Dodaj do ulubionych

Wątek dyskusyjny dla fanek Pamiętnika Wampirów :)

12.02.10, 13:49
A więc zacznę od tego, o co mi chodzi najbardziej.... Czy czytała któraś z was
książkę? Ja osobiście jestem w trakcie drugiej części (Walka).... więc trochę
mnie denerwuje, że serial tak odbiega od książki - ale to jest normalne...
Brakuje mi trochę tej zgodności... Np. myślę, że Elena dlatego jest brunetką z
brązowymi oczami (w książce blondynka o niebieskich oczach) żeby przypominała
Bellę.... Stefano tak samo... (miał być brunetem, a jest szatynem) - Edward...
Nie chodzi mi tylko o to, że wygląd zewnętrzny jest inny... ale także
wydarzenia. Bodajże w pierwszej części, Stefano opowiadał Elenie o Kathrine...
No że spaliła się na słońcu. W filmie, podane było, że została zamknięta w tej
komnacie/grobowcu (co też okazuje się fałszem (odcinek 14)) .Mimo to, i tak
uwielbiam książkę i film... Wypowiadajcie się na dwa tematy (książka, film),
czekam smile
Obserwuj wątek
    • zlosnica96 Re: Wątek dyskusyjny dla fanek Pamiętnika Wampiró 12.02.10, 13:58
      Właśnie w książce było powiedziane, że Stefano (a nie Stefan jak w serialu) miał kręcone
      włosy i pochodził z piętnastowiecznych Włoch (o ile się nie mylę).
      Ale i tak bardzo i książki i serial mi się podobają. Prawdę mówiąc wole to niż zmerzchomanię
      • zlosnica96 do autorki wątku 12.02.10, 14:02
        mam pytanie gdzie oglądałaś 14 odcinek, bo ja go nigdzie nie mogę znaleźć. czekam na
        szybką odpowiedź smile
        • hejka_auc ... 12.02.10, 14:07
          Na jakiejś tam stronie... Zaraz poszukam w moich zakładkach. Podasz e-mail?...
          bo nie sądzę, żeby ten wątek był popularny uncertain
          • zlosnica96 Re: ... 12.02.10, 14:09
            widać mamy tu tylko uwielbienie edzia cullena.
            mój e-maile iza@gemza.pl
            • hejka_auc Re: ... 12.02.10, 14:10
              Zaraz spróbuję wink
      • hejka_auc ... 12.02.10, 14:02
        Szczerze... ja jestem fanką tego i tego smile W każdej książce/filmie... coś mnie
        kręci. Ale czym bardziej zagłębiam się w książkę... tym bardziej widzę
        wydarzenia ze Zmierzchu. Więc wiecie co mam na myśli... A tym bardziej, że
        Vampire Diaries wyszedł pierwszy... Mniejsza o to : widziała któraś z was
        odcinek 14?
        • zlosnica96 Re: ... 12.02.10, 14:08
          ja jak już mówiłam od rana go szukam w internecie, ale go nie mogę znaleźć.
          a co do podobieństwa, to jest. najpierw przeczytałam zmierzch, potem dopiero usłyszałam o
          pamiętnikach wampirów. moim zdaniem w zmierzchu te wszystkie wampiry są przesłodzonymi
          kopiami wampirów z pw.
          nie chciałam tym nikogo urazić
    • diunka Re: Wątek dyskusyjny dla fanek Pamiętnika Wampiró 12.02.10, 14:09
      uwielbiam i książkę i serial to dobrze że serial jest inny bo tak to by był nudny i wiadomo by
      było co się dalej staniewinkkiss
      a tak przy okazji gdzie znalazłaś 14 odcinek ?
      albo masz CW...uncertain
    • 19karolina86 Vampire Diaries 12.02.10, 14:14
      Cóż... Już przed emisją pierwszego odcinka "Vampire Diaries" wiadomo było, że
      serial nie będzie za bardzo wzorowany na książce, dlatego nikt nie powinien
      być teraz zaskoczony. Osobiście uważam, że skoro zostaliśmy uprzedzeni i mimo
      to zaczęliśmy oglądać serial to nie ma co narzekać na niezgodności z fabułą
      książki.
      Co do wyglądu. Najpewniej nie był to zamierzony cel by porównywać B&E i E&S.
      Wybrani aktorzy po prostu najbardziej pasowali do wizji scenarzystów, więc tak
      wyglądają główni bohaterowie. Akurat to czy Elena będzie blondynką czy
      brunetką jest najmniejszym zmartwieniem kogoś kto ogląda serial dla jego fabuły.
      Prawdą jest natomiast, że okaże się, że Katherine nigdy nie była w krypcie.
      Smutny był moment gdy Damon dowiedział się, że ona nigdy w krypcie nie była, a
      mimo to tak mało jej na nim zależało, że nie szukała go przez te wszystkie lata.
    • hejka_auc ... 12.02.10, 14:21
      Popieram Cię karolina... mi nie chodzi o wygląd (bo taki Stefano mi się podoba)
      ale o całą fabułę... Mi się żal Damona zrobiło, kiedy się o wszystkim dowiedział
      (no o Kathrine)... Nawet taki seksowny, perfidny facet na to nie zasługuje...sad
    • hejka_auc złośnico, doszło? 12.02.10, 14:23
      • zlosnica96 Re: złośnico, doszło? 12.02.10, 18:53
        tak doszło, nawet udało mi się już go obejrzeć. odcinek bardzo smutny. aż żal mi się zrobiło
        Damona sad
        • zlosnica96 Kiedy 6 część? 14.02.10, 14:19
          Pytanie takie jak w temacie. Kiedy będzie 6 tom pamiętników? (powrót o zmierzchu i uwięzieni
          to była jedna część jakby ktoś nie wiedział).
    • czarnaplyta Re: Wątek dyskusyjny dla fanek Pamiętnika Wampiró 14.02.10, 14:32
      właśnie wczoraj zrobiłam sobie noc z Pamiętnikami Wampirów i obejrzałam
      wszystkie 14 odc. ; 3
      serial świetny, książki nie czytałam ; <
    • maniaxx PRAWDA 14.02.10, 20:03
      powiem Ci, ze moja mama wlasnie skonczyla trzy pierwsze ksiazki i to samo mi
      powiedziala, ze film bardzo odbiega od ksiazki. ja jeszcze nie zdazylam
      przeczytac zadnej z nich, ale podobno w filmie jest KRUK, a w ksiazce SOWA.. ale
      wydaje mi sie, ze film jest fajniejszy jezeli chodzi o postacie.. nie wyobrazam
      sobie ELENY jako blondynki.
    • momo. Re: Wątek dyskusyjny dla fanek Pamiętnika Wampiró 05.07.10, 21:25
      Z tego, co wiem, zanim wyszedł serial, fanów uprzedzono, że serial będzie odbiegał od
      książki. Więc czepianie się faktów w stylu "Książkowa Elena jest blondynką! Nina jest
      brunetką" etc. jest w sumie nie na miejscu. Fani zostali "ostrzeżeni". Nie musieli tego
      oglądać i czepianie się odmienności faktów jest dowodem ignorancji.
      Książkę przeczytałam jedną. Nie zachwyciła mnie, ale nie powiem, żeby mnie też zawiodła.
      Zostawiłam sobie resztę na wakację, bo mam je w formie ebooków. Zdecydowanie
      bardziej lubię serial. Bardziej dynamiczny, więcej się dzieje, postacie są bardziej wyraziste. Z
      Eleną serialową można się identyfikować w jakiś tam sposób, bo mimo swojej urody i
      popularności jest normalna. Książkowa mnie na początku nawet irytowała. Pusta,
      zarozumiała lala, taka która raczej jest w wszelkich produkcjach negatywną bohaterką,
      wrogiem tej głównej, która ją dręczy, wyśmiewa etc. Potem oczywiście zmieniłam o niej
      zdanie. A Stefano? Ja bym powiedziała, że to ten książkowy mi bardziej przypomina
      Edwarda, choć oczywiście nie ma, co nawet porównywać, skoro Pamiętniki powstały
      przed Zmierzchem. Stefano jest niezdecydowany, wiecznie cierpiący.
      Moja opinia jest taka Serial > Książka. Ale oczywiście nie mówię, że książek nie lubię. Muszę
      je po prostu lepiej poznać i bardziej do nich przekonać.
      • sophie_annabet tak miało być. 05.07.10, 21:44
        i bardzo się cieszę, bo serial jest znacznie lepszy od książki.
    • coldprincess Re: Wątek dyskusyjny dla fanek Pamiętnika Wampiró 05.07.10, 21:50
      Właśnie skończyłam czytać szóstą część (uwięzieni) i w 100% przyznaję Ci rację. Film
      zdecydowanie odbiega od książki. Za nim zaczęłam czytać obejrzałam wszystkie odcinki i z
      wielkim szokiem stwierdzam, że serial lepszy od książki. I to dużo lepszy.
      W książce wkurzają mnie rozmowy Stefano z Eleną. I te teksty "Najukochańsza" itd. W serialu
      takich nie ma dzięki czemu serial nie jest strasznie przesłodzony.
      Również w książce wkurzają mnie teksty Damona (<333) w stylu "Będziesz moją księżniczką
      nocy" , "Jesteśmy sobie przeznaczeni" Natomiast w serialu Damon bardziej mnie pociąga ; 3
    • katsuumi_17 Re: Wątek dyskusyjny dla fanek Pamiętnika Wampiró 05.07.10, 21:57
      Fanką nie jestem, a wiem, że to są "Pamiętniki wampirów", a nie "Pamiętnik wampirów". smile
    • ksiaka Re: Wątek dyskusyjny dla fanek Pamiętnika Wampiró 05.07.10, 22:01
      ja uwielbiam pw , < 33
      nie czytałam książek , bo w empiku jest tylko 3 i 4 część , a w bibliotece wypożyczone ; /
      a tak wgl . to jest fajniejsza książka , czy film i o czym są następne części ? ; d
    • cukiereczek. Re: Wątek dyskusyjny dla fanek Pamiętnika Wampiró 05.07.10, 22:03
      Książkę przeczytałam o wiele wcześniej więc nie przeszkadza mi zbytnio różnica
      między nią a serialem.

Już nie mogę doczekać się II serii !

smile
    • x.pati.x Re: Wątek dyskusyjny dla fanek Pamiętnika Wampiró 05.07.10, 22:27
      Ja jestem wielką fanką smile
      książka i serial to dwa różne światy.
      W książce Elena to blondynka o niebieskich oczach, serial-brunetka o brązowych
      oczach.
      Książka-Elena ma siostrę Margaret i nic nie jest wspomniane, że została
      adoptowana, serial-brat Jeremi i okazuje się, że biologiczny ojciec Eleny 'robi'
      za wujka (!).
      'The Vampire Diaries jest pełne takich.. (nazwijmy to) przeciwieństw.
      Mimo to kocham książkę i serial.
      Z niecierpliwieniem czekam na drugi sezon smile

Tu są wszystkie odcinki
    • mexx. Re: Wątek dyskusyjny dla fanek Pamiętnika Wampiró 05.07.10, 23:14
      Ja jestem w trzeciej części książki i dalej nie mogę przebrnąć bo mnie to
      strasznie nudzi. A co do serialu to mi się bardzo podoba, 100 razy bardziej niż
      książka. Postacie są bardziej wyraziste i wydarzenia ciekawsze. Cieszę się, że
      Elena ma brata a nie małą siostrę. Moją ulubioną postacią jest Damon, ponieważ
      bardziej mroczne i złe postacie. A Stefan i Elena wydają mi się za bardzo..
      nudni. A z kobiecej postaci najbardziej lubiła Vicki, siostrę Matta, ale
      niestety zabili ją.
    • iga18 Re: Wątek dyskusyjny dla fanek Pamiętnika Wampiró 02.08.10, 07:58
      Książkę dzisiaj mam mieć wypożyczoną ; ) a jak nie będzie to mam w komórce
      e-book ; ))

Serial jest super serce
    • kazymuu Re: Wątek dyskusyjny dla fanek Pamiętnika Wampiró 02.08.10, 09:38
      nie jestem jego fanką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka