Dodaj do ulubionych

Kapelusze z głów - oto Fedora 9

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 13:08
Przysłowie administratorów serwerów linuksowych: nieważne od czego się
zaczyna, i tak zawsze kończy się na Debianie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Kapelusze z głów - oto Fedora 9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 13:45
      Ja za nic nie zrezugnuję ze swojego Gentoo. System idealny.
      • Gość: ve Re: Kapelusze z głów - oto Fedora 9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 13:52
        Arch Linux > Gentoo
        • Gość: jadzia A ja mam Vistę o kturej mozecie pomarzyc IP: *.jmdi.pl 18.05.08, 16:14
          :)
          • Gość: Łowca bzdur Re: A ja mam Vistę o kturej mozecie pomarzyc IP: *.gdynia.mm.pl 18.05.08, 16:28
            Hej bunny, jadziem z tym koksem?
          • Gość: NiX Re: A ja mam Vistę o kturej mozecie pomarzyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.08, 16:41
            Nie masz się czym chwalić, większy szmelc to tylko Win me.
          • realgniot Re: A ja mam Vistę o kturej mozecie pomarzyc 18.05.08, 16:51
            Gość portalu: jadzia napisał(a):

> :)

Ja nie muszę marzyć, kosztuje psie pieniądze i każdy może mieć, za to ty możesz pomarzyć o Gentoo...
    • Gość: elemele Szanowny Panie redaktorze. IP: *.ghnet.pl 18.05.08, 14:00
      Szanowny Panie redaktorze. Jeśli pisał Pan ten artykuł w dobrej wierze, proszę
      przeczytać, co następuje:
      Nie mam pewności, czy ma pan świadomość, skąd coś takiego w tej dystrybucji?
      >>"Additional Fedora Software". Jeśli się opłaca, to zwykły użytkownik mógłby
      zadać sobie pytanie - dlaczego nie aktywowano go domyślnie.<<
      Wytłumaczenie jest proste. W USA obowiązują patenty na oprogramowanie. Według
      tamtego prawa nie wolno rozprowadzać określonego oprogramowania w sposób
      automatyczny, w drodze domyślnej implementacji, bo w przeciwnym razie twórcy
      Fedory naraziliby się na długoletnie procesy, a znając tamtejsze obyczaje
      mogliby nawet trafić do więzienia.
      • Gość: elemele Re: Szanowny Panie redaktorze. IP: *.ghnet.pl 18.05.08, 14:02
        To jedno 'pana' proszę zamienić na słowo pisane wielką literą, żeby nie było, że
        Pana nie szanują za promowanie różnorodności, w przeciwieństwie do tych, którzy
        promują jedynie słuszne rozwiązania.
    • Gość: miki Re: Kapelusze z głów - oto Fedora 9 IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 18.05.08, 14:55
      A później są takie numery jak ostatnio z generowaniem liczb losowych w OpenSSL.
      Nie ma co, brawa dla debiana.
    • Gość: darek Do użytkowników linuxa w Polsce IP: *.dynamic-dialup.coretel.net 18.05.08, 14:55
      Mieszkam w USA, gdzie chciałem korzystać z linuxa. Do tego celu sprowasziłem
      darmową mondawię a póżniej nabyłem xandros4. Jednak wszystko na marne, bo w USA
      jest zaledwie kilka (drogich) serwerów internetu. Domyślam się, że w Polsce nie
      ma tego problemu. Proszę o wypowiedź w tej sprawie. Jak to jest z tym u Was w
      Polsce?
      • Gość: elemele Re: Do użytkowników linuxa w Polsce IP: *.ghnet.pl 18.05.08, 15:06
        W USA znacznie bardziej niż w Polsce rozpowszechniony jest system operacyjny MAC
        OS, obecnie Leopard :) pl.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_X_10.5 - to na
        wypadek, gdybyś z nieznanych powodów nie mógł się połączyć z Internetem. Warto
        wypróbować. W zasadzie dostępność Internetu nie ma związku z systemem
        operacyjnym, więc jeśli chcesz uzyskać prawidłową odpowiedź, spróbuj inaczej
        sformułować swoje pytanie.
        • Gość: Łowca bzdur Do użytkowników linuxa w Polsce IP: *.gdynia.mm.pl 18.05.08, 16:22
          elemele napisał(a):

> W USA znacznie bardziej niż w Polsce rozpowszechniony jest system
          > operacyjny MAC OS, obecnie Leopard :)

BZDURA!

MAC juz od dawna powoli znika (od momentu kiedy na rynek wesły processory AMD
          64nX) z rynku i jest tylko dla entuzjastów grafiki!

> - to na wypadek, gdybyś z nieznanych powodów nie mógł się połączyć > z
          Internetem. Warto wypróbować.
          > W zasadzie dostępność Internetu nie ma związku
          > z systemem operacyjnym, więc jeśli chcesz uzyskać prawidłową
          > odpowiedź, spróbuj inaczej sformułować swoje pytanie.

W USA zdecydowanie najpopularniesze sa PC compatible, a nie MAC.
          Obecnie po za wina (VISTA i XP) na desktopach najwiecej używa się Red Hat
          (Fedora), SuSe, i BSD.
          Wielu uzywa tez Knoppix.

W USA PC sa najczesciej dopasowywane przesz entuzjastów do gier, a w tej
          dziedzinie MAC nie ma zastosowania!

• Gość: elemele Re: Do użytkowników linuxa w Polsce IP: *.ghnet.pl 18.05.08, 16:40
            Ten Unix jest kompatybilny z PC, więc nie krzycz na cały świat BZDURA i zamiast
            tego poczytaj o systemie.
            Poza tym, napisałeś do mnie tak, jakbym stwierdził, że Leopard jest najczęściej
            stosowanym systemem operacyjnym w USA, czym mnie, muszę przyznać, zdziwiłeś.
            Jednak, ponieważ widzę, że Twój język polski nie jest poprawny, domyślam się, że
            nie zrozumiałeś mojej wcześniejszej wypowiedzi i stąd to nieporozumienie.
          • Gość: Maniek Mac ma w USA 66% na górnej półce... IP: *.sds.uw.edu.pl 20.05.08, 14:27
            MAC znika? Przestan czytac biuletyny Microsoftu...

blogs.eweek.com/applewatch/content/channel/macs_defy_windows-gravity.html
            Mac-i mają 66% rynku w PC >1000USD. 14% całego.

I dwucyfrowe tempo wzrostu sprzedazy....

• przyladek.dobrej.nadziei Fedora rulez 18.05.08, 15:17
      Jedyny mankament ... za szybko wychodzą nowe wersje ;)
    • Gość: Night Kapelusze z głów - oto Fedora 9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 16:20
      Dla tych którzy chcieliby również zobaczyć co oferuje Ubutnu, polecam serwis www.ubuntustory.com . Można tam również poczytać opinie użytkowników - dlaczego wybrali własnie ten system.
      • Gość: Night Re: Kapelusze z głów - oto Fedora 9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 16:22
        a tu link: www.ubuntustory.com
      • Gość: Łowca bzdur Kapelusze z głów - oto Fedora 9 IP: *.gdynia.mm.pl 18.05.08, 16:26
        Night napisał(a):

> Dla tych którzy chcieliby również zobaczyć co oferuje Ubutnu,
        > polecam serwis www.ubuntustory.com . Można tam również poczytać
        > opinie użytkowników - dlaczego wybrali własnie ten system.

Nic nie oferuje.

Fedora (Red Hat), Suse i Knoppix to sa dystrybucje które się naprawdę licza!
        • Gość: kissmy Re: Kapelusze z głów - oto Fedora 9 IP: *.gorzow.mm.pl 18.05.08, 16:35
          Kolejny specjalista od flame wars? Używaj czego chcesz baranie i przestań
          pitolić głupoty
    • Gość: Łowca bzdur Łukasz Bigo (Man Be gone) IP: *.gdynia.mm.pl 18.05.08, 16:24
      Łukasz Bigo (Man Be gone)

Po mało urozmaiconej, ponurej zimie mamy niezwykle linuksową wiosnę.
      Zaczęło się od Mandrivy 2008 Spring, później pojawiło się "...wyczekiwane z
      utęsknieniem Ubuntu 8.04 LTS?.."

A kto je wyczekiwał?

Obecnie liczy się tylko Knoppix, Fedora, SuSe a nie jakieś Unbuntu!

I choć znaczenie Fedory w ciągu ostatnich lat maleje?

Say what?

Fedora jest systemem testowym dla Red Hat Enterprise,apopularnośc Red Hat
      niestety nie maleje!
      "....najnowsze, dziewiąte wydanie, stanowi świeży powiew wśród ostatnio
      niezwykle popularnych klonów powstałych na bazie Ubuntu..."

"Utarło się już, że w świecie Linuksów Mandriva i PCLinuxOS kierowane są do
      użytkowników najmniej zaawansowanych ..."

Mandriva? Juz dawno upadła!

"W tej okolicy znajduje się też openSUSE, które jednak sprawia wrażenie systemu
      zaprojektowanego raczej z myślą o odbiorcach korporacyjnych znajdujących się pod
      opieką doświadczonego administratora. Na drugim końcu skali znajdują się Debian,
      Slackware i Gentoo, w tej właśnie kolejności.'

A kto ta kolejnośc ustawiał?

Man be gone (Bigo)!

"Jak to zwykle z nowym wydaniem Fedory bywa, próbowaliśmy ją zainstalować na
      starym, wiernym dysku SCSI. Oczywiście się nie udało - system nie był w stanie
      go dostrzec, choć Ubuntu i Mandriva z tym samym kernelem (i z wcześniejszymi!)
      radzą sobie z zadaniem bez większych trudności. Cóż: błąd był może i zabawny za
      pierwszym, drugim i trzecim razem, ale teraz damy sobie spokój z jego
      wytykaniem. Dyski o tych pojemnościach (niecałe 10 GB) stanowią obecnie bardziej
      ciekawostkę niż naprawdę wykorzystywany sprzęt."

kolejne piepszenie, to nie Fedora, a tylko
      wasz disk!

"Aplet NetworkManager (Menedżer sieci) w wersji 0.7 ma poprawnie obsługiwać
      połączenia, których stan dynamicznie się zmienia (GSM, CDMA). Obsługuje, to
      prawda, choć czasem miewa problemy z nadążeniem za konfiguracją interfejsów
      sieciowych - szczególnie, jeśli są to modemy wykorzystujące połączenia
      komórkowe. Ale nie odstaje pod tym względem zbytnio od konkurencji, więc w
      zasadzie nie ma problemów."

A kto na desktopie uzywa połaczeń komorkowych?
      Chyba tylko Bigo!ne!

"Nieprzyjemności

Tak jak deklarowaliśmy na początku, Fedora tylko przez pewien czas była
      postrzegana jako sprzęt dla niezaawansowanych użytkowników - głównie dzięki
      kompatybilności z dużą liczbą urządzeń. Jednak początkujący powinni pamiętać, że
      nie jest to system dla początkujących. Fedora 9 to ciągle jeszcze pole minowe
      stabilnych dystrybucji Red Hata: znajdujący się w systemie Xorg-server 1.5 ma
      skłonność do awarii. PackageKit oprócz usprawnień wnosi element mający
      najwyraźniej podnosić ciśnienie właściciela komputera - nawet na bardzo szybkich
      połączeniach zdarzają mu się niezrozumiałe opóźnienia."

Fedora to tylko pole minowe tylko dla bezmózgowców !

"Kto potrzebuje systemu do typowo biurowej pracy, ucieszy się z OpenOffice.org
      2.4. Szkoda tylko, że pakiet domyślnie nie ma zainstalowanych ani polskich
      słowników (a w standardowym menu File | Wizards na próżno szukać kreatora
      pomagającego w ich instalacji), ani nawet nie jest spolszczony."

Polski słownik?

A po co , uzywac angielskiego!
      • Gość: kissmy Re: Łukasz Bigo (Man Be gone) IP: *.gorzow.mm.pl 18.05.08, 16:34
        Ośle - zauważ, że liczba oczekujących na Fedorę jest dużo mniejsza, niż na
        Ubuntu czy OpenSuse, które chcąc-niechcąc są wiodącymi dystrybucjami o
        największej liczbie użytkowników.

Pełna lokalizacja i elastyczność to klucze do sukcesu. Systemu nie uzywa sie
        tylko na desktopach - stad polaczenie via sieci komórkowe powinno działać
        normalnie, a nie wypluwać błędy głąbie.
    • Gość: ale bajer Kapelusze z głów - oto Fedora 9 IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.08, 16:20
      "Takie dystrybucje aż chce się testować, nawet jeśli nie każdemu przypadną do
      gustu w codziennej pracy!"

to do czego sluza te systemy? do testowania i przekompilowywania? w morde...
      • Gość: rhuser Re: Kapelusze z głów - oto Fedora 9 IP: *.chello.pl 19.05.08, 18:11
        > to do czego sluza te systemy? do testowania i przekompilowywania? w morde...

całe ten tekst jest żałosny, widać że ten co pisał poza MSW nie wychodzi...

a odpowiadając ja używam FRH dawniej RHL od 8 lat (na desktopie) MSW
        nie posiadam, nie potrzebuję... nie potrzebuję niczego co sprzedaje
        firma MSC...
    • Gość: qqq Re: Kapelusze z głów - oto Fedora 9 IP: *.chello.pl 19.05.08, 23:48
      > Przysłowie administratorów serwerów linuksowych: nieważne od czego się
      > zaczyna, i tak zawsze kończy się na Debianie.

no chyba ze ten administrator umrze zanim wyjdzie nowy debian. :p

debilianowcu: podaj polecenie, ktorym uzyskamy na debilianie liste pakietow w
      kolejnosci ich zainstalowania, z podaniem nazwy, wersji i daty instalacji?

mozesz po ludzku wytlumaczyc dlatego na debilianie Firefox nei nazywa sie Firefox?

mozesz nam wyjasnic dlaczego wsparcie dla x86_64 wyszlo chyba 2 lata po
      wszystkich innych dystrybucjach?

mam pytac dalej czy wiemy juz dlaczego debilian ssie?
    • Gość: stoiczek Kapelusze z głów - oto Fedora 9 IP: *.ha3.agh.edu.pl 20.05.08, 15:16
      Widzę, że strasznie nerwowe i agresywne to środowisko polskich urzytkowników Linuxa. Panowie (Panie?) trochę opanowania. A co do artykułu - co ma najnowszy KNetworkManager, KDE 4.0 wspólnego z Fedorą?? Przecież to tylko paczki, które można używać na czymkolwiek co spełnia zależności. Mało Fedory w tym artykuliku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka