Gość: vortex IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.08, 13:38 czyzby Krugman rzeczywiscie pisal dla GW? Alez nie, jest to przedruk z NYT... Zalosne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maciej Re: Paul Krugman został laureatem nagrody Nobla z IP: 218.54.193.* 13.10.08, 13:43 Nie rozumiem - Nobla dostał Krugman a zamieszczają zdjęcie skacowanego Clooney'a... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kami Re: Paul Krugman został laureatem nagrody Nobla z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.08, 13:46 bo to Cloon Krugmana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das spiel ist aus nowa economia czyli 50 opowiadanie ernesta IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.08, 16:04 hemingwey a experienece jimiego hendrrix a placz janis japlin ora et labora & reszta typow z pod ciemnej gwiazdy oprycha dawidka i najnowsze sztuczki psychicznie chorych laureatow usprawiedliwiajacych swoj wandalizm od mojzesza do spielberga & co w imie espulapa najstarszego zawodu swiata czyli kur twa kulturowego intelektualnego swiatopogladowego itd zwanego potocznie rasizmem teraz to wszystko wiedza a wczesniej nie wiedzieli i juz ps jezeli ktos nie wie o co chodzi to oznacza ze chodzi zawsze o pieniadze i obrone rasistowskich tez podpisano wiesio gienio ad i jeszcze troche piszacego z internet caffe w münchen pisze to dlatego ze slyszalem ze podobno mnie szukacie a nie mozecie mnie znalezc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X-man może to chodzi o oskara IP: 149.156.22.* 13.10.08, 14:07 Klunej w roli Krugmana. Ech to holiłud, Super-man, Bat-man, Spider-man, tera Krug-man Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Paul Krugman został laureatem nagrody Nobla z e.. 13.10.08, 13:45 na fonie kryzysu w ekonomii USA ta nagroda wyglada jak pluniecie pozostalym w twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) nie mylić medycyny ze zdrowiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 16:45 borrka1 napisał: > na fonie kryzysu w ekonomii USA ta nagroda wyglada jak pluniecie pozostalym w t > warz. Krysys jest w gospodarce USA a nie w ekonomii USA:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- Re: nie mylić medycyny ze zdrowiem IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.08, 17:43 Tak, oczywiscie. Ale powiedz serio: wierzysz w te banialuki ktore napisales? Odpowiedz Link Zgłoś
kajman6 Fatalnie.Znowu NIC dla Balcerowicza? 13.10.08, 13:49 Kiedy wreszczie świat się na nim pozna? Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Niestety już się świat na nim poznał. 13.10.08, 13:54 Taki nieuk może conajwyżej liczyć na honory i zaszczyty w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hozy zasadniczo to chyba IP: 77.236.0.* 13.10.08, 13:58 właśnie się poznał, Krugman to taki trochę antybalcerek :) Odpowiedz Link Zgłoś
znany.ekonomista Komisja ma poczucie humoru 13.10.08, 13:50 Doceniam poczucie humoru komisji. Po tym jak amerykanie zbłaźnili się swoją niekompetencją w dziedzinie ekonomii chcą się wykazać ironicznym podejściem. Brawo komisja. Uśmiałem się do rozpuku. Jak ktoś siedzi w ekonomii przez tyle lat to pewnym momencie zdaje sobie sprawe że ta cała "nauka" to nic innego jak dorabianie teorii do prostych zjawisk występujących pomiędzy podmiotami gospodarczymi. No ale jak inaczej moglibyśmy obciążać zwykłych śmiertelników za na nasze pożal się Boże "porady finansowe" Czasami jestem tak tym zmęczony że zabieram się na Karaiby i proszę gosposię żeby wpuściła naszego szympansa do mojego gabinetu. Karteczki ze wskażnikami które zostają każe wysyłać moim klientom jako trendy na najliższe tygodnie. Kochana małpka ma duże wyczucie w tych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znafca.ekonom prostaczkowi wszystkie zjawiska proste... IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.08, 14:08 zamilcz... bo lek ogarnia, gdy sie czyta te twoje wypocone brednie... brrrr ... Odpowiedz Link Zgłoś
mo-money Wracaj pod budke z piwem 13.10.08, 14:42 Jeszcze lepiej do pierwszej klasy podstawówki bo tam widać twoja edukacja się zakończyła 'znafco' Pisze się 'znawca' jeszcze raz powtórze bo ciemna pała nie kuma 'znawca" To była darmowa porada ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znafca.znafcow prymityfku... gdybys tylko potrafil uzywac glowki IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.08, 16:56 wiedzialbys... ze pod budka z piwem nastapila poczecie twe nieszczesne... wracaj do elementarza gryzipiorku... natomiast za darmo chetnie splune w twoja strone... tfu... znafco.ekonomie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek W jaki sposob "Amerykanie" sie zblaznili? IP: 70.91.50.* 13.10.08, 15:39 w tym kryzysie bankowym? Czy ci laureaci Nobla ktorzy nie prowadzili tych banki? Czy moze ci kierownicy tych bankow ktorzy zarobili krocie milionow na tym kryzysie? Ale po co nawet gadac z toba, to tak jakby Indianom z dzungli Amazonskiej probowac wyjasniac internet. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur No! Trolle! Do roboty! 13.10.08, 13:53 Jeszcze nie ma ani jednego postu o Żydach! Jak się staracie? Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 "zygzak" trochę więcej poczucia humoru 13.10.08, 16:00 Wisi mi czy Balcerowicz jest ŻYDEM czy nie. Liczą się efekty jego "pracy" a te są porażające. Tak zniszczyć finanse państwa to chyba historia nie zna przykładu. Reszta się nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "zygzak" trochę więcej poczucia humoru 13.10.08, 16:52 A ty co, szklarnię za dotowany węgiel prowadziłeś? Zagłuszarkę "Wolnej Europy" obsługiwałeś? Kartki na mięso wydawałeś? W "Polmozbycie" podania o talony przyjmowałeś? Leppiej było ci za komuny, za czasów kolejek i kartek? Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Mi nie było lepiej ale ca 20 mil.polakom. 13.10.08, 17:00 Zresztą nie to ważne komu było lepiej. Ważne , że MASA ludzi w Polsce odczuwa do dnia dziesiejszego DEBILIZM Balcerowicza. Nawet jego "promotor-Sachs" przyznał się do największej porażki w swojej karierze naukowej. Nasz bohater- Kawaler Orła "zdechłego" uważa tak jak agent SB Wolszczan , że polaczki mają siedzieć cicho a nie wypowiadać się na temat " wielkich polaków". Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Mi nie było lepiej ale ca 20 mil.polakom. 13.10.08, 17:17 20 milionów Polaków to dopiero teraz ma samochód, telefon, samodzielne mieszkanie, jeździ na wakacje (przeważnie za granicę). Za komuny te dobra były dostępne tylko dla tzw. aparatu. Odpowiedz Link Zgłoś
awitold Re: Mi nie było lepiej ale ca 20 mil.polakom. 13.10.08, 20:52 Hm, odkryłem niedawno, że za tzw. "komuny" Polacy byli o wiele bogatsi niż obecnie, przecież ówczesny obywatel PRL-u był mniej zadłużony, albo wcale, niż współczesny mieszkaniec RP. Biorąc pod uwage takie kryterium wychodzi na to, że niestety ale także PRL był krajem bogatszym niż obecnal Poska. Przecież zawsze jakby nie patrzeć, to zero jest większe od minus 20 000 np. ... Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Mi nie było lepiej ale ca 20 mil.polakom. 14.10.08, 10:40 Wolszczan uważa,że polaczki mają siedzieć cicho? Cóż za bzdety.A Balcerowicz no cóż ekonomia w PRL-u była polityczna a nie pragmatyczna.Wiele się nie nauczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pekajacyzesmiechu Bring 'em on! IP: 63.84.202.* 13.10.08, 16:34 politicalhumor.about.com/library/images/blbushbringem.htm zigzaur napisał:"Jeszcze nie ma ani jednego postu o Żydach! Jak się staracie?" Uwazaj, zigzaur, uwazaj, bo jeszcze troszeczke pracy musicie wykonac, aby przekonac wszystkich brazylijczykow, chinczykow oraz hindusow ze sa winni drugiej wojnie swiatowej. Ze teraz nadeszla ich kolejka na placenie haraczu Starszym Braciom. Ze najwazniejszym slowem w jezykach, ktorymi porozumiewaja sie jest "holokaust". I ze moga nie pamietac imienia swojej babci, ale zyciorys Anny Frank musza recytowac bezblednie wyrawani ze snu o trzeciej nad ranem. Jeszcze troche za wczesnie, zigzaur, za wczesnie na takie "Bring 'em on!" w tym temacie... Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Bring 'em on! 14.10.08, 10:43 Wystarczy jak Szkopy i inni faszyści zapłacą odszkodowania a nie żaden haracz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekamnacud Jak myslicie - kiedy zacznie się poprawiać ? IP: *.aster.pl 13.10.08, 13:57 Mam pytanie do ludzi zajmujących się ekonomią - kiedy nastąpi przełamanie i sytuacja zacznie się poprawiać na rynkach i w gospodarce - inaczej: ile czasu potrwa światowy kryzys czy też recesja (głównie w USA) ? Czy za 2-3 lata wróci normalność czy załamanie potrwa znacznie dłużej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Jak myslicie - kiedy zacznie się poprawiać ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 14:02 Przeciez gospodarka swiatowa znajduje sie w glebokiej recesji od poczatku lat 1970. (kryzysy energetyczne, zawieszenie wymienianosci dolara USA na zloto itd.). To, ze przy pomocy eksplozji kredytu i ukrywaniu rzeczywistej wysokosci inflacji stworzono na tzw. Zachodzie iluzje prosperity, to juz temat dla socjologii i psychologii spolecznej, a nie dla ekonomii... Pozdrawiam! mywebpage.netscape.com/ljkel2/ Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Iluzja prosperity? 13.10.08, 16:04 To znaczy co? Ludzie kupują sobie samochody, których naprawde nie ma, albo jedzą coś, co tylko pobudza receptory smakowe, ale w rzeczywistości nie istnieje? stać ich na wysłanie dzieci na studia, ale na tych studiach i tak uczą się samych głupot? No a poza tym dolara na złoto nie wymienisz; a takiego papierowego dolara nie prerobisz sobie na koronkę na zęba - faktycznie, bieda. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Jak myslicie - kiedy zacznie się poprawiać ? 14.10.08, 10:47 Głęboka recesja?A znowu leciał w kosmos następny turysta.Już nie mówiąc o tym,ile Arabowie zlecili budów superwieżowców itp. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Właśnie teraz się poprawia. Recesja jest super! 13.10.08, 14:08 W czasie recesji ceny towarów konsumpcyjnych są niskie (patrz benzyna), niskie są też ceny pospolicie oferowanych usług (taksówki, budownictwo, remonty, mechanika samochodowa, prostytucja), pracownicy mają niewielkie wymagania i trzymają się miejsca pracy. Zaś specjaliści mogą dyktować warunki. Jest super!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pekajacyzesmiechu Zigzaur czyli specjalistyczna prostytutka IP: 63.84.202.* 13.10.08, 16:24 dyktuje swoje warunki za ciezka prace: Rok 2005 dziennie postow: 25 Rok 2006 dziennie postow: 33 Rok 2007 dziennie postow: 27 Rok 2008 dziennie postow: 30 zigzaur napisał: "W czasie recesji ceny towarów konsumpcyjnych są niskie (patrz benzyna), niskie są też ceny pospolicie oferowanych usług (taksówki, budownictwo, remonty, mechanika samochodowa, prostytucja), pracownicy mają niewielkie wymagania i trzymają się miejsca pracy. Zaś specjaliści mogą dyktować warunki. Jest super!!!" Jak ja sie ciesze, nie muszac wysilac mozgu ani na ociupinke, gdy nawet na spiaco rozpoznaje jakze znajome tony "wyzwolonego od przesadow", "postepowego jezyka". Piszac w zigzaurowym "wyzwolonym" tonie pragne zwrocic uwage, ze jakby te prostytutki byly koszerne, to takze zaliczaly by sie do specjalistow i mogly "dyktowac warunki". Bo przeciez kazdy (zigzaur) wie, ze zwykle sziksy "maja niewielkie wymagania". Odpowiedz Link Zgłoś
gen.wieniawa Sęk w tym czy Rosenzweigowa wytrzyma do licytacji! 13.10.08, 14:14 "Ile się zarobi tyle się zarobi. Ja się zapytuję ile trzeba mieć aby ryzykować wrazie się straci". Odpowiedz Link Zgłoś
o90 jestem rozczarowany 13.10.08, 14:17 bylem przekonany ze Nobla dostanie prof Donald Tusk za odkrywcze stwierdzenie : - KRYZYSU NIE MA, KRYZYSU NIE BEDZIE oraz za rewolucyjne wprowadzanie liberalizmu poprzez socjalizm Odpowiedz Link Zgłoś
mniammniam3 Trzeba było 13.10.08, 14:22 dać Nobla z ekonomii prezesowi Lehman Bank. Zainspirował cały cywilizowany świat do podniesienia swojej wiedzy z ekonomii. Chyba żaden noblista wczesniej tego nie dokonał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawik222 A Balcerowicz? znany w caałym wirtualnym świecie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 14:36 Matołki z Królewskiej Akademii znowu nie docenili wybitnego Profesora Ekonomii Politycznej Socjalizmu PRL - BALCEROWICZA. DLACZEGO?: Ponieważ w gremium tego szacownego Gremium nie było Pacewicza i 500 sprawiedliwych z którymi na zlecenie Michnikowskiej Gazetki przeprowadzono ,,SONDAŻ". Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok a kiedy ty slawiczku dostaniesz jakąś nagrodę? 13.10.08, 14:42 choćby lizaczka z Torunia, albo bezpłatny łykend w agospodarstwie agroturystycznym naszego Casanovy Endrju Leppcia? Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: a kiedy ty slawiczku dostaniesz jakąś nagrodę 14.10.08, 10:52 Niech mu tatko Rydzyk naleje geotermalnej wody do łba.Przynjamniej nie będzie tam pusto. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok A kiedy inżynier skrzypek? 13.10.08, 14:40 A p. Balcerowicz został wiceprezydentem światowego związku ekonimistów.......... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Krugman słusznie dostał Nobla 13.10.08, 14:54 To jak rzadko słuszny Nobel dla jednego z nielicznych nieskorumpowanych systemowo samodzielnie myślących ekonomistów. Może Gomułka ma rewolucyjne propozycje i nigdy się nie myli, ale to Krugmana się czyta, bo pisze mądrze i ciekawie. To dobra decyzja w przeciwieństwie do nagrodzenia architekta niszczenia państwa i narodu Noblem Pokojowym. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Krugman słusznie dostał Nobla 14.10.08, 10:56 No pewnie inni ekonomiści myślą "niesamodzielnie".A jaki to naród i państwo zniszczył nagrodzony Noblem Pokojowym? Czyżby chodziło o Kraj Rad? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indigoapollo Prawda o kryzysie ekonomicznym i walutowym IP: *.bredband.comhem.se 13.10.08, 15:35 Witaj! Chcesz poznac prawdziwe przyczyny kryzysow systemu ekonomicznego i walutowego oraz przyswoic sobie optymistyczne spojrzenie w przyszłość, i możliwość pozytywnego dzialania dla siebie i innych, napisz do mnie: indigoapollo@yahoo.se, i popros o przyslanie 2 tekstow, które - niestety - obietosciowo nie mieszcza się na tym forum. Podaj proze, jako temat, tytul niniejszego artykulu. Pozdrawiam! IA Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Prawda o kryzysie ekonomicznym i walutowym 14.10.08, 10:57 A ile ci trzeba płacić dobra wróżko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indigoapollo Prawda o kryzysie ekonomicznym i walutowym IP: *.bredband.comhem.se 13.10.08, 15:37 Witaj! Chcesz poznac prawdziwe przyczyny kryzysow systemu ekonomicznego i walutowego oraz przyswoic sobie optymistyczne spojrzenie w przyszłość, i możliwość pozytywnego dzialania dla siebie i innych, napisz do mnie: indigoapollo@yahoo.se, i popros o przyslanie 2 tekstow, które - niestety - obietosciowo nie mieszcza się na tym forum. Podaj proze, jako temat, tytul niniejszego artykulu. Pozdrawiam! IA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Paul Krugman został laureatem nagrody Nobla z e.. IP: *.tbcn.telia.com 13.10.08, 16:11 Niekompetencja GW i glupie wypowiedzi "forumowiczow"! Nie istnieje nagroda Nobla w dziedzinie ekonomii, Krolewska Akademia zajmuje sie zupelnie innymi sprawami, a profesorom pozwolcie spac spokojnie. Nagroda jest nagroda przyznawana przez Szwedzki Bank Narodowy (Riksbanken) dla uczczenia pamieci Alfreda Nobla. Nic innego - moze by tak brac odpowiedzialnosc za to co sie pisze, Gazeto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Jak zobaczyłam zdjęcie, to myślałam, że Ben Afflec IP: *.range86-134.btcentralplus.com 13.10.08, 16:34 Affleck... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Makelele Paul Krugman został laureatem nagrody Nobla z e.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 16:58 Tylko dlaczego Wiktora Buta ominęła Pokojowa Nagroda Nobla? Odpowiedz Link Zgłoś
ogul_bobra Ten pan napisał beznadziejny podręcznik do MSG 14.10.08, 09:24 razem z panem Obstfeldem. A mylił się i zmieniał zdanie tyle razy, że nie wiadomo, za które badania go nagrodzili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Paul Krugman został laureatem nagrody Nobla z e.. IP: *.krs.hia.no 14.10.08, 15:46 Pan Leonid Hurwicz ma tylko obywatelstwo Amerykanskie, z pochodzenia jest Polakiem, urodzonym w Rosji, dziecinstwo spedzil w Polsce, gdzie takze studiowal na UW. Zawsze podkresla to, ze jest Polakiem, warto to dodac do artykulu Odpowiedz Link Zgłoś