martaajb Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 19:21 Ja jestem zdania, że nie każdy jest humanistą i każdy ma prawo się pomylić. Ważne, że wiadomo o co loko Odpowiedz Link Zgłoś
lamma zdzich, ale ty... 03.02.10, 19:24 ... przecież mówisz po angielsku! xd ___________ tak serio, mam jakąś obsesję na punkcie poprawności językowej, już u mnie wszyscy w klasie przestrzegają reguł poprawnej polszczyzny.... trzeba się za nich wziąć ;3 xd Odpowiedz Link Zgłoś
selenka1996 Lol xD 03.02.10, 19:52 Mnie to nie wkurza ;P Chociaż czasem jak ktoś się pomyli to go poprawiam xD Przeciez każdy ma prawo do błędu xDDD Ja też czasem coś źle powiem i co xD Nie mowię wszystkiego po polsku ;PP Częściej gwarą śląską ;D Albo swoim językiem xD Skrótami, naszym językiem (dzieci, młodzieży) itd. ;PP Odpowiedz Link Zgłoś
bella115 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 19:56 mi to nie przeszkadza jak dla mnie każdy niech mówi jak chce co mnie to obchodzi to ich sprawa jak mówią Odpowiedz Link Zgłoś
demi2917 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 19:59 jedyne co mnie wkurza to jak chłopak mówi poszłem, a nie poszedłem Odpowiedz Link Zgłoś
ilovemyself Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 21:08 Oj , bardzo mnie to wkurza . Dam może przykład mojej koleżanki , która w pośpiechu przekręca wyrazy , a w nawyku ma mówić zamiast : idę wynieść śmieci , '' idę ze śmiećmi '' , albo : '' dałam jeść kotowi '' - ma 15 lat , ale dobra . Po prostu nie mogę znieść kiedy ktoś robi takie błędy Odpowiedz Link Zgłoś
anka1119 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 21:22 no mnie czasem wkurzają takie błędy... Odpowiedz Link Zgłoś
niedostepna , 03.02.10, 21:56 tak strasznie mnie to denerwuje.:d też zawsze poprawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kingaaa_95 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 21:56 Mnie to strasznie wkurza. Niektórzy ludzie nawet nie umieją odmieniać końcówek. Ja też poprawiam. Najgorsze jest to, że jestem ze śląska i połowa ludzi mówi, np. zamiast się - se. Czasem to mnie krew zalewa. Odpowiedz Link Zgłoś
inna__ Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 22:04 tak i to strasznie -.- od razu zaczynam tą osobę poprawiać c: Odpowiedz Link Zgłoś
piano Poprawna polszczyzna 04.02.10, 11:13 Mnie tez to wkurza xD Albo na przykład letko- zamiast lekko xD Niektóre teksty mnie rozwalają x) Odpowiedz Link Zgłoś
balonowa_guma Re: Poprawna polszczyzna 04.02.10, 11:43 ja też poprawiam;d chociaż najczęściej mojego brata;d ale wkurza mnie jak chłopak mówi: poszłem do ławki. wtedy od razu zwracam mu uwagę. co on? jakiś obojniak?xd Odpowiedz Link Zgłoś
klakierzyca Re: Poprawna polszczyzna 04.02.10, 11:43 Agh. Nienawidzę krzywdzenia naszego biednego języka. O.x Chociaż polski to najtrudniejszy język świata ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
lady_cat Re: Poprawna polszczyzna 04.02.10, 11:49 nie cirepię, gdy chłopak mówi : poszłem, a powinien powiedzieć ; poszedłem . i gdy ktoś mówi : chłopacy, a powinien powiedziec ; chłopcy . razi to w oczy . masakra. ; / Odpowiedz Link Zgłoś
olik883 Re: Poprawna polszczyzna 04.02.10, 14:49 No a mnie to wogule nie wkurza .. Nawet sama tak mówię .. : P I wkurza mnie jak ktoś mnie poprawia .. ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
kari14 Re: Poprawna polszczyzna 04.02.10, 14:56 Mnie też to wkurza np. jak ktoś mówi dwutysięczny dziesiąty zamiast dwa tysiące dziesiąty albo pisze zamiast jest napisane Odpowiedz Link Zgłoś
miley787 Re: Poprawna polszczyzna 04.02.10, 15:07 Ja też się strasznie wkurzam. Najwięcej takich błędów popełnia mój tata. Kiedy on coś piszę do kogoś to ja tylko siadam i go poprawiam. Jestem też dobra z ortografii. A jak komuś zwracam uwagę to mówi ,, ale przecież wiesz, o co chodzi, to dlaczego się czepiasz?``. Nienawidzę tego! Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
zakochana_anka a co? 04.02.10, 15:09 jasne ze wkurza np. moj tata powiedział -wniosę wszystkie drzewo do garażu Odpowiedz Link Zgłoś
rossu Re: Poprawna polszczyzna 04.02.10, 15:18 oczywiście denerwuje mnie to, jak chłopak powie: -dziś tam nie poszłem.- poprawiam na - poszedłem. Ale nie przykuwam uwagi do tego, jak ktoś powie 'kredków' zamiast 'kredek' albo 'niespowiewanka' zamiast 'niespodzianka' Chociaz sama nie mówię tak, to nie denerwuje jak na razie mnie styl 'pokemona'. Chyba że mowa o 'sweetaśne' albo 'loffciam was' bądź ' narq' brr. wtedy cholery dostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
punch_lee poprawna polszczyzna 04.02.10, 23:12 O, tak. Tylko, że pisze się tę a nie tą ;]. *tę osobę Więc, siebie też poprawiasz? ;] Odpowiedz Link Zgłoś
najli. Re: Poprawna polszczyzna 05.02.10, 16:16 Mnie to nie wkurza, bo sama tak mówię. haha. Odpowiedz Link Zgłoś
aliss Re: Poprawna polszczyzna 05.02.10, 20:00 mnie też to bardzoooo wkurza. i też zawsze poprawiam. a potem i tak znowu robią te błęy... ;/ gosh Odpowiedz Link Zgłoś
stop_it .. buahahaa 19.02.10, 13:26 wez moze najpierw ty sie naucz mowic poprawnie zamiast sie czepiac i poprawiac innych.. tobie nigdy nie zdazylo sie powiedziec "co tu pisze?" a nie "jest napisane" ? wiesz co takie cos mi lata, sama tak mowie i jak ci to przeszkadza to chyba ty masz jakis problem i obsesje na punkcie "poprawnej polszczyzny" .................... Odpowiedz Link Zgłoś
alkoholova poprawna polszczyzna 19.02.10, 13:28 mnie denerwuje jak moje koleżanki i moi kolerzy mówią 'chłopacy' zamiast ' chłopcy' czy już dopuszczalnie chłopaki. nie przeszkadza mi ich poprawianie, ale jak ktoś gada mi nad uchem łącząc slang i 'połamany polski' to mam ochotę go udusić. mimo to, przeważnie nie mam z tym problemu Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka9 Re: poprawna polszczyzna 19.02.10, 13:32 No chłopacy... Ale większość osób to olewa! Odpowiedz Link Zgłoś
colaxdd Re: Poprawna polszczyzna 19.02.10, 13:35 Zgadzam się z tobą, też zbyt zauważam takie błędy . Yhym, brawo, nie jestem kujonem . Odpowiedz Link Zgłoś
crazygirl2302 Re: Poprawna polszczyzna 19.02.10, 13:36 nie przeszkadza mi to, ja czasem tez mowie nie poprawnie Odpowiedz Link Zgłoś
vanell. Poprawna polszczyzna 19.02.10, 14:11 i to jak. strasznie się wtedy irytuję. mnie też się zdarzają pomyłki, ale na szczęście, na ogół nie mam problemu z językiem polskim. Odpowiedz Link Zgłoś