Gość: ufo tyle ze cytowany Golf jest po wypadku IP: *.dialog.net.pl 28.12.07, 11:48 należy kompletnie zakazać sprowadzania aut powypadkowych, z naruszonymi progami czy podłużnicami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arcypolak Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.lublin.mm.pl 28.12.07, 11:52 Ja nie wiem kto pisze takie artykuły ale chyba ktoś kto nigdy nie miał auta z drugiej ręki. jezeli 7 letni golf IV to juz jest grat bo jest ,,stary" to ja nie mam pytań. Zero realizmu w tym artykule!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Jezdzace trumienki IP: *.dll.se 28.12.07, 11:54 Malolitrazowe samochodziki to jezdzace trumny.Zapytajcie strazakow co wykrawuja ludzi albo to co z nich pozostalo z tych puszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlotek Re: Jezdzace trumienki IP: 194.149.247.* 28.12.07, 13:49 Masz racje, dlatego produkcja nowych Fiatow 500 w Polsce powinna byc kategorycznie zabroniona. Dopuszczona jazda jedynie w Rosomakach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student mechaniki ty faktycznie młotkiem jesteś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 14:01 gdybyś sie kiedykolwiek uczył fizyki wiedziałbyś że przy zderzeniu aut bardzo dużą rolę odgrywa ich masa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlotek Re: ty faktycznie młotkiem jesteś IP: 194.149.247.* 28.12.07, 14:23 Malo tego - jestem inzynierem, wlascicielem dwoch MERCEDESOW, fizyke kiedys studiowalem, obecnie od wielu lat jej nie potrzebuje. Dalej Ciebie nie rozumie co chciales przez to powiedziec. Mlotkiem sie nazwalem, bo w moich studenckich czasach, tak przezywani byli studenci Politechniki przez "wyksztalciuchow" z Uniwersytetu i ten Nick mi sie spodobal, ale ty dopiero studjujesz i wlasciwie tez jako student mechaniki jestes mlotkiem .Powodzenia sfrustrowany studencie. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: ty faktycznie młotkiem jesteś 28.12.07, 22:31 Mhm. A ja jestem primabaleriną baletu moskiewskiego. Pomijając brak polskich znaków diaktrycznych (tylko nie wypisuj, że siedzisz przy komputerze z angielską klawiaturą bo zupełnie się pogrążysz jako inżynier) to "rozumiem" i "studiujesz". Wiesz - niektóre przeglądarki mają wbudowane słowniki, które pozwalają unikać tego rodzaju kompromitujących wpadek. Ale, żeby nie było kompletnie offtopicznie - sądzisz, że posiadanie dwóch MERCEDESÓW uprawnia do wypisywania głupot? Sam nie będę pisał czym jeżdżę ja, a czym żona, bo jakoś nie czuję się onanistą forumowym. A fizyka o której student wspomina jest na poziomie szkoły podstawowej drogi "izynierze". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwwsiedlce Niskie zarobki = używane auta IP: *.sdl.vectranet.pl 28.12.07, 11:54 Jeśli w tym kraju będą zarobki na takim poziomie na jakim są, to napewno zwykłego pracownika nie będzie stać na kupno nowego auta i nie powinno to nikogo dziwić że polacy wolą importować używane auta. Co z tego że kupimy sobie nowe auto jak za miesiąc nie będziemy mieli co włożyc do przysłowiowego "garnka" lub na opłaty. CZASAMI TRZEBA POMYSLEĆ LOGICZNIE A NIE EKOLOGICZNIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano głos rozsądku w GW - brawo IP: 165.72.200.* 28.12.07, 12:07 Nareszcie coś normalnego po za red.K.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art a ja bede za 2 miesiaca sprowadzal IP: *.dwtele.pl 28.12.07, 12:14 audi A6 5\6 letnie silnik 1.9 TDi lub 2.5TDi i nie uwazam by ten samocod byl gratem i wedlug mnie taki uzywany jest lepszy niz niektore nowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabak Wreszcie rozsądek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 12:14 Kupiłem niedawno 4-letnią Astrę II 1,7 D. Za te same pieniądze mógłbym kupić nowe Seicento. Pali tyle samo, natomiast po zapakowaniu mojej 4-osobowej rodziny do środka i (z konieczności) wszystkich bagaży na dach paliłby pewnie więcej. O bezpieczeństwie dla mnie i innych nie mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek111 Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 12:50 Lepiej jezdzic starym 10 letnim mercedesem czy bmw niż krajowym samochodem nowym .Chęć kupna samochodu jest podyktowany kieszenią Kowalskiego i nikogo niepowinno dziwić że kupuje się używane samochody skoro na nowe nas nie stać . Pozatym nawet kupno nowego auta nie rozwiaze problemu zanieczyszczenia powietrza od spalin ,ponieważ paliwo jest chszczone ,wiec pozostaje nam sie truć .............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astrolog Wogóle precz z blaszanym syfem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 167.127.24.* 28.12.07, 12:51 Jak nóżki bolą to dorożką. Ja mam dosyć bycia zatruwanym oparami benzyny. Wytoczę Wam wszystkim proces i będę bogaty. Najmę wtedy Tabibów żeby wysadzili w powietrze Wasze brudne syfne zabawki z błyszczącą blachą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oświęcimer Panie Kublik, kto Pana "sponsoruje" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 12:53 Ja rozumiem, że Pan dobrze zarabia i chce byśmy też o tym wiedzieli. Ale wyjaśnienie oparte na problemach z Pańskim ego wydaje mi się za płytkie by mogło być jedyne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atomek Nie chcę nowego! nowe to szmelc IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.12.07, 12:57 Chciałbym, żeby ktoś napisał artykuł o nowych mercedesach, audi, VW i paru innych luksusowych markach ile czasu spędzają w serwisach. Jak się dowiedziałem to był to dla mnie szok. Kiedyś ich cena była uzasadniona jakością. Co do używanych to polecam każdemu co chcę jeździć i mało płacić. Sam jeżdzę ponad 40tys rocznie i praktycznie co miesiąc muszę coś serwisować (wymiany części eksploatacyjnych, paski, oleje itp.), wszystko to co teoretycznie robi serwis w nowych. Tyle, że moja wizyta w warsztacie trwa mniej niż godzinę, nie muszę czekać tygodniami itp, części kupuję sam (mogę kupić lepszej jakości!) Jak słyszę o nowych autach i kontrolkach zapalających się z byle powodu, lawetowaniu, oddawaniu do serwisu na cały dzień, to ja nie chcę takiego grata. Sprzedawcy nowych to silne lobby. Mówi się o gratach z zagranicy i przekrętach przy rejestracji. Ja gratem nie jeżdzę, nic mi nie stuka nie dzwoni, nie muszę mówić, że czekam na serwis za dwa tygodnie - jadę i za godzinę wracam naprawionym. A trzydrzwiowy "sportowy" mercedes witający nas w salonie napisem "homologacja na 5 osobowe ciężarowe" to nie przekręt ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johan_wawa Re: Nie chcę nowego! nowe to szmelc IP: 194.246.124.* 28.12.07, 13:30 Pieprzysz kolego strasznie. Po prostu Cię nie stać, mnie też nie, ale nie dorabiam jakiejś ideologii. Idź do Audi i się spytaj ile się psuje, albo do Toyoty. Uwielbiam takie historie - nowe to się panie psują, świecą, diody migotają.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Nie chcę nowego! nowe to szmelc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 15:46 Ano psują się. Wiem, że trudno uwierzyć, jak ktoś nie miał styczności nowymi autami, ale takie są fakty. W skrajnym przypadku moze się skończyć tak jak historia pewnego właściciela BMW 7, który musiał wybić okno by wyjśc z auta, które się "zawiesiło" niczym Windows. Nowy!=bezawaryjny. A kosztuje krocie. jak ktoś chce - jego sprawa. A jak nie, to nikt nie ma prawa do zakupu zmuszać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atomek Re: Nie chcę nowego! nowe to szmelc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 22:04 Widzisz robię akurat w takim miejscu, że widzę gdzie stoją auta różnych luksusowych marek. Może się domyślisz... Nie chcę mówić gdzie, bo musimy żyć dobrze z salonami W każdym razie w takim serwisie luksusowej marki stoi po kilkanaście aut na raz. Stoją często nawet i miesiąc, a kilka dni to norma. Może czekają tak długo na wymianę oleju i filtrów - nie wiem :) A może po prostu pieprzę... Śmiało kup sobie BMW Merca czy Audi, omijaj toyotę, "tanie" francuzy, forda itp. Nawet gdyby było mnie stać na takie auto to bym sobie go nie kupił, bo to prosić się o kopa w dupę. Nie potrzebuję zadawać szyku i mogę sobie "pozwolić" na jazdę "staruchem". Taki był sens mojej wypowiedzi, tego, że te auta są awaryjne nie chcę broń boże nikomu udowadniać...żaden to dla mnie interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rew Re: Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 13:02 ciekawe, czy redaktor kublik jeżdzi kupionymi za swoje czy firmy dają mu auta do testów. no i ciakwe co powie jak za pare lat będzie chciał auto swoje sprzedac - już nie będzie gratem???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rencista Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.062.c84.petrotel.pl 28.12.07, 13:04 trn Kublik to bogaty idiota niech se pozyje i pojezdzi z renty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bigfoot Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.chello.pl 28.12.07, 13:09 Mam dwa BMW - oba 10-letnie . Jeden Schnitzer kombi , 1.8 benzyna i Compact 1.8 Ti ( 140 KM ) . Kombiak od sprowadzenia do Polski przejechał 80 tys km i w zawieszeniu nie musiałem jeszcze nic robić , natomiat mój kuzyn po takim samym przebiegu wymieniał w Superb ( 3-letnie auto )cały zawias . Nie dymią , nie psują się , nie zostawiają 4 śladów , komfot jazdy nieporównywalny do np. nowej Skody czy Forda ( miałem okazję jeździć ) , wyposazenie bogate , o bezpieczeństwie nie wspomnę . Niech mi ktokolwiek zaproponuje rozsądną alternatywę w tym samym przedziale cenowym ...Pewnie Dacia lub Fiat :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thg Re: Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 13:13 Mam 13 letnią toyotę carinę e i spełnia normy emisji spalin, a badania przechodzi bez problemu. Klima, abs, poduszki, jej następczyni avensis miała 3 gwiazdki. Nie rozumiem czemu ktoś chce mi zakazać kupowania takiego auta. Jeżdżę ostrożnie i ten poziom zabezpieczenia mi wystarczy, a jak wjedzie we mnie tir to i 7 gwiazdek nie pomoże. Środowiska nie truję. Tylko na takie auto mnie stać, a auto muszę mieć żeby dojechać do pracy, bo komunikacji publicznej tu nie ma. O co więc w ogóle chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiekR Re: Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: 81.93.20.* 28.12.07, 13:16 To prawda. Tez wole kupic 5 czy 6 letni samochod ale dobrej klasy niz jakis kiepski koreanski badz wloski szajs za jakies 40 tys zl. Niestety sa pewne marki ktore wyrobily sobie renome i do 30 tys mozna naprawde kupic samochod dobrej klasy i w dobrym stanie, poza tym bezpieczniejszy niz nawet nowe punto lub jakas kia. A co do nowych samochodow ogolnie to jeszcze daleko nam zeby wiekszosc ludzi je kupowala, przy takiej proporcji jaka jest obecnie zarobkow do cen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 13:24 W koncu normalny artykul o uzywanych samochodach. Kazdy ma prawo do samochodu, nie tylko bogaci. Malo ludzi zarabia taka srednia krajowa ;( 3000 zl - u mnie nie ma takiej sredniej a samochod jest potrzebny kazdemu. Dziekuje autorowi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawod_kier Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 13:47 W pelni popieram amotrow uzywek (oczywiscie tych z dob. stanem tech). Do przetoczonych nizej argumentów dorzucę jeden z ekologii: czy aby na pewno złomowanie sprawnych trzyletnich samochodów jest najlepszym rozwiazaniem dla środ. naturalnego? Bo moim skromnym zdaniem pomijajac kwestie mody i zuzywania sie mat. eksploatacyjnych auta spokojnie mogly by byc wykorzystywane 10 lat. I chyba mniejsza emisja co2 nie wroci tego przyrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kjsadh Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.eranet.pl 28.12.07, 13:52 Czyli wszystko sprowadza się do pytania, kogo na co stać. Fajnie się czyta dywagacje, czy kupić Pandę czy 10-cio letnie BMW. Ludzie to mają przesrane w tym swoim życiu :) Ja to miałbym problem czy kupić Merca S czy 5-cio letnie Porche :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stalker Brawo dla autora tekstu IP: 195.150.65.* 28.12.07, 14:30 Nareszcie ktoś trafnie ujął to, dlaczego u nas kupuje się starsze auta. Dotąd w prasie dominował tylko punkt widzenia importerów i dilerów, którzy chętnie wsadziliby człowiekowi gołą Pandę za cenę Mercedesa. Dziękuję w imieniu kierowców :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golf II Re: Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 15:52 Widocznie redaktor jest ograniczony. Osobiście "kupiłem" używam cudzysłowu bo tak naprawdę dostałem z Niemiec golfa II Wiek 24 lat!!! Przebieg uwaga 76 000!!! pewnie redaktor i inni myślą że zwariowałem taki przebieg po tylu latach. Więc powiem tak idę o zakład, że samochód ma właśnie taki przebieg ( Pełna niemiecka dokumentacja oraz opinie różnych speców w tym mojego brat który sprzedaje samochody od kilkunastu lat ) Stan jest idealny i jak stwierdziło kilku niezależnych mechaników pojeżdżę jeszcze z 10 lat. Poniosłem tylko koszta sprowadzenia i opłat min. rejestracja w tym najwyższa opłata recyklingowa 500 zł Co ja mogłem kupic za te pieniądze? w takim stanie z takim przebiegiem. Może Pan szanowny redaktor mi odpowie?...Pozdrawiam wszystkich zdrowo myślących zwolenników sprowadzania starych czytaj nowych samochodów z zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maka-11 Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.stg.pl 28.12.07, 16:39 Porównanie VW z Fordem ?!? Bez jaj. Nie można porównać CZEGOŚ z NICZYM nawet NOWYM NICZYM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irl Ceny w Danii IP: *.gorzow.mm.pl 28.12.07, 17:03 Nastepną bzdurą autora artykułu są ceny w Danii. Co z tego, że kosztuje niby 9600 euro, jak i tak nikt tego nie kupi, bo trzeba zapłacić podatek 106% ceny, czyli to podwaja nam cenę. Dania ma najwyższe ceny samochodów w Europie, potem tylko ciut tańsze są w Norwegii no i Irlandia, gdzie są ponad 30% droższe niż w Anglii. Najlepiej niech ten marny redaktorzyna napisze, że w Danii auto kosztuje 1 euro netto, ale trzeba dopłacić 20 tys aby wyjechać z salonu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vladcs Kim jest p. Kublik... i wszystko jasne. IP: *.era.pl 28.12.07, 17:01 Źródło: www.seat.pl Zmiany w Zarządzie Spółki IMC SA Firma Iberia Motor Company SA – generalny importer aut marki SEAT w Polsce – informuje, że w związku z niezwykle dynamicznym rozwojem jej działalności w zakresie dystrybucji samochodów, części zamiennych i akcesoriów marki SEAT, jak również produkcji samochodów Grupy VW, usług finansowych i ubezpieczeniowych oraz usług okołobiznesowych na Rynkach Wschodnich, tj.: na Ukrainie, Litwie, Łotwie, Białorusi oraz od kilku miesięcy także w Rosji zmianie ulega skład osobowy Zarządu spółki. Z dniem 2 stycznia 2006 roku Arkadiusz Miętkiewicz z funkcji Prezesa Zarządu i Dyrektora Generalnego, pełnionych od czerwca 2003 roku, przechodzi do Rady Nadzorczej na stanowisko Wiceprzewodniczącego ds. Rozwoju Rynków Wschodnich. Wspomniane powyżej funkcje związane z zarządzaniem spółką IMC SA przejmuje Andrzej Kublik. Andrzej Kublik ma 37 lat i od 2002 roku jest związany z Grupą Kapitałową IMC gdzie w latach 2002 – 2004 pełnił m.in. obowiązki Dyrektora ds. Zarządzania Siecią Partnerską w spółce IMC SA a w latach 2004 – 2005 sprawował funkcję Prezesa Zarządu spółek EuroRent SIXT Rent a Car oraz US Motor Harley-Davidson Polska. Andrzej jest absolwentem Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego. Żonaty. Jego hobby to tenis i literatura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziennikarz Re: Kim jest p. Kublik... i wszystko jasne. IP: 217.153.123.* 28.12.07, 17:07 To nie ten Kublik, kolego. Szybki google ci to potwierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fast_eddy do demaskatorów-imbecyli w rodzaju... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 22:30 Gość portalu: vladcs napisał(a): > Źródło: www.seat.pl > Rozwoju Rynków Wschodnich. Wspomniane powyżej funkcje związane z > zarządzaniem spółką IMC SA przejmuje Andrzej Kublik. > > Andrzej Kublik ma 37 lat i od 2002 roku jest związany z Grupą > Kapitałową IMC gdzie w latach 2002 – 2004 pełnił m.in. obowiązki > Dyrektora ds. Zarządzania Siecią Partnerską w spółce IMC SA a w > latach 2004 – 2005 sprawował funkcję Prezesa Zarządu spółek EuroRent > SIXT Rent a Car oraz US Motor Harley-Davidson Polska. Andrzej jest > absolwentem Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego. Żonaty. > Jego hobby to tenis i literatura. Czy nie przyszło wam do głowy, że to są dwie zupełnie inne osoby? Kublik z Agory i Kublik z Iberii? Durnie. f_e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.socal.res.rr.com 28.12.07, 18:43 dziennikarz ktory chwali sie ze kupuje samochody tylko z salonu daje do zrozumienia cholocie ze jest lepszy ,typowo polskie podejscie,gdyby mogl to by sobie wypalil na czole 'zarabiam 10 tys zl na miesiac',watek lapowkarski ze stacji obslugi daje calkowity obraz chorego kraju i chorych ludzi,leczenie potrwa okolo piec pokolen mlodych Polakow, czyzby Polska byla pustynia gdzie brak jest autobusow i pociagow, zapraszam wiec do pd Kaliforni gdzie nowe BMW sredniej klasy kosztuje cztery pensje i nikt sie tym specjalnie nie podnieca, moj point jest ze tu walsnie ten samochod jest potrzebny bo np ja mam do najblizszego sklepu 6 km i tam publiczny transport nie dojezdza Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Polska chce jeździć używanymi samochodami! 28.12.07, 23:38 A potem nie ma czemu się dziwić, że Ameryka ma protokół z Kyoto tam gdzie kura jaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.socal.res.rr.com 28.12.07, 18:47 zbudujcie najpierw drogi w waszej Polsce,stworzcie system odpowiedzialnosci za przeglady techniczne,zacznijcie jezdizc normalnie a nie jak wariaci, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atomek Re: Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 22:21 1.zbudujcie najpierw drogi w waszej Polsce >>robimy, robimy. Tempo mamy żółwie. Zanim skończymy nowe to stare już będą ruinie. W niektóre miejsca uznajemy, że nie trzeba dróg wogóle (np. droga numer 8 w kotlinę kłodzką). 2. stworzcie system odpowiedzialnosci za przeglady techniczne Aaa może chodzi Ci o skorumpowaną policję ?? Ostatnio widziałem jak WV T3 z przyczepką bez hamulca, wyładowany po brzegi rozkwasił tył innego auta, nasi wspaniali policjanci nawet bez łapówki "nie zauważyli", że WV zostawił na jezdni tylko jeden czarny ślad. Może za trzy cztery pokolenia jak ich potomkowie wrócą z pracy na zachodzie zaczną szanować porządek. 3. zacznijcie jezdizc normalnie a nie jak wariaci Tak chciałbym, ale szlag mnie trafia jak mnie wszyscy wyprzedzają. Niech policja karze każdego, to może będzie jakaś kultura na drodze Odpowiedz Link Zgłoś