Gość: Dociekliwy IP: *.c.softax.pl 31.12.07, 14:41 Genialny ostatni akapit, złota myśl. A ilu w 2000 roku było klientów bankowości internetowej ??? - 100 razy mniej A które banki uczestniczyły w tej próbie ? - chyba zero Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mcbet Powalczmy raczej o prawidziwa rewolucje IP: *.rzeczpospolita.pl 01.01.08, 13:29 Skoro jestesmy w UE i mamy ujednolicone numery rachunkow bankowych, to dlaczego przy wplatach na zagraniczne rachunki polskie banki zdzieraja jakas prowizje???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnabiszon Re: Powalczmy raczej o prawidziwa rewolucje IP: *.aster.pl 01.01.08, 16:19 Ponieważ są przewidziane w taryfie opłat i prowizji Banku. Bo Twoja "wpłata na rachunek" jest możliwa do wykonania przynajmniej na trzy sposoby i z udziałem 3 - 5 podmiotów (banków). A każdy z uczestników transakcji chce za to dostać prowizję. A pieniądze za granicę można przekazać również bez pośrednictwa banku i to znacznie szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: Powalczmy raczej o prawidziwa rewolucje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.08, 20:49 Otóż KE już dawno to zakwalifikowała jako nieuczciwe praktyki i strefie euro przelew zagraniczny musi kosztować tyle co krajowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnemotechnik Re: Powalczmy raczej o prawidziwa rewolucje IP: *.multimo.gtsenergis.pl 01.01.08, 20:55 I właśnie dlatego krajowy przelew _W EURO_ kosztuje tak samo drogo jak taki przelew zagraniczny... Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Powalczmy raczej o prawidziwa rewolucje 02.01.08, 02:26 Rozwiązanie ciekawe. Ale zastanawia mnie ilu hackerów będzie podsyłać w ten sposób klientom formularze wypełnione ich numerami kont. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brtk Re: Powalczmy raczej o prawidziwa rewolucje IP: *.lanet.net.pl 02.01.08, 09:58 Nie bardzo widzę w tym systemie rewolucję. Może ewolucja byłaby lepszym słowem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crame Re: Powalczmy raczej o prawidziwa rewolucje IP: *.pools.arcor-ip.net 01.01.08, 23:54 Mala uwaga, nie w strefie Euro lecz w calej UE. Odpowiedz Link Zgłoś
duziabuzia Inwigilacja banków postępuje...trudności płatnicze 01.01.08, 13:38 będą widoczna dla analizatora bankowego jak na dłoni.. część żyjątek pożegna się z możliwością kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Platnik Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatwiej IP: 83.2.170.* 01.01.08, 13:40 Piekna sprawa ,co z prowizja i jaka wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paralityk Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.08, 15:49 W dobie dzisiejszej konkurencji podejrzewam że tyle co za Polecenie Zapłaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Durys Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatwiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 14:07 No i pieknie, tylko dlaczego nie mozna tego zrobic jeszcze prosciej? Przy okazji promujac bankomaty? Przeciez nie bede szukal "Swojego" banku gdzies na wakacjach np. w Bieszczadach. W Portugalii kazdy rachunek, podkreslam kazdy nawet mandat za przekroczenie predkosci, ma trzy liczby: 1. Pierwsza okreslajaca do kogo maja trafic pieniadze 2. Druga oznaczajaca dana transakcje 3. Trzecia to wartosc faktury I to tyle. Nawet dla starszej osoby nie jest problemem wpisanie tych trzech liczb w bankomacie, poniewaz zadna z nich nie jest dluzsza niz 10 cyfr. Jeszcze jedno. Kazdy bankomat, kazdego banku komunikuje sie w identyczny sposob z uzytkownikiem oraz nie sa pobierane zadne oplaty za wyplate gotowki lub przelew. Aby promowac automatyczne wyplacanie i dokonywanie platnosci, za takie operacje w Banku pobierana jest drobna prowizja. Dla pokazania skali popularnosci tego sposobu placenia podam, ze bankomatow w Portugalii (okolo 10 milionow ludnosci) jest zainstalowanych 11.440 i przeprowadzaja one w ciagu miesiaca 63 miliony operacji. Dodatkowo zainstalowanych jest 158.400 POS i wykonuja ponad 45 milionow operacji miesiecznie Wiecej szczegolow na en.wikipedia.org/wiki/Multibanco lub www.sibs.pt/en/home.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rupilius Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.chello.pl 01.01.08, 15:15 A po co promować bankomaty, które z definicji przynosza straty? Koszt obsługi pojedynczego zlecenia przez EKD (Elektroniczne Kanały Dystrybucji - internet po "naszemu") jest wielokrotnie niższy w porównaniu do ATMów lub POSów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Durys Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 20:35 A moze z tego prostego powodu, ze nie wszyscy maja dostep do sieci, albo ze dostep taki jest dodatkowo platny np. kiedy jestes na wakacjach. Bankomaty beda nawet jesli nie sa docodowe, choc z przykladu, ktory podalem tego nie widac. Odpowiedz Link Zgłoś
gonald_dusk ^^^^^ I n t e r n e t ... ^^^^^ 01.01.08, 14:35 Dopoki dostep do internetu w domu bedzie luksusem, to rozwiazanie bedzie niewystarczajace i srednio dostepne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Durys Re: ^^^^^ I n t e r n e t ... ^^^^^ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 20:39 Wlasnie, Dlatego rozwiazanie takie jakie maja w Portugalii jest moim zdaniem lepsze. en.wikipedia.org/wiki/Multibanco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uklak Re: ^^^^^ I n t e r n e t ... ^^^^^ IP: 198.175.166.* 02.01.08, 17:00 Rozwiązanie może i dobre pod warunkiem odpowiedniej ilości bankomatów. W bankach nie bywam, poczty unikam. Wszystko załatwiam przez internet a gotówkę wyplacam w bankomacie. Nie chciał bym stać godzinę na mrozie przed bankomatem, bo akurat wszyscy tłumnie rzucą sie do płacenia rachunków. Z resztą to chyba jest zbyt przestarzałe rozwiazanie aby się przyjęło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analityk Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.chello.pl 01.01.08, 15:18 W 2000 roku byly bodaj 3 firmy, ktore chcialy cos takiego wdrozyc. Jedna nawet do tej pory to robi - wlasnie ze Sferia. Duzo na to pieniedzy wydano, oj duzo. Nic nie wyszlo. To, ze w 2000 rolu nikt nie skorzystal to wlasnie argument za tym, ze niekonicnie teraz to wyjdzie. Pomysl rodem z USA (bo tam nie ma takich zwyklych przelewow - jest wlasnie EBPP). Moim zdaniem moze skonczyc jak Polecenie Zaplaty. Jako ciekawostka i nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: play Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 15:21 Zresztą po co taki system jak więszkośc z nas ma zdefiniowane przelewy w bankowości elektronicznej do róznych płatności i tylko co miesiąc wpisuje kwotę i robi przelew. Po 1 zapamiętaniu przelewu nigdy ponownie nie wpisujemy przecież numeru konta czy danych odbiorcy. Mi to całkowicie wystarcza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.gdynia.mm.pl 01.01.08, 15:33 Ja np często zapiominam o zapłaceniu rachunku. Co z tego, że mam definiowane przelewy.... A do tego muszę np co miesiąc dopytywać w przedszkolu ile w tym miesiącu mam zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: play Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.chello.pl 01.01.08, 19:41 no widzisz, ja już nie chodze do przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
bopin do przedszkola 02.01.08, 08:21 Nie już nie chodzisz, to jeszcze pochodzisz Odpowiedz Link Zgłoś
lesew Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw 01.01.08, 18:00 Gość portalu: play napisał(a): > Zresztą po co taki system jak więszkośc z nas ma zdefiniowane > przelewy w bankowości elektronicznej do róznych płatności i tylko co > miesiąc wpisuje kwotę i robi przelew. ...< To masz luksus! Ja niestety muszę wklepywać kody tytułów płatności, a poza tym mój Zakład Energetyczny stale zmieniał(jeszcze do niedawna) numer rachunku! Gdyby nie to, byłoby super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paralityk Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.08, 15:37 Nie mogły "czegoś takiego wdrożyć" Przeczytaj ze zrozumieniem artykuł, oczywiście z wyjątkiem 2 ostatnich akapitów. To nie jest to samo. Tutaj założono że rachunek/faktura/obciążenie będzie trafiać do TWOJEGO banku. Nie będziesz się musiał logować do innych dziwnych firm. Twój bank i tak wie co płacisz, więc dodatkowa informacja o treści faktury nie jest zbyt niebezpieczna. Logując się na konto bankowe będziesz miał przy okazji możliwość sprawdzenia i zapłacenia (lub odrzucenia) listy czekających faktur. Nie nie stoi na przeszkodzie aby jakiś bank udostępnił tą listę swoim klientom w swoich bankomatach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uklak Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: 198.175.166.* 02.01.08, 17:06 O ile sie orientuję to coś podobnego działa na Allegro i tam to się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hardy Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatwiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 15:26 Największą wadą systemu jest to, że kiedy nie dokonam płatności, to od razu dowie się o tym druga strona. A to nie o to przecież chodzi :) I to będzie podstawa porażki i małej popularności systemu. Poza tym: przelewy wymagają rachunków bankowych, często każdy klient ma swój indywidualny rachunek u instytucji w której kupuje usługi. Bank ma zgadywać te numery? Pozna je? To znaczy, że będzie miał ogromną wiedzę - kto z kim i jakie ma umowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.sttb.pl 01.01.08, 15:40 dlaczego nie mozna wprowadzic wzorem niemiec polecenia zaplaty. upowazniam np gazownie, zeby sobie pobierala z mojego rachunku odpowiednie kwoty co miesiac, nie martwie sie ani o terminowosc ani o wysokosc, jedyne co jest "na mojej glowie" to zapewnienia pieniadzy na koncie (lub odpowiedni kredyt). kiedy mieszkalem w niemczech 8 lat temu funkcjonowalo pieknie, ja dostawalem tylko wykaz tak dokonanych platnosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paralityk Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.08, 15:45 Polecenie zapłaty działa w Polsce około 10 lat. Przyjęło się średnio. Może dlatego że większość tubylców chce mieć kontrolę nad tym kto,kiedy i ile pobiera z niego pieniądzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zacofany Vattenfal Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.08, 17:04 > Polecenie zapłaty działa w Polsce około 10 lat. > Przyjęło się średnio. Przyjęło się średnio, bo na przykład taki duzy, zagraniczny Vattenfall nie uznaje polecenia zapłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.chello.pl 01.01.08, 17:14 czasem wolę świadomie spóżnić się z opłatą dzień czy dwa (nikt przy takim opóżnieniu odestek nie pobiera, a jesli to grosze) bo np. kasa jest mi pilnie potrzebna na co innego a pensja się spóżnia o dzień czy dwa... to moje pieniądze i to JA decyduję kiedy gazownia czy inna elektrownia je dostanie czasem opłaca się spóżnić i zapłacić 1 zł odsetek żeby gdzie indziej się nie spóźnić i nie zapłacić 100 zł :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.08, 15:54 > dlaczego nie mozna wprowadzic wzorem niemiec polecenia zaplaty. upowazniam np > gazownie, zeby sobie pobierala z mojego rachunku odpowiednie kwoty co miesiac, > nie martwie sie ani o terminowosc ani o wysokosc, jedyne co jest "na mojej > glowie" to zapewnienia pieniadzy na koncie (lub odpowiedni kredyt). > kiedy mieszkalem w niemczech 8 lat temu funkcjonowalo pieknie, ja dostawalem > tylko wykaz tak dokonanych platnosci tak upowaznij np. TPsa do pobierania kasy z Twojego konta a oni wywala Ci taki rachunek ze głowa zaboli i zanim sie połapiesz juz sciagna pieniadze z konta a pozniej mozesz sobie reklamowac do usranej smierci Ten sposob to przypomina mi sytuacje gdy masz żulowi zaplacic 50 zł ale dla własnej wygody ,z braku czasu dajesz mu klucz do sejfu zeby sobie sam te pieniadze odliczył Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa dokładnie, nigdy nie dam polecenia zapłaty IP: *.chello.pl 01.01.08, 17:41 ja z tepsą walczyłem prawie dwa lata o nieistniejącą fakturę na prawie 400 w końcu dali spokój ale gdybym wtedy miał polecenie zapłaty to mógłbym się pożegnać z kasą moja kasa więc JA decyduję kiedy, komu i w jakiej wysokości ja przeleję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pd Re: dokładnie, nigdy nie dam polecenia zapłaty IP: *.bsk.vectranet.pl 01.01.08, 18:16 Każde polecenie zapłaty możesz anulować bez podania przyczyny i ściągnięta z konta płatność wraca na twój rachunek. Jest na to jednak tylko kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Durys Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 20:50 Wlasnie! Po raz kolejny probuje zaszczepic przyklad Portugalii, o ktorym pisze tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=73837723&a=73857084 Tam za pomoca Bankomantu mozna zaplacic, oczywiscie bez prowizji, dowolny rachunek, mandat czy kupic bilet na koncert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paralityk Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.08, 15:43 Dowie się tylko wtedy kiedy powiesz "mam to w d.". A numery rachunków bankowych są drukowane na każdej fakturze. Wiedza dla banku że płacisz rachunki za prąd, wodę, telefon jest faktycznie bardzo bardzo tajemna. Podejrzewam że gdyby chciał wiedzieć to mógłby przeanalizować zlecane wcześniej przelewy. Przecież dla paranoików nadal pozostanie możliwość założenia kominiarki i zapłacenia rachunku po cichu na poczcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Durys Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 20:46 Dokladnie! Dlatego rozwiazanie z Portugalii, o ktorym pisze tutaj moim zdaniem jest lepsze. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=73837723&a=73857084 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iw1 Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.subscribers.sferia.net 02.01.08, 19:58 Czemu mielibyśmy inwestować w bankomaty takie jak w Portugalii i ustawiać się do nich w kolejkach? Moim zdaniem wystarczy faktura elektroniczna plus powiadamianie sms-em o kwocie i terminie płatności. Potem loguję się na stronie banku, definiuję przelew, wpisuję kwotę i ustawiam termin realizacji przelewu. Żadnego tracenia czasu na stanie w kolejkach do bankomatu, żadnych kosztów (przynajmniej w moim banku:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalifat.moherowych Bal sobowtórów w zbliżającym się okresie balowym IP: *.ver.airbites.pl 01.01.08, 17:13 Po co komuś mówić że jest podobny do kogoś innego jeśli jest, a zdarzają się też sobowtórzy niepodobni i sobowtórzy w techniczniej bardziej sprawni od oryginałów a i tak są sobowtorami kogoś a nie na odwrót - firefox uruchomi sie na komputerze nawet jeśli niespełnia on minimalnych wymagań a fascynaci internetowi chcą rozmawiać o tym co przy pomocy firefokxa znalezli w necie (jezdza w necie tirami) a niektorzy bacznie izoluj temat internetu (ich komputer to maluch) smieszne gdy zderza swoje poglady w realu - przyszly rok to rok konfiguracji netu pod katem dostepu do banku (sa konta gdzie nie trzeba miec dowodu szengenskiego) (morphing to zmiania oblicza pod wplywem programu komputerowego - takie rzeczy robi sie tez na kompach dla poszukiwaczy sobowtorow - mozna wybrac klatke posrednia i wkleic gdzies w necie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czlowiek.maska 6 bajtowy adres macowski vs 16 bajtowy IP IP: *.ver.airbites.pl 01.01.08, 18:19 Nie każdy może ot tak produkowac karty sieciowe bo adresy macowkie nie dosc ze unikalne globalnie (choc nie ma technicznych przeciwskazan do duplikatow) to jeszcze jest ktos kto daje producentowi zakres do uzycia - ciekawe czy ten ktos trzyma pule na karty 1Ghz, a niektorym juz nie starcza adresow ipv4 i uzywaja ipv16 mimo ze w warstwie macowskiej jeszcze nie bylo upgrade'u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalifat.mocherowyc Bedzie tez bal dziennikarzy IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 05:05 a sporo jest zawodow okolodziennikarskich gdzie pisze sie maile do ograniczonej liczby odbiorcow i ostentacyjnie sie kogos ignoruje (wszystkie swoje slabe strony zamienia na mocne wiec troche go ostentacyjnie poignoruje w mailach) - na treningach pilkarskich mozna cos (strzelic gola) zrobic dobrze i uslyszec ze bylo zle (bo byli lepiej ustawieni a wprawdzimym meczu presja bedzie o wiele wieksza i sytuacje gorsze) albo byc jednym z wielu ktorzy zle ale jedynym ktory uslyszal ze zle - na nizszym poziomie w szatni sie dokuczalo wyroznionym a na wyzszym zastanawialo o co tak naprawde trenerowi chodzilo (bylo sie bardziej juz zgranym) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czlowiek-maska To moze test polaczenia 2 kompow z 1GHz ramkami IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 05:11 oczywiscie ramki macowskie - kiedys zestawilismy polaczenie po serialu (115 kb na XT) i najwiekszy problem co przeslac zeby jakos te 115 kb albo wykorzystac i sie nie napracowac albo przykladnie zmarnowac (wybralismy to drugie bo bylo latwiejsze i 115 kb to byly tylko rejestry asemblera a nie sygnal po kablu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodwoz Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatwiej IP: *.stk.vectranet.pl 01.01.08, 18:31 Do tej pory korzystam w 99% z bankowości internetowej (niestety komputer, mimo wysiłków nie chce wypłacić gotówki). Nie rozumiem jednej kwestii: Dlaczego za stałe zlecenie PKO BB pobiera 1,5 zł a za przelew dokonany przeze mnie 0,50 zł.? Byłoby dla mnie wygodne zlecić na stałe przelewy: Telefon, internet, TV, gaz, prąd, składkę klubową itp, itd w formie zleceń stałych. Jednak dotychczas kosztowałoby to roczne dobrą whiskey a tę wolę wypić sam a nie z bankiem. Nie rozumiem powodów dla których komputer bankowy żąda więcej, gdy ma zapłacić z mojego upoważnienia, niż gdy płacę w ten sam sposób osobiście! Przecież to taki sam wysiłek dla tegoż, pożal się Boże komputera! Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw 01.01.08, 22:12 Gość portalu: wlodwoz napisał(a): > (...)Nie rozumiem jednej kwestii: Dlaczego za > stałe zlecenie PKO BB pobiera 1,5 zł a za przelew dokonany przeze mnie 0,50 zł. > ? (...) > Nie > rozumiem powodów dla których komputer bankowy żąda więcej, gdy ma zapłacić z > mojego upoważnienia, niż gdy płacę w ten sam sposób osobiście! Przecież to taki > sam wysiłek dla tegoż, pożal się Boże komputera! No właśnie nie jest to taki sam wysiłek. Na zlecenie stałe jest większy. W uproszczeniu kiedy płacisz sam to Ty musisz pamiętać o wszystkim, a przy zleceniu stałym komputer banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Rewolucja? IP: *.aster.pl 01.01.08, 20:42 W czym ta rewolucja jest lepsza od funkcjonującego już polecenia zapłaty? STOEN pobiera sobie pieniądze z mojego konta, a ja mam miesiąc na ewentualne anulowanie płatności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalifat.moherowych Silna potrzeba rywalizacji slownej IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 05:16 Jak dac do zrozumienia ze mam spore doswiadczenie w byciu rozpraszanym slownie i pewne typy zartow razej swiadcza o niskim poziomie zartownisia (mi sie chce smiac z osoby ktora produkt komercyjny oddaje z symbolami debuggera bo inaczej nie dziala a udaję ja ze smieje sie z sytuacji) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czlowiek.maska pl.pregierz IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 05:20 Niektorzy ćwiczą kompozycje stylistyczne ktore wykorzystuja w pracy tlumacza albo specjalisty ergonomii dialogu ale dlaczego wybieraja pl.pregierz gdzie nie chodzi o slowa. A sa tez tacy co pisza cos czego nie moga sprzedac (bo zajmuja sie sprzedawanie slow i stac ich na wpisy darmowe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalifat.mocherowyc Re: pl.pregierz IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 06:11 Niektorzy walcza o racje a w internecie a inni w realu o prawo do internetu na godnych warunkach (nominalnie oferta z laptopem narodowego operatora jeszcze trwa ale niektorzy chca sprytniej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czlowiek.maska Re: pl.pregierz IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 06:14 Czy docierac sie na wyzszym poziomie (i najgorszego wczesniej podszkolic) czy na nizszym (i umyslnego poprosic zeby sie przewracal gdy nie jest slisko) - niektorzy jeszcze walcza i opowiadaja co przeczytali w internecie przy pomocy wydarzen o ktorych uslyszeli w telewizji - bo chca sprytnie agaic czy wspolne wpisy byly czytane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalifat.moherowych Zostawcie, jeszcze nie czas IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 06:17 na słowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czlowiek-maska Biega gdy inni chodza juz IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 06:23 bo sporo sie przewrocilo probujac szybko chodzic - co z nim zrobic - prowokuje wypadki innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalifat.mocherowyc Najwiekszym baletmistrzom nie wypada IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 06:39 przychodzic dzis do pracy - wezmy sobie po 3 day offy bo beda z nas lac jesli przyjdziemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czlowiek-maska Kto lepiej obejrzał telewizje i wiecej zobaczyl IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 06:52 ten opowiada o realu takim jaki on nie jest - motywy zobaczone w telewizji nalezy tak umiescic w epistolach (listach czy emaliach jesli email nie wystarcza) zeby nie inspirowac mediow - bo niektorzy wybieraja dziennikarstwo jako 2 fakultet i brak im tematow wiec robia nieudolne prowokacje on on one a pozniej przekazuja dalej to co zdobyli w trudzie i znoju mozolnie pnac sie posrod coraztobardziej prestizowych mediow (na koniec chwilowy ladujac w Polsacie dla forsy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalifat.moherowych Ile cie to kosztuje? IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 06:58 ja chce krotki kontrakt z urlopen maksymalnego wymiaru miesiecznego i 20% kosztami uzyskania przychodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czlowiek.maska Starzy i mlodzi IP: *.ver.airbites.pl 02.01.08, 07:02 Starzy napisali tekst jak sluchali Hotel California i puszczaja dla starych a mlodzi zrobili mp3 oczlowieku-wodce (wodke pil wodka szczal czlowiek-wodka taka ksywke mial) - ile procent ponad stan obecny powoduje ze chcecie zaczynac wszystko od nowa dla forsy w innym podmiocie (czy jakikolwiek motyw muzyczny krajowy zainteresowal zagranice) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatwiej IP: *.srv.volvo.com 02.01.08, 07:45 To nie chwyci. Polacy muszą mieć świstek i pieczątkę. I pójdą po nią nawet do podejrzanej budki pt. Opłaty Za 50 Groszy, bo jak ma pieczątkę, to pewne, że doszło. A tak, to nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 12:48 Gość portalu: Franek napisał(a): > To nie chwyci. Polacy muszą mieć świstek i pieczątkę. Nie ogólnie "Polacy" tylko "polskie urzędy, administracje i podobne". Ja miałem dostarczyć do swojego ADMu dowód, że zapłaciłem jakieś dodatkowe opłaty. Zaniosłem wydrukowane potwierdzenie przelewu z _wyraźną_ informacją, że wydruk nie wymaga podpisu i pieczęci banku; pierwsze pytanie pani w ADM było "A dlaczego tu nie ma pieczątki? Przecież na przelewie musi być pieczątka! Ten pana bank to jakiś podejrzany jest!" Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 a kiedy "panienka z okienka" 02.01.08, 11:41 dostrzeże tą "rewolucję"? Bank. Chcę podjąć pieniądze, suma niewielka, mogę z bankomatu ale zapomniałem pinu (straszne!). Zdarza się, choć poprzedniego dnia „szalałem” na moim koncie w internecie. Komputer nie robił problemów (pin miałem na kartce). Czujna panienka z okienka robi. Podejrzliwie ogląda mój dokument tożsamości (jest całkowicie w porządku), wypytuje o nazwisko panieńskie matki i zadaje parę innych pytań. Niby zdaję ten egzamin, mam nawet ostatni wyciąg z konta a jednak pieniędzy nie chce mi wypłacić. Dlaczego? Bo „u nich w bazie danych jest błąd w moich danych osobistych i ona musi wyjaśnić to z centralą”. Proponuję żeby wypłaciła pieniądze i sobie potem te błędy uregulowała. Nie chce. Mam przyjść następnego dnia. Nie pytam czy pożyczy mi 10 złotych na bar mleczny, idę kawałek dalej do innej filii banku, od wejścia ”gram” lekko roztragnionego ale budzącego 100% zaufanie sympatycznego klienta, rozbrajająco zagajam na temat wypłaty, wykładam na ladę wszelkie kwity, karty, dokumenty tożsamości, jakie mogą mieć cokolwiek wspólnego z jakąkolwiek bankowością tudzież moją osobą. Robi wrażenie. Dostaję kasę. Ale czy to jest metoda? To już wolę pogadać sobie z komputerem. Niechby i z awatarem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mora Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatwiej IP: 85.219.135.* 02.01.08, 16:01 jej, duży koniak był za te rewelacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: Rachunki takie same, ale zapłacić będzie łatw IP: *.sgh.waw.pl 18.08.08, 12:22 A można cos zaoszczędzić? Moja żona ma magiel elektryczny. Używa go przede wszystkim w ciągu dnia. Wiecie, że przy zmianie dostawcy energii można zaoszczędzić 3? Na takiej stronie www.izi.pl jest kalkulator, gdzie można sprawdzić, ile zaoszczędzisz rocznie przy zmianie dostawcy prądu. Gorąco polecam! Odpowiedz Link Zgłoś