Dodaj do ulubionych

Ameryka a Polska

• miley_16 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 23:18
      Mnie szczerze mówiąc nie przekonałaś do Polski swoją wypowiedzią, za którą od
      dawna nie przepadam i jakbym mogła to rzeczywiście wyjechałabym do USA. I to nie
      dlatego żeby skosztować "gwiazdorskiego i bogatego" życia bo gwiazdą nie jestem
      i nie mam zamiaru być więc większości przypadkach zwykłych, szarych ludzi nie
      ciagnie tam żeby się wypromować, czy żyć w takich luksusach i bogactwach jak
      gwiazdy.Bo co taki człowiek ma zaoferować i co promować? Samo to że się tam
      pojawi nie sprawi że nagle stanie się rozpoznawalny i bogaty.
      Ale nie rozumiem po co patrzyć na przeszłość? Ważna jest teraźniejszość, to
      jakie są tam mozliwości,zarobki,życie i cała reszta.A to co było nie powinno być
      z tym związane.To z tym że Amerykanie zwozili ludzi z Afryki to niestety prawda,
      no ale cóż żaden kraj nie jest idealny.Polska tez swieta nie była..dawniej były
      gorsze czasy i podczas wojen nie znano nawet tego umiaru..(dla jasności nie
      bronię Amerykanów w kwestii wojny).A jezeli chodzi o to "bogactwo" młodziezy o
      którym piszesz to nie byłabym taka pewna..w USA obecnie nie jest tak wesoło,jest
      kryzys i na prawdę wiele rodzin na problemy,kredyty,zadłużeniam ludzie ostatnio
      były zwalniani z pracy.Wiem bo moja kolezanka ma rodzinę tam.Więc nie wszedzie
      jest tak kolorowo,zależy w jakim regionie sie mieszka,pracuje itd. W każdym badz
      razie tak czy siak są tam większe mozliwości,Ameryka jest bardziej rozwinięta..
      Całkowicie się jednak nie zgadzam z tym że Ameryka wyrecza się Polakami i że oni
      nas wykorzystują, to nie jest tak.Jest taki układ że w razie potrzeby [wojny]
      Polacy walczą z Ameryką i na odwrót.Na szczęscie póki co nikt nie musi nam
      pomagać bo nie ma takiej potrzeby.Gdyby nasi zołnierze nie wypełnialiby tej
      "umowy" to zapewne zostałaby zerwana a tak mamy pewność że USA nam pomoże."wiele
      krajów wycofało się z pomocy na Bliskim Wschodzie, Polacy dalej tam siedzą i
      ryzykują życiem, podczas gdy Amerykanie pierdzą w stołki w USA. "Mam wrażenie że
      sugerujesz, że Polacy powinni wycofac się z pomocy innym krajom? Nawet jeżeli
      inne to zrobiły[to nie jestem poinformowana dokładnie wiec nie wiem] to czemu
      Polska nie ma pomagać innym, skoro jest taki układ..a jakby to były gdyby nas
      zaatakowali a nagle wszyscy by sie wycofali?
      No to sie spisałam ;] pozdr.
    • pluszbezpluszu Domy z tektury i wykałaczek 22.09.09, 23:35
      mówiłam już o domach z tektury i wykałaczek? W zyciu nie chciałabym w czyms takim
      mieszkac... ah przypomnial mi się plus- sezon i aleja tornad... cos swietnego dla kogos
      kogo to fascynuje (mniej dla ludzi tam mieszkajacych i wspomnianych domow z
      wykałaczek)
      • trouble Re: Domy z tektury i z wykałaczek 23.09.09, 07:39
        Och, te domy są po prostu fenomenalne. Gdyby przyszło mi w tym czymś spać
        chociażby podczas burzy, chyba bezpieczniej byłoby już na podwórku. Tym
        bardziej dziwię się Amerykanom, że po Katrinie i innych huraganach nie wpadli
        jeszcze na pomysł, że domy można powszechnie budować także z cegły i że w
        ogóle nie boją się w tym spać.
        • pluszbezpluszu Re: Domy z tektury i z wykałaczek 23.09.09, 09:41
          Dokładniebig_grin Przeciez wystarczy, że uderzysz pięścią w ściane i jest dziura... Kompletnie nie
          rozumiem jak można w czymś takim mieszkać. I nie wyciagaja wniosków.. po huragany
          swoja droga... ale przeciez w alei tornad w sezonie notuje sie ponad 700 tornad.. ludzie
          systematycznie co roku lub kilka lat maja wszystko zrownane z zmienia, traca cały
          dobytek, jedyne co moga robic to zbierac sklejkowe sciany. Nie lepiej zbudowac porządny
          dom któremu co najwyzej dach zerwie?
          PS. Wie ktos może po co Amerykanom dwie pary drzwi? Jedne normalne a drugie
          przezroczyste?
          • trouble Re: Domy z tektury i z wykałaczek 23.09.09, 14:07
            To kolejny powód, by podważyć mit o ich inteligencji xD
            Te pierwsze - przezroczyste drzwi są po to, żeby te normalne mogły być otwarte
            przez cały czas, a te przezroczyste mają chronić przed owadami, które mogłyby
            wpaść do domu. To taka ich moskitiera dzwiowa. Tak mi przynajmniej ciocia
            tłumaczyła wink
            • pluszbezpluszu Re: Domy z tektury i z wykałaczek 23.09.09, 14:39
              trouble napisał(a):

> To kolejny powód, by podważyć mit o ich inteligencji xD
              > Te pierwsze - przezroczyste drzwi są po to, żeby te normalne mogły być otwarte
              > przez cały czas, a te przezroczyste mają chronić przed owadami, które mogłyby
              > wpaść do domu. To taka ich moskitiera dzwiowa. Tak mi przynajmniej ciocia
              > tłumaczyła wink

No tak tylko po co?big_grin Bo ja rozumiem otwierasz okno by np przewietrzyc dom masz
              tradycyjna moskitiere by robaki nie wpadaly do domu.. ale przeciez jednoczesnie
              przepuszcza powietrze.. takie plastikowe czy z czego to jest drzwi nie.. Wiec o co im chodzi
              to ja kompletnie nie moge zrozumiec
              • trouble Re: Domy z tektury i z wykałaczek 23.09.09, 15:08
                Widocznie lubią podglądać sąsiadów xD
    • twilight_6 Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 00:43
      Zawsze chciałam jechać do Ameryki, i dalej chcę, ale ze względu że mam tam
      rodzinę i chciałabym zobaczyć jak tam jest wink
      • rikki Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 07:04
        Co z tego, że to było kiedyś? W Ameryce łatwiej się wybić, jest więcej castingów niż w
        Polsce, możesz zostać gwiazdą nawet Disney'a... Tam są takie możliwości a u nas niestety
        nie...
        • trouble Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 07:42
          Obudźcie się, dziewczynki, życie nie kończy się na sławie. Gwiazdami jest 1%
          populacji, a reszta musi ciężko pracować, żeby coś w życiu osiągnąć.
    • szaman Ludziska!! Usa to biedny kraj. 23.09.09, 07:50
      Ostatnio (bodajże w na początek maja) miałam szansę pojechać na wycieczkę do
      stanów. Dokładnie do Chicago i NY. Byłam na maksa podekscytowana. Jedyne co mi
      się spodobało to ogrom budynków. Wychodzenie do dobrych restauracjii
      mieszkanie na jakimś strasznie wysokim piętrze w hotelu. Ale kiedy wsiadłam w
      kolejkę miejską (obiecuje, że nigdy tego nie zrobię) czułam się jak w jakim
      slamsie. Potem musiałam się przejść z przystanku do mieszkania mojej znajomej.
      Załamka. To wszystko się rozwalało. Zaś kiedy moja znajoma postanowiła pokazać
      mi, że usa to wcale nie jest bogate miasto rozwaliła mnie na łopatki. Tylko
      (przepraszam , że to mówię ale to prawda) żydzi mają całkiem wygodne życie.
      Ale nie oznacza to wille z basenem... nie! Normalne domki (dod. miały okropny
      kolor.) Potem zaś miałam szansę pojechać przez Kanadę. TAM DOPIERO JEST ŻYCIE!
      Nie wiem kto wymyślił te głupoty, ale wszystko co nam pokazują w telewizji to
      stek bzdur! I tak czar prysł.
    • r_patzz Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 07:54
      Błagam Was nie porównujmy tego zacofanego kraju z USA bo padniemytongue_out tu nic nie ma uncertain uncertain
      • dolce89 Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 12:29
        r_patzz napisał(a):

> Błagam Was nie porównujmy tego zacofanego kraju z USA bo padniemytongue_out tu nic nie
        > ma uncertain uncertain
        Błagam Cię, powiedz co możemy zrobić by Polska nie była "zacofana"?? Błagam
        powiedz.
    • esti Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 08:19
      hmm... rzeczywiście masz racje z kulturą i historia..my mamy dożo bogatsza
      historie jedyna wielka różnica to to że Polska ma slaby rząd, ktory wiecznie nie
      może dojść do porozumienia a tam jakoś to funkcjonuje i ludzie nie narzekają a
      u nas wieczna niesprawiedliwość
      • opaopa Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 08:59
        Żaden kraj nie jest doskonały. Polacy niby znaja swoją historię szanują. A ostatnio
        wychodząc z wystawy o drugiej wojnie światowej usłyszałam od 60-letniej kobiety:" No
        dobra wojna wojną ale to było 70 lat temu! Po co ciągle o tym gadac?" Własnie po to
        żeby nie zapomnieć. Przyznaje, chcialabym zamieszkać przez rok moze dwa w Stanach
        żeby zobaczyć jak tam jest, czy rzeczywiście jest tak super. Może rzeczywiście okaze się że
        sa bardziej tolerancyjni i polityka jest w lepszym stanie. A mioże nie. Chciałabym tego
        doświadczyć .naprawde.
    • mileyyyy Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 09:19
      Ja byłam w USA na tych wakacjach. I moim zdaniem tam jest lepiej. Moze klimat mi
      nie pasuje ale jest ok. Prawda ze tam jest bardzo tanio i w ogole jest inaczej.
      Jezeli ktos zna angielski i chce studiowac to, to tam jest przyszlosc, np.
      College ..tutaj owszem sa szkoly...tylko ze tutaj sie za wszystko placi. np moj
      brat tam mieszka ktory jest jakby to nazwac podstawowka tam inaczej sie nazywa
      ale mniejsza z tym i nawet ksiazek nie nosza do szkoly a tutaj to wydatki sa na
      ksiazki ja jestem w 2 gim. i duzo wydalam na ksiazki w tym roku a tam w High
      school zostawiaja zeszyty w szkole ( bo tam nie maja ksiazek, chyba ze jakies
      tam cwiczenia ). a wojny byly kiedys. Co prawda jestem polka i zawsze bede ale
      wole USA I napewno kiedys wyjade moze po ukonczeniu gimn. albo liceum.
      • pluszbezpluszu Re: Ameryka a Polska - tansza edukacja dobre sobie 23.09.09, 09:52
        big_grin tam edukacja jest darmo?big_grin doimformowałabym się na twoim miejscu jaki jest koszt
        studiowania na lepszej uczelni... ponieważ rok studiowania na uczelni takiej jak Harvard,
        Princeton, Yale, Columbia, Stanford czy MIT itd to koszt kilkudziesieciu tysiecy dolarów za
        rok czyli praktycznie sa dla elity finansowej w stanach.. Owszem jest dużo innych uczelni
        ale co z tego skoro na tych najtanszych (kilka tysiecy za rok) po ich ukonczeniu nic nie
        zyskujesz bo na takim poziomie nauczaja.. Z kolei, na uniwersytetach przeciętnych, gdzie
        za rok akademicki płaci się od 5 do 8 tyś. dol., poziom nauczania jest tak niski, że
        porównać go można z poziomem polskich liceów.
        • anai5 Re: Ameryka a Polska - tansza edukacja dobre sobi 23.09.09, 10:32
          O kurcze jak czytam te wszystkie posty to mi się śmiać chcę... Weszło sobie kilka idiotek i
          myslą że coś wiedzą!!! A nic nie wiecie... Czy któraś z was ogląda wiadomości, czyta jakieś
          gazety(ale nie "Fakt" czy "Metro" bo to są szmatławce tylko "Polityke"
          czy "Newsweeka")??? Najlepiej się żyje wkrajach rozwinietych takich jak właśnie USA,
          Niemcy czy Australia... Tylko że w takim USA każdy idiota może zostać szybko milionerem-
          ale może też szybko te miliony stracić... A niedziwcie się że taki człowiek który skończył
          zawodówkę na odpiepsz nie ma pracy... Jeśli ktos jest inteligetny, skończył studia(niby po
          studiach też mozesz skończyć na kasach ale nieoszukujmy się magistrów w Polsce jest od
          cholery i ciut ciut i nie potrzeba narazie więcej) i w Polsce może byc kimś... O USA mało
          wiem i nie bede się wypowiadała ale apropo tego NATO i sojuszy czy ktoś podniósł dupe w
          1939r. ??? Mieliśmy przeciez sojusze z Francja i Wielka Brytania ale coż takie życie nikt nie
          bedzie nastawiał karku za kogoś... O wyjeżdzie z Polski czasami mysle ale to tylko w
          ostateczności i nie do USA (w Warszawie się źle czułam bo tam mało zieleni i duzo
          samochodów a co dopierow NY... O rasizmie, szowinizmie itp.nie bede się wypowiadała bo
          w każdym państwie jest, było i będzie...
      • nightmare Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 14:03
        może szkoły dla młodszych dzieci nie sa tutaj ustawione najlepiej, ale tam za to
        za za studia się płaci wysokie sumy i to nie mówie o jakims harwardzie czy yale,
        ale o zwykłych studiach
    • slomniki Polska vs USA 23.09.09, 10:48
      Więc:
      Ameryka jest bogatsza... to fakt, ale jest jednym z naj młotszych krajów, więc nie
      można powiedzieć że ten kraj jest jakis wyrafinowany, jest brudny...(wiem, bo byłam,
      mieszkałam przez 2 lata), język... no prosty, ale pol język jest naj naj naj trudniejszy
      gramatycznie na świecie:
      PRZYKŁAD: ty polak mówisz "Pochodzę z pol", a np> niemiec czy rosjanin "ja pochodzić z
      polska", więc widziszzzz... tak, w pol nie można sie tak rozwijać jak w ameryce bo jak juz
      wspomniałam (USA) jest bogatszeee... więc ma lepsze uczelnie, ludzie są tak innii... ale
      ja "osobiście wole polske", i jestem dumna z tego że jestem polką!!!!
    • martysia350 Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 11:38
      tongue_out Dla mnie Polska to zacofany kraj i tyle ; P
      • pluszbezpluszu Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 11:42
        martysia350 napisał(a):

> tongue_out Dla mnie Polska to zacofany kraj i tyle ; P

Uzasadnij proszę dlaczego tak sądzisz
        • dolce89 Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 12:24

Matuniu, moja droga imienniczko, co zamierzasz zrobić by polska nie była
          „zacofana”? Jestem bardzo ciekawa Twojej odpowiedzi.
          Ne zgadzam się ze stwierdzenie, że amerykańskie uczelnie maja wyższy poziom niż
          polskie. Według rankingów polska należy do krajów, gdzie poziom nauczania jest
          najwyższy, Amerykanie w tym rankingu uplasowali się na dalszej pozycji, iż
          Polska. W stanach jest taka zasada: „”najbogatsi są najinteligentniejsi”.
          Zawsze dziwiło mnie to, że Amerykanie uważają siebie za takich praworządnych,
          walczących pokuj na świecie, ściągających np. zbrodniarzy wojennych Jest to
          jedna wielką fikcją. Owszem zbrodniarzy wojennych ściągają, ale zapominać przy
          tym, że wśród nich żyją tacy sami ludzie. Co ciekawe katowi Europy -
          Heinrichowi Himmlerowi prawdopodobnie pomogli uciec 23 maja 1945 (nie popełnił
          wtedy samobójstwa)
          Amerykanie w czasie wojny w Korei, Wietnamie, Japonii, Zat. Perskiej, Iraku,
          Iranie, Afganistanie, Niemczech w latach 1945-1946 (Kolonia, Monachium, Berlin)
          dopuszczali się takich samych zbrodni jak np. Niemcy w Polsce w latach
          1939-1945. Ci zbrodniarze wracali do swoich rodzinnych miast, miasteczek, wsi
          okryci chwałą, czcią niczym bohaterowie z medalami za odwagę! Dlaczego nikt nie
          pamięta o ofiarach nie czci ich pamięci, tylko daje medale ludziom, którzy
          zasługują jedynie na pogardę i potępienie.?
          Dobrze, ze ktoś wspomniał o Katyniu. Czy wiecie, że Władze Amerykańskie
          przypisywali ta zbrodnie niemieckiemu SS i chcieli żeby niemieccy oficerowie tej
          organizacji odpowiedzieli na procesach w Norymberdze za tą zbrodnie, choć co
          ciekawe od początku wiedzieli, że za tą zbrodnią stoi rosyjskie NKWD?? Smutne,
          prawda?? Proszę nie piszcie mi, że to było dawno, czy jak ktoś już wcześniej
          napisał „wtedy były gorsze czasy”. Faktycznie, lata wojenne nie są szczęśliwe,
          ale trzeba pamiętać, ze zbrodnia ludobójstwa nigdy się nie przedawni, jest raną,
          która nigdy się nie zabliźni.
          Dość często Polacy i ludzie pochodzący z państw Europy Wschodniej są
          dyskryminowani np. w pracy. Skat mam takie informację? Od ludzi, którzy
          mieszkają lub mieszkali nie przez 1 rok, 2, 5, lecz 10,20,30.
          Patrzcie tyle ludzi wyjechało tak to nazwaliście z „zacofanej Polski” i kim oni
          tam są zwykłymi pomywaczami naczyń, kelnerami. Córka koleżanki mojej mamy
          niedawno rzuciła prace w biurze, „„bo jej za 3 tyś. z łóżka nie chcę się w
          stawać”, a teraz pracuje z mężem w tureckiej restauracji w Wiedniu po 10 godz.
          dziennie za 150 euro miesięcznie.
          Na koniec radze Wam byście niebyli tacy naiwni, bo prawda może się dla Was
          okazać bardzo, bardzo bolesna. Pozdrawiam.
    • madziolinka Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 12:36
      Amerykanie to idioci, za przeproszeniem. Nawet nie wiedzą gdzie leży Europa, no
      ba nie wiedzą CO TO Europa. Dlaczego? Bo to nie jest jeden ze stanów. Oni
      interesują się tylko swoimi dupami. Jak ten kraj przeżył? Z takim ilorazem
      inteligencji uncertain Amerykanie przy Polakach to... nie wiem co, tacy są głupi.
      • kardolina . 23.09.09, 12:48
        Oni nie wiedzą jak kraj jest na U, a halo! Oni żyją w USA.
        Ale żeby powiedziec na Etopię Utopia!
        Oni myślą, że Francja oraz irak leżą w Australii oraz, że jest 10 wieży Eiffle'a.
        Masakra.
        • pluszbezpluszu Re: . 23.09.09, 12:58
          kardolina napisał(a):

> Oni nie wiedzą jak kraj jest na U, a halo! Oni żyją w USA.
          > Ale żeby powiedziec na Etopię Utopia!
          > Oni myślą, że Francja oraz irak leżą w Australii oraz, że jest 10 wieży Eiffle'
          > a.
          > Masakra.

Zapewne chodzi ci o osławiona sąde uliczną którą mozna znaleźć na youtube'ie..
          Aczkolwiek jeden błąd- oni nie mówią na Etiopię - Utopia.. oni wymieniaja Utopię jako
          istniejace państwo na litere U- a jakby ktos nie wiedział utopia (zgodnie z encyklopedia) to
          nazwa która ukazywała obraz idealnie zorganizowanego społeczeństwa bla bla bla... Czytaj
          tak jakby kazali im podac panstwo na N a oni by powiedzieli Nibylandia...
          • kardolina Re: . 23.09.09, 14:02
            nie no faktycznie mój błąd xD
            taak o to xD to mnie załamało xD pisałam to pod wpływem emocji xD
            zapmniałam o tje utopii, rpzeciez ostatnio to miałam xD
            przyznaje to ja teraz palnęłam gafę xD

ale i tak iloraz inteligencji rpzeciętnego Amerykanina jest bardzo niski xD
      • pluszbezpluszu Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 12:57
        Bo oni mysla ze europa to kraj w ktorym mowi sie po francusku... Ale ja nic nie mowie
        bodajze 1/5 czy 25 procent (nie pamietam) Amerykanów nie potrafi wskazac na mapie
        USA... a wg Miss (bodajże) Kaliforni badz Karoliny to dlatego ze nie posiadaja map..
    • denessa Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 13:11
      polska jest naprawdę śliczna . tylko wielu ludzi tego nie docenia . wszędzie pełono zieleni i wgl. taka miła atmosfera . do usa chciałabym jechać ale tylko tak żeby po prostu zobaczyć , bardziej mnie kręci australia w której chciałabym zamieszkać .. ale to nie oznacza , że uważam , że polska jest jakad do kitu czy coś , tylko australia strasznie mi się podoba . usa to zwykły kraj i nie ma w nim nic nadzwyczajego . jak czytałam poprzednie wypowiedzi typu ; mieszkam gdzieś tam [ xD ] i nie wiem jak wy możecie w tej polsce mieszkać to tak jakoś dziwnie mi sie zrobiło . bo np. moja siostra była rok w turcji i jak wróciła z powrotem do polski to stwierdziła , że żeby ją docenić trzeba wyjechać a tu widze , że inny sądzą inaczej . tylko też taka prawda , że jak ich tu nie było kurde ileś lat to co mogą wiedzieć ? : p
    • olka140699 katsuumi_17 23.09.09, 13:58
      Katsuumi_17 miał racje podziwami go za to co napisał!!!

Ale mam mam jedno pytanie !!
      To że chcemy wiedzieć jak mieszkają ludzie w USA to chyba nie znaczy że nie
      podziwiamy Polski i nie lubimy naszej ojczyzny??

Ja bardzo bym chiała zobaczyć jak ludzie tam żyją ale nie znaczy że podziwiam
      ich za to że wykorzystywali innych!!

Zresztą odpowiedzieć sobie sami na to pytanie (oczywiście nie chciałam urazić
      katsuumi_17 bo naprawdę to co napisał było boskie) KTO NIE PRZECZYTAŁ
      WYPOWIEDZI katsuumi_17 POWINIEN!!! smile
    • nightmare Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 14:00
      Byłam w tym roku na wakacjach w ameryce i mogę potwierdzić to co tutaj piszecie.
      tam wcale nie jst tak kolorowo, jeśli chodzi o historię to rzeczywiście nie mają
      się czym chwalić, oprócz wykorzystywania afroamerykanów, słyszałam też, że
      wybijali masowo indian,
      sama byłam przekonana, że ameryka to taki wspaniały kraj, że za pare lat tam
      zamieszkam itp, jednak jak dowiedziałam się paru faktów z prawdziwego życia, to
      mi się odechciało
      np. nie mają tam takich sklepów jak w europie jak h&m czy new yorker, tylko
      supermarkety w których są wymieszane markowe rzeczy z całą resztą, to mi sie
      zdecydowanie nie podobało. Kolejną rzeczą było to że amerykanie cały czas dążą
      do wygody, od mniejszcyh miasteczek wszystko jest daleko, a jedyny dojazd
      samochodem, bo komunikacja miejska jest bardzo słabo rozwinięta. Jasne to jest
      wygodne, ale przez brak jakiegokolwiek ruchu po skończeniu szkoły ci ludzie
      wyglądają jak potwory.
      No i weszcie tam są tacy sami ludzie jak my, też są biedny, bogatsi, ale na
      pewno w przeciętnym amerykańskim domu nie będzie takich bogactw jak w tych
      wszystkich filmach.
      Podsumowując, pojechałam tam nastawiona pozytywnie, wróciłam niekoniecznie w
      takim samym stanie
    • ewa0209 Ameryka a Polska 23.09.09, 14:10
      "cudze chwalicie, swojego nie znacie" to stare Polskie przysłowie mówi wszystko.
    • monia555 Hmm.. Wybieram USA! 23.09.09, 14:44
      No dobra, ależ się tu dyskusja zrobiła.
      Ameryka czy Polska? Polska czy Ameryka?
      Wojny to chyba każdy kraj ma za sobą, i te wygrane i te przegrane.
      Nie mamy zbyt różniącej się historii od Stanów...
      Ale za to teraźniejszość nas różni ogromnie!
      Tam wszystko jest rozwinięte, drogi mają po prostu boskie, widoki cudowne,
      sklepy też świetne.. a szkoły? Tam przynajmniej uczą tego co potrzeba. Owszem
      Polska to jeden z najbardziej edukacyjne rozwiniętych kraji, ale co z tego? W
      Ameryce obniżają przedmioty aby nie uczyć się zbędnych rzeczy. I mają rację, po
      co komu w szkole jakaś durna muzyka? Interesuje Cię muzyka, włączasz komputer i
      się uczysz. Po co mieszać do tego wszystkich?
      Kino? Aktorzy? Holywood?
      No to jest po prostu bomba x3 Oni mają tam tak rozwinięte miasta, społeczeństwa
      że luksusy mają jak nikt. To źle? Chyba nie. Zresztą tam chodząc po ulicach
      raczej nie zobaczymy starego, obleśnego pijaka leżącego w trawie (fuu)... a tu?
      Kraj z menelami i tyle powiem.
      Ja też tam wyjadę, bo nie ma co tu robić.
      • pluszbezpluszu Re: Hmm.. Wybieram USA! 23.09.09, 16:11
        "Tam przynajmniej uczą tego co potrzeba. Owszem
        > Polska to jeden z najbardziej edukacyjne rozwiniętych kraji, ale co z tego? W
        > Ameryce obniżają przedmioty aby nie uczyć się zbędnych rzeczy. I mają rację, po
        > co komu w szkole jakaś durna muzyka? Interesuje Cię muzyka, włączasz komputer i
        > się uczysz. Po co mieszać do tego wszystkich?"

Muzyki ucza cie min. bys miała jakiekolwiek pojecie o nutach, kompozytorach,
        instrumentach itd. Sa to podstawy ktore powinien znac kazdy. Tak samo mozna
        powiedziec "po co sie uczyc angielskiego? Interesuje Cię angielski, włączasz komputer i się
        uczysz" Nie uczysz się podstaw, jestes ignorantem, nie masz podstawowej wiedzy o
        swiecie, kulturze itp. Owszem może niekoniecznie niktore przednioty powinny miec taki
        przebieg jak maja- np po co kogos zmuszac do spiewu skoro nie umiec itp ale takie
        przedmioty sa jak najbardziej potrzebne.

"Kino? Aktorzy? Holywood?
        > No to jest po prostu bomba x3 "

To dlaczego nie Indie? W Bollywood produkuje sie wiecej filmow. Zreszta co to ma do
        tego.. tutaj tez mozsesz ogladac hollywoodzkie produkcje??

"Oni mają tam tak rozwinięte miasta, społeczeństwa
        > że luksusy mają jak nikt. To źle? Chyba nie."

Tak, tak poprostu kazdy jest bogaty a pieniadze leza na ulicybig_grin za duzo MTVbig_grin - a co
        do "luksusy maja jak nikt"- tys chyba luksusu nie widziała- zapraszam do krajow
        arabskich.. Np zjednoczonych empiratow arabskich.. to zobaczysz luksus..

"Zresztą tam chodząc po ulicach
        > raczej nie zobaczymy starego, obleśnego pijaka leżącego w trawie (fuu)... a tu?
        > Kraj z menelami i tyle powiem. "

W USA nie ma alkoholików?big_grin Tak.. nie zobaczysz oblesnego pijaka lezacego w trawie(bo
        w duzych miastach trawy mozesz sobie szukac..) tylko cpuna zacpanego lezacego we
        wlasnych wymiocinach pod twoimi drzwiami z kulka w głowie.. lub pijanych bezdomnych...

"Ja też tam wyjadę, bo nie ma co tu robić."
        No to ci bedzie zielona karta potrzebna- powodzenia w losowaniu (o ile Polske do niego
        dopuszcza)
      • nightmare Re: Hmm.. Wybieram USA! 24.10.09, 11:07
        no to widać jakie masza małe pojecie o tym kraju, jak ja tam byłam to taj fajnie
        jest tylko w tych dużych miastach, te małe to są takie pipidówy, wszystko
        daleko, a uważasz że tam pijaków i menelów nie ma? grubo sie mylisz
    • alexandra773 odpowiedż ;D 23.09.09, 14:51
      Ja osobiście uważam, że nie mozna porównywać dwóch całkiem innych państw do siebie.
      Przecież u nas panuje całkiem inna kultura, mamy inne tradycje i wogóle cenimy sobie
      inne rzeczy niz Amerykanie. No ale jeżeli juz koniecznie chcecie... przecież w polsce też
      panuje rasizm i zdarza się, że jedni mają fure kasya a inni nie mają wogóle. Tak samo jest
      ze szkołą; są tacy którzy nawet w prywatnych szkołach ( bo u nas również takie istnieją)
      nie dadzą sobie rady, bo albo nie potrafią albo po prostu nie doceniają tego.
      A co do historii USA, to co Amerykanie mogą poradzić na to, że ileś lat temu ich
      przodkowie prowadzili z kimś tam wojne albo mieli kolonie?? My przecież też nie jesteśmy
      bez winy, bo i nam zdarzało się mieć chociażby lenników i chłopi byli tak samo traktowani
      u nas kiedyś jak niewolnicy w Ameryce. I to, że nie uczymy się całej historii tego kraju to
      nie znaczy, że oni jej nie mają; oni po prostu tego nie spsywali bo byli odcięci od świata
      dopóki Kolumb nie odkrył tego kontynentu i dotychczas nie potrafili tego zrobić.

Ja tam uważam, że i Polska i USA powinna być traktowana na tych samych regułach.
      Zresztą każdy kraj powinien być tak traktowany. A tak poza tym to nie uważacie, że inni
      obcokrajowcy np. Ukraińcy czy Cyganie którzy mieszkają w Polsce lub bardzo by tego
      chcieli, również mogliby to samo powiedzieć o Polsce? "O co tyle zachodu?" mówiliby. I
      czy nie próbowalibyście wtedy bronić naszego kraju??

Równość przede wszystkim!!!
    • xis Jakiśtam temat 23.09.09, 15:00
      Obydwoje są dziwni. Alfred traktuje pozostałe państwa jak pokemony ("Chiny,
      wybieram cię!"), a Feliks zamiast czołgów jeździ na kucykach.

Sorry, moje hetaliowe zboczenie. Jak gdzieś czytam o państwach to od razu to
      sobie na "Axis Powers Hetalię" przekładam. .__.
    • bellacullen5555 Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 15:20
      dobra widze ze masz patrijotyczne poglady ok ale ja i tak wolałoabym buc
      amerykanką i mieszkac w USA dlaczego???bo w tym kraju ludzie maja wieksze szanse
      by stac sie sławnym np.aktorem/ aktorką któĄ/którego beda znac nie tylko w swoim
      kraju ...no bo wejz sobie obojetnie jaka aktorke/aktora z polski czy o nim mówia
      chodzby w ameryce...NIE!!! i na tym własnie polega róznica ale to moje zdanie
      poprostu uwazam inaczej niz tysmile
    • rose94 yyyyyy 23.09.09, 15:22
      hey
      naprawde madre rzeczy napisalas xD

ja bym chciala mieszkac w Ameryce moze pod wzgledem wygody. Wogóle to wszyscy mowia ze tam jest fajnie. Gdybym miala wybierac miedzy polska a ameryka wybralabym?.....no nie wiem moze tam w ameryce nie jest tak fajnie
      ale wybralabym chyba ameryke łatwiejsze zycie ale i tak ciesze sie ze jestem polka a nie np.chinka
    • macius Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 16:37
      moim zdaniem Polska nie dorasta USA do pięt! nie mówię tyllko o show biznesie i
      tym "wielkim amerykańskim świecie" ale porównajcie polski i amerykański system edukacji-
      w Polsce jest masakrycznie trudno, w LO jest masa nauki i wiele godzin lekcyjnych w tyg,
      wolny czas czasem znjdzie sie wweekend a pozatym, to zero prywatnego życia, jeśli chce
      sie miec porządne oceny w school...nie mówię tak dlatego, że jestem
      przysłowiowym "osłem", bo nie mam problemów z nauką, ale zbyt wiele czasu zajmuje u
      nasz szkoła.a w USA?! popatrzcie na takie przedmioty jak rzaźbienie w drewnie itp.
      o wiele łatwiej jest z prawem jazdy, tymczasem u nas jest ono bardzo drogie i często
      trzeba czekac nawet 3 miesiące na nastepny ezamin...
      a poza tym amerykanie to luzacy, nie przejmują sie tak wszystkim jak my, polacy i dzieki
      temu są mniej zestresowani, jedynym minusem, jaki zauważam, jest śmieciowe jedzenie w
      Ameryce!
      • pluszbezpluszu Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 17:14
        sadzisz, ze maja lepszy system edukacji bo maja wieksze luzy w szkole?big_grin jaaasne co z
        tego ze tworza bande glabow, a narod jest coraz glupszy ktorym coraz latwiej
        manipulowac.. ale jesli dla ciebie szkola powinna byc rozrywka to prosze bardzo... droga
        wolna.. Ja osobiscie za nic nie chcialabym po ukonczeniu szkoly miec wiedze na poziomie
        absolwenta amerykanskiego "high school"
    • montanacyrus Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 16:47
      Więkrzość napewno patrzy tak: "O matko mieszka tam moja ulubiona gwiazda, to ja też
      tak chcę" Oczywiście też jestem fanką amerykańskich gwiazd. (Opisane w profilu) A jednak
      nie chcę mieszkać w USA! Żywią się tylko fast-foodami, aż mi się niedobrze robi. (Dlatego
      nie jadam w fast-foodach) Oczywiście łątwiej w Stanach zrobić karierę, ale czy to powód
      żeby skreślać Polskę. (Czasem tak robię, ale mieszkam tu i muszę to zaakceptować) Ale
      gdybym miała możliwość urodzić się jeszcze raz to wybrałabym nie USA(chyba, że
      liczyłaby się dla mnie kariera) a Francję. Wiem że to ma mało wspulnego z tematem, ale
      wypowiadam tylko swoje zdanie.
      Pzdrawiamserce
      • pluszbezpluszu Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 17:21
        Ja tam bym wplała się urodzic w Andorze gdzie nie ma podatkow, ludzie bogaci, luksus
        tani.. Albo w jakiejś Arabii Saudyjskiej badz innym kraju arabskim w ktorym placa za samo
        bycie obywatelem...
    • agula10100 Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 17:17
      jestem Polką i kocham swój kraj ! nie mam zamiaru wyjeżdżać do jakiegoś USA
      !angrytak jak juz wspomniano USA wzbogaciło się tylko mając w niewoli afrykanów
      sad tak samo jest z wojna !
      Polacy giną a amerykanie siedzą i pewnie sobie piją piwko piwo !!! powinno się
      wycofać nasze wojska z Afganistanu !! w życiu nie powiedziałabym, że tam maja
      lepiej ! mnie jest dobrze tu w Polsce !!
    • martulla Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 17:22
      Oczywiście że Ameryka. A dlaczego?
      Tam jest tolerancja. np jak ktoś wyznaje inna religie to jest ok i nie ma tam , że masz w
      sobie demona itp. np u mnie w szkole. ja nie wierze w Boga ale na religie musze chodzićuncertain
      a jak ksiadz pyta kto byl w kosciele? 2 osoby to zaczął krzyczeć i jakieś wywody robić na
      ten temat. Albo np w stanach metoda in vitro jest dozwolona , a u nas w polsce nie bo
      kościół nie chce, chcą nawet za to karać więzieniem, a cesarke zakazać(przcież nie każdy
      chce rodzić w bólach)...pfff... a do tego w stanach nie pikietują Madonny. Haha ktoś
      napisał, że polska wygrywa w rankingach uczelni...hahahaha...no nieprawda!! pozatym np
      prawko w wieku 16 lat można mieć, w każdym mieście prawie jest centrum
      handlowe. Poziom medycyny jest wyższy. W polsce mamy okropny system
      nauczania...np. języków. w szkole mamy książki w 1 gim w których najtrudniejszą rzeczą
      jest i will...A sport??hahah...narzekają, że nie ma medali... jak w szkołach jest tak, że jest to
      samo ciągle. Jak ktoś np nie lubi i nie może biegać np to już ma ocene niżej mimo
      zwolnienia od lekarza...w miastach nie ma takiego czegoś jak zajęcia sportowe oprócz
      sksów. I co najważniejsze życie tam jest tańsze, a zarobki wyższe.Np. dla chemika nie
      ma pracy w polsce lub jest mało, a np w stanach chemik= 50000$ miesięcznie. Księgowa
      w polsce 4000 zl a w stanach 40000 $ .
      Do tego na uczelniach tylko 3 jest kierunek
      moda i to w chyba 2 przypadkach jest to moda i wzornictwo, a tylko w jednym
      projektowanie, nie ma szans studiować jakże ciekawego kierunku nanotechnolgii i nie ma
      pracy dla takiego absolwenta. Moja kuzynka mieszka w londynie i mówi, że tam też lepiej o
      wiiieeleee.
      Dlatego ja jak się nic nie zmieni to wyjade jak tylko będe starsza do stanów(a przynajmniej
      chciałabym). Tylko będe tęsknić za rodzicami:///////
      • pluszbezpluszu cos ci sie chyba pomylilo.. 23.09.09, 17:52
        "ja nie wierze w Boga ale na religie musze chodzić:/"

Wcale nie musisz wystarczy, że nie wyrazisz zgody.. zamiast tego bedziesz chodzic na
        etyke czy tez np w mojej klasie w liceum chlopak byl poprostu zwalniany do domu..

"Albo np w stanach metoda in vitro jest dozwolona , a u nas w polsce nie"

Coś ci się chyba pomyliło.. w Polsce metoda in vitro jest dozwolona tylko NIE
        REFUNDOWANA.. (i bardzo dobrze).. nikt ci tego nie zabroni..

"a cesarke zakazać"
        big_grinbig_grin i co jeszcze wymyslisz?

"w każdym mieście prawie jest centrum handlowe"
        big_grin no rzeczywisciebig_grin

"Poziom medycyny jest wyższy"
        Jednoczesnie system opieki zdrowotnej jest prywatny... Jesli nie masz ubezpieczenia (nie
        masz pracy) pododzenia...

"np. języków. w szkole mamy książki w 1 gim w których najtrudniejszą
        > rzeczą
        > jest i will.."
        big_grinbig_grin ilu amerykanow zna jezyk obcy?big_grinbig_grinbig_grin

"ma pracy w polsce lub jest mało, a np w stanach chemik= 50000$ miesięcznie. Ksi
        > ęgowa
        > w polsce 4000 zl a w stanach 40000 $ .[/"
        taakk 50 tys miesieczniebig_grin raczej rocznie (w stanach czesto podaje sie wlasie roczne
        zarobki wiec chyba niedoczytałas)

"3 jest k
        > ierunek
        > moda i to w chyba 2 przypadkach jest to moda i wzornictwo, a tylko w jednym
        > projektowanie"

Wzronictwo jest na wielu uczelniach.. projektowanie mozesz studiowac chyba na kazdej
        ASP..

", nie ma szans studiować jakże ciekawego kierunku nanotechnolgii "

Nanotechnologia jest w krakowie bodajze na jagiellonskim

• jonas_girl. Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 17:32
      mi tam wszystko jest lepsze od polski big_grin hahahahah ; dd
      • syla105 Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 17:47
        hmm .wink przeczytałam praktycznie całe forum i dziwie się niektórym z Was . Ja kocham Polskę , jest to moja ojczyzna i nigdy o niej nie zapomne . co do mieszkana w USA to chciałym tam pojechać na rok czy dwa . Chciałym poznac kulturę Amerykaninów i poznać nowych ludzi , a przy okazji podszkolić język . Zawsze chciałam zobaczyć jak wyglądają tam szkoły .wink Nic więcej . Prędziej czy później i tak bym tu wróciła .;> <br />
        <br />
        skoro nie podoba Wam się tak Polska to jest mi przykro . nie powiem , że może polityka nie jest taka jak powinna wyglądać , nie jesteśmy najbogadszym krajem , ale nie wszędzie jest idealnie . niekórzy mają gorzej od nas .. a poza tym czatuje z paroma osobami z USA i z tego co mówią to wielu chcialoby przyjechać do nas , poznać nasz kraj , kulturę (jesteśmy jednym z najgościnniejszych krajów .;D ), no i dziewczyny .wink) na całym świecie mówi się , że Polski są najpiękniejszymi kobietami świata .;DD

• kathleen Nie zgadzam się z Tobą! 23.09.09, 17:53
      Rozumiem, że jesteś wielką patriotką i wielkie znaczenie dla Ciebie ma historia, no ale cóż,
      nie samą przeszłością człowiek żyje. Ok, zgadzam się, że Ameryka nie ma bogatej historii,
      ale pomówmy o teraźniejszości. Przytoczyłaś nie bardzo trafne argumenty na temat
      współczesnych Stanów Zjednoczonych. Ameryka to nie tylko MTV i fast foody na litość
      boską! To co przedstawia MTV nie jest nawet w najmniejszym stopniu prawdziwym
      obrazem Ameryki. MTV to telewizja dla nieambitnej młodzieży, zwykłe komercyjne
      szajstwo.
      Uważam, że to Polska jest zacofana. Tak bardzo próbuje upodobnić się do amerykańskich
      realiów, ale jej nie wychodzi. Ameryka jest potęgą. Tam panuje inna mentalność. Mam na
      myśli: tolerancję, większą życzliwość, otwartość i to, że nie ma tam takiego syndromu jak
      w Polsce: "skoro on/ona coś osiągnął/ęła, trzeba go/ją zmieszać z błotem". Ameryka to
      wielki świat, o którym Polska może tylko pomarzyć.
      I owszem, nie mam w sobie za grosz patriotyzmu, ale byłam w Ameryce i wiem jak tam
      jest. Ale szanuję Twoje zdane. Pozdrawiam.
      • syla105 Re: Nie zgadzam się z Tobą! 23.09.09, 18:03
        ja wcale nie jestem wielka patriotką . nic nie wspomniaąłm o histori .. jak dla mnie nei ma znaczenie kto brał w jakiej wojnie udział itd . amerykanie i Polacy od zawsze się wspomagali i dlatego szanuje ten kraj ..wink) zazdroszczę im niektórych rzeczy i chciałabym , żeby zmieniło się to w Polsce . zazdroszczę Ci , że byłaś w USA i wogóle . napewno też tam kiedyś wyjadę .xD to jest moje marzenie , ale nie chc tam mieszkać na stałe . chociaż nie mam obywatelstwa Ameryka jest tak jakby dla mnie drugą ojczyzną , bo kocham ten kraj .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka