Gość: Alfa_i_Omega IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 12:18 Na pierwszą stronę ten artykuł! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sammler Re: Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obn 08.09.08, 12:44 Gość portalu: Alfa_i_Omega napisał(a): > Na pierwszą stronę ten artykuł! Mówisz, masz :) Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Juz jest na glownej :) 08.09.08, 12:46 A teraz pytanie do sfrustrowanych "ynwestorow": co teraz wymyslicie? Do tej pory taniec nie mialo nic nigdy (lipiec 2006), potem taniec miala tylko wielka plyta (lipiec 2007), bloki na obrzezach miast (styczen 2008)... Teraz tanieja rowniez budynki nowe, w dobrych lokalizacjach i wysokim standardzie - jak to mozliwe? ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim_3152744 Hihi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.08, 12:52 > co teraz wymyslicie? Masz już w artykule: "Jednak jego zdaniem w przyszłości spodziewać się też należy drastycznego spadku podaży nowych mieszkań". No to lecimy w górę, u-ha! Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil No to sie posmialismy :) 08.09.08, 13:00 Jak dewelopery przestana budowac, to beda musialy wrocic na pare lat do tego na czym sie znaja - produkcja gumofilcow, wypas trzody chlewnej, sprzedaz dewocjonaliow itp. Dobrze im te wakacje od wolnego rynku zrobia, troche im lepetyny ostygna :) Ich problem polega jednak na tym, ze zeby sie wycofac z tego interesu, trzeba bedzie najpierw uregulowac wszystkie zobowiazania - a to latwe nie bedzie :) Co do zas prognoz mowiacych ze ceny beda rosly, bo dewelopery ogranicza podaz, to tez mnie smiesza :) Zeby ktos za nimi zatesknil, to najpierw trzeba bedzie sprzedac to wszystko co juz zbudowali, lub teraz buduja (ok. 700.000 mieszkan). Ten zapas na kilka ladnych latek wystarczy :) Coz, swiniopasy, pardon, deweloperzy - milej zabawy miedzy chlewem a obornikiem :) ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stado... Re: No to sie posmialismy :) IP: 194.181.189.* 08.09.08, 13:10 Prostactwo kretynofila jest porażające. Czytejąc jego wypowiedzi można odnieść wrażenie, że nie tylko "wiedzę ekonomiczną" ale i kulturę osobistą zawdzięcza ciężkiej pracy... w chlewie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reszko z Grzeszko kretynofil się zna a czasem używa słów obraźliwych IP: *.pawp.park.gdynia.pl 08.09.08, 13:15 no cóż było tu wielu opowiadającch żałosne kłąmstwa i manipulujących Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Heh, kolega sie uniosl... znowu :) 08.09.08, 13:25 Witamy, witamy. Skoro juz podwazyles moja wiedze, to moze jeszcze wyjasnisz to zjawisko? Oczywiscie, dzieki temu, ze ekonomii uczylem sie w chlewie (no bo po co mam udowadniac ze nie jestem wielbladem?!), najprawdopodobniej sie myle. Tak jak mylilem sie w polowie 2006 roku, kwestionujac Twoje wywody, w ktorych dowodziles tego, ze w 2008 roku srednia cena w Warszawie to bedzie 15KPLN/m2 :) Coz, moze w chlewie wiecej mozna sie nauczyc niz na zaocznych kursach akwizycji i naganiania? Milego czekania na zyski zycze. Cierpliwosc sie przyda :) ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
bogulo2 Chlew nie chlew... 08.09.08, 13:36 Jedno jest Pewne. Pierwszy klocek domina został oficjalnie popchnięty Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 Pierwszy klocek to byly stopy procentowe.. 08.09.08, 16:08 > Jedno jest Pewne. Pierwszy klocek domina został oficjalnie popchnięty Teraz jest juz n-ty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swan serio... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 16:54 > ze w 2008 roku srednia cena w Warszawie to bedzie 15KPLN/m2 :) naprawdę tak kiedyś wróżył? Nooo !!! To on musi mieć niebagatelne wykształcenie zakończone przynajmniej MBA :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marty145 poznań do Stado: Re: No to sie posmialismy :) IP: *.techentrance.com 08.09.08, 14:25 Kretynofil to jest jeden z niewielu sensownych osób na tym forum. Wiesz co was rózni? Kretynofil w przeciwieństwie do Ciebie samodzielnie myśli krawaciarzu korporacyjny. Aha i jeszcze jedno: zarzucasz mu prostactwo? chyba nie intelektualne, natomiast jeżeli chodzi o bon ton to również nie ma się do czego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: No to sie posmialismy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 14:57 Gość portalu: Stado... napisał(a): > Prostactwo kretynofila jest porażające. Na forum - owszem. Ale to inteligentny facet i śmiem przypuszczać, ze w życiu prywatnym jest całkiem miły i poukładany :) A nade wszystko ma rację w kontekście zachowania rynku nieruchomości. Sam swoje argumewnty osłabia formą wypowiedzi, ale faktu to nie zmienia. Poza tym to fajne i zabawne, że komuś chce się kąsać ynwestoruf i naganiaczy :D Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Ranisz moje uczucia, swoboda ;) 08.09.08, 16:15 > Na forum - owszem. Ja? Prostakiem? Och... No dobra, macie racje, czasem przesadzam - ale konwencja tego wymaga. Kretynofil to Kretynofil, nie ma ze boli :) > Sam swoje argumewnty osłabia formą wypowiedzi, (...) Co do tego, to nie jestem pewien :) Moze krotkoterminowo rzeczywiscie tak jest, ale dzieki tej formie ludzie pamietaja co pisalem jakis czas temu - a w dluzszej perspektywie sprawia to, ze doceniaja moje zdanie i sa bardziej sceptycznie nastawieni wobec moich adwersarzy. To dobrze, bo to nie pierwszy i nie ostatni raz, kiedy GWno z otwartym fajansem beda starali sie powiedziec: ok, troche stanialo, ale teraz... teraz to juz taniej nie bedzie! Ich bronia jest krotka ludzka pamiec - tak jak ostatnio, kiedy wmawiali ze ceny przed rokiem byly nizsze niz dzisiaj, zanizajac kwoty transakcji sprzed roku :) I w tym kontekscie niech ludzie pamietaja Kretynofila i jego chamski, prostacki belkot - niech pamietaja ze to burak, cham i prostak, ale mial racje i przed tym ostrzegal :) ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Ranisz moje uczucia, swoboda ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 16:23 W sumie to chyba masz rację :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Hihi IP: *.srv.volvo.com 08.09.08, 13:27 Jedno jest pewne, jak przestaną budować to NIC nie zarobią. Zatem spadku podaży to raczej bym się nie obawiał :) Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 Niska podaż mieszkań to wysoka podaż budowlańców.. 08.09.08, 16:11 Bo deweloperzy mogą nie dewelopować ... Ale to oznaczy że będzie dużo łatwiej znaleźć ekipę budowlaną za sensowną cenę... Więc ruszy budowanie na własną rękę... Odpowiedz Link Zgłoś
canisparvus Re: Niska podaż mieszkań to wysoka podaż budowlań 09.09.08, 07:03 Powinny też stanieć materiały budowlane. Czyli - łatwiej będzie budować dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
politologkielecki Re: Juz jest na glownej :) 08.09.08, 12:53 Pierwsze zwieracze puściły, teraz zacznie sie wyscig i prawdziwa sraczka deweloperów, Get set! Ready? Go!! ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GoodIce Re: Juz jest na glownej :) IP: *.aster.pl 08.09.08, 15:41 Dzięki kretynofil, na pewno coś zdziałałeś swoimi wywodami i nieustępliwością przed deprecjonującymi, a ludzie, którzy podejrzewali, że coś tu nie gra, poczuli większą pewność siebie i na pewno powiedzieli o tym w rozmowach ze swoimi znajomymi. Kropla drąży skałę. Sam na właśny rozum jakoś nie łykałem tekstów gazety, ale moja patrnerka była spanikowana. Wyliczyłem jej proporcje cen artykułów lobbujących w prasie i forumowych naganiczy do marży deweloperów przy 20.000 mieszkań 0.5% tej kwoty wypasało stado szmat dziennikarskich. Mamy ok 400 tys. na mieszkanie i kupimy, 6tys. za metr max. Który dew się dopisze do wątku? Tylko Orco? Myślałem też o zorganizowaniu grupy mającej od 300 do 1000 tys. Może razem sobie coś postawimy na naszych warunkach? Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Mam nadzieje ze masz racje :) 08.09.08, 17:00 Naprawde mam nadzieje, ze chociaz kilka osob czytajacych to forum postanowilo zaczekac i uniknelo wpakowania sie w kredyt na cale zycie na zakup klitki, ktorej przez wiele, wiele lat nie beda mogli sprzedac... A co do budowania czegos razem, to nie jestem zainteresowany - mam juz mieszkanie w Wiesniawie i nie planuje wracac do Polski. Niemniej jednak uwazam ze warto, wiec moze skrzyknac kilka osob i stawiac samemu. Powodzenia! ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Juz jest na glownej :) 08.09.08, 23:42 Fajnie. Rok zaledwie minął od szczytu cen i już sytuacja się zmienia. Kto wie, może jeśli ceny dalej tak ładnie spadną to za jakiś czas wrócę do Polski i osiedlę się w Toruniu? To piękne miasto. Moim marzeniem jest wyremontować kamienicę na Bydgoskim, róg Mickiewicza i... nie pamiętam jak ta ulica się nazywa, na rogu naprzeciw TePsy. Sytuacja powoli się normalizuje i ta tendencja się powinna utrzymać zgodnie z powiedzeniem o niewidzialnej ręce rynku. Wniosek jest taki, że nie wszystko musi zawsze iść w złym kierunku i tym pozytywnym akcentem żegnam się z państwem. Odpowiedz Link Zgłoś
kolaabb 5% ??????? obniżcie o 40% to pogadamy 08.09.08, 12:54 5% ??????? Obniżcie o 40% to pogadamy. A swoją drogą to miło że dupa się pali i bank ponagla. Rynek normalnieje i z dyktatu budowlańca robi się dyktat kupującego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Mój mąż jest developerem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 12:58 Wyjeżdżamy na Lazurowe Wybrzeże. Wrócimy jak wróci koniunktura, nie bedziemy się użerać z robolami, urzednikami, roszczeniowymi klientami za 20% zysku. Mamy z czego żyć :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc Re: Mój mąż jest developerem. IP: 80.68.236.* 08.09.08, 13:01 Tylko płaćcie wszędzie gotówką, banki potrafią wyśledzić dłużników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dev Re: developerem nr 2. IP: 87.105.187.* 08.09.08, 13:02 Jedz jedz, mniej bede mial konkurencji, sprzedam taniej, zdominuje rynek, a jak ty wrocisz - bedzie pozamiatane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rabarbar Zaczyna się? IP: *.centertel.pl 08.09.08, 12:59 Kto traktuje sprzedaż mieszkań jak biznes - obniży ceny tak jak Orco. Spadną nieco marże i tyle. Spekulanci natomiast wyjdą z interesu. Wyprzedadzą co mają, rynek ustabilizuje się na nowych poziomach. Mniejsza podaż doprowadzi szybko do nowej równowagi. Nie ma co liczyć na wielkie spadki cen. Wzrostów też już prędko nie będzie, bo gdzie Ci klienci? (chyba, że przyjadą z Anglii, ale funt słabo stoi). No może poza Warszawą i Krakowem. Tam ludność napływowa zadba o koniunkturę. Może nie w tym roku, ale w kolejnych latach z pewnością. W Wawie ceny rosły nawet w latach 2001-2004. Tylko prawdziwy kryzys, lawinowy wzrost bezrobocia owocujący podażą mieszkań do licytacji, mógłby przynieść większe spadki cen. Ale ja obstawiam utrzymanie dobrej kondycji polskiej gospodarki, przynajmniej do 2013 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XKris Re: Zaczyna się? IP: 193.201.167.* 08.09.08, 13:05 a ja przewiduje do 3220 roku a co Polska to taka wysepka, ktora sama sie utrzymuje itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rabarbar Re: Zaczyna się? IP: *.centertel.pl 08.09.08, 13:17 Nie wysepka. I właśnie dlatego nie będzie u nas poważniejszego kryzysu: 1. stale płynie i bedzie płynąć Euro z UE (to podtrzyma dobry kurs zł i nakręci wzrost; 2. wciąż sporo "naszych" zarabia w IRL i UK a wydaje w PL (efekt - jak wyżej) 3. Nadal mamy przewagę kosztową nad starą Unią, więc inwestycje bezpośrednie będą się tu i tam pojawiać. 4. Tanieją surowce (ropa), co generalnie sprzyja rozwojowi, w każdym razie tam gdzie się je importuje. Ja nie twierdzę, że spadku cen nie będzie. Zresztą byłby mi na rękę, ale trzeba zachować trochę obiektywizmu i dostrzegać fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Zaczyna się? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 13:31 Dotacje z Unii nie będą wieczne, po kilku latach znacznie zmaleją, jak było w przypadku wszystkich nowych członków. Nawet te dotacje, które nam obecnie przysługują, w ogromnej części nie są wykorzystywane, ponieważ Polsce brakuje sprawnej administracji, a rząd nie ma czasu się tym zająć, ponieważ ma ważniejsze sprawy na głowie, takie jak proces ministra Ziobro czy fochy pana prezydenta. System gospodarczy w Polsce jest chory i nikt nie robi nic, żeby to zmienić. Chwilowe ożywienie wynikało wyłącznie z wejścia Polski do UE, połączonego z dobra światową koniunkturą. Ponieważ rząd żadnych reform przeprowadzać nie zamierza, system finansów publicznych padnie z hukiem najdalej za kilka lat. A to będzie oznaczało nie tylko śmierć głodową emerytów, ale krach całej gospodarki. Polacy, zwłaszcza młodzi, mają coraz większą świadomość ekonomiczną, tzn. wiedzą, ile tysięcy PLN rocznie każdy z nich płaci na utrzymanie wcześniejszych emerytów, rolników, górników itp., i na jakie emerytury mogą liczyć. Będą więc stąd nadal uciekać, jeśli tylko znajdzie się okazja. I nie po to, żeby tu wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rabarbar Re: Zaczyna się? IP: *.centertel.pl 08.09.08, 13:41 Tak, tak. Ale ja pisałem o perspektywie - do 2013. Jeśli chodzi o stan finansów w PL, to wcale nie jest tak źle, jak zwykło się mówić. Jedź i szukaj za granicą niskich podatków i zrównoważonego budżetu. Ciekawe gdzie to znajdziesz? Zresztą, nawet jak Ci się uda, to po zaspokojeniu konsumpcyjnych aspiracji odezwie się tęsknota za tzw. Ojczyzną (przez co rozumiem speczficzną więź z tubylcami, wynikającą ze wspólnego przeżywania przeszłości, teraźniejszości i przyszłości). O ile w głowie masz coś więcej niż cyferki z konta. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil No to jedziem :) 08.09.08, 14:37 Nie wygladasz na naganiacza - najwyzej na odrobine naiwnego :) Jesli chodzi o premie akcesyjna, to trwa ona okolo pieciu lat - czyli w polowie przyszlego roku bedzie po bombkach :) > Jedź i szukaj za granicą niskich podatków i zrównoważonego budżetu. Ciekawe gdzie to znajdziesz? Wiesz, jak sam piszesz - to nie tylko cyferki :) Jak dla mnie, to znacznie przyjemniej przezywac kryzys w starej UE niz okres prosperity w Polsce. Mi naprawde wisi wysokosc podatkow w Niemczech, skoro lepiej (spokojniej, wolniej, przyjemniej, dopisz sobie...) sie tam zyje. Proste, co? > Zresztą, nawet jak Ci się uda, to po zaspokojeniu konsumpcyjnych aspiracji odezwie się tęsknota za tzw. Ojczyzną Tesknota tesknota, a odpowiedzialnosc wobec rodziny tez jest wazna. Co z tego, ze wszyscy za Polska tesknia, skoro powrot tam oznacza dla wiekszosci wegetacje? I to nie chodzi tylko o segment emigracji (zmywaki/sredniaki/specjalisci), tylko o caly jej przekroj. Tyle sie gada o tym jak to specjalisci dobrze zarabiaja w Polsce, ale zapomina sie o innych czynnikach - jakosc i dostepnosc uslug tzw. luksusowych, kultury, etc. Dla wszystkich jest to krok wstecz - oczywiscie, czesc ludzi wroci, ale to bedzie maly odsetek, przede wszystkim dlatego: > (przez co rozumiem speczficzną więź z tubylcami, wynikającą ze wspólnego przeżywania przeszłości, teraźniejszości i przyszłości). Wlasnie w tym caly problem. Ja nie mam wspolnej przeszlosci z Polakami, skoro uwazam ze Powstanie Warszawskie to ludobojstwo, PRL wcale nie byl taki zly, wedlug mnie (wlasnie dlatego, ze to nie cyferki na koncie, plazmy i samochody stanowia o jakosci zycia, tylko pewnosc jutra i czas dla dzieciakow). Jesli chodzi o terazniejszosc, to tez nie mam z Polakami nic wspolnego, bo nie interesuje mnie to czy Rywin wzial czy nie, tylko co z rozwojem technologii, co z budowaniem spoleczenstwa a nie stada wscieklych, glodnych hien. Przyszlosc? Nie rozsmieszaj mnie - o jakiej przyszlosci mowi sie i jaka przyszlosc przezywa sie w Polsce? Chyba ze mowimy o zyciu wiecznym - o tym gada sie sporo :) A teraz sie skup - podobnie do mnie odczuwaja to cale rzesze emigrantow, tak robotnicy jak kadra zarzadzajaca. Oni nie maja nic wspolnego z tym grajdolkiem, bo oni po prostu chca zyc z usmiechem, w przyjazni z sasiadami, a nie rozdrapywac stare rany i klocic sie ze wszystkimi... ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: No to jedziem :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 16:42 kretynofil napisał: > Wlasnie w tym caly problem. Ja nie mam wspolnej przeszlosci z Polakami, skoro > uwazam ze Powstanie Warszawskie to ludobojstwo, PRL wcale nie byl taki zly, > wedlug mnie (wlasnie dlatego, ze to nie cyferki na koncie, plazmy i samochody > stanowia o jakosci zycia, tylko pewnosc jutra i czas dla dzieciakow). Jesli > chodzi o terazniejszosc, to tez nie mam z Polakami nic wspolnego, bo nie > interesuje mnie to czy Rywin wzial czy nie, tylko co z rozwojem technologii, co > z budowaniem spoleczenstwa a nie stada wscieklych, glodnych hien. Przyszlosc? > Nie rozsmieszaj mnie - o jakiej przyszlosci mowi sie i jaka przyszlosc przezywa > sie w Polsce? Chyba ze mowimy o zyciu wiecznym - o tym gada sie sporo :) Chłopie, trafiłeś w sedno. Ja wprawdzie mieszkam w Polsce i z różnych powodów raczej nie wyjadę, ale myślę dokładnie jak Ty. Szkoda, że jest nas tak mało, a wielu nie wytrzymuje życia w chorym społeczeństwie zdominowanych przez polactwo i wyjeżdża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spider Re: No to jedziem :) IP: *.multimo.gtsenergis.pl 08.09.08, 17:58 > A teraz sie skup - podobnie do mnie odczuwaja to cale rzesze emigrantow, tak > robotnicy jak kadra zarzadzajaca. Oni nie maja nic wspolnego z tym grajdolkiem, > bo oni po prostu chca zyc z usmiechem, w przyjazni z sasiadami, a nie > rozdrapywac stare rany i klocic sie ze wszystkimi... Masz absolutną rację. Moja dziewczyna była rok w Irlandii. Mimo że zarabiała o niebo lepiej niż teraz to nie dlatego chciałaby tam teraz wrócić. Tam po prostu nikt na nikogo wilkiem nie patrzy, nie pcha się do kolejki, nie wyzywa, tam żyje się spokojniej, nie trzeba się spieszyć, tam nie ma podejścia "płacę chamie to wymagam". Polacy się po prostu nawzajem nienawidzą, życzliwości jak na lekarstwo. Ciągła rywalizacja o niewiadomoco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Kretynofil na prezydenta!!!!!!! IP: *.cust.tele2.pl 08.09.08, 22:16 Wodzu prowadź. Prawidłowa analiza i trzeźwe spojrzenie to podstawy właściwej oceny sytuacji w kraju i jej sanacji. Tylko dla mej aprobaty jako zwolennika mały seansik w komorze deprywacyjnej. Obowiązkowa dla każdego polityka , urzędnika w NASZEJ POLSCE po wygranych wyborach Wasza ekscelencjo to nawet na poważnie, miałbym wreszcie na kogo głosować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: No to jedziem :) IP: *.gprs.plus.pl 08.09.08, 22:32 > Ja nie mam wspolnej przeszlosci z Polakami Jak to, a Bolek i Lolek oraz Reksio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sedona Re: No to jedziem :) IP: *.stat.gov.pl 10.09.08, 14:54 "...podobnie do mnie odczuwaja to cale rzesze emigrantow, tak robotnicy jak kadra zarzadzajaca. Oni nie maja nic wspolnego z tym grajdolkiem, bo oni po prostu chca zyc z usmiechem, w przyjazni z sasiadami, a nie rozdrapywac stare rany i klocic sie ze wszystkimi" -Czastka tej rzeszy jaknajbardziej sie podpisuje pod powyższym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi_78 Re: Zaczyna się? IP: *.chello.pl 09.09.08, 23:58 Taaa bedzie wzrost do 2013, niedawno mowiono ze ceny nieruchomosci tez mialy rosnoac do 2012 bo EURO, itp. Tak samo bedzie ze wzrostem, piszesz o walutach to popatrz na to, ze zloty stracil do dolara w ostatnim miesiacu ponad 30 gr. Jak chlopaki z Londynu wycofuja pieniadze z polskiej gieldy i obligacji, to te grosze ktore nasi rodacy z UK i Irlandii wymieniaja na PLN zupelnie sa bez znaczenia. Malo tego drozsze euro i dolar podniosa ceny importu, do tego dojda podwyzki cen energii i stanie sie to co w Estonii, inflacja "przegoni" wzrost gospodarczy. Mysle ze w 2009 wyniesie on max 3.5% choc ci politowania godni analitycy mowia o 4,8. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obniż.. IP: *.polskieradio.pl 08.09.08, 13:07 5% to żadna obiżka, ale kierunek zmian jest jak najbardziej własciwy. Nie napisali tylko z ilu obniżaja... Czekam dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spokojnie młody wcześniej już zeszli o 20% IP: *.pawp.park.gdynia.pl 08.09.08, 13:17 teraz dorzucają 5% - zastosowali chwyt marketingowy, którego nikt w ich branży miał nie stosować ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obniż.. IP: *.113.82.202.plusnet.pte-ag2.dyn.plus.net 08.09.08, 13:19 bedzie jak w hiszpanii postoja puste rok lub dwa i zaczna schodzic za pol ceny ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Orco nie jest pierwsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.08, 13:39 Orco nie jest pierwsze. LC Corp. ogłosił obniżkę cen w Sky Tower Wrocław z 14000 do 11000 zł/m2 (brutto, wykończone i umeblowane) przed 2 tygodniami, a Gant Wrocław przed tygodniem z 7600 do 6900 zł/m2 (Kamienna). Podobnych obniżek jest pewnie więcej. Na marginesie, jestem zawiedziony poziomem polskiego dziennikarstwa. Moje oczekiwania to m2 poniżej 4000 zł w równowadze z oferowanym standardem i siłą nabywczą rodaków. piotr Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Heh, tez trafne spostrzezenie :) 08.09.08, 14:48 Tez mi to przyszlo do glowy. Ale wiesz co jest zabawne? Wszyscy deweloperzy obnizaja ceny, czasem nawet, jak LCCorp, o 25% (z reguly jest to 5-15%), ALE: Jak LCCorp obnizyl cene, to GWno dalo naglowek: "Sky Tower - więcej biur, za to mniej mieszkań" miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,49744,5560922,Sky_Tower___wiecej_biur__za_to_mniej_mieszkan.html Ale jak znalazl sie deweloper, ktory obnizyl TYLKO o 5%, to GWno lze jak bura suka, ze to pierwsza obnizka - i oczywiscie podaje o ile procent (ze niby tak malo :P). Ogolnie - meczaca jest to naganianie i manipulacja :) ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIX kretynofil, plizz IP: 195.90.102.* 08.09.08, 15:01 Artykul ktory komentujemy to przedruk z "Gazety PRAWNEJ". Gazeta pl. pewnie sie z nim zgadza, skoro dala to na pierwsza strone. Ale umiar w krytykanctwie by sie przydal Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Racja, to przedruk z GP 08.09.08, 16:07 Tyle tylko ze w tym najgoretszym okresie na onecie pojawialy sie srednio dwa artykuly dziennie - i czasami jeden z nich byl sceptyczny wobec teorii wiecznych wzrostow. Bajer polegal na tym, ze GWno wybieralo sobie, ktore artykuly chce pokazac u siebie, a ktore nie - i jakos przypadkiem tych sceptycznych nigdy nie dawalo :) Stad moja niechec do ich, nomen omen, wybiorczego stosunku do przedstawianych faktow :) ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Racja, to przedruk z GP IP: *.icpnet.pl 08.09.08, 20:20 A ja czuję że kretynofil to artysta i się dorobi własnego artykułu o sobie. Tak jak było kiedyś w przypadku gościa co na forum opisywał stosunki panujące w swojej pracy, nie pamiętam nicka ale było coś od tabletek uspokajających. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ponury Żniwiarz Re: Orco nie jest pierwsze IP: 82.160.205.* 09.09.08, 12:35 cytat/piotr: "Moje oczekiwania to m2 poniżej 4000 zł w równowadze z oferowanym standardem i siłą nabywczą rodaków." koniec tzn. gołe ściany z pustaka, cement na podłodze i ledwo rozprowadzone instalacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inwestor Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obniż... IP: *.sileman.net.pl 08.09.08, 13:37 Spadło o 5%, za rok wzrośnie o 30. Spokojnie trzymać, nie wyprzedawać. Od przyszłego roku jazda po 20%-30% w górę. Dzisiaj można brać miekszania w ciemno, na pewno się opłaci a taniej już było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc Re: Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obn IP: 80.68.236.* 08.09.08, 13:40 Ja poproszę 3 sztuki. Nie chcę znowu przegrać życia (bo i ile można? ). Raz przegrałem nie kupując w styczniu, drugi raz nie kupując w lipcu, tym razem będę mądrzejszy. Proszę tylko o jakiś fajny gratis, może breloczek na klucze, choćby uszkodzony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obn IP: *.opera.com 08.09.08, 13:40 Strasznie nudni się zrobiliście. Byście coś nowego wymyślili bo niedobrze się robi jak się ciągle czyta to samo. Nawet nie ma z czym polemizować. Poza tym takie wpisy zdradzają jak bardzo jesteś zdesperowany wystawiając się takimi postami na publiczne posmiewisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yans przestań 'inwestor' wklejać wciąż ten sam tekst IP: *.pawp.park.gdynia.pl 08.09.08, 13:50 już nikt na tym forum nie bierze poważnie tego co piszesz a nawet przestało być to zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obn IP: *.opera.com 08.09.08, 13:38 Uuuu... pierwszy się wyłamał. Teraz polecą za nim następni. Najpierw pojedyńcze sztuki, potem wszyscy. Ci ze spekulantów którzy jeszcze trzymają mieszkania, właśnie moga pogratulować sobie wielkiej wtopy. Odpowiedz Link Zgłoś
bogulo2 Jak to zwał Kwaśniewski... 08.09.08, 13:45 ...nastąpi OWCZY PĘD :):):) devleoperów Tak na marginesie - kupię mieszkanie w Poznaniu w kamienicy/plombie w centrum/jezyce z miejscem parkingowym. Preferuję św. wojciech, ale jakby nie było to jakoś przezyję cena do 3000zł/m2, min 3 pokoje, do80m2 Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obn 08.09.08, 14:06 Naprawde nikt nie porównuje cen od deweloperów??? Ceny za m2 spadły juz dawno, i to wcale nie o 5% - np. Atanerek w Poznaniu proponował jeszcze na poczatku tego roku "apartamenta" przy Palacza (bungalow niewiarygodnych rozmiarów, mistrzostwo swiata w upychaniu masy ludzkiej na małym terenie) za 8500pln/m2. Teraz w ofertach bredzą coś o 6400pln, ale jak sie popatrzy na ceny mieszkań to wychodzi mniej niz 6tys. A do tego na pewno dorzucą tez garaz i inny badziew dla tłumu. Faktem tez jednak jest ze ludzie wykupują te mieszkania po 6kpln/m2, wiec o zadnym problemie dewelopera nie moze być mowy (jeszcze dwa-trzy lata temu w Poznaniu sprzedawano mieszkania po 3,5kpln i juz wtedy deweloprzy mieli przeciez pokazny zysk). Odpowiedz Link Zgłoś
bogulo2 Nie kupują... 08.09.08, 14:14 I Ataner z innymi NIE sprzedadzą. Za rok będziesz czytał te smae oferty mieszkań. Pamiętam jak w Dąbrówce pod Poznaniem jeden z deweloperów sprzedawał domy i mieszkania za 2,5-3tys, teraz chce 2 razy tyle za te same niesprzedane nieruchomosci i wybudowane kolejne. Cena spadnie, to kwestia czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obniż... 08.09.08, 13:47 Nie ma już innej formy bezpłatnej reklamy jak felietony w "Gazecie" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kix skad wiesz ze jest to bezplatna reklama? IP: 195.90.102.* 08.09.08, 14:08 myslisz, ze autor artykulu napisal go BEZINTERESOWNIE? hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Opusty! 08.09.08, 14:09 Was to chyba upuścili w dzieciństwie na głowy. Z ceny się OPUSZCZA. Nauczcie się języka tego kraju, skoro tutaj pracujecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądrala Re: Opusty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 14:18 Ty też mógłbyś się nauczyć. Za słownikiem języka polskiego PWN (patrz pkt 3): upust 1. «odprowadzenie nadmiaru cieczy, pary lub gazu ze zbiornika» 2. «urządzenie do odprowadzania, spuszczania wody ze zbiornika» 3. «obniżka ceny jakiegoś towaru» Pozdrawiam - naprawde mądry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądrala Uzupełnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 14:20 Słowo "opust" też istnieje w języku polskim. Za tym samym słownikiem: opust 1. «zniżka ceny kupna, przyznawana przy zakupach hurtowych» 2. «w ćwiczeniach gimnastycznych: ruch kończyn lub tułowia ku dołowi» Ale w komentowanym artykule nie ma mowy o hurtowych zakupach mieszkań. Pozdrawiam - naprawdę mądry Odpowiedz Link Zgłoś
slavko.matejovic Gazeta wycięła najciekawszą część wypowiedzi: 08.09.08, 14:11 Według niego (dyrektora ORCO) spodziewać się należy drastycznego spadku podaży nowych mieszkań w przyszłości, ponieważ wielu deweloperów wycofuje się z rynku lub wstrzymuje nowe inwestycje. Z wyliczeń firmy wynika, że średni koszt budowy nowo rozpoczynanych inwestycji to 4,5-5,5 tys. zł za metr mieszkania. Aby na takim mieszkaniu zarobić, deweloper musi je sprzedawać po 6,5-7,5 tys. za metr. Buahahahaha palantunio! Deweloper musi sprzedawać po 7500. No to niech sobie potrzyma. Znajdą się tacy co zbudują za 5000-6000 i będą wdzięczni, że ludzie chcą od nich kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Gazeta wycięła najciekawszą część wypowiedzi: IP: *.opera.com 08.09.08, 14:15 > Znajdą się tacy co zbudują za 5000-6000 Już się tacy znaleźli. Znam jednego (raczej mała firma), która za 5200 sprzedaje mieszkania POD KLUCZ (4800 za stan developerski). Co prawda jest to w mało ciekawym miejscu ale za to w mieście gdzie ceny do tej pory były jednymi z najwyższych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Gazeta wycięła najciekawszą część wypowiedzi: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 15:19 Przebijam! Znam jednego, który sprzedaje za 3000-3500. Nowe. W aglomeracji katowickiej (ale nie w Kato) nie ma problemu z zakupem nowych mieszkań poniżej 4k/m2. I nie mówię tu o superokazjach czy innych promocjach. I takie są realne wartości prawie wszystkich nowych inwestycji w Polsce - wszystko powyżej to maraża dewelopera i czasem przepłacona działka (choć gros inwestycji powstaje na działkach kupionych tanio). Kto chce przepłacać - droga wolna. Ale chętnych coraz mniej i trend rynkowy jest jednoznaczny. Odpowiedz Link Zgłoś
bogulo2 za trudne...zdecydowanie za trudne 08.09.08, 14:19 oni nie zrozumieją, że i ty i ja mozemy zostać deweloperami. możemy na krechę kupić od komornika który go zlicytuje działkę w dobrej lokalizacji i wybudować za pieniądze klientów mieszkania z zyskiem 5-10% korzystając z dołka a co za tym idzie tanich materiałów budowlanych itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yans takie wybudowanie to kosztuje 2500 - 3000 IP: *.pawp.park.gdynia.pl 08.09.08, 16:18 a nie 4 czy 5 tysięcy - spokojnie Slavko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Gazeta wycięła najciekawszą część wypowiedzi: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.08, 19:50 Przy takich cenach to chyba liczą wykończenie marmurami ect... Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 dzewictwo ... 08.09.08, 15:03 coś w rodzaju "rozdziewiczenia" nastąpiło ... więc reszta developerów już nie musi się wstydzić, że będzie "pierwszym". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq Re: dzewictwo ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 18:21 Wiesz.Z dziewczętami też tak bywa.:) 9/10 się nie przyzna że już po a ta jedna robi potem za czarna owce.Prawdą jednak jest,że potem to już tylko przebierać w ofertach i wśród tych 9/10 jak i tej jednej. Co kolejna to bardziej chętna:):):):) Czekamy więc na wysyp "chętnych" deweloperów...:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Targi mieszkaniowe Wrocław. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.08, 15:20 Witam, Wczoraj we Wrocławiu odbyły się targi mieszkaniowe. Rynek śledzę na bieżąco od mniej więcej 1,5 roku. Moje spostrzeżenia: Część deweloperów obniżyło o kilka % co jest od pewnego czasu tendencją. Cześć deweloperów obniżyło o kilka % uprzednio podnosząc o kilka %, w rezultacie na stronach internetowych mogłem znaleźć niższe ceny.. pozostawię bez komentarza.. Większość jest skłonna do dalszych obniżek cen, co słyszałem wprost. Miałem kilka śmiesznych sytuacji: 1. Pani z AS-BAU przedstawiła mi ofertę, po czym spytałem: JA: "oczywiście, jak się u państwa pokazałbym w tygodniu, to o cenie jeszcze moglibyśmy porozmawiać?" PANI: "absolutnie nie, nowe domy nie tanieją i na pewno już taniej nie będzie" JA, z uśmiechem: "czy taniej nie będzie, to się wkrótce okaże. pożyjemy zobaczymy, ale coś mi się wydaje, że będzie taniej" Pani była bardzo zbulwersowana i nie chciała już ze mną rozmawiać, chociaż na początku była taka miła :D Jednego pana, nie pamiętam nazwy dewelopera, ale budują na Maślicach niedaleko sortowni śmieci, zapytałem o tą sortownie. Pan był bardzo oburzony, że tam nie ma żadnej sortowni, jak wróciłem do domu, upewniłem się i oczywiście miałem rację, że jest :) Bardzo dobrze działało też wypominanie, że dane osiedle powstaje obok wielkiego blokowiska. Wywoływało to zakłopotanie u prezentujących i oczywiście zapewnienie, że cenę można jeszcze spokojnie negocjować :) Był ktoś z Was na tych targach? Jakie są Wasze odczucia na temat rynku wrocławskiego ? Pozdrawiam, Jack Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Targi mieszkaniowe Wrocław. IP: *.opera.com 08.09.08, 15:35 Pisałem w poście wyżej o magicznym deweloperze co sprzedaje mieszkania pod klucz za 5200. Mowa była o MKM z Wrocławia. Budują na Muchoborze (na razie są na etapie dziury w ziemi). Sprzedaz im chyba nie idzie - pewnie dlatego ze ludzie polapali sie ze 100m od budynku będzie przebiegac AOW ;) A co do deweloperów ogólnie - cóż na razie trzymają cichą zmowę cenową. Tyle że z każdym dniem kończą się zapasy gotóweczki - ci którym skończą sie pierwsze popuszczą ceny aż miło. Pani która teraz się na ciebie obraziła będzie do ciebie wydzwaniać i prosić żebyś kupił od nich to mieszkanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El-wr Wrocław za 5000 da się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.08, 16:45 We Wrocławiu kupisz mieszkanie w stanie developerskim nawet poniżej 5k/m2 pod 2 warunkami: kupisz mieszkanie powyżej 65m - bo takie większe w ogóle nie idą, małe się jeszcze jakoś sprzedają, i drugi warunek w ciągu 7 dni od podpisania umowy przynosisz kasę lub jej dużą część. Wielu chętnie sprzedaje za gotówkę. Myślę że niektórzy maja już poblokowane konta. Teraz jest tylko problem żeby szybko dostać akt notarialny i wpis do księgi wieczystej. A na targach było nudno, ta sama oferta od pół roku, ceny oficjalnie śladowo niższe, w rzeczywistości do negocjacji. Mnie interesuje dom albo szeregówka ale cięzko coś wybrać do 500k plz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Wrocław za 5000 da się IP: *.opera.com 08.09.08, 17:02 > Myślę że niektórzy maja już poblokowane konta. Teraz jest tylko problem żeby > szybko dostać akt notarialny i wpis do księgi wieczystej. To jest bardzo niebezpieczne. Ostatnio wybiórcza donosiła że sporo osób zostało tak nabitych w butelke - zapłacili a nie dostali aktu. Teraz deweloper wymaga dopłacic 3k do każdego metra. Odpowiedz Link Zgłoś
miliarder Re: Wrocław za 5000 da się 10.09.08, 21:16 o motyla noga, to każdy zakup jest niebezpienczy? przeciez nikt od reki nie zakłada ksiegi wieczystej, a akt opozniony to standard, bo czesto mieszkania w momencie sprzedazy nie stanowią samodzielnych lokali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swan 5 % obniżki? W nos sobie to wsadźcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 16:50 poczekam jeszcze z pół roku, może rok i przyjdę do was jak przemnożycie tą obniżkę przez dziesięć.... I ani jednago dnia wcześniej się nie zobaczymy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poplacze sie Re: Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obn IP: *.pools.arcor-ip.net 08.09.08, 17:17 ale numer, jedziemy w dol. wiedzialem, dopuscie kapital ZAGRANICZNY i on zrobi tu porzadek. to sa ludzie, gdzie nie wieczna spekulacja, kto kogo wytrzyma, odgrywa role, tylko zrobic, dostac dobra zaplate i IDZIEMY DALEJ Z ROBOTA. tym sie różni RUMUNIA I POLSKA I BLOK FEDERACJI od wielu, wielu krajow tego swiata. Wstyd! na pochybel spekule, zwlaszcza njgorszej mieszkaniowej, najgorszy żer tego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielkie mi co Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obniż... IP: *.cpe.netcabo.pt 08.09.08, 18:24 Przecież od czasu ogłoszenia cen Euro osłabło znacznie więcej niż 5%, a to ta waluta dla nich się liczy... Odpowiedz Link Zgłoś
verbum_caro Re: Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obn 08.09.08, 19:33 Niedługo skończą się tanie kredyty na 100% wartości nieruchomości, złotówka (jak już kto trzeba zrealizuje zyski) znów wróci do normy, kredyt we franku zacznie boleć, inflacja dokona dzieła zniszczenia... Skończy się bajka o europejskich cenach polskich nieruchomości! Ludzie będą patrzeć na siebie nawzajem i nie będą w stanie wyjść z podziwu, jak to było możliwe, żeby byli aż tak naiwni, żeby wierzyć w stabilność tych cen... I nie opowiadajcie mi o tym, że 20min do centrum to jest "lokalizacja" i powód od utrzymania wartości... Odpowiedz Link Zgłoś
verbum_caro Re: Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obn 08.09.08, 19:38 i jeszcze jedno: co i rusz zdarza mi się poruszać temat nieruchomości ze znajomymi (dla większości z nas to jest ten moment w życiu). Kiedy wspominam o możliwości korekty na rynku uśmiechają się grzecznie i zapewniają, że to raczej niemożliwe. Potrzeba mi mniej więcej 20 minut, żeby przestali się uśmiechać. Świadomość nienaturalności sytuacji staje się coraz powszechniejsza - pomyślcie co się stanie, kiedy osiągnięta zostanie masa krytyczna tej świadomości!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obn IP: 84.38.158.* 08.09.08, 19:59 No bo przecież wszędzie trąbili, że będzie rosnąć w nieskończoność. Przecież ekspert w TV nie może nie miec racji. Tylko głupcy ich nie słuchają. Moi znajomi kupowali mieszkania w dzikim szale, patrząc się na mnie jak na nieudacznika. Do tego ci ktorzy kupili przed boomem, przejedli cale zyski z niskiego kursu franka (dobrali kredytu i pokupowali samochody, tv, itd...) Próba dotarcia do nich z informacją ze mieszkania juz tanieja to jak walenie grochem o sciane. Tak bardzo w to uwierzyli ze nie sa w stanie pojac ze zamiast interesu zycia popelnili zyciowy blad kupujac mieszkanie na gorce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPolityk Re: Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obn IP: *.chello.pl 08.09.08, 20:45 Na mnie się znajomi obrażali jak próbowałem przekonywać, że wzrost nie będzie trwał wiecznie i że takie ceny to przegięcie... A na forum jak mieszano mnie z błotem.... nieudacznik? - nie mam kredytu na 30-40 lat więc pewnie jestem nieudacznikiem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xcom Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obniż.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.08, 19:51 Takie pytanie do ludzi ze Szczecina. Czy jest jakaś szansa kupić mieszkanie od dewelopera za cenę od 3800-4200 zł/m2? Głównie chodzi mi studio o powierzchni około 42 m2 w miarę sensownym miejscu Szczecina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cos Re: Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obn IP: *.multimo.gtsenergis.pl 22.09.08, 18:09 tak w widoku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Szczecin IP: *.szczecin.mm.pl 22.09.08, 21:29 Zajrzyj na forum deweloperzy Polska, tam jest dluuugi temat o rynku szczecinskim. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowany Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obniż.. IP: *.pools.arcor-ip.net 08.09.08, 20:39 w stanach kochaja akcje, leca i rosna wielokrotnie w ciagu 10 lat. nieruchmosci spadaja latami i rosna latami. teraz jest faza WIELOLETNIEGO spadku. Tak to dopiero początek. Apogeum za 4-5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruszka Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obniż.. IP: *.eranet.pl 08.09.08, 20:50 Niecały rok temu byłem na rozmowieo pracę w ORCO i miałem okazję rozmawiać z ich Dyrektorem Sprzedaży na PL ,nie pamiętam jakiej narodowości był ten gość , natomiast już wtedy gość mi powiedział że ORCO ogólnie wycofuje się z tzw mieszkań dla klasy średniej dlatego że mieszkania ta jak mi powiedział pójdą w dół o jakieś 30 % a dodatkwo będzie problem z ich sprzedażą ,już nie pamiętam ale podawał mi ilości pozwoleń wydanych i ilości mieszkań jaka wejdziena rynek Ogólnie ORCO szło w kierunku apartamentowców w stylu ZŁOTA 44 Tak na marginesie zainteresowałem się wtedy akcjami ORCO wtedy kosztowały prawie 400 PLN 92 PLN -cena otwarcia 08 09 2008 Czyli spadek o ???? Odpowiedzcie sobie sami skoro giełda jest odbiciem gospodarki tylko zwyprzedzeniem to ?? Odpowiedz Link Zgłoś
dalton78 Orco, jako pierwszy deweloper, oficjalnie obniż.. 08.09.08, 21:25 kupię dwupokojowe mieszkanie do 3,5k za metr w stanie normalnym w Łodzi ale nie 40 letnie otrzymane za darmo w którym przez te 40 lat nie zrobiono nic. Poza wychodowaniem moli i karaluchów. Odpowiedz Link Zgłoś
ichmordy Prowizja 100% obniżka 5% 08.09.08, 21:50 Czyli prowizja zamiast 100 % wyniesie 95 % . Jeszcze mają z czego obniżać cenę. Za 20 lat ceny będą normalne , obniżka po 5 % rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś