alex_twilight 09.02.10, 17:52 Ktoś uczy się hiszpana?? Jeśli tak powiedzcie mi kiedy używa się : el/la/los/las, a kiedy un/una/unos/unas. __________ A po drugie: kiedy używamy hay, kiedy esta, kiedy estan?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
th4ever Re: Hiszpański.. help! o_O 09.02.10, 17:53 Ja się nie uczyłam i nie uczę i nie mam zamiaru Ale myślę,że powinnaś poszukać w necie! Odpowiedz Link Zgłoś
aveglitchi Re: Hiszpański.. help! o_O 09.02.10, 19:01 To są rodzajniki nieokreślone . l. poj rodzaj męski - un l.poj rodzaj żeński - una l.mn rodzaj n męskoos. - unas l. mn rodzaj męskoosobowy - unos A to rodzajniki określone . l.poj r.ż- la l.poj r.m - el l.mn r. ż - las l.mn r.m - los No i musisz rozpoznawać , które wyrazy są rodzaju żeńskiego , a które męskiego po końcówkach ale są wyjątki . - , - np. la radio - to jest żeński chociaż końcówka mówi nam że powinno być el radio, ale to błąd . Hay to być jeżeli łatwiej Ci na ang. to coś takiego jak - there is, there are . Esta to masz odmieniony czasownik estar = być ale do stanów zmiennych np. jestem chora , ale za chwilę mogę wyzdrowieć . = , = Estan to też jest czas. estar . Bo esta masz odmienione w 3 os. l.poj A estan w 3 os. l.mn . Odpowiedz Link Zgłoś
kalunia Re: Hiszpański.. help! o_O 09.02.10, 19:05 dla mnie to czarna magia...dobrze ze sie tego nie uczę a TOBIE kochana współczuje xD Odpowiedz Link Zgłoś
vanell. Re: Hiszpański.. help! o_O 09.02.10, 19:36 nie pomogę, bo nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś