jck.x 15.05.07, 09:31 Esencja działań Ziobry: głupie i pod publiczkę. Poza tym mnie ;) się wydaje, że mieszkania, uslugi fryzjerów oraz komputery też są za drogie. Jeżeli ceny maksymalne to taki dobry wynazalek, czemu tam ich nie wprowadzić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anwb "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawników 15.05.07, 09:42 Duzo gadania i g.wyszlo! Jak za komuny! A jedynym sposobem obnizenia cen, to konkurencja! Czyli zlikwidowac korporacje adwokackie, notariuszy, tlumaczy przysieglych i innych mafijno-bandyckich organizacji broniacych dostep do zawodu i trzymajacych etaty dla swoich kumotrow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cartman Ziobro ustali stawki na usługi prawników? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 10:11 to może ja ustalę wynagrodzenie dla pana ministra - maksymalnie 2000 złotych miesięcznie, bo na więcej nie zasłużył. Jak zawsze minister sądzi że wszystko co złe w wymiarze sprawiedliwości to wina korporacji! Ale sam szybciutko wpisał się na listę adwokatów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blabla Re: Ziobro ustali stawki na usługi prawników? IP: *.icpnet.pl 15.05.07, 10:23 Nie uważasz że za potwierdzenie pełnomocnictwa notarialnie 40zł + VAT to dużo? wg mnie lekko bandycka stawka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: testowy Re: Ziobro ustali stawki na usługi prawników? IP: 89.174.255.* 15.05.07, 12:34 nie uważa, bo on z tego żyje. A pewnie powie, że to jeszcze za mało, bo poniósł straszliwe koszta tuszu i papieru! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cartman Re: Ziobro ustali stawki na usługi prawników? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 14:12 tak poniósł koszty, i poświęcił swój czas na wykonanie czynności. Uczył się na studiach, zdał na aplikację i końcowy egzamin. Więc przestańcie opowiadać że płacicie majątek za nic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytający Re: Ziobro ustali stawki na usługi prawników? IP: *.law.uj.edu.pl 23.05.07, 11:41 Kto z tego żyje? Adwokat żyje z czynności notarialnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Ziobro ustali stawki na usługi prawników? IP: *.gemini.net.pl 22.05.07, 10:46 Gość portalu: blabla napisał(a): > Nie uważasz że za potwierdzenie pełnomocnictwa notarialnie 40zł + VAT to dużo? Co to ma wspólnego z pomysłem sztywnych stawek dla adwokatów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyszynski Beria nie odpuszcza IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.05.07, 13:48 Gratuluje sadow 24 godzinnych do karania oszolomionych rowerzystow i nalotow CBS-sia na mieszkania, konczace sie samobojstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Beria nie odpuszcza 22.05.07, 14:59 Ostatnie sukcesy odniosły akurat CBA i ABW a nie CBŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytający gdzie tu logika i minimum wiedzy? IP: *.law.uj.edu.pl 23.05.07, 11:40 W jaki sposób likwidacja samorządu zawodowego (zwanego "korporacją") miałaby wpłynąć na konkurencyjność? Gdzie tu logika? Ile lat musi upłynąć od wprowadzenia egzaminu państwowego, żeby przestano powtarzać bzdurę o "bronieniu dostępu do zawodu" przez samorząd zawodowy? Czy jest sens podejmowania dyskusji z kimś, kto uważa, że adwokaci i notariusze pracują na etacie? Odpowiedz Link Zgłoś
mut żałosne skomlenie korporacji 15.05.07, 10:22 > Ministerialne propozycje godzą w wolność gospodarczą zagwarantowaną > konstytucyjnie - wtóruje mu Władysław Lewandowski, sekretarz Krajowej Rady > Radców Prawnych Bla bla bla panie Lewandowski. A ograniczanie dostępu do zawodu tylko do własnych dzieci, tworzenie korporacji, wewnętrzne zarzadzenia że nie konkuruje się ceną to wcale nie jest godzenie w wolnośc gospodarczą.... nic a nic.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: żałosne skomlenie korporacji IP: 194.75.37.* 15.05.07, 10:27 niby masz racje, ale dzialania PiS ida jak zwykle w kierunku komuny. Sa inne sposoby na upowszechnienie uslug prawniczych, mozna dac licencje na czesc uslug osobom bez aplikacji, wprowadzic instytucje "paralegals" itp. Tylko trzeba by sie przy tym narobic. Przeciez o wiele latwiej jest napisac trzy zadania rozporzadzenia i liste cen, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cartman Re: żałosne skomlenie korporacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 14:14 to zacznij się uczyć matole. skończ studia i zdaj egzamin wstępny organizowany przez Ministerstwo Sprawiedliwości (zdawalność ok. 5 procent), a póżniej użalaj się jak to uciskają Cię korporacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Uczenie się to jest pojęcie względne IP: *.p.lodz.pl 15.05.07, 14:44 Czy uważasz że lekarze się nie uczą i dlatego tak mało zarabiają. Chcesz żeby wszyscy uczyli się prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cartman Re: Uczenie się to jest pojęcie względne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 08:06 żle mnie rozumiesz - lekaże muszą się więcej uczyć i mają o wiele większą odpowiedzialność. Ich zarobki to skandal! Chodzi własnie o to że nie wszyscy muszą być adwokatami czy notariuszami, tylko Ci którym naprawdę na tym zależy i chcą się uczyć i nie narzekają na korporacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Uczenie się to jest pojęcie względne IP: *.chello.pl 23.05.07, 18:29 Gość portalu: cartman napisał(a): > żle mnie rozumiesz - lekaże muszą się więcej uczyć i mają o wiele większą > odpowiedzialność. Ich zarobki to skandal! Chodzi własnie o to że nie wszyscy > muszą być adwokatami czy notariuszami, tylko Ci którym naprawdę na tym zależy i > > chcą się uczyć i nie narzekają na korporacje Czegoś tu nie rozumię, czy narzekanie na korporację jest warunkiem nie bycia adwokatem?! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek żałosne brednie muta 22.05.07, 15:03 mut napisał: > A ograniczanie dostępu do zawodu tylko do własnych dzieci, Jak jest coiś takiego możłiwe, skoro - jak z pewnością wiesz - egzamin na aplikację jest PAŃSTWOWY, organizowany przez ministerstwo? > tworzenie korporacji Samorządy zawodowe (czyli inaczej korporacje zawodowe) tworzone są w drodze ustawy. , wewnętrzne zarzadzenia że nie konkuruje się ceną Gdzie to były takie "zarządzenia", kłamco? U adwokatów, czy u radców prawnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krasnal Ziobro masz moje poparcie! IP: *.colc.cable.ntl.com 15.05.07, 10:22 Ja całkowicie popieram projekt ministra Ziobry. Władza ma działać dla dobra ogółu społeczeństwa, a w jej interesie leżą przystepne ceny za usługi prawniczne. Nalezy jednak mimo wszystko zwiękwszyć liczbe radców prawnych i adwokatów, bo proporcje między kończącymi studia prawnicze a osobami wykonujacymi ten zawód są ciągle jak 10:1. Tak byc nie może. Prawnicy będący w korporacji będą oczywiście grozić jak zawsze, ale to naród ocenia rząd i jego działania, a nie korporacja. Nalezy nadal ukrucić władze korporacji prawniczych, bo to lezy w interesie ogółu społeczeństwa! Radcy i adwokaci powinni dostawać pieniądze tylko za wygrane sprawy, bo póki co naciągaja tylko swoich klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martini Re: Ziobro masz moje poparcie! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.07, 10:26 prawnik jak każdy świadczący usługę danego rodzaju powinien dostawać tyle ile klient chce mu zapłacić a wprowadzanie cen maksymalnych to najgłupsza z głupot jaką w MS wymyślili. Odpowiedz Link Zgłoś
mut Re: Ziobro masz moje poparcie! 15.05.07, 10:30 pod warunkiem że bedzie wolny rynek i konkurencja a nie korporacja która mówi że "zawsze pobieramy stawki maksymalne" Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Ziobro masz moje poparcie! 15.05.07, 14:23 mut napisał: > pod warunkiem że bedzie wolny rynek i konkurencja a nie korporacja która mówi > że "zawsze pobieramy stawki maksymalne" Oczywiście,że tak, ale nie za tego rządu i tego "Ziobry". PiSiorki krzyczą, że korporacje są BE, ale tylko prawnicze, bo np korporacje hydraulików i fryzjerów są CACY i trzeba je zakładać. A poza tym zastanawiam się jak to jest, że PiS tak tych korporacji prawniczych nie lubi, a co drugi w tej partii, to prokurator, albo adwokat. Są w tych korporacjach, czy nie? Jak są, to skąd się tam wzięli? Przez wójków i tatusiów, bo przecież inaczej się nie da. A jak nie są? - Mogą nie być i wykonywać zawód? Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Ziobro masz moje poparcie! 15.05.07, 16:39 1. Nigdy nie słyszałem o korporacji fryzjerów czy hydraulików. 2. Jeżeli by nawet powstała to: a. przynależność do tejże nie była by obowiązkowa. b. nikt tobie nie broni wzięcia francuza czy nożyczek i zajęcia się tym fachem choćby jutro. Na tym polega różnica. Kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Ziobro masz moje poparcie! 16.05.07, 11:26 No to Cię kurna zmartwię, ale jesteś nie na bieżąco. PiS (którego 00-Ziobro jest członkiem) pracuje nad projektem wprowadzającym korporacje hydraulików i fryzjerów, tyle, że będą się nazywać izby rzemieślnicze, które będą wydawały certyfikaty fachowcom. Bez certyfikatu nie wolno mi będzie "wziąć francuza, czy nozyczek". Temat jest sprzed jakichś dwóch , trzech tygodni. "Kumasz?" Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: Ziobro masz moje poparcie! 16.05.07, 11:43 Jest cała masa zawodów (począwszy od kierowców. ochroniarzy a na lekarzach skończywszy), które wymagają spełnienia takich czy innych wymagań aby dany zawód wykonywać. Dlaczego na usługi w tych wszystkich zawodach "w interesie społecznym" (znajomo brzmi, prawda ?) nie wprowadzi się cen maksymalnych ? Bo mało nośne medialnie ? Adwokatów/radców można w ten sposób zgnoić (bo i tak z mutrami (jak choćby górnicy) pod URM nie pójdą. Pomijam oczywiste bzdury o tym, że korporacje nadal decydują "kto" - od jakiegoś czasu przyjmuje się wszystkich, którzy przejdą próg. Oczywiście "nagle" się okazało, że trzeba go obniżyć... Zaraz okazały się potrzebne licencje i "doradcy prawni" - byle bez egzaminu itp. Adwokatom/radcom zarzuca się, że są słabi - a politycy pod publiczkę chcą zafundować taką Giertychowską amnestię kandydatom na nowych... Oczywiście zaraz rząd krzyknie, że są jeszcze słabsi i należy ich bardziej kontrolować... A tak w ramach bonusu dorzuci im się obowiązek pracy za darmo - bo tak można skwitować zakaz brania zaliczek. Zaiste wspaniała wizja - wymiar sprawiedliwości nagle się usprawni bo adwokatom przestanie się płacić ? Mnie wystarczą jeśli chodzi o pracę de facto za darmo urzędówki, które prowadzę całe lata nie widząc ani złotówki - po skomplikowanej kilkuletniej sprawie z ubezpieczeń społecznych dostałem 60 zł. Może koszty znaczków to pokryło a może nie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek i o to mu chodzi 22.05.07, 15:00 mut napisał: > pod warunkiem że bedzie wolny rynek i konkurencja Na razie jest. Wprowadzenie administracyjnych stawek oznacza natomiast koniec wolnego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Ziobro masz moje poparcie! 15.05.07, 14:26 Pamietaj o tym jak do władzy dojdzie ktoś, kto stwierdzi, że Ty zarabiasz za dużo i w "interesie społecznym" ustali, że masz zarabiać o połowę mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawnik Ziobro ustali stawki na usługi prawników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 10:24 Ja już nie mogę patrzeć na ministra Zero Wszystkowiedzący Ziobro Mam nadzieję, że nie ma więcej "pomysłów" Odpowiedz Link Zgłoś
mut Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó 15.05.07, 10:43 > Poza tym mnie ;) się wydaje, że mieszkania, uslugi fryzjerów oraz komputery >też są za drogie. Jeżeli ceny maks ymalne to taki dobry wynazalek, czemu tam >ich nie wprowadzić ? W jednym masz rację: wydaje ci się :))) Sprzedawać mieszkania i komputery czy być fryzjerem może każdy - jest wolny rynek i to rynek ustala ceny. A wśród prawników wolnego rynku nie ma i korporacja za wszelką cenę nie dopuszczą do powstania wolnego rynku. Tu dostęp do zawodu mają tylko własne dzieci, prawnik ma byc jeden na 10000 obywateli żeby zawsze miał kogo doić, a za konkurencję cenową można wylecieć z korporacji. Wyjścia są dwa jedno kosmetyczne i drugie rozwiązujące problem. - ceny maksymalne - wolny rynek Ponieważ korporacje za wszelka cenę (łącznie z "niezawisłym" trybunałem konstytucyjnym) nie dopuszczają do wolnego rynku, to do czasu znalezienia sposobu na tę sitwę trzeba zastosować rozwiązanie tymczasowe - ceny maksymalne. Dla zwolenników korporacji: średni MIESIĘCZNY dochód notariusza w Polsce podany przez GUS wynosi 93tys zł (tak to nie pomyłka) a oni narzekają że mało zarabiają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witus Alez trybunal sam powiedzial co nalezy IP: 147.210.203.* 15.05.07, 11:02 zrobic z ustawa by byla zgodna z konstytucja w uzasadnieniu wyroku zawieszajacym ta ustawe. Ale tak to jest jak banda debilkow zabiera sie za tworzenie byle jakiego prawa. Moze gdyby Zero nie zabawial sie niszczarkami czy wibratorami, znalazlby czas na pare godzin pracy dziennie? Niech wiejskie glpki zabiora sie do roboty i zrobia choc jedna ustawe zgodna z konstytucja, mozna zaczac od otworzenia korporacji powinno byc na pierwszym miejscu, taz ta ustawa juz 2 lata temu byla pierwszy raz spartaczona prze Zero i kumpli partaczy. Swoja droga zastanawiam sie czemu Zero jest tak nieaktywny na polu ustwodawczym? Czyzby cierpial na przypadlosc Prof Religi? Odpowiedz Link Zgłoś
mut Re: Alez trybunal sam powiedzial co nalezy 15.05.07, 11:39 Każda ustawa godząca w układziki bedzie niezgodna z konstytucją. W to że trybunał konstytucyjny wydaje wyroki na zamówienie swoich politycznych mocodawców już chyba nikt w tym kraju nie wątpi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cartman Re: Alez trybunal sam powiedzial co nalezy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 14:16 a ja wątpie! ale pewnie masz wiadomości żeby mnie uświadomić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l co ty bredzisz? IP: *.gemini.net.pl 22.05.07, 10:49 mut napisał: > > Poza tym mnie ;) się wydaje, że mieszkania, uslugi fryzjerów oraz kompute > ry > >też są za drogie. Jeżeli ceny maks ymalne to taki dobry wynazalek, czemu t > am > >ich nie wprowadzić ? > > W jednym masz rację: wydaje ci się :))) > Sprzedawać mieszkania i komputery czy być fryzjerem może każdy - jest wolny > rynek i to rynek ustala ceny. A więc dokładnie identycznie, jak w wypadku adwokatów i radców. No ale to ma się zmienić. > A wśród prawników wolnego rynku nie ma Potrafiłbyś tę zaskakująca tezę jakoś uzasadnić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Komuch Safjan zablokował otwarcie zawodów IP: 193.109.212.* 15.05.07, 11:14 prawniczych, którego chciał Ziobro. Teraz żeby pomóc ludziom i nie ndadziać się na Trybunał Konstytucyjny Ziobro musi zacząć od innej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Póki NRA będzie miała wpływ na przyjęcia do zawodu 15.05.07, 11:16 póty w tym zawodzie nie będzie konkurencji. A skoro TK z komuchem Safjanem na czele zablokował otwarcie tych zawodów to zwykłych ludzi trzeba chronić ograniczając złodziejskie stawki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Legal Re: Póki NRA będzie miała wpływ na przyjęcia do z IP: 83.238.100.* 15.05.07, 11:34 W sytuacjach kiedy prawo nakłada obowiązek korzystania z prawnika ma to pewien sens. Ale w pozostałych to bzdura - tak samo jak z urzędową ceną na samochody czy mieszkania. Tak jak nie wszyscy muszą mieć samochody czy mieszkania tak samo nie wszyscy muszą korzystać z prawników. Odpowiedz Link Zgłoś
mut Re: Póki NRA będzie miała wpływ na przyjęcia do z 15.05.07, 11:43 Ale otwarcie rynku spowodowałoby że szary obywatel mógłby skorzystac z usług prawnika. Teraz go po prostu na to nie stać. ps. Porównanie z samochodami jest delikatnie mówiąc głupie - cenę samochodu ustala rynek, a ceny usług prawników ustaja korporacja i te ceny są poza zasięgiem zwyklego obywatela. Wprowadźmy wolny rynek, prawników na rynku przybędzie, zacznie się konkurencja i ceny spadną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Legal Re: Póki NRA będzie miała wpływ na przyjęcia do z IP: 83.238.100.* 15.05.07, 12:12 Cena ustala korporacja ? Jakiś przykład odnośnie adwokatów czy radców prawnych ? Ponadto odnośnie konkurencji: na rynku samochodów jest masa importowanego "szrotu": jakoś to nie wpłynęło na obniżenie ceny nowych Mercedesów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Póki NRA będzie miała wpływ na przyjęcia do z IP: *.gemini.net.pl 22.05.07, 10:54 Delikatnie mówiąc głupie są brednie, które tu wypisujesz. Ceny usług prawniczych są ustalane przez wolny rynek. Jeżeli uważasz jakiegoś adwokata za zbyt drogiego, spokojnie znajdziesz tańszego. Zarówno adwokatura jak i radcostwo są dawno otwarte. Wystarczy zdać państwowy egzamin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxx Re: Póki NRA będzie miała wpływ na przyjęcia do z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 00:24 no to się rozczarujesz, stawki planowane będą na takim poziomie, które w większości nie obniżą stawek w małych i średnich kancelariach, z których korzystają tzw. normalni ludzie. Te stawki będą zdecydowane niższe niż obecne w dużych międzynarodowych kancelariach, które i tka nie obsługują tzw. normalnych ludzi tylko największe firmy, które stać na te wysokie stawki. A tak przy okazji ciekawe jaki ty zawód wykonujesz, bo na pewno wysokość Twojego wynagrodzenia ma wpływ na końcową cenę jakichś towarów czy usług dla tzw. normalnych ludzi, pośredni bądź bezpośredni. I czy aby nie zarabiasz zbyt dużo, np. jako pracownik firmy reklamowej, z której usług korzysta era czy plus i ja zbyt dużo muszę płacić za rozmowy telefoniczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l przestań kłamać IP: *.gemini.net.pl 22.05.07, 10:50 gelimer napisał: > póty w tym zawodzie nie będzie konkurencji. A skoro TK z komuchem Safjanem na > czele zablokował otwarcie tych zawodów Czemu tak bezczelnie kłamiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina.99 Dostęp do prawa powinni mieć wszyscy , IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 12:06 jw.ale na dzisiaj to jest kwestia ceny. Państwo Prawa będzie jezeli wszyscy bedą mieli do niego dostęp. Bojkot tego pomysłu bedzie niewyobrażalny wiadomo - pieniądze. Uważam, że kasy fiskalne powinny być w kazdej działalności i ulgi podatkowe z rachunków od lakarzy i prawników inne gałezie gospodarki na szczęście nie już takie drastyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Dostęp do prawa powinni mieć wszyscy , 22.05.07, 15:01 Gość portalu: paulina.99 napisał(a): > jw.ale na dzisiaj to jest kwestia ceny. Aha. A jutro to nie będzie kwestia ceny? Usługi prawne będą za darmo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarooo I dobrze zrobił będę na niego głosował IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 12:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cartman Re: I dobrze zrobił będę na niego głosował IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 14:17 a za kilka lat zamkną cię za wygląd Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Trybunał Konstytucyjny i tak to rozwali. 15.05.07, 12:13 Nie mam co do tego wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó 15.05.07, 12:21 No niexle Ziobro, nieźle. Tearz jeszcze ustawa ile kawy wolno w biurze wypić i ile można wypalić fajek a potem to reszta na kartki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maninda "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawników IP: *.radioalfa.pl 15.05.07, 12:32 Popieram pana Ziobro. Stawki prawników, adwokatów są strasznie wysokie a oni nic nie robią.Jak człowiek swoich spraw nie dopilnuje, to na adwokata nie ma co liczyć.Adwokata trzeba wynająć, bo inaczej sędzina jest zła,że musi coś stronie samoreprezentującej się coś tłumaczyć. Adwokat z urzędu (dla najbiedniejszych) tym bardziej nic nie robi.Tak wysokie opłaty sprawiają,że ludzie mimo,że często mają rację,prawda jest po ich stronie, z góry są przegrani, bo są biedniejsi. Pan Ziobro jest człowiekiem inteligentnym i nie boi się walczyć z grupą zawodową,z której się wywodzi.To wielka odwaga przy dzisiejszym kumoterstwie i źle rozumianej lojalności zawodowej np.u lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cartman Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 14:19 "Pan Ziobro jest człowiekiem inteligentnym (..)" bla bla bla ale mnie rozbawiłeś :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó IP: *.gemini.net.pl 22.05.07, 10:52 Gość portalu: maninda napisał(a): > Popieram pana Ziobro. Stawki prawników, adwokatów są strasznie wysokie Jakiś konret? > a oni nic nie robią. Tak jest. Sprawy same się robią. > Pan Ziobro jest człowiekiem inteligentnym i nie boi się walczyć z grupą > zawodową,z której się wywodzi. Ziobro wywodzi się z adwokatów czy radców? To miał być dowcip? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakuzi "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawników IP: *.chello.pl 15.05.07, 12:33 Baran!!! moze juz pisior przyzna sie do checi wprowadzenia gospodarki recznie sterowanej. ponadto nie wiem czy wypowiadajacy sie wiedza ile czasu trzeba poswiecic na nauke i przygotowanie do zawodu prawnika. Ile maja zarabiac moze ktos podac kwote. pi&^*&%tolicie o zamknieciu znam prawnikow, ktorzy bez "znajomosci" robia rozne aplikacje. Glownym problemem jest zazdrosc ludzka. Czy ktos zabrania komukolwiek bycia prawnikiem. Jesli chcemy aby bylo taniej (a tego zawsze chcemy i nie ma sie czemu dziwic) to musimy kształcić wielu prawnikow i jesli konkurencja bedzie wieksza wtedy cena bedzie nizsza. Jakiekolwiek sztuczne zmiany w zywym organizmie jakim jest ekonomia moga byc brzemienne w skutkach Odpowiedz Link Zgłoś
mut Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó 15.05.07, 12:55 > Baran!!! moze juz pisior przyzna sie do checi wprowadzenia gospodarki recznie > sterowanej. no własnie on chce wolnego rynku ale prawnicy nie chcą > ponadto nie wiem czy wypowiadajacy sie wiedza ile czasu trzeba > poswiecic na nauke i przygotowanie do zawodu prawnika. tyle samo co przygotowanie się do innych zawodów, z tym że praca prawnika jest mniej odpowiedzialna niz np praca inżyniera > Ile maja zarabiac moze > ktos podac kwote. na pewno nie 93tyl miesiecznie (średnio) i jeszcze krzyczeć że są biedni > Czy ktos zabrania komukolwiek bycia prawnikiem. tak - korporacje zabraniają > musimy kształcić wielu > prawnikow i jesli konkurencja bedzie wieksza wtedy cena bedzie nizsza. zgadza się ale korporacje nie dopuszczają do takich zmian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l jak nazwać kogoś takiego, jak ty? IP: *.gemini.net.pl 22.05.07, 11:11 mut napisał: > no własnie on chce wolnego rynku ale prawnicy nie chcą Istnienie wolnego rynku usług adwokackich nie budzi żadnej wątpliwości. > > Ile maja zarabiac moze > > ktos podac kwote. > > na pewno nie 93tyl miesiecznie (średnio) i jeszcze krzyczeć że są biedni Jak nazwać kogoś, kto nie odróznia przychodu kancelaii notarialnej od zarobku notariusza? I jak nazwać kogoś, kto nawet nie zauważył, że duskusja nie dotyczy w ogóle notariuszy? > > Czy ktos zabrania komukolwiek bycia prawnikiem. > > tak - korporacje zabraniają Jakie instrumentu ma samorząd zawodowy (czyli korporacja) do zabraniania komukolwiek bycia prawnikiem? > > musimy kształcić wielu > > prawnikow i jesli konkurencja bedzie wieksza wtedy cena bedzie nizsza. > > zgadza się ale korporacje nie dopuszczają do takich zmian Co mianowicie robi samorząd zawodowy, żeby nie kształcić więcej prawników? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: testowy Problem rozwiązywany od dupy strony, no ale cóż... IP: 89.174.255.* 15.05.07, 12:37 Problem rozwiązywany od dupy strony, no ale cóż... skoro nie da się ukrócić mafii prawniczej i wprowadzić wolnego rynku, tylko takie wyjścia zostają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 12:47 Ma Pan moje całkowite poparcie Panie Ministrze! Korporacja pilnuje, aby nikt nie pobierał stawek niższych niż maksymalne, szkoda, że komuchy z TK zablokowały otwarcie zawodów prawniczych. Mam nadzieję, że tym razem uda się pohamować nadmierne apetyty Jaśnie Panów prawników z racji pochodzenia lub przez ożenek przyjętych do korporacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cartman Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 14:20 to rozumiem, że jak tylko minister otworzy korporacje to wszystkiego się nauczysz i zostaniesz adwokatem. jak każdy w tym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó 15.05.07, 14:31 Przecież w PiSie co drugi to prokurator, albo adwokat, no t oskąd się wzięli w tym zawodzie? Sami sobie kasiorkę obniżą? Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Jakie stawki maksymalne??? IP: *.gemini.net.pl 22.05.07, 10:55 Gość portalu: gość napisał(a): > Ma Pan moje całkowite poparcie Panie Ministrze! Korporacja pilnuje, aby nikt ni > e > pobierał stawek niższych niż maksymalne To są jakieś stawki maksymalne??? Ty wiesz o czym w ogóle zabierasz głos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytający o czym Ty mówisz? IP: *.law.uj.edu.pl 23.05.07, 11:44 Gość portalu: gość napisał(a): > Ma Pan moje całkowite poparcie Panie Ministrze! Korporacja pilnuje, aby nikt ni > e > pobierał stawek niższych niż maksymalne Która? adwokacka czy radcowska? NIE MA żadnych stawek maksymalnych. A w praktyce ich rozpiętość jest ogromna. Odpowiedz Link Zgłoś
metall "Prawicowości" PiSu ciąg dalszy. 15.05.07, 14:11 Jakie cechy prawicowości można znaleźć w PiSie? Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó 15.05.07, 19:23 PiS jak zwykle zabiera się od złej strony do rozwiązania problemu. A w Polsce żeby przeprowadzić lustrację trzeba zmienić Konstytucję, żeby ograniczyć monopol korporacji prawniczych również zmienić Konstytucję. Zwłaszcza, że TK reprezentuje konsekwentnie linię orzeczniczą chroniącą korporacje prawnicze. Stąd działania ministra chociaż słuszne i tak wylądują w TK, gdzie można z dużym prawdopodobieństwem przypuszczać jak orzeknie Trybunał. Na marginesie na dniach ma być rozpoznawana sprawa związana z udzielaniem porad prawnych w zakresie prawa podatkowego przez licencjonowanych księgowych, ciekawe jakie będzie rozstrzygnięcie, czy TK zdecyduje się chronić korporację doradców podatkowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 14:18 super i dodać kasy fiskalne i będzie lux Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Nieprawdopodobny skandal IP: *.gemini.net.pl 22.05.07, 10:45 Miało być wprowadzenie "pełnego wolnego rynku", jest pomysł likwidacji wolnego rynku. Oficjalne stawki??? Gdzie my jesteśmy? Bezwstydny bolszewizm. Nie mówiąc o tym, że pomysł płacenia z dołu sprawi, że wkrótce połowa spraw w sądach to będą sprawy z byłymi klientami o zapłatę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytający Re: Nieprawdopodobny skandal IP: *.law.uj.edu.pl 23.05.07, 11:46 To zresztą jest najistotniejsze. Już widzę ilu klientów zapłaci po skończonej sprawie. To jest jawny absurd i czysta złośliwość wobec adwokatów i radców. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Skandal zacierany skandalem 29.05.07, 08:32 Po ostatniej chamskiej napaści Zera na Zolla już wszyscy zdążyli zapomnieć o poprzednich jego upadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó 23.05.07, 20:15 Przy tej Konstytucji i przy prokorporacyjnej linii orzeczniczej Trybunału Konstytucyjnego nie ma nawet co liczyć na jakiekolwiek ograniczenia korporacji. Najnowszy przykład to prokorporacyjne orzeczenie TK w sprawie doradców podatkowych. Tak to już jest z naszym Trybunałem, że może wszystko podpiąć pod art.2 Konstytucji albo pod złą legislację naruszającą Konstytucję. Pytanie czy w Polsce jest jakaś dobra legislacja i czy może sąd konstytucyjny tworzyć normy prawne w oparciu o art.2 Konstytucji. Suma sumarum jak zapytacie się o prawo podatkowe certyfikowanego księgowego z licencją MF to będziecie w szarej strefie. Absurd? Nie to po prostu prokorporacyjne orzecznictwo TK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó IP: *.law.uj.edu.pl 28.05.07, 13:33 Przecież ostatni wyrok był dla doradców niekorzystny. Odpowiedz Link Zgłoś