Gość: OC jak tosie robi w Anglii IP: *.range86-164.btcentralplus.com 17.04.09, 12:11 ubezpeiczenie jest na osobe i konkretne auto (mozn wykupic ubezpieczenie full comprehensive i jezdzic innymi autami,ale to kosztuje) niewazne ze pojazd nie ma ubezpieczenia dopoki sie nie porusza , za to grozi nawet aresztowanie , koszt ubezpieczenia taki rodzaj oc i ac w jednym dla mnie to ok .30 f/mc. nowepoprawki w prawie sa ok ale jednak powinno byc ze jesli nie ma waznego OC przy sobie ( w anglii nie musisz miec i tak Cie sprawdza w komputerze) jesli jest potrzeba musisz doniesc ubezpieczenie na komende w ciagu & dni jesli nie czeka cie sprawa sadowa , i masa klopotow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OC Re: jak tosie robi w Anglii IP: *.range86-164.btcentralplus.com 17.04.09, 12:12 7 dni* Odpowiedz Link Zgłoś
8neron 200 tys. Polaków jeździ bez ważnych polis OC 17.04.09, 12:30 Bezczelni kretyni z PO. Ich debilne pomysły nie mają końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Brawo po brawo donald brawo schetyna , IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.09, 12:39 KOMOROWSKI I INNI NIESIOŁKI I PALGŁUPY !!!! BRAWO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
2kotunia1 Re: Kierowco, OCknij się 17.04.09, 13:58 Ustawodawcy!!! A co zrobiliście w temacie pobierania podwójnych składek OC przez "biednych" ubezpieczycieli i nie reagujacych nażadne argumenty o opłaceniu składki w innym złodzxiejskim towarzystwie:?" To Was nie interesuje? Ile to mln zł niesłusznie zostaje zawłaszczonych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Dlaczego musimy płacić za auto zarejestrowane ale IP: *.mi.gov.pl 17.04.09, 14:06 stojące w garażu?przypuśćmy że jestem wielbicielem motoryzacji ale jeżdżę 2 razy w roku. Mój samochód stoi w moim prywatnym garażu. Dlaczego nie mogę wykupic polisy np. na 2 tyg. kiedy mam ochcote pojeździć? Po prostu coś w formie biletu miesięcznego - kupujesz na dany okres i jeździsz - powiedzmy że najkrótszy ores to błyłby miesiąc. Jest wiele osób które w zimie w ogóle nei wyjeżdżają, tylko trzymaja wypucowane autka w garażach. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak To JEST problem 17.04.09, 14:28 Masz rację. Nasz system OC jest bardzo sztywny, restrykcyjny i nie obejmuje właściwie żadnych przypadków szczególnych. Co ja bym widział w takim systemie: 1. Jedno OC na kilka samochodów, z możliwością jednoczesnego używania jednego (2,3) z nich. 2. OC przypisane do kierowcy. 3. OC czasowe (na cywilizowanych zasadach). 4. Możliwość niepłacenia OC za niejeżdżący samochód. 5. Brak konieczności wożenia ze sobą kwitka, przynajmniej dla "permanentnej" polisy. Wszystkie w/w rozwiązania JUŻ DZIAŁAJĄ w innych krajach. Do tego można by dodać "bilety OC", ułatwienia w rejestracji i wyrejestrowywaniu aut, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DDD Re: To JEST problem IP: *.rzeszow158.tnp.pl 17.04.09, 18:25 POPIERAM W 100% I POWTÓRZA BY POSŁOWIE TO ZAKUMALI: 1. BRAK OBOWIĄZKU WOŻENIA PAPIERKA - WAŻNY JEST FAKT POSIADANIA OC A NIE CZY KIEROWCA AKURAT GO MA PRZY SOBIE. 2. OC CZASOWE (NA PRZYKŁAD NA 1 DZIEŃ) PO CO MI OC JAK MAM 3 SAMOCHODU Z CZEGO 2 STOJĄ W GARAŻU PRZEZ 33O DNI W ROKU I UŻYWANE SĄ OD ŚWIĘTA. TAKIE ROZWIĄZANIA JAK OBECNIE ZABIJAJĄ KOLEKCJONOWANIE SAMOCHODÓW. JAK TU KOLEKCJONOWAC COKOLWIEK JAK ZA WSZYSTKIO TRZEBA BULIĆ 365 DNI W ROKU. 3. JEDNO OC NA KILKA SAMOCHODÓW 4. MOŻLIWOŚĆ WYREJSTROWANIE AUTA KTÓRE AKURAT NIE JEŹDZI Z MOŻLIWOŚCIĄ POWTÓRNEJ REJSTRACJI (TO TAK PRZY OKAZJI). TERAZ MOŻNA SAMOCHÓD TYLKO ZEZŁOMOWAĆ, JAK CHCE SIĘ GO ZATRZYMAĆ TO TEŻ TRZEBA PŁACIĆ - ZWYKŁA GRANDA ODWAGI - NIE NALEZY ULEGAC FIRMOM UBEZPIECZENIOWYM KTÓRYM WW. ROZWIĄZANIA SĄ NIE NA RĘKĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nurek Re: To JEST problem IP: *.chello.pl 17.04.09, 18:53 Jeśli jesteś kolekcjonerem, a auto masz zarejestrowane jako zabytek to masz duże zniżki, bądź nawet wcale nie płacisz oc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odp Re: To JEST problem IP: *.rzeszow158.tnp.pl 17.04.09, 18:58 żeby pojazd był zarejstrowany jako zabytek to trzeba spełnić parę warunków. Innych samochodów to już nie można kolekcjonować? poza tym nie mam ochoty nic rejstrować jako zabytek bo są z tego powodu potem tylko problemy. Ale mam na przykład 40-letni motor, który tylko stoi. Po kiego h...mam na niego wykupywać OC? A złomować też nie mam ochoty bo mi szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
osmiol Biedacy za kierownica 17.04.09, 14:46 nie chca placic oc.Nie dziwie im sie.Madrale proponuja sciganie i zabieranie aut.Im tez sie nie dziwie. Sa trzy problemy rownoczesnie wzajemnie kolidujace ze soba. 1. OC ma chronic ofiare wypadku - czlowieka i jego majatek. Jak w samochod wart 100tys walnie polonez wart 400zl w zyciu bez polisy wlasciciel drozszego nie uzyska rekompensaty. Bo kierowca poloneza ma dochod 900zl na 5 osobowa rodzine i komornik po 5 letnim procesie cywilnym bedzie mu z dochodow zabieral z 10zl miesiecznie na splate dlugu - dajmy na to 2000zl - naprawa zderzaka z czujnikiem parkowania i lampami przeciwmglowymi - ot mala stluczka.Powazne uszkodzenia to juz po prostu bajkopisarstwo. Wiec OC jest konieczne! Inna sprawa, ze nie wszyscy wiedza,ze wartosc polisy nie jest ograniczona.Trzeba wiec uwazac zeby nie stuknac np pana Czarneckiego w veyronie,bo tam naprawa karoserii i lamp moze kosztowac z milion zlotych , a tego zadne oc nie pokryje i trzeba reszte samemu dolozyc.Gdybym byl wiec Czarneckim , to pewnie wcale nie wyjezdzlbym autem z domu - za Chiny nie odzyska kosztow naprawy - moze poza wyjatkowym przypadkiem, ze najedzie na niego np. pan Solorz. 2.Oczywiscie , ze ubezpieczony winien byc kierowca a nie samochod - w koncu jak wytoczyc proces samochodowi i potem oczekiwac od niego odszkodowania - a ma on w ogole prawa obywatelskie? Zreszta jak "zginie" w wypadku,to nawet nie ma zstepnych, wiec mozna mu skoczyc. 3.Jedyna skuteczna metoda, wcale nie tak znow kosztowna, jest uniemozliwienie jazdy nieubezpieczonym autem. Jak? A tak samo jak nie mozna dzwonic z komorki na karte bez doladowania! Zaplon dziala powsadzeniu karty za grosze, ktora dziala jak zaplaci sie oc . I tyle. I nie bajerujcie o cwaniakach obchodzacych blokady i koniecznosci uzycia samochodu w razie pozaru,naglego porodu i zawalu serca - to brednie. A czemu te problemy ze soba koliduja? Bo w pierwszym punkcie trzebaby wyliczyc rzeczywisty koszt odpowiedzialnosci i przeciwstawic sie wiekszosci biednych,ktorzy po prostu powinni przestac jezdzic,jak ich nie stac.Tylko,ze wtedy padnie jakakolwiek szansa dla biedaka na prace,bo trudno oczekiwac,ze akwizytor bedzie wozil autobusem czy taksowka.Czy robotnik jezdzil do pracy trzema autobusami codziennie. Zas ostatni punkt to zazwyczaj pretekst dla ubezpieczalni do podniesienia cen, lub dla panstwa,zeby stworzyc kolejna kosztowna instytucje. Gdy wiec wygoni sie z ulic 30% aut za brak oc o odpowiedniej wartosci,a kolejne 30% za braki techniczne - w koncu przglady sa fikcja a nie powinny, bedziemy mieli jedna korzysc - czystsze srodowisko i mniejszy ruch na drogach. Tylko ubodzy zaplacza, ze odebralo im sie zdobycz cywilizacyjna - samochod. Ciekawe tylko, ze tak wielu nie ma forsy na jedzenie i mydlo, ale zawsze jest kasa na benzynke, antene satelitarna, komoreczke i wodeczke - mam gola dupe, ale nosze okulary Ray Ban? Fajnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Biedacy za kierownica IP: *.chello.pl 17.04.09, 22:01 Jak? A tak samo jak > nie mozna dzwonic z komorki na karte bez doladowania! Zaplon dziala > powsadzeniu karty za grosze, ktora dziala jak zaplaci sie oc . I > tyle. hahaha iwkeszje glupoty nie slyszalem a powiexz kto zaplaci za specjalmny czytnik tej karty? pewnie kierowca juz widze jak stary dziadek ktory jezdzi maluchem za 200 zlotych placi tysiac za jakis czytnik "I nie bajerujcie o cwaniakach obchodzacych blokady i > koniecznosci uzycia samochodu w razie pozaru,naglego porodu i zawalu > serca - to brednie." a to niby czemu? myslisz ze jak jakis problem przemilczysz to on zniknie? pierwsza rzecz jaka sie pojawiłaby po wejściu tych czytników to właśnie warsztaty które zdejmują ta blokadę większość skuterów ma prędkość ograniczona elektronicznie do 45 km/h w mojej okolicy są 2 warsztaty co zdejmują ta blokadę za 50 złotych ze wszystkich pomysłów ten jest najgłupszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enkey Jak wygląda to w UK IP: *.as15444.net 17.04.09, 14:50 Baza ubezpieczycieli jest dostepna online, kamry rozpoznaja tablice rej i automatyczne wlepiaja kary jak ktos nie posiada ubezpieczenia. http://www.askmid.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki 200 tys. Polaków jeździ bez ważnych polis OC IP: *.2.140.5.tvksmp.pl 17.04.09, 14:56 Ładnie pisze. A w praktyce okaże się inaczej.I nastąpią nowe problemy, ze stratą dla poszkodowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pion 200 tys. Polaków jeździ bez ważnych polis OC IP: *.ich.us.edu.pl 17.04.09, 15:13 OC nie powinno być przypisane do samochodu, lecz tylko do kierowcy. Kierowca powinien być zobowiązany do wykupienia tylko jednej polisy, niezależnie od tego ile posiada samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak A jak nie ma auta? 17.04.09, 15:22 Ładnie brzmi, ale jest bez sensu. Kto to jest kierowca? Każdy, kto ma prawo jazdy? I każdy ma płacić niezależnie do tego, czy w ogóle jeździ? Rzeczywistość jest nieco bardziej skomplikowana. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TO PROSTE Re: A jak nie ma auta? IP: *.rzeszow158.tnp.pl 17.04.09, 18:28 ŁADNIE BRZMI I JEST Z SENSEM. kierowca na potrzeby tej ustawy to osoba która kieruje samochodem. nikt kto nie miałby OC nie mógłby prowadzić samochodu na drogach publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Kierowco, OCknij się IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.04.09, 15:28 Cuda Tuska... Właściciele starych aut zapłacą wysoki podatek.Resort finansów przygotowuje rewolucyjne zmiany w opłatach za samochody - ujawnia "Dziennik". podatki.wp.pl/kat,8791,title,Wlasciciele-starych-aut-zaplaca-wysoki-podatek,wid,11044070,wwid,11044070,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek najprasciej zarejestrowac autow czechach 17.04.09, 16:28 OC niskie ,oplata rejestracyjna i nie ma glupich pomyslow gastarbeitera rostwskiego z podatkami ekologicznymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romuś Kierowco, OCknij się IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.09, 17:23 Kto policzy ile ponad plan złupiły firmy ubezpieczeniowe.Moje wypowiedzenie do Liberty Direkt szło pocztą 7 dni i spóżniło się o jeden dzień . Liberty powiadomiło mnie już o tym i będę musiał zapłacić jeszcze raz i nie ma przeproś. Dziwne tylko że wszystkie lity od nich dostaję już na trzeci dzień. NIECH KTOŚ POLICZY ILE NA TAKICH JAK JA ZAROBILI GRATIS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laluś za brak papierka robią problemy. we francji jak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.09, 18:01 nie masz ubezpiecznia to nic ci nie zrobią. jak walniesz wypadek, to wtedy jest problem. ale nie wielki, bo jeśli masz w domu papierek, to żaden mandat ci nie grozi. jeśli nie opłaciłeś, to standardowo masz problem, bo musisz pokryć koszty. więc o co chodzi? o co te buraki się martwią, jeśli nie chodzi im o pieniądze, to o co????? ciemniaki. przecież w ustawie nie chodzi o to żeby pozwalać jeździć bez ubezpieczenia, ale o to że pozwala ona na jeżdzenie bez papierka. dlatego przymuszanie siłowe w naszym kraju jest już niemal w każdej dziedzinie. to za komuny było więcej swobody. banda gnojii. milicyjno prokuratorsko sędziowski syf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Dlaczego nie można kupić OC na 1 dzień?? APEL! IP: *.rzeszow158.tnp.pl 17.04.09, 18:17 Drodzy posłowie i senatorzy! Zmieńcie tą rąbniętą ustawę tak aby można było kupić OC na dowolną liczbę dni i w dowolnym czasie. Jak ktoś używa pojazdu kilka razy w roku to nie jest mu potrzebna polisa na cały rok. A już obowiązek wykupywania OC na cały rok jak auto stoi nieużywane to zwykłe złodziejstwo. Po drugie - apeluję aby można było zachować auto bez złomowania go i ponoszenia opłat na ubezpieczenie OC. W tym celu konieczne jest albo dokonanie tego o czym napisałem w akapicie pierszym albo wprowadzenie możliwości wyrejstrowania auta z możliwością powtórnej rejestracji. Grandą jest to że aby zachować sobie stare auto w garażu dla potomnych to muszę cały czas płacić OC albo łamać prawo olewając ustawę. Odpowiedz Link Zgłoś
sn0o0w 200 tys. Polaków jeździ bez ważnych polis OC 17.04.09, 18:30 Wszystko to są złodziejskie pomysły - zwykły obywatel nie ma tu nic do gadania a elita siedząca na stołkach będzie trzepać kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo-1 Kierowco, OCknij się IP: *.centertel.pl 17.04.09, 18:32 Przedsiębiorstwo Zbiorowego Ucisku, gdzie w dodatku strona uciskana musi być zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Papierkomanii mówimy nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 18:58 Ubezpieczyciele chcą by karać także ludzi, którzy wykupili u nich ubezpieczenie, tyle, że nie mają przy sobie dowodu zapłaty !!! Taki wniosek można wysnuć z treści artykułu. Biedni senatorzy z braku innych zajęć przychylili się do szantażu krwiopijców i popsuli co było dobre. W dzisiejszych czsach, gdy nasze rządy wydały krocie na komputerowe bazy pojazdów nie powinno być kłopotu, by każdy z ubezpieczycieli w momencie ubezpieczania takiego auta wprowadzał do tej bazy informację o ubezpieczeniu. Za prowadzenie bazy i wprowadzanie danych (bo ubezpieczyciel tylko by przesyłał zbiorczo dane do policji i nie miałby bezpośrednio dostępu), a także weryfikację policja pobierałaby zryczałtowaną opłatę 20-30 zł od zapominalskich. Nawet jeśli nie byłoby to przedsiewzięcie dochodowe to zmniejszyłoby szybko ilość samochodów bez OC i zwiększyło wpływy ubezpieczycieli. Ci dopłacaliby po 1 zł od każdego auta i system by funkcjonował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el toro 200 tys. Polaków jeździ bez ważnych polis OC IP: *.ntlworld.ie 17.04.09, 21:47 W irlandii polisa, podatek i przegląd techniczny są za szybą samochodu. kierowca nosi tylko kluczyki i nie ma 'zapomniałem' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc 200 tys. Polaków jeździ bez ważnych polis OC IP: *.ed.shawcable.net 17.04.09, 21:47 posly osly powinni placic za brak do disiaj czytelnego systemu ubezpieczeniowego odnosnie OC,konfiskata i auto w kostke.Za duzo idiotow jezdi maszynami.A u naszych ustawodawcow ponad 20 lat ta sprawa szuka miejsca w ich mozgach??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romuś Kierowco, OCknij się IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.09, 21:47 Wcześniej pisałem o podwójnym ,złodziejskim płaceniu. Teraz upominam się aby ktoś nie tylko dbał oto aby płacić oc. Zadbajcie żeby te złodziejskie firmy wypłacały tak jak chcą tych opłat.Już rok mam prawomocny wyrok Sądu rej. w Jastrzębiu Zdr. że jestem niewinny , a biegły orzekł że winą jest nadmierna szybkość samochodu który najechał na mnie i do dziś PZU nie chce wypłacić za szkodę. "Miły" urzędnik odpowiedział mi ze tak do końca bez winy nie jestem- prawda ale tylko to że ubezpieczyłem się w PZU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shaqu Zlikwidować przymus ubezpieczeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 21:50 Jeżdżę bezpiecznie, przez 25 lat nie miałem wypadku, ile kasy ze mnie ściągnęli ubezpieczyciele nawet nie jestem w stanie określić! Samochód jest dla ludzi trzeźwo myślących i szanujących życie i zdrowie! A z ubezpieczeniami nieraz słyszałem historie jak to pzu, czy warta, czy jakieś link4 nie chce wypłacić tyle ile jest napisane w umowie! Zawsze znajdują pretekst, żeby nie wypłacić tyle ile powinni! Najlepszym argumentem na zniesienie przymusu, jest to że w miarę rozwoju techniki, wprowadzono pasy bezpieczeństwa, usztywnienie konstrukcji pojazdu, abs, poduszki powietrzne, esp, kontrole trakcji, wspomaganie kierownicy, w miarę wprowadzania przymusu ubezpieczeń, w miarę ze zwiększaniem ilości godzin przymusowych kursów na prawko ILOŚĆ WYPADKÓW ROŚNIE!!!!!!!!!!!! Więc coś tu jest nie tak. Moim zdaniem w Polsce mamy system podatkowo składkowy który opiera się na dojeniu kierowców jak można. Wybierajcie dalej badziewnych politykierów z popisusldpsllpr, a skończymy w czarnej dupie z długami do spłacenia po tuskach, kaczorach i kwasie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej123 200 tys. Polaków jeździ bez ważnych polis OC IP: *.aster.pl 17.04.09, 21:53 trzeba na to spojrzeć z innej perspektywy: politycy do d... robią gó...ane prawo. Mają nas wszystkich głebku w d....., bo inaczej tego nie da sie wytłumaczyć, to jest całkowity brak szacunku dla nas wyborców. Będzie tak długo jak będziemy głosować na listy zasranych partii zamiast na pojedyńcze osoby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warto mieć polisę 200 tys. Polaków jeździ bez ważnych polis OC IP: 212.244.148.* 14.12.10, 14:25 adwokat.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?690110 Odpowiedz Link Zgłoś