belki), por. > biznes.interia.pl/news?inf=562770 > > myśl, myśl to nie boli. Proponuje zastosować własną radę, więc. Jak sam wspomniany link pokazuje to czy OFE jest cześcią finansów publicznych czy nie, jest sprawą sporną. Zgodnie z literą ustawy o emeryturach oraz wykładnią EU fundusze w OFE są normalnymi oszczednościami, przeznaczonymi na pózniejszy zakup/zamianę na emeryturę. Nie ma mowy o żadnych gwarantowanych świadczeniach tej tej podstawie. Są wiec w takim samym stopniu finansami publicznymi jak Twój zaskórniak pod poduszką :-) Niezależnie jednak jak sobie rząd czy EU je ostatecznie sklasyfikuje nie widzę nic co zabrania wypłaty indywidualnie zebranych środków im prawowitym właścicielom, jednorazowo i bez pośredników, obligując ich jedynie aby zakupili z tego właściwą emeryturę (annuity) a nie co innego. pozdr. dwagrosze.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmerlin Re: to jest sprzeczne z konstytucją i tyle IP: *.chello.pl 01.12.06, 08:34 Wcale nie jestem pewny, czy to sie rozejdzie po kosciach ! Prosze sobie przypomniec jak Lepper ( a Kalata jest wiernym czlonkiem Samoobrony)juz dawno z trybuny sejmowej - krytykujac Balcerowicza - grzmial, ze gospodarka moze sie wspaniale rozwijac, gdy beda pieniadze na inwestycje i wlasnie chcial je brac z OFE . Uznawano to za majaczenia , ale jest obawa, ze "slowo stanie sie cialem " , bo obecnie Samoobrona jest w rzadzie , a jej odejscie oznaczaloby koniec PiS - u i Kaczynskich . W kazdym razie pieniadze emerytow sa w wielkim niebezpieczenstwie , zwlaszcza ze w przypadku zaskarzenia ewentualnej niezgodnosci z konstytucja tego pomyslu Trybunal Konstytucyjny - zdominowany obecnie przez koalicje rzadzaca - zrobi to, czego bedzie zadal Kaczynski i oglosi, ze wszystko jest zgodne z prawem. Szykuje sie wiec gigantyczny przekret i "skok na kase " w wykonaniu rzadzacych. Najlepiej byloby (tak jak napisal jeden z przedmowcow) wiac z tego kraju jak najszybciej,zanim przyszli emeryci stana sie zebrakami, dostajacymi z laski ZUS - u ochlapy . Odpowiedz Link Zgłoś
peperro Re: to jest sprzeczne z konstytucją i tyle 01.12.06, 08:51 Ten biedny kraj, a przede wszystkim jego mieszkańcy, skazani są na zagładę. Zamiast zlikwidować meganieefektywne instytucje typu ZUS, których nic nie uratuje i które wykańczają ekonomicznie Polaków, nasi pseudopolitycy idą dokładnie w przeciwnym kierunku. Za kilkanaście lat Polska to będą baraki ze szwendającymi się bez liku pariasami. Wszyscy, którzy będą mogli uciekną. Zostanie socjalistyczno-pseudosolidarny biedastan. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: to jest sprzeczne z konstytucją i tyle 02.12.06, 21:53 xvart napisał: > przecież pieniądze w OFE to nie są środki publiczne tyle prywatne pieniądze > obywateli zgromadzone w prywatnych funduszach. Państwo nie może ich sobie ot ta > k > sobie zabrać bo to jest po prostu nacjonalizacja, a tego zabrania konstytucja. > Więc ja bym się nie przejmował. Typowy głupi pomysł, który rozejdzie się po > kościach jak większość innych... sporo racji...ale tylko jak założyć że państwo fundamentalnie jest po stronie obywatela, a chodzi tylko o odosobniony wyskok urzędnika. Ja jestem tu pesymistą.... Wystarczy skojarzyć jedną rzecz - ZUS tonie +/- w tym samym tempie co przybywa funduszy w OFEs. Dodaj dwa plus dwa....TO musi działać jak haszysz dla wiecznie głodnych polityków..... pozdr. dwagrosze.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: 195.205.195.* 01.12.06, 08:51 Kolejny raz państwo chce w biały dzień belczelnie okraść obywateli. Na to nie ma usprawiedliwienia ani wytłumaczenia. Wraca komuna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informator_z_MP Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 08:52 Dla mnie manipulacje GW są już tylko śmieszne; ale widzę, że wielu się przejęło. > Anna Kalata, minister pracy z Samoobrony, ogłosiła, że emerytury z II filaru > będzie wypłacał ZUS. czytając ww. można wywnioskować, że sprawa jest już przesądzona gdy tymczasem; formalnie jest to tylko pomysł o nieokreślonym statusie, por. www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_061201/ekonomia/ekonomia_a_7.html nie mający żadnego jak rozumiem oparcia formalnego (projekt ustawy, itp.) cyt za Rz.: Zyta Gilowska skomentowała wczoraj w TVN24 propozycję reformy systemu emerytalnego przedstawioną przez minister pracy Annę Kalatę. - Od takiego sformułowania pani minister Kalaty do praktyki jest jeszcze daleka droga, ja jestem temu przeciwna - powiedziała wicepremier i minister finansów. i tyle "sensacji" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.pke.pl 01.12.06, 08:53 zaraz, zaraz,ja mam zawartą umowę z OFE, a nie z p.Kalatą. jeszcze są sądy, oczywiście te za granicą.P.Kalata niech sobie rządzi na uczelni, nie będzie się musiała biedaczka spieszyć wszędzie, a nie moimi składkami w OFE.Wara ZUS-owi\ od składek zgromadzonych w OFE. Jeżeli każdy zawierający umowę z OFE tak podejdzie do swoich składek, to się nie damy. Nie warto się denerwować i wkurzać. Trzeba walczyć o swoje. Zawarta umowa z OFE obowiązuje. Jak mafii\ zus-owskiej mało, to niech sobie dorobi, a nie kradnie nam. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Czy nasze emerytury są zagrożone? 02.12.06, 22:45 Gość portalu: kaśka napisał(a): > zaraz, zaraz,ja mam zawartą umowę z OFE, a nie z p.Kalatą. jeszcze są sądy, > oczywiście te za granicą.P.Kalata niech sobie rządzi na uczelni, nie będzie się > musiała biedaczka spieszyć wszędzie, a nie moimi składkami w OFE.Wara ZUS-owi\ > od składek zgromadzonych w OFE. Jeżeli każdy zawierający umowę z OFE tak > podejdzie do swoich składek, to się nie damy. Nie warto się denerwować i > wkurzać. Trzeba walczyć o swoje. Zawarta umowa z OFE obowiązuje. Jak mafii\ > zus-owskiej mało, to niech sobie dorobi, a nie kradnie nam. Dobry punkt! Ale tak dla ciekawości - sprawdź co dokładnie ta umowa mówi o dysponowaniu uskładanym wkładem po zakonczeniu okresu pracy zawodowej. Osobiście wątpię czy obiecuje wypłacić to wszystko właścicielowi w postaci jednorazowej sumy.... Ale moge się mylić. Jeśli tak to chetnie sie dowiem: dwagrosze.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant ZUS to złodzieje i grabieżcy.... IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.06, 08:55 i "3 IM W 4" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: left Re: ZUS to złodzieje i grabieżcy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 09:00 Mam nadzieję, że ZUS będzie się trzymał jak najdalej od pieniędzy z OFE.Boję się przede wszystkim położenia łapy na moich prywatnych pieniądzach przez polityków i łatania nimi bieżących dziur w budżecie, czyt. finansowania kiełbasy wyborczej. I nie kombinować z żadnymi rozwiązaniami przejściowymi, bo w Polsce prowizorki są najtrwalsze. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: ZUS to złodzieje i grabieżcy.... 01.12.06, 09:07 Gość portalu: ant napisał(a): > i "3 IM W 4" Chyba "4 im w 4"? Sprawdźmy w słowniku ortograficznym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: ZUS to złodzieje i grabieżcy.... IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.06, 10:15 to sprawdź : "kij i im w d...ę" :)) ????????? Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: ZUS to złodzieje i grabieżcy.... 01.12.06, 11:53 Gość portalu: ant napisał(a): > to sprawdź : > "kij i im w d...ę" Ahaaa, więc to o 'kij' chodziło... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mcbag ręce precz ... 01.12.06, 09:10 ... od naszych przyszłych emerytur, chce je kiedyś zobaczyć.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krauze_Rysiu Oczywiście że są zagrożone? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 09:10 Ludzie wasza magiczna wiara w tzw. OFE jest wzruszająca; ale poczekacie do pierwszej wypłaty z ww. i zazgrzytacie zębami. Na tej całej reformie emerytalnej, to najlepiej się ma: 1) Prokom, bo ma zajęcie na lata. Wysoko płatne i zero ryzyka 2) ZUS, za transfer składek bierze z tego co słyszłem ca 1%, to jest bandycka stawka 3) OFE, gigantyczne opłaty za gów... zarządzanie, Nie zdziwiłbym się gdyby składki odkładane po prostu do banku z pominięceim pijawek z punktów 1--3 dawawły w rezultacie to samo albo i więcej... w tej sytuacji biadolenie, że oto nagle, tragedia złodziejstow itp to gruba przesada. Cała ta reforma p. Góry jest chora i złodziejska, a teraz by była co najwyżej trochę bardziej chora. Nie ma się czym przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: globo Re: Oczywiście że są zagrożone? IP: 195.42.249.* 01.12.06, 09:25 trochę racji masz. ale tylko trochę, bo ad 3) - jak wytłumaczysz fakt, że przez 7 lat wartośc mojego konta w OFE jest 2 razy wyższa niż wartość wpłaconych pieniędzy. a zdecydowanie wplaty sprzed 7 lat były dużo niższe niż obecnie. na lokatach byś tyle nie zarobił. oczywiście są inne sposoby lokowania pieniędzy, ale też związane jest z nimi dużo wyższe ryzyko. ad 2) a co mnie, ile bierze ZUS? ja dostaję 7,3% pensji brutto do OFE (sprawdzam co roku (jak dostaję wyciąg), czy się zgadza) - czyli tyle, ile zgodnie z ustawą mam dostawać. zabierając ten 1%, jak piszesz, ZUS okrada obecnych emerytów - niech oni wykłócaja się o swoje. ja tylko nie chciałbym mieć z ZUSem nic wspólnego przy wypłatach mojej emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RK Re: Oczywiście że są zagrożone? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 09:32 > 7 lat wartośc mojego konta w OFE jest 2 razy wyższa uwzględniłeś inflację? jakieś 4--5 lat temu odsetki w banku to było naście procent a nie trzy jak teraz; Policz zobaczymy ile ci wyjdzie netto. Może będziesz miał trochę na plus ale wątpie cz 2 razy.. jak tę reformę wprowadzono to najśmieszniejsze były portfele tych OFE w 3/4 składające się z obligacji państwowych; mi to przypominało obieg zamknięty: wpłacamy do ZUS, który wpłaca do OFE, które kupują obligacje; na każdym kroku mamy coraz mniej, a na końcu jesteśmy dalej na garnuszku skarbu państwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: globo Re: Oczywiście że są zagrożone? IP: 195.42.249.* 01.12.06, 09:43 > uwzględniłeś inflację? nie uwzględniałem inflacji, bo oprocentowanie lokaty też inflacji nie uwzględnia. dlatego też prościej jest to porównywać w wartościach bezwzględnych. > jakieś 4--5 lat temu odsetki w banku to było > naście procent a nie trzy jak teraz; Policz zobaczymy ile ci wyjdzie > netto. Może będziesz miał trochę na plus ale wątpie cz 2 razy.. tutaj się zgadzam. ja nie pisałem, że mam 2 razy tyle co w banku, tylko że nominalnie uzbierało mi się 2 razy tyle, co wpłaciłem. > Teraz to się zmnieniło OFE mają dużo akcji na WGPW: ORLEN, PKO, TP itp > dziwne firmy... Też mam mieszane > uczucia... czy nie jest to dmuchany balon... ale i tak chyba lepsze to niż ZUS, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RK Re: Oczywiście że są zagrożone? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 09:51 > > uwzględniłeś inflację? > nie uwzględniałem inflacji, op, to było bez sensu (z mojej strony); chodziło tylko o ew. odestki z lokaty > ale i tak chyba lepsze to niż ZUS, co? faktycznie, takie jest ogólne przekonanie, podtrzymywane np. tego typu tekstami jak ten ale... ale... jak dostaniesz z OFE np 250 zł emerytury a z zusu byś dostał 190 (75%, 250 czyli "dużo" mniej, w wart. względnych), to co to za różnica, i tak nie przeżyjesz. Ja nie liczę na więcej niż żebraczą emeryturę z OFE, zresztą sam Góra i inni sprawcy nieszczęćia, mówili że emerytura z II filara będzie głodowa... Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Oczywiście że są zagrożone? 02.12.06, 23:22 Gość portalu: RK napisał(a): > > > uwzględniłeś inflację? > > nie uwzględniałem inflacji, > > op, to było bez sensu (z mojej strony); > chodziło tylko o ew. odestki z lokaty > > > ale i tak chyba lepsze to niż ZUS, co? > > faktycznie, takie jest ogólne przekonanie, > podtrzymywane np. tego typu tekstami > jak ten ale... ale... > > jak dostaniesz z OFE np 250 zł emerytury > a z zusu byś dostał 190 (75%, 250 czyli "dużo" mniej, > w wart. względnych), to co to za różnica, i tak nie przeżyjesz. > Ja nie liczę na więcej niż żebraczą emeryturę z OFE, zresztą sam > Góra i inni sprawcy nieszczęćia, mówili że emerytura > z II filara będzie głodowa... Analizowałem to niedawno tu: dwagrosze.blogspot.com Rezultat tych symulacji wskazuje że gość zaczynający pracę dziś i kończący ja za 40 lat, otrzymujacy od początku płace średnią, TEORETYCZNIE z filara I (ZUS) i filara II (OFE) powinien dostac kwote zblizoną w obu wypadkach do 20% ostatniej pensji (realnie). Przewiduję jednak lojalnie że do tego czasu jeśli ZUS wogóle nie zatonie to będzie rozdzielał najwyżej minimalne zasilki dla wszystkich emerytów, żadne 20%. Jeżeli teraz Kalata dokona skoku na kase II filara, to prawdopodobnie te drugie 20% też stanie pod znakiem zapytania, zwłaszcza jak ZUS zacznie tym "zarządzać" :-D Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Oczywiście że są zagrożone? 02.12.06, 23:11 Gość portalu: globo napisał(a): > trochę racji masz. ale tylko trochę, bo ad 3) - jak wytłumaczysz fakt, że przez > > 7 lat wartośc mojego konta w OFE jest 2 razy wyższa niż wartość wpłaconych > pieniędzy. a zdecydowanie wplaty sprzed 7 lat były dużo niższe niż obecnie. na > lokatach byś tyle nie zarobił. oczywiście są inne sposoby lokowania pieniędzy, > ale też związane jest z nimi dużo wyższe ryzyko. I bardzo dobrze! Nikt nie twierdzi że OFE nie są potrzebne, chociaz trudno się spodziewac że 7 letni okres słonecznej pogody bedzie koniecznie trwał dalsze 30, a to jest horyzont czasowy OFEs. Na lokatach nikt by tyle nie zarobił, chociaz gdyby miał możność zainwestowania w co innego, to by tyle nie stracił siedząc w OFE. :-) > ad 2) a co mnie, ile bierze ZUS? ja dostaję 7,3% pensji brutto do OFE > (sprawdzam co roku (jak dostaję wyciąg), czy się zgadza) - czyli tyle, ile > zgodnie z ustawą mam dostawać. zabierając ten 1%, jak piszesz, ZUS okrada > obecnych emerytów - niech oni wykłócaja się o swoje. ja tylko nie chciałbym > mieć z ZUSem nic wspólnego przy wypłatach mojej emerytury. Tej logiki przyznam się nie bardzo rozumię. Przecież jeśli ZUS CIe okrada o 1% to o tyle mniej Twoje oszczedności pracują dla Ciebie? Z ostatnim zdaniem każdy się zgodzi, z wyjatkiem tej ministrowej z Samoobrony. Ale o tym właśnie dyskutujemy....bo wydaje sie że może przeważyć :-( pozdr. dwagrosze.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Oczywiście że są zagrożone? 01.12.06, 09:44 Masz rację a teraz jeszcze się okazuje że zgromadzone pieniądze nie będą dziedziczone. A przypominam sobie pianie z zachwytu (urabianie tzw. opinii) kłamliwej wybiórczej jak to będzie wspaniale. Ciekawe ile zarobili na reklamach tych funduszy? Za wprowadzanie w błąd głupich ludzi mam cichą nadzieję że zbankrutują. Kto jeszcze tą sprzedajną szmatę kupuje? Przecież tutaj w połowie artykułów mamy do czynienia z podświadomym manipulowaniem i krypto reklamą. Odpowiedz Link Zgłoś
krystin3 Re: Oczywiście że są zagrożone? 01.12.06, 19:25 Zgadzam się z Rysiem - wg. mnie ta reforma była chora od razu. Osobiście nie dałam się w to wciągnąć i jestem z tego powodu bardzo szczesliwa. Koszty obsługi i prowizje są tak wysokie, że wkład maleje, zamiast rosnąć. Z CIEKAWOŚCIĄ CZEKAM NA PIERWSZE WYPŁATY w 2009r.Oby nie było szoku. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Oczywiście że są zagrożone? 02.12.06, 22:57 Gość portalu: Krauze_Rysiu napisał(a): Analiza pokrywa się dokładnie z moją! > Ludzie wasza magiczna wiara w tzw. OFE jest wzruszająca; > ale poczekacie do pierwszej wypłaty z ww. i zazgrzytacie > zębami. Na tej całej reformie emerytalnej, to najlepiej się ma: > > 1) Prokom, bo ma zajęcie na lata. Wysoko płatne i zero ryzyka > > 2) ZUS, za transfer składek bierze z tego co słyszłem ca 1%, > to jest bandycka stawka ZUS za sam transfer ok 1/3 haraczu który sam pobiera na emeryture do OFEs pobiera 0.8% jednorazowo, co trudno nazwac inaczej niż wymuszeniem rozbójniczym. Ale co przebija te wszystko jest własnie ta ostatnia propozycja Kalaty. Tutaj ZUS przycinałby fundusze które spowrotem by do niego wpłyneły z OFEs o 1% rocznie! > > 3) OFE, gigantyczne opłaty za gów... zarządzanie, > > Nie zdziwiłbym się gdyby składki odkładane po prostu do banku > z pominięceim pijawek z punktów 1--3 dawawły w rezultacie > to samo albo i więcej... > > w tej sytuacji biadolenie, że oto nagle, tragedia złodziejstow itp to > gruba przesada. Cała ta reforma p. Góry > jest chora i złodziejska, a teraz by była co najwyżej trochę > bardziej chora. Nie ma się czym przejmować. Przejmować sie nie ma co, ale wyciagnać wnioski owszem: 1) Tak jak ZUS "zabezpieczył" II filar obecnie (tytuł notatki prasowej) jest jedynie kwestia czasu zabezpieczenie filaru III. Więc ten należy sobie odpuścic za awansem i nidgy tam nie wdepnąć. 2) Założyć własny filar pod nazwą "skarpetka", i wziąć sprawe we własne ręce. pozdrawiam dwagrosze.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LADY Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 09:26 ...ZABIJĄ I OKRADNĄ DO RESZTY...ECH POLSKO ! Odpowiedz Link Zgłoś
orinus Czy nasze emerytury są zagrożone? 01.12.06, 09:32 Nie sądzę, aby ZUS sobie poradził. Właśnie otrzymałem informację, że Zakład zaksięgował moje składki za rok... 1999. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Czy nasze emerytury są zagrożone? 02.12.06, 23:28 orinus napisał: > Nie sądzę, aby ZUS sobie poradził. Właśnie otrzymałem informację, że Zakład > zaksięgował moje składki za rok... 1999. Ha ha ha, dobre. Prezes rady nadzorczej Gwiazdowski sam twierdzi ze ZUS zbankrutuje za 9 lat. Jedynie nawiedzona Kalata ma inne zdanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.12.06, 09:41 Politycy! łapy precz od moich pieniędzy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt przyszły Re: Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 09:44 ograbią z uczciwie zarobionych pieniędzy w świetle prawa. Czas wyjeżdżać i płacić składki w innym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: germanik Czy nasze emerytury są zagrożone? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 09:47 a otwarte fundusze nas okradna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zoran ZUS spoko - dziedziczenie masakra IP: *.eskadra.com.pl 01.12.06, 09:48 Prowizje pobierane przez OFE czynią całkiem wiarygodnym tłumaczenie Kalaty, że ZUS będzie taniej obsługiwał nasze pieniądze. Problem w tym, że do nielicznych zalet tych kosztownych OFE należeć miało dziedziczenie gromadzonych tam kapitałów i swoboda wyboru odbierania pieniędzy (jako emerytura lun jednorazowo). Pomysły obecnej władzy niszczą nawet te skromne atuty gromadzenia pieniędzy w OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RK Re: ZUS spoko - dziedziczenie masakra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 09:57 >Prowizje pobierane przez OFE czynią całkiem wiarygodnym tłumaczenie Kalaty, że >ZUS będzie taniej obsługiwał nasze pieniądze. Niech zgadnę, pracujesz dla złodziejskiego duetu ZUS/Prokom? Porównaj sprawność obsługi w pierwszym lepszym banku internetowym i działanie tego gówna made in PorkKom i wyciągnij wnioski czy aby na pewno ZUS będzie tańszy... Odpowiedz Link Zgłoś
danek121 ZUS powinien wypłacać całe emerytury 01.12.06, 09:58 Pieniądze zgromadzone w OFE dla każdego emeryta po osiągnięciu przez niego wieku emerytalnego, powiny być po wyliczeniu jego emerytury, przypadające na dany rok przekazywane do ZUS i wypłacane wraz ze zgromadzonymi w ZUS. Pozostałe pieniądze powinny dalej pracować w OFE. Tak powinno się dziać corocznie. W ten sposób uniknie się pośrdnika który przecież nie wypłacał emerytur za darmo a kwota którą by zarządzał była by na tyle duża, że nie wiadomo jakie by osiągał zyski. Natomiast OFE są już wyspecjalizowane w pomnażaniu tych pieniędzy i dodatkowy pośrednik nie jest potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 212 Re: ZUS powinien wypłacać całe emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 10:03 > Pieniądze zgromadzone w OFE dla każdego emeryta po osiągnięciu przez niego > wieku emerytalnego, powiny być po wyliczeniu jego emerytury, przypadające na > dany rok przekazywane do ZUS i wypłacane wraz ze zgromadzonymi w ZUS. > Pozostałe pieniądze powinny dalej pracować w OFE. Tak powinno się dziać > corocznie. W ten sposób uniknie się pośrdnika który przecież nie wypłacał > emerytur za darmo człowieku nie kompromituj się; ekonomii uczyłeś się u "prof" Senyszyn? A ZUS nie będzie pośrednikiem w tym wypadku? BTW dowiedz się ile ZUS bierze za transfer składek do OFE i NFZ a szlag cię trafi... To nie są uczciwe opłaty mówiąc delikatnie Odpowiedz Link Zgłoś
danek121 Re: ZUS powinien wypłacać całe emerytury 01.12.06, 10:17 Gość portalu: 212 napisał(a): > > Pieniądze zgromadzone w OFE dla każdego emeryta po osiągnięciu przez nieg > o > > wieku emerytalnego, powiny być po wyliczeniu jego emerytury, przypadające > na > > dany rok przekazywane do ZUS i wypłacane wraz ze zgromadzonymi w ZUS. > > Pozostałe pieniądze powinny dalej pracować w OFE. Tak powinno się dziać > > corocznie. W ten sposób uniknie się pośrdnika który przecież nie wypłacał > > emerytur za darmo > człowieku nie kompromituj się; ekonomii uczyłeś się u "prof" Senyszyn? > A ZUS nie będzie pośrednikiem w tym wypadku? > BTW dowiedz się ile ZUS bierze za transfer składek > do OFE i NFZ a szlag cię trafi... To nie są uczciwe opłaty mówiąc delikatnie ZUS będzie jedynie wypłacał pieniądze przekazywane mu w danym roku nie będzie nimi obracał. Ponieważ już i tak płaci emerytury to koszt dołączenia do nich pieniędzy z OFE powinien być minimalny. Ty myślisz od razu o przekrętach. Ile natomiast będzie kosztować utworzenie nowej instytucji finansowej która wypłacała by emerytury i dodatkowo obracała tymi pieniędzmi i to zapewnne ogromnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Re: ZUS powinien wypłacać całe emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 10:23 > Ponieważ już i tak płaci emerytury to koszt dołączenia do > nich pieniędzy z OFE powinien być minimalny. to tylko twoje pobożne życznie, obawiam się > Ty myślisz od razu o przekrętach Wcale nie. Naprawdę dowiedz się ile ZUS bieże tylko za przekazanie składki do OFE i NFZ, zwątpisz w to co mówisz > Ile natomiast będzie kosztować utworzenie nowej instytucji finansowej Nie wiem, wiem za to, że np. banki internetowe są bardzo tanie i sprawne w obsłudze... Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: ZUS powinien wypłacać całe emerytury 02.12.06, 23:44 danek121 napisał: > Pieniądze zgromadzone w OFE dla każdego emeryta po osiągnięciu przez niego > wieku emerytalnego, powiny być po wyliczeniu jego emerytury, przypadające na > dany rok przekazywane do ZUS i wypłacane wraz ze zgromadzonymi w ZUS. > Pozostałe pieniądze powinny dalej pracować w OFE. Tak powinno się dziać > corocznie. W ten sposób uniknie się pośrdnika który przecież nie wypłacał > emerytur za darmo a kwota którą by zarządzał była by na tyle duża, że > nie wiadomo jakie by osiągał zyski. Natomiast OFE są już wyspecjalizowane > w pomnażaniu tych pieniędzy i dodatkowy pośrednik nie jest potrzebny. Absolutnie sie z tym nie zgodzę, chociaż intencja unikniecia pośrednika jest zrozumiała. Po pierwsze, dla gościa przechodzącego na emeryturę są wyspecjalizowane produkty finansowe (annuities) ktore mu zapewniaja dozywotni ciąg wypłat mięsięcznych. Taka emeryture moze sobie kupic gdy otrzyma wsój wklad z OFE - bez ZUSu, i bez pośrednika. Po drugie, w wysokosci tej "annuity" siedzi juz owo pomnażanie pozostalego kapitalu. Owszem, przez instytucję wypłacającą to pomnażanie bedzie wziete raczej konserwatywnie, ale przecież pozostałe fundusze emeryta wymagaja innego, znacznie bardziej konserwatywnego zarzadzania niż bardziej agresywna, przeznaczona na dłuzszy przedział czasu recepta OFEs. pozdr. dwagrosze.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Nic tylko w 64 roku życia strzelić se w łep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 10:01 NI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiulla Re: Nic tylko w 64 roku życia strzelić se w łep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 10:14 Na kilka dni przed nabraniem prawa do emerytury. Swją drogą, niezły patent, żeby pozbyć się potencjalnych emerytów. Kto wie, czy ci bardziej schorowani w wieku przedemerytalnym nie zaczną popełniać samobójstw dla dobra rodziny. Brawa dla pani Kalaty - dawno takiej półgłówki nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: Nic tylko w 64 roku życia strzelić politykowi IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.06, 10:30 po co sobie?? - zostawisz potomnym choc jaki spadek, w postaci piekniejszego świata. Odpowiedz Link Zgłoś