Dodaj do ulubionych

Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci 20...

02.10.07, 14:16

Pod koniec roku ma zostać otwarta specjalna strona internetowa, na której będą
znajdować się oferty wszystkich urzędów pracy w Polsce.

Sądzicie, że ci, którzy chcą wracać, zaczną od pośredniaka?

Moim zdaniem zaczną od porównywania podatków i składek. I raczej nie będą
porównywać istniejących danin np. w UK z dość mglistymi obietnicami polskich
partii politycznych. Będą je porównywać z tymi, które zostaną w Polsce
wprowadzone. I jeszcze jedna ważna uwaga: ludzie, którzy wyemigrowali i
zyskali stabilizację, mają czas.

Obserwuj wątek
    • Gość: anonim ;-) Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci 20.. IP: *.crawley.eur.slb.com 02.10.07, 14:34
      Abolicja - i wracam. Inaczej mi sie nie oplaca.
      • junk92508 ! Podatki 2 Mieszkania 3 Sensowna praca 02.10.07, 15:17

Ja nie widzę szans by wracali:

1. Jak wróca to ich złupi Urząd Skarbowy - a potem tez ich będą ścigać i ściągać
        za wysokie podtki

2. Mieszkania są droższe niż w Niemczech - a płace niższe więc po co wracać ?

3. Dominacją "polskich manadżerów" - zatrudnianych po kompetencji kolesiów -
        traktujących ludzi jak chłopów pańszczyźnianych
        • aplus w zadnym wypadku nie wracajcie, ten program 02.10.07, 16:26
          to tylko po to by utworzyc nowe stolki dla paryjnych kolesi
          • dyskutant8 To przekret-fiskus zaciera lapy zeby was oskubac 02.10.07, 17:40
            • dyskutant8 Juz zaczeli,gosc po 20 latach wrocil,przesladujago 02.10.07, 17:41
              • dyskutant8 choc wiadomo ze 20 lat na socjalu nie mogl siedzie 02.10.07, 17:42
                • dyskutant8 zaden kraj zachodni nie pozwolilby na bumelanctwo 02.10.07, 17:43
                  • wujekmik Re: zaden kraj zachodni nie pozwolilby na bumelan 02.10.07, 20:36
                    jedni kradną program od drugich i vice versa Więc w czym problem ?
            • si-si2 Re: To przekret-fiskus zaciera lapy zeby was osku 08.10.07, 11:12
              Przecież ten podatek, o ile pamiętam,
              wprowadził poprzedni rząd Belki.

Postkomuniści opodatkowywali wszystko :
              oszczędności, zyski z giełdy itp,
              po to by mieć z czego wypompowywać kasę
              na swoje zagraniczne konta !

Platforma zrobi to samo, albo jeszcze gorzej.
              W niej jest masa cwaniaków łasych na cudze pieniądze !
      • Gość: Anonim2 Re: Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci IP: 194.73.97.* 02.10.07, 15:59
        Dokladnie sie z tym zgodze. Po paru latach w Anglii powrot kosztowal
        by mnie okolo 30 tys zl. do zaplacenia podatku + jakies odsetki.
        Myslalem o tym wiele razy, ze juz czas jest wracac, ale ten fakt
        pozostawia mnie bez watpliwosci. Nie czuje potrzeby placenia podatku
        za uczciwie zarobione pieniadze za ktore podatek juz raz zaplacilem.
        I mysle ze ogromna liczba osob ma podobny dylemat. A jak prosto by
        bylo go rozwiazac!!!!!
      • qwertyuiop7890 Dlaczego chcesz abolicji? 02.10.07, 21:38
        Dlaczego ja pracujac w Polsce mam placic legalnie i uczciwie podatki, a Ty masz
        miec jakas abolicje tylko dlatego, ze wyjechales na Zachod?

Dlaczego Ty masz byc wobec prawa podatkowego inaczej traktowany niz Ja?
        • Gość: niks koszty zycia... IP: *.mskcc.org 02.10.07, 22:55
          Zarabiajac przyzwoicie, ale bez kokosow w USA wpadasz natychmiast w
          40% prog podatkowy w Polsce. Tylko polski podatek nie uwzglednia
          faktu, ze tam sa wyzsze koszty zycia - na amerykanski podatek przy
          zarobkach w stanach mnie stac, na polski nie.
          Poza tym mieszkajac za granica nie korzystam z polskiej policji,
          wojska, sluzby zdrowia, drog, politykow i rolnikow, czy na co tam
          jeszcze te podatki ida, wiec za co wlasciwie mialabym placic?
        • Gość: pablo Re: Dlaczego chcesz abolicji? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.10.07, 00:08
          Dlaczego? Bo ja nie okradłem naszego państwa. Wyjechałem, ale przed tym
          zapłaciłem podatek za okres, w którym pracowałem w Polsce, a za resztę roku
          płaciłem podatek w Anglii. Jeżeli końcówce roku 2004 przyjechałbym do Polski
          (wyjechałem w listopadzie) i chciałbym skorzystać z opieki medycznej to
          musiałbym za to zapłacić bo w nie płaciłem ZUS w Polsce - dlaczego miałbym
          płacić podatek za ten okres.
          Skoro Ci co wyjechali za granicę zostali nazwani nieudacznikami przez
          przedstawicieli rządu to dlaczego ten sam rząd chce naszych pieniędzy. Skoro nie
          byli mi w stanie zapenić godziwych warunków pracy niech się teraz odstosunkują
          od moich pieniędzy - płacę podatek tam gdzie zarabiam, co chyba jest zrozumiałe.
          Jedyne na z czym się zgadzam to ściganie jeżeli ktoś się nie rozliczył z tego co
          zarobił w Polsce lub zgodnie z nową umową dorabia sobie wyjazdami np na dwa
          miesiące.

