Dodaj do ulubionych

Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatwiej

IP: *.c.softax.pl 31.12.07, 14:41
Genialny ostatni akapit, złota myśl.

A ilu w 2000 roku było klientów bankowości internetowej ??? - 100
razy mniej

A które banki uczestniczyły w tej próbie ? - chyba zero
Obserwuj wątek
    • Gość: mcbet Powalczmy raczej o prawidziwa rewolucje IP: *.rzeczpospolita.pl 01.01.08, 13:29
      Skoro jestesmy w UE i mamy ujednolicone numery rachunkow bankowych, to dlaczego
      przy wplatach na zagraniczne rachunki polskie banki zdzieraja jakas prowizje????
      • Gość: barnabiszon Re: Powalczmy raczej o prawidziwa rewolucje IP: *.aster.pl 01.01.08, 16:19
        Ponieważ są przewidziane w taryfie opłat i prowizji Banku. Bo Twoja "wpłata na
        rachunek" jest możliwa do wykonania przynajmniej na trzy sposoby i z udziałem 3
        - 5 podmiotów (banków). A każdy z uczestników transakcji chce za to dostać
        prowizję. A pieniądze za granicę można przekazać również bez pośrednictwa banku
        i to znacznie szybciej.
        • Gość: Albin Siwak Re: Powalczmy raczej o prawidziwa rewolucje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.08, 20:49
          Otóż KE już dawno to zakwalifikowała jako nieuczciwe praktyki i strefie euro
          przelew zagraniczny musi kosztować tyle co krajowy.
          • Gość: mnemotechnik Re: Powalczmy raczej o prawidziwa rewolucje IP: *.multimo.gtsenergis.pl 01.01.08, 20:55
            I właśnie dlatego krajowy przelew _W EURO_ kosztuje tak samo drogo jak taki przelew zagraniczny...
            • tetlian Re: Powalczmy raczej o prawidziwa rewolucje 02.01.08, 02:26
              Rozwiązanie ciekawe. Ale zastanawia mnie ilu hackerów będzie podsyłać w ten
              sposób klientom formularze wypełnione ich numerami kont.
              • Gość: brtk Re: Powalczmy raczej o prawidziwa rewolucje IP: *.lanet.net.pl 02.01.08, 09:58
                Nie bardzo widzę w tym systemie rewolucję. Może ewolucja
                byłaby lepszym słowem?
          • Gość: Crame Re: Powalczmy raczej o prawidziwa rewolucje IP: *.pools.arcor-ip.net 01.01.08, 23:54
            Mala uwaga, nie w strefie Euro lecz w calej UE.
    • duziabuzia Inwigilacja banków postępuje...trudności płatnicze 01.01.08, 13:38
      będą widoczna dla analizatora bankowego jak na dłoni..
      część żyjątek pożegna się z możliwością kredytu.
    • Gość: Platnik Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatwiej IP: 83.2.170.* 01.01.08, 13:40
      Piekna sprawa ,co z prowizja i jaka wysoka.
      • Gość: Paralityk Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.08, 15:49
        W dobie dzisiejszej konkurencji podejrzewam że tyle co za Polecenie Zapłaty
    • Gość: Pawel Durys Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatwiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 14:07
      No i pieknie, tylko dlaczego nie mozna tego zrobic jeszcze prosciej?
      Przy okazji promujac bankomaty? Przeciez nie bede szukal "Swojego" banku gdzies
      na wakacjach np. w Bieszczadach.

W Portugalii kazdy rachunek, podkreslam kazdy nawet mandat za przekroczenie
      predkosci, ma trzy liczby:
      1. Pierwsza okreslajaca do kogo maja trafic pieniadze
      2. Druga oznaczajaca dana transakcje
      3. Trzecia to wartosc faktury

I to tyle. Nawet dla starszej osoby nie jest problemem wpisanie tych trzech
      liczb w bankomacie, poniewaz zadna z nich nie jest dluzsza niz 10 cyfr.
      Jeszcze jedno. Kazdy bankomat, kazdego banku komunikuje sie w identyczny sposob
      z uzytkownikiem oraz nie sa pobierane zadne oplaty za wyplate gotowki lub
      przelew. Aby promowac automatyczne wyplacanie i dokonywanie platnosci, za takie
      operacje w Banku pobierana jest drobna prowizja.

Dla pokazania skali popularnosci tego sposobu placenia podam, ze bankomatow w
      Portugalii (okolo 10 milionow ludnosci) jest zainstalowanych 11.440 i
      przeprowadzaja one w ciagu miesiaca 63 miliony operacji.

Dodatkowo zainstalowanych jest 158.400 POS i wykonuja ponad 45 milionow operacji
      miesiecznie

Wiecej szczegolow na en.wikipedia.org/wiki/Multibanco lub
      www.sibs.pt/en/home.php
      • Gość: Rupilius Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.chello.pl 01.01.08, 15:15
        A po co promować bankomaty, które z definicji przynosza straty?

Koszt obsługi pojedynczego zlecenia przez EKD (Elektroniczne Kanały Dystrybucji
        - internet po "naszemu") jest wielokrotnie niższy w porównaniu do ATMów lub POSów.
        • Gość: Pawel Durys Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 20:35
          A moze z tego prostego powodu, ze nie wszyscy maja dostep do sieci, albo ze
          dostep taki jest dodatkowo platny np. kiedy jestes na wakacjach. Bankomaty beda
          nawet jesli nie sa docodowe, choc z przykladu, ktory podalem tego nie widac.
    • gonald_dusk ^^^^^ I n t e r n e t ... ^^^^^ 01.01.08, 14:35
      Dopoki dostep do internetu w domu bedzie luksusem, to rozwiazanie bedzie
      niewystarczajace i srednio dostepne.
      • Gość: Pawel Durys Re: ^^^^^ I n t e r n e t ... ^^^^^ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 20:39
        Wlasnie,

Dlatego rozwiazanie takie jakie maja w Portugalii jest moim zdaniem lepsze.

en.wikipedia.org/wiki/Multibanco
        • Gość: uklak Re: ^^^^^ I n t e r n e t ... ^^^^^ IP: 198.175.166.* 02.01.08, 17:00
          Rozwiązanie może i dobre pod warunkiem odpowiedniej ilości
          bankomatów. W bankach nie bywam, poczty unikam. Wszystko załatwiam
          przez internet a gotówkę wyplacam w bankomacie. Nie chciał bym stać
          godzinę na mrozie przed bankomatem, bo akurat wszyscy tłumnie rzucą
          sie do płacenia rachunków. Z resztą to chyba jest zbyt przestarzałe
          rozwiazanie aby się przyjęło.
    • Gość: Analityk Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.chello.pl 01.01.08, 15:18
      W 2000 roku byly bodaj 3 firmy, ktore chcialy cos takiego wdrozyc. Jedna nawet
      do tej pory to robi - wlasnie ze Sferia. Duzo na to pieniedzy wydano, oj duzo.
      Nic nie wyszlo. To, ze w 2000 rolu nikt nie skorzystal to wlasnie argument za
      tym, ze niekonicnie teraz to wyjdzie. Pomysl rodem z USA (bo tam nie ma takich
      zwyklych przelewow - jest wlasnie EBPP). Moim zdaniem moze skonczyc jak
      Polecenie Zaplaty. Jako ciekawostka i nic wiecej.
      • Gość: play Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 15:21
        Zresztą po co taki system jak więszkośc z nas ma zdefiniowane
        przelewy w bankowości elektronicznej do róznych płatności i tylko co
        miesiąc wpisuje kwotę i robi przelew. Po 1 zapamiętaniu przelewu
        nigdy ponownie nie wpisujemy przecież numeru konta czy danych
        odbiorcy. Mi to całkowicie wystarcza
        • Gość: gosc Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.gdynia.mm.pl 01.01.08, 15:33
          Ja np często zapiominam o zapłaceniu rachunku. Co z tego, że mam definiowane przelewy.... A do tego muszę np co miesiąc dopytywać w przedszkolu ile w tym miesiącu mam zapłacić.
          • Gość: play Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.chello.pl 01.01.08, 19:41
            no widzisz, ja już nie chodze do przedszkola.
            • bopin do przedszkola 02.01.08, 08:21
              Nie już nie chodzisz, to jeszcze pochodzisz
        • lesew Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw 01.01.08, 18:00
          Gość portalu: play napisał(a):

> Zresztą po co taki system jak więszkośc z nas ma zdefiniowane
          > przelewy w bankowości elektronicznej do róznych płatności i tylko co
          > miesiąc wpisuje kwotę i robi przelew. ...<

To masz luksus! Ja niestety muszę wklepywać kody tytułów płatności, a poza tym
          mój Zakład Energetyczny stale zmieniał(jeszcze do niedawna) numer rachunku!
          Gdyby nie to, byłoby super!
      • Gość: Paralityk Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.08, 15:37
        Nie mogły "czegoś takiego wdrożyć"
        Przeczytaj ze zrozumieniem artykuł, oczywiście z wyjątkiem 2 ostatnich akapitów.
        To nie jest to samo. Tutaj założono że rachunek/faktura/obciążenie będzie
        trafiać do TWOJEGO banku. Nie będziesz się musiał logować do innych dziwnych
        firm. Twój bank i tak wie co płacisz, więc dodatkowa informacja o treści faktury
        nie jest zbyt niebezpieczna. Logując się na konto bankowe będziesz miał przy
        okazji możliwość sprawdzenia i zapłacenia (lub odrzucenia) listy czekających
        faktur. Nie nie stoi na przeszkodzie aby jakiś bank udostępnił tą listę swoim
        klientom w swoich bankomatach.
        • Gość: uklak Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: 198.175.166.* 02.01.08, 17:06
          O ile sie orientuję to coś podobnego działa na Allegro i tam to się
          sprawdza.
    • Gość: hardy Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatwiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 15:26
      Największą wadą systemu jest to, że kiedy nie dokonam płatności, to od razu dowie się o tym druga strona. A to nie o to przecież chodzi :)

I to będzie podstawa porażki i małej popularności systemu.

Poza tym: przelewy wymagają rachunków bankowych, często każdy klient ma swój indywidualny rachunek u instytucji w której kupuje usługi. Bank ma zgadywać te numery? Pozna je? To znaczy, że będzie miał ogromną wiedzę - kto z kim i jakie ma umowy!!!
      • Gość: literka_m Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.sttb.pl 01.01.08, 15:40
        dlaczego nie mozna wprowadzic wzorem niemiec polecenia zaplaty. upowazniam np
        gazownie, zeby sobie pobierala z mojego rachunku odpowiednie kwoty co miesiac,
        nie martwie sie ani o terminowosc ani o wysokosc, jedyne co jest "na mojej
        glowie" to zapewnienia pieniadzy na koncie (lub odpowiedni kredyt).
        kiedy mieszkalem w niemczech 8 lat temu funkcjonowalo pieknie, ja dostawalem
        tylko wykaz tak dokonanych platnosci
        • Gość: Paralityk Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.08, 15:45
          Polecenie zapłaty działa w Polsce około 10 lat.
          Przyjęło się średnio.
          Może dlatego że większość tubylców chce mieć kontrolę nad tym kto,kiedy i ile
          pobiera z niego pieniądzy.
          • Gość: Zacofany Vattenfal Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.08, 17:04
            > Polecenie zapłaty działa w Polsce około 10 lat.
            > Przyjęło się średnio.

Przyjęło się średnio, bo na przykład taki duzy, zagraniczny Vattenfall nie uznaje polecenia zapłaty.
            • Gość: aaaaa Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.chello.pl 01.01.08, 17:14
              czasem wolę świadomie spóżnić się z opłatą dzień czy dwa (nikt przy
              takim opóżnieniu odestek nie pobiera, a jesli to grosze) bo np. kasa
              jest mi pilnie potrzebna na co innego a pensja się spóżnia o dzień
              czy dwa...

to moje pieniądze i to JA decyduję kiedy gazownia czy inna
              elektrownia je dostanie

czasem opłaca się spóżnić i zapłacić 1 zł odsetek żeby gdzie indziej
              się nie spóźnić i nie zapłacić 100 zł :)
        • Gość: dd Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.08, 15:54
          > dlaczego nie mozna wprowadzic wzorem niemiec polecenia zaplaty. upowazniam np
          > gazownie, zeby sobie pobierala z mojego rachunku odpowiednie kwoty co miesiac,
          > nie martwie sie ani o terminowosc ani o wysokosc, jedyne co jest "na mojej
          > glowie" to zapewnienia pieniadzy na koncie (lub odpowiedni kredyt).
          > kiedy mieszkalem w niemczech 8 lat temu funkcjonowalo pieknie, ja dostawalem
          > tylko wykaz tak dokonanych platnosci

tak upowaznij np. TPsa do pobierania kasy z Twojego konta
          a oni wywala Ci taki rachunek ze głowa zaboli i zanim sie połapiesz juz sciagna
          pieniadze z konta
          a pozniej mozesz sobie reklamowac do usranej smierci
          Ten sposob to przypomina mi sytuacje gdy masz żulowi zaplacic 50 zł ale dla
          własnej wygody ,z braku czasu dajesz mu klucz do sejfu zeby sobie sam te
          pieniadze odliczył
          • Gość: aaaa dokładnie, nigdy nie dam polecenia zapłaty IP: *.chello.pl 01.01.08, 17:41
            ja z tepsą walczyłem prawie dwa lata o nieistniejącą fakturę na
            prawie 400

w końcu dali spokój ale gdybym wtedy miał polecenie zapłaty to
            mógłbym się pożegnać z kasą

moja kasa więc JA decyduję kiedy, komu i w jakiej wysokości ja
            przeleję
            • Gość: pd Re: dokładnie, nigdy nie dam polecenia zapłaty IP: *.bsk.vectranet.pl 01.01.08, 18:16
              Każde polecenie zapłaty możesz anulować bez podania przyczyny i
              ściągnięta z konta płatność wraca na twój rachunek. Jest na to
              jednak tylko kilka dni.
          • Gość: Pawel Durys Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 20:50
            Wlasnie!

Po raz kolejny probuje zaszczepic przyklad Portugalii, o ktorym pisze tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=73837723&a=73857084
            Tam za pomoca Bankomantu mozna zaplacic, oczywiscie bez prowizji, dowolny
            rachunek, mandat czy kupic bilet na koncert.
      • Gość: Paralityk Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.08, 15:43
        Dowie się tylko wtedy kiedy powiesz "mam to w d.".
        A numery rachunków bankowych są drukowane na każdej fakturze.
        Wiedza dla banku że płacisz rachunki za prąd, wodę, telefon jest faktycznie
        bardzo bardzo tajemna. Podejrzewam że gdyby chciał wiedzieć to mógłby
        przeanalizować zlecane wcześniej przelewy. Przecież dla paranoików nadal
        pozostanie możliwość założenia kominiarki i zapłacenia rachunku po cichu na poczcie.
      • Gość: Pawel Durys Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 20:46
        Dokladnie!

Dlatego rozwiazanie z Portugalii, o ktorym pisze tutaj moim zdaniem jest lepsze.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=73837723&a=73857084
        • Gość: Iw1 Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.subscribers.sferia.net 02.01.08, 19:58
          Czemu mielibyśmy inwestować w bankomaty takie jak w Portugalii i
          ustawiać się do nich w kolejkach? Moim zdaniem wystarczy faktura
          elektroniczna plus powiadamianie sms-em o kwocie i terminie
          płatności. Potem loguję się na stronie banku, definiuję przelew,
          wpisuję kwotę i ustawiam termin realizacji przelewu. Żadnego
          tracenia czasu na stanie w kolejkach do bankomatu, żadnych kosztów
          (przynajmniej w moim banku:).
    • Gość: kalifat.moherowych Bal sobowtórów w zbliżającym się okresie balowym IP: *.ver.airbites.pl 01.01.08, 17:13
      Po co komuś mówić że jest podobny do kogoś innego jeśli jest, a zdarzają się też
      sobowtórzy niepodobni i sobowtórzy w techniczniej bardziej sprawni od oryginałów
      a i tak są sobowtorami kogoś a nie na odwrót - firefox uruchomi sie na
      komputerze nawet jeśli niespełnia on minimalnych wymagań a fascynaci internetowi
      chcą rozmawiać o tym co przy pomocy firefokxa znalezli w necie (jezdza w necie
      tirami) a niektorzy bacznie izoluj temat internetu (ich komputer to maluch)
      smieszne gdy zderza swoje poglady w realu - przyszly rok to rok konfiguracji
      netu pod katem dostepu do banku (sa konta gdzie nie trzeba miec dowodu
      szengenskiego) (morphing to zmiania oblicza pod wplywem programu komputerowego -
      takie rzeczy robi sie tez na kompach dla poszukiwaczy sobowtorow - mozna wybrac
      klatke posrednia i wkleic gdzies w necie)
      • Gość: czlowiek.maska 6 bajtowy adres macowski vs 16 bajtowy IP IP: *.ver.airbites.pl 01.01.08, 18:19
        Nie każdy może ot tak produkowac karty sieciowe bo adresy macowkie nie dosc ze
        unikalne globalnie (choc nie ma technicznych przeciwskazan do duplikatow) to
        jeszcze jest ktos kto daje producentowi zakres do uzycia - ciekawe czy ten ktos
        trzyma pule na karty 1Ghz, a niektorym juz nie starcza adresow ipv4 i uzywaja
        ipv16 mimo ze w warstwie macowskiej jeszcze nie bylo upgrade'u
        • Gość: kalifat.mocherowyc Bedzie tez bal dziennikarzy IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 05:05
          a sporo jest zawodow okolodziennikarskich gdzie pisze sie maile do ograniczonej
          liczby odbiorcow i ostentacyjnie sie kogos ignoruje (wszystkie swoje slabe
          strony zamienia na mocne wiec troche go ostentacyjnie poignoruje w mailach) - na
          treningach pilkarskich mozna cos (strzelic gola) zrobic dobrze i uslyszec ze
          bylo zle (bo byli lepiej ustawieni a wprawdzimym meczu presja bedzie o wiele
          wieksza i sytuacje gorsze) albo byc jednym z wielu ktorzy zle ale jedynym ktory
          uslyszal ze zle - na nizszym poziomie w szatni sie dokuczalo wyroznionym a na
          wyzszym zastanawialo o co tak naprawde trenerowi chodzilo (bylo sie bardziej juz
          zgranym)
          • Gość: czlowiek-maska To moze test polaczenia 2 kompow z 1GHz ramkami IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 05:11
            oczywiscie ramki macowskie - kiedys zestawilismy polaczenie po serialu (115 kb
            na XT) i najwiekszy problem co przeslac zeby jakos te 115 kb albo wykorzystac i
            sie nie napracowac albo przykladnie zmarnowac (wybralismy to drugie bo bylo
            latwiejsze i 115 kb to byly tylko rejestry asemblera a nie sygnal po kablu)
    • Gość: wlodwoz Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatwiej IP: *.stk.vectranet.pl 01.01.08, 18:31
      Do tej pory korzystam w 99% z bankowości internetowej (niestety komputer, mimo
      wysiłków nie chce wypłacić gotówki). Nie rozumiem jednej kwestii: Dlaczego za
      stałe zlecenie PKO BB pobiera 1,5 zł a za przelew dokonany przeze mnie 0,50 zł.?
      Byłoby dla mnie wygodne zlecić na stałe przelewy: Telefon, internet, TV, gaz,
      prąd, składkę klubową itp, itd w formie zleceń stałych. Jednak dotychczas
      kosztowałoby to roczne dobrą whiskey a tę wolę wypić sam a nie z bankiem. Nie
      rozumiem powodów dla których komputer bankowy żąda więcej, gdy ma zapłacić z
      mojego upoważnienia, niż gdy płacę w ten sam sposób osobiście! Przecież to taki
      sam wysiłek dla tegoż, pożal się Boże komputera!
      • nroht Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw 01.01.08, 22:12
        Gość portalu: wlodwoz napisał(a):

> (...)Nie rozumiem jednej kwestii: Dlaczego za
        > stałe zlecenie PKO BB pobiera 1,5 zł a za przelew dokonany przeze mnie 0,50 zł.
        > ? (...)
        > Nie
        > rozumiem powodów dla których komputer bankowy żąda więcej, gdy ma zapłacić z
        > mojego upoważnienia, niż gdy płacę w ten sam sposób osobiście! Przecież to taki
        > sam wysiłek dla tegoż, pożal się Boże komputera!

No właśnie nie jest to taki sam wysiłek. Na zlecenie stałe jest większy. W
        uproszczeniu kiedy płacisz sam to Ty musisz pamiętać o wszystkim, a przy
        zleceniu stałym komputer banku.
    • Gość: ps Rewolucja? IP: *.aster.pl 01.01.08, 20:42
      W czym ta rewolucja jest lepsza od funkcjonującego już polecenia zapłaty? STOEN
      pobiera sobie pieniądze z mojego konta, a ja mam miesiąc na ewentualne
      anulowanie płatności.
    • Gość: kalifat.moherowych Silna potrzeba rywalizacji slownej IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 05:16
      Jak dac do zrozumienia ze mam spore doswiadczenie w byciu rozpraszanym slownie i
      pewne typy zartow razej swiadcza o niskim poziomie zartownisia (mi sie chce
      smiac z osoby ktora produkt komercyjny oddaje z symbolami debuggera bo inaczej
      nie dziala a udaję ja ze smieje sie z sytuacji)
      • Gość: czlowiek.maska pl.pregierz IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 05:20
        Niektorzy ćwiczą kompozycje stylistyczne ktore wykorzystuja w pracy tlumacza
        albo specjalisty ergonomii dialogu ale dlaczego wybieraja pl.pregierz gdzie nie
        chodzi o slowa. A sa tez tacy co pisza cos czego nie moga sprzedac (bo zajmuja
        sie sprzedawanie slow i stac ich na wpisy darmowe)
        • Gość: kalifat.mocherowyc Re: pl.pregierz IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 06:11
          Niektorzy walcza o racje a w internecie a inni w realu o prawo do internetu na
          godnych warunkach (nominalnie oferta z laptopem narodowego operatora jeszcze
          trwa ale niektorzy chca sprytniej)
          • Gość: czlowiek.maska Re: pl.pregierz IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 06:14
            Czy docierac sie na wyzszym poziomie (i najgorszego wczesniej podszkolic) czy na
            nizszym (i umyslnego poprosic zeby sie przewracal gdy nie jest slisko) -
            niektorzy jeszcze walcza i opowiadaja co przeczytali w internecie przy pomocy
            wydarzen o ktorych uslyszeli w telewizji - bo chca sprytnie agaic czy wspolne
            wpisy byly czytane
            • Gość: kalifat.moherowych Zostawcie, jeszcze nie czas IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 06:17
              na słowa
              • Gość: czlowiek-maska Biega gdy inni chodza juz IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 06:23
                bo sporo sie przewrocilo probujac szybko chodzic - co z nim zrobic - prowokuje
                wypadki innych
                • Gość: kalifat.mocherowyc Najwiekszym baletmistrzom nie wypada IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 06:39
                  przychodzic dzis do pracy - wezmy sobie po 3 day offy bo beda z nas lac jesli
                  przyjdziemy
                  • Gość: czlowiek-maska Kto lepiej obejrzał telewizje i wiecej zobaczyl IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 06:52
                    ten opowiada o realu takim jaki on nie jest - motywy zobaczone w telewizji
                    nalezy tak umiescic w epistolach (listach czy emaliach jesli email nie
                    wystarcza) zeby nie inspirowac mediow - bo niektorzy wybieraja dziennikarstwo
                    jako 2 fakultet i brak im tematow wiec robia nieudolne prowokacje on on one a
                    pozniej przekazuja dalej to co zdobyli w trudzie i znoju mozolnie pnac sie
                    posrod coraztobardziej prestizowych mediow (na koniec chwilowy ladujac w
                    Polsacie dla forsy)
                    • Gość: kalifat.moherowych Ile cie to kosztuje? IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 06:58
                      ja chce krotki kontrakt z urlopen maksymalnego wymiaru miesiecznego i 20%
                      kosztami uzyskania przychodu
                      • Gość: czlowiek.maska Starzy i mlodzi IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 07:02
                        Starzy napisali tekst jak sluchali Hotel California i puszczaja dla starych a
                        mlodzi zrobili mp3 oczlowieku-wodce (wodke pil wodka szczal czlowiek-wodka taka
                        ksywke mial) - ile procent ponad stan obecny powoduje ze chcecie zaczynac
                        wszystko od nowa dla forsy w innym podmiocie (czy jakikolwiek motyw muzyczny
                        krajowy zainteresowal zagranice)
    • Gość: Franek Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatwiej IP: *.srv.volvo.com 02.01.08, 07:45
      To nie chwyci. Polacy muszą mieć świstek i pieczątkę. I pójdą po nią
      nawet do podejrzanej budki pt. Opłaty Za 50 Groszy, bo jak ma
      pieczątkę, to pewne, że doszło. A tak, to nie wiadomo.
      • Gość: tomeczek Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 12:48
        Gość portalu: Franek napisał(a):

> To nie chwyci. Polacy muszą mieć świstek i pieczątkę.

Nie ogólnie "Polacy" tylko "polskie urzędy, administracje i podobne".
        Ja miałem dostarczyć do swojego ADMu dowód, że zapłaciłem jakieś dodatkowe opłaty. Zaniosłem wydrukowane potwierdzenie przelewu z _wyraźną_ informacją, że wydruk nie wymaga podpisu i pieczęci banku; pierwsze pytanie pani w ADM było "A dlaczego tu nie ma pieczątki? Przecież na przelewie musi być pieczątka! Ten pana bank to jakiś podejrzany jest!"
    • toja3003 a kiedy "panienka z okienka" 02.01.08, 11:41
      dostrzeże tą "rewolucję"?

Bank. Chcę podjąć pieniądze, suma niewielka, mogę z bankomatu ale
      zapomniałem pinu (straszne!). Zdarza się, choć poprzedniego
      dnia „szalałem” na moim koncie w internecie. Komputer nie robił
      problemów (pin miałem na kartce). Czujna panienka z okienka robi.
      Podejrzliwie ogląda mój dokument tożsamości (jest całkowicie w
      porządku), wypytuje o nazwisko panieńskie matki i zadaje parę innych
      pytań. Niby zdaję ten egzamin, mam nawet ostatni wyciąg z konta a
      jednak pieniędzy nie chce mi wypłacić. Dlaczego? Bo „u nich w bazie
      danych jest błąd w moich danych osobistych i ona musi wyjaśnić to z
      centralą”. Proponuję żeby wypłaciła pieniądze i sobie potem te błędy
      uregulowała. Nie chce. Mam przyjść następnego dnia. Nie pytam czy
      pożyczy mi 10 złotych na bar mleczny, idę kawałek dalej do innej
      filii banku, od wejścia ”gram” lekko roztragnionego ale budzącego
      100% zaufanie sympatycznego klienta, rozbrajająco zagajam na temat
      wypłaty, wykładam na ladę wszelkie kwity, karty, dokumenty
      tożsamości, jakie mogą mieć cokolwiek wspólnego z jakąkolwiek
      bankowością tudzież moją osobą. Robi wrażenie. Dostaję kasę. Ale czy
      to jest metoda? To już wolę pogadać sobie z komputerem. Niechby i z
      awatarem.
    • Gość: mora Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatwiej IP: 85.219.135.* 02.01.08, 16:01
      jej, duży koniak był za te rewelacje?
    • Gość: Mister Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.sgh.waw.pl 18.08.08, 12:22
      A można cos zaoszczędzić? Moja żona ma magiel elektryczny. Używa go przede
      wszystkim w ciągu dnia. Wiecie, że przy zmianie dostawcy energii można
      zaoszczędzić 3? Na takiej stronie www.izi.pl jest kalkulator, gdzie można
      sprawdzić, ile zaoszczędzisz rocznie przy zmianie dostawcy prądu. Gorąco polecam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka