Dodaj do ulubionych

Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK

IP: 67.130.145.* 20.08.08, 23:42
what a fuck, kupilem Lenovo laptop dwa lata temu z vista i jest
okey ,za marne 600 dol nie wiem co ludzi wydziwiaja , nie chcesz
lenovo kup se hp lub macka,jescze chce zwrot pieniedzy bo nie chce
systemu , kup se skladaka , to tak jakby gacet chcial lupic
mercedesa ale karoserie chcialby BMW, wal sie facet
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafał Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK IP: 87.204.84.* 21.08.08, 00:12
      i co żle ?!! system coraz tańszy ! coraz więcej dobrego softu nań ,
      pełna dokumentacja ! Wydziwiają , niech se na złomowiec idą po
      Commodore C Plus 4 , tam to BASIC był naprawdę rozbudowany !!!Był
      też Commodore C 64 z byle jakim BASIC , prawie wogóle go nie było ,
      ale miał najlepszy soft na świecie jak na owe czasy ! I nie
      jeden "gumbas" z tamtego okresu się na nim pierwszego CAD-a
      nauczył .A pamiętacie Geos ?!!! Atu znów ktoś chce do BASICA
      wrócić ?!!
      Są toolsy na x64 i x86 pod Vistę !!!
      • maruda.r Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK 21.08.08, 12:26
        Gość portalu: Rafał napisał(a):

> i co żle ?!! system coraz tańszy ! coraz więcej dobrego softu nań ,
        > pełna dokumentacja ! Wydziwiają , niech se na złomowiec idą po
        > Commodore C Plus 4 , tam to BASIC był naprawdę rozbudowany !!!

Problem w tym, że spora część decyduje się na powrót do XP - instalując wersję
        piracką czy nawet kupując system jeszcze raz. Producenci laptopów, którzy
        twierdzili, że nie ma sterowników pod XP, nagle je umieszczają w internecie.
        Dlaczego? Bo przegrywają z tymi, którzy oferują wybór i komplet sterowników pod
        różne systemy.

MS wprowadził w Viście kilkadziesiąt nowych funkcji, które niczemu nie służą, a
        które trzeba wyłączyć, by komputer jako tako działał. Widzisz w tym jakiś sens?

• pe1 Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK 21.08.08, 19:12
          > Problem w tym, że spora część decyduje się na powrót do XP - instalując wersję
          > piracką czy nawet kupując system jeszcze raz.

A po co? Licencja Visty zezwala na bezpłatny downgrade
          • Gość: kamienisty Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK IP: *.magma-net.pl 21.08.08, 20:01
            > A po co? Licencja Visty zezwala na bezpłatny downgrade

I tu się trochę mylisz, bo nie wszystkie edycje można downgradewać, a jedynie
            posiadające najwięcej opcji (czyt. najdroższe), czyli z Visty Home Basic, która
            jest na dużej części laptopów nie możesz przejśc do XP.
          • Gość: wp Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 10:41
            A po co? Licencja Visty zezwala na bezpłatny downgrade
            ..niestety możliwe to jest tylko w przypadku posiadania Visty
            Business lub Ultimate
    • tastes_like_chicken Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK 21.08.08, 00:28
      To moze UOKiK wyda jakis dobry alternatywny system bo poki co takiego brak. Linux dobry nie jest i nie bedzie a OS X legalnie nie mozna instalowac na komputerze bez jablka na obudowie.
      • Gość: usak Bzdury piszesz. IP: *.asm.bellsouth.net 21.08.08, 06:02
        UKOiK nie jest od wydawania systemow operacyjnych, a od obrony praw tych
        klientow, ktorzy chca kupic laptopa bez OSu po to, zeby np. zainstalowac na nim
        system, ktory zdaniem tastes_like_chicken "dobry nie jest".
        • Gość: Bolek nie, on ma racje IP: 70.91.50.* 21.08.08, 06:20
          polega to na tym ze UKOiK tylko narzeka nie zwracajac uwagi na to ze jest jak
          jest bo konkurencja nie istnieje. Dlatego te wszystkie akcje wygladaja mi na
          politycznie motywowane. Znalezli sobie monopol ktory sam nie moze sobie stworzyc
          konkurencji to beda z niego doic. Zmiast prowadzic badania dlaczego konkurencja
          dla Microsoftu nie istnieje, oni karza ich za ... (!) brak konkurencji.
          • Gość: karolek Re: nie, on ma racje IP: 78.152.229.* 21.08.08, 07:20
            Tylko dlaczego nie mozna kupic systemu osobno? Dlaczego akurat viste musze
            kupic, a nie moge sobie do wymarzonego modelu dokupic np. windows server 2008 i
            przerobic go legalnie wg dostepnych opisów, zeby dzialal mi dwa razy wydajniej
            od visty na tym samym sprzecie i obslugiwal wszystko lacznie z grami, które
            podobno tak trudno odpalic na wersji server? ŻAL..... Na tzw. zachodzie doszlo
            juz do tego, ze najlepszy system to vista, najlepszy player to ipod, najlepszy
            telefon to iphone - a to wszystko to bzdura, bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura.
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: nie, on ma racje IP: *.dialog.net.pl 21.08.08, 09:09
            Niekoniecznie. Kupując obecnie laptopa - niby kupujesz z systemem, tylko, że ten
            system jest preinstalowany i żadnego nośnika nie masz. Preinstalowany jest z
            różnym śmieciem, więc chętnie byś zainstalował raz jeszcze, dzieląc sobie dysk
            np na partycje, a to bez nośnika zewnętrznego łatwe nie jest. Jeśli będziesz
            chciał przeinstalować system, za który zapłaciłeś i to nienajtaniej, masz problem.
          • em_obywatel Jeses takim idiota czy tylko udajesz? 21.08.08, 09:34
            Jeses takim idiota czy tylko udajesz? Sa dziesiatki sytuacji kiedy nie chcesz
            kupowac laptopa z preinstalowanym Windowsem. Ja na przyklad sprzedalem desktopa
            ale zostala mi licencja na Windows XP (kupilem osobno). Teraz, kupujace laptopa,
            czemu jestem zmuszany do kupna drugiego Windowsa? Czemu tez student kupujacy
            laptopa, majacy prawo do darmowej kopii Windows na mocy umowy miedzy MS a
            uczelnia ma placic za Windows? Czy wy wszyscy fanboye Microsoftu nie wiecie co
            to jest wolny rynek i konkurencja?
          • michalng Re: nie, on ma racje 21.08.08, 09:40
            a ja na przykład mam w wyniku umowy dzierżawę soft na 10 stanowisk
            (Windows+Office) Dlaczego muszę kupować Laptopy i płacić za OEM Windy skoro mam
            legalne licencje.
            • em_obywatel No wlasnie, o to chodzi a nie o zadnego linuxa 21.08.08, 09:43
              No wlasnie, o to chodzi a nie o zadnego linuxa. Chodzi o sytuacje kiedy ludzie
              juz maja licencje i sa zmuszani do wywalani kasy jeszcze raz.
              • michalng Re: No wlasnie, o to chodzi a nie o zadnego linux 21.08.08, 10:00
                Chodzi o możliwość wyboru. Jeden chce wybrać nowa Viste ale inny chce linucha,
                czy stare XP albo jak jeden mój klient DOS'a bo na archaiczny soft do
                regulowania jakiś centralek :)
          • lmblmb Nie istnieje konkurencja dla MS? 22.08.08, 09:57
            Gość portalu: Bolek napisał(a):

> polega to na tym ze UKOiK tylko narzeka nie zwracajac uwagi na to
            > ze jest jak jest bo konkurencja nie istnieje.

Ależ kolego, konkurencja istnieje, i często jest dużo lepsza - wśród naukowców,
            szczególnie w Polsce, sporo ma zainstalowane Ubuntu albo Fedorę na laptopach. Ja
            też korzystam z Ubuntu. To kwestia nie tylko ceny - wiele bibliotek istnieje*)
            tylko w wersji na linuksa.

Pokaż mi w takim racie gdzie mogę kupić laptoba z Ubuntu.

*) oczywiście "można" je skompilować na Windows, ale nie każdy, nawet naukowiec,
            to potrafi.
        • Gość: rafał Re: Bzdury piszesz. IP: 87.204.84.* 21.08.08, 10:04
          ciekaw jestem czy od razu zoptymalizujesz ustawienia BIOS - u z
          dowolnym systemem operacyjnym ?!!! Wtedy będziesz potrzebował BIOSU
          chyba więcej niż RAM - u ?!!! :)
          • unhappy Re: Bzdury piszesz. 21.08.08, 10:20
            Gość portalu: rafał napisał(a):

> ciekaw jestem czy od razu zoptymalizujesz ustawienia BIOS - u z
            > dowolnym systemem operacyjnym ?!!! Wtedy będziesz potrzebował BIOSU
            > chyba więcej niż RAM - u ?!!! :)

Czy ty w ogóle wiesz o co chodzi czy posługujesz się ciekawie brzmiącymi nazwami
            wyłącznie w celu onieśmielenia dyskutantów :D

• lmblmb Po co pytasz? 22.08.08, 10:00
              > Czy ty w ogóle wiesz o co chodzi czy posługujesz się ciekawie
              > brzmiącymi nazwami wyłącznie w celu onieśmielenia dyskutantów :D

Przecież to oczywiste...
      • Gość: Fan_UOKIK Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK IP: 217.116.100.* 21.08.08, 09:35
        A jeżeli już masz kupioną płytkę z Windą ? Przecież to nie jest dziwne, że wymienia się kompa a system zostaje bez zmian. Dlaczego mam płacić ponownie za system ? Przecież sam sobie go zainstaluję w razie potrzeby z posiadanej oryginalnej płyty. Popieram UOKiK, nareszcie ktoś wziął się za wyłudzanie kasy.
        • Gość: Rafał Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK IP: 87.204.84.* 21.08.08, 10:12
          życzę powodzenia ! system musi być oryginalnie dostarczony i
          zoptymalizowany pod sprzęt ! Jak Windows to Windows , jak Linux to
          Linux . Tylko domokrążcy mogą sobie pozwolić na "żonglerkę" !!!
          • maruda.r Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK 21.08.08, 12:32
            Gość portalu: Rafał napisał(a):

> życzę powodzenia ! system musi być oryginalnie dostarczony i
            > zoptymalizowany pod sprzęt !

Bzdury piszesz. Niechlujne firmowe preinstalacje najczęściej spowalniają
            komputer - nie ma więc mowy o jakiejkolwiek optymalizacji.

• Gość: gość Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK IP: *.bredband.comhem.se 22.08.08, 16:32
              Zdradzę wielką tajemnicę optymalizacji. Uwaga! Piszę: Ctrl + C, Ctrl + V. To
              jest tajne! Klienci nie mogą się tego dowiedzieć. O nie... Brygada specjalna M$
              wyłamała mi drzwi... nieee... ;)
    • Gość: nie fakujacy cham z USA chwali sie ze ma laptopa IP: 63.84.202.* 21.08.08, 01:31
      Gość portalu: gosc USA napisał(a): "what a fuck, kupilem Lenovo
      laptop dwa lata temu z vista i jest okey ,za marne 600 dol nie wiem
      co ludzi wydziwiaja , nie chcesz lenovo kup se hp lub macka,jescze
      chce zwrot pieniedzy bo nie chce systemu , kup se skladaka , to tak
      jakby gacet chcial lupic mercedesa ale karoserie chcialby BMW, wal
      sie facet"

"Nie rozumiem o co chodzi ale sobie pofakuje". Wracaj chamie do
      szorowania podlog w sklepach na nocnej zmianie.

• Gość: Bolek tyle ze on ma racje IP: 70.91.50.* 21.08.08, 06:21
        nie ma chyba innego produktu na swiecie gdzie producent jest legalnie
        zobowiazany udostepnic swoj produkt dla konkurencji.
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: tyle ze on ma racje IP: *.dialog.net.pl 21.08.08, 09:12
          Rozróżnijmy 2 rzeczy - windows nie jest sprzedawany, sprzedawana jest umowa na
          niego. I to umowa z którą zgadzać się nie musisz...
      • Gość: rafal Re: cham z USA chwali sie ze ma laptopa IP: 87.204.84.* 21.08.08, 10:14
        ma rację ten gość z USA , pozatym bardzo miłe dziewczyny mają w USA !
      • lmblmb what THE fuck, nawet tego nie potrafi... 22.08.08, 09:59
        Gość portalu: nie fakujacy napisał(a):

> Gość portalu: gosc USA napisał(a): "what a fuck,

What THE fuck is that? English?

Przygłup usłyszał coś na ulicy, tylko do końca odtworzyć nie potrafi.

> "Nie rozumiem o co chodzi ale sobie pofakuje". Wracaj chamie do
        > szorowania podlog w sklepach na nocnej zmianie.

Nic dodać, nic ująć.
    • Gość: KR$ Nareszcie ktos sie zabral za te scierwa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 01:41
      Dlaczego klienci maja byc zmuszani do zakupu jedynie slusznego systemu?
      • Gość: gosc Re: Nareszcie ktos sie zabral za te scierwa... IP: *.range86-132.btcentralplus.com 21.08.08, 03:23
        Bo producent stwierdza, ze bardziej oplaca mu sie sprzedac lapka z vista niz z
        niedorobionym linuxem? Czy moze sie myle?
        • ciamej mylisz sie 21.08.08, 04:13
          a co jesli chce kompa bez zadnego systemu? a co jesli juz mam
          licencje na windowsa np XP, i nie chce kupowac dodatkowego windowsa?
          albo jesli chce sam sobie zainstalowac linuxa?

nic im nie szkodzi zeby sprzedawac sprzet bez systemu operacyjnego,
          jesli ludzie chca, moga miec zainstalowany system, ale niech pozwola
          ludziom kupic sprzet bez OSa, nie musza ludzi uszczesliwiac na sile!
          • Gość: Bolek umm, nie, ty sie mylisz, Re: mylisz sie IP: 70.91.50.* 21.08.08, 06:30
            > a co jesli chce kompa bez zadnego systemu? a co jesli juz mam
            > licencje na windowsa np XP, i nie chce kupowac dodatkowego windowsa?

to kup od firmy ktora sprzedaje czyste kompy. Tych jest pelno. Troche
            nienormalne wymagac od firmy zeby modyfilowali swoje produkty wg. przepisow
            rzadowych. Jak firma ABC sprzedaja tylko laptopy z Vista a ty chcesz cos innego
            to idz do innej firmy ktora to cos innego ma. To tak jakbym chcial kupic
            samochod ale z innym radiem. Dealer powiedzial ze radio zawsze moge wymienic na
            jakie chce ale ja bede zadal zeby producent zmienil to co oferuje.

> nic im nie szkodzi zeby sprzedawac sprzet bez systemu operacyjnego,
            > jesli ludzie chca, moga miec zainstalowany system, ale niech pozwola
            > ludziom kupic sprzet bez OSa, nie musza ludzi uszczesliwiac na sile!

hmm, a czemy firma XYZ nie ma prawa prowadzic swojego biznesu jak im sie podoba?
            • robert.zimnicki umm, nie, ty sie mylisz, Re: mylisz sie 21.08.08, 08:27
              Jakies szczegoly?

Ktore komputery mozna kupic bez systemu operacyjnego???

I gdzie?? Na Allegro? W USA? W chinach?

Czy napewno chodzi Ci o nowe komputery, a moze mowisz o skladakach?????

> > a co jesli chce kompa bez zadnego systemu? a co jesli juz mam
              > > licencje na windowsa np XP, i nie chce kupowac dodatkowego windowsa?
              >
              > to kup od firmy ktora sprzedaje czyste kompy. Tych jest pelno. Troche
              > nienormalne wymagac od firmy zeby modyfilowali swoje produkty wg. przepisow
              > rzadowych. Jak firma ABC sprzedaja tylko laptopy z Vista a ty chcesz cos innego
              > to idz do innej firmy ktora to cos innego ma. To tak jakbym chcial kupic
              > samochod ale z innym radiem. Dealer powiedzial ze radio zawsze moge wymienic na
              > jakie chce ale ja bede zadal zeby producent zmienil to co oferuje.
              >
              > > nic im nie szkodzi zeby sprzedawac sprzet bez systemu operacyjnego,
              > > jesli ludzie chca, moga miec zainstalowany system, ale niech pozwola
              > > ludziom kupic sprzet bez OSa, nie musza ludzi uszczesliwiac na sile!
              >
              > hmm, a czemy firma XYZ nie ma prawa prowadzic swojego biznesu jak im sie podoba
              > ?
            • unhappy umm, nie, ty sie mylisz, Re: mylisz sie 21.08.08, 09:13

> Troche
              > nienormalne wymagac od firmy zeby modyfilowali swoje produkty wg. przepisow
              > rzadowych.

O jakiej modyfikacji produktów mówisz bo póki co widać, że nie za bardzo masz
              pojęcie o czym piszesz.

> Jak firma ABC sprzedaja tylko laptopy z Vista a ty chcesz cos innego
              > to idz do innej firmy ktora to cos innego ma. To tak jakbym chcial kupic
              > samochod ale z innym radiem.

Nie. BEZ RADIA. Taki sam model BEZ RADIA.

Jeszcze raz: BEZ RADIA. Czy teraz zrozumiałeś?

Po drugie - większość analogii kaleczy temat. Laptop to nie samochód a system
              operacyjny to nie radio. Mogę ci wytłumaczyć na czym polega ZASADNICZA różnica.

> hmm, a czemy firma XYZ nie ma prawa prowadzic swojego biznesu jak im sie podoba
              > ?

Na przykład strzelając do konkurencji? No dlaczego?

Widzisz, tak jak ty umiem posługiwać się idiotycznymi analogiami :D
            • michalng umm, nie, ty sie mylisz, Re: mylisz sie 21.08.08, 09:53
              > troche
              > nienormalne wymagac od firmy zeby modyfilowali swoje produkty wg.
              > przepisow rzadowych.

Jesli ktos chce sprzedawać jakiś produkt w danym państwie to musi spełniać normy
              tego państwa i musi dostosować produkt do przepisów danego państwa. Nie ma w tym
              nic nienormalnego.
        • unhappy Re: Nareszcie ktos sie zabral za te scierwa... 21.08.08, 09:09
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> Bo producent stwierdza, ze bardziej oplaca mu sie sprzedac lapka z vista niz z
          > niedorobionym linuxem? Czy moze sie myle?

Nie wypowiadaj się o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia. To raz.

Dwa - sprzedawanie niektórych laptopów WYŁĄCZNIE z system Windows narusza prawa
          konsumenta. To oczywiste i tylko ślepi nie są w stanie tego zauważyć.

Trzy - Windows dostarczany z laptopami to LICENCJA - nie przedmiot. Licencji
          można nie zaakceptować i zgodnie z postanowieniami EULA sprzedawca MUSI zwrócić
          pieniądze. Nie wiem w ogóle o co ten szum.
          • Gość: V Re: Nareszcie ktos sie zabral za te scierwa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 09:35
            unhappy napisał:
            > sprzedawanie niektórych laptopów WYŁĄCZNIE z system Windows
            narusza prawa konsumenta.

Jakie? Gdzie zapisane?

> To oczywiste i tylko ślepi nie są w stanie tego zauważyć.

Czyżbyś nie miał lepszych argumentów?

Gość portalu: Kaczus (Tomek) napisał(a):
            > A jeśli ktos woli kupić windows osobno? Bo jest to wygodniejsze i
            daje dużo
            > większe profity, nie wspomnę już o cenie licencji na windowsa w
            cenie laptopa, wcale nie jest konkurencyjna.

O, rly? Czyżbyś chciał powiedzieć, że boksowy Windows jest tańszy? ;)
            • unhappy Re: Nareszcie ktos sie zabral za te scierwa... 21.08.08, 09:45
              Gość portalu: V napisał(a):

> unhappy napisał:
              > > sprzedawanie niektórych laptopów WYŁĄCZNIE z system Windows
              > narusza prawa konsumenta.
              >
              > Jakie? Gdzie zapisane?

Jest to klasyczna sprzedaż wiązana.

> > To oczywiste i tylko ślepi nie są w stanie tego zauważyć.
              >
              > Czyżbyś nie miał lepszych argumentów?

Czyżbyś nie umiał czytać całości postów na które odpowiadasz?
              • Gość: rafal Re: Nareszcie ktos sie zabral za te scierwa... IP: 87.204.84.* 21.08.08, 10:16
                bo mają gdzieś frajerów , którzy marudzą , a nie są zawodowcami !!!
                gdyby maszynki z Vistą nie były masówką to sprzęt kosztowałby dwa
                razy tyle !
                • unhappy Re: Nareszcie ktos sie zabral za te scierwa... 21.08.08, 10:22
                  Gość portalu: rafal napisał(a):

> bo mają gdzieś frajerów , którzy marudzą , a nie są zawodowcami !!!

???

> gdyby maszynki z Vistą nie były masówką to sprzęt kosztowałby dwa
                  > razy tyle !

Źle. Napisz DZIESIĘĆ RAZY TYLE :D

Będzie lepiej wyglądało a sens będzie ten sam :D

• maruda.r Re: Nareszcie ktos sie zabral za te scierwa... 21.08.08, 12:38

> bo mają gdzieś frajerów , którzy marudzą , a nie są zawodowcami !!!
                  > gdyby maszynki z Vistą nie były masówką to sprzęt kosztowałby dwa
                  > razy tyle !

Znów piszesz bzdury. Preinstalacje Visty to czysta amatorszczyzna, która nie ma
                  nic wspólnego z ceną sprzętu.

• Gość: Kaczus (Tomek) Re: Nareszcie ktos sie zabral za te scierwa... IP: *.dialog.net.pl 21.08.08, 10:03
              Nawet OEMowy - możesz kupic - tyle, że wtedy masz płytę - a z laptopem płyty nie
              dostaniesz...
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Nareszcie ktos sie zabral za te scierwa... IP: *.dialog.net.pl 21.08.08, 09:14
          A jeśli ktos woli kupić windows osobno? Bo jest to wygodniejsze i daje dużo
          większe profity, nie wspomnę już o cenie licencji na windowsa w cenie laptopa,
          wcale nie jest konkurencyjna.
    • Gość: user Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK IP: *.tosa.pl 21.08.08, 02:05
      Czy ktoś komuś zabrania składania swojego sprzętu od podstaw ? Przecież bez
      żadnych przeszkód można złożyć swoją konfigurację. Jeśli kupujesz gotowego
      notebooka od danego producenta to kupujesz zestaw. Producent ma prawo złożyć
      taki zestaw jaki mu się podoba. Jeśli karta graficzna obsługuje dx10 od
      microsoftu to logiczne jest, że na danym sprzęcie powinien być zainstalowany
      windows vista. W dodatku w zestawie vista kosztuje dużo mniej niż w pudełku.
      Nie widzę żadnego powodu do tego, żeby zabronić preinstalowania systemu.
      Zmniejsza to jedynie poziom piractwa. 90 procent ludzi kupi zestaw bez
      preinstalowanego systemu tylko po to, żeby zainstalować piracki system. Reszta
      już teraz nie ma z tym problemu. Składają swoje zestawy.
      • ciamej Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK 21.08.08, 04:23
        ja mam licencje na windowsa z programu MSDNAA, jak kazdy student na
        mojej uczelni moge sobie zainstalowac dowolnego windowsa za darmo

na jaka cholere mam kupowac laptopa z windowsem za gruba kasiore!?
        jesli karta graficzna obsluguje dx10 to jeszcze nie znaczy, ze jej
        mozliwosci moga zostac wykorzystane wylacznie na windows vista, a
        juz na pewno nie znaczy, ze caly komputer musi byc sprzedawany z
        windowsem

rozumiem, ze to jest "zestaw", rozumiem ze producent moze nie
        oferowac opcji wymiany np karty graficznej, bo akurat taki zestaw
        oferuje, ale do cholery! oprogramowanie to nie hardware, moga
        wyczyscic dysk twardy i nie ma problemu, moga nie dac plytki z
        windowsem, nie robi im to zadnego problemu, natomiast sprzedawany na
        sile windows robi duzy problem klientom, ogranicza ich wolnosc
        wyboru, a jest to podyktowane wylacznie interesem ms, nie
        producentow (ktorzy po prostu zostali do takich dzialan przymuszeni
        przez ms), i nie klientow!
        • Gość: Bolek Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK IP: 70.91.50.* 21.08.08, 06:39
          dokladnie, wielu ludzi po kupieniu samochodu wklada swoje wlasne radio, dvd, i
          jakos nie ma krzyku o monopolach itp itd.. czemu jakas firma produkujaca laptopy
          ma odpowiadac za to ze wiekszosc ludzi woli zeby laptop dzialal zaraz po
          wlaczeniu?? czemu jeszcze Microsoft jest winny tej sytuacju. Przesadzaja troche.
          Dlatego mi sie wydaje ze to jest politycznie umotywowane. Microsoft to dobra
          cash cow i doja ile sie da. Tylko pozniej luzie w UE narzekaja ze w USA Vista
          kosztuje 120 dol. a w UE 250 dol. he he,teraz wiemy kto naprawde placi za te
          wszystkie kary UIOK (czy jak im tam)
          • Gość: Rafik Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK IP: *.rect.uni.torun.pl 21.08.08, 08:00
            Tylko wiesz jelonku, że w samochodzie można wszystko dokupić, włącznie z
            lakierem, a w przypadku laptopa np. Della wszystko można wybrać, tylko akurat
            jakimś cudem Windows jest obowiązkowy.
            • Gość: Wacuś Pierd*szycie, kolego Rafik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.08, 09:00
              Nie jest obowiązkowy.
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK IP: *.dialog.net.pl 21.08.08, 09:20
            W USA również tępią wszelkie monopole. Więc może nie mów o rzeczach, o których
            nie masz pojęcia.
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK IP: *.dialog.net.pl 21.08.08, 09:19
          > rozumiem, ze to jest "zestaw", rozumiem ze producent moze nie
          > oferowac opcji wymiany np karty graficznej, bo akurat taki zestaw
          > oferuje, ale do cholery! oprogramowanie to nie hardware, moga
          > wyczyscic dysk twardy i nie ma problemu, moga nie dac plytki z
          > windowsem, nie robi im to zadnego problemu, natomiast sprzedawany na
          > sile windows robi duzy problem klientom, ogranicza ich wolnosc
          > wyboru, a jest to podyktowane wylacznie interesem ms, nie
          > producentow (ktorzy po prostu zostali do takich dzialan przymuszeni
          > przez ms), i nie klientow!

Tu jest właśnie dodatkowy problem - nie dostajesz płytki z windowsem...
          • Gość: Wacuś Przeważnie jednak dostajesz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.08, 09:28
            A jesli nie dostajesz, na dysku jest specjalna partycja do
            odtwarzania systemu. Można sobie samemu zrobić zestaw instalacyjny
            wypalając płytę w razie potrzeby. Jest to proces zautomatyzowany. W
            końcu każdy notebook ma nagrywarkę.
            Moim zdaniem jest to dobre rozwiązanie. Ludzie i tak płyty gubią
            albo niszczą. Poza tym w razie potrzeby nośnik zawsze można zamówić
            u producenta. Trzeba czytać dołączoną do sprzetu dokumentację.
            Pisząc krótko - robisz sztuczny problem.
            • pe1 Re: Przeważnie jednak dostajesz 21.08.08, 10:03
              > W końcu każdy notebook ma nagrywarkę.

A nieprawda. Coraz większa liczba modeli jest już pozbawiona tego ciężkiego i
              odchodzącego do lamusa napędu. Zwłaszcza mowa o modelach ważących < 1kg - w tym
              segmencie ŻADEN nie ma napędu optycznego.
            • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Przeważnie jednak dostajesz IP: *.dialog.net.pl 21.08.08, 10:06
              Tylko na tej partycji jest tak, że instaluje ci się też mnóstwo śmieci. To raz.
              Jeśli płacę za coś, to chciałbym mieć to w wersji nie gorszej niż to za co mam
              zapłacić osobno - kupując osobno licencję na windowsa dostaje płytkę + nierzadko
              płacę mniej niż jest to w cenie laptopa.
              • michalng Re: Przeważnie jednak dostajesz 21.08.08, 10:26
                Ty nie kupujesz programu tylko licencje (OEM).
                • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Przeważnie jednak dostajesz IP: *.dialog.net.pl 21.08.08, 10:32
                  Przecież to napisałem, tylko, że wraz z tą licencją dostajesz trochę więcej -
                  choćby dodatkowy nośnik, z którego bezproblemowo możesz instalować sobie system.
                  • Gość: michalng Re: Przeważnie jednak dostajesz IP: *.amend.com.pl 21.08.08, 12:22
                    Dostajesz albo nie. Kupując np Office 2007 OEM nie dostajesz żadnego nośnika.
                    Jak chcesz mieć nośnik Musisz kupić BOX'a.
                    • maruda.r Re: Przeważnie jednak dostajesz 21.08.08, 13:16
                      Gość portalu: michalng napisał(a):

> Dostajesz albo nie. Kupując np Office 2007 OEM nie dostajesz żadnego nośnika.

Jak akurat kupiłem z nośnikiem...

• michalng Re: Przeważnie jednak dostajesz 21.08.08, 13:52
                        Kopiłeś 2 rzeczy :) licencje i nośnik :) standardowo w szarej torebeczce jest
                        tekturka a w tekturce plastikowa karta z numerkiem :) (Wcześniej dawali pudełko
                        plastikowe jak do płyt ale płyt nie dawali) a na tym piękny napis "Ten Pakiet
                        nie zawiera dysków, za pomocą których można zainstalować oprogramowanie na
                        komputerze".
                        • maruda.r Re: Przeważnie jednak dostajesz 21.08.08, 16:51
                          michalng napisał:

> Kopiłeś 2 rzeczy :) licencje i nośnik :) standardowo w szarej torebeczce jest
                          > tekturka a w tekturce plastikowa karta z numerkiem :) (Wcześniej dawali pudełko
                          > plastikowe jak do płyt ale płyt nie dawali) a na tym piękny napis "Ten Pakiet
                          > nie zawiera dysków, za pomocą których można zainstalować oprogramowanie na
                          > komputerze".

Wiem, że takowy jest. Ja jednak kupiłem plastikowe pudełko z płytkami w środku.

• michalng Re: Przeważnie jednak dostajesz 21.08.08, 23:24
                            OEM ?
            • maruda.r Re: Przeważnie jednak dostajesz 21.08.08, 12:59
              Gość portalu: Wacuś napisał(a):

> A jesli nie dostajesz, na dysku jest specjalna partycja do
              > odtwarzania systemu. Można sobie samemu zrobić zestaw instalacyjny
              > wypalając płytę w razie potrzeby.

Ciekawe jak to zrobisz, skoro część producentów dostarcza jedynie możliwość
              wypalenia obrazu partycji systemowej w takiej formie, jaką sobie wymyśli - a
              więc bez możliwości wprowadzenia zmian. Musisz więc system instalować z
              obowiązkowym Nortonem i 90-dniową wersją MS Office'a.

Od razu widać, że masz niewielkie doświadczenie, bo producenci nie tylko nie
              dostarczają dokumentacji, ale nawet specyfikacji technicznej. Pisano już o tym.
              Solidna specyfikacja techniczna podważyłaby pierdzielenie, że producenci stosują
              supernowy sprzęt, który może chodzić tylko z Vistą. Wszak jadą na płytach
              kilkuletnich. Określenie detali sprzętowych umożliwia dobór sterowników np. pod
              XP i podważa wiarygodność producentów.

• Gość: Dixie Może UOKiK zajmie się producentami i sprzedawcami? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.08, 06:52
      Praktycznie każdy laptop można zamówić bez systemu operacyjnego.
      Większość sprzedających nie informuje o tym nabywców a kupujący nie
      interesują się tym. Poza tym tzw. preinstalowanie może dotyczyć
      każdego systemu operacyjnego i uwagi należy kierować do producentów.
      To nie Microsoft wytwarza komputery.
      Warunki licencjonowania Windows są jasne. Można nie zaakceptować
      warunków umowy i odstąpić od niej; nie aktywować systemu i usunąć go
      z komputera. Następnie wystąpić o zwrot wartości licencji. Tyle, że
      producenci i detaliczni sprzedawcy laptopów nie wypracowali żadnego
      praktycznie działającego sposobu przeprowadzenia takiej operacji.
      Sam sprzedaję sprzęt komputerowy małym firmom i nigdy nie miałem
      problemów z zamówieniem u dostawców sprzętu bez Windows, jeśli
      życzył sobie tego klient.
      Preinstalacja jest wygodna dla sieci handlowych. Sprzedają gotowy,
      uruchomiony produkt. W odróznieniu ode mnie, nie mają czasu,
      możliwości, wiedzy i chęci na "zabawy" z tzw. zestawami
      preinstalacyjnymi. Zatem laptopy z systemem operacyjnym "w
      komplecie" są niejako odpowiedzią producentów na zapotrzebowanie
      rynku. Używając podobnej argumentacji można zarzucić firmie Apple,
      że "zmusza" kupujących do stosowania MacOS zapewniając sobie tym
      samym dominującą pozycję. Tym bardziej, że Apple produkuje sprzęt i
      system operacyjny.
      W postępowaniu UOKiK przeciw Microsftowi cała para pójdzie w gwizdek
      i będzie tak jak z wersjami Windows bez MediaPlayera. Są dostępne
      ale nikt ich nie zamawia.
      • Gość: avy Re: Może UOKiK zajmie się producentami i sprzedaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 09:06
        no właśnie - zamówić. ostatnio miałem styczność z procedurą kupowania "zwykłego"
        laptopa, do zastosowań domowych. wyraźnie zapytałem sprzedawcę, którego laptopa
        (z kilkudziesięciu dostępnych) mogę kupić bez M$ Windows (od razu przyznaję,
        chodziło o koszty). sprzedawca wywalił na mnie gały i z miną obrażonej
        niewinności powiedział, że oni nie dają możliwości kombinowania, czy dołączają
        system, czy nie - to, co jest napisane na plakietkach na wystawie jest WYSIWYG.
        trzeba dodać, że bez systemu (albo z linuxem, co pod względem kosztów wychodzi
        na to samo) były trzy komputery (w tym dwa mniej uznanych marek...). tak więc
        nie wszędzie jest tak różowo z możliwością braku systemu, niestety. pozdrawiam
        • Gość: Dixie Owszem, w "detalu" wyboru nie ma szczególnego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.08, 09:18
          Wynika to z lenistwa i/lub braku rozeznania sprzedawców. Wiedza
          większości ekspedientów w dużych sklepach na temat Windows jest
          mierna. O Linuksie raczej tylko słyszeli.
          Microsoft nie ma z tym nic wspólnego.
          • mara571 Re: Owszem, w "detalu" wyboru nie ma szczególnego 21.08.08, 09:53
            grubo sie mylisz, jesli uwazasz, ze Microsoft nie ma z tym nic wspolnego.
            Urzedowi chodzi wlasnie o to, ze Microsoft ma umowy z najwiekszymi producentami
            na produkowanie komputerow czy laptopow, na ktorych instaluje sie wylacznie laptopa.
            Prosze tego nie porownywac Z Apple. Oni sprzedaja caly produkt: komputer z
            systemem operacyjnym, a na system operacyjny nie ma licencji .
          • maruda.r Re: Owszem, w "detalu" wyboru nie ma szczególnego 21.08.08, 13:03
            Gość portalu: Dixie napisał(a):

> Wynika to z lenistwa i/lub braku rozeznania sprzedawców. Wiedza
            > większości ekspedientów w dużych sklepach na temat Windows jest
            > mierna. O Linuksie raczej tylko słyszeli.
            > Microsoft nie ma z tym nic wspólnego.

Ależ ma i to bardzo wiele. Wystarczy porównać ceny systemu preinstalowanego i
            kupowanego osobno. Różnica sięga 50%. Poza tym mylisz się, twierdząc, że sprawa
            dotyczy wyłącznie sprzedawców. Sporo modeli tylko z Vistą dostarczanych od
            producenta do hurtowni - w takim układzie cenowym, by hurtownikowi nie opłacało
            się brać wyłącznie laptopów bez Visty.

• Gość: Antoni Re: Może UOKiK zajmie się producentami i sprzedaw IP: *.euroticket.pl 21.08.08, 09:40
        To wytłumacz mi może dobry Człowieku krok po kroku - jak mam kupić Toshibę A300 bez preinstalowanej Visty? Krok po kroku i najlepiej od sprzedawcy w małej mieścinie zwanej Kraków??

A może jesteś w stanie mi doradzić co powiedzieć sprzedawcy lub sklepowi internetowemu? "Chcę A300 bez Visty" ??
      • Gość: original hmm dixie, za ile... IP: *.chello.pl 21.08.08, 10:02
        sprzedasz mi czarnego msi wind u100, 2gb ramu, bez systemu?
    • Gość: rasta Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK IP: *.nice.hnet.pl 21.08.08, 07:14
      Niedawno interesowałem się zakupem notebooka, uważam że bez problemu można nabyć
      prawie każdy model bez windowsa za trochę mniejsze pieniądze. Jedynie kupując w
      dużych sieciowych sklepach ten wybór jest mniejszy. Ja wybrałem z windą ponieważ
      różnica w cenie była minimalna. A Ci co chcą mieć wybór i tak instalują sobie
      winde tylko że piracką...
      • robert.zimnicki Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK 21.08.08, 08:39
        okolo 300 do 400 zlotych

W przypadku zakupu za 5000, to rzeczywiscie sa grosze.

Prawie - gdzie i jakie modele??????????

Gość portalu: rasta napisał(a):

> Niedawno interesowałem się zakupem notebooka, uważam że bez problemu można naby
        > ć
        > prawie każdy model bez windowsa za trochę mniejsze pieniądze. Jedynie kupując w
        > dużych sieciowych sklepach ten wybór jest mniejszy. Ja wybrałem z windą poniewa
        > ż
        > różnica w cenie była minimalna. A Ci co chcą mieć wybór i tak instalują sobie
        > winde tylko że piracką...
      • michalng Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK 21.08.08, 10:06
        Ta ? To jakie HP Pavilion'y kupisz bez systemu ? Jakie Toshiby ?
      • Gość: pi3141592 Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.08, 10:16
        > Niedawno interesowałem się zakupem notebooka, uważam że bez
        > problemu można nabyć prawie każdy model bez windowsa za
        > trochę mniejsze pieniądze.
        >
        Taaaa...
        W maju kupowalem laptopa. Chcialem kupic bez Windows (i tak uzywam Suse),
        wymagania co do konfiguracji mialem *bardzo* konkretne. I co nawet znalazlem na
        sieci intersujacy mnie model z preinstalowanym Linuxem. Tylko jak go zamowilem,
        to po dwoch dniach dostalem telefon, ze wersje bez Windows sa niby w ofercie,
        ale tak na prawde to ich niema i nie wiadomo kiedy beda i czy w ogole jeszcze
        beda. Ale jak doplace xxxPLN to dostane wersje z Windows...

Spieszylo mi sie, bo potrzebowalem ten notebook jeszcze przed seria wyjazdow w
        czerwcu, wiec doplacilem za Windows, poczym pierwsza rzecza jaka z laptopem
        zrobilem bylo przepartycjonowanie dysku i wgranie Suse.

Tak wlasnie wyglada dostepnosc laptopow bez Windows.

> A Ci co chcą mieć wybór i tak instalują sobie
        > winde tylko że piracką...
        >
        Widzisz dziecko drogie, moze tak robia Twoi koledzy z piaskownicy, ale na pewno
        nie wszyscy. Wyobraz sobie, ze sa ludzie, ktorzy zawodowo uzywaja Linuxa i to
        nie z powodu jakiejkolwiek ideologii, a tylko dla tego, ze czesc programow nie
        chodzi na Windows. W druga strone oczywiscie tez tak jest (dlatego inni uzywaja
        zawodowo Windows tez bez ideologii), ale akurat argument w druga strone, jest
        podnoszony z czestotliwoscia metronomu.

• michalng Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK 21.08.08, 10:29
          I ci którzy Windy używają zawodowo tez kupując Laptopy muszą płacić za Viste OEM
          mimo tego ze maja legalne licencje za które już zapłacili :/
    • Gość: atytaty Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK IP: 78.152.229.* 21.08.08, 07:23
      A Ty sie naucz angielskiego. Lekcja pierwsza: przedimki.
    • Gość: ukulele Re: Po co szukacie pracy ?? IP: 78.152.229.* 21.08.08, 07:25
      Nic nie masz z pracy dla kogos *w Polsce*. Wyjedz i zobaczysz.
    • Gość: bill a ja wolę xp niż vistę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 07:49
      i dlaczego mam kupować laptopa z vistą, która jest totalnym niewypałem??? od
      kilku lat pracuję na xp, niczego mu nie brakuje...

a do visty na starcie trzeba laptopa z +1gb ramu więcej w stosunku do xp.
      • Gość: rafal Re: a ja wolę xp niż vistę IP: 87.204.84.* 21.08.08, 10:18
        co robisz na systemie Vista ?! Uważam że system jest bardzo dobry i
        ma wspaniałe toolsy !
        • michalng Re: a ja wolę xp niż vistę 21.08.08, 10:32
          > co robisz na systemie Vista ?!

Pornosy ogladam :P
          A co ci do tego? :)
        • maruda.r Re: a ja wolę xp niż vistę 21.08.08, 13:07

> co robisz na systemie Vista ?! Uważam że system jest bardzo dobry i
          > ma wspaniałe toolsy !

To wymień te wspaniałe toolsy. Pośmiejemy się trochę.

• kakens Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK 21.08.08, 08:18
      Często, np w przypadku HP jest to kwestia końcowego sprzedawcy, któremu nie chce
      się umieszczać wszystkich wariantów zestawu w ofercie. Notebooki można dostać
      zarówno z Windosem jak i z Linuxem, tylko do cenników sklepów trafiają te
      najpopularniejsze.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK IP: *.dialog.net.pl 21.08.08, 09:26
        Nieprawda, rok temu, w sklepie HP nie chciano nawet sprzedać zestawu z innym
        windowsem niz vista.
      • maruda.r Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK 21.08.08, 13:09
        kakens napisała:

> Często, np w przypadku HP jest to kwestia końcowego sprzedawcy, któremu nie chc
        > e
        > się umieszczać wszystkich wariantów zestawu w ofercie.

Bo ich nie ma. Wystarczy wejść na stronę HP i próbować ściągnąć sterowniki. Albo
        zadzwonić. Wtedy HP powie Ci, że nie ma, nie będzie i nie mają w planach
        robienia sterowników pod XP.

• Gość: Ribiz Z UOKiK i postępowaniem przeciw MS jest jak w... IP: *.wcss.wroc.pl 21.08.08, 09:10
      ...powiedzeniu: Czepiło się g*wno okrętu i krzyczy płyniemy!
      Dlaczego z takim samym zapałem UOKiK nie prowadzi postępowania w
      sprawie swobodnego wyboru dostawcy energii elektrycznej? A gaz?
      Dlaczego jesteśmy skazani na monopol? Bo nie da się wydoić?
      • unhappy Re: Z UOKiK i postępowaniem przeciw MS jest jak w 21.08.08, 09:15
        Gość portalu: Ribiz napisał(a):

> ...powiedzeniu: Czepiło się g*wno okrętu i krzyczy płyniemy!
        > Dlaczego z takim samym zapałem UOKiK nie prowadzi postępowania w
        > sprawie swobodnego wyboru dostawcy energii elektrycznej? A gaz?
        > Dlaczego jesteśmy skazani na monopol? Bo nie da się wydoić?

Posługujesz się argumentem: a u was biją Murzynów. Wracaj do piaskownicy :D
        • Gość: Pinezka Przecież biją! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.08, 09:23
          Chciałabym wiedzieć dlaczego nie mogę wybrać dostawcy prądu skoro
          prawo na to zezwala. Niby Urząd się tym zajął ale szybko się
          rozeszło po kościach. Teraz zajmuje się Microsoftem, bo to modne i
          można się wykazać w Brukseli?
    • Gość: majkel Brawo!! Ceny pozostaną a za Wina trzeba bedzie IP: *.p1.InterArena.pl 21.08.08, 09:37
      dopłacić.
    • Gość: chiron Gdy na chwile zawiesimy monopol Microsoftu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 10:16
      Zobaczcie, co się stało, gdy w październiku 2007 Asus wypuścił swoje netbooki z
      serii Eee PC. To był nowy segment rynku, jeszcze nie zmonopolizowany. Do marca
      2008 Asus sprzedał 700 tys. Eee PC z preinstalowanym Linuksem. Nie było innych
      wersji. Wiosną MS się obudził i przypomniał Asusowi, że ten sprzedaje mnóstwo
      notebooków z Windowsami, których cena jest negocjowana (i może wzrosnąć).
      Pojawiły się więc również wersje Eee PC z Windows XP. Na stronie Asusa reklama
      wersji z Linuksem została zepchnięta w szary kąt, dominuje reklama wersji z Win
      XP (tak działa monopol).

Wielu klientów woli wersję z Linuksem, bo ten sytem jest prostszy w obsłudze
      (kto ma Eee PC ten wie). Czytałem na blogu o facecie, który kupił Eee PC z
      Linuksem dla swojego ojca-emeryta (podłączył mu oczywiście duży monitor). Asus
      tak zresztą reklamuje Eee PC: wersja z XP "dla bardziej zaawansowanych", z
      linuksem: dla początkujących.

Zobaczcie listę 10 najlepiej sprzedających się notebooków na Amazonie:
      www.amazon.com/gp/bestsellers/pc/565108
      2 z XP, 1 z Vistą, 3 z Linuksem, reszta Mac OS X. W większości są to netbooki,
      nowy segemnt rynku, na którym przez jakiś czas nie było Microsofta.

O to właśnie walczy UOKiK... Ograniczcie monopol MS, a rynek rozkwitnie.

• Gość: rafal Re: Gdy na chwile zawiesimy monopol Microsoftu... IP: 87.204.84.* 21.08.08, 10:24
        Widzę , że zna Pan rynek ! Jestem użytkownikiem i Vista x64 podoba
        mi się bardzo . Co Pan sądzi o toolsach na nią ?!!
        • Gość: sdfgyut Re: Gdy na chwile zawiesimy monopol Microsoftu... IP: *.creativeteam.com.pl 22.08.08, 15:44
          Z wyglądu - zgodzę się. Ale reszta jest do bani.
    • Gość: Marek W końcu IP: *.dsl.netsource.ie 21.08.08, 10:27
      Piep... microsoft
    • Gość: rafal Skazani na Windows?... Moje spostrzerzenia IP: 87.204.84.* 21.08.08, 10:33
      MS dali naprawdę dużo użytkownikom systemu Vista ; podchodzę od
      strony zawodowego programowania ; tym bardziej , że są to biblioteki
      ( strony internetowe ) legalne i autoryzowane MS . Z innymi
      systemami to trzeba chodzić o ile wiem po "barach" i narażać się na
      niebezpieczeństwo , " domowych piromanów " ; MS z systemem Vista
      przynajmniej dał autoryzowanych " specjalistów od materiałów
      wybuchowych " !
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Skazani na Windows?... Moje spostrzerzenia IP: *.dialog.net.pl 21.08.08, 10:37
        Nie dość, że napisał marketingowy bełkot, to jeszcze nawet nie zna zasad
        polskiej interpunkcji.
    • Gość: rafal Skazani na Windows? spostrzerzenia-> spostrzeżenia IP: 87.204.84.* 21.08.08, 11:37
      i zgadza się , nie zastosowałem jeszcze jednego przecinka mniej !!!
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Skazani na Windows? spostrzerzenia-> spos IP: *.dialog.net.pl 21.08.08, 11:58
        > i zgadza się , nie zastosowałem jeszcze jednego przecinka mniej !!!

A po polsku, to co chciałeś napisać? Taka uwaga - w języku polskim większość
        znaków przystankowych stawia sie po wyrazie, a nie pomiędzy wyrazami.
    • Gość: mh Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK IP: *.ksknet.pl 21.08.08, 13:13
      uszczknął, a to autor z którego słownika wziął?
    • Gość: Puchatek Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 19:24
      Ekhm...

NIe jestem fanem Windowsów, właśnie przesiadam się na dobre na Maka. Natomiast szlag mnie trafia na - wybaczcie - socjalistyzcne podejście UOKiK.

Do licha nagłego, dlaczego nikt sie nie czepia Apple'a, że sprzedaje McBooki WYŁĄCZNIE z preinstalowanym Apple OS X Leopard?

Bo Apple jest politycznie poprawne, a Microsoft nie? :-)

Wielka afera była, że MS sprzedaje Win od razu z przeglądarką - co podobnoe utrudnia konkurencję etc.

Tymczasem Apple też sprzedaje swój system od razu z przeglądarką (Safari) - i nikt o to gęby nie drze.

Jasne, przywalcie MS jakąś strazną karę. A potem się dziwcie, że oprogramowanie w Europie kosztuje dwa razy tyle, co w USA.
      • unhappy Re: Skazani na Windows? Microsoft pod lupą UOKiK 22.08.08, 03:16
        Gość portalu: Puchatek napisał(a):

> Do licha nagłego, dlaczego nikt sie nie czepia Apple'a, że sprzedaje McBooki WY
        > ŁĄCZNIE z preinstalowanym Apple OS X Leopard?

Na pewno jakbyś trochę dłużej się pozastanawiał to byś doszedł :)

Porównaj udziały w rynku obydwu firm.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka