Dodaj do ulubionych

"Pakiet Kluski" ułatwi działalność gospodarczą

19.03.07, 12:07
Raczej kluchy. Niestrawnej.
Obserwuj wątek
    • mintaj4 ciekawe co 19.03.07, 12:12
      z tych tak zwnaych ułatwień będzie. kurcze juz się boję
      • Gość: szkoda_czekac Kiedy limit obrotów do VAT na poziomie 50tys euro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 12:31
        W Czechach jest limit obrotów przy ktorych firma może być nievatowcem na poziomie 35 tys euro - da sie. U nas jest to 10 tys euro czyli 38 000zł.
        W małych firmach duża cześć to praca a nie materiały dlatego VAT w tych firmach to de facto podatek dochodowy. Limit 38 tys zł jest smiechu warty bo jak tu zarobić 100 000zł skoro firma może miec całych obrotoów 38 tys?
        Tu nie bedzie lepiej - ja sam przenosze firmę do Czech właśnie. Szkoda czekac az sie tu coś zmieni za 100 lat, jak zrozumieją. Pozdrawiam
        p.s. Moze ktos zna państwo UE gdzie limit jest jeszcze wyższy niz w Czechach?
        • Gość: tomasso Re: Kiedy limit obrotów do VAT na poziomie 50tys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 14:34
          Irlandia, limit - 55 000 euro (nie dotyczy usług)
          • znajomy_jennifer_lopez Pustosłowie, obietnice i hasła 19.03.07, 15:35
            Wciąż to samo, wciąż obiecują. Na dodatek jak już coś robią to dolewają oliwy do ognia:
            - chora podaż mieszkań, PiS zwieksza popyt (dopłaty do kredytów mieszkaniowych)
            - wzrost PKB, zwiekszenie ilosci miejsc pracy (czyli wiecej podatkow a mniej trzeba wydać na zasiłki dla bezrobot.) - ale PiS potrafi: zwieksza wydatki państwa na zasiłki+dotacja do ZUS+koszty urzędów (tylko dzieki dużo wyzszym wpływom podatk. udaje sie utrzymać tzw "kotwice" - ktora oznacza ze w czasie superwzrostu gosp. wydajemy 30mld wiecej niz zbieramy. To kiedy budzet bedzie wydawal mniej? W czasie recesji jak bedzie potrzebna wieksza kasa na kuroniówki i zasiłki?
            - skłądka ZUS? Kosmetyczna obniżka (i to tylko w ujęciu procentowym, nominalnym mimimalnie - dzieki wzrostowi PKB i płac sumwa składek (wartościowo) rośnie)
            - rolnicy, hutnicy, kolejarze i faceci bez honoru - górnicy - wciąż uprzywilejowani.
            Wciąz dopłacamy do ich rent emerytur, za policje, szkołe wojsko płacą mieszczuchy - rolnik swieta krowa, podatków nie płaci.

itd itd

Nie wierze że PiS coś zmieni na lepsze. Co najwyzej tak poprawią ze bedzie jeszcze gorzej
            • Gość: Grzesiek Re: Pustosłowie, obietnice i hasła IP: *.edin-b-1.access.uk.tiscali.com 19.03.07, 16:07
              i skoncza tak jak zwykle bo niestety brakuje im kadr i wiedzy. Od poltora roku
              mieli czas zeby zaczac reformy i nic nie zrobili. Teraz tez nic nie zrobia.
              • trasat Re: Pustosłowie, obietnice i hasła 19.03.07, 16:20
                Na razie poinformowali, po prawie dwóch latach rządzenia, że mają zamiar
                zrobić. Bo przecież nie ma nawet uchwał Rady Ministrów, nie mówic o ustawach. A
                szyld pana Kluski tez jest śmieszny. Facet który zrobił wielki majątek na
                lukach prawnych w latach 90-tych, a później wymknął sie oskarżeniom, za które
                inni w podobnych warunkach zostali skutecznie skazani, teraz jest symbolem
                czystości w biznesie.
                • Gość: ha ha ha słyszeliście Olejniczaka? dobrze im przypomniał!!! IP: *.gdynia.mm.pl 19.03.07, 16:27
                  • Gość: re Re: słyszeliście Olejniczaka? dobrze im przypomni IP: *.gdynia.mm.pl 19.03.07, 16:33
                    rok opóźnienia (ustawa przyjęta za SLD) i utrudnienia wprowadzone przez PiS
                    • Gość: Rewolucjonista Pakiet prorodzinny Gilowskiej już działa IP: *.netland.gda.pl 19.03.07, 16:42
                      Właśnie dowiedziałem się, że moja synowa z tytułu zwolnień lekarskich przy
                      zagrozonej ciąży i urodzenia drugiego dziecka nie otrzyma ani grosza z 13-tej
                      pensji za 2006 rok. Taką regulację prawną wprowadziła Szanowna Pani Minister
                      Gilowska, jak rozumiem w ramach jakiegoś pakietu prorodzinnego - nazwijmy go
                      pakietem prorodzinnym Gilowskiej. Trzy lata temu przy urodzinach pierwszego
                      dziecka, w analogicznej sytuacji, ten wstrętny komuch i krwiopijca Belka
                      wypłacił przysługującą jej część 13-tki.
                      • Gość: :)) ciekawe ile jeszcze 'usprawnili' to są komuniści IP: *.gdynia.mm.pl 19.03.07, 16:46
                        prawdziwi - kompletnie bezmyślni
            • niestaly_czytelnik Co za zacietrzewienie GW 19.03.07, 16:10
              Oni już chyba samych siebie przeszli w zacietrzewieniu: umieścić w notce dwa
              razy ten sam akapit marudnego jak zawsze olejniczaka: "SLD: premier wprowadza w
              błąd przedsiębiorców".

Ale żeby linka dać na czołówkę to nie. No bo jak to - ewidentny sukces rządu
              reklamować? Ale ludzie to wszystko widzą. I sukces murowany. Podobnie jak
              sukces Radia Maryja, którego bez nienawiści GW by nie było.
              • j_mat Re: Co za zacietrzewienie GW 20.03.07, 14:37
                niestaly_czytelnik napisał:

> Oni już chyba samych siebie przeszli w zacietrzewieniu: umieścić w notce dwa
                > razy ten sam akapit marudnego jak zawsze olejniczaka: "SLD: premier wprowadza
                w
                >
                > błąd przedsiębiorców".
                >
                > Ale żeby linka dać na czołówkę to nie. No bo jak to - ewidentny sukces rządu
                > reklamować? Ale ludzie to wszystko widzą. I sukces murowany. Podobnie jak
                > sukces Radia Maryja, którego bez nienawiści GW by nie było.
                >

Radyjo pozostałoby w swojej egzotycznej niszy (tam, gdzie jego miejsce) gdyby
                PiS nie zrobił z niego oficjalnej tuby rządowej, aby wykorzystać tkwiący tam
                potężny - a jakże do tej pory mało wykorzystany - ładunek "wściekłej i
                histerycznej" (jak lubi powtarzać wasz premier) nienawiści właśnie.
        • Gość: gosć Re: Kiedy limit obrotów do VAT na poziomie 50tys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 20:00
          Gość portalu: szkoda_czekac napisał(a):

> W Czechach jest limit obrotów przy ktorych firma może być nievatowcem na poziom
          > ie 35 tys euro - da sie. U nas jest to 10 tys euro czyli 38 000zł.

A czytałeś o nowej ustawie o VAT, nad którą Sejm ma głosować w kwietniu (i
          pewnie przegłosuje)? To dopiero będzie sajgon!!!
      • Gość: Pio A moim zdaniem to wstęp do poprawy gospodarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 13:13
        Nie popieram kaczorów ale to akurat trzeba im zapisać na plus. Podczas gdy
        poprzednie rządy tylko "rozdymały" biurokrację, zniechęcając tym młodych,
        ambitnych ludzi do prowadzenia własnej działalności gospodarczej, pakiet Kluski
        stara się to zdecydowanie uprościć. Chyba, że wolicie żeby potencjalni
        przedsiębiorcy, zamiast pchać naszą kulawą gospodarkę, wyjeżdżali na zachód
        napędzać i tak już sprawnie funkcjonujące gospodarki Niemiec, Francji czy WB? A
        uproszczony system podatkowy i podniesiony próg dla Vatowców to będzie następny
        krok w przód, może za PiSu, może za Platformy.

PS. Czyżby pomysł stanął panom redaktorom w gardle? Nie można tej informacji dać
        do głównego działu? :)
        • swoboda_t Re: A moim zdaniem to wstęp do poprawy gospodarki 19.03.07, 13:36
          Chcesz im zap[isać na plus to, że wyrzucili prawie gotowe rpzepisy do kosza,
          żeby w zamian napisać swoje, praktycznie identyczne i przy okazji opóźnić
          wprowadzenie zmian o ok. rok?? Doprawdy osiagnięcie! Z ograniczaniem
          biurokracji to jak dotąd też nieprawda - lidczba instytucji kontrolnych i
          represyjność aparatu wzrosły, nie zmalały. PiS obiecuje, ciagle obiecuje i
          snuje plany na rok 2010, 2013 itp.
          • Gość: kiks11 Re: A moim zdaniem to wstęp do poprawy gospodarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 14:46
            a gdzie się ma pis spieszyć? Przecież oni są przekonani, że będą rządzić przez
            najbliższe 20 lat albo i dłużej.
            A swoja drogą, to ja też chcę panu premierowi przekazać pakiet zmian w ustawach
            gospodarczych. W czym jestem gorszy od kluski? Też miałem pierepałki z UKS-em i
            do tego jeszcze wygrałem, IIIRP chciała mnie zniszczyć, ale się nie dałem,
            jestem weteranem!!! Proszęo order Orła Białego i uścisk dłoni prezesa.
          • Gość: zwolennik Komuchy na Sybir IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 16:44
            Komuchy miały 60 lat czasu psucia prawa,dajcie kaczorom spokój,powoli bedzie
            lepiej.
            Według mnie osiągnięcia PiS:
            I -likwidacja korporacji prawniczych(współczesne zniewolenie po 1989r.)
            II- likwidacja przestępców wsród
            sędziów,prokuratorów,policji,adwokatów,notariuszy,radców prawnych i komorników
            (wymieniam po koleii bo to srodowisko samo sie nie potrafioczyścić)
            III-likwidacja licencji (posrednictwa nieruchomosci i zarzadczych nieruch.
            IV- likwidacja SB-ekow w administracji,szkolnictwie
            Porażka
            rozbudowa administracji zamiast informatyzowania zarządzania na szczeblu rządu
            jak i niższych
        • trasat Re: A moim zdaniem to wstęp do poprawy gospodarki 19.03.07, 16:26
          Problem nie dotyczy trudności z rejstracją działalności gospodarczej. Sam to
          robiłem. Problem jest w prowadzeniu działalności i niestabilnych warunkach
          prawnych. Ułatwienie z rozpoczynaniu działalności spowoduje tylko, że ludzie
          bez pomysłu, kwalifikacji i zdolności do prowadzenia biznesu zarejestrują
          działalnośc gospodarczą której nie będą prowadzić. Dzisiaj też większość
          zarejestrowanych nie wykazuje aktywności.Wielu ludzi uważa, że rozpczęcie
          własnej działalności, to problemszybkiem rejestracji. Ci którzy teraz mają
          problem z rejestracją, to nie powinni dotykać się biznasu. Bo rejestracja to
          najłatwiejszy etap działalności. I jeżeli z tym mają problemy, to z niczym
          sobie nie poradzą.
          • Gość: Pio Re: A moim zdaniem to wstęp do poprawy gospodarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 20:32
            Tak ale zauważ, że taki delikwent prowadząc działalność, zakładając, że zrobi to
            z braku możliwości pracy w Polsce, nie będzie utrzymywany przez państwo czyli
            m.in. przez Ciebie i mnie :) Zgadzam się, że nie każdy powinien się zabierać za
            biznes, po to jest chociażby ta kasa z UPu na działalność, POD WARUNKIEM że
            ukończysz kurs i przedstawisz realny biznesplan. Jeśli natomiast koleś da d..y
            to będzie to jego problem i jego długi. Wszystkie kraje, które mają mocne
            gospodarki, mają też bardzo wysoko rozwiniętą i głęboko zakorzenioną prywatną
            przedsiębiorczość. Patrz USA i WB. A jak USA to i Japonia bo to ten sam model.
            Pozdro
        • Gość: natalia Re: A moim zdaniem to wstęp do poprawy gospodarki IP: *.tpnet.pl 20.03.07, 11:20
          > Nie popieram kaczorów ale to akurat trzeba im zapisać na plus. Podczas gdy
          > poprzednie rządy tylko "rozdymały" biurokrację, zniechęcając tym młodych,
          > ambitnych ludzi do prowadzenia własnej działalności gospodarczej, pakiet Kluski
          > stara się to zdecydowanie uprościć.

Czy naprawde uwazacie, ze mlodych i ambitnych ludzi chcacych prowadzic
          dzialalnosc gospodarcza zniecheca biurokracja??? SMIECH NA SALI!!! Biurokracja
          to jest pryszcz, ja potrzebuje porzadnego obnizenia skladek na ZUS i solidnej
          pomocy merytorycznej i pomocy w zdobywaniu funduszy. CO MI PO JEDNYM OKIENKU I
          JEDNYM KWITKU ZAMIAST KILKU, GDY NIE MAM ODPOWIEDNIEJ ILOSCI PIENIEDZY NA START?
          Halo! Kolejna pomylka PiSu!!!
      • comrade Założenie firmy trwa 1 dzień, skad oni wzieli 30?? 19.03.07, 17:11
        Wizyta w urzędzie gminy, US i Urzędzie Statystycznym - można załatwić w 1 dzień.
        A oni od 5 lat pieprzą o "jednym okienku" jako cudownym remedium na pobudzenie
        przedsiębiorczości. Lepiej by obniżyli podatki.
      • ksieg.pl Re: ciekawe co 19.03.07, 17:33
        dokładnie tak, bo ponoć lepsze jest wrogiem dobrego.
    • Gość: prezes Szybka rejestracja sp. z o.o. w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 12:13
      Od zlozenia papierow w sadzie do wpisu trwalo 10 dni, czyli zupelnie
      przyzwoicie!
    • Gość: ted "Pakiet Kluski" ułatwi działalność gospodarczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 12:14
      Oby nam klusek w gardle nie stanął.
      • sharn1 Re: "Pakiet Kluski" ułatwi działalność gospodarcz 19.03.07, 12:17
        Jakby każdy mądrala który tu się wpisze od razu jadąc po tym projekcie, założył
        firmę działającą w połowie tak sprawnie jak Optimus to dziś byśmy żyli w
        dobrobycie...
        • Gość: .. Re: "Pakiet Kluski" ułatwi działalność gospodarcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 12:40
          jakby kazdy z przedsiebiorcow unikal na podatkow jak kluska to bys dzisiaj
          wpiepszal zimne kluski ze smalcem
          • sharn1 Re: "Pakiet Kluski" ułatwi działalność gospodarcz 19.03.07, 13:40
            Gość portalu: .. napisał(a):

> jakby kazdy z przedsiebiorcow unikal na podatkow jak kluska to bys dzisiaj
            > wpiepszal zimne kluski ze smalcem

"W lipcu 2002 r., już po rezygnacji z kierowania firmą, został w spektakularny
            sposób aresztowany pod zarzutem wyłudzenia przez Optimus 30 mln zł podatku VAT.
            Wolność odzyskał po wpłaceniu kaucji w wysokości 8 mln zł, odebrano mu jednak
            paszport, a jako dodatkowe zabezpieczenie majątkowe zajęto jego posiadłość.
            W styczniu 2003 r. należności podatkowe zostały umorzone przez Urząd Skarbowy w
            Nowym Sączu. W listopadzie 2003 roku NSA uchylił wszystkie zaskarżone decyzje i
            zarządził od organów podatkowych zwrot kosztów.
            Jego sprawa pokazała opinii publicznej skorumpowanie i bezwzględność działania
            polskiego aparatu skarbowego, gdzie dochody pracowników zależą od wytropienia
            prawdziwych i wyimaginowanych przestępców skarbowych - prowadzi to nierzadko do
            niszczenia uczciwych firm i pobierania z tego tytułu nagród od "odzyskanych"
            przez Skarb Państwa dochodów.
            Po nagłośnieniu przypadku Romana Kluski, prasa zajęła się analizowaniem innych
            przypadków polskich biznesmenów, którzy zostali jedną decyzją Urzędu Skarbowego
            pozbawieni firm i - co ważne - pieniędzy na potencjalną obronę (kosztowne
            analizy prawno-skarbowe)."

pl.wikipedia.org/wiki/Roman_Kluska
            oraz

www.bankier.pl/firma/article.html?article_id=1158123

• Gość: cde Umorzono bo kler go wyciągnął za światynię w Krak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 13:44
              Zrobił przekręt sprzedając kompy na rynku polskim z papierami, które przeszły
              przez granicę ze Słowacją.
              • Gość: wer Re: Umorzono bo kler go wyciągnął za światynię w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 14:15
                Pod sąd to powinien trafić ten kto wymyślił przepis że krajowy producent musi zapłacić vat a zagraniczny nie. Przez to dał krajowym producentom wybór - robić tak jak Kluska albo wycofać się z rynku.
              • szefunio1 Re: Umorzono bo kler go wyciągnął za światynię w 19.03.07, 14:17
                > Zrobił przekręt sprzedając kompy na rynku polskim z papierami, które przeszły
                > przez granicę ze Słowacją.

Zgodnie z takim tokiem rozumowania zarzut "zrobienia przekrętu" można postawić
                każdemu, kto skorzystał z jakiegokolwiek zwolnienia podatkowego (np. ulgi
                remontowej albo ulgi na internet).
                Zgodnie z ówczesnym prawem komputery sprowadzone z zagranicy były zwolnione z
                podatku, a krajowe nie. Wysłanie komputerów za granicę i ponowne ich
                sprowadzenie było więc konieczne do skorzystania ze zwolnienia.

• Gość: der Wykorzytł promocję eksportu polskich towarów za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 14:31
                  granicę. Każdy kraj tak robi, ale ten towar nie przeszedł przez granice tylko
                  przeszły papiery. I tu jest przekręt.
                  • szefunio1 Re: Wykorzytł promocję eksportu polskich towarów 19.03.07, 17:51
                    "... każdy kraj tak robi, ale ten towar nie przeszedł przez granice tylko
                    przeszły papiery. I tu jest przekręt."

Ten zarzut (że nie przechodziły tylko papiery) stawiał Klusce Urząd Skarbowy.
                    W procesie sądowym zarzut się jednak nie potwierdził.
                    Komputery jednak przechodziły przez granicę.
                    • j_mat Re: Wykorzytł promocję eksportu polskich towarów 20.03.07, 14:58
                      Pomijając groteskową otoczkę aresztowania, podobną do serwowanych dzisiaj
                      zatrzymań przez niejakiego Ziobrę, sprawa Kluski nie była kryształowo czysta.
                      Inne firmy (np. wrocławski JTC) padły na takim samym procederze, tj.
                      pozorowanym eksporcie towarów. Pikanterii sprawie dodaje fakt, że odbiorcą
                      komputerów Kluski, eksportowanych i ponownie importowanych (nieważne, czy
                      fizycznie, czy tylko na papierze, przekręt jest przekrętem) był Rząd RP, a
                      ściślej - Ministerstwo Oświaty, które zresztą nakłaniało przedsiębiorcę do
                      zastosowania tego "chwytu".
                      • szefunio1 Re: Wykorzytł promocję eksportu polskich towarów 21.03.07, 13:33
                        >(nieważne, czy fizycznie, czy tylko na papierze, przekręt jest przekrętem)

Zgodnie z takim tokiem rozumowania o przekręt pożna posądzić każdego kto
                        skorzystał z jakiegokolwiek zwolnienia podatkowego - np. kogoś kto skorzystał z
                        ulgi remontowej "i nieważne, czy faktycznie przeprowadził ten remont czy tylko
                        na papierze - przekręt jest przekrętem".
            • Gość: poszkodowany Sobie państwo SB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 17:05
              Mnie urąbali z SB na samym początku w 1989 roku.Wziąłem sprawy w swoje ręce a
              oni w swoje.
              Zarzucili mi handel towarem za dewizy,a cała sprawa dotyczyła uproszczenia
              sobie pracy przez pracownika.Zamiast wydac 3 kwity KP w dewizach ,KW w
              złotówkach za towar (dewizy) i jeszcze raz KP w złotówkach za towar
              (fizyczny),pracownik wypisywał tylko kwit KP w złotówkach przyjmujac dewizy i
              wydając towar.Jako konkurent dla PEWEX-ow zostalem oskarzony o handel towarem
              za dewizy.Kluska jeszcze bawił sie w piasku.
              Wtedy pomógł mnie wyprowadzić z opresji mecenas,ale skasował mnie tyle ile
              chciała Izba Skarbowa,zostalem uniewinniony.Proces trwał 4 lata,w miedzy czasie
              zmienilo sie klika razy prawo dewizowe.Izba Skarbowa dawno odstąpiła od
              roszczeń za to Sedzia stał sie prokuratorem i katem,chciał udowodnić że
              adwokatowi zrobi koło pióra i mnie skarze.W pierwszej instancji przegralem a w
              drugiej wygralem.
              Polski Sąd złamał mi kręgosłup.
              Wszystko działo się ponad moja glową.Odebrano mi paszport i chociaz niby juz
              nie było komuny to nadal obowiazuje bandyckie komunistyczne prawo.
            • Gość: krytyk Kpina z rejestracji dzialalnosci gospodarczej IP: *.onlink.net 20.03.07, 19:11
              wiecie jak dlugo trwa w Kanadzie zarejestrowanie wlasnej firmy? Pol godziny.
              Slownie: p o l g o d z i n y.
        • Gość: Vigo do sharn1 IP: 80.50.255.* 19.03.07, 13:01
          sharn1 napisał:

> Jakby każdy mądrala który tu się wpisze od razu jadąc po tym projekcie,
          założył
          >
          > firmę działającą w połowie tak sprawnie jak Optimus to dziś byśmy żyli w
          >
          dobrobycie...
          Hahaha,Optimus od kilku lat jedzie na stratach,ładnego dobrobytu nam życzysz,a
          co do Kluski to typowy nawiedzony osobnik,szaleństwo w jego oczach upodabnia go
          do Jarka "Mao" Kaczyńskiego.
          • Gość: Sh Re: do sharn1 IP: 193.201.167.* 19.03.07, 13:31
            Polecam sprawdzić dlaczego firma ma kłopoty. Pozatym Kluska nie jest już szefem
            tej firmy.
            Co do podatków to radzę sprawdzić dokładnie jak to było i jakie są orzeczenia
            sądów.
          • sharn1 Re: do sharn1 19.03.07, 13:37
            > Hahaha,Optimus od kilku lat jedzie na stratach,ładnego dobrobytu nam życzysz,a
            > co do Kluski to typowy nawiedzony osobnik,szaleństwo w jego oczach upodabnia
            > go do Jarka "Mao" Kaczyńskiego.

pl.wikipedia.org/wiki/Roman_Kluska
            "Swą firmę założył w 1988 praktycznie bez żadnego kapitału. Początkowo
            komputery były skladane w warunkach chałupniczych. Pod przewodnictwem Kluski
            Optimus S.A. stał się nie tylko czołowym producentem komputerów w Polsce, ale
            też liderem rynku kas fiskalnych oraz współtwórcą największego polskiego
            portalu internetowego Onet.pl. Firma odniosła duży sukces finansowy i Kluska
            był zaliczany w latach 90-tych do grona najbogatszych Polaków. Prowadzenia
            firmy zrzekł się w roku 2000, jako powody sugerując m.in. atmosferę korupcji
            nie pozwalającą na prowadzenie w ówczesnej Polsce uczciwych interesów. Jego
            majątek szacowano w chwili odejścia z firmy na ponad 400 mln zł."

Niewiedza to nie grzech. Przeproś tylko za głupotę.

• Gość: Vigo Re: do sharn1 IP: 80.50.255.* 19.03.07, 13:53
              Głupkiem to ty jesteś,czytaj ze zrozumieniem,powtarzam sprawdz sobie jaka jest
              dzisiaj kondycja Optimusa,ledwo zipie,Kluska wiedział co robi sprzedając kilka
              lat temu firmę,a poza tym przedsiębirca,który liże tyłek socjaliście
              Kaczyńskiemu jest przynajmniej dziwakiem.
              • Gość: sharn1 Re: do sharn1 IP: 193.201.167.* 19.03.07, 14:06
                Hahaha - rozumiem, że jakby nie lizał tyłków socjaliście (pomijam prawdę i
                estetykę tej wypowiedzi) tylko był nowoczesnym liberałem godpodarczym, to nie
                sprzedałby firmy, która lada moment dostanie zadyszki... Nie kompromituj się
                dalej.
                • Gość: Vigo Re: do sharn1 IP: 80.50.255.* 19.03.07, 14:22
                  Gość portalu: sharn1 napisał(a):

> Hahaha - rozumiem, że jakby nie lizał tyłków socjaliście (pomijam prawdę i
                  > estetykę tej wypowiedzi) tylko był nowoczesnym liberałem godpodarczym, to nie
                  > sprzedałby firmy, która lada moment dostanie zadyszki... Nie kompromituj się
                  > dalej.
                  Jeśli Kluska myśli,z Kaczyńskim zdziała wiele w kwestii poprawy sytuacji
                  przedsiębiorców,to według mnie bardzo się myli,a co do socjalizmu PIS-u,to
                  tzw.państwo solidarne to nic innego jak socjalizm,wystarczy sprawdzić kiedy
                  przypada "dzień wolności podatkowej" w Polsce,a np w Irandii,na
                  Litwie,UK,Estonii,czy ktoś w PIS-e chce to zmienić,albo ilość rencistów,których
                  mamy 2 razy więcej niż inne kraje (najwięcej na swiecie + najmłodsi emeryci).
                  • Gość: Sharn1 Re: do sharn1 IP: 193.201.167.* 19.03.07, 14:44
                    Nie wiem co Kluska myśli i czy z Kaczyńskim wspólpracuje mu się dobrze czy źle,
                    a także czy z innym rządem współpracowałoby się mu lepiej czy gorzej. Rząd jaki
                    jest taki jest i tego się trzeba trzymać (albo zrobić nowe wybory), więc
                    wszelkie pomysły mające usprawnić polską gospodarkę (np. te zdecydaowanie
                    przeceniane szybsze zakładanie działalności gospodarczej) powinny być witane
                    pozytywnie. Sama krytyka wszelkich poczynań nic nie daje bez logicznych
                    propozycji zastępczych.
                    Sprawa jest prosta - skoro ten rząd jest be (wg mnie w częściowo jest be i o
                    jakie częsci mi chodzi chyba wiadomo), to niech będą nowe wybory. Te nawet
                    jeśliby wygrało PO nic nie dadzą, bo samo PO rządu nie utworzy. Jeśli spali za
                    sobą wszelkie mosty i pójdzie na koalicję z LiD którzy mają własne wewnętrzne
                    problemy i ich wynik to wielka niewiadoma) to i tak dobrych liberalnych reform
                    nie będzie, bo częśś LiD (SLD) na to poprostu sobie nie pozwoli. Czyli pytam -
                    jakie jest rowiązanie i jakie realne propozycje dla reform zapoczątkowanych
                    przez PiS mamy?
        • swoboda_t Re: "Pakiet Kluski" ułatwi działalność gospodarcz 19.03.07, 13:38
          Kluska nie jest premieram, ministrem, więc pisać to sobie może... Co więcej, o
          tych zmianach słyszymy od miesięcy, sam pakiet kluski miał być gotowy już w
          styczniu czy lutym, GOTOWY DO WPROWADZENIA. Potem się przyznali, że to na
          razie "zbiór koncepcji". PiS dużo gada, mało robi, a jak już coś zrobi, to
          zwykle źle (wide ilość negatywnych orzeczeń TK).
          • sharn1 Re: "Pakiet Kluski" ułatwi działalność gospodarcz 19.03.07, 13:42
            swoboda_t napisał:
            > PiS dużo gada, mało robi, a jak już coś zrobi, to
            > zwykle źle (wide ilość negatywnych orzeczeń TK).

To akurat żaden argument, bo TK wydaje sądy wg własnego widzi mi się, a nie wg
            oceny zapisów prawa.
            • Gość: Vigo Re: "Pakiet Kluski" ułatwi działalność gospodarcz IP: 80.50.255.* 19.03.07, 14:06
              sharn1 napisał:

> swoboda_t napisał:
              > > PiS dużo gada, mało robi, a jak już coś zrobi, to
              > > zwykle źle (wide ilość negatywnych orzeczeń TK).
              >
              > To akurat żaden argument, bo TK wydaje sądy wg własnego widzi mi się, a nie
              wg
              > oceny zapisów prawa.
              Masz rację p.Teresa Liszcz z b.Porozumienia Centrum ,nie mówiąc o innych
              liberałach wklada kij w szprychy patriotom z PIS,a że ich pomysły są niezgodne
              z Konstytucją ,to TK trzeba rozpędzić na 4 wiatry.
              • Gość: Sharn1 Re: "Pakiet Kluski" ułatwi działalność gospodarcz IP: 193.201.167.* 19.03.07, 14:15
                Rozpędzić absolutnie nie. Gdzie tak napisałem? Natomiast zabronić działalności
                politycznej i uczestniczenia w debatach publicznych nad ustawami kierowanymi do
                TK jak najbardziej. Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie np. sędzia rozpatrujący
                aktualnie sprawy karne morderców bierze udział w zbieraniu podpisów pod
                wprowadzeniem do kodeksu kary śmierci. Albo komentuje sprawę w sposób
                wykraczający poza pewne zasady.
        • trasat Re: "Pakiet Kluski" ułatwi działalność gospodarcz 19.03.07, 16:29
          Dzisiaj takich firm jak Optimus nie można założyć, bo mamy już ucywilizowane
          prawo, nie ma takiej szarej strefy w ktorej wtedy mozna było działać. To był
          okres "dzikiego zachodu". I dobrze, że pab Kluska sobie poradził, ale niech
          dzisiaj nie udaje symbolu respektowania prawa, bo to śmieszne,
    • Gość: Alex Bla bla - owszem, ale po 2013, tak jak podatki... IP: *.europe.hp.net 19.03.07, 12:16
      Troche kielbasy wyborczej...Pozniej kolejne wybory, i aby dotrwac do
      emeryturki...
    • Gość: FORD złodzieje ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 12:21
      ukradli program PO !
    • Gość: taktak Rozliczenie ruszyło , pora na wsparcie gospodarki IP: *.77.classcom.pl 19.03.07, 12:25
      Dobra kolejność, teraz będziemy budować silną Polskę na fundamencie prawdy i
      zaufania.

Deregulacje będą sprzyjąć zdolnym, pmysłowym i uczciwym przedsiębiorcom.
      • Gość: aleksandra991 Re: Rozliczenie ruszyło , pora na wsparcie gospod IP: *.eranet.pl 19.03.07, 14:24
        Znasz prawdy wg. księdza Tischnera? Tym razem - to gó..prawda!
    • Gość: podatnik "Pakiet Kluski" ułatwi działalność gospodarczą IP: *.chello.pl 19.03.07, 13:06
      Baju, baju, będziem w raju...
      Uwierzę, kiedy zwolnią połowę urzędników fiskusa. Bo to będzie znaczyć, że
      przepisy uproszczono do tego stopnia, że ta połowa jest zupełnie niepotrzebna...
      Albo i 3/4 - a co im będę żałował :)
    • Gość: Realistka A co z obniżeniem podatków i obciążeń na ZUS???? IP: *.neurosoft.pl 19.03.07, 13:13
      ???????????????????????????
      Bo te kosmetyczne zabiegi PISu obniżenia jakiegoś
      Funduszu Pracy czy też innego
      Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych,
      które i tak stanową mały procent obciążeń, to pic na wodę i fotomontaż!!!

Pzdr.
      • Gość: xxx Re: A co z obniżeniem podatków i obciążeń na ZUS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 19:58
        Jak na razie to ZUS od tego miesiąca idzie o 60 złotych w górę.
    • man_sapiens Co za cyrk z tym zakładaniem firmy w 3dni 19.03.07, 13:20
      przecież to się robi tylko raz.
      Ale jak już firmę założysz, to wtedy się zaczyna makabra. Tysiące durnych
      sprawozdań, kwitów itd itp.
      Przykład: Czy widzieliście za granicą kolejki w stacjach benzynowych po faktury
      albo kelnera pracowicie wypisującego fakturę? Na pewno nie, bo tam się drobne
      zakupy (zależy od kraju, ale zwykle poniżej 1.000euro) rozlicza paragonem z
      podanym VAT ale bez danych kupującego.
      Albo deklaracja do opłaty za emisję zanieczyszczeń powietrza przez samochody
      służbowe.
      • gulcia77 Re: Co za cyrk z tym zakładaniem firmy w 3dni 19.03.07, 13:28
        Za samochody służbowe to pryszcz! :) Zobacz sobie przy okazji raporty dotyczące
        samochodów ciężarowych!!!!
      • Gość: LS Re: Co za cyrk z tym zakładaniem firmy w 3dni IP: *.volkswagen.de 19.03.07, 13:43
        Widziałem.
        W Turcji.
        • man_sapiens Re: Co za cyrk z tym zakładaniem firmy w 3dni 19.03.07, 14:11
          Ja też widziałem: w UK, w Niemczech - jeżeli nie jest to akurat reglamentowana
          działalność, w Słowacji. U nas nie jest wcale tak tragicznie, zwykle można w
          ciągu 2 tygodni mieć wszystkie potrzebne papiery. To jest idiotyzm i za długo,
          tylko to nie jest najważniejsze, to tylko objaw generalnego problemu.
          Koncentrowanie się na redukcji czasu zakładania firmy to jak leczenie syfilisa
          maścią. Objawy znikną, syf zostanie.
    • piekielnica1 Re: "Pakiet Kluski" ułatwi działalność gospodarcz 19.03.07, 13:41
      Będzie realizowany tak jak wszystkie obietnice wyborcze
    • Gość: aleksandra991 "Pakiet Kluski" ułatwi działalność gospodarczą IP: *.eranet.pl 19.03.07, 14:20
      Oby się tą kluską nie udławili...
    • ryhor Re: "Pakiet Kluski" ułatwi działalność gospodarcz 19.03.07, 14:27
      Prawdziwa reforma to będzie jak uproszczą ustawę VAT, bo teraz co artykuł to
      mina albo i dwie.

Jedno okienko jest fajne, ale założenie działalności gospodarczej w tym kraju
      to pikuś w porównaniu groźbą ataku ze strony urzędów skarbowych, które wolą
      ustrzelić prostych ludzi na działalności niż mafiozów albo przekrętasów - bo to
      niebezpieczne albo trzeba się nagimnastykować, żeby coś znaleźć.
    • Gość: Swan Kaczor.. Nie musisz robić "rewolucji" w gospodarce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 14:36
      Wystarczy, że odblokujesz zakurzone już w sejmie ustawy przygotowane przez
      Belkę. Większość z tych waszych pisowych propozycji już dawno wymyślono,
      napisano i tylko trzeba mieć chęć by je uchwalić. Zajrzyj czasem do szuflady
      swojego przydupasa Jurka w Sejmie a zobaczysz jakie "skarby godpodarcze" się
      tam kryją.
      Innymi słowy; weź się ku.. do roboty a nie tracisz czas na sianie propagandy
      sukcesu dla moherów
    • obywatelx5 czekamy na pakiet rolady a potem pakiet.... 19.03.07, 14:37
      modrej kapusty.......

my z Śląska
      • gulcia77 Re: czekamy na pakiet rolady a potem pakiet.... 19.03.07, 14:43
        a na deser pakiet słodkich oblatów :))) Pozdro z Bytomia!!!
      • Gość: Alex A ja chce brykiet i krokiet... IP: *.europe.hp.net 19.03.07, 15:39
        :-)
    • r306 Pakiet Kluski - czyli narod bedzie pasl owce..... 19.03.07, 14:54
      Uwielbiam zabawe w hasla w wykonaniu PiS....
      Kluska nie mowi w swoim pakieci NICZEGO NOWEGO. Tylko jest koscielnie zgodny z
      linia PiS wiec propozycje, ktore sa gloszone od 10 lat, ale nie po linii PiS
      teraz w koncu znalazly swojego ojca chrzestnego... Mozna wiec uswiecic
      sakramentalnie.....

Niestety poza haslami jest juz pustka. Poniewaz nie ma zadnego harmonogramu,
      ani kamieni milowych tych projektow - rownie dobrze mozna bylo zrobic krotka
      konferencje i powiedziec - wiemy ze jest zle, zrobimy, ze bedzie lepiej. Tyle
      to mniej wiecej mialo tresci i wymowy.

Ale najwiekszy paradoks tego zadecia polega na tym, z PiS nawet nie umie
      odczytac genezy problemow Kluski - a one wynikaly ze ZLEGO, NIEJASNEGO PRAWA.
      To jak pisze PiS ustawy - wszyscy dobrze wiemy - co chwila w TK.
      To jak zawziecie zle prawo probuje interpretowac PiS tez wiemy - casus HGW w
      Wawie....

Tak wiec: porzuccie wszelka nadzieje..... :))))
    • poglodzio Re: "Pakiet Kluski" ułatwi działalność gospodarcz 19.03.07, 16:07
      Byle więcej takich reform a nie pustych słów i politycznych kłótni
    • rojczer Ani kluski, ani pierogi 19.03.07, 16:39
      Tu nie pomogą ani kluski, ani pierogi (nawet ruskie). Do tego niezbędni są w otoczeniu premiera liderzy gospodarczy z prawdziwego zdarzenia. Z Giertychem, Lepperem, Orzechowskim et consortes gospodarki i finansów naprawić się nie da.
    • Gość: pablito "Pakiet Kluski" ułatwi działalność gospodarczą IP: *.chello.pl 19.03.07, 16:51
      plagiat Kluski
    • Gość: student "Pakiet Kluski" ułatwi działalność gospodarczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 19:16
      Koń by się uśmiał.Trzeba kluskę zrobić szczególnym doradcą i
      zbawicielem/podatnicy trzymać się za kieszenie/.A ta zlustrowana o mało co
      Gilowska razem z Woźniakiem?Wypraszam sobie eksperymentów na żywym
      organiźmie!Udławimy się tymi kluchami.
    • Gość: czytelnik "Pakiet Kluski" ułatwi działalność gospodarczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 19:43
      Zastanawiające jest dlaczego autor artykułu zamieszcza dwukrotnie ten sam akapit
      z wypowiedzią Olejniczaka ??? czyżby brak innych uchybień trzeba zmienić w
      dwukrotną identyczna krytyke ??? więcej obiektywizmu poprosze a jeśli to błąd to
      nieprzystoi GAZECIE
    • Gość: gość A co sądzi pan Premier o nowej ustawie o VAT??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 19:45
      Bo to mnie interesuje o wiele bardziej niż projekty opracowane już dawno przez
      poprzedni rząd, które przedstawił Pan jako swoje na hucznej imprezie i próbuje
      dobrze sprzedać dzięki nazwisku pana Kluski.

Bo widzi pan, panie Premierze, jeśli ten projekt ustawy o VAT przejdzie, to
      obawiam się, że nikt już w tym kraju nie założy firmy. Nawet gdyby urzędnicy
      przynosili mu "jedno okienko" do domu.
    • tukot sralis mazgalis: nic nigdzie nie ruszy. 19.03.07, 20:40
      • aron2004 Chodzi o wykończenie ubeków 19.03.07, 20:44
        Kaczory uważają, że firmy obecnie dominujące na rynku powstały w wyniku
        ubeckich układów. Dlatego chcą ułatwić dostęp do rynku młodzieży, żeby wykosiła
        część ubeków z rynku. Podobny cel ma walka z korporacjami - PiSiory uważają, że
        np. adwokaci i lekarze to w większości ubecy.
    • old.european Zalozenie firmy 432 wolniej niz w Niemczech 19.03.07, 21:02
      To sa obietnice :-)))

Zakladanie firmy w Niemczech wraz z wypelnieniem formularza (odliczajac kolejke
      chetnych) trwa 10 minut.
      Rzad obiecuje "postep" - zakladanie firmy w (odliczajac kolejke chetnych) TRZY
      DNI :-)))

WOZEM DRZYMALY ZAPRZEZONYM W SLIMAKA nigdy nie wjedzieta do Europy.....
    • Gość: Pikuś Kluski - gnioty w 3 dni i 16 godzin czekania w kol IP: *.man.bydgoszcz.pl 20.03.07, 17:57
      ejce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka