Dodaj do ulubionych

Władca Pierścieni czy Harry Potter?

18.09.09, 20:46
Często spotykam się z takim porównaniem. Oczywiście, ja sądzę, że Harry nie
dorasta Władcy do pięt, ale są różne opinie. A Wy, jak myślicie? Prosiłabym o
podawanie argumentów, bo odpowiedź ; bo tak; mnie nie satysfakcjonuje.
Obserwuj wątek
    • dakota_ Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 18.09.09, 20:49
      ja nie lubię władcy pierścieni
      wolę hpserce
      • sophie_annabet Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 18.09.09, 20:55
        prosiłam o uzasadnienie.
      • hermiona13 Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 18.09.09, 20:57
        Jeśli chodzi o książki bez dwóch zdań Harry Potter. Władcy przeczytałam pierwszy
        tom do strony 50 i przestałam. I tu nawet nie chodzi o ciekawość i zainteresowanie,
        ale o styl pisarzy. Fredro nie dorównuję do pięt stylowi Rowling, która ma niesamowity
        sposób pisania i wielką wyobraźnie, czego moim zdaniem brakuję Fredro, jak już napisałam
        przeczytałam 50 stron, więc o książkach nic więcej powiedzieć nie mogę.
        co do filmów to sama nie wiem. Ani Władca mnie nie zachwycił, ani Potter. W władcy nie
        podobało mi się praktycznie nic. w Harrym pominięto mnóstwo wątków, co za każdym
        razem gdy oglądam film mnie tak denerwuję, że mam ochote wyjść z siebie, ale dzięki
        temu, że ubóstwiam emme watson i toma feltona z HP, to wybieram HP.
        • sophie_annabet Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 18.09.09, 21:06
          hm, moze zapytam sie tak na początku....... jaki Fredro? hahahahahh Władce
          Pierścieni napisał Tolkien, to tak dla przypomnienia.
          Tolkien: Wielu spośród żyjących zasługuje na śmierć. A niejeden z tych, którzy
          umierają, zasługuje na życie. Czy możesz ich im obdarzyć? Nie bądź tak pochopny
          w ferowaniu wyroków śmierci. Nawet bowiem najmędrszy nie wszystko wie.<br />
          Rowling: Nie żałuj umarłych, Harry! Żałuj ludzi żywych, którzy nie wiedzą, co to
          miłość.<br />
          mówimy o stylu.
          • hermiona13 Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 18.09.09, 21:14
            sorki, pomyłka co do autora.
            jeden fragment nie decyduję o wszystkim. chodzi mi o całokształt, a nie o
            prztłaczanie poszczególnych opisów czy dialogów.
            podałaś przykład, który wychodzi na korzyść Władcy, tak samo jak ja, gdybym
            miała władce pierścieni podałabym Ci przykład, który wychodzi na korzyść Harry'ego.
            proste.
            • sophie_annabet Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 18.09.09, 21:18
              hm, mogę Ci podać większość przykładów. wybrałam te, które są na ten sam temat i
              które są dialogami.
              zauważ, że Rowling pisze językiem bardzo prostym, który nadaje się dla dzieci. u
              Tolkiena jest on bardziej zaawansowany.
              • hermiona13 Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 18.09.09, 21:23
                sophie_annabet napisał(a):

> hm, mogę Ci podać większość przykładów. wybrałam te, które są na ten sam temat
                > i
                > które są dialogami.
                > zauważ, że Rowling pisze językiem bardzo prostym, który nadaje się dla dzieci.
                > u
                > Tolkiena jest on bardziej zaawansowany.

Może i piszę językiem prostym, zrozumiałym, ale ma bardzo wyrobiony styl,
                który doskonale pobudza wyboraźnie czytelnika. Tego niestety nie doszukałam
                sie czytając władce.
            • anusia14 Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 18.09.09, 21:20
              Ja wolę o 100% Pottera. big_grin
              Władca pierścieni jest dla mnie nieciekawy i taki... sama nie wiem..smirk
              A jeśli chodzi o ksiązki Władca Pierścieni to nie wiem bo nie czytałam, ale
              koleżanki mi mówiły że nie są jakieś super więc...smile natomiast ksiązki Harry
              Potter są świetne wink kocham...serceserce
              kiss
              • sophie_annabet Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 18.09.09, 21:27
                chciałabym znać Twoją opinię za kilka lat wink
                najlepiej zajrzyj do Władcy jeszcze raz, najlepiej od drugiej części. albo od
                połowy pierwszej - może tak jak ja nie przypada do gustu postacie hobbitów i
                wolisz kogoś innego.
                • hermiona13 Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 18.09.09, 21:29
                  sophie_annabet napisał(a):

> chciałabym znać Twoją opinię za kilka lat wink
                  > najlepiej zajrzyj do Władcy jeszcze raz, najlepiej od drugiej części. albo od
                  > połowy pierwszej - może tak jak ja nie przypada do gustu postacie hobbitów i
                  > wolisz kogoś innego.

Jeśli mogę zapytać, to ile masz lat?
                  wiesz, co do jednego pewna jestem. Zdania nie zmienie napewno, nawet za kilkanaście lat.
                  • sophie_annabet Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 18.09.09, 21:34
                    14.
                    przyszłości jednak nie znasz wink
                • anusia14 Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 18.09.09, 21:30
                  Dzięki za radę kiss
                  Warto wiedzieć smile
          • nes Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 20.09.09, 14:09
            HP- Władca Pierścieni mnie przeraża
          • awhiare Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 16.01.10, 14:50
            Według mnie, to Harry Potter.
            Władcy Pierścieni wydają mi się dziwni... cały czas podróżują, spotykają kogoś
            na swojej drodze i walczą z nimi. No ogółem nic ciekawego, ale to tylko moje zdanie.
    • thedulcemonisia MOVIES:-) 18.09.09, 21:21
      Więc z góry uprzedzam, że lubię obydwa filmy... Władcę pierścieni za fajną
      scenografię...postać Legolasa itd. więcej nie będę wymieniaćsmile Co do Harry-ego
      ciekawe wydarzenia i również genialna scenografia....itd. smile
    • dakota_ Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 18.09.09, 21:25
      Poprostu nie lubię .
      Wolę HP , bo lubię magie itp.
      magiczna szkoła , i takie tam .
      myślę , że dlatego .
      • sophie_annabet Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 18.09.09, 21:29
        większość nie lubi Władcy, bo jej nie rozumie. no dobra, mniejsza.
        • thedulcemonisia Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 18.09.09, 21:39
          Dokładnie....nie wiedzą o co chodzi w tym wszystkimsmile
    • justka_1313 Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 18.09.09, 21:40
      To zależy jak na to się patrzy... Grafika i muzyka jest lepsza we Władcy ale
      fabuła w Harrym. Przynajmniej ja tak uważam smile
      • sophie_annabet Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 18.09.09, 21:56
        ja uważam że obydwie powieści fabułę mają dobrą, jednakże Władca ma bardziej
        dopracowaną wink
        poza tym... gdyby nie było Władcy nie byłoby Harrego big_grin
        • hermiona13 Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 19.09.09, 09:04
          dlaczego uważasz, że gdyby nie było władcy nie byłoby pottera? xd
          • rathbone Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 19.09.09, 12:27
            właśnie mam takie samo pytanie jak hermiona13?
            a tak wogole filmy o wladcy uwielbiam
            zaczełam czytac 1 czesc wladcy ale mi się znudziła moze zrobie tak jak radzisz i
            zaczne od 2 czytac smile
            A harrego też uwielbiam i książki i filmysuspicious
            lotr i hp rządą xd
            • sophie_annabet Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 19.09.09, 13:18
              Tolkien nazywany jest ojcem współczesnego fantasy(high fantasy) . to on pierwszy
              napisał coś o magicznych stworzeniach (w sensie że książkę, bo wcześniej były
              mity z których czerpał pomysły). Jak napisał Hobbita to krytycy uważali go za
              bajeczki dla dzieci. Więc po części, gdyby nie Tolkien nie byłoby Pottera, bo
              high fantasy by wtedy nie istniało wink
              wiecie że Tolkien znał 30 języków? ; o
    • kremowa.xd Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 19.09.09, 13:28
      Jasne , że Harrego ! ;*
      Uzasadnienie ?
      Po prostu Władcy jak dla mnie są napisani za trudnym językiem xD .
      Trudno sobie wyobrazić te wszystkie golumy i inne ;pp .
      A w Harrym tak nie ma. (:
      A co do filmów - Władcy Pierścienie są obleśni !
      Te wszystkei stworki itepe ;D .
      Ble .
      • sophie_annabet Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 19.09.09, 14:47
        ejno, Legolas i Aragorn są mega ;D
    • th4ever Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 19.09.09, 15:07
      ....nie wiem co wybrac...lubie i to i to...
      ale chyba wladcy pierscienia
    • crushmyself Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 19.09.09, 15:19
      Nie oglądałam ani nie czytałam Władcy Pierścieni, ale zamierzam ;d. A Harry
      Potter bardzo fajny, kocham te książki. Jak i wiele innych z resztą ^^.
    • liley Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 20.09.09, 16:03
      Ooo.. to trudne pytanie. Ja chyba sądzę, że Harry, ale też bardzo lubię Władcę
      tylko, że w Harrym Potterze się więcej dzieje,a we Władcy Pierścieni cały czas
      walczą z tymi orkami i wgl. ;-p
      • wand Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 24.09.09, 15:40
        Oczywiście, Władca jest z pewnością [według krytyków] lepszy od HP, jednak tego
        drugiego z całą pewnością lepiej się czyta. Łatwiej.
        WP jest dojrzalszą książką, wątpię, aby jakiś 10 latek dał radę ją przeczytać,
        czy też zrozumieć. [pewnie są wyjątki].
        Harry natomiast jest "lekki" w czytaniu, bardziej realny [dziwnie to brzmi, ale
        nie zapominajmy, że to wszystko przeplatało się z mugolskim światem].
        I to właśnie jego zdecydowanie bardziej lubię. Jest niesamowity i nie wierzę w
        oskarżenia, że J.K Rowling zgapiła pomysł z Horkruksami właśnie od Tolkien'a.
        Mogłabym chwalić HP w nieskończoność, ale on ma również swoje minusy...
        Zwłaszcza filmy! Aktorzy dobrzy, film okropny... Natomiast WP ma tak piękne
        sceny [w wersji reżyserskiej], że mogłabym go oglądać w nieskończoność...
    • bellinka Władca Pierścieni! 20.09.09, 21:28
      Wolę Lorda Ringsa gdzie występuje ON, czyli VIGGO MORTENSENserce (za faceta z takim
      wyglądem się powieszę) od Pottera który w 6 cz. gada tylko o babach i cerze Ginnyconfused
      • hermiona13 Re: Władca Pierścieni! 24.09.09, 15:44
        bellinka - tylko dlatego wolisz władce, że gra tam jakis facet w którym się bujasz? shockshock
        sory, ale to trochę załosne. ; d
    • me. Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 25.09.09, 08:56
      oczywiscie ze HP ! Władca wg mnie byl totalnym nieporozumieniem. wgl mnie to nie
      wciagnelo. Harry serce
      • selcia17 Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 26.09.09, 00:18
        Z pewnościa Harry serce Kocham kiss
    • rosalie_ Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 02.10.09, 17:04
      Tych dwóch serii według mnie nei można porównywać, może są do siebie w czymś
      podobne, bo obydwa światy są właściwie magiczne, to są zupełnie inne. Jeden jest
      światem hobbitów, drugi czarodziei, a to nie ma ze sobą nic wspólnego. <br />
      Ja osobiście nie potrafię wybrać, bo w jednym fajniejsze jest jedno, a drugim co
      innego.
      • limonka_1704 Władca Pierścieni czy Harry Potter? 11.10.09, 21:07
        mnie osobiście WP nie jara, wole HPwink... ale jeśli prosisz o uzasadnienie odpowiedzi to miło
        by było jakbyś sama od razu też uzasadniła, dlaczego wolisz WP...uncertain
        • limonka_1704 Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 11.10.09, 21:09
          kieruje moją pierwszą wypowiedź oczywiście do autorki tematu sophie_annabetsmile
    • kostka Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 02.10.09, 20:15
      Harry Potter oczywiście! Władca Pierścieni jest trochę nudny jak dla mnie....
    • ewka15 Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 10.10.09, 23:42
      Wolę Władcę Pierścieni
    • miley112 Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 10.10.09, 23:48
      ` yy. chyba Harry . ponieważ bardziej interesują mnie czary od takich krwawych walk .big_grin
      • selcia17 Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 11.10.09, 20:57
        Szajs czy Harry Potter??
        Bezsensowne pytanie...oczywiście ,że Harry
    • misia19978 Czyt. 11.10.09, 21:15
      Władca jest o wiele lepszym Filmem Chociaż Harry Potter tez jest fajny ale wole
      Władcę Pierścieni
    • midnight_sun Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 11.10.09, 21:21
      Harry Potter bardziej przypał mi go gustu, bo ten magiczny świat, Hogwart i ich
      przygody, zaklęcia wciągnęły mnie na maksa. Przez pewien czas po prostu tym żyłam. A
      władca pierścieni, mi się nie spodobał, bo ciężko mi się czytało.
    • olusi1a Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 11.10.09, 21:29
      Cóż... Harry Potter to świetna książka i film. Od pierwszej części można było się
      spodziewać, że to będzie hit.
      Jezeli chodzi o Władce Pierścieni to film jest genialny pod wieloma względami: efekty,
      fabuła...
      Dla mnie oba filmy są dobre jednak chylę czoła Peterowi Jacksonowi (WP)
      tongue_outtongue_outtongue_outtongue_outtongue_out
      • bucikowa Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 16.01.10, 14:15
        Selcia17, szajs? A czytałaś w ogóle? Widzę że połowa, pff, większość z was
        opiera swoje wypowiedzi na filmie. My tu mówimy o książkach! Ludzie! Oczywiście
        że Władca Pierścieni. Tak jak mówi autorka wątku: Gdyby nie Władca nie było by
        Pottera. Większość po prostu nie rozumie Władcy i od razu wyskakuje że
        badziewie. I tyle. Nie mówię że Potter jest zły. Czyta się go przyjemnie, tylko
        Harry to taki czasem matoł... no proszę...

Wiecie że J. R. R. Tolkien We fragmencie Władcy Pierścieni zaszyfrował datę
        swojej śmierci, kiedy jeszcze żył?

Trzy Pierścienie dla królów elfów pod otwartym niebem,
        Siedem dla władców krasnoludów w ich kamiennych pałacach,
        Dziewięć dla śmiertelników, ludzi śmierci podległych,
        Jeden dla Władcy Ciemności na czarnym tronie (...)

3, 7, 9, 1 po odwróceniu daje 1973 czyli datę śmierci
    • miley112 Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 16.01.10, 14:19
      ` harry potter mnie bardziej interesuje.
      • majka04 Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 16.01.10, 14:23
        Harry Potter .
    • rachelkaulitz Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 16.01.10, 14:24
      Jeśli chodzi o fabułę to WP jest bardziej rozbudowany i taki czasem trudny do
      załapania, więc to nie jest raczej film dla dzieci. HP jest raczej dla
      wszystkich, ale bez porównania raczej...
      • saara Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 16.01.10, 14:43
        sophie smile nie ma sensu zadawac takich pytan na tym portalu, prawie kazda dziewczyna
        odpowie ci ze woli harrego pottera poniewaz: albo "kocha daniela<3333" albo rona itp
        nie sadze zeby jakas 12letnia dziewczyna odpowiedziala ze lubi wladce pierscieni poniewaz
        to jest ciezki film do ktorego trzeba dojrzec. owszem ksiazka jest ciezka do czytania, malo
        dialogow itp ale mysle ze tobie chodzi o film smile po pierwsze wp jest swietnie nakrecony,
        scenografia, dobrani aktorzy, sceny komputerowe dopracowane. jednym slowem film jest
        idealny. harry potter jest nudny, 7 czesci praktycznie o tym samym, ale jednak ogladalam
        wszystkie jak dotad czesci. aktorzy nie graja ani rewelacyjnie ani nie oglada ich sie
        przyjemnie. duzo bledow filmowych itp.
        zdecydowanie wladca pierscieni smile
    • alex23 Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 16.01.10, 14:38
      Lubię oba filmy ale Władce Pierścieni lepsza.
      Już mówię dlaczego:
      -Władca Pierścieni ma tylko 3 cześci i na tym kończy się historia a Poter miał kilka fajnych
      części i na tym koniec reszta to naciąganie byle by chodzić do kina.
      -We WP są bitwy stwory typu elfy,hobbici i takie tam a w poterze nie ma takiego pomysłu
      FAKT zdarzeją się stwory ale głównie czarodzieje.
      -lepiej nakręcona
      -lepsze widoki,krajobrazy
      -ogólnie lepszy pomysł walka między dobrem a złem elfy i ludzie taki tam.
      -bardziej mi się podoba WP i tyle
      smilesmile piwo - fajnie sophi myślisz tak jak ja bo w mojej klasie każdy woli Potera. smile:-
      )kwiat
    • caroliin Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 16.01.10, 14:45
      oczywiście że HP . władca pierścieni . . cóż nie mój gust , to film bardziej dla
      mojego taty i brata . .
    • marzka Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 16.01.10, 14:47
      Oczywiście, że Harry Potter ;*
    • vamtherina Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 16.01.10, 14:51
      Harry Potter .
      Jest bardziej wciągający i opowiada historię , którą szybko można sobie
      wyobrazić (czytając ksiązkę) .
    • gosiaczek_94 Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 16.01.10, 14:52
      Ja nie czytałam Władcy Pierścieni więc nie ypowiadam się xD
      • zouza_ Re: Władca Pierścieni czy Harry Potter? 16.01.10, 15:10
        co do książek to harrego lubiłam strasznie, ale jak zaczęłam czytać władcę pierścieni to mnie strassznie wciągnęło. książka jest piękna ( nie mówię, że harry nie ) ale jakoś wolę władcę. opisy, dialogi ..
        harry to też piękna książka, ale każda część wydawała mi się nudniejsza .

co do filmów: harry został pięknie nakręcony, ale i tu twierdzę, że władca z nim wygrywa. aktorzy, efekty specjalne i inne. to wszystko połączone daje naprawdę magiczną całość. elfowie, orkowie, hobbici zostali tak scharakteryzowani, że wydją się dla mnie prawdziwi. aktorzy zostali dobrani znakomicie. w harrym też, ale harry to nie władca ..
        a ja wolę władcę pierścieni .

władca serceserce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka