Dodaj do ulubionych

POMYLONY ADRESAT POMYLONEGO APELU

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 08:14
MECH to oszołom i PISowski aparatczyk. Jest przy tym chodzącą niekompetencją-
po co w ogóle zawracać sobie głowę jego durnymi apelami.Całe szczęście,że PIS
do tej pory -zbyt uwikłany w teczki i wojenki- nie miał czasu zająć się
polityką gospodarczą. Wygląda na to, że wkrótce się zajmie; dobrze że
odłożyłem trochę grosza na czarną godzinę,bo raczej różowo to nie będzie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rob Re: IP: *.bph.pl 08.01.07, 10:50
      Masz rację Mech to oszołom ale myślę że niestety trochę się musimy przejmować
      tym co pisze i mówi bo to główny ekspert gospodarczy PiS. A to oznacza że jego
      pomysły ta bezmyślna masa w parlamencie może przegłosować w formie ustaw itp. A
      wtedy to już nas będzie dotyczyło. Dobrze jest odłożyć coś na czarną godzinę
      tylko też należy pamiętać żeby te środki były poza wpływem rządzących naszym
      krajem bo w imię tzw. "wyższej konieczności" może się okazać że prywatne
      fundusze staną się nagle publicznymi.
      • uchachany Masz na myśli tezauryzację w złocie albo 09.01.07, 09:29
        brylantach? Bo pieniądze mogą się okazać niepewne :-))...
    • Gość: hm nie kopie się leżącego panie Jankowiak :) IP: *.jmdi.pl 08.01.07, 18:23
      • Gość: Gosc Re: nie kopie się leżącego panie Jankowiak :) IP: *.aster.pl 08.01.07, 19:18
        A może warto nieraz powiedzieć prawdę prosto w oczy, żeby się opamiętali
    • Gość: lex Istnieje realne niebezpieczenstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 19:55
      Niestety Skrzypek to tez aparatczyk i istnieje realne niebezpieczenstwo, ze
      kaczynscy zechca manipulowac Konstytucja i ustawa o NBP. I wtedy bedzie krach
      na wiele dzisiatkow lat.
    • Gość: jan Pomylony Dziennikarz IP: *.adsl.alicedsl.de 08.01.07, 20:09
      Tusk ponoc czyscil kominy w stoczni-na niskim poziomie no i teraz sie nieuk
      stanowiska dochrapal,kolejnego gamonia-gamonie z SB zrobili swoim dziennikarzem
      placa mu za plucie na wlasny kraj.A skrzypek przynajmiej ma jako takie
      wyksztalcenie.
      • Gość: Kolorowa Re: Pomylony Jan IP: *.globalconnect.pl 08.01.07, 20:24
        Coś ci się pomieszało szary człowieku. Prezydentem, premierem, ministrem,poza
        jednym wyjątkiem, szefem partii może być byle gamoń, ale szefem banku
        centralnego i ministrem finansów muszą być ludzie starannie wykształceni, a nie
        jako tako. Jako tako wykształconych mamy dostatek.
      • mario-radyja naucz się czytać ze zrozumieniem 08.01.07, 21:11
        Janusz Jankowiak nie jest ani dziennikarzem, ani byle absolwentem ekonomii jak
        Skrzypek, ale prawdziwym ekonomistą. Jankowiak przez wiele lat był głównym
        ekonomistą BRE Banku, a Skrzypek z bankami ma do czynienia od grudnia 2005.
        • Gość: j.owczarek był IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.07, 21:57
          zwolnił się na właśną prośbę, był dla nich za mądry..
        • Gość: Janex Jan Krowiak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 12:09
          Ale Jankrowiak też nie ma żadnego tytułu naukowego, a wypociny jego mają
          charakter publicystyczny - nawet doktoratu nie zrobił przez dobrych parę lat. I
          pewnikiem inacszej by śpiewał jakby mu viceprezesowstwo zaproponowali...
      • Gość: Bajki z Kaczolandu Re: "jako takie wyksztalcenie"? IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 08.01.07, 22:36
        Post "jana" to tylko kolejny dowod, iz obecnie
        nawet najwieksi ignoranci maja staly dostep
        do komputerow i do sieci...
    • Gość: Marek a ja zadam chwalcom balcerowicza jedno pytanie: IP: *.net.autocom.pl 08.01.07, 20:44
      czy nbp jest dla Polski, dla nas, czy też my, Polacy, żyjemy po to, aby NBPowi
      było dobrze? Balcerowicz WE WSZYSTKICH swoich prognozach się MYLIł (kto nie
      wierzy niech poczyta Michalkiewicza), a więc nie wierzę, aby w sprawie NBP i
      polityki monetarnej był geniuszem. To jest mały, uparty, zawistny człowieczek,
      pełen swojej chwały ....
      • Gość: gosc Re: a ja zadam chwalcom balcerowicza jedno pytani IP: *.cetelem.pl 08.01.07, 20:51
        ???
        na przyklad?
        a kim jest ów michalkiewicz?
        jakież on prognozy wysnuwal?
        • w11mil nie zrozumiales 08.01.07, 22:17
          Gość portalu: gosc napisał(a):
          > a kim jest ów michalkiewicz?
          > jakież on prognozy wysnuwal?

Michalkiweicz porownywal prognozy Balcerowicza z tym co sie dzialo naprawde
          • realista30 Re: nie zrozumiales 08.01.07, 22:27
            a ty zrozumiales. Czym innym jest przewidywanie co bedzie, czym innym komentowanie prognoz, gdy juz wszyscy wiedzieli co sie stalo. Ale, skoro uwazasz, ze to takie proste, to powiedz, jakie beda numery Lotto w nastepnym losowaniu. Pogadamy po losowaniu, jaki jestes magik. P.S. W razie watpliwosci pytaj Michalkiewicza.
            • w11mil Balcerowicz przewidywal i nigdy nie trafiał 08.01.07, 22:34
          • Gość: Bajki z Kaczolandu Re: nie zrozumiales... IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 08.01.07, 22:39
            Czy to ten sam "ekspert" Michalkiewicz, ktory od dawna
            produkuje pelne ksenofobii, ultra-nacjonalistyczne i
            antysemickie artykuliki?
            • w11mil to Gazecie Wyborczej tak o nim kłamali 08.01.07, 22:41
              Gość portalu: Bajki z Kaczolandu napisał(a):

> Czy to ten sam "ekspert" Michalkiewicz, ktory od dawna
              > produkuje pelne ksenofobii, ultra-nacjonalistyczne i
              > antysemickie artykuliki?
              • Gość: Bardman A propos Michalkiewicza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 00:34
                ten publicysta promujący liberalizm w gospodarce sprzeciwiał się takim filarom
                polityki gospodarczej PiSu jak:
                - sprawiedliwość społeczna - wg niego to okradanie jednych, żeby dać innym
                - promowanie eksportu poprzez sztuczne osłabianie waluty - dlaczego mamy robić
                dobrze grupie przedsiębiorców, skoro tracimy na tym płacąc więcej za import (a
                improtujemy np surowce strategiczne -ropa, gaz) i podwyższając koszt obsługi
                długu zagranicznego (na co musielibyśmy się wszyscy dorzucić z budżetu państwa).

Co nie zmienia faktu, że krytykował posunięcia Balcerowicza jako szefa NBP, jak
                również krytykował Alana Greenspana, który był pokazywany jako człowiek, który w
                podobnych sytuacjach podejmował odmienne decyzje niz Balcerowicz. Tak więc taka
                już chyba jest natura publicystów, zeby krytykować wszystko i wszystkich :)

Cytat z Michalkiewicza:
                "...Bo przecież Pan Jezus nie zalecał swoim uczniom i naśladowcom nacjonalizacji
                miłości bliźniego. Przeciwnie – w Ewangelii św. Mateusza jest przejmujący opis
                sceny Sądu Ostatecznego, kiedy Pan Jezus tłumaczy potępieńcom, dlaczego zostali
                potępieni.

Wcale nie dlatego, że np. oszukiwali na podatkach, tylko „byłem głodny, a nie
                nakarmiliście Mnie, byłem nagi, a nie przyodzialiście Mnie...” – i tak dalej.
                Nie za to, że nie głosowali za zasiłkami dla głodnych, finansowanymi z cudzego
                majątku, tylko – że nie dali głodnemu jeść z własnego majątku.

Gdyby Pan Jezus uważał, że najlepszym sposobem realizacji miłości bliźniego jest
                przymusowa redystrybucja dochodu narodowego poprzez budżet państwa, to chyba
                nikt nie ma wątpliwości, że starczyłoby Mu kompetencji, żeby nam to szczegółowo
                przedstawić? Skoro jednak tego nie zrobił, to może dlatego, że tak nie chciał, a
                nie – że nie potrafił? A dlaczego mógł nie chcieć?

Wyobraźmy sobie, że ubogi zwraca się do nas z następującą propozycją: ponieważ
                jestem uboższy od ciebie, to oddaj mi tu zaraz 10% twoich dochodów, bo jak nie,
                to pozbawię cię wolności. Uznalibyśmy to za próbę kradzieży zuchwałej, a może
                nawet rozboju, bo przecież groził nam użyciem przemocy.

Jeśli jednak nasz ubogi zrobi to samo, tyle że za pośrednictwem urzędnika
                państwowego, zaraz przestajemy uważać to za próbę rabunku, tylko za
                „sprawiedliwość społeczną”. A przecież kradzież nie przestaje być kradzieżą,
                jeśli w celu przywłaszczenia np. części cudzego dochodu sprawca wynajmie sobie
                pośrednika. Wydaje się zatem, że określenie „sprawiedliwość społeczna” to po
                prostu inna nazwa kradzieży."
                Całość: www.michalkiewicz.pl/ndz_2007-01-06b.php

Pozdrawiam
                • Gość: Michał Cały socjalizm to jedno, wielkie złodziejstwo!!! IP: 193.109.212.* 09.01.07, 16:37
                  > Wyobraźmy sobie, że ubogi zwraca się do nas z następującą propozycją: ponieważ
                  > jestem uboższy od ciebie, to oddaj mi tu zaraz 10% twoich dochodów, bo jak nie,
                  > to pozbawię cię wolności. Uznalibyśmy to za próbę kradzieży zuchwałej, a może
                  > nawet rozboju, bo przecież groził nam użyciem przemocy.
                  >
                  > Jeśli jednak nasz ubogi zrobi to samo, tyle że za pośrednictwem urzędnika
                  > państwowego, zaraz przestajemy uważać to za próbę rabunku, tylko za
                  > „sprawiedliwość społeczną”. A przecież kradzież nie przestaje być k
                  > radzieżą,
                  > jeśli w celu przywłaszczenia np. części cudzego dochodu sprawca wynajmie sobie
                  > pośrednika. Wydaje się zatem, że określenie „sprawiedliwość społeczna to po
                  > prostu inna nazwa kradzieży."

Dobre,

zgadzam sie w 100%!

M.

ps. Nie oznacza to, że nie mam serca!!! Zawsze wesprę biednego, głodnego
                  człowieka. Kilka razy mi się zdarzyło wejść z bezdomnym do sklepu i kupić
                  mu jedzenie. Ale zabieranie pieniędzy, żeby dać biedniejszemu, któremu nie
                  chciało się uczyć a teraz nie chce się pracować jako powiedzmy śmieciarz czy
                  "dystrybutor" :) ulotek bo ta praca urąga jego godności jest ZŁODZIEJSTWEM!!!

Wszędzie brak ludzi do pracy. Znaleźć fachowca od płytek jest niesamowicie
                  trudno. Trzeba czekać po 3 miesiące, a 15 % bezrobocia to skąd się bierze?
                  Cwaniak na cwaniaku w urzędach skarbowych. Pracują na czarno i biorą zasiłki.
                  NAJWAŻNIEJSZE JEST TO, ŻE TO NIE JEST ICH WINA. Jeżeli jest taka możliwość to
                  czemu tego nie robić. TO SYSTEM POMOCY JEST CHORY BO POMAGA NIE POTRZEBUJĄCYM
                  ALE CWANIAKOM. Uważam, że pomagać się powinno tylko bezdomnym i nie mającym co
                  jeść. A nie tym co mają czarno biały telewizor!!! I pomoc nie powinna polegać na
                  samym daniu im jedzenia ale na pomocy w nauce zawodu i znalezieniu pracy!!!!

No ale po co. Lepiej dać pijakowi becikowe!!!
                  • Gość: Michał Re: Cały socjalizm to jedno, wielkie złodziejstwo IP: 193.109.212.* 09.01.07, 16:38
                    > Cwaniak na cwaniaku w urzędach skarbowych.

Miało być w urzędach pracy :)
                  • Gość: Bardman Re: Cały socjalizm to jedno, wielkie złodziejstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 17:49
                    Dramat wielu ludzi polega na tym, że nie potrafili odnaleźć się w nowej
                    rzeczywistości, gdyż całe życie spędzili w socjaliźmie i po prostu nie mieli
                    gdzie się tego uczyć. Zaczęło się szukanie winnego, nie bacząc na to, że
                    socjalizm był tak nieefektywny, że sami komuniści stwierdzili, że trzeba z nim
                    skończyć, stąd ustawa Wilczka i tworzenie spółek kapitałowych przez
                    funkcjonariuszy komunistycznych.

Inna sprawa, że wielu z tych bezrobotnych przycwaniaczyło, bo zobaczyli, ze w
                    nowym ustroju też da się wygodnie żyć nie pracując legalnie i stąd mamy te 15%
                    bezrobocia. Najgorzej, że wielu z nich nadal wpaja swoim dzieciom to samo, czego
                    uczyli się od swoich rodziców: "czy się stoi, czy się leży...".
      • jaza01 Re: a ja zadam chwalcom balcerowicza jedno pytani 08.01.07, 21:42
        jestes czlowieku glupi i lepiej wypowiedz sie w radiu maryja u boku
        Leppera.Tacy glupcy jak Ty zafundowali nam taki rzad i takiego prezydenta.Kwa
        Kwa.
        • w11mil Twoja argumentacja jest bardzo słaba 08.01.07, 22:18
          jaza01 napisała:

> jestes czlowieku glupi i lepiej wypowiedz sie w radiu maryja u boku
          > Leppera.Tacy glupcy jak
        • Gość: Anty-POlip Kwa Kwach byl lepszy? Chyba po pijaku w Charkowie! IP: *.treustrasse.xdsl-line.inode.at 10.01.07, 17:09
      • realista30 Re: a ja zadam chwalcom balcerowicza jedno pytani 08.01.07, 22:21
        Nie chcem, ale muszem odpowiedziec na taka prowokacje. Gdyby Balcerowicz sie mylil, to do tej pory kupowalbym mieso przez pania Hanie z administracji w sklepie z odzywkami dla niemowlat, oczywiscie na kartki. Michalkiewicz jest antysemita i chocby z tego powodu nalezy mu sie kopwass. A tak powaznie, to czego dokonal Michalkiewicz ? Bo chyba trzeba byloby uzyc skali logarytmicznej, zeby wobec Balcerowicza Michalkiewicz pojawil sie jako punkt. Ja akurat za Balcerowiczem osobiscie nie przepadam, bo uzdrowienie sytuacji w sluzbie zdrowia a zatem i moich finansow, nie bylo najlepiej wykonane (jesli w ogole). To jednak nie zmienia mojej opinii, ze dla POLSKI zrobil cos, co mozna porownac chyba z reforma Grabskiego (uwaga - nie jestem ekonomista, ale mam tzw. odczucia). Zanim wiec zaczniecie kogokolwiek ganic czy chwalic za cokolwiek, przypomnijcie sobie, czy znacie sie na tym, co chcecie oceniac.Pzdr
        • w11mil kapitalizm obywa sie bez Wielkich Przywódców 08.01.07, 22:26
          realista30 napisał:
          >Gdyby Balcerowicz sie mylil, to do tej pory kupowalbym mieso przez pania Hanie
        • Gość: chwilunia A co miał Balcerowicz wspólnego ze służbą zdrowia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 10:27
          > Ja akurat za Balcerowiczem osobiscie nie przepadam, bo uzdrowienie sytuacji w sluzbie zdrowia a zatem i moich finansow, nie bylo najlepiej wykonane (jesli w ogole)

Czyżby mnie coś ominęło? Balcerowicz w służbie zdrowia?
      • Gość: Bardman Re: a ja zadam chwalcom balcerowicza jedno pytani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 00:00
        A ja odsyłam Pana do ostatniego wywiadu z prezydentem Kaczyńskim w TVP1, który
        co powiedział?
        1. że boi się przegrzania gospodarki (czyli, że niedługo to może nastąpić)
        2. że martwi go nadmierna konsumpcja na kredyt
        3. Powiedział: "Uważam, że należy dostosowywać politykę pieniężną do konkretnej
        sytuacji" - czyli nie jest to już nawoływanie do obniżki stóp.
        gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,69866,3832447.html
        Albo ma teraz lepszych doradców, albo sam się dokształcił z makroekonomii.
        Tak czy siak powtórzył to samo, co powtarzał Balcerowicz, że nie można w
        nieskończoność udzielać kredytów każdemu, kto tylko ma na to ochotę, bo to w
        efekcie może zagrozić poważnym załamaniem gospodarki i utratą zaufania do pieniądza.
        Balcerowicz na pewno wielokrotnie mylił się jak każdy człowiek, a jego reformy
        dotknęły ogromne rzesze Polaków, którzy nie byli mentalnie przygotowani na
        "terapię szokową". Jednak z prezesury NBP wywiązywał się bardzo dobrze,
        zdobywając uznanie na świecie. A przecież SB nie ma wpływu na zagranicznych
        ekonomistów.

Tymczasem do tez Mecha z ostrożnością podchodzi każdy przeciętny student
        ekonomii. Oby tacy ludzie jak ten pan mieli jak najmniejszy wpływ na politykę
        gospodarczą. A widać, że PiS ma w zanadrzu całkiem sensownych ekonomistów, jak
        np. Kluza, może tylko za mało im ufa, albo boi się, że mogą zdobyć zbyt dużą
        popularność.

P.S. od Pańskiego stwierdzenia o roli NBP jest tylko krok do cytatu z Wrzodaka:
        "Prawa ekonomii nie są prawami przyrody, człowiek je ustanowił i człowiek może
        je zmieniać"
        Pozdrawiam
        • dersky Re: a ja zadam chwalcom balcerowicza jedno pytani 10.01.07, 14:22
          > P.S. od Pańskiego stwierdzenia o roli NBP jest tylko krok do cytatu z Wrzodaka:
          > "Prawa ekonomii nie są prawami przyrody, człowiek je ustanowił i człowiek może
          > je zmieniać"

No to jest cytat stulecia, powinni złotymi zgłoskami go wyryć na grobie
          Wrzodaka, żeby przyszłe pokolenia wiedziały, że takiego myśliciela zrodziła ta
          polska ziemia.
      • Gość: leming Re: a ja zadam chwalcom balcerowicza jedno pytani IP: *.aster.pl 09.01.07, 00:48
        Sam sobie czytaj Michalkiewicza. Przeciez to idiota, jakich malo. Chociaz Mech
        glupszy, to fakt...
      • gszatek Re: a ja zadam chwalcom balcerowicza jedno pytani 09.01.07, 09:04
        Otóż NBP jest dla Polski i Polaków, a nie Kaczyńskich, Kwaśniewskich czy
        Wałęsy,ale tak jakoś się złożyło że z tej grupy pojęli to tylko ci ostatni z
        wymienionych. Stabilny pieniądz cieszący się zaufaniem obywateli i niska
        inflacja (inflacja to m.in. okradanie obywateli - pamiętaj, że płacą Ci z dołu)
        to we współczesnej ekonomii warunki wzrostu gospodarczego,który jest w stanie
        utrzymać się sam, a nie za pomocą zaklęć czy modłów KK lub RM. To PRZDE
        WSZYSTKIM Balcerowicz dokonał, tego że wielu Polaków to dziś rozumie (a za
        komuny nie kumał tego prawie nikt poza akademikami). To również Balcerowicz
        samodzielnie przyczynił się do dzisiejszej niskiej inflacji i wzrostu
        gospodarczego. Dzięki p.B różnica w realnych % pomiędzy Polską a UE wynosi dziś
        0,5% a kilka lat temu wynosiła ze 20 razy więcej. Kilkukrotnie się mylił,
        choćby w sprawie niedoszacowanie deficytu budżetowego (i to źle bo był
        nadmiernym optymistą, a to wielki grzech), również w sprawie inflacji (ale to
        mniej niebezpieczne bo wówczas w RPP jego poglądy i tak były wśród mniejszości -
        tych bardziej gołębich). Dzięki p. B Polska miała w całej ostatniej dekadzie
        lepszą politykę monetarną niż znacznie lepiej ustawione pod tym względem Czechy
        czy Węgry, a dzięki temu i lepsze dziś wyniki. Z chęcią Marku z Tobą
        podyskutuję pod warunkiem, że zależy Ci na dyskusji a nie na lżeniu. Chciałbym
        Ci również zwrócić uwagę na fakt, że w zachodnim świecie nie ma dziś bardziej
        szanowanego polskiego ekonomisty (mówi się o nim nawet intelektualista) niż p. B
      • kmdzidzia Re: a ja zadam chwalcom balcerowicza jedno pytani 09.01.07, 15:40
        kogo ty ignorancie przytaczasz? michalkiewicza?
        a co on wie o ekonomii?
        kurna - tyle co nic...
        jakiś beznadziejny redaktorzyna
      • Gość: Michnikowszczyzna Re: a ja zadam chwalcom balcerowicza jedno pytani IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.07, 09:33
        Michalkiewicz wie lepiej w końcu jest ...

a właściwie to kim on w ogóle jest? :>
    • Gość: Robert W końcu Balcerowicz oszołom odchodzi IP: *.marsoft.net 08.01.07, 20:57
      W końcu Balcerowicz odchodzi odkąd przyszedł do rządu Buzka najgorszy okres dla
      Polski. Już obecny prezydent łodzi mówił (jak Balcerowicz zaczął rządzić za
      czasów Buzka) że jego polityka doprowadzi do 3 milionów bezrobotnych. I
      doprowadziła po 2 latach do takiego wyniku. Dziękujemy za Skrzypka
      • Gość: zzz Robuś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 22:29
        głupiś, strasznie głupiś...
        Najgorszy okres dla Polski? Nie rozśmieszaj mnie :-)
        • w11mil przeczytaj ten link 08.01.07, 22:33
          gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,37397,3828638.html
          potem sprawdz co mial w swoich kompetencjach Balcerowicz
          a potem napisz cos ojego geniuszu
          • Gość: powiedz_to_koniowi Re: przeczytaj ten link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 23:29
            ha ha!
            Użycie tego artykułu (o UOKiK) jako argumentu przeciw Balcerowiczowi dużo o tobie mówi!

Tutaj masz kolejne artykuły świadczące przeciwko niemu:
            gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33182,3837105.html
            nie zapominajmy też o tym:
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3835105.html
            a tu Balcerowicz zawalił na całej linii:
            miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35622,186000.html

• Gość: Bardman I od tego jest właśnie UOKiK a nie NBP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 00:08
      • realista30 Re: W końcu Balcerowicz oszołom odchodzi 08.01.07, 22:39
        Jeszcze zaplaczesz przez tego Skrzypka. Skutki beda znacznie szybciej i znacznie bardziej wymierne niz w przypadku zupelnie bezmyslnych wypowiedzi pani sfotygowanej, ktore szkodza dyskretnie i w dluzszym czasie. Dzizas, jak mozna byc zaslepionym, jak bezmyslnym, jak niezorientowanym w sprawach o ktorych sie mowi ???????? Ja nie jestem malarzem, to i nic nie mowie nic o malowaniu, to samo z energetyka, hutnictwem, ekonomia, kosmologia itd Ale nawet nie wiedzac nic o wymienionych dziedzinach, mam pojecie o elementarnych zasadach dyskusji z ktorych pierwsza dopuszcza do dyskusji ludzi, ktorzy cos wiedza o temacie rozmowy, druga nakazuje wysluchanie innych zanim zabierze sie glos, a trzecia obliguje do kulturalnego zachowania. Historia swiata upstrzona jest histerykami, ktorzy chca go zmieniac nie zwracajac uwagi na fakt, ze niezaleznie od stopnia histerii nie jest mozliwe stworzenie innego swiata. Zle skonczyli. I swiatu, ktory chcieli zmieniac tez sie czknelo. Podsumowujac - troche szacunku, a co tam troche - szacunku, dla ludzi, ktorzy cos wiedza. Osly nigdy nic nie stworzyly.
        • yuki93 Re: W końcu Balcerowicz oszołom odchodzi 09.01.07, 09:56
          mądrze gada, dać mu piwa :)

niestety tak to jest kiedy komuś się nie wiedzie to szuka kozła ofiarnego
          (oczywiście kogoś innego niż siebie) - posłuchał taki kiedyś w telewizji
          "Balcerowicz musi odejść" i od razu znalazł odpowiedni cel
        • megasceptyk O właśnie, doklejam się. Bardzo zwięźle to ująłeś. 09.01.07, 10:32
          ...
    • Gość: Dobra rada Najwyższe stanowiska w polskiej IP: 80.50.255.* 08.01.07, 21:03
      polityce powinni objąć Irlandczycy,oni wiedzą jak prowadzi się politykę,która z
      biednego rolniczego kraju zrobiła najbogatszy kraj w UE.Zobaczcie jakiej
      narodowości są trenerzy reprezentacji piłkarskiej i siatkarskiej,i jakie mają
      wyniki,a "nasz" polski premier i prezydent głównego winowajcę widzą w mitycznych
      WSI i szarej sieci,ciekawe co mówią politycy estońscy mając u ciebie 30%
      mniejszość rosyjką i wzrost gospodarczy w okolicach 10%.
      • Gość: he he [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 21:20
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • jaza01 Kaczory graja na Skrzyp.....ku. 08.01.07, 21:21
      zobaczymy jak wyjdzie ta gra,sadzac po spiewie hymnu raczej sluchu nie maja i
      chyba nie bedzie to HIT.Jezeli juz to bardzo zly.
    • Gość: Marek Na uczelniach się z nich śmieją :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 21:39
      Mam wykłady na znanej polskiej uczelni ekonomicznej i chyba nie ma profesora,
      który nie śmiałby się z tej całej ekipy i ich rządów. To nie jest przypadek - to
      są po prostu niszczyciele polskiej gospodarki.
      • jaza01 Re: Na uczelniach się z nich śmieją :))) 08.01.07, 21:44
        wierze i popieram,smiechu warte.
      • w11mil z czego znani sa ci polscy profesorowie? 08.01.07, 22:15
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Mam wykłady na znanej polskiej uczelni ekonomicznej i chyba nie ma profesora,
      • realista30 Re: Na uczelniach się z nich śmieją :))) 08.01.07, 22:43
        Byle gamon, ktory dostaje kase z Rejonowego Urzedu Pracy uwaza, ze ma prawo krytykowac ekonomistow. Jak mozna oceniac kogos, gdy ma sie samemu zerowy dorobek ? Dlaczego wsrod tylu polskich kierowcow nie ma zadnego, chcacego pouczac Kubice jak jezdzic ?
      • yuki93 Re: Na uczelniach się z nich śmieją :))) 09.01.07, 10:00
        tu się niestety nie można śmiać - trzeba płakać albo emigrować
    • w11mil głowny ekonomista Polskiej Rady Biznesu 08.01.07, 22:12
      PRB jest stowarzyszeniem - rola "głownego ekonomisty Polskiej Rady Biznesu"
      wydaje sie byc nieco zagadkowa - prawdopodobnie ten pan jest odpowiedzialny za
      zbieranie skladek
      • Gość: yeellow Re: głowny ekonomista Polskiej Rady Biznesu IP: *.187-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 08.01.07, 22:31
        Ty natomiast nie prawdopodobnie, ale na pewno, wiesz bardzo niewiele.
        • w11mil czym sie zajmuje "głowny ekonomista" w Polskiej 08.01.07, 22:42
          Radzie Biznesu

Gość portalu: yeellow napisał(a):
          > Ty natomiast nie prawdopodobnie, ale na pewno, wiesz bardzo niewiele.
      • Gość: Plavcik Re: głowny ekonomista Polskiej Rady Biznesu IP: *.aster.pl 08.01.07, 22:34
        Czlowieku! Przeczytaj choc 1 zdanie tego goscia i sproboj sklecic cos chocby w
        polowie rownie madrego. Czy myslisz ze gdyby taki gosc przeczytal co napisal w
        Sejmie to ktokolwiek z Kaczystanu cos z tego zrozumial??? Pewnie podobnie jak
        Ty nie.:-(

Polska Rada Biznesu rzeczywiscie jest stowarzyszeniem.... niezaleznym i
        zrzeszajacym fachowcow, praktykow biznesu, przedsiebiorcow, ludzi z ogromnym
        doswiadczeniem i wyksztalceniem, setki firm i korporacji promujacych
        inteligentne rozwiazania i promujacych rozwoj biznesu w Polsce. Sluchajacych
        politykow i "fachowcow" z klucza politycznego i probujacych uchwycic jakis sens
        proponowanych przez nich rozwiazan.

Wlasnie po to czasami warto przeczytac tekst kogos z takiego kragu, kogos spoza
        okienka TVP1 obrazujacy na przykladzie wlasnych wypowiedzi (w tym przypadku
        Mecha) bezsens i populistyczne pustoslowie tak szeroko promowane potem przez
        Jarka, brata, kota i swite. Przeczytac ..... i jeszcze zrozumiec.

Troche pokory plsssss
        • w11mil harmonizacja nie jest tozsama z optymalizacją 08.01.07, 22:39
          "("Konieczność harmonizacji polskiej polityki pieniężnej i fiskalnej" -
          rozumiem, że autorowi szło o optymalizację,"

Gość portalu: Plavcik napisał(a):
          > Czlowieku! Przeczytaj choc 1 zdanie tego goscia
          • Gość: yeellow Re: harmonizacja nie jest tozsama z optymalizacją IP: *.187-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 08.01.07, 22:56
            no, wlasnie, nawet Ty rozumiesz, ze to nie to samo ;-).
        • realista30 Re: głowny ekonomista Polskiej Rady Biznesu 08.01.07, 22:57
          Oj naiwny, naiwny, naiwny ...... Polacy dzialaja dopiero wtedy, gdy maja noz na gardle. Afera goni afere, nawet w 4rp, malo tego, bedzie tego wiecej. Nie mam na mysli abp, ale wyznaczanie politykow do zajmowania stanowisk merytorycznych np. Skrzypek itd. A poparcie dla PiS sztywne jak drut. No i dobrze. Niech bedzie. Gierek tez chcial dobrze. I tez korzystal z kasy Zachodu. Ale nawet wtedy, gdy maja noz na gardle, wcale nie jestem pewien, ze dokonaja racjonalnego wyboru.
          • w11mil podaj jakis przyklad afery 08.01.07, 22:58
            napisał:
            > Afera goni afere, nawet w 4rp,
            • zeus75 Re: podaj jakis przyklad afery 09.01.07, 15:55
              Skrzypek na prezesa NBP!!!!!!!!!!
    • w11mil za najdrozsze w Europie uslugi bankowe odpowiada 08.01.07, 22:37
      Balcerowicz

kompetencje NBP:
      "2) nadzorowanie banków w zakresie przestrzegania ustaw, statutu i innych
      przepisów prawa oraz obowiązujących je norm finansowych.
      • Gość: yeellow Re: za najdrozsze w Europie uslugi bankowe odpowi IP: *.187-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 08.01.07, 23:08
        chyba nie wiesz, ze Skrzypek jest po prezesa najwiekszego polskiego banku
        detalicznego ;-) Mogl ceny obnizac :)
        • w11mil firmy prywatne daza do zysku - Balcerowicz 08.01.07, 23:17
          mial pilnowac aby nie przeginały

Gość portalu: yeellow napisał(a):
          > chyba nie wiesz, ze Skrzypek jest po prezesa najwiekszego polskiego banku
          > detalicznego ;-) Mogl ceny obnizac :)
          • Gość: yeellow Skrzypek przegial? PKOBP nie jest prywatny ;-P IP: *.187-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 08.01.07, 23:26
            • w11mil Balcerowicz wykazal sie nieudolnoscia na tym stano 08.01.07, 23:45
              wisku - w efekcie mamy najdrozsze uslugi bankowe w Europie
              • Gość: leming Re: Balcerowicz wykazal sie nieudolnoscia na tym IP: *.aster.pl 09.01.07, 00:53
                > mamy najdrozsze uslugi bankowe w Europie

Zwykle klamstwo. Szkoda czasu na dyskusje.
              • puch4cz Re: Balcerowicz wykazal sie nieudolnoscia na tym 09.01.07, 03:45
                Balcerowicz jest uznany na świecie przez wielu ekspertów, ale oni w końcu się
                nie znają... nie to, co losowy nick z forum, prawda?
                • noelkabat Re:Mach sie wykazal, a Skrzypek dopiero sie wykaze 09.01.07, 05:17
                  Ludzie ratujcie swoje pieniadze: groza nadchodzi. Nasz dziennik staje sie
                  polskim The Economist'em mianowac Rydzyka na doradce Skrzypka.
      • Gość: grosz-ek Re: za najdrozsze w Europie uslugi bankowe odpowi IP: *.merinet.pl 10.01.07, 20:24
        Balcerowicz - jako szef NBP - nie miał i nie ma wpływu na poziom cen usług
        bankowych. Od tego sa inne urzędu, szczególnie UOKiK (vide - ostatnio ukarana
        zmowa 24 banków).
    • Gość: pawel-l Michalkiewicz raz jeszcze IP: 81.210.17.* 09.01.07, 08:26
      Z Michalkiewicza lubię najbardziej poniższy fragment. Zdaje się że on doskonale
      pasuje do niektórych dyskutantów:

A przecież jest różnica, czy człowiek dysponuje swobodnie zaledwie 15
      procentami dochodu, jaki wytwarza, jak to ma miejsce właśnie w tzw. III
      Rzeczypospolitej, czy, dajmy na to, 80-cioma. Nasi okupanci, wspólnie i w
      porozumieniu tworzący organizację nazywaną „III Rzeczypospolitą”, dopuszczając
      się oszustw, dezinformacji i manipulacji, zwłaszcza podczas tzw. „kampanii
      wyborczych”, doprowadzają ludzi do stanu intelektualnej, a potem i fizycznej
      bezbronności. Otumanieni w ten sposób obywatele powierzają naszym okupantom
      misję zarządzania sektorem publicznym. Nasi okupanci wykorzystują tę
      łatwowierność, przymusowe położenie oraz stosunek zależności, by natychmiast
      sprzeniewierzyć się swojemu mandatowi w ten sposób, że powiększają sektor
      publiczny, poddając rozstrzygnięciom władczym dziedziny regulowane dotychczas
      samodzielnie lub umownie, a następnie zawłaszczają coraz to większą część
      dochodu obywateli, nadając tym oszukańczym i rabunkowym działaniom pozory
      legalności przy pomocy ceremonii nazywanych „procesem ustawodawczym”
      lub „głosowaniem”, co wymaga organizacji, a więc podziału ról i hierarchii.
      Następnie w celu osiągnięcia korzyści majątkowych stosują zastraszenie i
      przemoc, podżegając do tych czynności osoby trzecie, którym oddają nieznaczną
      część uzyskanych w ten sposób łupów.
      • Gość: oracz betonu Re: Michalkiewicz raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 15:34
        No to teraz okupantem jest PiS. Otumanił ludzi aby " natychmiast sprzeniewierzyć się swojemu mandatowi w ten sposób, że powiększają sektor
        > publiczny, poddając rozstrzygnięciom władczym dziedziny regulowane dotychczas
        > samodzielnie lub umownie, a następnie zawłaszczają coraz to większą część
        > dochodu obywateli, nadając tym oszukańczym i rabunkowym działaniom pozory
        > legalności przy pomocy ceremonii nazywanych „procesem ustawodawczym”

tralala, po polu zając .... biegnie
    • ponury_drwiacy_szyderca Mech to PiSowska gnida a nie ekonomista 09.01.07, 09:08
    • Gość: cwok Re: pomylony adresat IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.07, 09:45
      > dobrze że
      > odłożyłem trochę grosza na czarną godzinę,bo raczej różowo to nie będzie.

niestety, ale dzialania prezesa pewnie spowoduja wieksza inflacje,
      wiec lepiej zamien te grosze na centy poki jeszcze czas
    • janfranciszek Pisowskie buractwo kwitnie 09.01.07, 10:10
      Kaczory propagują komunistyczne "mierny ale wierny".
    • mobisek Nie odkładać grosza 09.01.07, 10:19
      Gość portalu: bq napisał(a):

> Wygląda na to, że wkrótce się zajmie; dobrze że
      > odłożyłem trochę grosza na czarną godzinę,bo raczej różowo to nie będzie.

Sugerowałbym zainwestowanie pieniążków w coś trwalszego, gdyż dzięki p.
      Skrzypkowi to "trochę grosza" może zamienić się w bezwartościowe śmieci.
      • Gość: Tomek Mech, tak trzymac IP: *.wolomin.net 09.01.07, 13:30
        Musze zamienic troche euro na zlotowki, a kurs jest fatalny. Zreszta juz od
        czasow kazia wszystko-znajacego mowicie o potrzebie obnizenia kursu
    • Gość: leming Adres? Apel! IP: *.aster.pl 09.01.07, 14:39
      Po polsku nie "adres", tylko "apel". Chyba ze lubi pan popadac w archaizmy...
      Ale poza tym duze brawa za tekst.
      A kaczynskim oszolomom zycze zrozumienia.
    • Gość: Elroy Oczekiwania inflacyjne a stopy procentowe... IP: *.RIC.Berkeley.EDU 12.01.07, 06:36
      Ekonomie studiuje od roku, ale w wywodzie autora cos mi nie gra:

"Jak, obniżając te stopy, wpłynąć można na redukcję kosztów obsługi długu, skoro rynkowe stopy (rentowność obligacji) pozostają pod wpływem OCZEKIWAN INFLACYJNYCH, prognoz wzrostu gospodarczego oraz rosnących potrzeb pożyczkowych, to pozostać już musi tajemnicą pana Mecha."

Nie pasuja mi oczekiwania inflacyjne wplywajace na rentownosc obligacji. Wedlug podrecznika "Macroeconomics" Oliviera Blancharda (MIT), rentowanosc obligacji jest zalezna jedynie od nominalnej stopy procentowej. Od realnej stopy procentowej (nominalna minus inflacja) zalezy zas rentownosc inwestycji. Wedlug Blancharda, kupujac obligacje kierujemy sie prosta decyzja: trzymanie gotowki przynoszacej 0% dochodu, albo zakup obligacji, ktory jakowys dochod zawsze przynosi - inflacja nie ma tu nic do rzeczy.

Czy jest to uproszczenie na potrzeby kursu podstawowego z makroekonomii? Czy ktos moze mi wyjasnic?

Bo do mnie to zalozenie nigdy do konca nie trafialo...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka