Dodaj do ulubionych

Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin

06.11.08, 08:32
Dolny Śląsk dostał z budżetu centralnego autostradę, remonty linii
kolejowych, dopłaty przez lata do stref ekonomicznych, dotacje do
szpitali wrocławskich ( bo nie miały na strzykawki) itp. itd.

Tak że to rozwój na koszt reszty kraju. Gdyby nie kroplówka z
budżetu centralego to byłoby tam 20% bezrobocie i potworna bieda
Obserwuj wątek
    • Gość: hog Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: 165.72.200.* 06.11.08, 08:59
      typowy artykul na zamowienie.dane z 2006 z przypuszczeniem ze w 2007
      bylo moze tak samo,a w tym moze byc gorzej.czyli dolny slask
      rozwijal sie kiedys szybko a teraz jest kiepsko,ale lepiej napisac
      ze to drugie chiny(teraz to chyba mongolia wewetrzna).
      • Gość: ep Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 09:05
        tak i zarobki tez mamy chinskie. remonty linii kolejowych? :D autostrada? wciaz
        dziekujemy niemcom.
        • znajomy_jennifer_lopez III Świat ma dwucyfrowy wzrost bo bazowa niska 06.11.08, 09:59
          Taaa, nawet można do 3000juanów na miesiąc wyciągnąć, śmiechu warte, to tak a propos kampanii wyborczej Dutkiewicza?
          Co do samego wzrostu natomiast to wiadomo że gospodarkom rozwiniętym trudno o dwucyfrowy wzrost, co innego kraje III swiata, wystarczy pare dolarów żeby rozruszac zacofany kraj, startując z niskiej wartości bazowej łatwo osiągać wzrosty o 5, 10 a nawet 15% rocznie, w gospodarkach rozwiniętych to dużo trudniejsze.
          A poważnie to: Juz za 30-40 lat Wrocław ma szanse dogonić inne rozwinięte miasta w PL
          • allerune Re: III Świat ma dwucyfrowy wzrost bo bazowa nisk 06.11.08, 11:03
            Byłeś kiedyś w Chinach?

Nie? A ja znam kogoś kto był... i powiedział mi to i owo.

Chińczycy przyjeżdżający do Europy śmieją się, że u nas wszystko takie małe.
            Londyn, Paryż to dla nich wielki zawód. Małe domki, małe ulice, ludzi mało...
            Wszystko wygląda tak biednie.

Za Chinami to Polska jest kilkanaście dobrych lat. Pekin, Szanghaj, Shenzen to
            metropolie, o których nam nie będzie się śniło nigdy a zarobki tam są wyższe niż
            w Warszawie.

Co do Polskich miast, kpisz sobie chyba, różnice między nimi są minimalne.
            • Gość: Tiptop Re: III Świat ma dwucyfrowy wzrost bo bazowa nisk IP: *.opera-mini.net 06.11.08, 11:16
              To jak ci chinczycy maja takie specyficzne poczucie humoru, to poradz im zeby odwiedzili prowincje swojego kraju. Ze smiechu popuszcza w gacie.
              Caly wzrost gospodarczy tego kraju opiera sie na sztucznie utrzymywanym, groteskowo niedowartosciowanym kursie waluty i rzeszy wiejskiego biedactwa. Cieszyc sie z 12 procentowych wzrostow pkb w ich przypadku to jak chwalic Balcerowicza za zbicie inflacji w warunkach deflacji po 89 roku. Zgnoili tylko miliony ludzi i dali zarobic garsce szczurkow dla ktorych gajer na grzbiecie, komorka i 30m mieszkanko w miescie to awans spoleczny.
              • allerune Re: III Świat ma dwucyfrowy wzrost bo bazowa nisk 06.11.08, 11:34
                Ta "garstka" o której piszesz to w ich przypadku 300 milionów ludzi.

Tylko zastanów się, jak jest u nas? Myślę że proporcje podobne, 3/4 ludzi jest
                biednych.

Zresztą, ja nie opieram się na danych z kartki. Pracuję i rozmawiam z ludźmi.
                Zauważyłem jedno, niewielu widzę powracających do domu Polaków, ale za to moja
                znajoma (która jest informatykiem) żali się, że wszyscy jej chińscy przyjaciele
                wrócili do domu i mają tam niezłą pracę itd.
                • zigzaur Re: III Świat ma dwucyfrowy wzrost bo bazowa nisk 06.11.08, 13:02
                  Gwałtowne polepszenie losu 300 mln ludzi to jest olbrzymie osiągnięcie. Czy stać
                  na coś takiego np. Rosję?

300 milionów ludzi to mniej więcej ludność USA. Tylu Chińczyków awansowało z
                  nędzy do pieniędzy. Ważne jest, aby pociągnęli następnych.
                  • zdzisiek66 Re: III Świat ma dwucyfrowy wzrost bo bazowa nisk 07.11.08, 09:19
                    Co więciej, ten pozostały miliard, który nadal żyje w nędzy, to też
                    gigantyczne osiągnięcie. Bo to już zupełnie inna nędza niż jeszcze
                    40 lat temu. Ci nędzarze z zapadłej prowincji mają już więcej niż
                    jedną koszulę i nie umierają już z głodu, a nawet zdarza im się jeść
                    mięso częściej niż raz do roku. Większość posyła dzieci do szkoły, a
                    gdy naprawdę ciężko zachorują, mają jakąś szansę na pomoc lekarza. W
                    dodatku mają szansę na awans materialny z XIX w do XXI - jeżeli
                    tylko wyjadą na Wschód i przeżyją ileś lat prawie niewolniczej
                    harówy.
                    Piszę to wszytko bez ironii - w porównaniu z czasami wielkiego Mao
                    jest to postęp gigantyczny.
            • Gość: wlodek Re: III Świat ma dwucyfrowy wzrost bo bazowa nisk IP: *.itn.pwr.wroc.pl 06.11.08, 12:19
              Byłem w Chinach. Zgoda, wszystko tam wielkie. Ale na miłóść boską, nie mylcie
              pojęć. To wszystko nie dla Chińczyków. Chińczyk jest biedny jak mysz kościelna,
              zasuwa za 2 dolary dziennie. Jest śmieciem. Chińczyk traktowany jest przez swoje
              własne państwo jak nawóz. Nic się nie liczy, nikt go o nic nie pyta. Megalomania
              Chińska wyłazi w wielkich budowach, oszałamiających inwestycjach, ale za to
              wszystko płaci miliard biednych żebraków. Jeśli tak ci to imponuje to wio do
              Chin! DNO!
              • allerune Re: III Świat ma dwucyfrowy wzrost bo bazowa nisk 06.11.08, 13:12
                > pojęć. To wszystko nie dla Chińczyków. Chińczyk jest biedny jak mysz kościelna,
                > zasuwa za 2 dolary dziennie. Jest śmieciem.

Też tak myślałem dopóki nie poznałem osobiście kilku Chińczyków. Wyśmiali mnie
                za takie opinie, pytając jaki idiota mi tak powiedział.

> Jeśli tak ci to imponuje to wio do
                > Chin! DNO!

Ostatnie określenie pasuje do tonu Twojej wypowiedzi.
                • zdzisiek66 Re: III Świat ma dwucyfrowy wzrost bo bazowa nisk 07.11.08, 09:07
                  Allerune, może się zatrudnisz u Tuska jako wybitny ekspert od spraw
                  Chin. Nigdy tam co prawda nie byłeś, ale przecież rozmawiałeś z
                  kilkoma spośród 1,3 miliarda Chińczyków.
              • Gość: emilo Re: III Świat ma dwucyfrowy wzrost bo bazowa nisk IP: 220.191.189.* 06.11.08, 14:28
                jeszcze kilka lat i wszyscy bedziemy mieli chinczyka za szefa. juz
                przejmuja powoli polski handel - popatrzcie na swoje miasta.
                niedlugo zaczna otwierac u nas swoje fabryki. taki bedzie nasz los,
                żółta fala zaleje świat.
            • Gość: Piotrek Re: III Świat ma dwucyfrowy wzrost bo bazowa nisk IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 06.11.08, 13:17
              Czy ty masz zdrowy rozum chłopie?! Jakim krajem są Chiny i jakie
              wielkie miasta mają i za ile pracują. Co ty poównujesz.
              • allerune Re: III Świat ma dwucyfrowy wzrost bo bazowa nisk 06.11.08, 15:10
                oświeć mnie misiu z polibudy (pozdrawiam ;)) jakim krajem są Chiny i za ile się
                tam pracuje. Z pewnością wiesz skoro się na ten temat wypowiadasz...

PS. w biurze w którym pracuję mam dwoje Chińczyków w zasięgu wzroku. Chętnie
                skonfrontuję z nimi Twoje mądrości.
          • afiag Re: III Świat ma dwucyfrowy wzrost bo bazowa nisk 06.11.08, 11:40
            Te, znajomy dżejlo napisz może jakie miasta masz na myśli, a najpierw napisz gdzie ty mieszkasz, he he.
            • allerune Re: III Świat ma dwucyfrowy wzrost bo bazowa nisk 06.11.08, 12:17
              Dawno temu coś już czytałem z jego wypowiedzi. Stawiam na Poznań :)
        • Gość: aron Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.lublin.enterpol.pl 06.11.08, 14:12
          autostrada Wrocław - Opole nie była zbudowana przez Niemców, a tory
          zostały wyremontowane na odc. Oława - Zgorzelec
          • j-50 Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin 07.11.08, 02:48
            Niestety aron - jest inaczej. Najważniejsze jest to, że A4 została
            wytrasowana przez Niemców. Jej parametry musiały być oczywiście
            zmienione po kilkudziesięciu latach. Nie była to jednak budowa
            zupełnie od nowa.
            Dln. Śląsk był przez dziesięciolecia źródełkiem dla Wawy. To z
            byłego Breslau poszły miliony cegieł na odbudowę stolycy. Wrocław i
            znaczna część Dln. Śląska doznały także katastrofalnej powodzi 1997.
            Skutki tej powodzi trwają na niektórych obszarach do dzisiaj.
            Znaczna część obszaru Dln. Śląska to góry. Gospodarowanie tam jest
            niezmiernie trudne i dlatego są to obszary nędzy. Jeśli to
            uwzględnić, to pozostała, nizinna część Dln. Śląska rozwija się
            znacznie szybciej niż wykazują to wskaźniki.
            Szczególnego kopa w jaja dostał u nas w czasach Balcerowicza
            Wałbrzych i obszar Nowej Rudy. Ale to nie wszystko. Zupełnie został
            wówczas zrujnowany przemysł włókienniczy, utrzymujący znaczną część
            górskich i podgórskich obszarów - Pierdzielawa (trójmiasto Pieszyce-
            Dzierżoniów-Bielawa), Walim i okolice, Lubawka i in. Wylansowanie
            pijaczków z S na szefów firm spowodowało upadek wielu rozwojowych
            zakładów. Ale to było w całej Polsce za Balcerowicza i Wałęsy.
            Obszary sudeckie są szczególnie niedoinwestowane. Obszar ten uległ
            znacznemu wyludnieniu już dawniej, a bezrobocie jest tam nadal
            wysokie. Przeciętne płace są tam natomiast przynajmniej o połowę
            niższe niż gdzie indziej. Przez wiele lat mamiono tam ludzi rozwojem
            turystyki. Ale dzisiejsza turystyka wymaga zaplecza o wysokim
            standardzie. Sudety zatem mogą być tylko bantustanem, zwłaszcza
            uwzględniając zapędy ochroniarskie. A jest to największe w Polsce
            zagłębie kamieniarskie. Tylko jak prowadzić eksploatację i
            jednocześnie chronić przyrodę?
            Dln. Śląsk jest w Polsce obszarem chyba najbardziej predestynowanym
            do rozwoju. Szkoda, że Dutkiewicz ma pretensje preziowskie. Bo
            Wrocław był jednym z nielicznych miast, gdzie udało się
            partyjniactwo wziąć w cugle. Teraz zaś ta zmora znowu odżywa.
    • Gość: gość Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 09:08
      > Dolny Śląsk dostał z budżetu centralnego autostradę, remonty linii
      > kolejowych, dopłaty przez lata do stref ekonomicznych, dotacje do
      > szpitali wrocławskich ( bo nie miały na strzykawki) itp. itd.
      >

Taa jasne. Autostradę i linie kolejowe to wybudował owszem rząd, ale Trzeciej
      Rzeszy. Po wojnie do lat 80 w ten region w ogóle nie inwestowano, bo przecież
      "przyjdzie Niemiec i zabierze". A to, że się teraz dolnoślązacy potrafili
      pozbierać i zrobić coś ze swoim regionem to niestety niektórych spod Lublina
      bardzo boli. Taka typowa polska zawiść...
      • Gość: storek noo to prawda, sama mentalnosc ludzi na naszej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 09:11
        ukrainie, jest o klase niżej.. tam po prostu jest dziura..i nikomu z nich nie chce sie tego zmienic, wciaz czekaja na panstwo.. tu na DS ludzie sami potrafili wziac sie za swoje sprawy, to wlasnie widac...
      • koljax Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin 06.11.08, 09:40
        Moze nie zauwazyles ale po autostradzie "niemieckiej" nie zostalo
        juz ani sladu.
        Natomiast prawda jest za pieniadze wpompowane w gornictwo (takze
        miedziowe) moznaby wybudowac setki kilometrow autostrad na terenie
        calego kraju.
        • Gość: Tomek Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.lanet.net.pl 06.11.08, 12:49
          lol od kiedy to panstwo doplaca do gornictwa miedziowego - w okresie hossy tylko je doilo i wyplacalo dywidendy idace w miliardy
        • el_che Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin 06.11.08, 13:53
          Owszem zostalo. I to calkiem sporo:

1. Autostrada leci szlakiem wytyczonym przez Niemcow.
          2. Na odcinku Krzywa - Wroclaw obie nitki zostaly wyremontowane
          3. Na odcinku Wroclaw - Opole jw.
          4. Na odcinku Opole - ... (nie pamietam dokladnie) dobudowana zostala jedna
          jezdnia a druga wyremontowana.
          5. Wiekszosc wiaduktow na calej A4 jest poniemiecka.
        • szefunio1 Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin 06.11.08, 14:57
          > Natomiast prawda jest za pieniadze wpompowane w gornictwo (...)
          > moznaby wybudowac setki kilometrow autostrad na terenie
          > calego kraju.

Mylisz się potwornie. Do roku 2003 budzet dopłacił do górnictwa ok.
          100 mld zł, kolejne ok. 100 mld dopłacił pokrywając koszty
          wcześniejszych emerytur górniczych i szkód górniczych, a kolejne ok.
          100 mld zł dopłacili konsumenci płacąc sztucznie zawyżone ceny za
          węgiel (lata '90 to okres najniższych cen węgla w historii
          ludzkości - aby polskie górnictwo mogło utrzymać się przy życiu
          wprowadzono zaporowe cła na import zagranicznego węgla i ustalane
          urzędowo ceny węgla). Sumarycznie do roku 2003 górnictwo otrzymało
          więc ok. 300 mld zł (30 000 zł na statystyczną polską rodzinę) - ta
          kwota była wystarczająca do wybudowania ponad 10 000 km autostrad.
      • olias Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin 06.11.08, 09:43
        nie wyciaraj sobie dzioba wschodem Polski, dobrze?!
        a tak przy okazji - bo z geografii to musisz być orłem intelektu.
        wszystkie rządy RP III jakiekolwiek szlaki komunikacyjne budują,
        budują qrwa mać TYLKO po jednej stronie Wisły. Ot, takie państwo jak
        i elyty.
        • zigzaur Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin 06.11.08, 13:04
          Wielkim problem wschodniej części Polski jest niestabilna sytuacja na wschód od
          Bugu.
          Z niestabilnych krajów na wschód od Polski napływa kontrabanda, przestępczość i
          choroby zakaźne.
          • olias Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin 08.11.08, 09:32
            bzdura! po prostu w PL minister stara się przede wszystkim o
            rozwój "swojego" regionu. a że na ogół jest z zachodu ("pierwszy
            górnik PRL") to ... .
            my nie dorobiliśmy się jeszcze elit myślących kategoriami państwa. w
            gruncie rzeczy w kolejnych rządach i kadencjach sejmu siedzą sami
            Gosiewscy.
      • sothink Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin 06.11.08, 13:26
        to bałwan jest z pod Parczewa (prawie Białoruś) i nie należy się nim przejmować,
        a co do Lubelaków to ludzie tam są bardzo w porządku.
    • Gość: WROcławczyk Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.magma-net.pl 06.11.08, 09:09
      Autostradę zbudował Hitler , remonty linii kolejowych w dużej mierze
      sponsoruje UE, wszystkie szpitale w kraju dostały kasę nie tylko
      nasze! Skoro płacimy podatki do budżetu centralnego to i z niego
      dostajemy pieniądze - proste! Twoja zawistna wypowiedź tylko
      utwierdziła mnie w przekonanu,że Dolny Śląsk jest najlepszy!
      Zazdrość to ludzka rzecz....przesyłam gorące dolnośląskie
      pozdrowienia!
      • Gość: gaza Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 10:55
        Skoro płacimy podatki do budżetu centralnego to i z niego
        > dostajemy pieniądze - proste! -
        Szkoda ze kiedy sprawa dotyczy Warszawy to już nie jest takie proste.
        Jak państwo daje cokolwiek Warszawie to lamenty w całym kraju, a jak
        dostanie Wrocław do dlatego ze płaci podatki.
        To Warszawa płaci największe podatki do budżetu, więc następnym
        razem prosze nie ujadac że państwo coś w Warszawie buduje
        • Gość: Tomek Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.lanet.net.pl 06.11.08, 12:51
          jakies kompleksy? ja nie mam nic przeciwko lozeniu pieniedzy z budzetu centralnego na stolice mojego kraju, a jestem z szykanowanego przez wiekszosc Wroclawia
          • Gość: Tomek Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.lanet.net.pl 06.11.08, 12:54
            jeszcze chcialbym sie zapytac co Wroclaw dostal? remont infrastruktury wspolfinansuje Unia, a ze mielismy co remontowac zawdzieczamy gospodarzom sprzed 45r
            • Gość: bunio Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 15:20
              Skroro Wrocław nic nie dostał i jesteście tacy biedni to czemu na
              kazdym kroku dajciecie do zrozumienia że Wrocław to Europa a
              Warszawa to biedny i zacofany wschód.
              Sami na te szykany się wystawiacie.
              Im bardziej będziecie się wywyższali tym bardziej nie będziecie
              lubiani.
              A co do Warszawy to tak samo jak we wrocku 90% infrastruktury
              łącznie z metrem jest finansowane ze środków własnych + UE a nie z
              budżetu centralnego
              • nikodem_73 Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin 07.11.08, 21:50
                A oddacie nam cegły ze starówki i kostkę brukową? ;)

A większość Wrocławian po prostu lubi i kocha swoje miasto. Pewnie - może być to
                odczytywane jako wywyższanie się. Ale, nie obraź się, nie każdy MUSI lubić
                stolicę. Lecz, podobnie, nie wymagam od Ciebie umiłowania Wrocławia.

A na koniec - cytat z jednej z wrocławskich kamienic: "Jeśli jesteś pobożny, bez
                zawiści i nienawiści, wybuduj sobie lepszy dom, a mnie pozostaw ten".
                • Gość: tolek Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.min-01.cvx.algx.net 08.11.08, 11:04
                  mam rodzine we Wroclawiu. Co sie tak nadymacie tam. Wroclaw to
                  niemieckie miasto ktore polska bida ze wschodu zajela i z czego tu
                  byc dumnym. Breslaw powinien wrocic do niemiec go niemcy zbudowali.
                  Polacy sa leniwi i nigdy nic nie z buduja chyba ze lepianki z gliny.
                  Daleko polakom do kutlury i pracowitosci niemcow. zajelisci
                  gotowizne i sie rozpychacie w nieswoim. rodzina mojego ojca po
                  wojnie a bylo ich 12 cioro w domu wszyscy uciekli do wroclawia na
                  szaber i tam siedzom bo mieszkania byly darmo. taka jest prawda. a
                  ich dzieci majom gotowizne. my w malopolsce to jestesmy rdzenni
                  polacy a nie takie przesiedlency jak na zachodzie. ja sie pytam skad
                  ty pochodzisz. z wroclawia ? wroclaw byl przez 1000 lat w rekach
                  niemieckich to jak mozesz z tamtond pochodzic skoro mowisz po
                  polsku. stad Breslaw powinien byc niemiecki. polacy sa tylko w
                  malopolsce z dziada pradziada tak jak moja rodzina.
                  • nikodem_73 Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin 08.11.08, 12:44
                    A skąd wiesz jak mam na nazwisko? :>

Fakt, że lepiej piszę w języku polskim od Ciebie jeszcze o niczym nie świadczy :>

A pretensje do Wrocławia mogą zgłaszać jeszcze Czechy, a i mówienie o
                    "narodowości" miast w perspektywie więcej niż 200-300 lat jest BEZSENSOWNE
                    (zerknij gdzieś kiedy pojawiło się pojęcie państwa narodowego).

Wrocław, Szczecin, Gdańsk, Kraków - to wszystko miasta Hanzy - to ona je
                    ukształtowała i nadała charakter. Wtedy, w miastach tych, żyli obok siebie
                    ludzie wielu narodowości i nikomu to nie przeszkadzało. Przed wujkiem Adolfem we
                    Wrocławiu w obrębie kilku przecznic stała cerkiew, kościół, synagoga i zbór
                    protestancki. I może będziesz zaskoczony, ale myśl, że znowu tak jest jakoś mnie
                    nie przeraża.
      • Gość: Piotrek Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 06.11.08, 13:19
        Tak i Hitler chciał rozpie...całe miasto. Mało brakowało, żeby mu
        się udało a Polacy musieli to odbudowywać, tak jak centrum Gdańska.
        Nie wspominaj o tym psycholu więcej!
    • Gość: Wielkopolanin Zazdroszczę i pozdrawiam DŚ IP: *.epsa.pl 06.11.08, 09:13
      • Gość: Włodek z Poznania Zamiast zazdrościć... IP: *.icpnet.pl 07.11.08, 20:25
        sprawdź fakty i dane w GUS dane o PKB regionów i miast. Mimo szybkiego tempa,
        poziomy do Wlkp są eufemistycznie "mocno różne". Wspaniale, że Dolny Sląsk i
        Wrocek się rozwijają tak szybko, gdyż były najbardziej zaniedbanym regionem
        uwzględniając potencjał. W 2000 roku bezrobocie Poznania wynosiło 4%, a
        Wrocławia 14% przy porównywalnym potencjale intelektualnym (z pewną przewagą
        Wrocka pod względem inżynierskim) i dlatego decyzje o wsparciu państwowym dla
        miasta przez PAiZ, strefach ekonomicznych były na miejscu. Jednak z wymienionych
        firm, żadna mogła by tam nie trafić bez wsparcia państwa, czyli nas wszystkich.
        PKB Wrocławia wciąż jest niemal połową poznańskiego.
        A że ten sukces władze Wrocka przekuły na świetny PR...? To już problem tych,
        którzy PR łykają. Oni decydują o swojej przyszłości. To tak jak ci, którzy
        zaciągają kredyty hipoteczne powyżej 25-30 lat - przejadają swoje pieniądze.
    • Gość: maju Świętokrzyskie na drugim miejscu?? IP: *.farm.amwaw.edu.pl 06.11.08, 09:30
      ...owszem , może jest i lepiej niż było, ale aż niechce mi sie
      wierzyć ,że Kieleckie rozwija się z prędkością ok.10%/rok...i akurat
      tam mimo szumnych bezpokryciowych zapowiedzi p.Gosiewskiego państwo
      inwestuje naprawde skromnie ( obecnie właściwie jedynie w drogę S7),
      żadna autostrada przez region nie będzie przebiegać , a budowa
      lotniska stała się przez p.Gosiewskiego sprawą polityczną i pewnie
      m.in. dlatego zostanie udupiona
      • zigzaur Re: Świętokrzyskie na drugim miejscu?? 06.11.08, 12:57
        Województwo świętokrzyskie rozwija się dzięki boomowi na materiały budowlane.
        Oraz na zbrojenia.
    • Gość: zewnek no jak się startuje z poziomu China to nie dziwota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 09:32
      że wzrost podobny
    • Gość: Nietzshe Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 09:37
      Większych bzdur odnośnie Wielkopolski jako największego przegranego już dawno
      nie czytałem. Zarówno województwo jak i miasto Poznań mają najniższe!!
      bezrobocie w kraju ( rok 2008). Gdzie wiec ta przegrana, gdzie ten słaby rozwój,
      gdyż zakładam a priori że rozwój to nowe miejsca pracy. A tu już nikt nie
      dorównuje kroku Wielkopolsce czy tego chce czy też nie.
      • Gość: pyra chciałbym zwrócic niesmiało uwage, iz poziom bezro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 09:39
        bocia a ilosc nowych miejsc pracy to dwie zupelnie rózne sprawy, i w Polsce naszej kochanej niezbyt czesto sie zazębiają...
        • Gość: nietzshe Re: chciałbym zwrócic niesmiało uwage, iz poziom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 09:51
          chciałbym nieśmiało zwrócić uwagę iż postawiona przez ciebie teza(o ile można to
          nazwać tezą) nie podważa przedstawionych przeze mnie faktów. Rozumiem że myślisz
          o jakichś cudach nie widząc korelacji miedzy wzrostem a spadkiem bezrobocia.
          • Gość: cwok Re: chciałbym zwrócic niesmiało uwage, iz poziom IP: *.FtokyoFL113.vectant.ne.jp 06.11.08, 14:01
            tak na szybko:
            region ma 6,2% bezrobocia, rok pozniej 6,1%. bezrobocie niskie ale rowoj prawie zaden.
            inny region ma 15% bezrobocia, rok pozniej 8%. bezrobocie wyzsze niz w pierwszym regionie, rozwoj duzy, dwucyfrowy.

zrozumiales to? jak nie to moze ktos jeszcze przystepniej Ci to wytlumaczy
          • Gość: storek ależ skąd ;) mam tylko na mysli istotna korelacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 16:15
            pomiedzy tym "spadkiem" bezrobocia a ilosci wyjazdów do pracy np do GB czy Irlandii... ma sie to nijak do ilosci miejsc pracy tu na miejscu i ma sie nijak do rozwoju regionu... (miedzy bajki mozna włozyc szumne tezy o tym jakie to wielkie pieniądze przywioza powracajacy i jak silnie wplyną one na rozwój regionu)
    • olias Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin 06.11.08, 09:40
      nie wiem kogo oni tam teraz szkolą na dziennikarzy (komuna miała
      sprawniejszych) ale mylić rozwój z wysokością datków z centrali to
      naprawdę majsterstyk.
      Od zawsze wciąż te same głosy wzajemnie sprzeczne: X żyje kosztem
      innych regionów - X utrzymuje inne regiony (X - warszawa, śląsk,
      etc.).
      W sumie wyjaśnienie fenomenu dzisiejszego rozwoju śląska jest
      banalnie proste. Ta głupia blondynka którą tusku zrobił ministrem
      (nie)rozwoju regionalnego w pierwszym dniu swego urzędowania
      szczerze powiedziała że zabierze kasę skierowaną na rozwój regionów
      uboższych i da śląskowi. Bo jest ze śląska.
      • Gość: Gość Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 06.11.08, 12:05
        Tu, w tym artykule, raczej chodziło o Dolny Śląsk a nie Śląsk.
        • Gość: Schlesier Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.11.08, 21:06
          Wrocław jest stolicą Śląska, choć pewnie większość o tym nie wie.
      • Gość: resident evil Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 14:25
        Potwierdzam żetelność artykułu, przepaść między dolnym śląskiem a
        resztą kraju jest tak ogromna, że na poważnie należy się zastanowić
        nad wprowadzeniem wiz dla przyjezdnych.
        • olias Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin 08.11.08, 09:36
          jasne! bo inaczej cała Polska rzuci się pracować w wyśnionej Złotej
          Dolinie z montażownią monitorów LG.
      • Gość: olop Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 14:34
        naucz się GEOGRAFII. Artykuł jest o Dolnym Śląsku a nie o Górnym Sląsku.
    • zdrowy_rozsadek78 Wrocław najlepsze lata ma już za sobą 06.11.08, 10:04
      Jeśli chodzi o Wrocław, to mam wrażenie, że lada moment to miasto stanie w
      miejscu. Infrastruktura nie nadąża za przyrostem liczby samochodów, władze
      Wrocławia wolą koncentrować się na PR niż na najbardziej kluczowych problemach
      tego miasta.
      Stan dróg jest fatalny, do tego wszelkie remonty trwają nieprawdopodobnie
      długo. Myślę, że nikt nie uwzględnia kosztów społecznych takich remontów podczas
      przetargów.
      Lotnisko jest nieproporcjonalnie małe w stosunku do wielkości miasta, do tego
      wchodząc tam ma się wrażenie, że jest się w jednostce wojskowej podczas
      mobilizacji. Do tego pełna korupcja wśród taksówkarzy i sklepikarzy
      obsługujących lotnisko.
      Brak jakiejkolwiek (poza komunistycznym: postawmy zakaz) polityki co do
      parkingów. Okolice ZOO i Hali Ludowej to najlepszy przykład - aby zaparkować "na
      kopertę" przy ZOO trzeba zatrzymać cały ruch.
      Parking obok Urzędu Stanu Cywilnego stoi praktycznie pusty, bo jest
      zarezerowany dla "elity" która tam pracuje, petenci mają zakaz wjazdu. A co tam,
      przecież petent to bydło, a bydło jakoś da sobie radę.
      Parking przy sądzie tak samo, zarezerwowany dla "elity", dwa czy też trzy
      najdalsze miejsca (najbliżej drogi, najdalej od budynku) dla inwalidów plus
      policjant który pilnuje tej "normalności".
      Przy uczelniach wyższych zero podziemnych parkingów, to samo przy akademikach -
      ciekawe co będzie za kilka lat, jak każdy student będzie miał samochód.
      Wrocław udławi się własnym sukcesem, gdyż za sukces w większości odpowiadają
      inwestorzy prywatni, a miasto nie spełnia swoich funkcji przypisując sobie obce
      osiągnięcia.
      • Gość: zdrowszy rozsadek motoryzacja = korki, korki, korki... IP: *.limes.com.pl 06.11.08, 10:17
        musisz sie z tym pogodzic ze wraz ze wzrostem liczby takich jak ty, bedzie wam
        coraz ciezej sie poruszac samochodami. tak jest na calym swiecie i nie mysl ze
        nowe drogi cos zmienia. witamy w swiecie masowej motoryzacji. jesli chcesz
        poprawy dla siebie, domagaj sie... rozbudowy komunikacji zbiorowej, drog
        rowerowych, ograniczenia parkowania i wjazdu do centrum. wtedy, jesli cie
        oczywiscie bedzie stac finansowo - masz szanse na szybsze przemieszczanie sie
        samochodem. musisz zrozumiec - prywatny samochod w centrum miasta to luksus dla
        nielicznych. Dlaczego? Ano dlatego ze przepustowosc motoryzacji jest
        wielokrotnie nizsza niz zbiorkomu czy rowerow, a miejsca w centrum miasta jest
        bardzo malo (i nic tego nie zmieni). dodatkowo, kazde poszerzanie drog przyciaga
        nowych zmotoryzowanych. roznica jest tylko taka ze stoisz w korku na 2 albo 3
        pasach zamiast na jednym. radze to przemyslec i wybrac sie do berlina londynu
        czy sztokholmu - tam ulice sie ZAWEZA, ilosc miejsc parkingowych ZMNIEJSZA,
        wprowadza oplaty za wjazd do centrum. Zgadnij czemu.
        • zdrowy_rozsadek78 Re: motoryzacja = korki, korki, korki... 06.11.08, 10:24
          Wiem co to jest congestion zone i że nie da się zagregować wszystkich aut w
          centrum. Ale to nie usprawiedliwia sytuacji, gdzie dla jakiegoś remontu zamyka
          się kluczowy odcinek drogi i prace przeciągają się w nieskończoność. Albo stawia
          się znak "zakaz ruchu" na Wszystkich Świętych i ściąga ten znak w poniedziałek w
          południę - bo wcześniej nie było komu przyjść i go zdjąć, a tysiące ludzi
          wracających w niedzielę wieczorem do Wrocławia albo musiało ten zakaz złamać,
          albo zawrócić i jechać kilka km objazdem.
          Jeśli chodzi o rozwój komunikacji zbiorowej - nie dostrzegam tutaj żadnej
          dynamiki, sprawy po prostu toczą się własnym życiem. Brak nawet głupich zatoczek
          na przystankach na przedmieściach miasta - wokół łąki, a autobus staje i blokuje
          cały ruch.
          • zdrowy_rozsadek78 Kolejny przykład 06.11.08, 10:40
            Swego czasu na oficjalnej stronie miasta funkcjonowało coś takiego jak "mapa
            Wrocławia". Nie wiem, jak to wygląda dziś, bowiem przerzuciłem się na google
            maps, ale używałem tego kiedyś przez kilka lat i zawsze widziałem komunikat
            "wersja testowa".
            Zawsze zastanawiało mnie wtedy ile jeszcze lat potrzebuje Urząd Miasta na
            przetestowanie tej mapy i czy kiedykolwiek doczekam się wersji oficjalnej. Jak
            widać nie doczekałem, bo przerzuciłem się na google.
          • Gość: us Re: motoryzacja = korki, korki, korki... IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 07.11.08, 00:58
            Tu moge podac przyklad duzego miasta Chicago, mnostwo parkingow 4-10
            pietrowych i podziemnych, kazdy Hotel ma parking podziemny,nigdy nie
            ma problemu z zaparkowaniem, na ulicy sie praktycznie nie parkuje
            przez co mozna sie w miare sprawnie poruszac. Ale... za parking
            placi sie slono $15 za 1h lub 20 za dzien. Za to inna sprawa to
            dojazd do centrum z tym jest juz problem, mimo ze prowadza tam 4 a
            wlasciwie 5 autostrad. Znam ludzi ktorych stac na luksus poruszania
            sie samochodem ($150k rocznie) a mimo to do centrum jezdza
            pociagiem;)
            • Gość: Włodek z Poznania Re: motoryzacja = korki, korki, korki... IP: *.icpnet.pl 07.11.08, 20:32
              > dojazd do centrum z tym jest juz problem, mimo ze prowadza tam 4 a
              > wlasciwie 5 autostrad. Znam ludzi ktorych stac na luksus poruszania
              > sie samochodem ($150k rocznie) a mimo to do centrum jezdza
              > pociagiem;)

Ponieważ to już jest norma...poza Polską, krajami wschodu i Paryżem.

Zauważ, że w miastach amerykańskich i europejskich nie zbudowano ŻADNEJ
              austostrady, czy trasy kilkupasmowej prowadzącej do centrum od wczesnych lat
              80-tych. Wszystko po doświadczeniach LA z lat 60-tych. Tyle autostrad tylo
              poziomowych, a ... i tak największe na świecie korki. Właśnie przez te
              autostrady takie korki. W wersji polskojęzycznej wystarczy sięgnąc do programów
              uspokajania ruchu wdrażanych najpierw w Krakowie, potem od 1997 także w
              Poznaniu. Znajdziesz wyjaśnienie ludzi, którzy na tym się znają dlaczego nie
              buduje się autostrad w miastach.
            • Gość: z ameryki Re: motoryzacja = korki, korki, korki... IP: *.min-01.cvx.algx.net 08.11.08, 11:20
              co wy wypisujesz. w ameryce wszysy maja po 3 albo 4 samochody na
              rodzine. ja mam np 6 samochodow. kazdy ma swoj i ze 2 zapasowe jakby
              sie zepsul. a jak chcesz przywiws cement albo lumber na budowe to
              mam tracka. parkingi sa przy kazdym sklepie. tak ze jezdez wszedzie
              i nawet po pizze czy hot dogi to z auta nie wychodze wogole bo jest
              drive in. jak jade do kolegi to jest na drugi koniec miasta to jest
              ze 70 mil ( 130 km ) ale juz za godine jestem u niego. wiec jest
              autem dosyc wygodnie. jezdze Jeep Grand Cheroki za 2k $.
              • nikodem_73 Re: motoryzacja = korki, korki, korki... 08.11.08, 12:49
                To w USA jeszcze nie wynaleźli assistance, że trzeba samemu mieć dodatkowe
                samochody "na zapas"?

Sam mam jedynie dwa samochody (córka nie ma swojego, no ale sześciolatki zwykle
                nie prowadzą), ale jeśli coś się z nimi stanie, to po prostu dostanę, na czas
                naprawy, taki sam model (gorzej wyposażony - fakt) do użytku.
      • Gość: anonim Re: Wrocław najlepsze lata ma już za sobą IP: *.to.infn.it 06.11.08, 10:32
        W pełni się zgadzam, to co można było zrobić we Wrocławiu szybko i z rozgłosem,
        to zostało zrobione, niestety infrastruktura leży.

Wrocławskie lotnisko odstaje od Katowickiego i Krakowskiego, nieststy jesteśmy
        powoli prowncją w Pplsce, a nasz wódz Dutkiewicz chce zostać prezydentem, tyle,
        że Polski;)
      • Gość: wroc Re: A Ty oczywiście masz rozwiązania i sposoby IP: *.wroclaw.agora.pl 06.11.08, 10:39
        tak?

a czy jesteś w związku z Twoją analizą w stanie coś zaproponowac?
        Może masz jakiś złoty środek na wszystkie bolączki?

Czekamy, może jakiś think tank zatrudni Ciebie z marszu...
        pozdro
        • zdrowy_rozsadek78 Re: A Ty oczywiście masz rozwiązania i sposoby 06.11.08, 10:47
          Uważam, że oprócz ceny kluczowym czynnikiem powinien być czas realizacji
          projektu plus progresywnie rosnące kary za przedłużanie się budowy.
          Uważam, że chociaż tymczasowym rozwiązaniem byłby system pomiaru natężenia
          ruchu na większości ulic który informowałby kierowców o zakorkowanych ulicach i
          dynamicznie sterował czasem trwania cykli na światłach.
          Należałoby wybudować zatoczki dla autobusów tam, gdzie jest miejsce.
          Powinno się wprowadzić długoterminową politykę budowy parkingów.

• allerune Re: A Ty oczywiście masz rozwiązania i sposoby 06.11.08, 11:14
            99% remontów jest przedłużana z powodu nieistniejących, na planach dostarczonych
            przez miasto, kabli, przewodów, instalacji. Jest to dobra wymówka i chętnie
            wykorzystywana przez developerów bo za to raczej nie można ich karać.

Parkingi podziemne obok akademików ? Żartujesz chyba :) Przecież ktoś musi
            zapłacić za ich budowę i utrzymanie. Uwierz mi, że jako były student, zrobiłbym
            wszystko, żeby nie płacić za parking i obecni też to zrobią. Wielkie parkingi
            mogą stać puste i nigdy nie zwrócą się inwestorom :)

Komunikacja miejska z prawdziwego zdarzenia to szybkie kolejko-tramwaje. W
            Dublinie jest LUAS, podobne rzeczy widziałem np. w Lyonie we Francji. To takie
            tańsze metro.
            • zdrowy_rozsadek78 Re: A Ty oczywiście masz rozwiązania i sposoby 06.11.08, 11:33
              Tak więc jak widać miasto ma znaczny udział w opóźnianiu inwestycji i wcale nie
              jest tak rewelacyjnie zarządzane jak nam media malują.
              Jeśli chodzi o parkingi to myślę, że to jest właśnie dobry przykład do
              poruszenia sprawy kosztów społecznych. Z punktu widzenia uczelni utrzymanie
              takiego parkingu byłoby kosztem, tak więc lepiej tych parkingów nie budować. Ale
              to jest słuszne z lokalnego punktu widzenia.
              Z globalnego punktu widzenia brak takiego parkingu jest też kosztem, tyle że
              kosztem społecznym, niemierzalnym określoną kwotą. Myślę, że rolą miasta jest
              optymalizacja kosztów społecznych, a nie lokalnych.
              To tak jak z remontem. Wybiera się najtańszą opcję, która ze wzgledu na czas
              realizacji wnosi olbrzymie koszty społeczne. Tyle, że tych kosztów nie widać w
              bilansie, wychodzą dopiero po kilku latach jako spadek tempa rozwoju miasta,
              ponosi je każdy po trochu tracąc godzinę dziennie w korku, rezygnując z pójścia
              na basen czy odwiedzenia znajomych.
              Z drugiej strony nie uważam, aby płatny parking przy uczelni był nie do
              zaakceptowania dla studentów. Nie musi to być koniecznie parking podziemny.
              Popyt jest kwestią ceny i zawsze znajdzie się określony procent populacji gotowy
              te koszta pokryć. Za zdrowszą uważam sytuację, gdy za parking płaci się kilka
              złotych dziennie i jest na nim miejsce niż sytuację, że nie ma gdzie zaparkować.
              Trudno, ilość powierzchni jest ograniczona i musi istnieć system selekcji oparty
              na cenie.
              • allerune Re: A Ty oczywiście masz rozwiązania i sposoby 06.11.08, 11:40
                > Tak więc jak widać miasto ma znaczny udział w opóźnianiu inwestycji i wcale nie
                > jest tak rewelacyjnie zarządzane jak nam media malują.

Też tak uważam. Niestety urzędnicy to urzędnicy, często ludzie, którym nie
                wyszło w życiu i nie dostali pracy na dobrych stanowiskach w dużych firmach.
                Niemniej mimo ich niekompetencji, coś tam jednak idzie do przodu, inwestycje
                napływają, stąd wzrost PKB.

> Z drugiej strony nie uważam, aby płatny parking przy uczelni był nie do
                > zaakceptowania dla studentów. Nie musi to być koniecznie parking podziemny.

Właściwie to wokół uczelni powinny być tylko płatne parkingi, żeby studenci
                młdoszych lat, którzy przyjeżdżają na cały dzień a nie mieszkają daleko,
                zostaiwali auta w domu, natomiast ci na ostatnich latach, którzy pracują i np.
                wyrywają się z pracy aby pójść na ćwiczenia czy laborki, mogli szybko obrócić w
                obie strony.
          • Gość: zeno Facet przestan z tym negatywnym PR IP: *.adsl.alicedsl.de 06.11.08, 11:19
            Zwraca mi sie.Trzeba bylo swoim w PIS doradzac jak wladali tym krajem.Gdzie
            wtedy byles?
            • allerune Re: Facet przestan z tym negatywnym PR 06.11.08, 12:19
              Spoko, czasem trzeba władzę krytykować, żeby się nie zapomniała, że ona służy
              nam i naszym potrzebom.
              A zaklinanie rzeczywistości, że jest super, nie sprawi że tak będzie :)

"fake it till you make it" nie zawsze działa, nie w tym przypadku :)
          • holyfido Re: A Ty oczywiście masz rozwiązania i sposoby 06.11.08, 11:34
            Myślę, że lepszą propozycją byłoby przyprawić skrzydła wszystkim samochodom i
            sprawić, żeby latały zamiast jeździć. Nieprawdaż?
            Narzekasz na drogi we Wrocławiu, tymczasem nie są one wcale złe,
            jeśli miałeś okazję pojeździć po innych miastach w Polsce.
            Owszem, źle z drogami było 15 lat temu, ale teraz większość jest wyremontowanych.

Narzekanie na remonty, to już kuriozum kompletne :) Nie da się zaprzeczyć, że
            można je zrobić lepiej, lepiej oznakować, lepiej zorganizować objazdy, ale nie
            podważaj sensu samych remontów, które jak się skończą odsłonią całkiem
            przyzwoite trasy komunikacyjne. Jechałeś nową ulicą Lotniczą? Oddana kilka
            miesięcy miesięcy przed terminem i do tego bardzo przyzwoita droga.

Osobiście uważam, że miasto powinno (jeszcze) więcej pieniędzy wydawać na drogi
            dla rowerów i usprawnienie komunikacji rowerowej i zbiorowej niż budowanie
            parkingów dla samochodów w centrum miasta.
        • Gość: anonim Re: A Ty oczywiście masz rozwiązania i sposoby IP: *.to.infn.it 06.11.08, 11:57
          Jest wiele drobnych rzeczy,które można z miejesca załatwić.

Jeśli chodzi o lotnisko, to zastanawiam, się, dlaczego nikt z tych ludzi z
          urzedu nie wpadł na pomysł by zrobić jakiś przetark na regularne busy na
          lotnisko. Wiele pasażerów by skorzystało, poprawiła by się komunikacja lotniska
          z miastem. Latam często i sambym skorzystał, i wielu innych pasażerów...

Dutkiewicz to ma pewnie szofera...

No ale tym gościom z urzędu wystarcza zatłoczone 406, obsługiwane przez
          niewielkich rozmiarów autobus...

może chodzi o to, że taksiarze dzięki braku regularnego połączenia lotniska z
          centrum, zdzierają z obcokrajowców, wiadomo nie znasz języka, lądujesz w
          szczerym polu, zrobisz wszystko by szybko dostać się do miasta.

staranie sie o EXP to byla wyprawa z motyka na slonce.

z takich luźnych uwag:

Mediolan organizuje EXPO 2012 r, hmm radze pojechac do mediolanu i porownac sie
          z wroclawiem.

Pracuje w "nauce" i z gory wiedzialem, ze z ta naszej "wroclawskiej" nauce
          ciężko będzie wygrac EIT, bo ani nauka nie jest az na takim poziomie ja w
          miastach konkurencyjnych, ani infrastruktury nie ma, wiec co? wsparcie rządu ;)

Innymi slowy, jest wiele drobnych rzeczy ktore zmieniaja wizerunek miasta na
          przyjazniejszy dla mieszkanca i turysty, ale te drobne sprawy nie sa medialne, a
          expo, EIT owszem.

Nasz wódz woli kierowac cala pare w gwizdek, bo rozglos jest wiekszy, no ale jak
          para idzie w tloki to tylko wolno, ale do przodu sie posuwamy... i za jednej
          kadencji moze dwoch tych zmian od razu nie widac.

Mysle ze lepiej bylo przeznaczyc pieniodze z EXPO na przeprowadzenie audytu w
          urzedzie miejskim, moze zatrudnienie za wieksze pieniadze ludzi, ktorzy sa w
          stanie przeczytac ze zrozumieniem umowy jakie miasto podpisuje z wykonawcami
          remontow i nowych inwestycji. Lepiej dwa razy wiecej zaplacic urzednikowi niz
          placic SKANSKA'iej za kazdy dzien uztytku mostu tymczasowego... nie trzeba bylo
          byc inzynieram z 20 latami praktyki by zauwazyc, ze most szczytnicki nadaja sie
          tylko do rozbiotki...

Takich wpadek jest w naszym kochanym miescie wiecej, a braki widoczne na kazdym
          kroku.

• Gość: chory rozsądek Re: Wrocław najlepsze lata ma już za sobą IP: *.strzecha.ds.polsl.pl 06.11.08, 11:18
        I dobrze że nie budują parkingów ani dróg. Może wreszcie pójdziecie po rozum do
        głowy i zaczniecie jak Chińczycy jeździć na rowerach. Miasto to nie hipermarket
        do którego trzeba przyjechać autem żeby się skrzynka piwa zmieściła. Powiedz,
        kiedy ostatnio wsiadłes do autobusu? Jeśli nie wiesz o czym mówie to jedź do Los
        Angeles i zobacz że mimo 6 pasów w jedną stronę, korki są dużo większe niż we
        Wrocławiu.
      • Gość: bf109 Re: Wrocław najlepsze lata ma już za sobą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 12:16
        No i racja, PR super ale z infrastrukturą i komunikacją to bliżej
        nam do Białorusi i Ukrainy niż do Niemiec czy Francji.
      • Gość: olop Re: Wrocław najlepsze lata ma już za sobą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 14:43
        Rozwój miasta nie polega na budowaniu wszędzie parkingów i coraz szerszych dróg.
        Student może sobie pojechać na zajęcia tramwajem albo rowerem. Jest młody i
        zdrowy. Żeby mu ułatwić decyzję parkowanie pod uczelnią za 3 zł godzina i będzie
        pusto czysto i bez hałasu. Wrocław ma dziś największy budżet w Polsce na drogi w
        przeliczeniu na jednego mieszkańca. A jak ci się drogi nie podobają to się
        zastanów dlaczego ich nie budowano wcale przez 50 lat po wojnie.
      • nikodem_73 Re: Wrocław najlepsze lata ma już za sobą 07.11.08, 22:04
        Może głupio się spytam, ale PO CO we Wrocławiu większe lotnisko?

Rozumiem drugi pas. Z jednym to naprawdę kicha. Ale np. terminal? Po co? Nie
        oszukujmy się - Wrocław nigdy nie będzie hubem - za blisko do Monachium mamy. A
        ilość lotów też nie powala na kolana. Ile jest startów/lądowań na godzinę (i to
        do 22, bo później to lotnisko mogłoby być zamykane)? 2? 3? O'Hare toto nie jest.
        Właśnie ładowanie kasy w lotnisko to byłby pure marketing. Osobiście wolałbym
        jakby w końcu ukończyli obwodnicę śródmiejską i zrobili choćby pół obwodnicy
        miejskiej.

Parkingi to oddzielna bajka. Mówiąc szczerze jest dla mnie głęboką tajemnicą
        dlaczego jest ich tak MAŁO.
    • freemarsjanin Slunsk to czarna dziura. Zaorac, oddzielic drutem 06.11.08, 10:20
      i niech mowia w swoim lokalnym narzeczu.
      • Gość: dr Chimpanser Re: Slunsk to czarna dziura. Zaorac, oddzielic dr IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.11.08, 10:34
        Zeby oddzielic drutem to sie zgadzam ale orac to sobie mozesz u siebie...
        • freemarsjanin OK, wiec oddzielic drutem i wstrzymac dotacje. 06.11.08, 10:45
          Skonczy sie to tak, ze nastapi gwaltowny wzrost udzialu uslug
          (prostytucji) w slunskim PKB...I tak jest chyba najwyzszy w kraju....
    • Gość: wojciech ale z was ludzie marudy... IP: 213.76.147.* 06.11.08, 10:20
      może trochę optymizmu co? może zamiast marudzić lepiej powiedzieć, "pozdrawiamy
      Wrocław, spróbujmy być lepsi", na co Wrocław, cytując klasykę "jutro też wam
      uciekniemy..." ;-) Tak, dolnośląskie rozwija się szybko bo ma dużo do
      nadrobienia bo za komuny szeroko omijano ten region z obawy przed Niemcami.
      Jednak jak historia ekonomiczna wskazuje jest to po prostu region również z
      przyczyn geograficznych i geopolitycznych predestynowany do dobrej stopy
      życiowej i tyle... Wiem dlaczego tyle tu marudzenia, Ci co pracują nie serfują
      rano...
      • zigzaur Re: ale z was ludzie marudy... 06.11.08, 13:00
        Za komuny były zablokowane stare szlaki handlowe łączące np. Wrocław z Berlinem,
        Lipskiem, Pragą i Wiedniem. Nagłe ich odblokowanie uwolniło ogromny potencjał
        tego regionu.
    • Gość: Borsuk-Bob Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 10:57
      Niezależnie od tego czy się to komuś podoba czy nie istnieją pewne
      naturalne czynniki które powoduję że pewne miasta i regiony
      rozwijają się szybciej niż inne . Gdy tylko komuna przestała w
      sztuczny sposób ograniczać możliwości rozwojowe , kilka regionów i
      ich stolic wystartowało . Za komuny Dolny Śląsk leżał gdzieś na
      obrzeżach PRL-u i był postrzegany jako zapadła prowincja . Gdy tylko
      staliśmy się częścią Unii stał się regionem geo-ekonomicznie
      uprzywilejowanym . To samo dotyczy Krakowa , Trójmiasta ale już nie
      Szczecina że nie wspomnę o Koszalinie czy Zielonej Górze . Mimo że
      te ostatnie miasta leżą na tym przeklętym zachodzie to marnieją a
      przynajmniej nie rozwijają się tak jak Wrocław czy Gdańsk . Im
      więcej wolnego rynku a mniej centralnego sterowania tym wyraźniej
      widać które regiony to samograje a które to Polska B , C , D .
      Nie ma znaczenia czy Niemcy czy Polacy . Porównajcie przedwojenne
      Prusy Wschodnie i Pomorze Środkowe do Śląska to przecież dwa światy .
    • Gość: wlodek Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.itn.pwr.wroc.pl 06.11.08, 12:12
      przez 50 lat D. Śląsk NIC nie dostawał, bo to przecież "Szwaby albo Ukraińcy" tu
      mieszkają. Cały PRL się budował, Wrocław nie dostawał nic! Nawet cegły rabowali
      z naszych wrocławskich kamienic, aby stolycę odbudować. A jak miasto dostało
      szansę po upadku komuny to wielki lament w Galicji i Kongresówce się podniósł.
      Zawiść? Wstyd panowie!
      • zigzaur Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin 06.11.08, 12:58
        Tym bardziej, że znaczna część mieszkańców Dolnego Śląska wywodzi się właśnie z
        Kongresówki i z Galicji (wschodniej zwłaszcza).
    • Gość: Piotrek Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 06.11.08, 13:12
      Tyle że Wielkopolska i Poznań biją na głowę Dolny Śląsk i Wrocław!
      • el_che Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin 06.11.08, 13:59
        Gość: Piotrek 06.11.08, 13:12 IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl

To czemu studiujesz we Wroclawiu wielkopolska pyro?
      • Gość: x Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.dublin.corp.yahoo.com 06.11.08, 14:22
        to co robisz we wroclawiu? wracaj do poznania tam studiowac
    • sothink Re: Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin 06.11.08, 13:45
      a kto ci żebraku KRUS dotuje? to właśnie my Dolnoślązacy!
    • Gość: obiektywny Dolny Śląsk rozwija się w tempie Chin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 15:01
      Te dane są raczej z sufitu, GUS podając je zaprzecza sam sobie,
      prszecież według niedawnych danych GUS średni wzrost pkb ostatnich
      dwóch lat w pl to 6,4%, a teraz w podziale na województwa podaje, że
      najwolniej rozwijające się wojwwództwo osiągnęło 6,5 % i gdzie tu
      logika?
    • Gość: InwestorPŃ Skorunpowany Poznań umiera !! Mafia SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 19:52
      wóciłą do władzy i żada haraczy od inwestorów za zgody na inwestycje
      a w Wrocławiu jest odwrtonie dopłacają by inwestować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka