Gość: karol IP: *.bredband.comhem.se 19.12.07, 22:50 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andrzej Jasne, wiec otworzmy granice i wpuscmy wszyskich! IP: 142.110.227.* 19.12.07, 23:24 "Dziś o północy znikają kontrole graniczne [...] Dla Białorusinów jeżdżących do nas na zakupy to smutny dzień." A niby co mamy zrobic? Otworzyc granice i wpuscic caly swiat?? Trzeba w koncu ograniczyc przemytnikow na przejsciach granicznych oraz nielegalnie przekraczajacych granice w pozostalych miejscach. Celnikom nalezy podwyzszyc pensje, aby zmniejszyc motywacje do przyjmowania lapowek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdumiony Białorusini przyjeżdżają do Polski po zakupy? IP: 79.139.3.* 20.12.07, 08:31 I to w takich rozmiarach? A skąd mają pieniądze? Przecież cały czas propaganda polska twierdzi, że tam prawie wszyscy umierają z głodu Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: Białorusini przyjeżdżają do Polski po zakupy? 20.12.07, 08:48 widze, ze mlodym potrzebne sa gwaltownie lekcje z najnowszej historii Polski. Mlody czlowieku podobna sytuacje mielismy w Polsce w latach 80. Najpierw nie bylo nic poza octem i herbata.Potem bylo co nieco towaru w sklepach, ale bylo drogo.Od 1983 pozwolono niektorym ludziom jezdzic i przywozili co sie da:np. z Niemiec odtwarzcze video i kamery, z Turcji odziez itd, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoll Re: Białorusini przyjeżdżają do Polski po zakupy? IP: *.bsk.vectranet.pl 20.12.07, 11:37 skad bialorusini maja pieniadze? z tego co kojarze to mieli w tym roku wzrost pkb ok 9% (wiekszosc tego co kupujecie w ikei jest robiona wlasnie tam, do tego fabryka MANa i tani gaz i ropa) stad pieniadze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulisse Nie chodzi wcale o paru biednych przemytnikow IP: *.88-82-b.business.telecomitalia.it 20.12.07, 08:54 Trzeba sie odzwyczaic od handlowania pietruszka; jesli maja tu zapanowac warunki rozwoju jak w krajach Europy, ludzie musza nauczyc sie zyc jak w cywilizowanym swiecie. Kto handluje konserwami lub kalesonami na granicy niemiecko-holenderskiej? Albo na stadionie? Owszem, sa stragany i targi obwozne ale maja charakter bardziej nostalgiczny niz gospodarczy. Ludzie musza sie wziac do nauki i uczciwej pracy i twardo ale realistycznie stawiac zadania. Odpowiedz Link Zgłoś
vishna Re: Cieszymy się z Schengen, ale kto na tym strac 19.12.07, 23:24 po co tak emocjonalnie? silny złoty jest efektem wejścia Polski do UE i wyrównywania poziomów - "naczynia połączone". To, że z emigracji coraz mniej pieniędzy się przywozi może Cię martwić, mi akurat ułatwia życie gdy jadę za granicę i mogę sobie normalnie zjeść w restauracji. Co by było bardziej na temat, to Białoruś jest winna sama sobie, że ma 60 EUR za wizę - Rosja i Ukraina mają po 35 EUR. Niestety Polska też dała dupy, bo nie wprowadziła na razie (zrobiły to już Węgry i Ukraina) umowy o ruchu przygranicznym 50km w głąb, gdzie politykę wizową moglibyśmy sami ustanowić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkut Re: Cieszymy się z Schengen, ale kto na tym strac IP: *.cable.ubr01.tonb.blueyonder.co.uk 19.12.07, 23:37 A moze ty nie jestes trzonkem ale práciem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter_1000 Cieszymy się z Schengen, ale kto na tym straci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 23:50 Gdzie kobieta znalazła w zimie paprykę za 3 zł? Też mieszkam na ścianie wschodniej i płacę za nią cztery razy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p4p2pc Re: Cieszymy się z Schengen, ale kto na tym strac IP: 195.116.32.* 20.12.07, 09:21 Bo to był cytat z artykułu z przed 3 miesięcy :) Teraz Białorusini nie mają czasu na rozmowy z pismakami - uwijają się jak w ukropie, żeby zdążyć jeszcze kilka razy obrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redo Gdzie teraz są te Rydzykowe aparatczyki IP: 80.51.220.* 20.12.07, 00:01 Gdzie teraz są te Rydzykowe aparatczyki co krzyczały: Precz z unią, pokazywały Adolfa Hitlera na plakacie z tekstem Jestem Europejczykiem itp. Juz nie krzyczą bo nikt rozsądny ich nie słucha. Jesteśmy w unii i korzystamy z tego. Pozostaje jeszcze przyjecie euro. Zróbmy to jak najszybciej. Głosy przeciw są tyle warte co te przeciw wejściu do EU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redo Re: Cieszymy się z Schengen, ale kto na tym strac IP: 80.51.220.