Dodaj do ulubionych

"Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawników

15.05.07, 09:31
Esencja działań Ziobry: głupie i pod publiczkę. Poza tym mnie ;) się wydaje, że mieszkania, uslugi fryzjerów oraz komputery też są za drogie. Jeżeli ceny maksymalne to taki dobry wynazalek, czemu tam ich nie wprowadzić ?
Obserwuj wątek
    • anwb "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawników 15.05.07, 09:42
      Duzo gadania i g.wyszlo! Jak za komuny! A jedynym sposobem obnizenia cen, to
      konkurencja! Czyli zlikwidowac korporacje adwokackie, notariuszy, tlumaczy
      przysieglych i innych mafijno-bandyckich organizacji broniacych dostep do zawodu
      i trzymajacych etaty dla swoich kumotrow.
      • Gość: cartman Ziobro ustali stawki na usługi prawników? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 10:11
        to może ja ustalę wynagrodzenie dla pana ministra - maksymalnie 2000 złotych
        miesięcznie, bo na więcej nie zasłużył. Jak zawsze minister sądzi że wszystko
        co złe w wymiarze sprawiedliwości to wina korporacji! Ale sam szybciutko wpisał
        się na listę adwokatów ;)
        • Gość: blabla Re: Ziobro ustali stawki na usługi prawników? IP: *.icpnet.pl 15.05.07, 10:23
          Nie uważasz że za potwierdzenie pełnomocnictwa notarialnie 40zł + VAT to dużo?
          wg mnie lekko bandycka stawka.
          • Gość: testowy Re: Ziobro ustali stawki na usługi prawników? IP: 89.174.255.* 15.05.07, 12:34
            nie uważa, bo on z tego żyje. A pewnie powie, że to jeszcze za mało, bo poniósł straszliwe koszta tuszu i papieru!
            • Gość: cartman Re: Ziobro ustali stawki na usługi prawników? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 14:12
              tak poniósł koszty, i poświęcił swój czas na wykonanie czynności. Uczył się na
              studiach, zdał na aplikację i końcowy egzamin. Więc przestańcie opowiadać że
              płacicie majątek za nic!
            • Gość: pytający Re: Ziobro ustali stawki na usługi prawników? IP: *.law.uj.edu.pl 23.05.07, 11:41
              Kto z tego żyje? Adwokat żyje z czynności notarialnych?
          • Gość: l Re: Ziobro ustali stawki na usługi prawników? IP: *.gemini.net.pl 22.05.07, 10:46
            Gość portalu: blabla napisał(a):

> Nie uważasz że za potwierdzenie pełnomocnictwa notarialnie 40zł + VAT to dużo?

Co to ma wspólnego z pomysłem sztywnych stawek dla adwokatów?
        • Gość: Wyszynski Beria nie odpuszcza IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.05.07, 13:48
          Gratuluje sadow 24 godzinnych do karania oszolomionych rowerzystow i nalotow
          CBS-sia na mieszkania, konczace sie samobojstwem.
          • krwawy.zenek Re: Beria nie odpuszcza 22.05.07, 14:59
            Ostatnie sukcesy odniosły akurat CBA i ABW a nie CBŚ.
      • Gość: pytający gdzie tu logika i minimum wiedzy? IP: *.law.uj.edu.pl 23.05.07, 11:40
        W jaki sposób likwidacja samorządu zawodowego (zwanego "korporacją") miałaby
        wpłynąć na konkurencyjność? Gdzie tu logika?
        Ile lat musi upłynąć od wprowadzenia egzaminu państwowego, żeby przestano
        powtarzać bzdurę o "bronieniu dostępu do zawodu" przez samorząd zawodowy?
        Czy jest sens podejmowania dyskusji z kimś, kto uważa, że adwokaci i notariusze
        pracują na etacie?
    • mut żałosne skomlenie korporacji 15.05.07, 10:22
      > Ministerialne propozycje godzą w wolność gospodarczą zagwarantowaną
      > konstytucyjnie - wtóruje mu Władysław Lewandowski, sekretarz Krajowej Rady
      > Radców Prawnych

Bla bla bla panie Lewandowski.
      A ograniczanie dostępu do zawodu tylko do własnych dzieci, tworzenie
      korporacji, wewnętrzne zarzadzenia że nie konkuruje się ceną to wcale nie jest
      godzenie w wolnośc gospodarczą.... nic a nic....
      • Gość: Grzesiek Re: żałosne skomlenie korporacji IP: 194.75.37.* 15.05.07, 10:27
        niby masz racje, ale dzialania PiS ida jak zwykle w kierunku komuny. Sa inne
        sposoby na upowszechnienie uslug prawniczych, mozna dac licencje na czesc uslug
        osobom bez aplikacji, wprowadzic instytucje "paralegals" itp. Tylko trzeba by
        sie przy tym narobic. Przeciez o wiele latwiej jest napisac trzy zadania
        rozporzadzenia i liste cen, nie?
      • Gość: cartman Re: żałosne skomlenie korporacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 14:14
        to zacznij się uczyć matole. skończ studia i zdaj egzamin wstępny organizowany
        przez Ministerstwo Sprawiedliwości (zdawalność ok. 5 procent), a póżniej użalaj
        się jak to uciskają Cię korporacje
        • Gość: Zibi Uczenie się to jest pojęcie względne IP: *.p.lodz.pl 15.05.07, 14:44
          Czy uważasz że lekarze się nie uczą i dlatego tak mało zarabiają. Chcesz żeby
          wszyscy uczyli się prawa?
          • Gość: cartman Re: Uczenie się to jest pojęcie względne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 08:06
            żle mnie rozumiesz - lekaże muszą się więcej uczyć i mają o wiele większą
            odpowiedzialność. Ich zarobki to skandal! Chodzi własnie o to że nie wszyscy
            muszą być adwokatami czy notariuszami, tylko Ci którym naprawdę na tym zależy i
            chcą się uczyć i nie narzekają na korporacje
            • Gość: ws Re: Uczenie się to jest pojęcie względne IP: *.chello.pl 23.05.07, 18:29
              Gość portalu: cartman napisał(a):

> żle mnie rozumiesz - lekaże muszą się więcej uczyć i mają o wiele większą
              > odpowiedzialność. Ich zarobki to skandal! Chodzi własnie o to że nie wszyscy
              > muszą być adwokatami czy notariuszami, tylko Ci którym naprawdę na tym zależy i
              >
              > chcą się uczyć i nie narzekają na korporacje

Czegoś tu nie rozumię, czy narzekanie na korporację jest warunkiem nie bycia
              adwokatem?!
      • krwawy.zenek żałosne brednie muta 22.05.07, 15:03
        mut napisał:

> A ograniczanie dostępu do zawodu tylko do własnych dzieci,

Jak jest coiś takiego możłiwe, skoro - jak z pewnością wiesz - egzamin na
        aplikację jest PAŃSTWOWY, organizowany przez ministerstwo?

> tworzenie korporacji

Samorządy zawodowe (czyli inaczej korporacje zawodowe) tworzone są w drodze
        ustawy.

, wewnętrzne zarzadzenia że nie konkuruje się ceną

Gdzie to były takie "zarządzenia", kłamco? U adwokatów, czy u radców prawnych?

• Gość: Krasnal Ziobro masz moje poparcie! IP: *.colc.cable.ntl.com 15.05.07, 10:22
      Ja całkowicie popieram projekt ministra Ziobry. Władza ma działać dla dobra
      ogółu społeczeństwa, a w jej interesie leżą przystepne ceny za usługi
      prawniczne. Nalezy jednak mimo wszystko zwiękwszyć liczbe radców prawnych i
      adwokatów, bo proporcje między kończącymi studia prawnicze a osobami
      wykonujacymi ten zawód są ciągle jak 10:1. Tak byc nie może. Prawnicy będący w
      korporacji będą oczywiście grozić jak zawsze, ale to naród ocenia rząd i jego
      działania, a nie korporacja. Nalezy nadal ukrucić władze korporacji prawniczych,
      bo to lezy w interesie ogółu społeczeństwa!
      Radcy i adwokaci powinni dostawać pieniądze tylko za wygrane sprawy, bo póki co
      naciągaja tylko swoich klientów.
      • Gość: Martini Re: Ziobro masz moje poparcie! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.07, 10:26
        prawnik jak każdy świadczący usługę danego rodzaju powinien dostawać tyle ile
        klient chce mu zapłacić a wprowadzanie cen maksymalnych to najgłupsza z głupot
        jaką w MS wymyślili.
        • mut Re: Ziobro masz moje poparcie! 15.05.07, 10:30
          pod warunkiem że bedzie wolny rynek i konkurencja a nie korporacja która mówi
          że "zawsze pobieramy stawki maksymalne"
          • metall Re: Ziobro masz moje poparcie! 15.05.07, 14:23
            mut napisał:

> pod warunkiem że bedzie wolny rynek i konkurencja a nie korporacja która mówi
            > że "zawsze pobieramy stawki maksymalne"

Oczywiście,że tak, ale nie za tego rządu i tego "Ziobry".
            PiSiorki krzyczą, że korporacje są BE, ale tylko prawnicze, bo np korporacje
            hydraulików i fryzjerów są CACY i trzeba je zakładać.
            A poza tym zastanawiam się jak to jest, że PiS tak tych korporacji prawniczych
            nie lubi, a co drugi w tej partii, to prokurator, albo adwokat. Są w tych
            korporacjach, czy nie? Jak są, to skąd się tam wzięli? Przez wójków i tatusiów,
            bo przecież inaczej się nie da. A jak nie są? - Mogą nie być i wykonywać zawód?
            • scibor3 Re: Ziobro masz moje poparcie! 15.05.07, 16:39
              1. Nigdy nie słyszałem o korporacji fryzjerów czy hydraulików.
              2. Jeżeli by nawet powstała to:
              a. przynależność do tejże nie była by obowiązkowa.
              b. nikt tobie nie broni wzięcia francuza czy nożyczek i zajęcia się tym fachem
              choćby jutro.

Na tym polega różnica. Kumasz?
              • metall Re: Ziobro masz moje poparcie! 16.05.07, 11:26
                No to Cię kurna zmartwię, ale jesteś nie na bieżąco.
                PiS (którego 00-Ziobro jest członkiem) pracuje nad projektem wprowadzającym
                korporacje hydraulików i fryzjerów, tyle, że będą się nazywać izby
                rzemieślnicze, które będą wydawały certyfikaty fachowcom. Bez certyfikatu nie
                wolno mi będzie "wziąć francuza, czy nozyczek".
                Temat jest sprzed jakichś dwóch , trzech tygodni.

"Kumasz?"
              • dean08 Re: Ziobro masz moje poparcie! 16.05.07, 11:43
                Jest cała masa zawodów (począwszy od kierowców. ochroniarzy a na lekarzach
                skończywszy), które wymagają spełnienia takich czy innych wymagań aby dany
                zawód wykonywać. Dlaczego na usługi w tych wszystkich zawodach "w interesie
                społecznym" (znajomo brzmi, prawda ?) nie wprowadzi się cen maksymalnych ? Bo
                mało nośne medialnie ? Adwokatów/radców można w ten sposób zgnoić (bo i tak z
                mutrami (jak choćby górnicy) pod URM nie pójdą.

Pomijam oczywiste bzdury o tym, że korporacje nadal decydują "kto" - od
                jakiegoś czasu przyjmuje się wszystkich, którzy przejdą próg.
                Oczywiście "nagle" się okazało, że trzeba go obniżyć... Zaraz okazały się
                potrzebne licencje i "doradcy prawni" - byle bez egzaminu itp. Adwokatom/radcom
                zarzuca się, że są słabi - a politycy pod publiczkę chcą zafundować taką
                Giertychowską amnestię kandydatom na nowych... Oczywiście zaraz rząd krzyknie,
                że są jeszcze słabsi i należy ich bardziej kontrolować... A tak w ramach bonusu
                dorzuci im się obowiązek pracy za darmo - bo tak można skwitować zakaz brania
                zaliczek. Zaiste wspaniała wizja - wymiar sprawiedliwości nagle się usprawni bo
                adwokatom przestanie się płacić ? Mnie wystarczą jeśli chodzi o pracę de facto
                za darmo urzędówki, które prowadzę całe lata nie widząc ani złotówki - po
                skomplikowanej kilkuletniej sprawie z ubezpieczeń społecznych dostałem 60 zł.
                Może koszty znaczków to pokryło a może nie.
          • krwawy.zenek i o to mu chodzi 22.05.07, 15:00
            mut napisał:

> pod warunkiem że bedzie wolny rynek i konkurencja

Na razie jest. Wprowadzenie administracyjnych stawek oznacza natomiast koniec
            wolnego rynku.

• metall Re: Ziobro masz moje poparcie! 15.05.07, 14:26
        Pamietaj o tym jak do władzy dojdzie ktoś, kto stwierdzi, że Ty zarabiasz za
        dużo i w "interesie społecznym" ustali, że masz zarabiać o połowę mniej.
    • Gość: Prawnik Ziobro ustali stawki na usługi prawników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 10:24
      Ja już nie mogę patrzeć na ministra Zero
      Wszystkowiedzący Ziobro
      Mam nadzieję, że nie ma więcej "pomysłów"
    • mut Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó 15.05.07, 10:43
      > Poza tym mnie ;) się wydaje, że mieszkania, uslugi fryzjerów oraz komputery
      >też są za drogie. Jeżeli ceny maks ymalne to taki dobry wynazalek, czemu tam
      >ich nie wprowadzić ?

W jednym masz rację: wydaje ci się :)))
      Sprzedawać mieszkania i komputery czy być fryzjerem może każdy - jest wolny
      rynek i to rynek ustala ceny.
      A wśród prawników wolnego rynku nie ma i korporacja za wszelką cenę nie
      dopuszczą do powstania wolnego rynku. Tu dostęp do zawodu mają tylko własne
      dzieci, prawnik ma byc jeden na 10000 obywateli żeby zawsze miał kogo doić, a
      za konkurencję cenową można wylecieć z korporacji.
      Wyjścia są dwa jedno kosmetyczne i drugie rozwiązujące problem.
      - ceny maksymalne
      - wolny rynek

Ponieważ korporacje za wszelka cenę (łącznie z "niezawisłym" trybunałem
      konstytucyjnym) nie dopuszczają do wolnego rynku, to do czasu znalezienia
      sposobu na tę sitwę trzeba zastosować rozwiązanie tymczasowe - ceny maksymalne.

Dla zwolenników korporacji: średni MIESIĘCZNY dochód notariusza w Polsce podany
      przez GUS wynosi 93tys zł (tak to nie pomyłka) a oni narzekają że mało
      zarabiają.
      • Gość: witus Alez trybunal sam powiedzial co nalezy IP: 147.210.203.* 15.05.07, 11:02
        zrobic z ustawa by byla zgodna z konstytucja w uzasadnieniu wyroku zawieszajacym
        ta ustawe. Ale tak to jest jak banda debilkow zabiera sie za tworzenie byle
        jakiego prawa. Moze gdyby Zero nie zabawial sie niszczarkami czy wibratorami,
        znalazlby czas na pare godzin pracy dziennie? Niech
        wiejskie glpki zabiora sie do roboty i zrobia choc jedna ustawe zgodna z
        konstytucja, mozna zaczac od otworzenia korporacji powinno byc na pierwszym
        miejscu, taz ta ustawa juz 2 lata temu byla pierwszy raz spartaczona prze Zero
        i kumpli partaczy. Swoja droga zastanawiam sie czemu Zero jest tak nieaktywny na
        polu ustwodawczym? Czyzby cierpial na przypadlosc Prof Religi?
        • mut Re: Alez trybunal sam powiedzial co nalezy 15.05.07, 11:39
          Każda ustawa godząca w układziki bedzie niezgodna z konstytucją.
          W to że trybunał konstytucyjny wydaje wyroki na zamówienie swoich politycznych
          mocodawców już chyba nikt w tym kraju nie wątpi.
          • Gość: cartman Re: Alez trybunal sam powiedzial co nalezy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 14:16
            a ja wątpie! ale pewnie masz wiadomości żeby mnie uświadomić
      • Gość: l co ty bredzisz? IP: *.gemini.net.pl 22.05.07, 10:49
        mut napisał:

> > Poza tym mnie ;) się wydaje, że mieszkania, uslugi fryzjerów oraz kompute
        > ry
        > >też są za drogie. Jeżeli ceny maks ymalne to taki dobry wynazalek, czemu t
        > am
        > >ich nie wprowadzić ?
        >
        > W jednym masz rację: wydaje ci się :)))
        > Sprzedawać mieszkania i komputery czy być fryzjerem może każdy - jest wolny
        > rynek i to rynek ustala ceny.

A więc dokładnie identycznie, jak w wypadku adwokatów i radców.
        No ale to ma się zmienić.

> A wśród prawników wolnego rynku nie ma

Potrafiłbyś tę zaskakująca tezę jakoś uzasadnić?

• Gość: Gość Komuch Safjan zablokował otwarcie zawodów IP: 193.109.212.* 15.05.07, 11:14
      prawniczych, którego chciał Ziobro. Teraz żeby pomóc ludziom i nie ndadziać się
      na Trybunał Konstytucyjny Ziobro musi zacząć od innej strony.
    • gelimer Póki NRA będzie miała wpływ na przyjęcia do zawodu 15.05.07, 11:16
      póty w tym zawodzie nie będzie konkurencji. A skoro TK z komuchem Safjanem na
      czele zablokował otwarcie tych zawodów to zwykłych ludzi trzeba chronić
      ograniczając złodziejskie stawki.
      • Gość: Legal Re: Póki NRA będzie miała wpływ na przyjęcia do z IP: 83.238.100.* 15.05.07, 11:34
        W sytuacjach kiedy prawo nakłada obowiązek korzystania z prawnika ma to pewien
        sens. Ale w pozostałych to bzdura - tak samo jak z urzędową ceną na samochody
        czy mieszkania. Tak jak nie wszyscy muszą mieć samochody czy mieszkania tak
        samo nie wszyscy muszą korzystać z prawników.
        • mut Re: Póki NRA będzie miała wpływ na przyjęcia do z 15.05.07, 11:43
          Ale otwarcie rynku spowodowałoby że szary obywatel mógłby skorzystac z usług
          prawnika. Teraz go po prostu na to nie stać.

ps. Porównanie z samochodami jest delikatnie mówiąc głupie - cenę samochodu
          ustala rynek, a ceny usług prawników ustaja korporacja i te ceny są poza
          zasięgiem zwyklego obywatela. Wprowadźmy wolny rynek, prawników na rynku
          przybędzie, zacznie się konkurencja i ceny spadną.
          • Gość: Legal Re: Póki NRA będzie miała wpływ na przyjęcia do z IP: 83.238.100.* 15.05.07, 12:12
            Cena ustala korporacja ? Jakiś przykład odnośnie adwokatów czy radców
            prawnych ? Ponadto odnośnie konkurencji: na rynku samochodów jest masa
            importowanego "szrotu": jakoś to nie wpłynęło na obniżenie ceny nowych
            Mercedesów...
          • Gość: l Re: Póki NRA będzie miała wpływ na przyjęcia do z IP: *.gemini.net.pl 22.05.07, 10:54
            Delikatnie mówiąc głupie są brednie, które tu wypisujesz.
            Ceny usług prawniczych są ustalane przez wolny rynek. Jeżeli uważasz jakiegoś
            adwokata za zbyt drogiego, spokojnie znajdziesz tańszego.
            Zarówno adwokatura jak i radcostwo są dawno otwarte. Wystarczy zdać państwowy
            egzamin.
      • Gość: xxxxxx Re: Póki NRA będzie miała wpływ na przyjęcia do z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 00:24
        no to się rozczarujesz, stawki planowane będą na takim poziomie, które w
        większości nie obniżą stawek w małych i średnich kancelariach, z których
        korzystają tzw. normalni ludzie. Te stawki będą zdecydowane niższe niż obecne w
        dużych międzynarodowych kancelariach, które i tka nie obsługują tzw. normalnych
        ludzi tylko największe firmy, które stać na te wysokie stawki. A tak przy okazji
        ciekawe jaki ty zawód wykonujesz, bo na pewno wysokość Twojego wynagrodzenia ma
        wpływ na końcową cenę jakichś towarów czy usług dla tzw. normalnych ludzi,
        pośredni bądź bezpośredni. I czy aby nie zarabiasz zbyt dużo, np. jako pracownik
        firmy reklamowej, z której usług korzysta era czy plus i ja zbyt dużo muszę
        płacić za rozmowy telefoniczne?
      • Gość: l przestań kłamać IP: *.gemini.net.pl 22.05.07, 10:50
        gelimer napisał:

> póty w tym zawodzie nie będzie konkurencji. A skoro TK z komuchem Safjanem na
        > czele zablokował otwarcie tych zawodów

Czemu tak bezczelnie kłamiesz?
    • Gość: paulina.99 Dostęp do prawa powinni mieć wszyscy , IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 12:06
      jw.ale na dzisiaj to jest kwestia ceny. Państwo Prawa będzie jezeli wszyscy
      bedą mieli do niego dostęp. Bojkot tego pomysłu bedzie niewyobrażalny wiadomo -
      pieniądze. Uważam, że kasy fiskalne powinny być w kazdej działalności i ulgi
      podatkowe z rachunków od lakarzy i prawników inne gałezie gospodarki na
      szczęście nie już takie drastyczne.
      • krwawy.zenek Re: Dostęp do prawa powinni mieć wszyscy , 22.05.07, 15:01
        Gość portalu: paulina.99 napisał(a):

> jw.ale na dzisiaj to jest kwestia ceny.

Aha. A jutro to nie będzie kwestia ceny? Usługi prawne będą za darmo?

• Gość: Jarooo I dobrze zrobił będę na niego głosował IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 12:06
      • Gość: cartman Re: I dobrze zrobił będę na niego głosował IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 14:17
        a za kilka lat zamkną cię za wygląd
    • inteligent-na Trybunał Konstytucyjny i tak to rozwali. 15.05.07, 12:13
      Nie mam co do tego wątpliwości.
    • cover_wielki Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó 15.05.07, 12:21
      No niexle Ziobro, nieźle. Tearz jeszcze ustawa ile kawy wolno w biurze wypić i
      ile można wypalić fajek a potem to reszta na kartki.
    • Gość: maninda "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawników IP: *.radioalfa.pl 15.05.07, 12:32
      Popieram pana Ziobro. Stawki prawników, adwokatów są strasznie wysokie a oni nic
      nie robią.Jak człowiek swoich spraw nie dopilnuje, to na adwokata nie ma co
      liczyć.Adwokata trzeba wynająć, bo inaczej sędzina jest zła,że musi coś stronie
      samoreprezentującej się coś tłumaczyć. Adwokat z urzędu (dla najbiedniejszych)
      tym bardziej nic nie robi.Tak wysokie opłaty sprawiają,że ludzie mimo,że często
      mają rację,prawda jest po ich stronie, z góry są przegrani, bo są biedniejsi.
      Pan Ziobro jest człowiekiem inteligentnym i nie boi się walczyć z grupą
      zawodową,z której się wywodzi.To wielka odwaga przy dzisiejszym kumoterstwie i
      źle rozumianej lojalności zawodowej np.u lekarzy.
      • Gość: cartman Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 14:19
        "Pan Ziobro jest człowiekiem inteligentnym (..)" bla bla bla ale mnie
        rozbawiłeś :]
      • Gość: l Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó IP: *.gemini.net.pl 22.05.07, 10:52
        Gość portalu: maninda napisał(a):

> Popieram pana Ziobro. Stawki prawników, adwokatów są strasznie wysokie

Jakiś konret?

> a oni nic nie robią.

Tak jest. Sprawy same się robią.

> Pan Ziobro jest człowiekiem inteligentnym i nie boi się walczyć z grupą
        > zawodową,z której się wywodzi.

Ziobro wywodzi się z adwokatów czy radców?
        To miał być dowcip?

• Gość: Jakuzi "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawników IP: *.chello.pl 15.05.07, 12:33
      Baran!!! moze juz pisior przyzna sie do checi wprowadzenia gospodarki recznie
      sterowanej. ponadto nie wiem czy wypowiadajacy sie wiedza ile czasu trzeba
      poswiecic na nauke i przygotowanie do zawodu prawnika. Ile maja zarabiac moze
      ktos podac kwote. pi&^*&%tolicie o zamknieciu znam prawnikow, ktorzy
      bez "znajomosci" robia rozne aplikacje. Glownym problemem jest zazdrosc ludzka.
      Czy ktos zabrania komukolwiek bycia prawnikiem. Jesli chcemy aby bylo taniej (a
      tego zawsze chcemy i nie ma sie czemu dziwic) to musimy kształcić wielu
      prawnikow i jesli konkurencja bedzie wieksza wtedy cena bedzie nizsza.
      Jakiekolwiek sztuczne zmiany w zywym organizmie jakim jest ekonomia moga byc
      brzemienne w skutkach
      • mut Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó 15.05.07, 12:55
        > Baran!!! moze juz pisior przyzna sie do checi wprowadzenia gospodarki recznie
        > sterowanej.

no własnie on chce wolnego rynku ale prawnicy nie chcą

> ponadto nie wiem czy wypowiadajacy sie wiedza ile czasu trzeba
        > poswiecic na nauke i przygotowanie do zawodu prawnika.

tyle samo co przygotowanie się do innych zawodów, z tym że praca prawnika jest
        mniej odpowiedzialna niz np praca inżyniera

> Ile maja zarabiac moze
        > ktos podac kwote.

na pewno nie 93tyl miesiecznie (średnio) i jeszcze krzyczeć że są biedni

> Czy ktos zabrania komukolwiek bycia prawnikiem.

tak - korporacje zabraniają

> musimy kształcić wielu
        > prawnikow i jesli konkurencja bedzie wieksza wtedy cena bedzie nizsza.

zgadza się ale korporacje nie dopuszczają do takich zmian

• Gość: l jak nazwać kogoś takiego, jak ty? IP: *.gemini.net.pl 22.05.07, 11:11
          mut napisał:

> no własnie on chce wolnego rynku ale prawnicy nie chcą

Istnienie wolnego rynku usług adwokackich nie budzi żadnej wątpliwości.

> > Ile maja zarabiac moze
          > > ktos podac kwote.
          >
          > na pewno nie 93tyl miesiecznie (średnio) i jeszcze krzyczeć że są biedni

Jak nazwać kogoś, kto nie odróznia przychodu kancelaii notarialnej od zarobku
          notariusza?
          I jak nazwać kogoś, kto nawet nie zauważył, że duskusja nie dotyczy w ogóle
          notariuszy?

> > Czy ktos zabrania komukolwiek bycia prawnikiem.
          >
          > tak - korporacje zabraniają

Jakie instrumentu ma samorząd zawodowy (czyli korporacja) do zabraniania
          komukolwiek bycia prawnikiem?

> > musimy kształcić wielu
          > > prawnikow i jesli konkurencja bedzie wieksza wtedy cena bedzie nizsza.
          >
          > zgadza się ale korporacje nie dopuszczają do takich zmian

Co mianowicie robi samorząd zawodowy, żeby nie kształcić więcej prawników?
    • Gość: testowy Problem rozwiązywany od dupy strony, no ale cóż... IP: 89.174.255.* 15.05.07, 12:37
      Problem rozwiązywany od dupy strony, no ale cóż... skoro nie da się ukrócić mafii prawniczej i wprowadzić wolnego rynku, tylko takie wyjścia zostają.
    • Gość: gość Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 12:47
      Ma Pan moje całkowite poparcie Panie Ministrze! Korporacja pilnuje, aby nikt nie
      pobierał stawek niższych niż maksymalne, szkoda, że komuchy z TK zablokowały
      otwarcie zawodów prawniczych. Mam nadzieję, że tym razem uda się pohamować
      nadmierne apetyty Jaśnie Panów prawników z racji pochodzenia lub przez ożenek
      przyjętych do korporacji
      • Gość: cartman Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 14:20
        to rozumiem, że jak tylko minister otworzy korporacje to wszystkiego się
        nauczysz i zostaniesz adwokatem. jak każdy w tym kraju
      • metall Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó 15.05.07, 14:31
        Przecież w PiSie co drugi to prokurator, albo adwokat, no t oskąd się wzięli w
        tym zawodzie? Sami sobie kasiorkę obniżą? Ciekawe.
      • Gość: l Jakie stawki maksymalne??? IP: *.gemini.net.pl 22.05.07, 10:55
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Ma Pan moje całkowite poparcie Panie Ministrze! Korporacja pilnuje, aby nikt
        ni
        > e
        > pobierał stawek niższych niż maksymalne

To są jakieś stawki maksymalne???
        Ty wiesz o czym w ogóle zabierasz głos?
      • Gość: pytający o czym Ty mówisz? IP: *.law.uj.edu.pl 23.05.07, 11:44
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Ma Pan moje całkowite poparcie Panie Ministrze! Korporacja pilnuje, aby nikt
        ni
        > e
        > pobierał stawek niższych niż maksymalne

Która? adwokacka czy radcowska? NIE MA żadnych stawek maksymalnych. A w
        praktyce ich rozpiętość jest ogromna.

• metall "Prawicowości" PiSu ciąg dalszy. 15.05.07, 14:11
      Jakie cechy prawicowości można znaleźć w PiSie?
    • czesiekkk Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó 15.05.07, 19:23
      PiS jak zwykle zabiera się od złej strony do rozwiązania problemu. A w Polsce
      żeby przeprowadzić lustrację trzeba zmienić Konstytucję, żeby ograniczyć monopol
      korporacji prawniczych również zmienić Konstytucję. Zwłaszcza, że TK
      reprezentuje konsekwentnie linię orzeczniczą chroniącą korporacje prawnicze.
      Stąd działania ministra chociaż słuszne i tak wylądują w TK, gdzie można z dużym
      prawdopodobieństwem przypuszczać jak orzeknie Trybunał.
      Na marginesie na dniach ma być rozpoznawana sprawa związana z udzielaniem porad
      prawnych w zakresie prawa podatkowego przez licencjonowanych księgowych, ciekawe
      jakie będzie rozstrzygnięcie, czy TK zdecyduje się chronić korporację doradców
      podatkowych?
    • Gość: zbig "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 14:18
      super i dodać kasy fiskalne i będzie lux
    • Gość: l Nieprawdopodobny skandal IP: *.gemini.net.pl 22.05.07, 10:45
      Miało być wprowadzenie "pełnego wolnego rynku", jest pomysł likwidacji wolnego
      rynku. Oficjalne stawki??? Gdzie my jesteśmy? Bezwstydny bolszewizm. Nie mówiąc
      o tym, że pomysł płacenia z dołu sprawi, że wkrótce połowa spraw w sądach to
      będą sprawy z byłymi klientami o zapłatę.
      • Gość: Pytający Re: Nieprawdopodobny skandal IP: *.law.uj.edu.pl 23.05.07, 11:46
        To zresztą jest najistotniejsze. Już widzę ilu klientów zapłaci po skończonej
        sprawie. To jest jawny absurd i czysta złośliwość wobec adwokatów i radców.
        • krwawy.zenek Skandal zacierany skandalem 29.05.07, 08:32
          Po ostatniej chamskiej napaści Zera na Zolla już wszyscy zdążyli zapomnieć o
          poprzednich jego upadkach.
    • czesiekkk Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó 23.05.07, 20:15
      Przy tej Konstytucji i przy prokorporacyjnej linii orzeczniczej Trybunału
      Konstytucyjnego nie ma nawet co liczyć na jakiekolwiek ograniczenia korporacji.
      Najnowszy przykład to prokorporacyjne orzeczenie TK w sprawie doradców
      podatkowych. Tak to już jest z naszym Trybunałem, że może wszystko podpiąć pod
      art.2 Konstytucji albo pod złą legislację naruszającą Konstytucję. Pytanie czy w
      Polsce jest jakaś dobra legislacja i czy może sąd konstytucyjny tworzyć normy
      prawne w oparciu o art.2 Konstytucji.
      Suma sumarum jak zapytacie się o prawo podatkowe certyfikowanego księgowego z
      licencją MF to będziecie w szarej strefie. Absurd? Nie to po prostu
      prokorporacyjne orzecznictwo TK.
      • Gość: ? Re: "Rz": Ziobro ustali stawki na usługi prawnikó IP: *.law.uj.edu.pl 28.05.07, 13:33
        Przecież ostatni wyrok był dla doradców niekorzystny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka