Dodaj do ulubionych

Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ?

04.02.10, 17:37
Tak jak w temacie .
Mam nauczyć się połowę wiersza " ...... coś Ordona "
i jest tego dość dużo a u mnie z pamięcią kiepsko .;/
a jak wy się uczycie czegoś na pamięć ?
help
Obserwuj wątek
    • marcelinkaa Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 17:54
      ja mam nauczyc sie za 3 dni wiersza z niemca i nie wiem jak to zrobie;/
      moze ucz sie tak wpołudnie a nie wieczorem do ci moze lepiej do głowy wejdzie;P
      • miley22333 Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 18:00
        jak nie mogę zapamiętać to kilka razy pisze sobie na kartce zwrotkę aż się jej nie nauczę
        mi pomaga
      • missc Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 18:20
        heeh xdd nigdy nie uczę się tekstu tydzień czy jeszcze wsześniej ;pp zawsze robię to z dnia
        na dzień ;pp wystarczy kilka razy przeczytac i juz rano wiem oco kaman xdd
    • rossu Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 17:59
      czytam 3 razy, później przepisuje 2 razy, potem czytam 3 razy.
      Przed snem czytam 2 razy.
      W szkole przed pytaniem czytam 2 razy.
      i umiem ;d
      ale to tylko działa w wierszu ;d
    • cukiereczek.. Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 18:03
      ucz się urywkami np. masz taki wiersz

Nie ten przyjaciel co w
      pogodnej chwili swą
      życzliwoscią życie ci umili.
      Lecz ten co w klęsce,
      samotnej godzinie sztandar
      miłości nad głową rozwinie.

To naucz się tyle

Nie ten przyjaciel co w
      pogodnej chwili swą
      życzliwoscią życie ci umili.

jak sie tego nauczysz to dalesze części a później sobie oby dwie powtórz i dalej
      3 część później 4 i sobie obie powtórz big_grin na mnie działa tongue_out

• molinka Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 18:05
      naucz się raz a dobrze jak będziesz szła spać to książkę pod poduszkę mówię ci
      rano bd wszystko umiała to działa !
    • paulinusia4 Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 18:11
      'Reduta Ordona' Mickiewicza?
      Próbuj uczyć się kawałek po kawałeczku.
      • olamiley reduta ordona 05.02.10, 09:46
        ja tez sie tego uczyłam najlepiej jest sie uczyc po kawałeczku np. nam strzelac ne kazano
        wstapilem na pole... I powtorzyc sobe kilka razy az sie utrwali potem nastepny kawałek tak
        samo i potem te dwa kawałki razem sobie powtorzyc ja sie tak uczyłam i dostałam 5 a w
        naszej klasie łacznie ze mna 5 dostały dwie osoby
    • bo.to.ja Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 18:17
      powtarzam powtarzam i jeszcze raz powtarzam ;D najpierw jeden wers umiem no to
      to 2 wers i teraz 1 i 2 wers itd ;D nawet na sprawdziany tak się uczę czyli kuje ;d
    • theklaudussia Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 18:18
      Ja sobie wymyślam melodie i go po prostu sobie śpiewam :ù:m
    • pluskotka13 Jaa wiem. ! xD 04.02.10, 18:20
      hm,.. Reduta Ordona ?? big_grin też to miałam. . i ja się uczyłam tak : zaczęłam
      powtarzać jeden wers ok. 10 razy potem dodałam drugi i jego też ok 10 razy. i
      potem powróciłam do pierwszego , drugi znów i dalej trzeciego zaczęłam się
      uczyć itd. .. i dodatkowo jak się uczyłam to pisałam te wersy na kartce gdyż
      mam pamięć wzrokową. kiss kwiat
    • kamilaaa. Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 18:48
      jak ostatnio miałam się inwokacji nauczyć to nie nauczyłam się wgl. a potem
      słuchałam jak cała klasa recytuje. i tak po 3 lekcjach recytowania tego przez
      innych sama też umiałam.xd
      • elisss92 ja robię tak 04.02.10, 20:28
        wers po wersie. Wers 1 powtarzam kilka razy, potem dokładam 2. powtarzam drugi,
        potem 1. i 2. razem. Potem 3, 4 itp smile I tak jakoś zawsze dałam rade smile
    • lucuch. Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 20:47
      Reduta Ordona?

podziel na kawałki i czytaj kilka razy, a później próbuj mówić bez kartki.
      będzie dobrze. (:
      • eweluna97 Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 20:51
        ja najpierw uczę się pierwszego wersu , powtarzam go kilka razy .
        potem zaś dokładam następny wers, też powtarzam .
        i łączę . ; d i powtarzam połączone . ; d

haaa. <3

• misiaxp Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 20:53
        dzielenie na kawałki jest dobrym sposobem, ale ja osobiscie wlaczam muzyke i zamiast
        normalnych slow spieewam wiersz XD wiem dziwnie brzmi ale tak sie szybciej ucze haha
    • mileylove. Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 04.02.10, 20:53
      spaceruj po pokoju i w kółko to powtarzaj c:
    • pola16 pewnie Redute Ordona ;/ 05.02.10, 01:11
      zależy kim jesteś ruchowiec, dotykowiec, wzrokowiec...coolcoolcool
    • oliiviia Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 05.02.10, 06:58
      Hmm ja sobie zawsze jakieś wiersze podkładam pod Eminema lub 50 Centa i śpiewam xD
      • lovebug Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 05.02.10, 07:17
        reduta ordona?
        o, współczucie.
        nie wiem, masz strasznie długi tekst.
    • blondzia Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 05.02.10, 09:50
      Ja to się uczę tak że czytam najpierw dwa zdania i próbuje się ich nauczyć w
      sensie że nie dwa słowa tylko dwa zdania ! i potem tak po kolei jadę i się
      nauczę big_grin
    • colorova *** 05.02.10, 09:58
      Ja szybko łapię teksty piosenek więc mam taką funkcję w laptopie że nagrywam tekst wiersza i jak np gram w coś albo jak siędzę na kotku to puszczam i mi sie lokuje w głowie jak piosenka big_grin pomaga spróbujkiss
    • marta. Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 05.02.10, 10:06
      ja po prostu mam dobrą pamięć i wystarczy, że jakiś tekst kilka razy przeczytam i już go umiem : )))
    • minaslia x 05.02.10, 10:15
      najlepiej pod wpływem stresu xD ale nie polecam
      raz miałam się nauczyć wiersza na polski, ale nie miałam go i w tym dniu rano
      na matmie zaczęłam się uczyć , potem fizyka i chyba coś jeszcze no i na polski
      powiedziałam 2 pierwsze zwrotki idealnie, ale 3 trochę pomyliłam w końcu
      dostałam 4-
    • miley95 Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 08.02.10, 20:09
      Ja robię tak:
      wybieram sb jakąś piosenkę której melodię dobrze znam i śpiewam według tej melodii
      tekst. wink Ale słowa muszą trochę pasować do rytmu piosenki. Ja tak się uczyłam
      wartościowości pierwiastków.
      Pozdro i powodzenia kiss
      • mweezy też mam słabą pamięć. 15.04.10, 17:27
        podziel sobie ten tekst na części, powoli powtarzaj na głos, pisz, może będzie
        ci pomagało jak powtarzając sobie wiersz, będziesz chodziła? mi czasem to pomaga.
    • zazu Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 15.04.10, 17:38
      Podziel sobie wiersz na częsci i ucz sie od konca...to pomaga!!!
    • caterina97 Re: Jak się szybko nauczyć się tekstu na pamięć ? 03.05.10, 16:09
      Ja zawsze szybko się uczę... Wszystkiego = numerów gg, wierszy, dat...
      Myślę że powinnaś być zrelaksowana, skupiona i powinnaś mieć ciszę wokół siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka