Gość: maciorka Nie tak trzeba działać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 10:55 Należy "walczyć" o większą wolność dla wszystkich, a nie o to, żeby wszystkich po równi ubezwłasnowolniono. Również o wolność OD ZUS-u, KRUS-u itp. socjalistycznych przybudówek. Sam potrafię sobie kupić obligacje w okienku pocztowym. Bez 7% opłaty za pośrednictwo. Szczucie jednych przeciwko drugim ułatwia jedynie rządzenie i grabienie wszyskich biurokratom i innym pasożytom. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Nie tak trzeba działać! 27.11.08, 12:59 Gość portalu: maciorka napisał(a): > Należy "walczyć" o większą wolność dla wszystkich, a nie o to, żeby > wszystkich po równi ubezwłasnowolniono. Również o wolność OD ZUS-u, > KRUS-u itp. socjalistycznych przybudówek. Sam potrafię sobie kupić > obligacje w okienku pocztowym. Bez 7% opłaty za pośrednictwo. > > Szczucie jednych przeciwko drugim ułatwia jedynie rządzenie i > grabienie wszyskich biurokratom i innym pasożytom. Widzę że więcej myślących na wsi niż w mieście, których już do reszty ogłupiono propagandą ziejącą z przekaziorów. Grupka pasożytów mająca w rękach przekaziory robi ludziom wodę z mózgu i kieruje ich frustracje w kierunku różnych grup zawodowych górników, lekarzy, nauczycieli, a teraz rolników. A ja się cieszą że jeszcze mogę dostać prawdziwą kiełbasę i chleb. Chociaż o to coraz trudniej. A najbardziej na zachodzie nie podoba mi się jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Nie tak trzeba działać! IP: 94.75.67.* 28.01.09, 16:03 myslacyszaryczlowiek1 napisał: > Widzę że więcej myślących na wsi niż w mieście, których już do reszty ogłupion > o > propagandą ziejącą z przekaziorów. Grupka pasożytów mająca w rękach > przekaziory robi ludziom wodę z mózgu i kieruje ich frustracje w kierunku > różnych grup zawodowych górników, lekarzy, nauczycieli, a teraz rolników. > A ja się cieszą że jeszcze mogę dostać prawdziwą kiełbasę i chleb. Chociaż o t > o > coraz trudniej. A najbardziej na zachodzie nie podoba mi się jedzenie. Biedaczyno, nie wpuścili cię do restauracji z nieznajomość języków spowodowała, że karmiłeś się płuckami dla psów? Jedzenie za granicą jest wyśmienite, nieporównywalnie lepsze od polskich "specjałów", jak kiełbasa z pełna chrząstek i ścięgien czy chleb z zakalcem. Dobra kiełbasa i dobry chleb są ...dobre, ale dostępne tylko we wspomnieniach dziadków. Tak przy okazji, czy mąkę już można robić z polskiej pszenicy czy nadal się ją importuje, bo polska pszenica nadaje się tylko na pasze? A co do "szczucia" - czyli proponujesz, że mamy siedzieć cicho i nadal pracować na małorolnych? Dlaczego moja niechęć do utrzymywania swoją pracą chłopstwa jest "frustracją"? Napisz mi, skąd się bierze obowiązek wykarmienia przeze mnie jakiegoś małorolnego? Dlaczego ja mam na niego zarabiać i fundować mu żarcie i opiekę medyczną? Sam sobie hoduj swojego chłopka. Od mojej kasy wara! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tatat Rolnictwo w Unii jest problemem a problemy należy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.08, 10:59 Rolnictwo w Unii jest problemem a problemy należy likwidować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciorka Iście rewolucyjne podejście! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 11:08 Likwidować... Zapewne najlepiej tak, jak to czynił był Wielki Językoznawca, Chorąży Pokoju? Jego duch jest wiecznie żywy, nie tylko zresztą na forach wiadomoczyjej gazety dla Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
ernest29 Dość pasożytowania wiejskich emerytów 27.11.08, 11:03 którzy nie płacili składek emerytalnych kosztem emerytów z miasta, którzy przez 30-40 lat płacili składki zus, by teraz pokrywac koszty emerytur krus. Niech trybunał zajmie stanowisko, bo kazdy rząd z powodów politycznych i ze strachu nie przeprowadza reform. To nigdy się nie skończy! Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Nadejdzie kres wsiowego złodziejstwa? Oby! 27.11.08, 11:10 Jasne, że złodzieje wiejscy nie chca oddać przywilejów. Społeczeństwo już wie jak to jest z KRUSem, że to jawny przekret. Pytanie do chłopstwa i cwaniaków: dlaczego nie możecie płacić na swoje ubezpieczenie? Nieroby i złodzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Nadejdzie kres wsiowego złodziejstwa? Oby! 29.01.09, 13:37 abrahadabra napisał: > Jasne, że złodzieje wiejscy nie chca oddać przywilejów. > > Społeczeństwo już wie jak to jest z KRUSem, że to jawny przekret. > > Pytanie do chłopstwa i cwaniaków: dlaczego nie możecie płacić na > swoje ubezpieczenie? Nieroby i złodzieje... Widzisz prostaczku . "Każdy sądzi według siebie." Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Miastowe ciołki-odpieprzyć się ode wsi! 27.11.08, 11:15 Jak to fajnie, tak raz na rok przejechać się do babci na wieś, być miłeym, najeść się swojskiej kiełbasy, prawdziwych grzybów i skosztować soku z malin. A przez pozostałe 365 dni pluć na "wsiochów" ile wlezie. Całe lata 90-te były na wsi tragedią. O ile pensje w mieście rosły powoli, to rosły. Na wsi wszystko stało. Nikogo to nie obchodziło. Teraz, gdy tylko UE sypnęła groszem, NIE WASZYM LENIWE WARSZAWISKI, TYLKO BERLINSKIM I PARYSKIM,KOPENHASKIM I LUKSEMBURSKIM, to się krawatowo-garniturowata hołota uniosła że i im się coś z tej puli należy. Pocałujcie nas w 4 litery! Całe lata 90-te polska wieś nie korzystała z przemian w Polsce i psa z kulawa nogą w Warszawie to nie obchodziło, więc teraz, gdy my korzystamy, i to z pieniędzy unijnych, a nie waszych, to wy nas pocałujcie w posladeczki i się od naszych pieniędzy od....... Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Hej, wsiowy złodzieju, to won ze szpitala. 27.11.08, 11:19 Posłuchaj sam siebie, nie chcesz płacić podatku a korzystać to już chcesz. Żyjesz jak złodziej i burzysz się gdy ndchodzi czas uczciwości. Do blokujących drogi powinni strzelać jak do chuliganów na stadionach. Nie ma litości dla sk_rwysynów. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Hej miastowa miarnoto. Widzę że 27.11.08, 11:25 jedzenie "kiełbasy" z 50% zawartością wody, 10% mięsa i 40% azotanów wyżera wam mózgi do reszty. Ile to szpitali jest na wsiach? Rolnik do szpitala idzie tylko gdy musi. Dla miastowych to forma wypoczynku, ot zabolało w lewym uchu i "niech mi pan doktór wypisze skierowanie". Opieka zdrowotna na wsi, a raczej jej kompletny brak, to kolejny temat którym powinien się zainteresować Trybunał Konstytucyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 zacznij placic podatki 27.11.08, 11:37 potem bedziesz mogl miec wymagania. szczytem chamstwa i bezczelnosci jest roszczeniowa postawa wiesniakow - nie placa podatkow dochodowych, ubezpieczenia zdrowotnego, placa smieszny KRUS i dalej placza..... jak nie macie kasy to powinni was skierowac do opieki spolecznej. Zawsze mozecie sprzedac ziemie, ktora wczesniej dostaliscie od panstwa za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a A widzisz, sam przyznajesz. 27.11.08, 11:40 Nie płacimy więc i nie mamy. Powstanie plan budowy sieci placówek służby zdrowia na wsi, to się zastanowimy nad nowym systemem podatkowym dla rolników, nie wcześniej. Za "ziemię dostaną za darmo" to bym cię w gnojówce porządnie przytopił. Dobrze by ci zrobiła substancja symbolizująca twój stan pseudo-intelektualny. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Lać kijem po pyskach blokujących drogi. 27.11.08, 11:47 A odnośnie gruntów z eformy rolnej, to jak oddacie dziedzicom ziemię zpowrotem? Nie, bo okazałoby się żeście bezrolne parobczaki i fornale. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 nie placicie i korzystacie 27.11.08, 11:54 w tym problem wsiowy intelektualisto. ziemie dostaliscie za friko - to sie nazywalo 'reforma rolna' nie macie kasy - to do opieki spolecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: A widzisz, sam przyznajesz. IP: *.aster.pl 27.11.08, 12:01 Skoro pasuje ci uklad "nie placimy, wiec nie mamy", to na poczatek proponuje odciac rolniczych pasozytow od rent i emerytur. Nie placicie - nie macie. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Hej, wsiowy złodzieju, to won ze szpitala. 29.01.09, 13:42 abrahadabra napisał: > Posłuchaj sam siebie, nie chcesz płacić podatku a korzystać to już > chcesz. > Żyjesz jak złodziej i burzysz się gdy ndchodzi czas uczciwości. > > Do blokujących drogi powinni strzelać jak do chuliganów na > stadionach. > Nie ma litości dla sk_rwysynów. A co się robi z takimi z rodziny ciołkowatych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciorka "Pieniądze unijne" to też nasze pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 11:28 Co to, nasz kraj nie płaci haraczu do Eurokołochozu? Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: Miastowe ciołki-odpieprzyć się ode wsi! 27.11.08, 11:34 kiedy zaplacicie wiejskie ciolki podatek dochodowy od ziemi jaka wam PRL sprezentowal gratis? Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Kiedy podatek drogowy, wliczony w cenę paliwa, 27.11.08, 11:37 który płaci rolnik za jeżdżenie w tę i wewtę po swoim polu, zostanie wykorzystany na budowę dróg na wsi? No kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra podatku od nieruchomości też bucu nie płacisz... 27.11.08, 11:44 nie potrafisz odróżnić podatku rolnego od podatku od nieruchomości. Bo go chłopku nigdy nie płaciłeś? Chcesz tu udowodnić, że niepłacąc podatków poinieneś cokolwiek dostać? Chyba kijem w pysk, złodzieju. Odpowiedz Link Zgłoś
rangerek Re: Kiedy podatek drogowy, wliczony w cenę paliwa 27.11.08, 11:51 l.o.r.t.e.a napisał: > który płaci rolnik za jeżdżenie w tę i wewtę po swoim polu, zostanie > wykorzystany na budowę dróg na wsi? No kiedy? akurat nietrafiony argument :) bo ja mogę zapytać kiedy za podatek z paliwa które ja, mieszkający w mieście, zużywam, pójdzie na remonty dróg w miastach (to co teraz remontują w większości idzie z unijnych pieniędzy tak na wsiach jak i w miastach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: Kiedy podatek drogowy, wliczony w cenę paliwa IP: *.111.217.115.static.crowley.pl 27.11.08, 11:59 a nie masz przypadkiem l.o.r.n.e.t.o. zwrotu części kosztów ropy, którą wlewasz do swojego traktora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Miastowe ciołki-odpieprzyć się ode wsi! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.08, 12:06 > Jak to fajnie, tak raz na rok przejechać się do babci na wieś, być > miłeym, najeść się swojskiej kiełbasy, prawdziwych grzybów i > skosztować soku z malin. A przez pozostałe 365 dni pluć > na "wsiochów" ile wlezie. Mam takich sąsiadów obok działki. Paręnaście hektarów ziemi. Ale już po marchewkę i pomidory jadą do miasta na rynek. Mleko kupują w sklepie. Ziemniaki od sąsiadów. Tak w 90% wygląda rolnictwo w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Miastowe ciołki-odpieprzyć się ode wsi! IP: 78.8.136.* 27.11.08, 17:57 Jak to fajnie, tak raz na rok przejechać się do babci na wieś, być > miłeym, najeść się swojskiej kiełbasy, prawdziwych grzybów i > skosztować soku z malin. A przez pozostałe 365 dni pluć > na "wsiochów" ile wlezie. Wiesz,problem w tym leży,że to nie babcia na tym korzysta,ale cwaniak,co ma pare hektarów dla KRUSU, a żyje ze sklepów w mieście. Choc z drugiej strony nie podejrzewam BCC,że robią to dla społeczeństwa.Pewnie mają w tym jakiś swój cel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atej Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: 213.25.136.* 27.11.08, 11:18 No wreszcie popieram BCC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio trzymam kciuki za BCC IP: *.plock.mm.pl 27.11.08, 11:21 w końcu trzeba zrobić z całą masą śmierdziuchów pasozytujących na "nierolniczym" społeczeństwie; ale dopóki Waldek przy korycie to wątpię, czy pozwoli coś zmienić przy swoim elektoracie - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinka nie potraficie zrozumieć że każda złotówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 11:26 ktora pozostaje w kieszeni obywatela a nie trafia do łap urzędniczych to cos wspaniałego?wywalczcie sobie takie same "przywileje" jak rolnicy a nie ciągnijcie wszystkich w dół Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio taaaa, ciekawe IP: *.plock.mm.pl 27.11.08, 11:31 może to i fajne, tylko teraz jest tak, że ta złotówka, która zostaje w kieszeni śmierdziucha ze wsi, jest wyjmowana z mojej kieszeni - on nie zapłaci jeden złotówki, ale ja zapłacę dwie - za siebie i za niego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinka to nie płać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 11:48 działaj.czemu tolerujesz bandę darmozjadów w zus-ach i krusach.co cztery lata masz prawo decydowac osobiscie.wybierasz socjalistów pobożnych lub bezboznych to się nie dziw, że cię łupia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greet Najwyższy czas! Skoro rząd nie może to może IP: *.salwator.com.pl 27.11.08, 11:34 Trybunał ukróci tą niesprawiedliwość! Niby dlaczego mają tak niskie składki? Nie ma to żadnego ekonomicznego uzasadnienia. Polska rolnictwem nie stoi i nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greno Re: Najwyższy czas! Skoro rząd nie może to może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.09, 22:35 Skoro ktoś uważa , że "Polska rolnictwem nie stoi i nie musi" to niech wyjedzie choc na trochę np na Zachód i popróbuje tamtejszej żywności a szybciutko się przekona co znaczy produkt Polski !!! Jak tak dalej pójdzie to będziemy się żywic sztucznie wyprodukowana żywnością bez zapachu i smaku ale za to ładnie wyglądającą bo jej nawet robak nie ruszy. Mało nam, że Chiński towar nas zewsząd zalewa to jeszcze mamy szamac same konserwanty? Nie od dziś wiadomo, że na cenę w sklepach w większości składa się marża którą naliczają sobie miejscy pośrednicy, rolnik dostaje z tego niewielką częśc. Jestem pracownikiem z miasta ale nie rozumiem takiego upraszczania sprawy, miejmy trochę szacunku dla ludzi, którzy podobnie jak my ciężko pracują . Nie obrzucajmy się błotem bo to niczego nie wnosi, powiedzmy sobie szczerze w różnych resortach gospodarki występują różne niesprawiedliwości . My szarzy pracownicy powinniśmy najlepiej to rozumiec bo sami jesteśmy wykorzystywani podczas gdy pracodawca się bogaci. W porównaniu do nas prowadzący np dzialalnośc gospodarczą płacą również niewielkie składki w stosunku do osiąganych dochodów, wszystko co możliwe wliczają sobie w koszty , że na końcu wychodzi, iż właściwie to ponieśli same straty. Po odliczeniu vatu są nawet do przodu. My za to już nic sobie nie odliczymy i koniec końców ten vat płacimy. Albo lekarze czy prawnicy zgarniają grubą forsę niekiedy za wypełnienie jakiegoś papierka i gdzie idzie ta kasa ? Dlaczego nikt nie krzyczy żeby pozakładac im kasy fiskalne, ich majątki rosną niebotycznie czy to sprawiedliwe że wykupują na własnośc domy, kamienice , grunty itd... gromadząc ogromne majątki nie zapłaciwszy złotówki podatku od sum kasowanych bezpośrednio do portfela ? Uważam, że obecnie potrzebnych jest kilka albo nawet kilkanaście reform nie tylko dotyczących rolników aby w dobie kryzysu wszyscy mieli poczucie, że zaciskają pasa. Likwidacja szarej strefy to powinna byc sprawa priorytetowa , czy ktoś się zastanawiał jaki procent ludzi pracuje na czarno zarówno w Polsce jak i za granicami osiągając niemałe dochody i nie płacąc ani ZUS-u ani podatku ? Przecież też będą chcieli kiedyś dostawac renty czy emerytury i co wystarczy, że opłacą 5 lat ubezpieczenia w ostatnim dziesięcioleciu i będą się nam śmiali w twarz. Potrzeba reform jest niepodważalna ale nie na wariackich papierach ale taka która zróżnicuje płacone przez rolników składki w zależności od wielkości gospodarstwa liczonej w ha przeliczeniowych tak aby ci co mają duże gospodarstwa płacili stosunkowo więcej od tych co mają małe bo niektóre gospodarstwa są faktycznie tak wielkie, że spokojnie pretendują do miana zakładu pracy. Suma sumarum w danej chwili na tapecie jest rolnik i wielkie umysły przeliczają ile każdy z nas dopłaca do jego ubezpieczenia a co z pozostałymi jakoś nikt tego nie przeliczył ciekawe dlaczego... Czyżby trybunał był tylko dla rolników ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM(dma) dosyc doplacania do darmozjadow IP: 155.140.133.* 27.11.08, 11:38 niech placa podatki, tak jak wszyscy.. Czy babcia ktora ma 700zl emerytury ma utrzymywac chlopa, tylko dlatego ze ten mieszka na wsi?? A co z biednymi ktorzy mieszkaja w miescie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yrec61 Re: dosyc doplacania do darmozjadow IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.08, 11:39 popieram - reformować Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba Nie reformować KRUS-u !!! 27.11.08, 11:41 Tylko zlikwidować. Nie ma osobnego zus-u dla szewców czy sprzątaczek to czemu ma być dla rolników? Pan Serafina zabrać do prokuratury na przesłuchanie za próbe zastraszenia. Do odzywających się 'rolników': nie mieszkacie na księżycu, "miastowi' też maja rodziny i znajomych na wsi wiec nie opowiadajcie kosmicznych baśni pt: "o biednym ciężko pracujacującym rolniku" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Nie reformować KRUS-u !!! IP: *.icpnet.pl 28.11.08, 16:39 zus tez zlikwidowac. bo nie biora sie znikad te pieniadze. a dziura w ZUS z roku na rok jest coraz wieksza. jak ktos ma mozliwosc przejscia na wczesniejsza emeryture, niech to zrobi ASAP, pozniej moze nie dostac nic, albo zupelne ochlapy. Odpowiedz Link Zgłoś
niedamysieoleole Do prokuratury ... ale z rolnikami 27.11.08, 11:44 Rolnik z 100 hektarowym gospodarstwem placi mniej skladek niz maly osiedlowy sklepikarz sprzedajacy jego marchewke ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ignorant Re: Do prokuratury ... ale z rolnikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.08, 19:32 A za ile sprzedajesz tą marchewkę ,kupujesz po 80gr.za kg.a sprzedajesz po2zł.ILE Z TEGO płacisz na podatek . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Czego tu się bać? - Trybunał się wypowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 11:45 Nie rozumiem czego boją się rolnicy - przecież Trybunał się wypowie i jeśli wszystko jest zgodne z prawem to zostanie tak, jak jest. A jeśli jednak jest to niezgodne z przepisami to chyba każdy Polak, również rolnik, chciałbym naprawienia tej sprawy. O co więc im chodzi?:) Odpowiedz Link Zgłoś
10robo10 Rolnicy, przestańcie ciągle dokładać do produkcji 27.11.08, 11:51 wtedy zaczniecie zarabiać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Brawo BCC -w końcu porządek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 11:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Jakie brawo?! IP: 151.193.120.* 27.11.08, 14:14 co to ma byc? polska zawisc czy co? dlaczego rolnicy maja placic wiecej? niech reszta placi mniej .. wtedy powiem brawo ... narazie to jest typowe polskie - zeby inni mieli tak zle jak ja ... ehh Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: Jakie brawo?! 27.11.08, 14:23 ano dlatego maja placic wiecej bo ich obecne skladki pokrywaja 4% budzetu KRUS - 96% budzetu tej instytucji to dotacja budzetowa. Tak wiec, zamiast powtarzac idiotyczne slogany o polskiej zawisci zacznij myslec. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Jakie brawo?! 27.11.08, 14:29 Gość portalu: alek napisał(a): > co to ma byc? polska zawisc czy co? dlaczego rolnicy maja placic wiecej? niech > reszta placi mniej .. wtedy powiem brawo ... narazie to jest typowe polskie - > zeby inni mieli tak zle jak ja ... ehh Ehh... Za rolników ktoś płaci - to znaczy nie płaci tylko Państwo mu zabiera i daje rolnikom. Ci co płacą nie chcą żeby rolnicy mieli gorzej - chcą tylko przestać im płacić. Czujesz różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: john Skoro Państwo nie potrafi to dobrze że BCC to robi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 11:48 Dziękujemy BCC - w końcu ktoś coś w tym kierunku zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Rolnicy chcą bronić KRUS-u 27.11.08, 11:51 Nie bronię krusu ale szkodnicy z byznescenterklappp! nie POwinni się wpier...ać w nie swoje sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
10robo10 Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u 27.11.08, 11:55 Ambl, odpowiedz na proste pytanie; Czy twoje pieniądze nie są twoją sprawą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowak Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 20:10 jakie "nie swoje sprawy"? - wszyscy Polacy dopłacają do rolnictwa mimo, że gospodarstwa wiejskie mają się wg ostatnich badań lepiej, niż miejskie. Ale chłopskie lobby przywykło do dopłat, ulg i bezczelnie domaga się dalszego dofinansowania.DOŚĆ!!! Prawo ma być równe dla wszystkich. Święte krowy won. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak! Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.icpnet.pl 28.11.08, 16:43 popieram. zadnych doplat ani ulg dla nikogo. zadnego zlodziejskiego ZUS! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u 28.11.08, 21:14 oj ludzie ludzie czy ktoś wam zabrania kupić hektary? Ja mogę sprzedać wam całą moją gospodarkę - dawajcie pół miliona i sprawa załatwiona Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Znajdzie się kij na blokujących ryj! Vivat BCC!!! 27.11.08, 11:54 Trzymam kciuki za BCC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: 212.160.240.* 27.11.08, 11:55 Serafin nie strasz strajkami ludzi którzy działaja zgodnie z prawem. Oni nie działaja poprzez skryte tajne metody lecz składają pozew do sądu aby ten stwierdzi prawidłowśc działania KRUS. Jak chcesz udowodnić że działa prawidłowo to broń tego stanowiska przd sądem bo jak nie to jests Serafin jedynie śmieszna nędzna karykaturą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lpqq2 O co naprawdę chodzi BCC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 12:03 BCC szykuje po prostu nam milion emigrantów ze wsi w mieście, kiepsko płatnych do prostych prac. I o to właśnie chodzi! Przeciętny dochód rolnika na osobę to ok. 600zł, przy czym nikt mu nie dopłaca do komunikacji wiejskiej, nie chodzi do lekarza, na darmowe koncerty gwiazd na wsi też nie może liczyć, a opieka społeczna ma go głęboko w d... w przeciwieństwie do byle pijaka z miasta. Wysoki KRUS zabije możliwość pracy na wsi w małym gospodarstwie. BCC szykuje po prostu nam milion emigrantów ze wsi w mieście, kiepsko płatnych do prostych prac. Sprowadzenie emigrantów zza granicy byłoby politycznie trudne, a wypędzenie rolników do miast do nisko płatnych i nisko wykwalifikowanych prac to sprytne rozwiązanie. Co z tego, że godne Stalina i Hitlera? Liczą się pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra a co chcą robić fornale i parobczaki? 27.11.08, 12:09 Chcieliby w kółko chlać i leczyć się za cudza kasę. Składek nie płacą, dochodowego nie płacą, od nieruchomości nie płacą. Dostali parobusy ziemię dziedziców to myślą, że już zawsze wszystko będzie za darmo. Jak Ci sie niepodobają proste prace w mieście to stwórz sobie stanowisko pracy w swojej wsi. Dlaczego państwo ma dopłacać do leni i obiboków, dla których niehonor pracować w mieście. Gnój od kur wywalać jest ok, a praca na budowie już nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lpqq2 Re: a co chcą robić fornale i parobczaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 12:24 > Chcieliby w kółko chlać i leczyć się za cudza kasę. Buahahaha, nie byłeś nigdy na wsi. Spożycie alkoholu na wsi jest niższe niż w miastach!!! - nie dotyczy byłych PGR. > Składek nie płacą, dochodowego nie płacą, od nieruchomości nie płacą. Płacą wszystkie te podatki "znawco", różnica jest taka, że za ubezpieczenie niższą składkę. > Dlaczego państwo ma dopłacać do leni i obiboków, dla których Co za bzdury!!! Gdyby tak do wsi dopłacano, to by się ludzie tam wynosili, a nie uciekali!!! O jakim dopłacaniu mówisz? Może te 50 zł do hektara od UE? Policz sobie ile z UE wyciągnęły miasta na różne projekty. Powiedz mi może do jakich usług rolnikowi państwo dopłaca... Do żadnych. > Gnój od kur wywalać jest ok, a praca na budowie już nie? Wyrzucanie rodzin z domów na bruk w mieście po to żeby jako właściciel akcji zakładu mieć tańszą siłę roboczą to jest sku...syństwo. Przecież w konsekwencji będą tysiące "bezprizornych" dzieci na ulicach miast, bo rolnik nie znajdzie w mieście pracy, z której mógłby wyżywić rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciorka Pleciesz bzdury! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 12:16 Wystarczy pooglądać sobie nowe domy na wsi, wybudowane przez tych "biednych rolników", co to żyją za 600 zł na osobę. A za hektar ziemi chłop potrafi zawołać nawet 25 tysięcy złotych. BCC chodzi natomiast o to, żeby zawołać "Lapcie złodzieja!". O nic innego. To typowe odwracanie uwagi od prawdziwych problemów polskiego systemu ubezpieczeń społecznych. I KRUS, i ZUS zbankrutują, to pewnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lpqq2 Wyjedź choć raz dalej niż do Pruszkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 12:34 > Wystarczy pooglądać sobie nowe domy na wsi, wybudowane przez Dookoła Warszawy owszem, ale pojedź choć raz dalej niż 80 km od własnych śmieci to zobaczysz prawdziwą wieś. Gdyby tak na wsi było wspaniale, to by ludzie nie uciekali do miast. To przecież oczywiste. A za hektar > ziemi chłop potrafi zawołać nawet 25 tysięcy złotych. "Zawołać", Kolejny dowód na to, że nie ruszasz tyłka dalej niż 40 km od miasta. Hektar ziemi rolniczej np. na Podlasiu (i nie tylko) to kilka tysięcy złotych, pojedź kiedyś to zobaczysz. Nawet gdyby był wart milion to rolnik nic nie dostaje dopóki nie sprzeda, a jak sprzeda to nie ma pracy. > BCC chodzi natomiast o to, żeby zawołać "Lapcie złodzieja!". To dlaczego nie proponuje np. podnieść KRUS dla zarabiających powyżej iluśtam? tylko wszystkim dowalić? To oczywiste, jeszcze niedawno BCC proponowało sprowadzać kiepsko płatnych Hindusów do Polski, zamiast płacić sensownie Polakom. Pomysł nie wypalił, ale pojawił się nowy - wypędzić rolników ze wsi i stworzyć nowych "robotników przymusowych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciorka Chyba Ci się coś pomieszało??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 15:32 Bredzisz Kolego. Zastanów się, co piszesz. Po pierwsze, nie mieszkam w pobliżu stolycy. Przez Pruszków przejeżdżam co najwyżej pociągiem InterCity. Po drugie, przy mnie wioskowa baba z Burdeniszek (koło Suwałk) układała ogłoszenie do dodatku "Kramik" podlaskiej Gazety Współczesnej. Żądała w nim 9zł za 1m2 ziemi rolnej! Chciała sprzedać ni mniej ni więcej, tylko 7 hektarów. 630 tysięcy za kawałek pola, chyba nieźle, co? Po trzecie, posłużę się cytatem z Twojej wypowiedzi: "Nawet gdyby był (hektar) wart milion to rolnik nic nie dostaje dopóki nie sprzeda, a jak sprzeda to nie ma pracy" Sprzeda chłopek na przykład 20 hektarów po milionie za hektar i biadoli, że nie ma pracy! Pomijając absurdalną (na razie) cenę, to ja gdybym miał 20 milionów, nie płakałbym, a używał życia. To w przybliżeniu 100 tysięcy na miesiąc na podłej lokacie bankowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skek Re: Chyba Ci się coś pomieszało??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 22:23 > Sprzeda chłopek na przykład 20 hektarów po milionie za hekta I co może któryś sprzedał za te miliony? Ilu takich znasz? Czy może raczej słyszałaś w radiu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciorka Re: Chyba Ci się coś pomieszało??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 16:34 Tak zwana bystrość nie należy chyba do Twoich zalet? Ja jedynie cytowałem i komentowałem wypowiedź mojego Oponenta. Co do meritum sprawy. Ceny wywoławczej 1 mln za hektar JESZCZE nie widziałem, ale spotkałem się z ofertą sprzedaży (akurat z tego biednego województwa podlaskiego) kilkunastu hektarów ziemi ornej w cenie 20 zł/m2. Czyli 200 tysięcy za hektar. To już coś, no nie? Można tę ofertę znaleźć w serwisie Gratka.pl czy na allegro. Chłop żywemu nie przepuści! Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Rolnicy chcą bronić KRUS-u 27.11.08, 12:08 Nigdy nie przypuszczałem że zgodzę się z BCC. A jednak... Strajkiem rolników proszę nie straszyć. Można sprowadzić dowolne ilości (tańszej i wyższej jakościowo) żywności z Unii Europejskiej. Niekoniecznie od razu "wzmocnione" mleko z Chin. Tylko czekać aż w sprawie pomysłu BCC zacznie ujadać pewne radio z Torunia. Że to zamach na polskość, tradycję, baaa - na wiarę zgoła. Bo takie indywidua jak szefuńcio wspomnianej rozgłośni bazują już tylko na nieświeconej części elektoratu (w tym wiejskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: 195.138.200.* 27.11.08, 12:12 Mam nadzieję, że BCC się nie ugnie. A podatki płaci się od dochodów, jak rolnicy ich nie będą mieli, to nie będą płacić. Nie widzę podstaw do utrzymywania osób, które nieraz mają o wiele większy majątek ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lady jak za ciezko na wsi to zapraszamy do miasta IP: *.access.telenet.be 27.11.08, 12:20 Zawsze mnie zastanawialo jak to jest, ze rolnicy zawsze mowia, ze ludzie w miescie nie wiedza jak to na wsi ciezko. Otoz ja wiem bo mialam babcie na wsi i 2 miesiace wakacji spedzalam wlasnie tam. Cale zajecia zajmowaly jej i dziadkowi nie wiecej niz 4-5 godzin dziennie, na to sie skladalo nakarmienie kur, swin, konia, krow, dojenie i zaprowadzenie krow na pastwisko 300 metrow od gospodarstwa. Po podworku krecily sie dwa pasy i cztery koty, do tego byl jeszcze ogrodek w warzywami i z kwiatkami. Latem zniwa i siankosy dwa lub trzy razy. Calej roboty w sumie na trzy tygodnie w roku. Do tego platancja porzeczek - zjezdzala sie cala rodzina i zbierala porzeczki przez tydzien z czterech tysiecy krzaczkow, jesienia wykopki - jeden weekend. Reszta to czas wolny. No ale my miastowe mamy dobrze. Ale jak dobrze, tez bym wolala miec prace na 4-5 godzin dziennie zamiast 8 plus dwie dojazdu. I praktycznie przez cala zime jedyna robota to odsniezyc dojscie do bramy, nakarmic zwierzaki i tyle. Raz dziennie wyciagnac wode ze studni i raz przyniesc drewna na opal. Ale rozumiem troche tych najbiedniejszych rolnikow jak moi dziadkowie. Miesieczne dochody ze sprzedazy mleka niewielkie, glownie zycie z wyrobow wlasnych i skad tu wziasc 1400 miesiecznie na skladki jak sie tyle dochodu nie ma nawet? Mysle, ze rozumniej byloby sie najpierw pozbyc tych "niby-rolnikow" co to maja wlasne biznesy w miesci i ziemie na drugim koncu polski. Wziasc sie za tych co osiagaja pewne dochody a tym najbiedniejszym pomagac stopniowo, chocby i w przenosinach do miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: jak za ciezko na wsi to zapraszamy do miasta IP: *.lublin.enterpol.pl 27.11.08, 12:57 a czy ktoś co kobieto dolnośląska broni kupić hektary??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferdy k. moj idol Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 27.11.08, 12:24 nie rolnicy tylko "działacze" a jak wspominał kazik "każdy polityk to świnia czarna, swidomość autorytarna E. From - ucieczka od wolności" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 12:26 DOŚĆ TEGO!!! Ludzie, wyjdźmy wreszcie na ulice!!! Nie pozwólmy się okradać!!! Służba zdrowia ledwo dyszy, uczciwie pracujący Polacy płacą horrendalne składki zdrowotne, a prawda jest taka, że 1,5 miliona pasożytów "ubezpieczonych" w KRUS nie płaci na NFZ, a ze służby zdrowia korzysta na takich samych prawach, co cała reszta. OKRADAJĄ NAS!!! Składka na KRUS wynosi ok. 70 PLN miesięcznie, z czego na NFZ nie trafia ani złotówka. Składka na ZUS - ponad 800 PLN, w tym ponad 200 na NFZ. Rolnik płacący 70 PLN ma zapewnioną taką samą opiekę zdrowotną i emeryturę, co jego kolega z miasta płacący ponad 10 razy więcej!!! Piszę o tym na forach, gdy tylko mam okazję i wyjaśniam, komu się da, ponieważ wielu Polaków, nawet wykształconych, nie zdaje sobie z tego sprawy. Media rzadko podejmują ten temat. A "nędzę" na wsi widzi każdy, kto tam bywa, choćby tylko przejazdem. Zwłaszcza w ciągu ostatnich 2 lat, gdy rolnicy zaczęli brać opłaty z Unii, zmiany są bardzo widoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fox Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 13:03 Kolejny przerażający przykład degrengolady polskiego społeczeństwa. Mogę jeszcze zrozumieć, że ludzie wykorzystują prawo pozwalające im bezkarnie okradać innych. Jeżeli jednak protestują przeciwko zmianie tego prawa, to znaczy, że są kompletnie zdemoralizowani. A gdzie piąte przykazanie? Przecież wiejska społeczność to podobno ostoja katolicyzmu! Odpowiedz Link Zgłoś