Gość: Szumi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.07, 16:22 W jaki sposób oczywiście poza likwidacją bezrobociam można zwiększyć PKB/G czyli średni roczny dochód na jednego mieszkańca ?? Z góry dziękuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yjyy Re: PKB/G - pytanie IP: *.dsl.dynamic.sonic.net 29.04.07, 22:00 mozna podwyzszyc roczna ilosc transakcji poprzez likwidacje VAT. To wplynie na popyt zagregowany i znacznie zwiekszy predkosc obrotu pieniadza. "Likwidacja bezrobocia" - jest okresleniem bez sensu z ekonomicznego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bunkum Re: PKB/G - pytanie 01.05.07, 02:00 > mozna podwyzszyc roczna ilosc transakcji poprzez likwidacje VAT. LOL.Kupuj wczesnie.Kupuj czesto. Najlepiej co minute.Ilosc transakcji bedzie nieskonczona,a i dobrobyt urosnie. Aod kazdej transakcjinalezy sie oplata, ktora zdecydowanie podwyzsza PKB. > To wplynie na popyt zagregowany i znacznie zwiekszy predkosc obrotu pieniadza. LOL.Slogany opanowaly juz wszysto. Szybkie pieniadze beda tak szybkie, ze nikt nie bedzie wiedzialile kto ile ich ma, wiec moze mamy ich naprawde wiecej niz nam sie wydawalo do tej pory. > "Likwidacja bezrobocia" - jest okresleniem bez sensu z ekonomicznego punktu > widzenia. Wzialbys sie do roboty prozniaku, to moze cos watrosciowego by ci sie udalo zrobic, poza powtarzaniem bzdurnych slaganow. Odpowiedz Link Zgłoś
perk Re: PKB/G - pytanie 30.04.07, 19:12 Najprosciej zaciagnac dlug, jak to sie zwykle w cywilizowanym swiecie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
bunkum Re: PKB/G - pytanie 01.05.07, 02:01 > Najprosciej zaciagnac dlug, jak to sie zwykle w cywilizowanym swiecie robi. > Yes, sir. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: PKB/G - pytanie IP: *.versanet.de 02.05.07, 17:58 rozwijac konsumcje za pozyczone pieniadze - cos jak bys na ubikacji siedzial,jadl i jadl i jadl i natychmiast wydalal,wydalal..Duzy obrot,nie - w porownaniu z tym co zjadl tylko dwa jablka i buleczke.Dmki zdykty i caly dzien chlodzic klimatyzacja a noca dogrzewac.Powoduje to duze zuzycie energii no i co sie z tym wiaze . duzy produkt narodowy na osobe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manhu Re: PKB/G - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 18:12 Ja słyszałem, że też podnoszenie podatków to dobry pomysł:) Przynajmniej na krótką metę, bo jakoś tam podatki są wliczane w to PKB, ale się tym dokładnie nie zainteresowałem, bo na długą metę podatki np.99% obniżą PKB:) A z poważniejszych rzeczy: -to warto robijać rodziny (co to ma być że w rodzinie krewni robią sobie usługi za darmo, bez podatku!) -fajnym:( pomysłem jest danie pensji żonom pracującym w domu (kilka razy widziałem ten pomysł). Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: PKB/G - pytanie 02.05.07, 22:56 Bład. Import zmniejsz produkt narodowy, zatem wysokie zuzycie importowanej energii uszczupla PKB a nie powieksza. Kredyt jest bardzo istotny dla wzrostu gospodarczego, powiedziałbym nieodzowny. Pomyśl, ze nie musi to być kredyt na zakup pomidorów i chleba lecz kredyt na zakup domu, mieszkania, dóbr trwałego uzytku. Zwiekszony kredytem popyt przekłada sie na wzmożona aktywność gospodarczą a co za tym idzie wzrost zatrudnienia co z kolei objawia sie zwiekszonymi wpływami podatkowymi i wywołuje popyt. PS. Dykta jest doskonałym materiałem izolacyjnym a co za tym idzie wymaga znacznie mniej energii do ogrzania jak i ochładzania. Odpowiedz Link Zgłoś