Gość: Macho IP: 213.199.193.* 19.05.09, 14:18 Ciekawe jak nieprawdopodobne premie musieli pobrać rozmaici szefowie i inni manago, by wygenerować taki skok. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: leszczu To chyba tylko związkowcom i górnikom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 14:20 wzrosło, bo mnie ubyło. A jak wiadomo gdy jednemu ubywa to górnikom rośnie Odpowiedz Link Zgłoś
mageillusionist Plany ratunkowe na kryzys działają 19.05.09, 14:46 Firmy dostają kryzysowe wsparcie, prezesi zbierają kryzysowe premie. Ale może w końcu przestać podawać średnie wynagrodzenie które mydli oczy i podawać medianę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kju Re: Plany ratunkowe na kryzys działają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 14:59 Wliczone jest w to - 60 000 zł na miesiąc lisa , tyle samo lisicy , urbańskiego , urbana , ibisza , odprawy urbanskiego ... itd itd ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snake Re: Plany ratunkowe na kryzys działają IP: *.Biskupin.wroc.pl 19.05.09, 19:27 Kochany Frustracie, naprawdę masa ludzi zarabia od 3k do 5k brutto. Trzeba było się uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 To fakt. 19.05.09, 19:39 Ja zaraz po ukończeniu politechniki zarabiałem ok 4 000 brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
tarura To fakt. Pięknie rosną nam dochody... 19.05.09, 22:05 Rok temu to było 1500 dolców, dziś ok.1000 Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: To fakt. Pięknie maleją nam ceny... 19.05.09, 22:45 tarura napisała: > Rok temu to było 1500 dolców, dziś ok.1000 A moja gazeta rok temu kosztowała dolara, a teraz 60 c. Fryzjer kosztował mnie 15$ a teraz 9$. Odpowiedz Link Zgłoś
tarura Re: To fakt. Tyle, że tylko dla wybrańców, którzy 20.05.09, 00:27 nie wyściubiają nosa poza swój zaścianek. PS. Też nie lubię mieć zawsze racji ... wiem, wiem, to tylko sygnatura... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo Do 'wj_2000' IP: *.dclient.hispeed.ch 20.05.09, 01:11 I nie masz racji. Masz tam w Hameryce (?) do czynienia z deflacja (poczytaj sobie co to znaczy). Radze troche skromnosci ... durniu. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Do 'wj_2000' 20.05.09, 01:27 Gość portalu: Lolo napisał(a): > I nie masz racji. Masz tam w Hameryce (?) do czynienia z deflacja > (poczytaj sobie co to znaczy). > Radze troche skromnosci ... durniu. Niemal paradoksu na miarę Russela można dopatrzyć się w ostatnim zdaniu! Otóż nie wiem, czemu Warszawę lokujesz w jakiejś "Hameryce". Odpowiadałem na post osoby skarżącej się jak to nasza średnia po przeliczeniu na dolary spadła. WIęc jej przeliczyłem moje warszawskie ceny 2 złote za gazetę i 30 za fryzjera (niezmiennie od lat) na dolary. Ale to za trudne dla ciebie. Radze trochę skromności ... Lolo. A gdzie ci się podziały polskie litery? Odpowiedz Link Zgłoś
tarura Statystyka, statystyka 19.05.09, 22:11 Statystycznie, z moim psem mamy średnio po trzy nogi Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Statystyka, statystyka 19.05.09, 22:48 tarura napisała: > Statystycznie, z moim psem mamy średnio po trzy nogi Obiecywałem sobie kiedyś, że z ludźmi przytaczającymi ten bon mot nie będę polemizował. Fizyk teoretyk - specjalność fizyka statystyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
tarura Re: Statystyka, statystyka 20.05.09, 00:14 > Obiecywałem sobie kiedyś, że z ludźmi przytaczającymi ten bon mot > nie będę polemizował. > Fizyk teoretyk - specjalność fizyka statystyczna. ... i bardzo dobrze... (filmowe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coss Re: Plany ratunkowe na kryzys działają IP: *.strong-pc.com 19.05.09, 16:01 Żadko się zdarza, że napiszesz coś mądrego, ale tym razem zgadzam się w całej rozciągłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosso i kaczo Re: Plany ratunkowe na kryzys działają IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 19.05.09, 19:02 "Żadko się zdarza..." -------------------------------------------- "Dyslekcja", czy tez zwykle nieuctwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tęgi_yebaka moje wzroslo o 120% IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.09, 14:21 ale przez to, ze pracuje teraz prawie na 2 etaty w sumie, teraz 70-80godzin tygodniowo i spie po 6 godzin. wreszcie zarabiam tak, jak powinienem, ale nie mam czasu nic z tymi pieniedzmi zrobic. 2-3 lata tak pociagne i zluzuje poslady, bo dlugo sie w takim kieracie nie da zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: moje wzroslo o 120% 19.05.09, 14:50 W Niemczech srednie wynagrodzenie w przedsiebiorstwach wynosi ok.3300 euro brutto.Czyli tyle co u ciebie.. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: moje wzroslo o 120% 19.05.09, 15:23 caesar_pl napisał: > W Niemczech srednie wynagrodzenie w przedsiebiorstwach wynosi > ok.3300 euro brutto.Czyli tyle co u ciebie.. Gwoli ścisłości to wynosi w Niemczech niecałe 3100 eur/m-c (drobna różnica?) i warto wspomnieć, że w Niemczech jest sporo wyższe opodatkowanie płacy fiskusem i "zus-ami". Człowiek nie wychowujący akurat dziecka, np. bezdzietny kawaler dostaje z brutto tylko połowę płacy na rękę. Reszta podobnie jak w Polsce, 2/3 populacji zarabia poniżej średniej krajowej. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: moje wzroslo o 120% 19.05.09, 18:13 Brutto niemieckie wynosilo w 2008 3127 euro. www.destatis.de/jetspeed/portal/cms/Sites/destatis/Internet/DE/Navigation/Statistiken/VerdiensteArbeitskosten/Bruttoverdienste/Br uttoverdienste.psml Z 3100 brutto przy najgprszej klasie podatkowej zostani ci 1820 euro www.focus.de/finanzen/steuern/gehaltsplaner/brutto-netto-rechner_aid_28104.html Przy korzystnej klasie masz 2140 euro. darr.darek napisał: > caesar_pl napisał: > > W Niemczech srednie wynagrodzenie w przedsiebiorstwach wynosi > > ok.3300 euro brutto.Czyli tyle co u ciebie.. > > Gwoli ścisłości to wynosi w Niemczech niecałe 3100 eur/m-c (drobna różnica?) i > warto wspomnieć, że w Niemczech jest sporo wyższe opodatkowanie płacy fiskusem > i > "zus-ami". > Człowiek nie wychowujący akurat dziecka, np. bezdzietny kawaler dostaje z brutt > o > tylko połowę płacy na rękę. > > Reszta podobnie jak w Polsce, 2/3 populacji zarabia poniżej średniej krajowej. > Odpowiedz Link Zgłoś
solardragon ale nie - przecież jest kryzys 19.05.09, 14:43 przecież nie da się tak żyć - jakie wzrosty, skoro wszystko leci - ludzie kupujta cukier i nasiona. Kryzys je we wsi !!! ----------------------------------------- www.slodkiezycie.pl - portal społecznościowy dla CUKRZYKÓW, ich rodzin i LEKARZY DIABETOLOGÓW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos tam Ludzie co to za brednie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 14:47 JUŻ MNIE SIĘ TEGO NIE CHCE SŁUCHAĆ CZYTAĆ ITP. KOMU ROSNĄ TE PENSJE ? KREZUSOM GIEŁDOWYM ? PREZESOM ? DODZIE ZA TO ŻE POKAŻE KAWAŁEK CYCKA CZY MOŻE JOLCE RUTOWICZ ZA ROBIENIE Z SIEBIE DEBILA...? STATYSTYKA TO JEDNO - RZECZYWISTOŚĆ DRUGIE !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio żyjemy w różnych światach IP: *.wip.pl 19.05.09, 15:35 Nie jestem krezusem, bankowcem ani prezesem Zwykłym specjalista w marketingu. Pensja wzrosła mi w rok o 30% do 7200 brutto. Moja żona urzednik państowy pensja wzrosła jej w przeciągu dwoch lat z 3000 brutto do 4000 brutto. Żyjemy w tym samym kraju dlatego zroum ze ludzie ttez w Polsce normalnie zarbiają nie będąc zlodzijami. Wielu ludzi tobie podbnych twierdząc że tylko złodzieje dużo zarabiają starają się usprawiedliwić swoje niepowodzenia zawodowe lub nieudaną karierę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smurf Re: żyjemy w różnych światach IP: *.marketing-house.pl 19.05.09, 17:13 Ja dostaję na rękę 8500, moja żona 8000, oboje mamy kolo 30 i pamiętam że kosztowało nas to wiele wyrzeczeń i ciężkiej pracy aby wejść na pewien szczebelek. Teraz jest już o wiele lżej. Jak się chce to można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thx Pod skrzydelkami Euro RSCG razniej :p IP: *.range81-153.btcentralplus.com 19.05.09, 20:34 8K za cos tam Odpowiedz Link Zgłoś
somsiad82 Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o 4,.. 19.05.09, 14:59 Hehe, zrobili z Krzysia profesora :-) Oj ci specjaliści z GW... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o 4,.. IP: *.ipartners.pl 19.05.09, 15:07 Kiedy zrozumiecie, że podawanie średniej jest odszczepione od rzeczywistości? 9 osób zarabia po 1000 pln, jedna zarabia 21000 pln - wychodzi średnia 3000 pln. Jak tu się dziwić, że 90% społeczeństwa jest zaskoczone, że "w Polsce jest dobrze, bo się tyle zarabia"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadek Prawdziwa przecietna pensja to 1553 PLN! IP: *.cable.ubr06.blac.blueyonder.co.uk 19.05.09, 15:53 Dominanta zarobkow to 1553 PLN! Ale tego nikt juz glosno nie powie. Nie dajcie sie oszukiwac. Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: Prawdziwa przecietna pensja to 1553 PLN! 19.05.09, 19:41 Rzadko kto wie co to dominanta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_Kielc Re: Prawdziwa przecietna pensja to 1553 PLN! IP: 81.219.133.* 19.05.09, 20:38 Dokładnie kolego, taką mam pensje na rękę! Jeszcze rok temu było to około 1,8 tys zł ale ostatnio przez "kryzys" obcięli zarobki o 20%! W firmie kilka osób zarabia po 8-10 tys a większość po 1,5 tys zł! Ale w Polske idzie że średnia to 3,3 tys zł LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkkk G D Z I E ....? IP: *.nhs.uk 19.05.09, 16:06 CIEKAWE Z KAD BIERZECIE TE DANE? Odpowiedz Link Zgłoś
excellenz Re: G D Z I E ....? 19.05.09, 16:24 To są dane ustalane na podstawie zarobków ludzi, którzy wiedzą, że w języku polskim pisze się "skąd". Na pewno średnia płaca nie jest ustalana na podstawie zarobków "spżedawców", "fachowcuw" czy "inrzynierów". Nie sądzę, żeby statystycy uwzględniali również ludzi którzy piszą z włączonym caps lockiem. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKK Re: G D Z I E ....? IP: *.range86-171.btcentralplus.com 19.05.09, 17:54 ZADAJE PYTANIE: GDZIE, KTO I JAKI PROCENT OBYWATELI MA TAKIE WYNAGRODZENIE??? PRZYKRO MI ŻE MAŁO KTO ROZUMIE SENS SŁOWA PISANEGO, A WSZYSCY TYLKO KRYTYKUJĄ JE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_Kielc Re: G D Z I E ....? IP: 81.219.133.* 19.05.09, 20:32 Odpowiedź jest prosta - w firmie prezesi i dyrektorzy zarabiają od 6 do 10 tys. brutto a pracownicy od 1,5 do 3 tys brutto. Dlatego średnia wychodzi tyle co podali! Ciekawe gdzie są te podwyżki? Chyba w budżetówkach na bande urzędasów co przez cały dzień robią sobie kawkę i odbijają na ksero (wiem od znajomego). Jeszcze na koniec roku 13-stka!!! U mnie w firmie obniżyli pensje o 20% a w kilku przedsiębiorstwach gdzie pracują znajomi od 30 do 40%!!! Niech chcę zarabiać nie wiadomo ile, na kieleckie warunki wystarczyłoby około 3 tys na ręke, taką pracę można jedynie znaleźć w urzędach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Re: G D Z I E ....? IP: *.chello.pl 19.05.09, 21:27 Prezesi zarabiaja 8 -10 tyś brutto? O czym ty w ogóle mówisz??? Prezes małego lub średniego przedsiębiorstwa zarania 20 - 30 tyś brutto . 8 - 10 tp zarabia byle specjalista w Warszawie czy product manager. Moi koledzy jako informatycy mają po 7 tyś netto. Ja w marketingu wyciągam 5 tys netto plus premia. Wy nie wiecie kto w Polsce zarabia tak dużo, a ja się dziwię czemu wam ciężko zrozumiec że średnia krajowa jest niska i jak ja bym zarabiał tyle to nawet na opłaty by mi nie starczało. Pamiętaj że ludzie w Polsce nie tylko pracują w hipermarketach na kasach. Dużo ludzi pracuje w mediach, marketingu i sprzedaży. Byle przedstawiciel medyczny zarabia ponad 6 tyś z premiami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cplus Re: G D Z I E ....? IP: *.e-wro.net.pl 19.05.09, 21:44 No widzisz, ja pracuje jako inzynier-programista (we Wroclawiu) i nie mam nawet polowy tego, co twoi warszawscy koledzy. Zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwertyu Dane GUS dotycza tylko ok 8.5 mln pracownikow IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 19.05.09, 16:22 Ta srednia sporzadzono na podstawie wysokosci plac w firmach zatrudniajacych co najmniej 9 osob, co stanowi okolo 8.5 mln pracownikow z tej bogatszej czesci ogolu. Tak wiec jesli ktos pracuje w manufakturze ktora zatrudnia 100 osob na umowe zlecenie 1000PLN to to sie nie wlicza do tej sredniej. Tak ze juz wiecie dlaczego ta srednia jest tak rozna od waszych zarobkow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o 4,.. IP: 195.164.7.* 19.05.09, 16:52 Kurcze, ta kwota to na kredyt minie starczy, A gdzie tu reszta? Odpowiedz Link Zgłoś
drugi_ogrodek Re: Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o 19.05.09, 16:55 :) To chyba najlepsze podsumowanie tych statystyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o 4,... IP: *.manc.cable.ntl.com 19.05.09, 16:56 he he he 3200 a gdzie 800 lub 1000 niech te osly posly zobacza jak jest naprawde Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Re: Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 17:04 Masz problemy ze zrozumieniem pojęcia średniej? No to nie sądze, byś kiedykolwiek dobrze zarabiał - to po prostu nie dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosso i kaczo Re: Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o ? IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 19.05.09, 19:07 Co to wlasciwie znaczy "przecietne" wynagrodzenie? Czy chodzi tu o srdenia arytmetyczna, srednia wazona, mediane, czy jeszcze cos innego? P.S. W wiekszosci krajow liczona i podawana jest MEDIANA (50% zarabia mniej i 50% zarabia wiecej nizli wynosi mediana) jako liczba pozwalajaca zniwelowac problem roznych "kominow" placowych! Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o 19.05.09, 22:17 Gość portalu: bosso i kaczo napisał(a): > Co to wlasciwie znaczy "przecietne" wynagrodzenie? Odnoszę wrażenie, że dziennikarze, dość bezrefleksyjnie, używają "przeciętnej" jako synonimu średniej. Jeśli mowa o "średniej" dla populacji to jest to - z jednej strony - średnia arytmetyczna, czyli suma zarobków wszystkich dzielona przez ich liczbę - z drugiej - może być traktowana jako średnia ważona, jeśli dane zostaną podane w formie przedziałów płacowych i informację, jaki procent populacji ma pensje z tego przedziału. To oczywiste. Językowo, dla mnie, "przeciętna" powinna przecinać zbiór pracowników na połowy - tych zarabiających nie więcej niż owa liczba i tych zarabiających nie mniej. Czyli "przeciętna" powinna znaczyć medianę. Ale w praktyce tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemek a ja pracy nie mam..... IP: *.chello.pl 19.05.09, 18:27 moje nie wzroslo - od 6 m-cy nie mam pracy i predko jej miec nie bede.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby no i masz sie z czego cieszyc IP: 91.123.169.* 19.05.09, 20:01 lato idzie, masz czas posiedziec na lawce w parku, polezec na plazy, przejsc sie nad rzeka dzisiaj u mnie padal cieply wiosenny deszcz, sama przyjemnosc przejsc sie w tym czasie zieloniutkim wąwozem po co gnisniec w robocie za smieszne pieniadze w tym czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemek Re: no i masz sie z czego cieszyc IP: *.chello.pl 19.05.09, 21:06 To prawda ale z czego zyc trzeba. za pol roku juz nigdzie nie dostane zajecia, wypadne z jakiegokolwiek rytmu, obiegu zawodowego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Re: no i masz sie z czego cieszyc IP: 91.123.169.* 19.05.09, 21:13 coś za coś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemek Re: no i masz sie z czego cieszyc IP: *.chello.pl 19.05.09, 21:17 dzis tak, jutro nie bede miec za co zyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrus.zibi Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o 4,... IP: *.chello.pl 19.05.09, 18:28 to srednia z polski? czy z kosmosu, 80% ludzi nie pracuje nawet za polowe tego!!! a przeciez mamy kryzys. kolejny polski przekret, kryzys na swiecie, a u nas place rosna. to kolejny dowod na to, ze to chory kraj Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Proste wyjaśnienie ... 19.05.09, 18:43 przykład: 1) 10 pracowników zarabia po 100zł i 10 pracowników zarabia po 300zł średnia (10x100+10x300)/20 = 200zł 2) zwalniamy 5 pracowników zarabiających po 100zł średnia (5x100+10x300)/15 = 233,33 mamy wzrost średnich płac ponad 16% Czy słyszał ktoś aby w Polsce w ostatnich czasach zwolniono jakichś prezesów albo ograniczono administrację państwową? Jeżeli nie to jacy ludzie w podbili nam współczynnik bezrobocia w Polsce? Aby uzyskać prawdziwy wynik trzeba by uwzględnić w obliczeniach ludzi bezrobotnych ... którzy nie tylko nie wnoszą nic (0) to jeszcze dostają różne socjalne świadczenia (czyli wartości ze znakiem ujemnym). Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Proste wyjaśnienie ... 19.05.09, 18:47 Ponieważ ostatnio matematyka była na cenzurowanym, podam bardziej obrazowy przykład, który tłumaczy, że średnia nie zawsze pokazuje prawdę: pies i jego pan mają średnio po 3 nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Proste wyjaśnienie ... IP: 115.131.0.* 19.05.09, 21:47 Jak ja lubie takie dyskredytowanie sredniej. Wiec powiedz madralo jaka bylaby prawidlowa odpowiedz na "srednia ilosc nog w populacji czlowiek + pies" Dwie? Cztery? Nie, wlasnie trzy. Zeby interpretowac jakakolwiek miare nalezy ja rozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Proste wyjaśnienie ... IP: 217.98.20.* 20.05.09, 07:23 Ale wlasnie o tym mowi lava71, moze miara "srednia" wcale nie jest taka dobra w tym przypadku. Moze lepsza bylaby mediana, histogram... W przytoczonym przypadku z psem znacznie lepszy bylby w/w histogram, bo mowilby ze np 10% osobinkow ma 4 nogi a 90% ma 2. Taki wynik chyba lepszy niz wynik ze srednio kazdy ma po 3 nogi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o 4,.. IP: *.cable.wsm.wielun.pl 19.05.09, 19:23 jak mozna tak bezszczelnie oklamywac spoleczenstwo gdzie te wzrosty plac skoro tyle zwolnien,ograniczen w pracy wzrosty bezrobocia a pensje rosna chyba w lawach sejmowych i rzadowych panie rostowski niech sie pan wreszcie ob udzi i zejdzie na ziemie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o IP: 94.75.67.* 19.05.09, 19:37 Już ci tłumaczę: od tej "średniej" wyliczanych jest mnóstwo składek i podatków, dlatego ona musi rosnąć, bo w ten sposób podwyższa się po cichutku podatki. A że spadek wpływów podatkowych jest wielki i stopień zatrudnienia maleje (więcej zasiłków) to i podatki muszą iść w górę. Teraz sięgają 84% całego dochodu. Pensję brutto masz naprawdę wysoką, tylko podatki są olbrzymie i "na rękę" dostajesz mało, bo z twojej pracy żyje wieś na podlasiu, górnik i urzędnik a także katecheta i jeden rencista. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o 19.05.09, 23:06 Gość portalu: podatnik napisał(a): > Już ci tłumaczę: od tej "średniej" wyliczanych jest mnóstwo składek i > podatków, Wyznajesz, jak widzę jakąś spiskową teorię dziejów. Podatki strącają Ci od tego co zarobisz, a nie od abstrakcyjnej - jak sądzisz oszukanej - średniej. Za to wypłaty wielu świadczeń powiązane są z ową średnią, więc jej sztuczne zawyżanie (nie wiem, jak Ty sobie wyobrażasz, że takie oszustwo dałoby się ukryć, choćby przed dziennikarzami sprzyjającymi opozycji) byłoby dla "wadzy" szkodliwe. Akurat ja już biorę emeryturę i jeszcze pracuję na pełnym etacie z dochodem powyżej 250% średniej. Ponieważ w latach 1996-2000 zarabiałem nieco poniżej 250%, to od momentu przejścia w marcu 2006, mam corocznie przeliczaną emeryturę od nowej bazy (będącej niczym innym jak płacą średnią z odjętymi składkami ZUS owskimi). Owóż ta baza wzrosła od marca roku 2006 do marca 2009 z wartości 1977,20 do wartości 2578,26. Moja emerytura wzrosła w jeszcze trochę większej proporcji, bo staż pracy z 43lat i 5 miesięcy wydłużył się do 47lat i 5 miesięcy, a średnia z 10 kolejnych ostatnich lat wzrosła z 240,52% do 243,88%. W efekcie emerytura brutto wzrosła z 3330,24 do 4632,95, a netto o ponad 1000pln. A takich jak ja jest "legion". To nie wiem, czy "im" się by to opłaciło!!!!!!! A wziąłeś pod uwagę, że Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o 19.05.09, 23:12 > proporcji, bo staż pracy z 43lat i 5 miesięcy wydłużył się do 47lat i 5 miesięcy Ma być nie 47 a 46 - sorry Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o 4,.. 19.05.09, 21:31 Kiedyś zarabiałam tyle, że zawyżałam średnią krajową. Straciłam rodzinę. Teraz zaniżam tę średnią ale moja córka już wie, że to ja jestem jej mamą a nie panie Kasie, Zosie czy inne Krycie. Rachunek utraconych korzyści i wszystko na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenior Re: Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o IP: 193.200.133.* 20.05.09, 07:33 Cały poblem w tym, że powinno się zarabiać znacznie więcej niż "średnia" w PL i mieć czas dla rodziny, siebie, na hobby, fitness, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
greg-7 Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o 4,... 19.05.09, 22:30 Wynagrodzenia podnosi sektor publiczny, w którym wynagrodzenia są wyższe średnio o 19,4% od sektora prywatnego. W leśnictwie państwowym zarabiają nawet 144,5% średniej dla przedsiębiorstw prywatnych, dlatego w Szwecji drewno jest tańsze niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie tak Re: Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o IP: *.chello.pl 19.05.09, 22:59 to jest wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw, a więc nie obejmuje sektora publicznego. Ale rzeczywiście wynagrodzenie w gospodarce narodowej (a więc szersze i obejmujące sektor publiczny, ale też nie cały jeśli dobrze pamiętam) jest wyższe Odpowiedz Link Zgłoś
greg-7 Re: Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o 19.05.09, 23:43 Do sektora przedsiębiorstw zaliczane są zarówno przedsiębiorstwa prywatne jak i publiczne zatrudniające powyżej 9 osób, w tym Lasy Państwowe w których wynagrodzenie średnie wynosi ponad 4400 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o 19.05.09, 23:18 greg-7 napisała: > Wynagrodzenia podnosi sektor publiczny, w którym wynagrodzenia są > wyższe średnio o 19,4% od sektora prywatnego. Prawda jest taka, że w sektorze publicznym ile "zarabiasz", tyle zarabiasz i od tego płacisz podatki i ZUS. W sektorze prywatnym "zarabiasz" grosze, a na szaro, czarno, czy pod stołem zarabiasz drugie tyle, jak nie więcej. Syn ma firmę, brat pracuje u drobnego przedsiębiorcy, więc WIEM. Oczywista oczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlak41 Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o 4,... 19.05.09, 23:11 Taaaaaaa, jasneeeee, hahahaha, chyba kwartalnie, zwała :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szarywilk Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o 4,... IP: *.cust.tele2.pl 19.05.09, 23:19 jakby wziasc srednia zarobkow moich i kulczyka to pewnie wyjdzie ze zarabiam jakies kilka milionow brawo gazeta ha ha ha.tutaj sa prawdziwi intelektualisci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o 19.05.09, 23:22 Gość portalu: szarywilk napisał(a): > jakby wziasc srednia zarobkow moich i kulczyka to pewnie wyjdzie ze zarabiam > jakies kilka milionow Tylko Kulczyk jest jeden, a takich jak Ty miliony. Więc tę średnią liczyć trzeba staranniej, niż Ci się to wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi Wynagrodzenia w firmach wzrosły w kwietniu o 4,... IP: *.cust.tele2.pl 19.05.09, 23:20 a mi gdzies zginelo 2000 z tych 3000 ha ha ha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous 100 lat na osiagniecie obecengo poziomu RFN IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.09, 23:34 Trzeba pamietac ze I RP zostala zdemontowana przed rewolucja przemyslowa i trzeba 100 lat zeby odtworzyc z notatek innych panstw obecny poziom industralizacji i infrastruktury chociaz RFN (nizszy z powodu uposledzenia ht do USA). Prusy Wschodnie ktore po czesci sa teraz czescia Polski byly zawsze uposledzone wobec reszty Cesarstwa Niemieckiego jak tez Rosja na pozostalym terytorium. Imperium Niemieckie w 1907, niemieckie firmy: en.wikipedia.org/wiki/List_of_German_companies_by_employees_in_1907, Preußische Staatseisenbahnen, Deutsche Reichspost i Friedrich Krupp najwiekszymi firmami zatrudniajacymi okolo 1 mlm osob !!! Rzesza Niemiecka w 1938, niemieckie firmy, Deutsche Reichsbahn Deutsche Reichspost, I.G. Farbenindustrie osiagaja 1.3 mln zatrudnionych en.wikipedia.org/wiki/List_of_German_companies_by_employees_in_1938 Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Ile prezydent wie o naszych zarobkach ... 20.05.09, 00:45 A teraz zagadka Ile prezydent wie o naszych zarobkach ... Odpowiedz Link Zgłoś