* 20.12.07, 00:10 Dobrze że jesteś trzonkiem. Gratuluję samooceny. Ze swojej strony mogę dodać, że jesteś tylko trzonkiem od młotka. Szkoda, że cep nie ma też trzonka bo to porównanie wydaje mi sie bardziej adekwatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redo Re: Cieszymy się z Schengen, ale kto na tym strac IP: 80.51.220.* 20.12.07, 00:13 to wszystko dotyczy się trzonka Karola :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arkadiusz Re: Cieszymy się z Schengen, ale kto na tym strac IP: *.markom.krakow.pl 20.12.07, 00:30 uśmiałem się do łez. karol to może być nawet cep z trzonkiem, ale prawda jest jedank zawsze pomiędzy. Im niższe wizy tym wiekszy ruch przygraniczny i większy handel, ale mniejszy dochód z wiz. Ciekawe czy istnieją wogóle gdzeiś racjonalne kalkulacje seny wizy i dowody na to że taka cena jest najlepszym punktem popytu do podaży... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warora Re: Cieszymy się z Schengen, ale kto na tym strac IP: *.lutn.cable.ntl.com 20.12.07, 00:42 W sumie to w dupie mam jakichs przygranicznych wiesniakow i ich skamlenie ze drogo bedzie ze my stacimy itp, chore by bylo gdyby patrzono na nich jak na jakis wyjatkowy rodzaj.Nie podoba sie to wypier.... Nie mozna podparzadkowywac polityki calego kraju jakims przygranicznym lajzom, wystarczy ze do gornikow sie wszyscy dokladamy, jeszcze kur.. czego.Wesolych Swiat btw :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuku Chrzanisz IP: *.lutn.cable.ntl.com 20.12.07, 00:59 Chyba mylisz pojecia chlopie. Z wielkich i wspanialych wiz to taki dochod bedziemy mieli ze po prostu gospodarka ruszy z kopyta hehe. Tyle co kot naplakal. A zlikwidowanie praktycznie handlu przygranicznego jedynie da po d... wlascicielom sklepow - mniejszy beda mieli utarg. I to pewnie o wiele mniejszy niz wniosa te nowe wizy. Ja jestem za otwarciem granic dla handlu w obie strony. Niby z jakiej paki jedne towary mozna "wozic" a innych nie? Bo lokalni producenci placzą? A to mnie akurat malo obchodzi - kazdy z nas jest bardziej konsumentem niz producentem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Cieszymy się z Schengen, ale kto na tym strac IP: 212.87.244.* 20.12.07, 20:29 A co z młodzieżą do 18 lat jak oni mogą podróżować, co oni potrzebują, czy jeśli niema paszportu ani dowodu osobistego i go zatrzyma kontrola (oczywiście gdy jest z rodzicami) co wtedy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmiot polski debilne komunistyczne ograniczenia IP: *.hsd1.or.comcast.net 20.12.07, 01:17 czego sie boicie polaki ze wam wiertarki wywioza? ale polskie bydlo urzednicze juz rznie wazniakow, w trobe was pokomunistyczne bydlo. ograniczenia 35 kilo, durnie polaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak maly Re: Brawo Gornicy, strajk i do Warsiawy walic IP: *.hsd1.ca.comcast.net 20.12.07, 05:00 tych poslow-oslow zsarlatanem Tuske na czele. On CHCE KOPALNIE ROZDAC ZACHODNIM KRAJOM KOLCHOZU. Nie dac sie sukinsynom. Kazdy ma jedno ycie, nie dajcie sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leXXX Re: Cieszymy się z Schengen, ale kto na tym strac IP: *.hsd1.nj.comcast.net 20.12.07, 07:00 Szkoda ze mama Cie nie wyrzygala a trzonkiem to ty jestes do lopaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robal 60 Euro za wizę ?? IP: *.chello.pl 20.12.07, 08:31 To trochę dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p4p2pc Re:Dużo? IP: 195.116.32.* 20.12.07, 09:18 Wiza wielokrotna, pozwala na przebywanie na terenie danego kraju przez okres 90 dni w czasie trwania ważności wizy, w ciągu dnia gostek potrafi 2-3 razy obrócić z fajkami, ropą i wódą więc (60/90)/2= 0.33 eurasa za wjazd - drogo? Co do ich zwiedzania reszty Europy, to życzę im powodzenia - niech no pokażą się u Niemca z wizą na Polskę :) - zakaz wjazdu na teren Schengen przez kilka najbliższych lat i wtedy to dopiero będzie płacz i zgrzytanie zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody-inwestor Dlaczego wprowadza sie ograniczenia wagowe ?! 20.12.07, 11:42 Dlaczego wprowadza sie ograniczenia wagowe dla Ukraincow transportujacych zwyczajne towary jak zywnosc czy wiertarki ?! 35kg... Przeciez to wlasnie nasze sklepy w kraju na takich tranzakcjach zarabiaja. Po co wiec odcinac sie od zrodel zysku (chocby podatek VAT dla panstwa)?! ps. Zabawne jest jak w komunistycznym skansnie Lukaszenki, ludzie przy 20 krotnie mniejszych dochodach, maja u siebie 3x drozsze produkty zywnosciowe. Mysle ze czas na powstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody-inwestor Re: Dlaczego wprowadza sie ograniczenia wagowe ?! 20.12.07, 11:46 przepraszam. Mialem na mysli Bialorusinow oczywiscie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość mała wieś z pałacem w luksemburgu IP: *.adsl.inetia.pl 20.12.07, 08:34 a ja mam dokładnie tam to , że białorusini i ukraincy muszą płacić po 60 baksów!!! jak mają pretensje to do łukaszenki !!! mieli takie same szanse jak my , estonia , łotwa , czy litwa. dla mnie ważniejsze jest to , że nawet te mikroskopijne kolejki które zdarzały się na granicach znikną - a dla mnie to oznacza 30 do 60 minut szybszą podróż - na trasie którą pokonuje dwa razy w tygodniu . Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: mała wieś z pałacem w luksemburgu 20.12.07, 09:31 No ja bym sie tak lepiej nie czuła. Niewiele brakowało, a byśmy doszli do podobnej sytuacji - w końcu poprzednie wybory wygrali ludzie o podobnych dążeniach jak Łukaszenko. Dzięku Bogu zabór rosyjski był tylko w jednym kawałku Polski, więc reszta się jakoś wybroniła. Białoruś była cała i dłużej pod Rosją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asder Re: mała wieś z pałacem w luksemburgu IP: 77.88.177.* 20.12.07, 10:41 O trochę sympatii wobec Białorusi i Białorusinów proszę. Jesteśmy bardzo podobnymi do siebie narodami. Wypadałoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: mała wieś z pałacem w luksemburgu IP: *.w82-127.abo.wanadoo.fr 20.12.07, 10:46 Dokladnie! Rzad powinien pomyslec jak ulatwic bialorusinom i ukraincom podroze do polski. To nie wina zwyklych ludzi ze nie sa w UE. Polska chce Ukrainy w UE a odwraca sie d..a do jej obywateli. Chalmstwo! Pozdrawiam Bialorusinow i Ukraincow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p4p2pc Re: mała wieś z pałacem w luksemburgu IP: 195.116.32.* 20.12.07, 11:34 Do Ukraińców się nie odwróciliśmy, ponieważ oni mają wizę taniej dzięki obustronnej umowie, a baciuszka Łukaszenko nie chciał takiej umowy, więc niech teraz idą na skargę do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel RP Polska- kraj spełnionych marzeń. IP: *.adsl.inetia.pl 20.12.07, 11:54 To bardzo miło że przyjeżdzają do naszego kraju różne narody i znajdują tutaj szczęście, nawet jeśli ktoś jest na niecałe 24 godziny. My nie robimy takich ograniczeń jak w hipermarketach niemieckich, które traktują klientów w różny sposób w zależności od narodowości. Niestety wiza wynika z przyczyn politycznych. UE nie jest klubem zamkniętym, naród tylko musi pokazać czego chce. Czy ktoś w Polsce roku 1981 uwierzyłby gdyby mu powiedziało mu się że za 18 lat będzie to kraj NATO i pretendent do UE?? Wszystko co chcecie zrobić w ojczyżnie zależy od siły solidarności i silnej wiary w lepszy kraj, od waszego wspólnego zjednoczenia w konkretnej sprawie. Ale uważajcie aby tego nie zaprzepaścić brakiem sprawiedliwego osądzenia dygnitarzy żądnych zemsty za utrate przywilejów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: Polski to juz nie ma , jest kolchozm przekle IP: *.hsd1.ca.comcast.net 21.12.07, 05:13 ty twor, tworzony wielokrotnie w historii z oplakanym zakonczeniem. Coz kazdy kiedys staje na rozstaju drod i wybiera kierunek. Lewacy w Polsce dokonali wyboru... Pozdrawiam kolchoznikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyrocznia Bujaj sie Dodo ! IP: *.zoominternet.net 21.12.07, 15:50 My chcemy do Europy. Tobie zas teskno do ciemnogrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyrocznia Wizy przygraniczne IP: *.zoominternet.net 21.12.07, 16:01 Meksykanie mieszkajacy przy granicy z USA maja specjalne przywileje w przekraczaniu granicy, i moga ja przekroczyc o wiele latwiej niz inni Meksykanie. Ma to duzy sens dlatego ze czesto ci ludzie sa czescia lokalnej ekonomii po obu stronach granicy, a takze posiadaja rodziny takze po obydwu stronach. Dlatego w Europie powinno byc podobnie, tzn mieszkajacy blisko granicy powinni miec przywileje w jej przekraczaniu. Inaczej granica staje sie swego rodzaju druga zelazna kurtyna gdzie ci po drugiej strony sa zamknieci "na zewnatrz". Takze, mozliwosc latwego przekraczania granicy bylaby jednym ze sposobow na oddzialywanie na Bialorus i Polakow na Bialorusi politycznie i ekonomicznie jako ze w ten sposob latwiejsze bylyby kontakty wszelkiego rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś