a_sia Wiara to cudowne doświadczenie! 28.10.09, 19:06 Sama jestem wierząca, i to wręcz nie do uwierzenia, ale chyba każdą prośbę jaką "wysyłam" w modlitwie spełnił, jestem bardzo mu za wdzięczna! Naprawdę przekonałam się że modlitwa ma WIELKĄ moc! To prawda! Powierzajcie swoje marzenia, wątpliwości, troski Bogu on wam pomorze! Odpowiedz Link Zgłoś
zureczek122 Religijność - Obciach ? 28.10.09, 19:26 Moim zdaniem twoje koleżanki nie są dojrzałe emocjonalnie. Może się mylę ,mam dopiero 13 lat Jeżeli podeszłyby do tego : spoko albo to twoja prywatna sprawa , to ok. Jednak postąpiły tak a nie inaczej. Ja na twoim miejscu bym się nie przejmowała. Mogę coś powiedzieć na ten temat ,bo mamy w klasie niewierzące i nasz pan katecheta zawsze powtarza , że trzeba szanować innych nie zależnie od religii. Ja też jestem chrześcijanką i się do tego przyznaję . Może nie ogłaszam tego przy każdej rozmowie , ale nigdy nie zrzekłam się Boga i wiary w Niego !!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_limonka Re: religijność = obciach ? 28.10.09, 19:32 hmmm uważa, że to żaden powód do wstydu. Sama jestem nie wierząca wiec nie chodze do kościoła, nie modle sie i nie będę bierzmowana. Mimo to jestem zdania że każdy ma prawo wierzyć w co tylko zechce o ile nie krzywdzi swoimi przekonaniami innych. Odpowiedz Link Zgłoś
omisia Nie 28.10.09, 19:47 Oczywiście że nie Twoje koleżanki zamiast poświecić godzinę tygodniowo w każdą niedziele to wolą oglądać setny odcinek M jak Miłość Ja mam przyjaciułke która słucha radia Maryja i chodzi na pielgrzymki i nikt się z niej nie śmieje To że ty chodzisz co niedziele do kościoła to znaczy tylko o tym że jesteś bardzo odpowiedzialna najlepiej takie koleżanki olej Więc Alleluja i do przodu Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdeczka11 Re: religijność = obciach ? 28.10.09, 19:57 Ja chodze w niedziele zawsze do kościoła Teraz w kościele odmiawiamy różaniec chodzę wtedy kiedy mam mało zadań ze szkoły.... Ale moim zdaniem Religi nie powinniśmy się wstydzic.... Odpowiedz Link Zgłoś
beti513 Re: religijność = obciach ? 28.10.09, 20:02 jak dla mnie nie. Ja osobiście nie chodzę do kościoła co niedzielę bo nie lubię ale modle się często i zawsze jak jadę autobusem koło kościoła to się przeżegnam. A twoim kumpelą powiedz że to twoja prywatna sprawa czy wierzysz czy nie a jak im to nie pasuje to niech s****dalają Odpowiedz Link Zgłoś
jagods religijność = obciach ? 28.10.09, 20:05 Byłam iedyś katoliczką i niewstydziłam się swojej regilijności, teraz chodzę do gimnazjum i nie uczęszczam na lekcje religi gdyż zmieniłam wyznanie Odpowiedz Link Zgłoś
magdusiaa :P 28.10.09, 20:14 Według mnie w tych czasach trudno jest mówić o religii. Jeszcze tak 20 lat temu ludzie nie mieli z tym problemu, słowo "Bóg" pojawiało się w tekstach wierszy, piosenek, itp...ale dzisiaj moim zdaniem ludzie są coraj gorsi może to tylko moje zdanie, nie wiem. Ale myślę, że tą religię, której uczyli ich rodzice uważają za coś głupiego i nudnego i chcą się wyróżnić nie chodząc do kościoła lub juz całkiem się jej wyrzekać i ją zmienić załóżmy na judaizm lub buddyzm. Ja nie mam takiego uprzedzenia, chodzę do kościoła, staram się być religijna...ale u mnie w szkole jest podobnie jak opisujesz, niektóre moje koleżanki mają "kocią wiarę"... Odpowiedz Link Zgłoś
esther77 Re: religijność = obciach ? 28.10.09, 20:26 A ja powiem tak... też chodzę co niedziele do kosciola, jesli ktos uwaza ze to obciach to ma problem, takie rzeczy trzeba miec gdzies... To jest prawda ze to prywatna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
cukix33 Re: religijność = obciach ? 28.10.09, 20:29 nie wiem ... ja jestem ateistką . sądze , ze jeżeli ktoś naprawdę wierzy to nie powinien się tego wstydzić . Odpowiedz Link Zgłoś
ashleyka19 Re: religijność = obciach ? 28.10.09, 20:31 heh, w mojim wypadku to żaden obciach ! u mnie jest tak że wręcz wszyscy tam chodzą i się tam widujemy a potem razem wracamy xD Odpowiedz Link Zgłoś
ms14 nie 28.10.09, 20:32 to nie jest obciach, a jeśli się ktoś z tego wyśmiewa to świadczy to tylko o jego niedojrzałości Odpowiedz Link Zgłoś
ziata Re: religijność = obciach ? 28.10.09, 20:36 myślę że nie każdy ma własne poglądy więc nie należy się tego wstydzić. na rozpoczęciu roku szkolnego tylko ja śpiewałam hymn i czułam się z tym dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
elza1502 Re: religijność = obciach ? 28.10.09, 20:51 ten co sie wstydzi to jest zalosny,,, Odpowiedz Link Zgłoś
