Dodaj do ulubionych

Kolejna fala osłabienia złotego. Wszystko oczy ...

23.01.09, 18:27
5 zł za franka i komornik - oto co będzie!
Obserwuj wątek
    • Gość: sears Pamietajcie!!!12 zlotych za 1 $ albo 3 euro!!! IP: *.nap.wideopenwest.com 23.01.09, 18:39
      Taka prawda...jak bedziemy jechac z USA do POlski to musimy budzic
      respekt...bedziecie sie nam klaniac.
      • Gość: misio Re: Pamietajcie!!!12 zlotych za 1 $ albo 3 euro!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.09, 20:10
        już cały azbest wywiozłeś, bo ci szef dniówki nie zapłaci jak będziesz się tak
        dalej opier..., do roboty garkotłuku.
      • Gość: Expies Unidet States Kartofel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 21:53
        Idź na fajta z negrem,kartoflu jeden.Zrobili proch z
        Indian,meksyków,zrobia i z ciebie
    • ws21 Jednym smutek innym radość. 23.01.09, 18:42
      Rolnicy raczej nie narzekają. Dotacje unijne jakby inną wagę będą
      miały. Eksporterzy też po chudych latach nabiorą ciała. Dotacje
      unijne wpływające na infrasturkurę i inne cele też wystarczą na
      więcej. Stracą ci, którzy konsumują na kredyt i to w dodatku
      walutowy. Stracą importerzy. Ale czy mamy ich żałować? Przyjdzie
      pora na krajowe zamienniki. Z mojego punktu widzenia słaba złotówka
      to więcej plusów niż minusów.
      • Gość: ff Re: Jednym smutek innym radość. IP: *.sotn.cable.ntl.com 23.01.09, 19:07
        Sprawdz ile PL importuje a ile eksportuje bo rozumiem ze dla ciebie najlepiej
        gdyby importu w ogole nie bylo np. takiej benzyny. Po co nam nie?

> pora na krajowe zamienniki. Z mojego punktu widzenia słaba złotówka
        > to więcej plusów niż minusów.

Z twoje niestety pustego punktu widzenia.
        • ws21 Jak najbardziej. 23.01.09, 19:14
          Benzynę można produkowć z węgla. Technologia jest znana od nieomal
          100 lat. Stosowana nadal np. w RPA. Nie robi się tego, bo się nie
          opłaca. Ale kurs dolara/ euro może to zmienić...... I co, będzie to
          krzywda dla Śląska, dla Polski? Zapewniem, że jak będzie się to
          opłacać, możemy się stać eksporterem paliw.
          • Gość: ff Re: Jak najbardziej. IP: *.sotn.cable.ntl.com 23.01.09, 19:24
            buhahahahahahaha

ropa z wegla to dopiero dowaliles

nie mowiac oczywiscie ze technologicznie polska jest przeciez tak zaawansowana a
            polski wegiel jest drozszy niz z importu bo zloza sa juz gleboko i trudno dostepne.

wegiel to juz przeslosc pajacyku
            • ws21 Mało wiesz. 23.01.09, 19:34
              Niemcy produkowali benzynę (i to najwyższej jakości) z węgla
              brunatnego. A tego mamy na setki lat. Cała Wielkopolska leży na
              bogatych złożach. Jak będziemy mieli nadmiar benzyny a niedobór
              ropy, zrobimy interes z sąsiadami i po kłopocie.
              Powtarzam, to wyłacznie kwestia ceny i opłacalności. Technologicznie
              problemu nie ma.
              • Gość: ff Re: Mało wiesz. IP: *.sotn.cable.ntl.com 23.01.09, 19:45
                rzeczywiscie swietne porownanie do Niemiec, 3 gospodarki swiata

Jakos eksporterem ropy sie nie stali?

Te dane o zlozach w wielkopolsce to skad masz? Atlasow z PRL?

Nawet jesli to co mowisz jest prawda to jaki jest sens dla kogos kupowac cos co
                jest duzo drozsze niz wydobywana prosto z ziemi ropa? Tylko mi nie wmawiaj ze
                uzyskanie ropy z wegla jest tansze bo bedziesz kompletnym oslem.

... wiec wracamy spowrotem do punktu wyjscia

• Gość: sakol Re: Mało wiesz. IP: *.jmdi.pl 23.01.09, 19:45
                niemcy produkowali z węgla w czasie II wojny, ale była to benzyna gorszej
                jakości niż z ropy człowieczku
                • ws21 Hm. 23.01.09, 19:49
                  Słuzyła jako paliwo lotnicze, więc tak źle nie było.
                  Nie słyszałem też o masowych awariach sprzętu zmechanizowanego
                  napędzanego tym paliwem.
                  • Gość: ff Re: Hm. IP: *.sotn.cable.ntl.com 23.01.09, 19:50
                    zdemaskowal cie baranie

juz lepiej nic nie pisz
                    • ws21 Na czy to polega? 23.01.09, 19:56
                      To zdemaskowanie? Ze paliwo było gorsze niż z ropy? Napędzali nim
                      najnowocześniejsze samoloty II WS, najlepsze czołgi, niezłe
                      samochody.
                      Jak ja do mojego, przecietnego samochodu wleję paliwo nieco gorszej
                      jakości, to też jakoś się z nim dogadam. No, może starci z 5 KM.
                      Wcale mnie to nie zaboli, bo i tak mam nadmiar mocy jak na nasz
                      Kodeks Drogowy.
                      • Gość: ff Re: Na czy to polega? IP: *.sotn.cable.ntl.com 23.01.09, 19:58
                        przede wszystkim takie paliwo byloby duzo drozsze do uzyskania
                        • ws21 A o czym ja piszę? 23.01.09, 20:07
                          Dyskusje o opłacalności takiej produkcji toczono na uczelniach już w
                          latach 60-tych. Pisałem wyraźnie, że to wyłacznie problem
                          ekonomiczny. Jeśli złotówka będzie słabła, w końcu zapali się
                          zielone swiato .....
                          Szczególnie jeśli ropa poszybuje do 150 usd.
                          • zima0001 Re: A o czym ja piszę? 23.01.09, 21:40
                            ws21 napisał:

> Dyskusje o opłacalności takiej produkcji toczono na uczelniach już w
                            > latach 60-tych. Pisałem wyraźnie, że to wyłacznie problem
                            > ekonomiczny. Jeśli złotówka będzie słabła, w końcu zapali się
                            > zielone swiato .....
                            > Szczególnie jeśli ropa poszybuje do 150 usd.

Ropa doszła już do 150$, mówiono o 200$ a jakoś nigdzie na świecie nie ruszyły
                            przygotowania do uzyskiwania paliwa z węgla.
                            No chyba Polska nie jest jedynym rezerwuarem węgla na naszym globie.
                            Technologia też nie leży poza zasięgiem takich chociażby Chin.
                            Spisek jakiś czy co...?
                            • ws21 Mało wiesz. 23.01.09, 21:55
                              W RPA przetwarzają węgiel.I jakoś im się to opłaca.
                              • Gość: wacek Ropa z węgla... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 22:55
                                W Kanadzie (ale nie tylko) wydobywają ropę z łupków bitumicznych, przy kursie
                                150$ za baryłkę było to opłacalne, teraz chyba nie jest. Produkcja ropy z węgla
                                byłaby opłacalna pewne przy kursie 200$ za baryłkę (i np. kursie 3zł na
                                USD-PLN). Proste.

Nie wiem o co tyle krzyku, przestańcie na siebie szczekać, bo jesteście żenujący
                                z tym wyzywaniem się od człowieczków, osłów, baranów itp....
                                • Gość: (.)(.) brawo za najglupsza dyskusje IP: 89.100.241.* 23.01.09, 23:25
                                  jaka ostatnio czytalem na forum. a wracajac do meritum. jedynym
                                  problemem slabej zlotowki jest cena paliwa, ale biorac pod uwage, ze
                                  70% z tego to podatki, daloby sie to przeskoczyc. obnizyc ceny paliw
                                  przez zmniejszenie akcyzy, co i tak z nawiazka ministerstwo finansow
                                  odzyskaloby z rozpedzonej gospodarki, poganianej gigantycznym
                                  eksportem, rosnacym popytem wewnetrzym i inwestycjami zagranicznych
                                  koncernow. nie mam nic przeciwko, zeby euro kosztowalo 10zl
                                  • Gość: Gosc987 Re: brawo za najglupsza dyskusje IP: 94.216.0.* 23.01.09, 23:34
                                    Gość portalu: (.)(.) napisał(a):
                                    poganianej gigantycznym> eksportem, rosnacym popytem wewnetrzym i inwestycjami
                                    zagranicznych> koncernow. nie mam nic przeciwko, zeby euro kosztowalo 10zl
                                    A co eksportujecie? Sadze ze w Polsce import przewyższa eksport i to jest
                                    dylemat polskiej gospodarki a pyzatym więcej się konsumuje jak zmiesza się
                                    deficyt zadłużenia kraju jak i prywatnej społeczności, mam na myśli zadłużenie
                                    polskiego społeczeństwa.
                                  • Gość: teo Re: brawo za najglupsza dyskusje IP: *.lightspeed.irvnca.sbcglobal.net 24.01.09, 08:19
                                    masz racje silna waluta to problem,usa ciagle walczy z japonia i
                                    chinami ze ich waluta jest za tania.
                      • Gość: koles Re: Na czy to polega? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 20:07
                        Istotnie syntetyczne paliwo było bardzo podłej jakości, powodowało częste awarie
                        i szybsze zużywanie się silników, dlatego celem strategicznym Niemiec było
                        zdobycie złóż ropy na Kaukazie.
              • Gość: koles Re: Mało wiesz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 20:02
                Niemcy produkowali ropę z węgla podczas Drugiej Wojny Światowej, bo nie mieli
                ropy naftowej, a w ogóle była to produkcja bardzo nieopłacalna, ale nie mieli
                innego wyjścia....
              • zigzaur Re: Mało wiesz. 23.01.09, 21:19
                Po pierwsze, problem technologiczny jest i był. Gdyby dało się produkować
                benzynę z węgla, to świat przeszedłby na to już w 1973.

Po drugie, Niemcy produkowali z węgla kamiennego.

Po trzecie, produkowali wyłącznie dla wojska w czasie wojny i blokady morskiej,
                więc aspekt ekonomiczny niewiele znaczył.

Po czwarte, jakość tej benzyny była podła.

Po piąte, górnictwo odkrywkowe węgla brunatnego jest niesamowicie kosztowną
                sprawą, jeśli uwzględnić wybudowanie kopalni i rekultywację wyrobiska
      • rolnik_polski Re: Jednym smutek innym radość. 23.01.09, 19:18
        > Rolnicy raczej nie narzekają. Dotacje unijne jakby inną wagę będą
        > miały.

Niestety aktualnie wypłacane dopłaty (ja jeszcze nie dostałem) dla rolników zostały przeliczone z euro na złotówki po kursie z dnia 30 września 2008, czyli po 3,40 zł za 1 euro. Tyle tytułem sprostowania. Pozdro.

• ws21 Nie znam tych przepisów. 23.01.09, 19:21
          Ale wynika z tego, że rząd tu spekuluje. Przejadą się na tym jak na
          opcjach. Dziś przy kursie 4,30 dają po 3,40 za rok przy kursie 3,10
          bedą dawać po 4,50. To taka loteria, i działa w dwie strony. Tak że
          spokojnie ......Dotacje są co rok.
      • Gość: stan Re: Jednym smutek innym radość. IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.09, 20:08
        Lecz sięna nogi.
      • Gość: bykzmaja Re: Jednym smutek innym radość. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 10:31
        idź ćwiczyć retorykę gdzie indziej...
        (albo wyłącz sobie internet i leć na kółko różańowe...
    • Gość: don pedro Kolejna fala osłabienia złotego. Wszystko oczy .. IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.01.09, 18:44
      W ten sposób, poprzez zaniechanie przygotowań do wprowadzenia EURO, bracia K wystawili polską gospodarkę na kłopoty. A Słowacy z nas się śmieją.
      • ws21 Ale brednie. 23.01.09, 18:53
        Słaba waluta przyczyną kłopotów gospodarki? Jaka to szkoła
        ekonomiczna bo dla mnie to jakieś kompletne nieporozumienie. Japonia
        zbudowała swoją potęgę utrzymując nawet sztucznie przez pewien czas
        zaniżony kurs Jena wobec dolara. USA ich zmusiły do zmiany tej
        polityki. Słaba złotówka to prosta droga do zbudowanbia potęgi
        gospodarczej. Niech tylko ten kryzys u naszych importerów nie będzie
        zbyt głęboki. Bo zmniejszenie popytu zewnętrznego nas pognębi a nie
        kurs złotego.
        • Gość: ff Re: Ale brednie. IP: *.sotn.cable.ntl.com 23.01.09, 19:30
          no wlasnie jaka to byla szkola? z koziej wolki?

spadajaca zlotowka to co raz wyzsze koszty importu oraz obslugi dlugu
          zagranicznego, nie tylko tych kredytow hipotecznych we frankach. Sam eksport
          ktory jest raczej malutki Polski nie uratuje.

nie wiem skad tez to porownanie do japonii, moze jeszcze porownaj biedna polske
          do usa?
          • ws21 ??? 23.01.09, 19:40
            Jeśli mamy się rozwijać, musimy eksportować. To motor gospodarki. A
            nie ci, co wzięli kredyty na konsumpcję.
            Japonczycy głosili hasło - eksportuj albo giń. To jedyna droga
            rozwoju. Dlaczego Chiny rosną na światową potegę. Popyt wewnętrzny
            mają potencjalnie wystarczający, w koncu 1,5 miliarda ludzi. Ale oni
            po prostu zalali świat swoimi towarami, czyli postawili na eksport.
            To ze ktoś kupi na kredyt wypasioną zagraniczną furę, gospodarce
            Polski szczególej przysługi nie robi.
            • Gość: ff Re: ??? IP: *.sotn.cable.ntl.com 23.01.09, 19:48
              Oczywiscie wszystko sie zgadza co mowisz... ale Polsce bardzo daleko zarowno do
              Chin jak i Japonii wiec nie wiem do czego pijesz?

Ja mowie w oparciu o fakty i sytuacje w jakiej Polska znajduje sie obecnie a nie
              jakies kosmosy w stylu ... bo Japonia, bo Chiny

Obudz sie

> To ze ktoś kupi na kredyt wypasioną zagraniczną furę, gospodarce
              > Polski szczególej przysługi nie robi.

Przeczytaj jeszcze raz to co napisales i sie zastanow. Ostatnie wzrosty PKB w PL
              to byly tylko i wylacznie zasluga konsumpcji wewnetrznej opartej na latwo
              dostepnych kredytach. Eksport obnizal wzrost a nie podwyzszal, byl i jest ujemny
              bilans handlowy.
              • ws21 Dziwne. 23.01.09, 19:50
                Czytamy rózne statystyki. Ostatnie lata to dynamiczny wzrost
                eksportu.
                • Gość: ff Re: Dziwne. IP: *.sotn.cable.ntl.com 23.01.09, 19:59
                  no to doczytaj uwaznie o wzroscie importu

najwazniejsze... sprawdz co to znaczy dla gospodarki gdy import rosnie szybciej
                  niz eksport
                  • ws21 Wiem dobrze. 23.01.09, 20:18
                    Wiedza ekonomiczna nie jest mi obca. Eksport był zabijany niskim
                    kursem walut. Mimo tego, trzymał się dobrze. Teraz należy zbadać,
                    czy spadek eksportu to wynik wzrostu kursu, co byłoby pierwszym
                    takim przypadkiem w historii, czy raczej załamaniem sie popytu
                    naszych importerów. Jeśli na przykład znaczacy udział w naszym
                    eksporcie miał eksport samochodów, to załamanie się tego rynku w
                    skali świata zabiło i naszych producentów i rzesze kooperantów. A tu
                    kurs złotówki nie ma znaczenia.
                    Gospodarka to złożony mechanizm. Ale moja wiedza definiuje niski
                    kurs krajowej waluty jako czynnik sprzyjający eksportowi i
                    konkurencyjności krajowych produktów i usług. A tania siła robocza
                    to zaproszenie dla inwestorów.
          • Gość: mathom12 Re: Ale brednie. IP: 195.234.40.* 24.01.09, 00:05
            Jakiego dlugu zagranicznego?? Wiekszosc jest w PLN ;)
        • Gość: stan Re: Ale brednie. IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.09, 20:09
          Tak, ale to było w czasach prosperity gospodarki, pseudoznawco. Teraz jest KRYZYS !!!!!!
          • ws21 A to coś nowego. 23.01.09, 20:22
            Może ja, stary ekonomista poznam nową teorię. Twierdzisz że w czasie
            kryzysu prawa ekonomiczne nie działają? Albo że działają odwrotnie,
            coś tak jakby zegar zaczął chodzić do tyłu?
            Skąd się wszyscy znawcy wzieliśce? Taki nastąpił upadek uczelni w
            RP, czy też wypowiadacie się na tematy o których nie macie pojęcia?
      • mil1231 ty kretynie- € położyłoby nas już kompletnie 23.01.09, 19:02
        Słowacja może zapomnieć o szybkim wzroście PKB
        • Gość: isys Re: ty kretynie- € położyłoby nas już kompl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 19:18
          Wybitny specjalisto od analiz. Nie obrażaj innych na forum. Zamiast tego spróbuj
          poczytać coś o podstawach ekonomii. I sprawdź dlaczego na Słowacji wszystko dla
          nas podrożało. Nie czasem przez 30% osłabienie złotego???
          • mil1231 Re: ty kretynie- € położyłoby nas już kompl 23.01.09, 19:20
            podróżało i podrożeje przez wprowadzenie €. Słowacy staną się tylko ubogim
            krewnym starej UE
            • lidek_syn_ubeka Re: ty kretynie- € położyłoby nas już kompl 23.01.09, 19:34
              tak rynek wycenia cuda poł tuska.Rynek,a wiec profesjonalisci,a nie
              tuskomatolowaty elektorat.
              elektorat PO w ogole nie powinien sie interesowac kursem CHF/PLN.I
              rosnacymi ratami kredytu.Wszak ryży powiedzial,ze kryzysu nie ma.A
              prawdziwy elektor PO bardziej wierzy phemiehowi niz saldu swojego
              konta
              • Gość: Gosc987 Re: ty kretynie- € położyłoby nas już kompl IP: 94.216.100.* 23.01.09, 19:44
                lidek_syn_ubeka napisał:

> tak rynek wycenia cuda poł tuska.Rynek,a wiec profesjonalisci,a nie
                > tuskomatolowaty elektorat.
                > elektorat PO w ogole nie powinien sie interesowac kursem CHF/PLN.I
                > rosnacymi ratami kredytu.Wszak ryży powiedzial,ze kryzysu nie ma.A
                > prawdziwy elektor PO bardziej wierzy phemiehowi niz saldu swojego
                > konta
                Napisz nam co zrobili bracia bliźniacy z ministrem Zero dla Polski i z Polski?
                • Gość: isys Re: ty kretynie- € położyłoby nas już kompl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 19:57
                  i do tego jaki mieli wpływ na wzrost WIG??
                  • Gość: isys Re: ty kretynie- € położyłoby nas już kompl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 19:59
                    Zapomniałem jeszcze stwierdzić że musisz wyjątkowo wysoko cenić premiera T,
                    skoro uważasz że światowy kryzys to efekt jego rządów.
              • Gość: aj Re: ty kretynie- € położyłoby nas już kompl IP: *.icpnet.pl 23.01.09, 22:35
                No toś powiedział, matole ekonomiczny!!!
              • ws21 Oj, wszechmocny ten Tusk. 24.01.09, 08:42
                Bo funt brytyjski jeszcze bardziej się osłabił. I to też z pewnością
                wina Tuska. I wiele innych walut. PO i Tusk to niewątpili sprawcy
                całego zamieszania. A Tusk dodatkowo, zamiast puszczać gazy w rurę
                dla całej południowej Europy puszczał je na stoku. Fe. Brzydko,
                panie Tusku.
                Intelegencja zwolenników PiS poraża.
            • Gość: stan Re: ty kretynie- € położyłoby nas już kompl IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.09, 20:11
              A my jeszcze bardziej biednymi.
          • Gość: marian Do isys - speca od ekonomii :D IP: *.bredband.comhem.se 23.01.09, 20:33
            > Wybitny specjalisto od analiz. Nie obrażaj innych na forum. Zamiast tego spróbu
            > j
            > poczytać coś o podstawach ekonomii. I sprawdź dlaczego na Słowacji wszystko dla
            > nas podrożało. Nie czasem przez 30% osłabienie złotego???

Dlatego slowacka gospodarka staje. Bo przez nadmierne wzmocnienie Euro niemieckim eksportem.

Oto wlasnie chodzi w euro. TO jest to zagrozenie. Ze gdy niemcy francja duzo eksportuja euro sie wzmacnia , male kraje maja za silna walute i jest tam zadrogo cokolwiek wytwarzac sprzedawac. To samo grecja.

W w PRL mamy odreagowanie w postaci kursu zlotego. Nie musi caly kraj obnizac cen.

Ta jest wada posiadanie waluty obcego panstwa w swoim kraju. Ze kurs tej waluty niejest dostosowany ani nie wynika z gospodarki danego kraju.

Ale oczywiscie w gazecie wyborczej sie otym niedowiesz.

• Gość: isys Re: Do isys - speca od ekonomii :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 21:04
              Do marian: bardzo Cie przepraszam ale nie rozumiem Twojego wywodu. Spróbuj się
              skoncentrować, przemyśleć i napisać po Polsku. Bo nawet usiłując zrozumieć
              literówki trafiam na problem z tymi małymi krajami i ich mocną walutą. Może
              faktycznie powinienem zacząć czytać Nasz dziennik czy jakoś tak??
              • Gość: marian sorry pisalem szybko. IP: *.bredband.comhem.se 23.01.09, 21:42
                Chodzi o to ze duzy eksport niemiec ( chyba 3ci export na swiecie ) wzmacnia mocno kurs euro. A kraje ktore nie esprtuja tyle i maja slabsze gosp maja walute, ktora jest za mocna dla ich gospodarek. Co powoduje ze np. turysta zamiast poleciec zwedzac zabytki greckie do grecji pojedzie do turcji. Bo grecja jest za droga.
                To przyklad. Ale generalnie grecja ma sa silna walute i kraj jest zadrogi - niemaja co sprzedac, nikt tego niekupuje bo zadrogo. I im staje obrot gospodarki ludzie niezarabiaja, nakreca sie spirala spadku gospodarki.

Natomiast gdyby mieli swoja walute ich waluta by dostosowala swoja wartosc do produktow jakie tam maja. I byli by dalej konkurencyjni.

To samo masz na slowacji i tych krajach "tygrysach" nadbaltyckich.

Syf maja przez to euro.

A wlasna waluta cie chroni przed tym. Bo jej kurs poprostu spadnie zamiast zmiejszac ceny w calym kraju.
                • Gość: isys Re: sorry pisalem szybko. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 22:15
                  Ok, teraz już jaśniej. Myślę jednak że akurat Grecja jest słabym przykładem,
                  jako że oni nie mają za bardzo czego eksportować. Oczywiście poza płodami ziemi.
                  A żeby te utrzymać i wyhodować potrzeba importu np, środków ochrony. I tu
                  zaczyna się koło. Jak mówią niektórzy koło zamknięte... Tę samą sytuację widzę w
                  Polsce: poza archaicznym węglem wydobywanym przez upolitycznione kompanie
                  węglowe, rękoma terroryzujących górników (z całym szacunkiem dla ich ciężkiej
                  pracy), mało z własnej, niezależnej od importu, produkcji możemy zaoferować.
                  Więc droższy import = droższa produkcja. Tyle mojego punktu widzenia.
                  • Gość: marian Dlatego euro jest bezsensu dla wielu roznych krajo IP: *.bredband.comhem.se 23.01.09, 22:23
                    Dlatego euro jest bezsensu dla wielu roznych krajow kotrych gospodarki roznia sie.
                    Kazdy kraj na tym traci, bo musi jakos przenosci kosz zwiazany z niedostosowaniem ich gosp do euro.

Wlasna waluta jest ok.
                    • Gość: isys Re: Dlatego euro jest bezsensu dla wielu roznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 22:37
                      No i tutaj najlepiej widać, jak na podstawie tych samych danych można wyciągnąć
                      diametralnie różne wnioski. Ale przynajmniej da się podyskutować na poziomie. Pozdr
                    • Gość: Gosc987 Re: Dlatego euro jest bezsensu dla wielu roznych IP: 94.216.100.* 23.01.09, 22:43
                      Gość portalu: marian napisał(a):
                      > Kazdy kraj na tym traci, bo musi jakos przenosci kosz zwiazany z
                      niedostosowani> em ich gosp do euro.

Trzeba gospodarkę dostosowywać do Euro?
                      W jaki sposób?
                      • Gość: marian Re: Dlatego euro jest bezsensu dla wielu roznych IP: *.bredband.comhem.se 23.01.09, 23:22
                        No w jaki sposob?
                        Czy chcemy wszedzie robic "niemcy" w grecji, cyprze i na malcie tez , bedziemy tam produkowac podzespoly do mercedesa?
                        • Gość: isys Re: Dlatego euro jest bezsensu dla wielu roznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 08:29
                          No nie tylko. Możemy produkować np. części do Ursusa, a nawet całe Ursusy, tylko
                          kogo zmusisz do kupowania. Produkcja dla samej produkcji, podobnie jak praca dla
                          samej pracy już była. Coś się nie sprawdziła. Oczywiście po osłabieniu złotówki,
                          cena może zmusić nabywców do kupowania krajowego, tylko czy Ty będziesz
                          pierwszym który kupi krajowy samochód, krajowy telewizor czy krajowy komputer na
                          poziomie technicznym ze średniowiecza. Producenci latami dochodzą do poziomu
                          który prezentują. Myśmy latami mieszali w tym samym. Długo by się rozpisywać
                          dlaczego tak było. JEDNAK JEDNYM Z POWODÓW BYŁ BRAK DEWIZ. I znowu zamykamy koło.
                          • Gość: Gosc987 Re: Dlatego euro jest bezsensu dla wielu roznych IP: 94.216.7.* 24.01.09, 09:22
                            Gość portalu: isys napisał(a):
                            Długo by się rozpisywać> dlaczego tak było. JEDNAK JEDNYM Z POWODÓW BYŁ BRAK
                            DEWIZ. I znowu zamykamy koło.
                            Jednak na forum mozna nauczyc sie cos nowego ;))))
                            Sadzisz ze dewizy są nieodzowne dla wynalazczości czy ulepszania produktu?
                            Dla ulepszania nowego produktu są potrzebne pieniążki obojętnie jakie, pomysłowe
                            główki nie tylko inżynierów, odpowiednie zaplecze jak i chęć do tego.
                            • Gość: isys Re: Dlatego euro jest bezsensu dla wielu roznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 09:45
                              No widzisz..., jednak wbrew wyobrażeniom i oczekiwaniom wielu osób, Polska,
                              podobnie jak ogromna większość innych państw, nie była, nie jest i nie będzie
                              samowystarczalna. Samowystarczalna jeśli chodzi o np, dostęp do surowców, bo
                              technologie można faktycznie opracować. Po długich, żmudnych i kosztownych
                              badaniach, ale da się. Inna sprawa że będzie ona niewspółmiernie droższa od tej
                              kupionej u kogoś kto robi to od dawna i zjadł na ty zęby.
                              • Gość: Gosc987 Re: Dlatego euro jest bezsensu dla wielu roznych IP: 94.216.7.* 24.01.09, 10:31
                                Gość portalu: isys napisał(a):

> No widzisz..., jednak wbrew wyobrażeniom i oczekiwaniom wielu osób, Polska,>
                                podobnie jak ogromna większość innych państw, nie była, nie jest i nie będzie>
                                samowystarczalna. Samowystarczalna jeśli chodzi o np, dostęp do surowców, bo>
                                technologie można faktycznie opracować. Po długich, żmudnych i kosztownych>
                                badaniach, ale da się. Inna sprawa że będzie ona niewspółmiernie droższa od tej>
                                kupionej u kogoś kto robi to od dawna i zjadł na ty zęby.
                                Naturalnie że technologie można wypracować i opracować ale w Polsce pozostaje to
                                tylko na gadaniu natomiast czyny z tego gadania są marzeniem. Ile państwo
                                przeznacza finansów na rozwój nowych technologii? Co robią polskie uczenie?
                                Posiada Polska zaplecze do badan naukowych? Poszukaj sobie ile dla przykładu
                                niemieckie państwo przeznacza na wynalazczość i innowacje, wtedy przestaniesz
                                się dziwić że Niemcy przodują w nowych technologiach.
                                Tja a w Polsce, pieniądze przeznacza się na latanie dziur, na konsumpcje i
                                zachcianki niektórych polityków.
                                W pierwszym rzędzie zreformować linie rząd prezydent, ograniczyć role prezydenta
                                do funkcji reprezentatywnej pozwolić rządowi wreszcie rządzić a nie obsadzać nim
                                bezproduktywne stanowiska.
                                W takiej konstelacji w której prezydent wszędzie się miesza i blokuje wszystko
                                co mu wpadnie pod rękę Polska daleko nie zajdzie a wręcz się zniszczy.
                                Rząd by chciał coś robić ale niestety sami Polacy i wcześniej ustalona rola
                                prezydenta w państwie związali ręce rządowi.
                                Wiec nie dziwcie się ze w Polsce postępu nie ma, jak tak dalej pójdzie postępu
                                nie będzie.
                • Gość: Gosc987 Re: sorry pisalem szybko. IP: 94.216.0.* 23.01.09, 23:03
                  Co do Grecji, korupcja, brak reform, wielkie zadłużenie państwa, brak normalnego
                  rządu itd, do unii walutowej dostali się przez sfałszowanie danych o stanie ich
                  gospodarki wobec traktatu z Maastricht'u. Gdyby miała swoja walutę umie z nią
                  coś zrobić i dostosować do stanu własnej gospodarki z Euro już tak nie można
                  wiec Grecja i wiele innych państw pogrążają się w chaosie a przy nich Unia. Jak
                  można greckie czy hiszpańskie, czy inne Euro porównać z wartością Eura z
                  Niemiec, Austrii, Holandii czy Finlandii?
                  Jednym słowem z Unii stal się wielki kołchoz inni wylegują się na słońcu i
                  zbierają owoce tych którzy zakasują rękawy i pracują nad wszystkim w pocie
                  czoła. Taka Unia jest skazana od początku na niepowodzenie i może egzystować do
                  pewnych granic, do granic kiedy druga strona powie basta.
                  • Gość: marian No tak. Cala ta unia to przesada jest! IP: *.bredband.comhem.se 23.01.09, 23:20
                    Unia ma sens jako unia chandlowa i militarna. Aby chandlowac bez cel, aby modz przemieszczac sie bez barier i ustalac wspolne stanowisko militarne ( co wogle sie nieudaje w uni ).
                    A w kwestii podatkow i gospodarek to trzeba miec konkurencje panstw a nie centralne planowanie i reczne sterowanie przez euro-komunistow.

A cala akcja z robienie z wielu panstw jedno panstwo ! To chory pomysl. Sejm europejski , rzad europejski , wspolna waluta. To wymysl biurokratow ktory marza o wielkich rolach w historii i wielkich posadach. Szkoda ze naszym kosztem.

• Gość: ff Re: sorry pisalem szybko. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 01:31
                  Gość portalu: marian napisał(a):

> Chodzi o to ze duzy eksport niemiec ( chyba 3ci export na swiecie )

Niemcy są największym eksporterem na świecie. Z tym, że znaczna część ich eksportu (i importu) przypada na Francję, czyli inny fragment strefy euro i UE.
                • ws21 To jedna strona medalu. 24.01.09, 08:49
                  Niewątpliwie, słaba waluta sprzyja eksportowi i konkurencyjnosci
                  kraju. Ale Euro też ma plusy. I moim zdaniem, przyjęcie euro w 2012
                  roku to dodatkowe wzmocnienie gospodarki. A naszą sprawą jest, jak
                  wykorzystamy te 3 lata słabej, mam nadzieję złotówki.
                  Dziś jednym radość drugim smutek. Złotóka to gra kursami,
                  niepewność. Euro to stabilizacja. Bezcenna.
    • jan-ru Kolejna fala osłabienia złotego. Wszystko oczy ... 23.01.09, 18:45
      Inwestorzy,banki,rynki wschodzące,fale wyprzedaży ,giełda,myślałem że to wolny
      rynek a to tylko wielka ściema.Np:Huty wypracowały zyski,to właściciel wypłaca
      sobie dywidendę i zwalnia pracowników naszych hut, wolny rynek- wszystko mu wolno.
      • Gość: najgorsze Re: Kolejna fala osłabienia złotego. Wszystko ocz IP: *.finemedia.pl 23.01.09, 18:49
        najgorsze jest to że to się samo napędza :
        - spada bo wycofują inwestycje i kapitał - wycofują bo spada ...
        • mark6 Oto "kapitalizm" w wersji Balcerowicza!!! 23.01.09, 18:59
          Tego syfa należy natychmiast postawić przed sądem!!!!
          • zigzaur Do Media-Marktu nie masz wstępu! 23.01.09, 21:20
            Wielbicielu Leppera i Kaczyńskich.
    • Gość: Lichwiarz Kolejna fala emigracji zarobkowej IP: *.hsd1.ca.comcast.net 23.01.09, 18:48
      Dosyc szybko spada zloty
      Nikt juz nie ma wiec ochoty
      Opowiadac: ja, panisko
      za granica kupie wszystko.
      Na wakacje se pojade
      Stac mnie k.wa na Cyklade
      Barcelone, London, Rzym
      W USA zakupy dream!!
      Przeliczniki juz nie te
      Z obcych walut nie smiej sie.
      Splacaj dlugi poki czas
      Nauka nie pojdzie w las.

• mark6 Ale JAJA!!!Winne "rynki wschodzące"!!!!! 23.01.09, 18:53
      W tej Polsce się nic nie zmieniło od 30 lat!!
      Ta sama retoryka.Ten same BZDURY!!
      Biedny Bankrut zwany Polską podskakuje jak zwykle.
      "boso ale w ostrogach"
      • mil1231 Polska nie zbankrutuje ale CCCP tak :) 23.01.09, 19:04
        Malo tego - w tym roku będziemy miel minimalny wzrost PKB a wy spadek :)
        • Gość: kasia mill! znowu majaczysz? IP: *.bredband.comhem.se 23.01.09, 20:02
          człowieku lecz się!
    • pendrek_wyrzutek Gdzie ta Rosja?! Bardzo dziwne. 23.01.09, 18:57
      Jakoś nie mogłem znaleźć żadnej wzmianki o Rosji w tym artykule.
      Paranoja anty-rosyjska prowadzi do urojeń i halucynacji!
      • Gość: isys Re: Gdzie ta Rosja?! Bardzo dziwne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 19:15
        A czytałeś cos o Rublu. To jest ich waluta, wyobraź sobie...
        • zigzaur Re: Gdzie ta Rosja?! Bardzo dziwne. 23.01.09, 21:13
          Podobno mają zmienić na obola.
    • Gość: e rada powinna obciąc !!!! IP: 89.174.66.* 23.01.09, 19:02
      Powinna obciąc o 5 punktów procentowych i to byłby strzał w
      dziesiątkę . Wtedy ludzie w kolejkach ustawią się do banków z forsą
      za którą banki pożyczą nam pieniądze.
      • ws21 Co? 23.01.09, 19:18
        Obniżą stopy referencyjne i ludzie pobiegną złożyć pieniądze w
        bankach? Na powiedzmy 0.5% rocznie? Kowalski przeliczy że więcej
        wyda na szewca i umieści gotówke w słoiku po dżemie.
        No bo oczywistym jest, że obniżenie % przy kredytach powoduje ruch w
        tym samym kierunku dla depozytów.
        • Gość: PO-gon Szczecin Re: Co? IP: *.chello.pl 23.01.09, 19:29
          ws21

Napisz mi prosze co exportujemy , bo na opisie produktów z importu to podejzewam
          ze caly serwer gazety by nie wytrzymał gdyby każdy teraz napisał od siebie kilka
          produktów.
          Nawet chleb który kupujesz z piekarni jest juz robiony na mące Bułgarskiej,
          Zakwasie z Ukrainy i innych składników z Zachodu.
          Wszystkie zakłady produkcyjne ktore zajmowały sie exportem dawno juz upadły badz
          zostały zmuszone do upadku dzieki naszym politykom.
          Długopisy koperty gry konsole i miliony rzeczy sa sprowadzane do naszego kraju z
          zachodu wiec w dobie kryzysu cieżko mi kogoś znaleść w Polsce co zakupi maszyny
          itd i spowrotem zacznie linie produkcyjna itd.
          Kiedy od stycznia poszły waluty w góre za wszystko sie juz płaci drożej ( bo
          wszystko jest sprowadzane), no ale cóż przezylismy rozbiory, wojny swiatowe to i
          przeżyjemy to ze za szare mydło do podmycia bedziemy płacili 15 zl i nie bedzie
          to juz niestety zapewne produkcji Polskiej, a importowane z Tajlandii (za kostke
          3 euro).

• Gość: Gosc987 Re: Co? IP: 94.216.100.* 23.01.09, 19:33
            Nic się nie robiło w Polsce, siedziało się z założonymi rękoma i czekało aż inni
            dadzą, aż inni przyjdą zainwestują i coś dla Polaków wymyśla. Smutna rzeczywistość.
          • ws21 Co eksporujemy? 23.01.09, 19:46
            Znam w zachodniej Polsce wiele firm eksporujących usługi. Szyją,
            obrabiają żeliwo, wytwarzają wiązki elektryczne, fotele samochodowe,
            meble. Niski kurs euro powodował, że nie byli w stanie płacić
            uczciwych pensji i inwestować. Dziś za tą samą usługę w przeliczeniu
            za złotówkę dostają ponad 30 % więcej.....
            Jest biznes, czy strata?
            • Gość: PO-gon Szczecin Re: Co eksporujemy? IP: *.chello.pl 23.01.09, 19:58
              No tomasz Groclin co przeniosl juz fabryki na ukraine z tymi fotelikami i
              czesciami do aut ( poprosze wymien firmy)
              Kolejna dodatkowa informcja skad były sciagane tekstylia badz plastik do wyrobu
              tych fotelików ( juz pewnie znas zodpowiedz tekstylia z Azjii a plastik z
              zachodu) więc kolejny import :)
              • ws21 Dobry przyklad. 23.01.09, 20:27
                Inter Groclin. Wybrał sie na Ukrainę, bo złotówka osłabła, czy
                dlatego że była zbyt mocna? Te przenosiny odbyły się, gdy euro
                chciało być po 2,50 a nie po 4,50. To dobry przyklad, jak silna
                waluta szkodzi gospodarce.
    • Gość: marek Re: Kolejna fala osłabienia złotego. Wszystko ocz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 19:35
      Będzie ze 3,20 za franka jak nic!

www.inwestujwsiebie.blogspot.com/
    • Gość: ludzik Kolejna fala osłabienia złotego. Wszystkie oczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 19:47
      a zwykle ludzie jak zwykle na pozarcie
      chwala wladzy....
      ku... kazdy ma swoje lobby a ludziki jak zwykle placa za wszystko
      glupi narod i tyle......]
      macie swoja irlandie .......
      • Gość: Gosc987 Re: Kolejna fala osłabienia złotego. Wszystkie oc IP: 94.216.100.* 23.01.09, 19:49
        Gość portalu: ludzik napisał(a):

> a zwykle ludzie jak zwykle na pozarcie
        > chwala wladzy....
        > ku... kazdy ma swoje lobby a ludziki jak zwykle placa za wszystko
        > glupi narod i tyle......]
        > macie swoja irlandie .......
        A za Kaczyńskich mieliście IV Rzeczy-pospolita, czyli śmiech Europy.
        ;))))))))))))
        • stolat3 Re: Kolejna fala osłabienia złotego. Wszystkie oc 23.01.09, 19:53
          A mnie lotto. Manm dwie walizki franków i jedną zielonych .
    • alfalfa Re: Kolejna fala osłabienia złotego. Wszystko ocz 23.01.09, 21:48
      placebo99 napisał:

> 5 zł za franka i komornik - oto co będzie!

Komornik? A co banki zrobią z tymi nieruchosciami, zakwaterują
      pracowników? Jest takie powiedzonko "jak masz kredyt 300tys i nie
      możesz spłacać masz problem, kiedy kredyt jest na 3melony to bank ma
      problem". Przy takim kursie zobaczylibyśmy dopiero jak nisko banki
      mogą zejśc z oprocentowania i marży, byle by kredytobiorca nadal był
      w stanie spłacać raty.
      A.
    • Gość: babajaga Re: Kolejna fala osłabienia złotego. Wszystko ocz IP: *.cust.tele2.pl 24.01.09, 10:07
      Możemy przenosić konta do polskich banków,są trzy PKO BP, Bank
      Ochrony Środowiska, Bank Gospodarstwa Krajowego, wzmocnione
      naszymi lokatami będą mogły udzioelać kredytów polskim firmom
      /przykład Duda Bis/ i nie myślcie że zachodni właściciele
      Będą mieli opory przed wytransferowaniem kasy dla poratowania
      swoich upadających banków. Bank BZWBK jest kapitałowo większy
      jak jego irlandzki właściciel, który już szuka kupca aby się
      ratować przed upadkiem. Może PKO BP go kupi?
      Dziękujemy panowie liberałowie z KLD i UW /obecnie PO/ za
      wyprzedaż polskich banków.
      • ws21 Ale poziom. 24.01.09, 10:54
        Takie opowiastki o banowości rodem z magla. Dla mnie nie ma
        znaczenia, czy mam ulokowane pieniądze w "polskim" banku
        czy "zachodnim". Oba działają na tym samym rynku i moje pieniądze
        objęte są identyczną ochroną. Tak więc raczej patrzę na warunki niż
        nazwę banku czy właściciela. Podobnie jak brałem kredyt. Sprawdziłem
        oferty i wybrałem najkorzystniejszą. Nie widzałem żadego interesu
        aby spłacać miesięcznie kilkadziesiąt złotych więcej tylko dlatego,
        że kredyt pochodzi z "polskiego" banku. A co do finansowania
        gospodarki. Z tego banki żyją. I one ponoszą ryzyko. Więc naciski
        polityczne są conajmniej niestosowne. Takie metody skończyły się mam
        nadzieję 20 lat temu. Ale widać tęsknota za socjalizmem jest
        trwała ......
    • Gość: srus Kolejna fala osłabienia złotego. Wszystko oczy .. IP: 213.92.134.* 24.01.09, 10:54
      no to waluty zaczną tanieć bo wszyscy krzyczą tylko o wzrostach tak było jak
      dolarek był po 2zł nawet w TV pokazywali że w kantorach nie chcieli go
      przyjmować a tu proszę nagle zwrot o 70% !!!
      • ws21 To rynek. 24.01.09, 11:01
        Na którym też działają osoby które chcą na kursach zarobić. I jest
        to zgodne z prawem, więc obrażać sie nie ma o co. Rząd (a w zasadzie
        Bank Centralny) najgorsze co może zrobić to właczyć sie do
        spekulacji. Próbowali to bogatsi (Wlk. Brytania) i zostali wykiwani.
        Dlatego szef NBP trochę mnie niepokoi. Bo solidnego przygotowania to
        on nie ma.
        W którą stronę pójdzie kurs i jakie będzie tempo zmian nie wie nikt.
        Ale jeśli analizować interesy to wzmocnienie złotówki jest
        nieuchronne.
        • Gość: Gosc987 Re: To rynek. IP: 94.216.7.* 24.01.09, 12:05
          ws21 napisał:
          > Ale jeśli analizować interesy to wzmocnienie złotówki jest
          > nieuchronne.
          żeby wzmocnić złotówkę trzeba mieć do tego zaplecze, gdy zaplecza się nie ma,
          złotówka będzie tracić na wartości. Twierdzisz w innym twoim poście ze banki
          żyją z finansowania firm a co będzie gdy banki przestana finansować
          nadszarpnięte firmy? Wywołany będzie domino efekt i nieuchronny lot złotego na
          dol a efekty tego zobaczysz później, chyba nie muszę ci o nich pisać.
          • ws21 Nie doceniasz polskiego potencjału. 24.01.09, 13:01
            Tacy słabi to my nie jesteśmy. A jeśli chodzi o finansowanie
            bankrutów, to szkodnictwo gospodarcze. Popatrz ile miliardów złotych
            zmarnowano w stocznich. I po co? Efekt końcowy znany był juz 10 lat
            temu. Co ma upaść i tak upadnie, bez względu na to ile pieniędzy
            wpompujesz. Bo firma nie ma się utrzymywać z kredytów ale ze
            sprzedaży prduktów. A jak dobra firfma pójdzie do banku, każdy da
            kredyt .....Zreszta dziś może iść do banku na całym terenie UE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka