Dodaj do ulubionych

Poprawna polszczyzna

• dorr Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 16:24
      sama czasami mówię wziąść, ale jak słyszę chłopacy to go poprawiam albo się z
      niego po cichu śmieje xd
    • tiin55 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 16:28
      Mi to nie przeszkadzaa...big_grin
      Sama robię takie błędy tongue_outtongue_out
    • kate. Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 16:28
      Cóż, mnie denerwuje to od pewnego czasu. Zaczęło się w szkole, wszystkich poprawiałam..
      Litości ! Ile można, x]
    • isska94 Yep 03.02.10, 16:29
      Ja też wink Wkurzające jest również, gdy ktoś mówi "pojedyńczy", a nie tak jak się
      to powinno, czyli "pojedynczy" xd albo "przyspieszenie" a nie "przyśpieszenie"
      .... 'wziąść', 'poszłem' i 'chłopacy' jest nie mniej irytujące x) @im_rebel : ja
      też zwykle poprawiam takich dyslektyków - też się bulwersują ;p
      • agatunia98 Re: Yep 03.02.10, 19:43
        Ludzie!!!!! Po pierwsze jak większość na tym poście wkurza mnie nie poprawna
        polszczyzna!! Droga "isska94" przyspieszenie i przyśpieszenie jest poprawne tak jak
        śpieszyć i spieszyć, obie formy są częścią języka polskiego i można używać obu form.. więc
        nie poprawiaj jeśli sama nie jesteś pewna!

A co do postu to tak samo nie mogę się powstrzymać od poprawiania błędów. Jeszcze
        denerwuje mnie jak ktoś pisze: poprostu, pujde, łuzko, poszłem, wruciłem, lubiałem,
        wogule, psze pana, bende, zdjeńć, dwuch, pisze, ktury, muwić... jeszcze tego trochę jest,
        ale już nie chcę mi się wymieniać ale to są słowa, które mnie najbardziej wkurzają. Dobrze,
        że ci analfabeci chociaż przekleństwa piszą poprawnie! haha
        Moi nauczyciele tez popełniają błędy i aż mnie korci żeby poprawić, ale żeby się nie
        wymądrzać w myśli poprawie i jest mi lżej.
    • sweex chciałabym... 03.02.10, 16:45
      ...żeby takie drobne, nieświadome błędy były najgorszą rzeczą, jaką można tu spotkać.
      Każdemu zdarzają się literówki. Do szału doprowadzają mnie pokemony... Chociaż ostatnio
      ich liczba zmalała.
    • jazzmine . 03.02.10, 16:56
      Tak , wkurza mnie to i przez to wkurzam innych , a wszystko przez naszego
      polonistę.

Wiesz co , koleś , żal mi z Ciebie , mówisz , że wkurza Cię , jak inni używają
      niepoprawnej polszczyzny , a nie wiesz , że nie można napisać "tą osobę".
      Funkcjonuje tylko i wyłącznie TĘ . Głupio ?
      • kiwi Re: . 03.02.10, 17:26
        Nie `koleś`, dobrze? Bo chłopakiem nie jestem i nie, nie jest mi głupio, bo
        czasami mam takie problemy. I się tak nie bulwersuj.
    • alice_cullen08 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 16:56
      U mnie w szkole panie mówią "włanczamy" a nie, jak jest poprawnie "włączamy"suspicious
      • jazzmine Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 17:03
        Ja mam już taką patologię na polskim, że nie mogę zaczynać znań od: że, nie bo,
        mi itp. Aha i "wziąść" i "włańczamy" często u nas funkcjonuje. Aha , nie wiem ,
        czemu , autor tematu napisał/a Wziąść zamiast Wziąć . Po co Ci duże litery?! To
        się pisze w cudzysłowie. No i kolejny błąd. Większość mówi "w cudzysłowiu".
        • kiwi Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 17:27
          z dużej litery, bo mi tak wygodniej.
          • jazzmine Re: Poprawna polszczyzna 19.02.10, 12:42
            kiwi napisał(a):

> z dużej litery, bo mi tak wygodniej.

kolejny błąd . dziecko . pisze się "dużą" lub "wielką" ale nie "z dużej" , xDD
            • kiwi Re: Poprawna polszczyzna 19.02.10, 13:23
              Dla ciebie słonko to ja żadnym dzieckiem nie jestem...
    • klaudynaxx Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 17:00
      Na gg niektórzy fo mnie pisali jusz. albo muc. xd. Ale każdemu się to zdarza.xd
    • l0ovemee taaa 03.02.10, 17:10
      straasznie mnie to wkurza. dzisiaj koleżanka do mnie ze musi 'oglądnąc' jakiś
      film. och.! przeciez to jest straaszne ;[ albo jak mój tato mówi 'poszłem'
    • ozzy Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 17:13
      mi to nie przeszkadza , sama się też nieraz daje złapać xd
    • leluiss99 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 17:15
      mnie też bardzo to denerwuje...a szczególnie "poszłem" albo to "se"
      brrr nie lubie uncertain

czasem nawet błędy ortograficzne... sama też często robię błędy ale rzeczy przez
      "ż" nie przeboleje tongue_out
    • leluiss99 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 17:16
      mnie też bardzo to denerwuje...a szczególnie "poszłem" albo to "se"
      brrr nie lubie uncertainczasem nawet błędy ortograficzne... sama też często robię
      błędy ale rzeczy przez
      "ż" nie przeboleje tongue_out
    • trufla Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 17:17
      Ja mam tak samo. Jestem bardzo na to wyczulona i na błędy ortograficzne bądź
      interpunkcyjne również.
    • beauty12 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 17:23
      A ja wiem czy mnie to aż tak wkurza. Chyba nie
    • chruncherka Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 17:23
      Mnie też to denerwuje i poprawiam taką osobę, ale jeżeli ktoś mnie poprawia to mnie
      jeszcze bardziej wkurzatongue_out
    • milka555 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 17:25
      Mnie to nie wkurza !
      • mweezy Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 17:51
        denerwuje mnie to, irytuje, ale staram się nie poprawiać chociaż czasem muszę
        się na prawdę pilnować. a jak słyszę w jaki sposób wypowiadają się niektórzy moi
        tak zwani koledzy z klasy/szkoły to... nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.
    • mileyfankacyrus słowa typu ich- ih 03.02.10, 17:34
      normalna rozmowa na gg:
      ja:hej co u cb??
      koleżanka: a dobrze. bendziesz nadworze??
      ja: no może...
      koleżanka: poczekaj hwilke....jusz.
      Yhhh!!! Mam 6 z polaka i nie cierpię tegooo!
    • demoniasta0897 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 17:38
      Mnie wkurza jak ktoś mówi poszłem to masakryczne poprostu
    • agusek13 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 17:46
      mi to nie przeszkadza . . . co mnir to obchodzi jak ktoś mówi ? O.o
    • abstract_ Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 17:52
      Mam ten sam problem. <br />
      To, że nie mam problemów z błędami ortograficznymi oraz poprawną wymową nie oznacza, że jestem KUJONEM, tylko świadczy o mojej kulturze osobistej. <br />
      Jestem taką osobą. <br />
      Takie osoby nazywane są Purystami. Ja za taką się uważam. smile<br />
      <br />
      Moi znajomi też mają z tym problem, bo cały czas ich poprawiam smile<br />
      <br />
      <br />
      <br />
      pozdrawiam Purystów. smile smile

• dizziness Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 18:14
      O, jak mnie to denerwuje!!! Też zawsze poprawiam osobę, która niepoprawnie mówi.
      Najczęściej popełniane błędy to właśnie ,,wziąść" zamiast ,,wziąć", ,,poszłem"
      zamiast ,,poszedłem", choć spotykam się jeszcze z wieloma innymi.
    • agusia014 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 18:34
      Nie no, bez przesady że od razu czepiam się "wziąść" , ale wkurza mnie jak ktoś
      NAPISZE np. muj, morzesz, twuj, mogom, rzycie, żeka, rzaba, pujść.

Np. pisze z jakąś nieznajomą osobą na gg i pisze ona że ma 30 lat, a napisze
      "mój" przez "u" to wiem że to jakieś dziecko. Po ortografii można poznać się na
      ludziach. smirk
    • bouche2 najbardziej denerwuje kiedy to nauczyciel popełnia 03.02.10, 18:37
      błąd.
      no bo sorka od fizyki pochyla się nad Tobą i prawie pluje mówiąc WZIĄŚĆ, albo
      PRZYŚPIESZONY.
      -.-
    • lila13 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 18:50
      Tak drażni mnie to. W dodatku przeprowadziłam się z innego województwa i drażni
      mnie np. weź se. Mimo wszystko uważam takie zwroty za przejaw głupoty. Uuu jaki
      wierszyk wyszedł ;];Psciana
    • audreey Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 18:59
      czasami mnie to denerwuje. chodzę do klasy humanistycznej i dziwię się, jak
      niektóre koleżanki z klasy piszą i mówią. zdarzają się straszne błędy, naprawdę.
      ale gdybym miała poprawiać każdego, musiałabym również nauczycieli, a z nimi
      wolę nie próbować. c;
      • cranche Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 19:19
        Ja staram się nie krzywdzić języka polskiego. Chyba, że tak na żarty ;], ale
        niesamowicie denerwuje mnie jak ktoś mówi 'chłopacy' po prostu nie
        wytrzymuje...:p. Niestety często popełniam błąd, o którym wspomniała Leanne
        m.in. zamiast 'jest napisane' to mówię 'pisze'.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka