lissa. 04.02.10, 17:37 Tak jak w temacie . Mam nauczyć się połowę wiersza " ...... coś Ordona " i jest tego dość dużo a u mnie z pamięcią kiepsko .;/ a jak wy się uczycie czegoś na pamięć ? help Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcelinkaa Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 17:54 ja mam nauczyc sie za 3 dni wiersza z niemca i nie wiem jak to zrobie;/ moze ucz sie tak wpołudnie a nie wieczorem do ci moze lepiej do głowy wejdzie;P Odpowiedz Link Zgłoś
miley22333 Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 18:00 jak nie mogę zapamiętać to kilka razy pisze sobie na kartce zwrotkę aż się jej nie nauczę mi pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
missc Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 18:20 heeh xdd nigdy nie uczę się tekstu tydzień czy jeszcze wsześniej ;pp zawsze robię to z dnia na dzień ;pp wystarczy kilka razy przeczytac i juz rano wiem oco kaman xdd Odpowiedz Link Zgłoś
rossu Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 17:59 czytam 3 razy, później przepisuje 2 razy, potem czytam 3 razy. Przed snem czytam 2 razy. W szkole przed pytaniem czytam 2 razy. i umiem ;d ale to tylko działa w wierszu ;d Odpowiedz Link Zgłoś
cukiereczek.. Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 18:03 ucz się urywkami np. masz taki wiersz Nie ten przyjaciel co w pogodnej chwili swą życzliwoscią życie ci umili. Lecz ten co w klęsce, samotnej godzinie sztandar miłości nad głową rozwinie. To naucz się tyle Nie ten przyjaciel co w pogodnej chwili swą życzliwoscią życie ci umili. jak sie tego nauczysz to dalesze części a później sobie oby dwie powtórz i dalej 3 część później 4 i sobie obie powtórz na mnie działa Odpowiedz Link Zgłoś
molinka Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 18:05 naucz się raz a dobrze jak będziesz szła spać to książkę pod poduszkę mówię ci rano bd wszystko umiała to działa ! Odpowiedz Link Zgłoś
paulinusia4 Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 18:11 'Reduta Ordona' Mickiewicza? Próbuj uczyć się kawałek po kawałeczku. Odpowiedz Link Zgłoś
olamiley reduta ordona 05.02.10, 09:46 ja tez sie tego uczyłam najlepiej jest sie uczyc po kawałeczku np. nam strzelac ne kazano wstapilem na pole... I powtorzyc sobe kilka razy az sie utrwali potem nastepny kawałek tak samo i potem te dwa kawałki razem sobie powtorzyc ja sie tak uczyłam i dostałam 5 a w naszej klasie łacznie ze mna 5 dostały dwie osoby Odpowiedz Link Zgłoś
bo.to.ja Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 18:17 powtarzam powtarzam i jeszcze raz powtarzam ;D najpierw jeden wers umiem no to to 2 wers i teraz 1 i 2 wers itd ;D nawet na sprawdziany tak się uczę czyli kuje ;d Odpowiedz Link Zgłoś
theklaudussia Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 18:18 Ja sobie wymyślam melodie i go po prostu sobie śpiewam :ù:m Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka13 Jaa wiem. ! xD 04.02.10, 18:20 hm,.. Reduta Ordona ?? też to miałam. . i ja się uczyłam tak : zaczęłam powtarzać jeden wers ok. 10 razy potem dodałam drugi i jego też ok 10 razy. i potem powróciłam do pierwszego , drugi znów i dalej trzeciego zaczęłam się uczyć itd. .. i dodatkowo jak się uczyłam to pisałam te wersy na kartce gdyż mam pamięć wzrokową. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilaaa. Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 18:48 jak ostatnio miałam się inwokacji nauczyć to nie nauczyłam się wgl. a potem słuchałam jak cała klasa recytuje. i tak po 3 lekcjach recytowania tego przez innych sama też umiałam.xd Odpowiedz Link Zgłoś
elisss92 ja robię tak 04.02.10, 20:28 wers po wersie. Wers 1 powtarzam kilka razy, potem dokładam 2. powtarzam drugi, potem 1. i 2. razem. Potem 3, 4 itp I tak jakoś zawsze dałam rade Odpowiedz Link Zgłoś
lucuch. Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 20:47 Reduta Ordona? podziel na kawałki i czytaj kilka razy, a później próbuj mówić bez kartki. będzie dobrze. (: Odpowiedz Link Zgłoś
eweluna97 Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 20:51 ja najpierw uczę się pierwszego wersu , powtarzam go kilka razy . potem zaś dokładam następny wers, też powtarzam . i łączę . ; d i powtarzam połączone . ; d haaa. <3 Odpowiedz Link Zgłoś
misiaxp Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 20:53 dzielenie na kawałki jest dobrym sposobem, ale ja osobiscie wlaczam muzyke i zamiast normalnych slow spieewam wiersz XD wiem dziwnie brzmi ale tak sie szybciej ucze haha Odpowiedz Link Zgłoś
mileylove. Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 20:53 spaceruj po pokoju i w kółko to powtarzaj c: Odpowiedz Link Zgłoś
pola16 pewnie Redute Ordona ;/ 05.02.10, 01:11 zależy kim jesteś ruchowiec, dotykowiec, wzrokowiec... Odpowiedz Link Zgłoś
oliiviia Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 05.02.10, 06:58 Hmm ja sobie zawsze jakieś wiersze podkładam pod Eminema lub 50 Centa i śpiewam xD Odpowiedz Link Zgłoś
lovebug Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 05.02.10, 07:17 reduta ordona? o, współczucie. nie wiem, masz strasznie długi tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
blondzia Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 05.02.10, 09:50 Ja to się uczę tak że czytam najpierw dwa zdania i próbuje się ich nauczyć w sensie że nie dwa słowa tylko dwa zdania ! i potem tak po kolei jadę i się nauczę Odpowiedz Link Zgłoś
colorova *** 05.02.10, 09:58 Ja szybko łapię teksty piosenek więc mam taką funkcję w laptopie że nagrywam tekst wiersza i jak np gram w coś albo jak siędzę na kotku to puszczam i mi sie lokuje w głowie jak piosenka pomaga spróbuj Odpowiedz Link Zgłoś
marta. Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 05.02.10, 10:06 ja po prostu mam dobrą pamięć i wystarczy, że jakiś tekst kilka razy przeczytam i już go umiem : ))) Odpowiedz Link Zgłoś
minaslia x 05.02.10, 10:15 najlepiej pod wpływem stresu xD ale nie polecam raz miałam się nauczyć wiersza na polski, ale nie miałam go i w tym dniu rano na matmie zaczęłam się uczyć , potem fizyka i chyba coś jeszcze no i na polski powiedziałam 2 pierwsze zwrotki idealnie, ale 3 trochę pomyliłam w końcu dostałam 4- Odpowiedz Link Zgłoś
miley95 Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 08.02.10, 20:09 Ja robię tak: wybieram sb jakąś piosenkę której melodię dobrze znam i śpiewam według tej melodii tekst. Ale słowa muszą trochę pasować do rytmu piosenki. Ja tak się uczyłam wartościowości pierwiastków. Pozdro i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mweezy też mam słabą pamięć. 15.04.10, 17:27 podziel sobie ten tekst na części, powoli powtarzaj na głos, pisz, może będzie ci pomagało jak powtarzając sobie wiersz, będziesz chodziła? mi czasem to pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
zazu Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 15.04.10, 17:38 Podziel sobie wiersz na częsci i ucz sie od konca...to pomaga!!! Odpowiedz Link Zgłoś
caterina97 Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 03.05.10, 16:09 Ja zawsze szybko się uczę... Wszystkiego = numerów gg, wierszy, dat... Myślę że powinnaś być zrelaksowana, skupiona i powinnaś mieć ciszę wokół siebie. Odpowiedz Link Zgłoś