Ja nie wiszę nic fiskusowi w Polsce bo z tego co zarobiłem w kraju przed
          wyjazdem rozliczyłem się i do momentu, w którym to nie będzie jasno ujęte w
          ustawach nie wrócę do kraju łatać dziurę budżetową.

Moje zdanie na temat PIS-owskeigo projektu ustawy:
          - Zagrywka przedwyborcza - już nazwali nas nieudacznikami więc niech nie próbują
          teraz tego naprawiać bo ich czas minął;
          - Statystyki 2-óch lat rządów głoszone przez premiera: spadek bezrobocia + nowe
          miejsca pracy = liczba ludzi, którzy wyjechali z kraju. Wzrost płac to tez wynik
          braku rąk do pracy
          TO NIE WZIĘŁO SIĘ Z NICZEGO - TE LICZBY SIĘ POKRYWAJĄ I NA PEWNO NIE JEST TO
          ZASŁUGA PIS - ktokolwiek by rządził miałby takie same statystyki.
    • Gość: szybki lopez Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci 20.. IP: *.bethere.co.uk 02.10.07, 14:52
      W DUPE MNIE POCALUJCIE. Oczywiscie, ze nie wroce.
      Jak przestaniecie krasc nasze pieniadze (podwojny podatek od tego, co zarabiamy
      na Wyspach), jak zmienicie ten awanturniczy rzad, jak zmienicie zarobki i
      mentalnosc pracodawcow (jeszcze wazniejsza niz zarobki), to moze 20% zadeklaruje
      sie, ze wroci. A jak na teraz, to jakies totalne bzdury. Pomylka Gazety chyba:
      80% nie wroci. Bo po co?
      • Gość: Kaczo i Boso Re: Rząd przedstawił program "Powrót"... IP: *.natpool7.outside.ucf.edu 02.10.07, 16:26
        Moim skromnym zdaniem - nie wroci jakies 60 do 75% - chyba, ze
        sytuacja gospodarczo/ekonomiczno/polityczna w Polsce zmieni
        sie diametralnie. W co (osobiscie) bardzo watpie...

==================================================================
        Glos oddany na PiS to glos oddany na "ojca" Rydzyka!
      • Gość: gosc Re: Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci IP: *.access.telenet.be 02.10.07, 22:17
        > Dlaczego Ty masz byc wobec prawa podatkowego inaczej traktowany
        niz Ja?

Nie inaczej, tak samo, Tez chcemy RAZ zaplacic podatki. Tam gdzie
        zarabiamy, jak TY
        > jak zmienicie ten awanturniczy rzad, jak zmienicie zarobki i
        Kochani, nie ZMIENICIE ale ZMIENIMY. My tez mozemy gosowac w
        ambasadach, O ile tylko wybory beda uczciwe to moze przewazyc jesli
        sie zbierzemy i wysilimy by zaglosowac w ambasadach, konsulatach...
        • Gość: pablo Re: Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.10.07, 00:32
          Tylko jak na razie to nie ma na kogo głosować - jak porównasz listy posłów z
          poprzednich kadencji to zobaczysz, że przy nazwiskach zmieniają się tylko nazwy
          partii.

Można jeszcze głosować na program wyborczy, ale skutek raczej będzie taki sam.

Co wybory to obietnice... tylko niespełnione. Wiem, że narzekać łatwo, ale co
          kadencję rządzą "inni" i co kadencję jest to samo: obietnice nie spełnione, a
          bagno to samo.

Ciekawe ilu by się pchało do sejmu jak by dostali pensje po 1200 zł bez dodatków
          na biura poselskie, komórki, benzynę - łatwiej by było ocenić ustawy, które
          głosują (pod jakim kątem: pod siebie czy pod społeczeństwo). Każdy rząd obiecuje
          koniec marnotrawienia pieniędzy podatników i dalej jest to samo: podgrzewane
          chodniki, wydatki na benzynę takie, że poseł musiałby robić dziennie po 500 km,
          rachunki za telefony jak za 3 godz dziennie rozmowy... łapówy, lobbowanie...

Wybory to jest tylko jeden dzień - oddajesz głos, a później musisz czekać do
          następnych wyborów, żeby móc pokazać czy akceptujesz to co zrobiono za minionej
          kadencji. W ciągu tych kilku lat można zrujnować państwo.
      • manoir_de_sornat Re: Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci 02.10.07, 22:28
        Gość portalu: szybki lopez napisał(a):

> W DUPE MNIE POCALUJCIE. Oczywiscie, ze nie wroce.
        > Jak przestaniecie krasc nasze pieniadze (podwojny podatek od tego, co zarabiamy
        > na Wyspach), jak zmienicie ten awanturniczy rzad, jak zmienicie zarobki i
        > mentalnosc pracodawcow (jeszcze wazniejsza niz zarobki), to moze 20% zadeklaruj
        > e
        > sie, ze wroci. A jak na teraz, to jakies totalne bzdury. Pomylka Gazety chyba:
        > 80% nie wroci. Bo po co?

Jak to po co? Ktos musi te wszystkie mohery utrzymac, nie?
    • webmisiek Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci 20.. 02.10.07, 15:28
      Ciekawa inicjatywa... ale czy przydatna... ??
      ---------------------------
      Najlepsze Tapety
      Katalog Stron
      • Gość: szybki lopez Re: Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci IP: *.bethere.co.uk 02.10.07, 15:35
        Taaaa... skorzystaja z niej dziewczatka, ktore nie opanowaly angielskiego, wiec
        sie do pracy innej niz sprzatanie nie zalapaly, a sprzatac nie umialy, wiec je
        wywalono... albo panowie, co stoja pod POSKiem i sprzedaja przemycane papierosy.
        Czyli generalnie zyciowi nieudacznicy, ktorym w UK nie wyszlo. Ci wartosciowi
        nie maja po co niej korzystac.

Po prostu trzeba sie zastanowic, JAKICH Polakow rzad chce skusic do powrotu.
        Znowu lysych karkow? moze lepiej, ze wyjechali? (chociaz niech wroca...
        przestaniemy sie tu za nich wstydzic).
        • Gość: pablo Re: Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.10.07, 00:39
          Te co sobie nie mogą poradzić na zmywaku czy sprzątaniu to się rzucają na
          ciapaków i liczą na socjalkę na dziecko, a reszta oszołomów nie wróci bo albo
          się im dobrze kradnie radia z naszych samochodów, albo nie mają po co wracać do
          Polski bo tam czekają na nich wyroki.
    • Gość: piotr Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci 20.. IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 02.10.07, 15:33
      Dobry przyklad obludy rzadu: Polska nie uznaje uprawnien
      architektonicznych zdobytych za granica przez Polakow (choc uznaje
      te same uprawnienia posiadane przez obcokrajowcow).
      Wniosek: "Powrot" to czysta propaganda, realia legislacyjne swiadcza
      o czyms wrecz przeciwnym - faktycznym programie rzadu "Zegnamy!"
      Dla docieliwych, stan prawny opisany wyzej: art 12a ust Prawo
      Bodowlane, okreslenie "oprócz osob".
      Zapraszam do publikowania innych przykladow obnazajacych program
      rzadu "Zegnamy!".
      Piotr
      • Gość: pablo Re: Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.10.07, 00:47
        Przecież to jasno widać. Dlaczego ogłaszają nowy program teraz przed wyborami, a
        wcześniej nazwano nas nieudacznikami. Dlaczego nie postulowali abolicji
        podatkowej wcześniej, a dopiero teraz po samorozwiązaniu rządu? To nie Wielkiej
        Brytanii zależało na opodatkowaniu nas w Polsce tylko naszemu rządowi na
        wyciągnięciu z nas kasy jak wrócimy. Teraz się im odmieniło?
    • Gość: stoczniowiec Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci 20.. IP: *.chello.pl 02.10.07, 15:38
      niech przedztwaią coś dobrego dla tych co jeszcze nie wyjechali bo jak narazie to tylko obietnice i podwyżki cen
      • manoir_de_sornat Re: Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci 02.10.07, 22:31
        Gość portalu: stoczniowiec napisał(a):

> niech przedztwaią coś dobrego dla tych co jeszcze nie wyjechali bo jak narazie
        > to tylko obietnice i podwyżki cen

Rzad ma do zaoferowania przeceniana zlotowke, ktora od paru lat ciagle sie
        wzmacnia. Nikt przy zdrowych zmyslach nie wymieni ciezko zarobionych euro, czy
        dolarow na zlotowke po obecnym kursie. Lepiej kupic mieszkanie w Europie i tam
        mieszkac i zyc. Do widzenia Polsko.

• Gość: redirector Re: Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci IP: *.meteor.ie 02.10.07, 15:42
      Ja wroce, dobrze mi na wyspach - praca i kasa sa ok, ale wole zyc w
      Polsce.
      Nic nigdy nie zastapi rodzinnego kraju- mieszkalem w USA, Niemczech
      i Irlandii- rozmawialem z wieloletnimi emigrantami i wszyscy bez
      wyjatku, jak doszlo do szczerej rozmowy tesknia za Polska.
      Wiec wroce i bede ja zmienial na lepsze. Jak beda takich tysiace lub
      dzisiatki tysiecy to bedzie wystarczajaca sila by cos faktycznie
      zmienic. Malymi krokami.
      Wroce jak tylko zarobie na chate i znajde interesujaca mnie prace.
      • Gość: szybki lopez Re: Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci IP: *.bethere.co.uk 02.10.07, 15:54
        Taaak, zarobisz na chate, ale potem ta "dobra praca" nie pozwoli Ci jej
        utrzymac, jak juz pognoja Cie tutaj pracodawcy (zebys nie wiem, jak dobry byl),
        albo inni koledzy dorobkiewicze (polska mentalnosc), to wtedy zatesknisz... za
        spokojem ducha i terminowa wyplata na Wyspach.
      • Gość: ano Wszedzie dobrze, gdzie nas nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 02.10.07, 18:34
        Zgadza sie, ze wiekszosc emigrantow teskni za Polska. Faktem niestety jest, ze
        jest to po trosze teskonta za wspomnieniami czasu minionego, po czesci euforia
        urlopowo-swiatecznych wizyt w kraju. Wiekszosc z tych, co po wieloletniej
        emigracji wraca, po jakims czasie zaczyna dostrzegac dolegliwosci dnia
        codziennego. Znam troche takich reemigrantow, ktorzy jakos nieswojo sie czuja po
        powrocie na stale.
    • poglodzio Re: Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci 02.10.07, 15:43
      Co należy zrobić aby ściągnąć młodych do Polski : ułatwić założenie
      i prowadzenie firmy,obnizyć podatki,stworzyć jasne i klarowne prawo,
      przejśc na gospodarkę kapitalistyczną a nie ten postsocjal
      • Gość: szybki lopez Re: Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci IP: *.bethere.co.uk 02.10.07, 15:58
        Zrozum: NIE WSZYSCY CHCA SIE SZARPAC we wlasnej firmie, znajac jednoczesnie
        polska mentalnosc kretaczy i naciagaczy (panie, pan mi to za pol ceny zrobi,
        godzinke to panu zajmie). Wyjechalismy, bo chcemy stabilnej pracy za dobre
        pieniadze (tu nie trzeba miec wlasnego biznesu, zeby miec dobre pieniadze),
        terminowych wyplat, szacunku w miejscu pracy, stalych godzin pracy, pakietow
        socjalnych i spokoju ducha, ze starczy do pierwszego, i jeszcze zostanie.
        • poglodzio Re: Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci 03.10.07, 16:26
          ten kto nie chce własnej firmy może pracować w prywatnej otrzymując
          za to wyskoie wynagrodzenie
    • Gość: loleś Są dwie opcje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.07, 15:44
      wróci bo jest debilem lub wróci bo się naje tyle kasy że każdy kolejny milion
      łatwo zarobić w PRLRP-landzie na znajomościach a w uk tego się nie da niestety.
      Więc z góry wiadomo że nie wróci bo 26 letni polak ,który się odważył wyjechać
      ma na pewno sporo inteligencji i nie jest samobujem.A że jakaś tam pani ściemnia
      hehehehehe ściemnia bo musi inaczej won za drzwi i zostanie bezrobotna stara
      kobieta bez możliwości pracy bo takich starych bab nikt już nie chce oglądać.
      • redirector Re: Są dwie opcje 02.10.07, 15:50
        Gość portalu: loleś napisał(a):

> wróci bo jest debilem lub wróci bo się naje tyle kasy że każdy
        kolejny milion
        > łatwo zarobić w PRLRP-landzie na znajomościach a w uk tego się nie
        da niestety.
        > Więc z góry wiadomo że nie wróci bo 26 letni polak ,który się
        odważył wyjechać
        > ma na pewno sporo inteligencji i nie jest samobujem.A że jakaś tam
        pani ściemni
        > a
        > hehehehehe ściemnia bo musi inaczej won za drzwi i zostanie
        bezrobotna stara
        > kobieta bez możliwości pracy bo takich starych bab nikt już nie
        chce oglądać.

wez sie ty polskiego naucz biedaku...
    • Gość: piotr program "Zegnamy" IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 02.10.07, 15:48
      Dobry przyklad obludy rzadu: Polska nie uznaje uprawnien
      architektonicznych zdobytych za granica przez Polakow (choc uznaje
      te same uprawnienia posiadane przez obcokrajowcow).
      Wniosek: "Powrot" to czysta propaganda, realia legislacyjne swiadcza
      o czyms wrecz przeciwnym - faktycznym programie rzadu "Zegnamy!"
      Dla docieliwych, stan prawny opisany wyzej: art 12a ust Prawo
      Bodowlane, okreslenie "oprócz osob".
      Zapraszam do publikowania innych przykladow obnazajacych program
      rzadu "Zegnamy!".
      Piotr
    • Gość: cabrobo Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci 20.. IP: *.aster.pl 02.10.07, 15:51
      W związku z tym rządowym programem i w perspektywie ewentualnej wygranej PIS w
      wyborach mam do szanownych forumowiczów 2 pytania.
      1. Jak można zrzec się polskiego obywatelstwa.
      2. Gdzie najlepiej się wynieść?
      Preferowany kierunek Ameryka Południowa.
    • Gość: Mr.D Emigracja to wybor na cale zycie IP: *.nyc.biz.rr.com 02.10.07, 15:58
      Spedzilem na imigracji 21 lat i zapewniam was zdecydowanie, dodzy
      panowie i Panie z Rzadu RP, ze jakikolwiek program nie sciagnie do
      kraju nikogo. Wroca loserzy a nie ludzie ktorzy sie troche
      urzadzili i przebili- nauczyli jezyka, kupili dom, poslali dzieci
      do szkoly.
      Poza tym- wali was troche w dynke, co? najpierw ( 2 lata temu)
      kazaliscie jechac, tera chcecie zyby wracali?
      Spece rzadowi po raz kolejny chca mieszac w garnku o ktorego
      zawartosci nie maja najmniejszego pojecia.
      Zajmijcie sie czym innym dajcie spokoj tym lusdziom. Wroci 5 %.
      • redirector Re: Emigracja to wybor na cale zycie 02.10.07, 16:24
        w hameryce jest inaczej,
        i to fakt ze stamtad sie nie wraca tak latwo.

ale tu jest Europa- paru moich znajomkow juz wrocilo, bo im sie
        zycie tu znudzilo.

Moim zdaniem wiekszosc wroci, kwestia czasu.
      • qwertyuiop7890 A moze wroca rowniez patrioci... 02.10.07, 21:45
        A moze wroca rowniez patrioci, dla ktorych Polska to cos wiecej niz kasa i pelny
        brzuch.

Jest mnostwo ludzi, ktorzy kochaja Polske i chca w niej zyc, a wyjechali tylko
        po to, by zarobic na mieszkanie i jakas zaczac. I do takich trzeba dotrzec i im
        pomoc wrocic.

A snobow, sobkow i innych bufonow dumnych z tego, ze maja kraj w d...,
        serdecznie zegnamy i prosimy: nie wracajcie!

Potrzeba nam ludzi chetnych zyc dla Polski i cos wniesc konstruktywnego, a nie
        tylko nabijac kabze i pasc swoj brzuch.
        • Gość: pablo Re: A moze wroca rowniez patrioci... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.10.07, 00:58
          Jasne chłopie. Tylko nie zauważasz jednego: jak mam zarabiać na mieszkanie to
          wolę na miejscu bo ceny nie różnią się już niczym od tych w Polsce. I jak chcesz
          zmienić coś co trwa od kilku lat - no chy6ba że chcesz wtargnąć do sejmu i
          wystrzelać wszystkich, którzy tam siedzą - od wielu lat ci sami pod inną
          banderolką :P
    • jerzy30 do tego burdelu PiSowskiego czy innego 02.10.07, 16:05
      nikt przy zdrowych zmyslach nie wroci. Do czego tu wracac.
      Do mieszkan po 300 tys. Do pracy za gowniane grosze.
      Do popieprzonych politykow. Do burdelu ????????
      • redirector zdecydowana wiekszosc Polakow, jakich znam 02.10.07, 16:18
        zapowiada ,ze WROCI.
        Nie wiem co poniektorych spotkalo w PL ze sie tak na wszystko
        poobrazali.
        Z tego co czytam to poza jednym konkretnym argumentem jakim jest
        zlodziejskie podwojne opodatkowanie -cala reszta to jakies osobiste
        tragedie.
        • Gość: Kaczo i Boso Re: zdecydowana wiekszosc Polakow, jakich znam... IP: *.natpool7.outside.ucf.edu 02.10.07, 16:35
          Widzisz "redirectorze"... Poza sprawami podatkowymi, dla wielu jest
          to takze poszukiwanie konkretnej odpowiedzi na pytanie "co moglbym
          robic teraz w Polsce, jezeli tam wroce?"

Glosujac na PiS oddajesz swoj glos na "ojca" Rydzyka!
        • kretynofil Zdecydowania wiekszosc? Ty osle dardanelski! 02.10.07, 17:01
          Zapewniam Cie, ze wiekszosc moich znajomych plci meskiej zapowiada
          ze sie przespi z Monica Belucci, jak tylko beda mieli okazje :) Te
          zapowiedzi to mozesz sobie miedzy bajki wlozyc...

Prawda jest taka, ze najpowazniejsze argumenty o powrotach (tesknota
          za krajem, rodzina, kultura i inne takie pierdoly) przedstawiaja
          ludzie, ktorzy siedza tam wiele lat i jakos nie wracaja. Nie ma sie
          co czarowac, to sa ci sami ludzie, ktorzy w Polsce siedza, narzekaja
          na warunki pracy i jednoczesnie nigdy jej nie zmieniaja. Z samego
          gadania powrotow nie przybedzie...

Z drugiej strony, ten program jest wyraznie skierowany tylko do
          wyborcow PiS - sklada sie wylacznie z "damy
          wam", "dostaniecie", "jednorazowo" - czyzby nasi tytani intelektu z
          KC PIS zaczeli sie obawiac ze im elektorat wymiera?

----------------------------------------------

Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach
          internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba
          czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z
          kretynami. Milej lektury :)
          • redirector Re: Zdecydowania wiekszosc? Ty osle dardanelski! 02.10.07, 17:10
            odpowiem ci raz, bo nie dysktuje z kims kto chce ugrac punkty w
            dyskusji epitetami- takich chamow moge ogladac codziennie na peczki
            w tv..
            napisalem, ze wiekszosc moich znajomych wroci i maja konkretne ku
            temu plany. ( a ty dodales sobie do tego SAM, ze kiedy beda mieli
            okazje ).

jak juz pisalem paru juz wrocilo i sa zadowoleni.

Belucci nikt z twych znajomkow nie dotknie ani nawet nie zobaczy na
            zywo bo okazji nie szukaja a nawet gdyby to ona by pewnie na nich
            nawet nie naplula.

• Gość: mar Re: Zdecydowania wiekszosc? Ty osle dardanelski! IP: *.homenett.pl 02.10.07, 17:21
              > napisalem, ze wiekszosc moich znajomych wroci i maja konkretne ku
              > temu plany.
              Większość wyjechała bo pracy nie miała,lub ...była za stara do pracy w młodym
              dynamicznym zespole ;)
        • Gość: pablo Re: zdecydowana wiekszosc Polakow, jakich znam IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.10.07, 01:06
          PIS i inni, którzy są teraz w opozycji to nasza osobista tragedia tak samo jak
          rosnące ceny mieszkań porównywalne do zarobków ale nie do pensji, ceny w
          sklepach... Chcesz to będę wymieniał Ci dalej. Prosty przykład: małżeństwo
          pracujące w Anglii może kupić dom na kredyt bez problemu (nie M1) i żyć na
          lepszym poziomie niż w Polsce przy kredycie na mieszkanie (jeżeli go dostanie)
    • krakus24a Gazeta kłamie, PiS nie ukradł programu 02.10.07, 16:13
      czy PO miała patent na dany program? Nie. To pomówienie i gazeta
      powinna trafić do sądu.
      • Gość: szybki lopez Re: Gazeta kłamie, PiS nie ukradł programu IP: *.bethere.co.uk 02.10.07, 16:18
        A co to ma za znaczenie, kto przedstawi program? jesli ow program jest g...
        wart? i nikt nie wroci? wydacie unijne pieniadze?
      • Gość: Tomasz zastanow sie co piszesz IP: 194.221.133.* 02.10.07, 16:22
        Niech zrobi PIS PO czy obojetnie abolicje i bedzie ok! mozemy wrcac
        a nie jakies problamy niech stworza rowne prawa dla wszystkich!
      • Gość: program PISu Re: Gazeta kłamie, PiS nie ukradł programu IP: 83.70.199.* 02.10.07, 17:10
        krakus24a napisał:

> czy PO miała patent na dany program? Nie. To pomówienie i gazeta
        > powinna trafić do sądu.

Tak? Przeciez to twierdzi posel Chlebowski z PO, ze Pis sobie cos tam wzial z programu PO. To i on mowi nieprawde, a nie gazeta. Oczywiscie o ile jest to nieprawda.
        Krakus ja jestes taki kozak to wytocz sprawe gazecie, nie rob z geby cholewy
    • Gość: Tomasz Niech Rzad zrobi Abolicje podatkowa to wrocimy!!!! IP: 194.221.133.* 02.10.07, 16:20
      NIECH RZAD ZROBI ABOLICJE PODATKOWA TO WROCIMY. Chca zebysmy wrocili
      a urzad skarboey juz czeka. JEszcze wczoraj wszyskite gazety i
      portale internetowe pisaly ze strsznie kazdego kontroluja!!! Do
      czego wracac zeby Urzad Skarbowy wszystko zabral! Niech o tym
      pomysla!!!!!!
      • Gość: szybki lopez Re: Niech Rzad zrobi Abolicje podatkowa to wrocim IP: *.bethere.co.uk 02.10.07, 16:30
        Podatek to jedno, a zarobki i sytuacja z zatrudnieniem, to drugie. Tak, sa
        miejsca pracy. Po 1200 zl na miesiac, dla osoby z wyzszym wyksztalceniem (takie
        mam, wiec zawody fizyczne sa poza moim zainteresowaniem), i jeszcze trzeba
        szefowi lizac de, i calowac raczki, z wdziecznosci, ze nas zatrudnil. Nie ma do
        czego wracac. Piekno tego kraju zostanie zniszczone szybciej niz wymrze PIS.
        • redirector hej szybki lopez, na wszystko trzeba czasu. 02.10.07, 16:58
          rynek wymusza zmiany, patrz wywiad z Santorskim w dzisiejszej
          Rzepie...

RZ: Jakie nowe trendy pojawiły się w psychologii pracy? Jacek
          Santorski: O ile jeszcze rok temu pracodawcy poszukiwali głównie
          szkoleń z zakresu technik sprzedaży, o tyle dzisiaj największą
          popularnością cieszy się temat, jak zatrzymać i motywować
          pracownika. Już na początku roku zaobserwowałem, że nasi klienci
          zaczęli zmieniać nawet wcześniejsze zamówienia. Wynika to ze zmiany
          sytuacji na rynku pracy, który w mgnieniu oka przeorientował się z
          pracodawcy na pracownika. Jedną z ważnych tego przyczyn, choć nie
          jedyną, jest emigracja miliona Polaków za granicę. W rezultacie
          temat ten stał się hitem 2007.
          • Gość: szybki lopez Re: hej szybki lopez, na wszystko trzeba czasu. IP: *.bethere.co.uk 02.10.07, 17:27
            redirector: ale moje zycie jest za krotkie, zeby sie modlic, i czekac na cud.
            Czas biegnie, moglabym od dawna splacac kredyt, ktorego mi za czasow pracy w
            stolicy odmowili 5 razy.

A zmiany ida przez to, ze Ci najwartosciowsi wyjechali.
        • Gość: Skorpion Re: Niech Rzad zrobi Abolicje podatkowa to wrocim IP: *.amadeus.net 02.10.07, 17:07
          ... nie przesadzaj z tym pesymizmem. Zyje na emigracji ponad 20 lat ... nie
          wroce do Polski bo ulozylem sobie zycie w innym kraju. Mam super prace, zarabiam
          przyzwoicie, moje dzieciaki, mowiace biegle po polsku, urodzily sie juz poza
          Polska, tu mamy swoj dom i jestesmy zintegrowani w 100%. Mimo to pozostalem przy
          obywatelstwie polskim i nie pluje na wszystko co polskie. Regularnie odwiedzam
          Polske i uwazam, ze wiele zmienilo sie na lepsze. Wielu z moich znajomych w
          Polsce zarabia calkiem niezle pieniadze i jakos sobie radzi.
          Oczywiscie w Polsce jest jeszcze wiele do zrobienia ale moim zdaniem zmienia sie
          na lepsze. Nieudacznik bedzie nieudacznikiem w kazdym miejscu na tej planecie.
          Nie wyobrazam sobie wegetacji poza granicami kraju pracujac na zmywaku lub
          sprzatajac biura. Takie prace mozna wykonywac jako student w okresie wakacyjnym
          ale to nie moze byc rozwiazanie na cala zycie.
    • loppe Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci 20.. 02.10.07, 16:52
      Każdy kto żył w Londynie wie że to fantastyczne miasta, po prostu
      top of the world, i chęc pozostania tam niewiele ma wspólnego z
      Polska czy jakims innym krajem
      • Gość: leo Re: Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci IP: 194.168.231.* 02.10.07, 16:59
        DEBILE - przestancie tworzyc nowe programy i stanowiska a wreszcie
        zajmijcie sie ambasadami polskimi aby zaczely normalnie pracowac i
        zalatwiac sprawy. Jestesmy tam traktowani jak bydlo przez
        nieduczonych dawnych dzialaczy PZPR. Bo inaczej nie tylko ze nie
        wrocimy ale w ogole przestaniemy sie przyznawac, ze jestesmy
        Polakami.
        Zadne "nowe programy" jeszcze nikogo i nigdy nie sklonily do
        powrotu - przestancie nam przeszkadzac a wtedy moze najpierw czesc z
        nas przyjedzie na wakacje a potem moze wroci.
    • sybirak2 Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci 20.. 02.10.07, 16:56
      Wierzę Chlebowskiemu, choć go nie lubię.
    • sybirak2 Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci 20.. 02.10.07, 16:57
      PiS jest zdolny do każdego świństwa.
    • Gość: obywatel pl w uk gdzie kura mój paszport !!!! IP: *.brnt.cable.ntl.com 02.10.07, 16:59
      niech ta banda kretynów zatrudni urzędnika który wyda mi paszport
      (czema 8 miesięcy na niego )a nie jakiegos pajaca który będzie mi
      szukał pracy za 800pln
      • Gość: leo Re: gdzie kura mój paszport !!!! IP: 194.168.231.* 02.10.07, 17:00
        DEBILE - przestancie tworzyc nowe programy i stanowiska a wreszcie
        zajmijcie sie ambasadami polskimi aby zaczely normalnie pracowac i
        zalatwiac sprawy. Jestesmy tam traktowani jak bydlo przez
        nieduczonych dawnych dzialaczy PZPR. Bo inaczej nie tylko ze nie
        wrocimy ale w ogole przestaniemy sie przyznawac, ze jestesmy
        Polakami.
        Zadne "nowe programy" jeszcze nikogo i nigdy nie sklonily do
        powrotu - przestancie nam przeszkadzac a wtedy moze najpierw czesc z
        nas przyjedzie na wakacje a potem moze wroci.
    • Gość: michalis Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci 20.. IP: *.ath.static.tee.gr 02.10.07, 17:04
      Ci co juz wyjechali i zadomowili sie na obczyznie trudno
      wroca.Chodzi o to zeby zatrzymac w kraju potencjalnych emigrantow.Tu
      jest problem.
    • Gość: migros Re: Rząd przedstawił program "Powrót" IP: *.cable.ubr04.croy.blueyonder.co.uk 02.10.07, 17:22
      Zbójeckie pomysły zamiast przyzwoitej polityki wewnętrznej,
      oto moje zdanie na temat tego programu.
      www.mpips.gov.pl/userfiles/File/powrot_021007.pdf
      Państwo rządzący, jeśli chcecie nas zobaczyć na dłużej
      niż wczasy, to proponuję tylko dwa pociągnięcia:
      1) zróbcie, żeby normalni Polacy żyli sobie dobrze,
      bo kogóż zwabi perspektywa dwuletnich wakacji podatkowych
      po których nastąpi bez wątpienia piekło??
      Jak Polacy przestaną wyjeżdżać, to niektórzy zaczną wracać.
      2) zrezygnujcie z podwójnego opodatkowania, i to wstecz
      za kilka lat. Nie tylko w Anglii, ale _w_ogóle_!
      • Gość: migros zbójeckie pomysły IP: *.cable.ubr04.croy.blueyonder.co.uk 02.10.07, 18:28
        Przepraszam za niedoskonałości powstałe przy kopiowaniu z PDF.

"duŜy odpływ pracowników zaczyna być coraz
        bardzi j odczuwalny na rynku pracy."
        "pracodawcy juŜ w t j chwili zmusz ni są do poszukiwania
        pracowników za granicą."
        - I to niby ma nas skłonić do powrotu??

"Celem programu j st utworz ni jak najl pszych warunków
        powrotu"
        - Błąd w myśleniu, bo jak ktoś wyjechał, bo nie dało
        się żyć w takich warunkach, to poprawa _warunków_powrotu_
        nic nie zmieni! Cały czas chodzi o _warunki_życia_.

"Dwa lata zwolnienia z podatku dochodowego od działalności
        gospodarczej osób fizycznych"
        - Jestem pewien, że znajdą się tacy, którzy będą to umieli
        wykorzystać, ale raczej nie ci, co wyjechali za pracą.

"Wielu z nich jest przekonanych, że to państwo i władze
        są winn t mu,że musieli migrować."
        - A kto? Czy to krasnoludki mnie namowiły do tułaczki?
        Proszę nie odwracać się plecami do prawdy, tylko ją
        zaakceptować, nawet jeśli jest niewygodna.

"WaŜnym czynnikiem sprzyjającym pod jmowaniu d cyzji
        o powroci do kraju
        i założeniu firmy
        jest fakt pracowania poniżej kwalifikacji, przy
        jednoczesnym gromadzeniu kapitału, zdobywaniu doświadczeń
        w rozwiniętej, liberalnej gospodarce, a także
        zdobywaniu kwalifikacji językowych."
        - Hehe, no właśnie, zdobywamy kwalifikacje i doświadczenie
        nie po to by męczyć się potem z urzędasami i biurwami.

"powinny zostać przygotowan materiały promocyjne
        w placówkach konsularnych oraz prz prowadzona kampania
        w m diach elektronicznych."
        - Najważniejsze medium elektroniczne to telefon. To tu
        odbywa się codzień kampania, kiedy pytamy CO U WAS
        SŁYCHAĆ? Ale słyszymy PO STAREMU. Państwo rządzący,
        nie wyrzucajcie pieniędzy podatników na bzdury!

"W konsulatach powinny zostać utworzon dostępn stanowiska
        komputerowe,"
        - Ale jaja! Przecież prawie każdy z moich znajomych ma
        w domu laptopa i korzysta z Internetu! Komu by się chciało
        jechać do konsulatu, żeby posiedzieć za darmo przy
        komputerze, skoro w bibliotece ma to samo?? LUDZIE !!!
        PRZESTAŃCIE WYRZUCAĆ PIENIĄDZE PODATNIKA NA BZDURY!!!
        To są działania pozorne.

"Założeni strony internetowej www.powroty.gov.pL
        (błąd nie mój) przeznaczonej dla osób pragnących
        powrócić do kraju jest najtańszym a jednocześnie,
        ze względu na przekrój wiekowy tej grupy,bardzo
        efektywnym sposobem przekazywania informacji."
        - Tam nie ma miejsca na informacje, tylko na
        propagandę. Przez ostatnie pół wieku trochę
        uodporniliśmy się na propagandę. Jeśli tam mają
        być _informacje_, to proszę założyć główny dział
        Pytania i Odpowiedzi, i publikowac tam nawet niewygodne
        pytania. Tym się różni informacja od kłamstwa.

"brak pracowników w niektórych sektorach gospodarki,
        należy rozważyć przeprowadzeni targów pracy w Londynie
        oraz Dublinie"
        - Już naprawdę nie macie na co wyrzucać kasę?? Ilu nas tam
        się pojawi?

"przygotować analizę rynku pracy" i "rozważyć przygotowanie
        specjalni opracowanego systemu motywacyjnego"
        - Należy zwolnić połowę pracowników Głównego Urzędu
        Statystycznego, żeby nie przychodziły im do głowy takie bzdury!
        To jest zbójeckie myślenie. Rząd ma działać dla dobra
        całego narodu, a nie tylko dodawać ochłapów wybranym
        specjalistom.

"MEN powinien rozpocząć prace nad uruchamianiem w szkołach
        Unii Europejskiej lekcji języka polskiwgo"
        - A to oczywiście spowoduje, że nasi emigranci
        zapragną wrócić do kraju? To jest kpina z ludzi
        płacących za takie "programy".

"aby jak najwięcej młodych osób pracujących za granicą
        mogło uzyskać polski dyplom."
        - który jest g.. wart za granicą, a i w Polsce nie
        daje przewagi na rynku pracy.

Dwie i pół strony głupich pomysłów. Żenada.
        • Gość: cabrobo Re: zbójeckie pomysły IP: *.aster.pl 02.10.07, 18:37
          Gość portalu: migros napisał(a):

...

Zgadzam się z przedmówcą.
          To czysta propaganda. Typowa dla tej frakcji politycznej.

• Gość: Aleksandra Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci 20.. IP: *.centertel.pl 02.10.07, 18:09
      Ja zostalm w Polsce i wcale tego nie żałuję, mimo, że nie jest łatwo.
      Wypraszam sobie obelżywe uwagi na temat tych co zostali w Polsce, bo
      tak samo ja mogę powiedzieć,że do Anglii wyjechali sami
      nieudacznicy, którzy nie potrafili sobie poradzić z polską
      rzeczywistością, a teraz pracują na zmywaku i uważają się za Panów
      bo ich stać na plazmę, której ja i tak bym nie kupiła, nawet gdyby
      mnie było stać.
      Wypraszam sobie obelżywe uwagi na temat polskich chachmęciarzy,
      nieudaczników, kolesiostwo i takie tam - bo takich samych ludzi
      znajdziesz wszędzie na świecie. NAwet w tej waszej cudownej Anglii.
      Wcale nie chcę, żebyście wracali, a program "POWRÓT" uważam za jedną
      wielką dyskryminację w stosunku do tych co zostali. Sama prowadzę
      firmę i jakoś mi nikt nie chce dawać preferencyjnych kredytów i
      trzyletniej ulgi podatkowej, którą WY DOSTANIECIE ZA MOJE PIENIĄDZE.
      • Gość: pablo Re: Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.10.07, 01:58
        Rozgranicz pewne rzeczy. Nazywając nas nieudacznikami zrównujesz siebie z
        Kaczyńskimi, którzy najpierw to zrobili, a teraz namawiają nas do powrotów.
        Marnowanie pieniędzy podatników to norma w Polsce i wcale nie trzeba tego robić
        teraz próbując ściągnąć nas z powrotem.
        Anglia to nie tylko zmywak jak sądzą wszyscy w Polsce, a inni uważają, że to
        jedyna forma zarobków Polaków. Przeglądnij internet, przekonasz się, że wielu
        pracuje w zawodzie za całkiem dobre pieniądze i na poziomie na jaki nie mogliby
        sobie pozwolić w Polsce nawet teraz. Zmywak to już fikcja propagowana przez
        tych, którzy nie potrafili znaleźć lepszej pracy lub przez tych, którzy chcieli
        zniechęcić innych do wyjazdu.
        Ci co chcieli by wrócić nie chcą twoich pieniędzy tylko nie chcą, żeby zabierano
        im uczciwie zarobione za granicą - więcej pieniędzy trwonionych jest przez rząd
        na mundurki i inne pierdoły niż na sprawy poważniejsze - to nie trwonienie
        twoich pieniędzy z podatków przez rząd tylko rezygnacja z łatania dziury
        budżetowej naszymi piniędzmi zarobionymi uczciwie. Nie potrzeba Twoich pieniędzy
        - trzeba przestać próbować grabić nasz z naszych.
    • flyb52 Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci 20.. 02.10.07, 18:20
      Rzad ma zawsze "program" ale przewaznie telewizyjny. Po wyborach nie
      ma odbioru. Ci faceci obiecali, calkiem niedawno, zeby dorwac sie do
      koryta, gruszki na wierzbie. I co? Zaczyna brakowac wierzb.
      Bolszewia jest jak szarancza wykonczy wszystkich a wine za to zrzuci
      na "imperialistow i wasali w kraju. Czyli na opozycje. To stara
      bajka i stara spiewka. Ale widocznie bolszewicy kaczynscy nie sa
      wcale takimi zlymi uczniami lenina i stalina. Studiowali "prawo "
    • Gość: Blackstone I co z tego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 18:30
      Kwestia praw autorkich jest w zasadzie nie istotna- nie ma znaczenia kto wygra wybory (choć wiele wskazuje że przewagę ma PiS) i tak żadna z opcji nie dokona reowlucji. Konieczne są nie biura narodowej reemigracji lecz głębsze reformy gospodarzcze- na to się niestety nie zanosi. Któa partia mając w bliskiej perspektywie wybory na karku narazi się rolniką, góniką albo związką zawodowym? Żadna. Co najwyżej dostanie się lekarzom, cóż ich atrybutem nie są widły czy kilof, pielęgniarka o eterycznej sylwetce nie budzi szacunku rządzących.
    • Gość: irna Rząd przedstawił program "Powrót". Nie wróci 20.. IP: *.autocom.pl 02.10.07, 18:32
      literówki, błędy logiczne, powtórzenia - okropnie się czyta ten artykuł. wielki
      minus dla redakcji. jakość artykułów w portalu spada nie tylko pod względem
      formalnym, ale i treściowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka