Gość: polonus IP: *.rasserver.net 23.07.03, 05:38 czego sie mozna spodziewac po takich zawodnikach jak miller, pol, cimoszewicz.... i inne przekretasy.... oni tylko znaja jeden typ rozliczen....."w ciemnym zaulku.."....... . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lykos Wątpliwości IP: *.chemd.amu.edu.pl 23.07.03, 07:45 Mamy ponoć wzrost gospodarczy. Ale jak to ma wyglądać na dalszą metę? "Spadną też nakłady na inwestycje." Dług publiczny dochodzi do 55% PKB i zbliża się do granicy dozwolonej konstytucją. A co potem? (Niech się martwi następny rząd). Ile wyniesie obsługa tego długu - w roku 2004 i następnych? Tego w artykule nie znalazłem. Przy spadku nakładów na drogi - za co mamy budować infrastrukturę? Jak można będzie skorzystać z funduszy unijnych, jeżeli nie będzie pieniędzy na wkład własny? Chyba że są ukryte w innych pozycjach. Jakich? Co to znaczy '1,6 mld zł "wydatków związanych z likwidacją ulg i zwolnień w podatkach dochodowych".'? Czy to znaczy, że likwidacja ulg, zamiast przynieść dodatkowe dochody, przynosi straty? Byłby to absurd. I jeszcze prognoza wartości złotego: wg obecnego planu wg Kołodki PLN/EUR 4,25 4,15 PLN/USD 3,74 3,99 rozumiem, że została skorygowana w związku ze spadkiem wartości dolara i wzrostem wartości euro. Ale czy realne są stopy tak bardzo poniżej obecnej? I czy potrzebne? - mogą utrudnić eksport. Co prawda eksport przy zbyt niskiej wartości złotego może wydrenować gospodarkę. Może jakiś specjalista wytłumaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Wątpliwości IP: 212.160.130.* 23.07.03, 08:33 Może specjalistą nie jestem, lecz trochę dziwię się dlaczego jednak większość Rodaków tak narzeka, że "tylko" budżetu - nie ma. Polityk to taka ....., a zwłaszcza pseudokomuniści, których przecież naród aktualnie wybrał - myślą już tylko o "ciepłych" posadkach w Brukseli od przyszłego roku. Wyborów w Polsce przed Majem 2004 - nie będzie. Budżet raczej będzie typu - "fastryga" i wiele innych spraw też będzie tak rozwiązanych. Liczy się przecież cel długoterminowy. Don miller raczej dobrze o tym wie. Ryzyko niezrealizowania tego celu jest raczej niewielkie, a co najciekawsze i będzie to trudne - że to my będziemy później płacić. Pozdrawiam, Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lykos Re: Wątpliwości IP: *.chemd.amu.edu.pl 23.07.03, 13:45 Liczyłem na jakąś dyskusję. Oczywiście, że nie mam złudzeń, że komuna ma cel długofalowy i że nie jest to bynajmniej dobrobyt współobywateli. Czyli odpowiedź w stylu "co pan wisz a ja myślę" też jest odpowiedzią krzepiącą i za nią dziękuję. Ale liczyłem na to, że w ogóle zainteresowanie tematem będzie większe. Może łatwiej się wypowiadać na temat aborcji albo genitaliów na symbolu religijnym. Te tematy też są ważne, nie neguję. W ostatnich latach różne uczelnie naprodukowały mnóstwo specjalistów od ekonomii, zarządzania, "bussiness and administration" i pokrewnych dziedzin. Wszyscy są tak strasznie zapracowani? Albo wszyscy w ciepłych krajach? A poza tym mówiło się, że o ile w czasach Stańczyka najwięcej było lekarzy, to obecnie - ekonomistów. Gdzież oni? A może z ich jakością jest różnie. Aż chce się przytoczyć kawał, jaki słyszałem z 30 lat temu: Do mięsnego dla ludożerców wchodzi koneser. - Kilo mózgu poproszę. - Jaki sobie pan szanowny życzy? Mamy mózgi lekarzy po 20 zł, inżynierów po 25 zł i ekonomistów po 30 zł za kilogram. - Hm... Czy mózg inżyniera powinien być droższy od mózgu lekarza? Można się zastanawiać... Ale dlaczego mózgi ekonomistów są takie drogie? - Bo dużo ich wychodzi na kilogram. Oczywiście kawał był zrozumiały w kontekście księżycowej gospodarki za komuny, ale teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tedi Re: Wątpliwości IP: *.bphpbk.pl 23.07.03, 14:34 Dziwi mnie tupet rządu Millera. Nie ma tu powodów do nawet najmniejszego optymizmu. Bo jeśli dochody CIT ( a więc wszystkie średnie i duże firmy) mają dać "aż" ok. 7% przychodu budżetu, a firmy małe i bardzo małe oraz pracownicy najemni ( dochody PIT) ok 15 % przychodu budżetu - to powiedzmy sobie szczerze - gospodarki w tym kraju nie ma. Jest tylko trochę handlu i gorzałeczki ( Vat i akcyza 66 % dochodu) i to wszystko. A i te pozycje mogą i moim zdaniem będą spadać wraz ze wzrostem bezrobocia. Również padające firmy małe spowodują dalszy spadek przychodów budżetu(PIT). Tow. Miller powinien się w końcu przyznać dokąd ten kraj i naród prowadzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jkwt Ręce opadają 23.07.03, 09:33 "Znacznie zmaleją wydatki na [...] i drogi (z 4,4 do 1,9 mld zł). Spadną też nakłady na inwestycje. " Ten 1,9 mld na drogi (nie na budowę, ale utrzymanie wszystkich dróg w Polsce) starczy chyba jedynie, aby postawić kilka nowych czarnych punktów, ograniczeń prędkości do 40 oraz znaków ostrzegawczych o koleinach i wybojach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prusak A moze obciac wydatki na ... IP: *.gdansk.agora.pl 23.07.03, 11:14 1) samochody sluzbowe 2) delegacje 3) rozmowy telefoniczne 3) materialy biurowe 4) oprogramowanie (czy nasze wladze zawsze musza miec najnowsze wersje programow) 5) inne koszty utrzymania ministerstw - np. prase dla urzednikow, herbatki, kawy itd u mnie w firmie wlasnie tak postapiono i budzet sie dopina prusak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: A moze obciac wydatki na ... IP: *.ipt.aol.com 23.07.03, 13:44 Czy zauwazyliscie Panstwo jak latwo przyjac koncepcje pojmowania rzeczywistosci od kogos, zwlaszcza kiedy z zalozenia ten ktos ma autorytet, sile i... media w swoich rekach? Zapomnijmy o tym jaki uklad polityczny i eknomiczny widzimy dookola a zastanowmy co jest rzecza NORMALNA. Ano normalne jest , ze rzad ma dobrze rzadzic, normalne jest , ze rzad dostaje pieniadze za swoja prace a przede wszystkim normalne jest , ze rzad dostaje te pieniadze od nas , podatnikow, czyli swojego pracodawcy poniewaz wladza kazdego szczebla w kazdej swojej odmianie jest NASZYM PRACOWNIKIEM. Jako, ze zatrudnilismy tych ludzi mamy prawo wymagac od nich aby prace jaka sie zobowiazali zrobic zrobli dobrze, badz im nie zaplacimy jak kazdemu innemu leniowi, zlodziejowi czy partaczowi. Tak wiem to jest TEORIA. Teoria, ktora w dzisiejszym swiecie nie ma szans na wprowadzenie w zycie a sprawowanie wladzy pomimo wszystkich pozorow praktycznie niewiele rozni sie od rzadow krolow i cesarzy. Rzadzi sitwa, wladza przejmowana jest przez rodzine, znajomkow, kumpli z tej samej partii w wszystko wspierane jest przez pieniadze magnatow finansowych lupiacych maluczkich kazdego panstwa.... JAK POWINNO BYC: Wladza powinna byc wybierana w powszechnych wyborach na szczeblu lokalnym bez zadnych dotacji na jakiekolwiek kampanie wyborcze. Wyzsze szczebla wladzy powinnni wybierac ludzie nizszych szczebli poniewaz tylko taki mechanizm gwarantuje , ze praktycznie bedzie nami rzadzic elita narodu. Konstytucja musi regulowac sprawe placy dla wladzy wylacznie poprzez placenie im za wytworzony dochod a nie za deklaracje szczera chec do pracy. Tak wiec zaplata musi byc jedynie ustalonym ulamkiem promila od osiagnietego dochodu narodowego. W przypadku poniesionych jakichkolwiek strat musi je pokrywac rzadzacy ze swojego osobistego majatku a przypadku jego braku odpowiednim wyrokiem w wiezieniu. I to prawie wszystko. Ostatnim elementem jest ...zmiana ...koloru pieniedzy. Na przyklad nowy zloty powinien byc pomaranczowy a dotychczasowy pieniadz powinien byc wymieniony na pomaranczowe zlote po zweryfikowaniu wszystkich deklaracji podatkowych aby usunac z obiegu pieniadze pochodzace z korupcji i szarej sfery. Aha! .....Prosze nie mylic mojej skromnej osoby z Adamem Smithem ani Wlodzimierzem Leninem., jak rowniez nie nazywac mnie anarchista. Jestem LAST BOY SCOUT..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddddddddd Re: Budżet na 2004 r. ciągle niedopięty IP: *.securities.com.pl 23.07.03, 16:32 ddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd ddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd ddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd ddddddddddddddddddd ddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd ddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd d ddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd dddddddddddddddddddd Odpowiedz Link Zgłoś