Dodaj do ulubionych

PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych

15.06.07, 15:23
Czyli własciciele działek w centrum warszawy dostaną coś wartego po kilka tysiecy za metr? jak działka ma 400 m2 to robi się niezła suma. Dla mnie nie ma problemu, ale czy nie lepiej najpierw oddac ukradzione przez państwo grunty? nie wiem ile działek leży na zrabowanych przez komunistów ziemiach, pewnie trochę będzie, może warto przynajmniej tę bonifikatę zmniejszyć do np. 80%, a resztę przeznaczyć na jakiś fundusz odszkodowawczy?
Obserwuj wątek
    • mal49 Re: PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych 15.06.07, 17:58
      parob napisał:
      >może warto przynajmniej tę bonifikatę zmniejszyć do np. 80%, a resztę prze
      > znaczyć na jakiś fundusz odszkodowawczy?

Na pewno warto. Problem ogrodów działkowych nie jest jednakowy we wszystkich
      miastach. Znów będziemy świadkami równych i równiejszych.
      A swoją drogą - to ciekawe, że przy konstruowaniu tych przepisów autor powołuje
      się na orzeczenie tego obrzydliwego TK. I to w składzie wówczas całkiem 'lewicowym'.
      • tetlian Re: PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych 15.06.07, 18:06
        A co oni się mieszają do ogródków?
        • leczy Re: PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych 15.06.07, 21:20
          Bo jeszcze tam nie namieszali.
    • Gość: Late Re: PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych IP: *.globalconnect.pl 15.06.07, 18:05
      Działki w centrach miast i w innych atrakcyjnych inwestycyjnie miejscach powinny być na wniosek gminy likwidowane (za odszkodowaniem równym wartości tego, co na stoi i rośnie na działce), a grunty powinny przejąć gminy pod inwestycje. Również wszystkie grunty stanowiące własność skarbu państwa, z wyjątkiem gruntów niezbędnych państwu do wypełniania obowiązków ustawowych (np. grunty pod budynkami rządowymi), powinny zostać skomunalizowane.
      A tak znowu grupa ludzi dostanie za darmo majątek wart kupę forsy, a ci, co nie mają działek - figę.
      • Gość: ja Re: PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych IP: 83.71.147.* 15.06.07, 18:09
        i znowu sie uszczesliwia glosujacych jedynie slusznie emerytuf rozdawnictwem
        cudzej wuasnosci
    • Gość: Grzesiek ale dobry ten PiS IP: *.carl-b-1.access.uk.tiscali.com 15.06.07, 18:09
      wszystkim cos da, tak to wspaniala partia! Zeby jeszcze dawali swoje a nie
      cudze...
      • Gość: raf71 Re: ale dobry ten PiS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 00:08
        No wreszcie mądry głos... tak samo jest ze spółdzielniami mieszkaniowymi... bardzo fajnie rozdaje się cudzą własność.
        • Gość: gość Re: ale dobry ten PiS IP: *.chello.pl 17.06.07, 10:16
          Przestańcie mówić o tych darmowych mieszkaniach i ogrodach. Mam 34 metrowe
          mieszkanie spółdzielcze od roku 1974. Aby je otrzymać musiałam wpłacić do
          spółdzielni wkład, który wówczas wynosił 21 tys. /moja ówczesna pensja to 2000
          zł/, przez wiele lat spłacałam ponadto spółdzielczy kredyt, uiszczam opłaty
          eksploatacyjne, wpłacam na fundusz remontowy i inne opłaty na rzecz
          spółdzielni/obecnie ok.90 zł miesięcznie/.Przez te wszystkie lata zebrała się
          spora suma.A na ogród, usytuowany za miastem na najgorszej piaszczystej ziemi,
          wydałam już, po 15 latach użytkowania i uprawiania, ok.40tys. i nie mam super
          drogiego domku, tylko małą altankę wybudowaną przy pomocy znajomych. Na tych
          piaskach dalej rośnie bardzo mizernie, choć inwestuje się w nawozy, zasila
          kompostem, stosuje opryski, bo to konieczne na takich gruntach/słabe rośliny
          łapią wszystkie możliwe choroby/. A są działkowicze, którzy wymienili całą
          ziemię na głębokości 70 cm. Mają lepsze efekty, ale koszt był ogromny.Doliczyć
          należy jeszcze morderczą pracę. I nie stawiajcie równania działkowicz = emeryt.
          Aby dostać działkę w Pracowniczym Ogrodzie Działkowym, trzeba było być
          pracownikiem na etacie.Ja na emeryturę przeszłam dwa lata temu.
    • Gość: graf PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych IP: *.chello.pl 15.06.07, 18:29
      Noż karwa, przecież mieli likwidować!!!!! Ziemia inwestycyjna w centrum miast,
      wart grube dziesiątki milionów a oni chcą to rozdać żeby można było marchewkę
      hodować. Zapłacić działkowcom grube odszkodowania, przygotować i uzbroić tereny
      ZA miastem i zrównać działki w centrum z ziemią. Ze sprzedaży tej ziemi miasta i
      tak wyszły by na plus.
      • pos3gacz Re: PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych 15.06.07, 21:22
        Gość portalu: graf napisał(a):

> Noż karwa, przecież mieli likwidować!!!!! Ziemia inwestycyjna w centrum miast,
        > wart grube dziesiątki milionów a oni chcą to rozdać żeby można było marchewkę
        > hodować. Zapłacić działkowcom grube odszkodowania, przygotować i uzbroić
        tereny
        > ZA miastem i zrównać działki w centrum z ziemią. Ze sprzedaży tej ziemi
        miasta
        > i
        > tak wyszły by na plus.
        xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
        A Ty baranie od razu możesz się podłączyć pod rurę wydechową jakiegoś pojazdu
        mechanicznego.
        • Gość: geordi Re: PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych IP: *.ds.pg.gda.pl 16.06.07, 15:22
          dobrze,ze jest jeszcze troche ludzi swiadomych wagi terenow zielonych w CENTRUM
          miast :)
          • Gość: Tom Re: PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych IP: *.brig.cable.ntl.com 17.06.07, 00:42
            Ja pier..ole takie tereny zielone.
            Na całym świecie są w centrach miast tereny zielone ale one się nazywają Parki,
            skwery, lub po prostu tereny zielone. I nie są to prywatne działki z marchewką,
            bo ile taka marchewka spalin przerobi na tlen? zaorać i posadzić tam drzewa.
    • Gość: graf PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych IP: *.chello.pl 15.06.07, 18:30
      Jeszcze jedno - BEDO WYBORY W 2008, jak nic!!!!
    • earlyyears PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych 15.06.07, 18:31
      ja proponuje, zeby pis sie rozwiazal. ponstwo bedzie tansze.
    • Gość: Thommas Bez sensu!!! IP: 62.140.211.* 15.06.07, 18:47
      Moim zdaniem można im dać tereny zamienne, poza miastem, a nie w centrum, gdzie
      można by te tereny zabudować, albo przeznaczyć na cele użyteczności publicznej -
      np. parki, które ostatnio w Polsce w ogóle nie powstają...
    • Gość: ZiomisławPaliblant Zaorać, wylać beton, mieszkania budować. IP: *.e-wro.net.pl 15.06.07, 18:52
      Taka jest recepta na działki. Co to kurna jest, jakieś krzaczory w środku miasta, gdzie menele srają w tych krzaczorach? A przypomniam, że w Polsce brakuje ziemi!
      • Gość: oki Re: Zaorać, wylać beton, mieszkania budować. IP: *.17-246-81.adsl-static.isp.belgacom.be 15.06.07, 19:13
        A ja się cieszę z ogródków działkowych.
        Sam nie mam, ani moja rodzina nie ma działki, niemniej w amoku zabudowy
        wszelkich klinów napowietrzających i likwidacji i betonowania parków przyda się
        w miastach nieco zieleni pozwalającej na odświeżenie powietrza.
        Przecież nawet rozdanie ziemi działkowiczom nie jest jednoznaczne z możliwością
        wybudowania sobie na działce domku w środku miasta!
        A tereny działkowe powinny pozostać zielonymi po wsze czasy...

PS. Zwykle jestem przeciwny wszelkim eko-oszołomom, ale jakoś w tej kwestii nie
        zabierają głosu.
    • Gość: damiano Nie szukajcie pracy, to niczego nie zmieni IP: *.cdif.cable.ntl.com 15.06.07, 19:14
      Nie pracujcie dla kogoś, tylko za miesięczną wypłatę.. to jest przecież
      strasznie głupie..
      Zapytajcie szefa czy za każdy przepracowany dla niego miesiąc pracy będzie wam
      dożywotnio wypłacał np. 10 zl. na miesiąc. Tym sposobem każdy rok pracy dla
      niego powiększałby wasze konto o 120 zl. miesięcznie, po 5 latach byłoby to juz
      600 zl. na miesiąc do końca życia..
      Wasz szef sie na to nie zgodzi, może wam tylko zaproponować miesięczną wypłatę
      dopóki jesteście w firmie i pracujecie.

Zachęcam Was do zajęcia sie własnym nawet najmniejszym biznesem, to naprawdę po
      kilku latach przynosi efekty. Ja zacząłem pracując jeszcze na Etacie,
      równolegle rozwijałem swój biznes i pracowałem w firmie..
      Teraz, a dokładnie 15 marca 2007r. na zawsze zwolniłem się z pracy i
      jestem „wolnym finansowo” człowiekiem (co nie oznacza ze mam MILIONY dolarow na
      koncie, wolność finansowa znaczy dla mnie to ze nie musze nic robić aby
      normalnie życ – żyje po prostu z przychodow pasywnych).
      A najważniejsze jest to, ze zajmuje się teraz własnym biznesem. Nie wstaje
      rano, nikt nade mną nie stoi, i uwierzcie mi, pracuje lżej, mniej i znacznie
      lepiej na tym wychodzę (w pracy na etacie zarabiałem około 1200 zł. na rękę,
      teraz co miesiąc mam ponad 3000 zł.)

Jak brakuje Wam wsparcia i pomysłów na dobry start we własnej firmie, to
      zapraszam na nasze Forum Przyjaznych Inwestorów

www.BogatyOjciec.info/forum

Na prawdę chcemy na tym forum dzielić się z każdym radami i wskazówkami
      prowadzącymi do osiągnięcia „finansowej wolności”

Pozdrawiam i życzę samych sukcesów
      • Gość: a Re: Nie szukajcie pracy, to niczego nie zmieni IP: *.dialog.net.pl 15.06.07, 23:22
        a ja mam na etacie 4K na reke i fakt, nie szukam pracy
    • super_benek Super! 15.06.07, 19:44
      Idąc do mojego szarego blokowiska w środku Warszawy mijam ogromny zieeelony
      teren tych szczęściarzy - działkowiczów. Przez krótki moment mam okazję
      odetchnąć świeżym, pachnącym zielenią powietrzem ,które na szczęście jest w
      stanie przeniknąć przez wysokie ogrodzenie. A potem idę na moje osiedle, gdzie
      mam 1 drzewo, zero ławek i zero miejsc, gdzie mogłabym wyjść z dzieckiem -
      najbliższy park jest 7 km dalej. Ale co tam, niech się elektorat Pis-u,
      emeryci, napawa zielenią i grządkami za wysokim ogrodzeniem w centrum stolicy:
      ((((( Albo niech się jednoczą później, po wykupie ziemi za bezcen i sprzedają
      go inwestorom, zarabiając krocie...Po co miasto ma zarabiać! Kolejne kuriozum
      ze snu szaleńca pozbawionego logiki...
      • elpik Na pohybel działkowiczom - śmierdzielom 15.06.07, 23:46
        Ja natomiast mam okazje wąchać smród palonej trawy i liści oraz słuchać pijacich krzyków wracających do domu działkowiczów. Dodatkowo zbierać spod płotu ich porzucone śmieci. Na pohybel śmierdzielom.
    • Gość: działkowiczówna rozpędzić PZD z cholerę jasna . Brawo PiS ! IP: 77.89.126.* 15.06.07, 20:24
      To jest struktura anachroniczna, zajmujpaca sie liczeniem drzew na działkach ,
      ustaleniem co mozna sadzic za czego nie, organizujaca "konkursy" piekności
      działek- hahahahah, a przede wszystkim to złodzieje , bo trzeba na darmozjadów
      płacić haracz. . Propozycja o rozpedzeniu PZD nie jest tylko propozycja PiS ,
      równiez PO ja popiera ! SMIERC PZD !
      • Gość: gość Re: rozpędzić PZD z cholerę jasna . Brawo PiS ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 20:34
        Durnie! To nie tak!
        PiSuarki wycenią ziemię wg obecnej wartości rynkowej i te skromne 5% okaże się
        naprawdę poważną kasą... Na pewno nie na kieszeń emerytów, którzy to właśnie w
        przeważającej większości są działkowcami.
        500 m działki.
        Cena rynkowa - co najmniej 300 za metr (zależy od miejsca).
        Po bonifikacie wychodzi co najmniej 7500 pln za działkę.
        W sam raz na kieszeń emeryta...
        Chyba że z SB!
        • leczy Re: rozpędzić PZD z cholerę jasna . Brawo PiS ! 15.06.07, 21:29
          I to jest prawda. Którego emeryta będzie na wykup działki stać?
          • Gość: Tom Re: rozpędzić PZD z cholerę jasna . Brawo PiS ! IP: *.brig.cable.ntl.com 17.06.07, 00:49
            takiego który nie jest głupi - weźmie kredyt na działkę, kupi ją od Państwa za
            5% - a potem sprzeda po cenie rynkowej i kupi sobie dom za miastem z 5 razy
            większym ogródkiem.

Nie myśl człowieku, że Emeryt to bezmózgi działkowiec. Duża ilość "działkowców"
            to inwestorzy, którzy wiedzieli, że taka ustawa musi kiedyś się przytrafić temu
            krajowi.

pozdrawiam
    • Gość: @ x 2 = 2 @ Zapraszam NIK do kontroli PZD ....... IP: 77.89.126.* 15.06.07, 20:36
      ..jak i jego nizszych strukrur zarządzajacych . Tam zobaczycie dopiero co za
      przekręty się dzieją . Najgorsza sytuacja jest w zarządach poszczególnych
      ogrodów, To tu na tym najnizszym szczeblu najbardziej oszukiwani sa
      działkowicze. Dobrze było by zrobic wyrywkowa kontrole, zeby pokazać
      społeczenstwu co to za zgraja ten PZD .
      • leczy Re: Zapraszam NIK do kontroli PZD ....... 15.06.07, 21:18
        Ale mądry człowiek. Widocznie działa w PZD i coś wie na ten temat!!!
    • Gość: szapr karupcja w świetle prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 21:35
      Świetny układ wystarczy wykupić działki w miejscach planowanych inwestycji np
      drogowych - płacimy 5% wartości i sprzedajemy za 1000000% wartości - super
      układ, jak ktoś chce sprzedać działke to zapraszam - ceny konkurencyjne np 7%
      wartości
    • l-ewa Re: PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych 15.06.07, 22:24
      Ziemia jest własnością gminy. Nie można zmusić gminy do sprzedaży działek
      (niekonstytucyjne).
    • strom PiS da tani wykup ogródków działkowych, czyli 15.06.07, 22:29
      kampania wyborcza w toku
    • Gość: córa działacza PZD PiS - brawo ! kocham PiS za sprawe "działek"i PZD IP: 77.89.126.* 15.06.07, 23:05
      Ja bym zlikwidowała tą złodziejska organizację zarządzającą działkami w Polsce.
      Juz czas na zmiany . Ogrody winny byc antonomiczne, jedynie podlegac samorzadom
      . a nie jakies tam ogranizacji centralnej . Juz czas na wyrudowanie
      komunistycznej nomenklatury w PZD , tych w Warszawie jak i w pozostałych
      zarządach okregowych. Stop złodziejom okradajacych działkowiczów.
      • Gość: literka_m Re: PiS - brawo ! kocham PiS za sprawe "działek" IP: 91.90.59.* 15.06.07, 23:38
        cos tu nie tak. dzialki w miastach to tereny zarezerwowane pod przyszle
        inwestycje/drogi lub tez "tunele napowietrzajace" miasto.
        Krotko mowiac kiedys tam uznano, ze poniewaz kiedys bedzie tu szla trasa to nic
        nie mozna budowac a zeby bezczynnie nie stalo to robiono dzialki i ludzie
        sadzili marchewke. budowac nic nie wolno bylo, nikt nigdy wlasnosci nie obiecywal.
        a teraz nagle kowalski moze moc wykupic grunty ktore nigdy dla kowalskiego nie
        byly przeznaczone ?!?!
    • pit_44 Re: PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych 16.06.07, 00:49
      A od kiedy sejm decyduje czy i za ile gmina ma sprzedać swoją ziemię?
    • Gość: Internauta Re: PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 11:44
      Tym razem nie PIS a PO (to z tej pełnej szuflady ustaw ktorą PO otrzymało w
      spadku po PIS, a jak otrzymało w spadku to ich wlasnośc, nieprawdaż? )
    • Gość: zagniewana Re: PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 15:32
      jestem przeciwko uwlaszczeniu - mam działkę 300 m2 od 1978r. - moja
      sprawa na rzecz czyją czy też kogoś płacę skladke - prosze panów
      posłow aby tak bardzo nie troszczyli sie o moje pieniadze- jezeli
      chcialabym miec prywatna dzialke to bym ja miala.
    • Gość: działkowiczka Re: PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych IP: 83.238.168.* 20.04.08, 16:15
      Może w końcu ktoś weżmie sie za Zarządy PZD i przestaną w końcu
      okradac biednych działkowców.Działkowcy będą mieli możliwośc
      wykupienia swoich działek i przestaną płacic składki, które ida na
      utrzymanie chorego tworu jakim jest PZD.Nie wiem dlaczego tak się
      martwia zarządy o to czy działkowców bedzie stac na wykup?Po zniszce
      95% bedzie ich stac, gorzej z tym że przestana płacić haracz w
      postaci składek i z czego utrzyma sie zarzad?Nie bedą miec pieniedzy
      na swoje wydatki....
    • Gość: działkowiczka Re: PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych IP: 83.238.168.* 20.04.08, 16:23
      Popieram pomysł zaproszenia NIK do kontroli Zarzadów PZD tych
      najnizszych.Moze ktos otworzy oczy i zobaczy jak gospodaruja naszymi
      pieniędzmi.Jest to największa korupcja jaka mozna sobie wyobrazić,
      zapewniam Państwa.
      Jeżeli sa uczciwi to kontrola to pokaze i nikt jużnigdy nie bedzie
      ich o nic posądzał.Jeżeli są tacy uczciwi i tak dobrze gospodaruja
      naszymi pieniędzmi to sami powinni już dawno zaprosić organ
      kontrolny, bo ja bym tak zrobiła!!!
    • Gość: działkowiczka Re: PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych IP: 83.238.168.* 20.04.08, 16:26
      Popieram PIS i PO nareszcie robia cos dobrego dla zwykłych
      ludzi.BRAWO.TRZYMAJMY KCIUKI ZA USTAWĘ!!!!
      KONIEC DARMOZJADÓW Z MAFII PZD.
    • Gość: Zofia Gor PIS proponuje tani wykup ogródków działkowych IP: *.chello.pl 23.03.09, 14:39
      Brawo, nareszcie ktoś mądrze w tym kraju myśli.Nareszcie ktoś myśli o
      Nas działkowiczach.Jak pomyślę że przez tyle lat szły Nasze pieniądze na
      utrzymanie rzeszy nierobów to mnie szlak trafia.A pogonić to całe
      tatałajstwo urzędnicze a pieniądze niech działkowicze będą wpłacac do gminy, a
      my będziemy te nasze działeczki mieć na własność.Nareszcie ktoś o Nas
      działkowiczach pomyślał.Tak trzymać. Zróbcie jeszcze porządek, ze
      Spółdzielniami Mieszkaniowymi.Brawo PIS macie u mnie duży
      plus, choć jako partia Was nie lubię.
    • znj2 Re: PiS proponuje tani wykup ogródków działkowych 23.03.09, 21:42
      Proponuję wykonać przede wszystkim analizę przekazanych gruntów
      kościołowi kat. Ciekawe ile ha zostało zrabowanych ze skarbu
      państwa? Ale cóż, motłoch się nie odważy. Bedą pieprzyć o sprawach
      marginalnych, a łobuzeria kradnie dalej! Tak trzymać! Ukochany
      kraj, umiłowany kraj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się