im_rebel Re: religijność = obciach ? 28.10.09, 21:42 Może ma powody? Ale to już jego sprawa. Ymmm... moje zdanie jest takie: Człowiek nie powinien wstydzić się tego jaką ma wiarę. Czy jest muzułmaninem, hindusem czy kimkolwiek innym ma swoją wiarę i powinien w nią wierzyć z całego serducha. Jestem chrześcijanką i nie wstydzę się tego. U mnie w sumie nie występują takie problemy jak "wiara". Owszem mam koleżankę w klasie która jest innej wiary ale nie wyśmiewamy się z tego gdyż to jest normalne. Ludzie którzy nie akceptują tego są po prostu nienormalni. Odpowiedz Link Zgłoś
zelkojadek Re: religijność = obciach ? 28.10.09, 22:33 Nieprzejmuj się 'koleżankami' Ja jestem jedyną w klasie ateistką i niektórzy mi dokuczają dlatego niezwracam na nich uwagi. Najwarzniejsze to bądź sobą niezaleznie od innych! Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaeel Re: religijność = obciach ? WCALE NIE 28.10.09, 22:54 Jestem religijną osobą , każdy ma prawo wyboru. wyznaje taka lub inną religię . Odpowiedz Link Zgłoś
kassik001 Re: religijność = obciach ? 28.10.09, 23:11 Ja powiem tak.. tak samo jak ty chodzę do kościoła, modlę się i robię to z moimi koleżankami u nas to w ogóle większość szkoły chodzi co niedziele się modlić. Ja też nie jestem zapaloną chrześcijanką, bo nie modlę się kilka razy dziennie i td ;D ale jak już chodze do kościoła to na pewno nie z rodzicami tylko idę z qmpelkami, bo mamy zespół i śpiewamy, potem spotkania KSM - u i i sami organizujemy sobie zwykłe dyskoteki ;D Każdy jest jaki jest i nikt nie powinien się wtrącać do czyjegoś życia, bo sam ma swoje i niech lepiej się odczepi ) Odpowiedz Link Zgłoś
urumi123 jasne ze nie! 29.10.09, 09:36 nie! jak w cos wierzysz to sie nie wstyc! ja zawsze nawet w autobusie sie przed kosciolem zegnam Odpowiedz Link Zgłoś
keri27 religijność = obciach ? 29.10.09, 11:26 Ja jestem praktykującą katoliczką i moim zdaniem nie powinno się przejmować opiniami innych bo jeśli się naprawdę wierzy to wiara jest dla niego najważniejsza i nie powinno się przejmować opiniami innych. Odpowiedz Link Zgłoś
razorlina Czy w ogóle istnieje coś nad nami? Tak, nie? Może. 29.10.09, 14:43 Powiem jedno... Jestem raczej niewierzącą w instytut kościoła... Cały czas poszukuje prawdy, co nią jest a co nie... i wiem jedno... prawdą nie jest nasz kościół... Wnerwia mnie to, że jakiś pacan z ambony krzyczy iż inne religie to poganie(no bo niby dlaczego tylko ta wiara miałaby być prawdziwa? To wszystko ludzie stworzyli przecież i każda jest ta samo prawdziwa lub NIE...) albo jak się wtrąca i wypowiada na temat rodziny (mężczyzna + kobieta) kiedy on nie ma o tym najmniejszego pojęcia...(no bo skąd może mieć o tym pojęcie? Od mamy i taty? Dziecięce oczy inaczej widzą akurat taki świat..) Wierzę że COŚ jest nad nami... ale sama nie wiem czy nazwać to Bogiem czy energią z którą łączymy się po śmierci (energia jako nasza dusza dokładniej..) Tak więc jestem niewierząca w całe to zasrane chrześcijaństwo... i niewierząca też w jakąkolwiek inną religię gdyż przecież to wszystko wymyślili sobie SAMI słabi ludzie potrzebujący czegoś silnego nad sobą... Dziękuję... Odpowiedz Link Zgłoś
ziaba Re: religijność = obciach ? 29.10.09, 15:35 Religijność !! jest the best ^^ uwielbiam to np. uwielbiam oazy xD na które jeżdże co rok ... i poznaje równie zwariowane osoby co ja xD jest ich tysiace xD hmmm a twoje koleżanki są głupie ...sorry za wyrażenie ^^ ale ja nigdy nie zerwe z kosciołem ... bo ...po prostu Kocham Boga i wierzę w niego xD mam w nim zaufanie i pomoc !! a ty mozesz sie tym szczycić że jesteś soba i chodzisz do kosciola xD potem to sie w życiu odpłaca xD Powiedz dziewczynom żeby sie z ciebie nie smiały xD bo na prawde jesteś od nich o sto razy ważniejsza xD Odpowiedz Link Zgłoś
ann_95 Re: religijność = obciach ? 29.10.09, 15:42 jestem chrześcijanka I nie to nie jest żaden wstyd ... ale skoro ty tak wogóle myślisz to coś z tobą nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
kingul33 Re: religijność = obciach ? 29.10.09, 17:59 Moim zdaniem, religijność to jest prywatna sprawa każdego z nas, i nikogo innego nie powinno to obchodzić. Ja też nie jestem zapaloną chrześcijanką, ale chodzę do kościoła. Ostatnio obraz wiary i naszej religii jakoś mi się zmącił. Uważam, że to żaden wstyd, kiedy np. przejeżdżając obok kościoła ktoś się przeżegna. Jego wiara, jego religia- jego sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
bearis Re: religijność = obciach ? 29.10.09, 19:22 według mnie to nie powinien być obciach! sama oczywiście nie jestem super obecna w kościele... to czasami nie fer że ktoś sie z takich ludzi nabija! Odpowiedz Link Zgłoś