Dodaj do ulubionych

Ameryka a Polska

• fanka_jonas Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 19:58
      Proste. Ameryka jest większa. Maja się czym pochwalić, a Polska jest małym
      krajem który nie jest tak wysoko rozwinięty...wink
      Ja wolałabym mieszkać w stanach...;*
    • p_taylor_p Ameryka a Polska 22.09.09, 20:02
      do tego postu świetnie pasuje powiedzenie - ,, Cudze chwalicie , Swojego nie znacie .. ''
    • twilightmegafan Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 20:06
      ja uwazam ze to co bylo kiedys to to juz sie nielicz ,sami spojsicie kto niechcial by
      mieszkac w USA tam jest prawdziwe zycie, a polska jest skonczona politycy sie tylko kloca i
      nic nie dzialaj sama zobac w szkloe w stanach sa szafki i nic sie nie ucza u nnas? a jak maja
      gwazy z polski, w szrym bloku mieszkaja,polska jest juz skonczona a USA sie rozwija, a ja i
      tak wolalabym mieszkac w stanach , bo tam jest
      100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
      000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
      0000000000000000000000... razy lepsze zyciesmirk
    • mileydemi Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 20:13
      1000% racji. nic więcej nie mam do dodania
    • gosz120 Czy Ameryka taka zła? Czy Polska lepsza? 22.09.09, 20:15
      Hm.. mówisz, że Amerykanie przywozili ludzi czarnych do niewoli, no dobrze
      zgodzę się z tym, i z tym, że mordowali Indian, ale nie wiem czy słyszałaś o
      takim czymś jak "Wojna secesyjna". Jakbyś nie słyszała to północ stanów
      walczyła w tej wojnie z południem o zniesienie niewolnictwa, my swoich
      żołnierzy wysyłamy do Iraku i Afganistanu dlatego, że należymy do NATO i gdyby
      my potrzebowali pomocy militarnych to inne kraje NATO by nam jej udzieli, a w
      tym też Amerykanie. Może kryzys nie dotknął nas tak jak Amerykanów, ale czy to
      znaczy, że jako naród mamy więcej pięniedzy? Drożeją mieszkania, a np: w
      Ameryce teraz, gdy trwa kryzys tanieją, deficyt budżetowy mamy chyba
      największy w historii, a szkolnictwo i NFZ woła o pomoc, jest duże bezrobocie
      w Polsce, a nawet jak i jest praca to mało płatna.
      Podsumują: teraz zadaj sobie pytanie, czy u nas żyję się tak dobrze?

Uważam, że w Ameryce miałabym o wiele lepsze warunki do edukacji i kariery.
      • smiley. A to ciekawe... 22.09.09, 20:22
        No wiesz, zaskoczyło mnie to, co napisałaś!
        to naprawdę mądre!
        Bardzo chciałam wyjechac do Ameryki, ale zamieszkać? Chyba nie... kwestia przyzwyczajenia. smile.
        Na pewno chciałabym zwiedzić Amerykę, Los Angeles i zobaczyć PRAWDZIWE gwiazdy. smile
        Ktoś napisał, że to coś być w US. smile.
        Ja już sama nie wiem, co o tym myśleć, bo zgadza się, Polski tylko same zalety wypisałaś, a Ameryki wady.
        Może jednak... wstrzymam się od głosu... smile

Pozdrawiam. kiss

• amanda. No nie wiem... 22.09.09, 20:19
      Moje zdanie jest takie: Jeśli ktoś chce w Ameryce zamieszkać to dlatego, że (tak jak pisałaś)
      pójść na ekstra zakupy i takie tam robić super rzeczy, lansować się, no i o karierę jest tam
      zdecydowanie łatwiej niż u nas. I to wszystko jest w teraz. Żyjemy teraźniejszością. Musimy
      umieć dobrze zarabiać na życie, ułatwiać sobie, a nie utrudniać. Jeśli widzimy, że lepiej by
      nam się żyło tam, to czemu nie wyjechać? Mamy wiecznie myśleć o tym, że to Polska
      wygrała mnóstwo wojen, że to Polacy umieli się zmobilizować jako naród i takie tam (jak
      pisałaś), a Amerykanie ściągali do siebie Afroamerykanów, żeby mieć tańszą siłę roboczą itd.
      Dobrze, tak było, to prawda. Stało się i już. Ale czy przez to, żyje się tam TERAZ gorzej?
      Wydaje mi się, że między tymi dwiema sprawami nie ma żadnego połączenia.
      Ale to też zależy od człowieka. Gdzie jemu, żyłoby się lepiej: na ojczyźnie czy na obczyźnie.
      Ja wyraziłam tylko moje zdanie na ten temat. No i wybieram AMERYKĘ wink
    • alleb Re: Ameryka a Polska - do katsuumi_17 22.09.09, 20:21
      Nie obwiniaj Amerykanów o całe zło tego świata. Piszesz, że wykorzystują Polaków
      i inne narody, wyręczają się nimi. Oni tylko wykorzystują okazję, kiedy znajdą
      takich frajerów(takich jak my) co dadzą się za nich zabijać. To prawda są cwani,
      ale to w pewnym sensie dobrze bo dbają o własne interesy, a nie tak jak my.
      Włazimy im w dupe zamiast wziąć się do roboty. Nikt za nas niczego nie zrobi.

Piszesz, że mamy bogatą historię i takie tam... to bzdety i frazesy. Przestańmy
      żyć przeszłością i zajmijmy się teraźniejszością. Potrafimy tylko rozpamiętywać
      co nam złego inni zrobili ( a zwłaszcza Katyń), ale już tego co my złego
      zrobiliśmy to nie. Przestańmy zajmować się wszystkimi wokół i zajmijmy się
      własnym krajem.
    • kate_4kiss Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 20:23
      katsuumi_17 zgadzam się z tobą w 100 % wink
      My mamy być z czego dumni, Polska jest chyba jednym z niewielu krajów które mają tak
      bogatą historię. A Ameryka ? USA ma z 200 lat, może troszeczkę więcej. Amerykanie się
      za często nie przyznają do swoich przodków bo byli oni albo niewolnikami albo
      przestępcami, ludźmi, którzy byli na bakier z prawem... to jest kraj uchodźców.

Ja jestem dumna z tego, że jestem polką i nie zamieniłabym swojego kraju na żaden
      inny. smile
    • sweet17 Reee 22.09.09, 20:25
      Zgadzam się z Tobą!
      Polacy walczą w Afganistanie i umierają a Amerykanie siedzą i obżerają się
      fast-woodami !
      Ta niby to jest strasznie bogaty kraj ta?
      <hahaha>
      W Polsce też jest dużo utalentowanych ludzi!
      a nie tylko Amerykanie tacy zajebiści<haha>uncertain
      Np.Ewa Farna!ma zajebiste piosenki!
      Afromental!
      Jamal!
      kiss
      • josie120 Re: Reee 22.09.09, 20:32
        sweet17 napisał(a):

> Zgadzam się z Tobą!
        > Polacy walczą w Afganistanie i umierają a Amerykanie siedzą i obżerają się
        > fast-woodami !
        > Ta niby to jest strasznie bogaty kraj ta?
        > <hahaha>
        > W Polsce też jest dużo utalentowanych ludzi!
        > a nie tylko Amerykanie tacy zajebiści<haha>uncertain
        > Np.Ewa Farna!ma zajebiste piosenki!
        > Afromental!
        > Jamal!
        > kiss
        To ,że stworzyli fast-foody to nie znaczy ,że wszyscy muszą w Ameryce obżerać
        się nimi. A w Polsce to co? Nie każdy jest szczuplutki i umięśniony. Założę się
        ,że i ty nieraz zjesz hamburgera czy frytki. A to ,że Polacy jeżdżą do
        Afganistanu to już oni zadecydowali. Nie jest to przecież obowiązkowe.
        • josie120 Re: Reee 22.09.09, 20:36
          I pozdrawiam Cię sweet17! kiss
    • leyraa Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 20:25
      i co z tego?! wielu ludzi w ogole nie ovchodzi przeszlosc liczy sie
      terazniejszosc!! po tym co polacy mi robili chce wyjechac i zyc w usa lub
      hiszpanii.
    • loletta Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 20:27
      No tak... w sumie masz rację... Ludzie , maja tam same wygody ale w glowach? - nic... smile
      Ale sadze, ze i tak USA sa bardziej "cywilizowane", np. szkoly. Nauka, jak nauka ale do
      szkoly w USA chciałby sie chodzic smile Nie ma to jak 40 min. lunch w czasie lekcji, kiedy cala
      szkola sie zbiera w stolowce i plotki i zabawy itp. Albo np. szeroki zakres, ze tak powiem,
      atrakcji... cheerleaderki, druzyny futbolowe, zajecia z teatru; w takiej szkole nie ma sie jak
      nudzic (chociaz nie wiem ile tam lekcje trwaja big_grin ) I jeszcze jedna bardzo wazna rzecz,
      ktora mnie tam przyciaga: szafki na korytarzach! to normalnie wynalazek dawny, ale w
      Polsce nawet nie ma zamiaru wejsc uncertain przeciez swiat bylby piekniejszy jakby nie trzeba bylo
      nosic plecaka, a nuz jakis przystojniak bedzie mial obok ciebie szafke? smile
      Z tymi wojskami polskimi masz racje, ale ja zwracam uwage na takie bardziej wspolczesne
      rzeczy. wink USA maja swoje wady, ale i zalety smile
      • loletta Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 20:30
        loletta napisał(a):

i jeszcze jedna rzecz: w USA sa piekne widoki... bardzo chcialabym tam pojechac i strzelic
        sobie pare fotek na takich autostradach wokol ktorych sa takie pola... i ta autostrady/drogi
        sa z takiego zwiru./piachu tongue_out mmmm... miodzio big_grin
    • viva AHH TA POLSKA....;/ 22.09.09, 20:31
      Moim zdaniem Polska jest strasznie zacofana. Zawsze jakieś premiery plyt, filmów są dużo
      później niż w Stanach. Do Polski nigdy nie przyjeżdżają sławne osoby, albo bardzo żadko.
      Denerwuje mnie to że ludze nie potrafią się wyluzować. Gdy np. wyróżniasz się z otoczenia
      to już są na twój temat głupie komentarze, plotki.
      O polityce to już nawet nie wspomne.

W Ameryce jest podobnie, ale dużo lepiej. W szkołach nie ma tylu niepotrzebnych
      przedmiotów co w Polsce. Plastyka, technika.... po h*j mi to.

Teraz w życiu właśnie liczy się kariera, wypromowanie się, nowe przygody, więcej kasy.
      A w Ameryce własnie można to zrealizować.
      I ja bym chciała żyćw Ameryce mimo to że nasłuchałam się bardzo dużo złego o tym
      karaju.
      • kardolina Re: AHH TA POLSKA....;/ 22.09.09, 20:47
        `niepotrzebne` przedmioty sa po to, żebyś cokolwiek jednak umiała i mogła się wyróznic
        między takimi Amerykanami i powiedziec `ja to umiem a Wy nie`. po to, że może kto wie
        przyda Ci się naprawdę.

mnie przeraża fakt, że Wy ludzie popieracie Amerykę głównie dlatego, że tam są gwiazdy.

> Denerwuje mnie to że ludze nie potrafią się wyluzować. Gdy np. wyróżniasz się z
        > otoczenia
        > to już są na twój temat głupie komentarze, plotki.

że niby w Ameryce jest inaczej? hahahahahaha to mnie powaliłaś. tam masz nawet jeszcze
        gorzej.
        a z resztą jak umiesz nie rpzejmowac isę innymi, to nic nie powinno Ci to przeszkadzac.

> Teraz w życiu właśnie liczy się kariera (jeśli jesteś z czegoś dobry, wszędzie ,możesz
        ją zroibc),
        wypromowanie się (to się liczy? nie wsyztskim moja droga. Inni moga
        miec inne plany, np. gdzie komuś pomagają itd -.-),
        nowe przygody (podróżowac
        nikt nie zabrania -.-),
        więce
        > j kasy (masz rację. z takim podejściem tylko do STanów. W życiu są wązniejsze
        sprawy niż tylko kasa.)

Ja stoję murem za Polską. Cieszę sie, że jestem Polką i gdziekolwiek nie będę, zawsze będę
        z tego dumna.
    • yourbadream Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 20:43
      Jednego czego nie lubię, to gadania, że możemy być dumnymi Polakami! Wystarczy
      spojrzeć na naszą historię, ile przeszliśmy. Ble, ble, ble. No i co z tego?
      Byłoby źle, gdybyśmy zostali przyłączeni do Niemiec, które tak czy inaczej
      stałby się demokratyczne? Co to zmienia? Jesteśmy obywatelami świata,
      tylko człowiek sam sobie nadał granice, ograniczył się i tyle.

Katsuumi, twoje zdanie "Polacy dalej tam siedzą i ryzykują życiem, podczas gdy
      Amerykanie pierdzą w stołki w USA." a przepraszam... ILU AMERYKAŃSKICH
      żołnierzy zginęło w Iraku i Afganistanie? Cała masa. Nie pisz takich bredni, że
      Polacy ryzykują życiem, a Amerykanie pierdzą w stołki, bo tak nie jest. Głównie
      na nich skupia się agresja. Pierdzą w stołki tylko ci, którzy na wojnę nie jadą
      politycy i tak dalej.

Winnymi, że Polacy nic nie mają za pomocy Ameryce jest tylko i wyłącznie
      polska władza
      . No sorry, ale jeśli oni sami nie zaczną się domagać rakiet
      czy tam zniesienia wiz to co? Sami z siebie to zrobią? Przypomną sobie "o jezu,
      Polakom przecież mieliśmy dać!". No proszę cię... Z historii, którą tak wszyscy
      lubią szpanować, Francja niby nam miała pomóc, jeśli nas zaatakują, a gdy Niemcy
      wkroczyli na Polskie ziemie, to ktoś coś zrobił? O taaaak... Rosja weszła i
      wzięła swoją połowę.
      Co poradzić, skoro rządom Polskim wystarczą puste obietnice i wchodzą Ameryce w
      4 litery?

Fakt, że kryzys tak dotkną Amerykanów jest bardzo prosty: oni są nastawieni na
      konsumpcję, a Polacy przez swoją historię na oszczędzanie, "na czarną godzinę".
      Przyzwyczaili się do wygód i teraz jak plazmę mają zmienić na mniejszą, a
      skórzane fotele na zamsz to krzyczą. Oczywiście pomijając upadki i bankructwa
      różnych przedsiębiorstw, no ale co ja poradzę, że tamtejsze banki tak rozdają
      kredyty na prawo i lewo?

Pomijając np. tradycje i konserwatywność naszego narodu, Polska o Ameryki się
      niewiele różni. Tacy sami ludzie są wszędzie. Cwaniacy, rozpieszczeni, uczciwi.

Osobiście? Chciałam bym pojechać, zobaczyć, porównać i zdecydować.
      • kardolina Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 20:51
        > Jednego czego nie lubię, to gadania, że możemy być dumnymi Polakami! Wystarczy
        > spojrzeć na naszą historię, ile przeszliśmy. Ble, ble, ble. No i co z tego?
        > Byłoby źle, gdybyśmy zostali przyłączeni do Niemiec, które tak czy inaczej
        > stałby się demokratyczne? Co to zmienia? Jesteśmy obywatelami świata,
        > tylko człowiek sam sobie nadał granice, ograniczył się i tyle.

Byłoby źle. Bo stracilibyśmy naszą niepodległośc. Granice granicami, ale nie da się na
        całym świecie trzymac ludzi pod jedną władzą. Dlatego są państwa! A jak jedno podbija
        drugie to drugie walczy o niepodległośc, by zachowac sie i zaistniec na świecie.
        • yourbadream Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 21:03
          kardolina napisał(a):

> Byłoby źle. Bo stracilibyśmy naszą niepodległośc. Granice granicami, ale nie da
          > się na
          > całym świecie trzymac ludzi pod jedną władzą. Dlatego są państwa! A jak jedno p
          > odbija
          > drugie to drugie walczy o niepodległośc, by zachowac sie i zaistniec na świecie
          > .

Skąd wiesz, że byłoby źle? Na przestrzeni lat wiele państw scalało się i
          dzieliło, i żyją. Byłoby źle, gdybyśmy żyli w państwie totalitarnym, a nie
          demokratycznym.
          • kardolina . 22.09.09, 21:23
            wiesz to jest na tej samej zasadzie: czy dalabyś komuś się wykrozystywac jako `służącą`
            (taką, która można bardziej pomiatac) wzamian za pseudoprzyjaźń?
    • kasia121 amerykanie 22.09.09, 20:54
      nie wiem co powiedziec , nie jestem patriotką w sumie to mi glupio i przykro z tego
      powodu .. moze tam nie jest tak pieknie ale i tak wydaje mi sie ze lepiej niz u nas w tym
      zacofanym kraju z którgo wszyscy sie smieja
      tam sa wieksze mozliwosmi i dlatego mi sie podoba smile chzba głównie dlatego
      P.S . Gadam bez senu big_grin
    • stella_15 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 20:56
      No tak gdybysmy sie tak przypatrywali hisotrii kazdego panstwa... ale to znaczy ze mamy sie
      zamykac przed światem? siedziec tylko i wyłącznie w Polsce? Kocham moj kraj, ale jestem
      strasznie ciekawa jak jest w USA, Londynie. Myśle ze kazdy ma inne odczucia. Jednego moga
      okrasc za garnica, a drugiemu moze sie nieźle powodzicsmile
    • blueztk USA the best of 22.09.09, 20:58
      owszem że Amerykanie brali murzynów za tanią siłę roboczą, ale czy Polacy nie?
      Może nie murzynów, ale zwykłych chłopów którzy pracowali za darmo przez całe
      lata żeby szlachta mogła się obżerać o tym to już się nie wspomina oczywiście a
      w USA żyje się o wiele lepiej niż w Polsce, ponieważ są tam o wiele wyższe
      standardy życia i nie ma tam tyle pijaków co u nas tam jest po prostu lepiej i
      chciałabym tam wyjechać najchętniej to LA to moje marzenie i po to się uczę
      języka !!!
      • wyobraznia ;d 22.09.09, 21:06
        powiem tak - zdania są podzielone, jak widać .
        ale ja się zgadzam z Tobą . ; q
        może i Polska to nie hollywood ,
        ale właśnie tu nie ma nic .
        brak siły przyciągania : ))
        a ja nie lubię USA ogólnie i kropka , o .
        jak widać to są gamonie ładnie mówiąc.
        wszystkich by chcieli okiwać itd .
        następna Rosja się rodzi . =_=
    • taa.no Ameryka a Polska 22.09.09, 21:03
      Napewno moge stwierdzić, że Stany są extra i myśle, że są tam też fajni ludzie, a nie tylko te znane nam z różnego rodzaju filmów i programów snoby. Są tam też dużo większe możliwość rozwoju niż u nas. No i chłopcy są przystojniejsi. No, ale pomimo to cieszę się, że mieszkam w Polsce. Trzeba doceniać to co się ma. No to tyle.
    • melissa Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 21:20
      Polska to naprawdę piękny kraj, a ja chcę stąd wyjechać przez żyjące tu
      społeczeństwo.

Tu ludzie są strasznie nietolerancyjni i pamiętliwi. I co z tego, że jakiś
      nienormalny niemiec chciał rządzić światem. Niemcy z pokorą przyznali się do
      tego i sprawa zakończona, ale niektórzy polacy nadal będą to rozpamiętywać.

Dalej.

Polska służba zdrowia, gospodarka, polityka zagraniczna (zwłaszcza miłościwie
      nam panującego p. Kaczyńskiego wielkiego rusofoba) to jedno wielkie bagno. Przez
      kogo to wszystko? Przez polityków. A kto ich wybiera? MY SAMI. Najpierw
      wybieramy takich, a nie innych, a później narzekamy jacy oni beznadziejni. A kto
      ich wybrał? No chyba nie święty Mikołaj. Polskim politykom chodzi tylko o własne
      stołki i kasę.

A jeśli chodzi o podlizywanie się Amerykanom. Zobaczcie sami co jest teraz.
      Władze amerykańskie zrezygnowały z tarczy antyrakietowej, bo wolą dogadać się z
      Rosjanami. Z jednej strony dobrze, bo przynajmniej nie grozi nam konflikt
      militarny, ale zobaczcie jak oni to zrobili. Zrezygnowali z tego i zostawili nas
      jak gdyby nigdy nic. Żyjcie sobie tak jak dawniej. Ale to akurat wina naszych
      polityków, bo oni zamiast połączyć siły w celu uzyskania czegoś woleli kłócić
      się o jakieś błahostki, że to tak delikatnie ujmę.

Ja chcę stąd wyjechać, bo denerwują mnie żyjący tu ludzie. Może i tu wrucę. Za
      jakieś 30 lat, gdy będzie tu inne społeczeństwo. Mam nadzieję, że lepsze.

PS. Ktoś mówił, że w Polsce w szkołach nie ma szafek jak w USA. U mnie w szkole
      są. Może nie takie jak w Stanach na szyfr lecz na normalny klucz, ale są. Stoją
      na korytarzach i każdy kto ją posiada może zostawiac w niej swoje rzeczy.
    • sunsmile_ Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 21:21
      a no właśnie nie dodałam , w Ameryce byłam 2 miesiace ale często jak lece do taty do NY to znam tam świetnych ludzi wśród nich jedna Polke ! Oni są strasznie tolerancyjni ! nie oceniaja ludzi po wygladdzie ! Oni maja swoje paczki , ale tam w tamtej szkole nie ma tekiego czegos ze sie obgaduja ! a jak juz to mowia wprost ! nie odtracaja ludzi ! tak samo w LA , gdzie mieszka mojaa Siostra ! jak jest ktos nowy jak ja byłam przychodza , mowia Ci Hey ! i wg. ja poznałam tam wspaniałych ludzi ! np Tiffany ! z która rozmawiam przez e-maile ! W LA jest wiecej ludzi hamskich ! ale i tak są świetni !
    • michaelmontana Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 21:37
      Widac że nie doceniasz Amerykanów !!!!

Za co lubimy Amerykę ???

1. Muzyka :
      _ Michael JAckson
      - Madonna
      - Britney Spear !!!!
      Czy wyobrażacie sobie bez tego nasz świat??

2. Filmy

Wielkie światowe filmy typu Tytanik
      Albo to co jest teraz na topie !!! Zmierzch i Harry Potter

3. Wiele wynalzaków!!!!
      4. ŁAtwość zarbiania pieniędzy
      5. Lajtowe Gadżety
      • kardolina do mitchellmontana 22.09.09, 22:06
        taaak! doskonale sobie to wyobrazam!
        za to za nic sobie nie wyorbazam swiata bez Dżemu ani Myslovitz. O spójrz! To rpzecież
        polski WYŚMIENITE zespoły!
    • reach Yyyyyyy Żartujesz??? 22.09.09, 21:45
      W czym Ameryka jest lepsza od Polski??? We wszystkim.
      Zacznijmy od tego że Ameryka to naprawdę wolny kraj, nie chodzi tutaj o zakupy czy o aspekty które podałaś, bo takimi powódkami kierują się tylko dzieci. USA daje ludziom więcej wolności i swobody. Większość żeczy jest tańszych, takie jak środki transportu, mieszkania czy ogólnie utrzymanie siebie i rodziny. Łatwiej założyć biznes, mieć po prostu pomysł na siebie. Ameryka to kraj wielkich możliwości. Są mniejsze podatki, natomiast w Polsce zabierają nam 80% dochodów a zostawiają marne 20%. Szkoły są państwowe co obniża stopień edukacji, szpitale również i nie muszę chyna mówić jak działa nasza służba zdrowia. Poza tym czy cokolwiek w naszym kraju dobrze działa? U nas jedyne co policja potrafi to łapać ludzi którzy przekroczyi 60 na godzine, bo tak im wygodniej, w końcu po co się narażać łapiąc złoczyńców skoro łatwo można zarobić sobie na łapówkach z mandatów. W Ameryce policjańci są żeby pomóc. Nasze państwo wprowadza MNÓSTWO nowych nikomu niepotrzebnych zakazów nakazów i ustaw dzięki czemu skutecznie nas ubezwłasnowalniają i tak krok po kroku.... Wśród innych znaczących krajów świata, jesteśmy jak trzeci świat. Polska jest po prostu skrawkiem na mapie o który nikt nie pamięta i z którym nikt się nie liczy.

Wygrane wojny?? Proszę Cię. My prawie wszystkie powstanie każde inicjację przegrywaliśmy, na ślepo będąc patriotami. Odwaga? Możliwe, ale tak na prawdę niczym tego nie osiągnęliśmy. Nasz kraj jest biedny dzięki czemu ludzie w nim żyjący również.
      Co do niewolników, nie tylko w Ameryce było to zjawisko powszechne. Tymbardziej przypomnij sobie że Ameryka się z tego wyzwoliła ponosząc za to wiele ofiar, a teraz sam jej prezydent jest afroamerykaninem.... Mogłabym tak wyliczać bez końca bo Polska to według mnie jeden wielki syf i nie mogę się doczekać kiedy stąd wyjadę. Sory za błędy ale pisałam dosyć szybko;D smile
      • trouble Re: Yyyyyyy Żartujesz??? 22.09.09, 22:00
        Współczuję. Naprawdę, mam nadzieję, że z wiekiem dorośniesz do tego, by docenić
        Polskę. I proszę cię, tylko mi tu nie przytaczaj kwestii amerykańskiej edukacji,
        bo pod tym względem to jesteśmy o wiele lepsi. Naoglądałaś się amerykańskich
        filmów i myślisz, ze choćby w kwestii policji jest tam tak idealnie. Czy zdajesz
        sobie sprawę ilu ludzi straciło pracę, dach nad głową przez kryzys? A kto jest
        mu winien, jeśli nie Amerykanie? To tam się rozpoczął, a swoje żniwa zbiera na
        całym globie. Gdybyś interesowała się na serio Ameryką, wiedziałabyś, jakie są
        tam teraz problemy ze służbą zdrowia. Co do Obamy - coraz więcej osób zaczyna
        patrzeć realistycznie na jego postać. Za wszelką cenę chce się podporządkować
        Rosji, a resztę świata ma w dalekim poważaniu Udowodnił to, nie pojawiają się na
        Westerplatte, gdzie pojawili się przywódcy państw całego świata. Jeśli chodzi o
        toczone wojny, to chociażby podczas I wojny światowej Polacy z trzech zaborów
        musieli walczyć przeciwko sobie, Polak przeciwko Polakowi - jedni w mundurach
        austro-węgierskich i niemieckich, drudzy rosyjskich. Amerykański sen zakończył
        się wiele lat temu i trzeba zdać sobie w końcu z tego sprawę.
        • reach Re: Yyyyyyy Żartujesz??? 22.09.09, 22:31
          Mam docenić Polskę? Powiedz mi za co. Może i się w nim urodziłam i powinnam być w pewien sposób z niej dumna ale tak nie jest. Bo niestety taka jest prawda, że to kraj bez żadnych możliwości.
          Edukacja. Taaaaaak oczywiście że jesteśmy lepsi, ale niestety jedynie statystycznie. U nas nawet na matórach lecą na ściągach w szkołach to powszechność, dlatego nasze wyniki są takie wysoki. W Ameryce jak się dzieciaka złapie naściąganiu to wylatuje ze szkoły. I właśnie dlatego tam więcej kują. Bo muszą... Zobacz sobie jak rozwijają się amerykańskie firmy, jakich muszą mieć wykształconych pracowników, aby osi,ągnąć tak wiele. Tymczasem Polska.... Chyba nie muszę mówić.
          Yyyyyyyy, tak co ma kryzys do Policji??? Jeśli chodzi o policje, to będę się trzymała opinie, że w Stanach działa ona sprawniej niż u nas i niekt mi nie wmówi że jest inaczej. Filmy? Proszę Cię, z takimi tekstami to nie do mnie. Filmy są przerysowane i tak naprawdę mają niewiele wspólnego z realiami. Kryzys....Wiadomo, że da nam wszystki popalić ale to nie tylko wina Ameryki. Z resztą do nas kryzys też dojdzie o to się nie martw...
          Mów co chcesz ale proszę nie to że polska służba zdrowia jest lepsza od Amerykańskiej. Przecież to kpina. Pogadaj z ludźmi którzy mają problemy zdrowotne i muszą tam przesiadywać więcej niż tylko na zastrzyk czy problemy z katarem....
          Co do Obamy.... Nic o niem nie wpsominałam, ale uważam że będzie to jeden z najgorszych amerykańskich prezydentów, tymbardziej że ma okropne poglądy na temat kryzysu i radzenia sobie z nim.
          Wojny.... Taaaaaaa nawet jeśli walczyliśmy to większość przegrywaliśmy. Nie mówie że to źle, bo liczy się sama chęć i fakt że się staraliśmy ale mówimy tutaj o teraźniejszości, a jest ona taka że w Polsce żyje się strasznie.
          A poczekajmy jeszcze kilka lat, kiedy podatki wzrosną, bo będziemy musieli płacić na emerytów coraz więcej (bo większość młodych ludzi z możliwościami po prostu stąd wjeżdża)....

Ja nie mówie że Ameryka jest idealna, bo żaden demokratyczny kraj ziewolony przez władze taki nie jest, ale jeśli mam wybierać Polska vs USA to odpowiedź chyba jest oczywista....
          • pluszbezpluszu Re: Yyyyyyy Żartujesz??? 22.09.09, 22:46
            big_grin Żartujesz sobie w tym momencie z amerykanska edukacja?big_grin Od wielu tak w Stanach
            zjednoczonych mowi się otwarcie o tym jak wieli problem ona stanowi.. Edukacja tam stoi
            na baardzo niskim poziomie..

kilka faktów:
            "Wyniki zaszokowały amerykańską opinię publiczną okazało się, że w USA żyje 27 min
            analfabetów i 45 min tzw. analfabetów funkcjonalnych. Prawie połowa ze 191 milionów
            dorosłych Amerykanów nie jest w stanie wykonać tak prostej czynności jak wypełnienie
            przekazu bankowego. Tylko 4 proc. potrafi przy użyciu elektronicznego kalkulatora
            obliczyć koszt wykładziny, mając podaną cenę metra kwadratowego i rozmiary pokoju.
            Naukowcy przeprowadzający badania zmuszeni byli zastosować nową definicję
            analfabetyzmu. W tradycyjnym pojęciu analfabetą był osobnik podpisujący się
            krzyżykiem. Testy Departamentu Edukacji dowiodły, że wiele osób umie czytać w
            technicznym tego słowa znaczeniu, tzn. są w stanie rozszyfrować słowa, ale brak im
            umiejętności koniecznych do korzystania z tej informacji (są to owi analfabeci funkcjonalni,
            których liczbę szacuje się na 45 min). Co ciekawe, połowa osób, które osiągnęły najgorsze
            wyniki, to absolwenci High School. Niektórzy z dyplomami tych uczelni nie umieli w ogóle
            ani czytać, ani pisać.
            Poziom nauczania w USA jest o wiele niższy niż w Europie Zachodniej, np. 40 proc.
            uczniów europejskich szkół średnich jest w stanie rozwiązać zadania matematyczne,
            których 90 proc. amerykańskich uczniów na tym samym poziomie nie umie rozwiązać.
            W 1947 r. 45 proc. uczniów w USA było w stanie odnaleźć na mapie Europę, w 1988 r.
            było ich zaledwie 25 proc. Podczas wojny w Zatoce Perskiej w 1991 r., kiedy to 500 tyś.
            żołnierzy amerykańskich znajdowało się na froncie, aż 80 proc. Amerykanów nie wiedziało,
            gdzie leży Irak, natomiast 92 proc. wiedziało, że prezydent Bush nie lubi i nie będzie jadł
            brokuł.
            Dzieje się tak, pomimo że w latach 80. USA zainwestowały w edukację 420 mld dol. (czyli o
            29 proc. więcej niż kiedykolwiek w historii.) W wielkości wydatków na kształcenie studenta
            Stany ustępują na świecie jedynie Szwajcarii. Okazuje się jednak, że wysokie nakłady
            finansowe nie gwarantują równie wysokiego poziomu nauczania."

Pomijac fakt ze 1/5 amerykanów nie potrafi WSKAZAC SWOJEGO KRAJU MA MAPIE!!!!!!

Policja.. co ma kryzys do Policji w Polsce?big_grin Duzo??big_grin nie słyszałaś o tzw. cięciach?big_grin
            Jesli umiesz logicznie mysleć to powinnac skojarzyc kilka faktow i wywnioskowac co ma
            kyzys do policji...
            Co do amerykanskiej policji.. za dużo CSI.. Jak widac z badan i zycia polcija tam jakoś nie
            radzi sobie z ciagle rosnącą przestępczoscią.. pomijajac fakt ze amerykanska policja jest
            jedna z najbardziej skorumpowanych.. albo to że notuje się wiele przypadków agresji
            policjantów np na tle rasowym

Służba zdrowiabig_grin a) nie jest wcale taka doskonała jesli chodzi o jakość swiadczących
            usługbig_grin uwież.. W Polsce panuje pewien mit jej dosknonałości.. Sa i zli i dobrzy lekarze jak
            wszedzie na swiecie b) przesiadywanie to nie najwiekszy problem.. ale prosze bardzo
            przeprowadz eksperyment.. pojedz do stanow, nie posiadajac ubezpieczenia i np ulegnij
            jakiemus wypadkowi- ciekawa jestem po ilu latach skonczysz splacac długi
          • trouble Re: Yyyyyyy Żartujesz??? 23.09.09, 08:09
            > Kryzys....Wiad
            > omo, że da nam wszystki popalić ale to nie tylko wina Ameryki. Z resztą do nas
            > kryzys też dojdzie o to się nie martw...

No właśnie się boję, gdybyś chciała wiedzieć. I nie mówi mi, że to nie wina
            Amerykanów, bo to już śmieszne. To ich banki udzielały pożyczek hipotecznych
            wysokiego ryzyka osobom, które nie były w stanie ich spłacić. Potem to te banki
            zaczęły skłaniać się ku bankructwu, co spowodowało spadki na giełdzie, a to
            zaowocowało na całym świecie. Gdyby Amerykanie nie podążali ślepo za kasą, gdyby
            ich banki nie udzielały kredytów bez zaświadczeń o dochodach, ten kryzys nie
            byłby aż tak dotkliwy, a możliwe, że wszystko rozeszłoby się po kościach i nie
            słyszelibyśmy o upadłości Lehman Brothers, bankructwie przedsiębiorstw,
            mniejszych, jak i większych banków, o bezrobociu.
          • sander Głupota. ;/ 23.09.09, 15:08
            Ty jesteś nienormalna.! Jak tak ci źle w Polsce, to wyjedź już teraz. Głupio
            gadasz. Założę się, że nie wyjedziesz.! Mówisz, że w Polsce tak źle, bo nie
            wiesz jak jest w USA. Nie ma tak jak ty to sobie wyobrażasz. Ją miasteczka
            gdzie ludzie nawet na chleb nie mają.! Tam nie jest tak kolorowo jak sobie
            wyobrażasz.sciana
            • reach .... 23.09.09, 17:16
              Byłabym wdzięczna gdybyś mnie nie obrażała bo to świadczy tylko o twojej kulturze...
              Niestey na razie nie mogę wyjechać bo muszę skończyć liceum i chyba Ci umknęło, że do 18 roku życia jestem pod opieką rodziców... Ale o mnie się nie martw, wyjadę... Może nie do Ameryki ale na pewno wyjadę z tego zadupia zwanym Polską.
              Tak, na pewno są w USA miejsca - miasteczka, w których na chleb nie mają, ale tak jest na całym świecie a w PL jest to na o wiele większą skalę...
              I tak się o dziwo składa, że wiem mniejwięcej jak tam jest, bo mam tam sporą część rodzinę której się tam wiedzie świetnie, jeżdże do nich na dwa miesiące co roku więc mniej więcej wiem jak wygląda tam życie. Więc nie wmawiaj mi takich rzeczy skoro nic o mnie nie wiesz...
      • kardolina Re: Yyyyyyy Żartujesz??? 22.09.09, 22:11
        błagam. chyba nie powiesz mi, ze edukacja amerykanska jest wieksza od polskiej?!
        W POLSCE jest jeden z NAJWYŻSZYCH poziomow nauczania.
        To z POLSKI pochodza najlepsi lekarze!
        ze niby szkoły powinny byc prywatne? to juz by byla w ogole masakra.
        mowisz, ze to obniza nasz stopien edukacji, ale spojrz jak sie uczy mlodziez! to tez stoi po
        stronie ludzi, nie samego panstwa.
        polska ma bogatą historię i WIELE wygranych walk. ale cofnij sie troche bardziej w
        przeszlsoc, a nie zostajesz na XX wieku, tylko dlatego, ze wtedy USA cos znaczyly, bo
        istanialy jakies 100 lat
        • reach Re: Yyyyyyy Żartujesz??? 22.09.09, 22:39
          Moim zdaniem wszystkie szkoły powinny być prywatne. I nieobowiązkowe. Wtedy chodziliby do nich ludzie którzy naprawdę chcą się uczyć, a nie ci co zakładają nauczycielą śmietniki na głowe i czują się bezkarni. Byłaby jakaś dyscyplina, a spójrz na dzisiejszą młodzież. A jestem pewna, że i tak 90% by chodziła bo albo rodzice by kazali albo by chodzili z własnej nieprzymuszonej woli. A tak chodzą jakieś slamy, którzy raz w tygodniu się pojawiają na lekcjach (bo tak czy siak wagarują) i przeszkadzają innym tylko w nauce.
          Historia. Zgadzam się że Polska ma ją bogatą, ale co z tego? A Ameryka nie istnieje od XX w tylko XIX w. Może i ma bardziej ubogą historię, ale co z tego skoro nasz kraj głównie był pod zaborami a nawet jeśli nie to i tak nic nie znaczył, z resztą tak jak teraz... Do USA przyjechali wolni ludzie którzy chcieli się uwolnić od władz i zalożyli własny "świat" . To był kraj od ludzi dla ludzi i nic go nie ograniczało...
          • pluszbezpluszu Re: Yyyyyyy Żartujesz??? 22.09.09, 22:50
            big_grinbig_grin Prywatna i NIEOBOWIAZKOWA?big_grinbig_grin Boże czego to ludzie nie wymysląbig_grin Ciekawa
            jestem ilu ludzi w Polsce (szczegolnie z biednych rodzin) byłoby stac na prywatna szkołę
            skoro z podrecznikami jest problem?big_grin Nieobowiazkowa? Żartujesz chyba... albo
            porzadnie uderzyłaś się w głowę...
            • reach Re: Yyyyyyy Żartujesz??? 22.09.09, 22:55
              pluszbezpluszu napisał(a):

> big_grinbig_grin Prywatna i NIEOBOWIAZKOWA?big_grinbig_grin Boże czego to ludzie nie wymysląbig_grin Ciekawa
              > jestem ilu ludzi w Polsce (szczegolnie z biednych rodzin) byłoby stac na prywat
              > na szkołę
              > skoro z podrecznikami jest problem?big_grin Nieobowiazkowa? Żartujesz chyba... albo
              > porzadnie uderzyłaś się w głowę...

Tak Dokładnie NIEOBOWIĄZKOWA bo to się nazywa wolność. Kiedyś było tak że do szkoły chodzili jedynie ludzie którzy chcieli się czegoś nauczyć, a ci którzy nie chcą to i tak się zrywają na wagary. Poza tym jestem pewna że 90% dziciaków i tak by musiało chodzi, ze względu na swoich rodziców. Tak z biednych rodzin, tylko weź pod uwagę że z podatków i tak zabierane są im pieniądzę na szkołę państwową, która działa o wiele gorzej od prywatnej. I to nie są wyłącznie moje poglądy ale ludzi którzy znają się na szkolnictwie i działalności państwa, może na krótką metę trudno to zrozumieć, ale gdybyś była bardziej oświecona w tym temacie znalazłabyś w tym sens...
              • pluszbezpluszu Re: Yyyyyyy Żartujesz??? 22.09.09, 23:21
                a) cóż naet jesli by te 10 procent tylko nie chodzilo to zostaje AŻ 10 procent ludzi którzy
                nie sa przystosowani do życia!! zastanów się co ty piszesz!! Ilu ludzi w tym kraju bylo
                analfabetami, ilu nie potrafiloby zaplacic za zakupy w sklepie, ilu nie potrafiloby przeczytac
                etykiety na jakims produkcie.. o zalatwianiu spraw w uzedzie, podpisaniu umowy o prace,
                kupno sprzedaz, nie wspomne Gdzie oni by prace znaleźli???? b) mowisz ze te 90%
                chodziloby ze wzgledu na rodziców (zapewniam cie ze byloby to mniej) a gdyby dziecko
                nie chodzilo do szkoły? tylko np na wagary? Jakie bylyby tego konsekwencje skoro nie
                mozna by mu niczego prawnie zakazac?

"Tak z biednych rodzin, ty
                > lko weź pod uwagę że z podatków i tak zabierane są im pieniądzę na szkołę państ
                > wową, która działa o wiele gorzej od prywatnej."

Ile? jaki procent twoich podatków idzie na szkołę? kilka? sadzisz ze mniej byś zapłaciła
                placac czesne w szkole prywatnej w wysokosci kilkuset złotych miesiecznie?big_grin i nie kazdy
                placi podatki moja droga.. a edukacje dzieci ma zapewniona

Co do jakości.. prywatna szkoła wcale nie oznacza lepszej jakosci nauczania- wez
                chociazby uczelnie wyzsze... albo a pro po amerykanow.. sa drudzy na swiecie jesli chodzi
                o wydatki na edukacje- czy to podnosi poziom wiedzy amerykanów? Raczej nie.. wrecz
                obniza..
              • bip Re: Yyyyyyy Żartujesz??? 22.09.09, 23:22
                A wiec, reach.
                Jesli myslisz, ze Stany sa "idealne" jestes w wielki bledzie. Jestem Obywatelem Polski urodzonym w USA. Pol roku temu wrocilem z rodzina do polski. Edukacja? Po wielu latach nauki matematyki w San Diego dowiedzialem sie ze nie umiem liczyc. Poprostu amerykanie sa 3 lata za polakami w nauce. Jesli piszesz ze wszystkie powstania nie byly potrzebne polsce to jestes naprawde GLUPIA. Jesli chodzi o policje ha ha za duzo seriali i gazetak polskich jaka policja w Stanach jest swietna. Przyklad? Stzelanina na przedmiesciu pomiedzy gangami. Policja rozpoznala ilosc uzbrojonych i zrezygnowala. Czemu Amerykanska policja lapie tak malo dealerow? Jesli myslisz ze jestes baaardzo dobrze obeznana w sytuacji w USA to jestes w bledzie i bardzo sie usmialem czytajac twoje wypowiedzi. Szczeze mowiac nawet moj staruszek sie posmial. Przepraszam za pisownie, polskiego nauczono mnie w domu. Pozatym nie mam polskiej klawiatury. Pozdrawiam zabawna Reach
                • reach Re: Yyyyyyy Żartujesz??? 23.09.09, 16:57
                  Tak a więce: Ja wcale nie mówie że Stany są idealne, do idealności im brakuje baaaaaardzo dużo, ale w porównaniu z Polską niestety pod wieloma aspektami są lepsze.
                  Co do powstań: nie mówie że były nie potrzebne. Mówię jedynie że biorąc pod uwagę liczbę ofiar i tego, że tak naprawdę bardzo mało powstań zakończyło się naszą wygraną to byłoby lepiej gdybyśmy niektórych z nich nie zaczynali. Haha, jasne że policja w stanach nie jest święta, ale zapewniam Cię że policja w Polsce jest o wiele gorsza. Jedyne co umią to łapać ludzi na czerwonym świtle czy za przekroczenie szybkości, bo nie chcą się narażać.Nie lubie mówić ogólnikowo, ale taka niestety prawda.
                  • pluszbezpluszu Re: Yyyyyyy Żartujesz??? 23.09.09, 17:34
                    zartujesz chyba? masz chyba jakis kompleks czerwonych swiatel i policji... u nas
                    przynajmniej nie ma takiej przestepczosci co w stanach.. tutaj przynajmniej nie zgine w
                    strzelaninie na ulicy bo jakies dwa gangi racza sie wybijac nawzajem.. zaden seryjny
                    morderca mnie nie udusi ponczochami a potem pomaluje mi paznokci u nog a na koniec
                    wytnie mi sledzione i ja sobie ususzy..
                    • reach Taaa 23.09.09, 17:53
                      A nie zauważyłaś tu pewnej zależności?
                      Więcej ludzi żyje w Ameryce co się równa więkrzej ilości wariatów. I chyba się naoglądałaś za dużo filmów skoro myślisz, że tam wszyscy się na około mordują...
                      • pluszbezpluszu Re: Taaa 23.09.09, 18:56
                        nie mowie ze kazdy kazdego morduje ale prawda jest taka ze uliczne strzelaniny to
                        codziennosc a policja wcale nie jest taka wspaniała jak na filmach.. Ba siostra mojej mamy
                        mieszka w stanach w Chicago- dosc dobrej dzielnicy.. ostatnio wlamali jej sie do domu i
                        okradli policja tak naprawde stwarzała tylko pozory ze cos robi, nawet sasiadow nie
                        przesluchali czy czegos nie widzieli... oczywiscie o znalezieniu sprawcow nie ma mowy..
                        Prawda jest taka u nas nie jest idealna (choc reforma mogla poprawic troche stuacje u nas
                        niestety kryzys) ale tam tym bardziejbig_grin Tutaj przynajmniej mozna wyjsc na ulice i nie
                        oberwac kulki..
                        • reach /r 23.09.09, 21:43
                          Ja tam uważam, że jeśli chodzi o bezpieczeństwo to Stany się zbytnio nie różnią od Polski. Może jedyna różnica jest taka, że w USA możesz mieć legalnie broń, i się bronić a u nas co najwyżej możesz z pięści kogoś obłożyć, a jak przez przypadek zabijesz napastnika to jeszcze cię za kratki w sadzą za bronienie się...
                          • pluszbezpluszu Re: /r 24.09.09, 11:15
                            Statystyki mówią co innego i liczebnosc ludnosci nie ma tu nic do rzeczy.. Co do
                            posiadania broni(nie we wszystkich stanach) akurat ja nie sadze by to byl dobry pomysł..
                            Przykład z ostatnich dni- facet zabil zone i syna, gdyby kazdy bez zadnych zobowiazan
                            mogl kupic bron i trzymac w pudelku po butach (jak w ameryce) to bez watpienia byloby
                            wiecej takich przypadkow. Dlaczego np mąż ktory wraca po pijaku do domu i bije zone nie
                            miałby siegnać w furii po pistolet i ja zabic? O dzieciach ktore maja glupie pomysly nie
                            wspomne. Powinno zostac tak jak jest.. chcesz miec bron to mozesz zdobyc na nia
                            pozwolenie ktore zobowiazuje cie min. do przechowywania jej w odpowiedni sposob.
                            Fakt prawo jesli chodzi o samoobrone powinno byc zmienione choc nie do konca jest takie
                            piekne jesli chodzi o stany. Ktos ci sie włamie do domu ukranie powiedzmy telewizor a ty
                            za to zafundujesz mu kare smierci.
                            • reach ? 25.09.09, 15:52
                              Ok, tak przychodzi pijak do domu i strzela z istoletu do wszystkich na około. W końcu takie przypadki się zdarzają ciągle. Czyli co, może noże też powinniśmy zabrać ludziom, bo w końcu inny alkocholik, może zabić nimi małżonkę i dzieci. Posuńmy się dalej, równie dobrze może wziąść piłę mechaniczną, albo łyżeczkę i wydłubać komuś bliskiemu oko. To też się zdarza... Chodzi mi tutaj o ubezwłasnowolnianie społeczeństwa. Nie tylko pistoletem możesz zabić ale równie dobrze nożem. Kiedyś w ameryce był przypadek, że w jakiejś okolicy grasował groźny gwałciciel, więc wszyscy mieszkańcy zaopatrzyli się w broń w razie co. I przez kilka miesięcy nie było żadnego włamania, bo złodzieje bali się po prostu wkradać do takich domów.
                              Co do obrony własnej. Tak złodziej wchodzi ci do domu, a ty nie możesz bronić dorobku, na który pracowałeś całe życie bo możesz go skrzywdzić. I jeszcze najlepiej czekać, i mieć nadzieję, że zostawi ci życie zamian za swoje dobra... Każdy kto kradnie powinien się liczyć z ryzykiem że straci życie. Jak wchodzi do domu na łatwy szmal to sory, ale może mu jeszcze podziękujesz że raczył się pofatygować...
                              • pluszbezpluszu Re: ? 25.09.09, 16:20
                                Przesadzasz troche... Porownujesz Ebole z grypa.. owszem nozem rowniez mozna zabic
                                ale ja bym wolala by ten przestepca ktory włamuje sie do mojego domu mial noz niz
                                pistolet..
                                ogolna dostepnosc broni tylko zwieksza wzrost przestepczosci.. Ogolnie polecam
                                obejrze "Zabawy z bronia" i sie zastanowic..

PS. wiesz ja bym chyba wolała by mi ktos ukradł telewizor niz kogos zabic i miec go na
                                sumieniu do konca zycia. Rzeczy materialne to nie wszystko, lepiej zainwestowac w dobre
                                zabezpieczenia jak dobry zamek (a nie taki za 10 zł z supermarketu), dobre drzwi, okna
                                antywłamaniowe jak i również rolety, alarm i co tam kto jeszcze chce w razie potrzeby.
                                Uwierz mi złodziej włamuje sie tam gdzie najlatwiej.
                                • reach ... 25.09.09, 16:27
                                  Jest taka różnica, że jeśli złodziejowi będzie potrzebna broń to on sobie ją skombinuje bez problemu. Ale gorzej z normalnym uczciwym człowiekiem, który niestety nie będzie jej miał do obrony.
                                  Jeśli chodzi o włamania... Ja nie mówie, żeby każdego kto się włamuje do domu zabijać, ale jeżeli przy obronie własnej się przez przypadek kogoś się zabije, to uważam, że sąd nie powinien obwiniać takiego człowieka...
              • kardolina Re: Yyyyyyy Żartujesz??? 23.09.09, 11:53
                kochanie, ale keidy jest państwowa szkoła, nie zawsze biedne rodziny płacą, tylko dostają
                od państwa na to fundusze. a w prywatnej? nici.
          • kardolina nie powiedziałąbym. 23.09.09, 11:52
            prywatne = płatne
            nie wszysyc mają pieniądze na szkołę, a uczyc sie powinien kazdy.
      • pluszbezpluszu Wiekszosc z was czerpie wiedze z MTV czy HSM 22.09.09, 22:32
        Wiekszość z was jak widzę czerpie wiedzę na temat USA z MTV i filmów pokroju HSM..

Ameryka lepsza od Polski? Zależy pod jakim względem

Kulturowym? Obyczajowym? Historycznym?
        Zdecydowanie nie.. Amrykanie nie maja historii- jesli juz to nie taka którą należy się chwalic.
        Ich kultura to popkultura... również nie widze powodów do dumy.

Następnie: Dużo z was mówi o tolerancji.. aha.. Cóż z jednej strony jest tzw. rasizm
        jednostronny- na afroamerykanów nie można złego słowa powiedzieć gdyż to rasizm, na
        białego owszem. To tworzy cała chora poprawność polityczna która nie jest wcale
        dobra.. - dajmy na przykład głośną sprawe z kandydatka do Miss USA która raczyła
        powiedzieć, że wychowano ją w taki sposób, iż małżeństwo składać się powinno z kobiety i
        mężczyzny. Jeśli ktoś nazywa się tolerancyjnym zdaje mi się, że powinien uszanować jej
        zdanie.. ale nie- wywołano niebotyczna afere- dziewczyne zmieszano z błotem, odebrano
        jej tytuł, tylko dlatego, że ważyła się mieć własne zdanie (a wolność słowa?). Z drugiej
        strony są małe miasteczka w których ludzie są bardzo konserwatywni i wcale nie wykazuja
        się taka tolerancja jak wam sie wydaje... Ba sądze, ze w Polsce na wsiach ludzie wykazuja
        sie wieksza tolerancja..

Edukacja- u nas nie jest za pięknie ALE zdecydowanie lepiej niż w Stanach. Od lat to
        bardzo duży problem. O ile w prywatnych szkołach poziom stoi na jako takim poziomie to
        w państwowych to tragedia. 40 minut lunchu, mozliwosc wybrania sobie przedmiotu to nie
        wszystko.. Polowa analfabetow w stanach ukonczyła HIGH SCHOOL!! Ich wiedza i
        ignrorancja jest przerazająca- wystarczy obejrzeć ten filmik
        www.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE (moje ulubione pytanie- Czy gwiezdne
        wojny były na faktach autentycznych? Odp: TAK) Następnie edukacja na wyższym
        poziomie: podniecacie się takimi uczelniami jak Harvard itd- problem w tym, że stypemdia
        dostaja nieliczni a bodajże rok to koszt 40tys dolarów.. My przynajmniej mamy
        zapewniona darmowa edukacje.. A prywatne uczelnie to nie sa wydatki takiego rzędu..

Praca- wcale tam nie jest tak kolorowo.. mnustwo ludzi- szczegolnie teraz nie ma pracy..
        pensje nie sa wcale jakies niebotycznie wysokie (2 tys dolarow to duzo?) Stracisz prace i
        nie masz zadnych zasilków socjalnych jak u nas, nie masz ubezpieczenia zdrowotnego-
        zachorujesz ty lub ktos z twojej rodziny i jestes zadluzony do konca życia.
        Faktycznie- życie jako takie jest tanie: Ubrania, RTV, jedzenie ale dodajcie do tego wysokie
        podatki- np od nieruchomosci - kilka tysiecy dolarów rocznie, u nas kilkadziesiąt złotych.

Następnie służba zdrowia/ ubezpieczenia zdrowotne
        U nas nawet lecząc się prywatnie nie wydasz takich sum jak w stanach nie posiadajac
        ubezpieczenia zdrowotnego. Ba nawet jesli masz ubezpieczenie nie jest powiedziane ze
        pokryja ci koszty leczenia. Dla zglebienia tematu polecam film Moore'a "Sicko" (polski tytuł
        to chyba "chorowac w ameryce") Ale podajac przykład zrobienie zastrzyku kosztuje
        kilkaset dolarów (zrobienie, nie lekarstwo), przykład z filmu - facet przy pracy obciol sobie
        koniuszki dwoch palców- nie mial ubezpieczenia- coz mial do wybory palec serdeczny (12
        tysiecy dolarow) lub palec srodkowy (60 tysiecy dolarow).

"Plusem" stanów jest to że możesz zaskarzyc kazdego o byle co i dostac milionowe
        odszkodowanie (dlatego jest tak wiele absurdow w amerykanskich instrukcjach obslugi by
        nie robic tego czy tamtego) np jedna kobieta poparzyła sobie palce przez kubek od kawy
        w McDonaldzie- dostała kilka mln odszkodowania (dlatego teraz umieszczaja napis "
        Uwaga, gorace" czy cos w tym stylu)..

Plusem jest takze ten mityczny amerykanski sen ktory naprawde w pewnym stopniu
        funkcjonuje..
        • reach Re: Wiekszosc z was czerpie wiedze z MTV czy HSM 22.09.09, 22:50
          Ja nie oceniam pod jakim względem kraj jest lepszy od drugiego, ale w którym się lepiej żyje. Historia - owszem to my mamy ją bogatszą, ale co z tego skoro nie przekłada się ona na dzień obecny.
          Tolerancja. Tu się zgodzę, że działa ona tak naprawdę tylko w jedną stronę, ale przynajmniej działa. U nas jak zobaczysz murzyna na ulicy to prawie aferę z tego robią.
          Co do uczelni to też zależy jaką wybierzesz. Nie porównujmy tu np Harwardu z zwyczajną polską uczelnią bo to zdecydowanie nie ten poziom. W stanach są przeciętne uczelnie, które są dostępne dla większości plus, tam mamy większy wybór.
          Zasiłki i inne duperele tego typu to jest totalna porażka. Bo kto na to płaci? MY, a któżby inny, plus z tego jeszcze na państw (politycy itd) jak tam chcesz wykupić polisę robisz to z własnej NIEPRZYMUSZONEJ woli.
          Może i podatki od nieruchomości są tańsze ale co z tego skoro jak weźniesz wszystkie podatki w Polsce zostaje ci 20% twoich zarobków. Reszte zabiera ci państwo!

Ten przypadek z McDonaldem (chociaż to chyba było KFC) to słyszalam. I przyznam racje że w tej kwesti prawo jest absurdalne, ale niestety działa na lepszym poziomie niż w Polsce;/
          • pluszbezpluszu Re: Wiekszosc z was czerpie wiedze z MTV czy HSM 22.09.09, 23:05
            "U nas jak zobaczysz murzyna na ulicy to prawie aferę z te go robią."
            Nie przesadzaj bo tak nie jest...

Nie porównujmy tu np Harwardu z zw yczajną polską uczelnią bo to zdecydowanie nie ten
            poziom"

Harvard nie Harvard płacic musisz- u nas dostaniesz edukacje za darmo a jesli chodzi o
            poziom wcale nie jest tragiczny- popatrz chociazby na osiagniecia naszych studentow np
            w programowaniu i tym podobnych sprawach

"
            Zasiłki i inne duperele tego typu to jest totalna porażka. Bo kto na to płaci?
            > MY, a"
            Zmienisz zdanie jesli znajdziesz sie w trudnej sytuacji a za te kilkaset zlotych ktore da ci
            panstwo bedziesz dziekowac bogu.

"jak tam chcesz
            > wykupić polisę robisz to z własnej NIEPRZYMUSZONEJ woli."
            A) niekoniecznie ktos ci da polise wykupic bo możesz nie spelniac warunków (możesz być
            za chuda, za gruba, za wysoka, za niska, moglas na cos chorowac w przeszlosci- kazdy
            powod dobry) b) polisa nie wszysko musi pokryc (szczegolnie ta tansza) c) firmy
            ubezpieczeniowe w stanach szukaja jedynie wymowek by nie zaplacic za leczenie.. lekarze
            ktorzy o tym decyduja dostaja premie jesli posiadaja jakis tam procent odmow pokrycia
            kosztow d) z czego sobie wykupisz jak nie bedziesz iec pracy? e) gdyby bylo tak pieknie to
            by te ponad 50 mln ktore nie ma ubezpieczenia sobie je wykupilo.. - ogolnie to jak juz
            gdzies pisałam polecam dokument "Sicko" o amerykanskiej sluzbie zdrowia i o ludziach
            ktorzy MAJA ubezpieczenie

"Ten przypadek z McDonaldem (chociaż to chyba było KFC) to słyszalam. " jeden kij..
          • kardolina Re: Wiekszosc z was czerpie wiedze z MTV czy HSM 23.09.09, 12:20
            no wielce sory, ale chyba zapomniałaś, że Polska ma Uniewersytet Jageiloński, gdzie jest
            jeden z najwyższych poziomów siwata i ta uczelnia jest baaaardzo dorba.
    • trouble Kilka nieznaczących (?) słów. 22.09.09, 21:50
      Chwalicie cudze, a swego nie znacie.
      Podejdę do tego tematu do innej strony: mam rodzinę w Kanadzie i Stanach,
      mniej więcej w moim wieku. Dla nich największą możliwą atrakcją jest wyjazd na
      wakacje do Polski. Ba, moja kuzynka (14 lat) nie widzi świata za Polską i
      ciągle powtarza, że gdy tylko skończy szkołę, chce się przeprowadzić do
      naszego kraju właśnie. Gadanie, gadaniem, ale chodzi mi o sam fakt. W Ameryce
      byłam, widziałam i wcale się nie zachwyciłam.
      Bród, smród i ubóstwo już kilka kilometrów poza Manhattanem.
      Czy wy naprawdę myślicie, że tam każdy jest taki bogaty? W jakim wy świecie
      żyjecie? Nie wspominając już o ich powszechnej głupocie. Dla przeciętnego
      Amerykana nie istnieje świat poza jego własnym państwem, w swoim patriotyzmie
      są aż chorobliwi. Słyszeli o Wietnamie, Iraku, Afganistanie, bo tam
      prowadzili/wciąż prowadzą działania wojenne i o tym mówi się na co dzień, poza
      tym jeżdżą na wakacje do Anglii, Francji, Hiszpanii, na Kubę, czy Dominikanę i
      na tym kończy się ich światowość. Ciekawa jestem, czy gdybyście zapytali ich o
      państwo na literę u, potrafiliby wam udzielić dobrej odpowiedzi (U jak USA).
      Co mi się w nich podoba? Jedyna rzecz, jaka mi u nich zaimponowała to
      szacunek do swojego państwa. Tam powieszenie flagi przy domu nie jest
      wstydem, ba, wisi tam przez cały rok.
      Żałuję, że my, Polacy, nie potrafimy być dumni ze swojego państwa, za które
      walczyli nasi przodkowie, oddając swe życia. Czy po to umierali, żebyśmy
      dzisiaj twierdzili, że Ameryka jest lepsza? A czy to nie Kazimierz Pułaski
      zginął w bitwie pod Savannah, czy to nie Tadeusz Kościuszko zbudował
      fortyfikacje West Point, dzisiejszej chluby Ameryki? Myślicie, że myśleli oni
      wtedy o własnych dobrach? Wręcz przeciwnie, mieli nadzieję, że Amerykanie
      pomogą nam w utrzymaniu, a późniejszym odzyskaniu niepodległości. Czy tak
      było? Cóż, w pewnym sensie. To właśnie amerykański prezydent - Wilson - w
      swoim orędziu domagał się stworzenia niepodległego państwa polskiego, lecz to
      my musieliśmy walczyć o tę niepodległość.
      Jak zwykle "zanudzam" o historii, ale czasem warto, bo powinna być naszą dumą.
      Może gdybyśmy, jedynie zakładam, nie odzyskali niepodległości i wciąż nie
      mielibyśmy własnego państwa, jak choćby Kurdowie, docenilibyśmy jego wartość.
      • kardolina :) 22.09.09, 22:13
        Zgadzam się z Tobą w 100 % ;]
        • trouble Re: :) 22.09.09, 22:18
          Może dzięki takim osobom jak my, uda nam się Polskę udoskonalać smile
      • twilighter. Re: Kilka nieznaczących (?) słów. 23.09.09, 23:58
        zgadzam sie!
    • nes Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 21:50
      ja wolę zdecydowanie Polskę! to moja ojczyzna a USA to pusty kraj, gdzie
      wszystko łatwo zdobyć angry
    • karolcia. Re: Ameryka a Polska !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.09.09, 22:14
      Wg mnie nie ważne jakim sposobem coś osiągnęli.
      Po prostu to zrobili.
      I było nie było w Ameryce wg mnie nie chcemy mieszkać ze względu na przeszłość.
      Mnie interesuje teraźniejszość.
      No bo odpowiedzcie na to:
      Gdzie są lepsze warunki do życia?
      W Ameryce czy w Polsce?
      W Ameryce.
      Lepsze studia, lepsza praca, nawet lepsze drogi i wiele innych.
      I głównie chodzi o to.
      I o poznanie nieznanego oczywiście.
      A Amerykanie czemu mieliby nie korzystać z pomocy jaką inne kraje im oferują?
      Może nie jestem jakąś patriotką, ale, rozumiem: giną nasi rodacy. Gdyby byli tam
      Amerykanie to i tak by ktoś ginął. (Amerykanie)
      Człowiek człowiekowi RÓWNY.
      I naprawdę, moim zdaniem to wszystko nie zmienia faktu, ze w Stanach żyje się
      lepiej. To po prostu realia.
      • dolce89 Re: Ameryka a Polska !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.09.09, 22:31
        mia9 napisał(a):

>
        > wymieniłaś tylko to, że Polacy wygrywali duużo wojen. A ja jakoś na histori
        > słyszałam co chwila o jakiejś wojnie jak mówił nauczyciel i padało pytanie:
        > -"A wygraliśmy?"
        > -"Nie.."
        >
        > było z kilkanaście takich pytań o wojny i każde kończyło się NIE.

> I gdzie masz kulturę w Polsce? Dystans do siebie, do wszystkiego!. Poczucie
        > humoru w ludziach ? nie masz. ;p
        >
        > a to, że wymieniłaś jakie to bogacze są w Ameryce bo naoglądałaś się "Sweet
        > sixteen" to nic nie da. Nie wszyscy Amerykanie sa bogaci. A gwiazdy są
        > Amerykańskie, a co to ma być złego? Polscy aktorzy też są, tylko, że Polacy nie
        > potrafią nic dobrego zrobić. Film, muzyka.. Kochaj i tańcz im nie wypaliło..
        > Mnie nie przekonałas i nie przekonasz. Wolę już cokolwiek - Niemcy, Kanade,
        > hiszpanie, AMERYKE.. byle nie polske!;/

Primo. Faktycznie, niewiele wojen wygraliśmy, ale nigdy nie dopuściliśmy się
        ludobójstwa jak amerykanie (np. wojna w Wietnamie, gdzie amerykanie gwałcili a
        podróżnej mordowali kobiety dla rozrywki i dostawali jeszcze za to medale.)
        Secundo. "Polscy aktorzy też są, tylko, że Polacy nie
        > potrafią nic dobrego zrobić. Film, muzyka.. " Ogladałaś jakiś film nieżależny,
        jestesmy w tym najlepsi.Mylisz się, Wajda, Zanussi, Holland, Hoffman, poeci
        Miłosz, Szymborska, Grochowiak, Herbert, Różewicz i wielu innych sławnych
        Polaków. Widać, ze szkoła "nie jest ci już do niczego potrzebna"
        tertio. Amerykanie nie są bogaci, oni są bardzo zadłużeni. Tam spłaca się
        kredyty pokoleniami.
        Quatro. największy procent w amerykańskich uniwersytetach/laboratoriach stanowią
        Polacy i ludzie ze wschodu.
        Quinto. Mam wrażenie ze cierpisz na tzw. kompleks pochodzenia. Czyż nie??
    • bip Polska! 22.09.09, 23:00
      Chce tylko sprostowac, ze Amerykanie bardzo czesto wypominaja Rosji o Katyniu. Wiemy wszyscy ze bylo tam pieklo ale... Nikt nie pamieta jak Amerykanie wymordowali wiele plemion indian. Tak bardzo ubolewaja nad Pearl Harbor, a nikt nie pamieta jak zydzi, polacy i wiele innych ludzi ginelo w obozach koncentracyjnych czy nawet w powstaniach. Mysle, ze jestem patriota i oddal bym zycie za moj kraj tak samo jak zrobili to moi dziadkowie wraz ze swoimi ojcami zostawiajac przy tym zony. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka