Dodaj do ulubionych

Księga Dżungli !Potrzebna pomoc !

23.03.10, 17:33
HEj kiss
Mam prośbe ma ktoś może opis postaci itp. z tej książki (nie ma w googlach szukałam )
Jeju to jest najgorsza lektura !
A i jeszcze jakby ktoś miał streszczenie w podpunktach !
Dzięki z góry ! kiss
Obserwuj wątek
    • olacja12 Re: Księga Dżungli !Potrzebna pomoc ! 23.03.10, 17:40
      Jest tam kto?
      • olacja12 Re: Księga Dżungli !Potrzebna pomoc ! 23.03.10, 17:41
        Hallo ?
    • karusek1997 Charakterystyka 23.03.10, 18:05
      Mowgli („Żaba”wink - bohater główny, fikcyjny; syn drwala, wychowany przez wilki.

Wygląd: kiedy zjawił się w wilczej jaskini, był „małą kruszynką, z dołkami na
      pulchnej buzi”, był także całkiem nagi. Wyrósł na bardzo silnego, zwinnego chłopca.

Życiorys: Mowgli, czyli Żaba, w wieku ok. 2 lat został porwany przez tygrysa
      Sher Khana do dżungli. Dziecko uniknęło śmierci dzięki parze wilków, do których
      nory przypadkowo wszedł. Zauroczona nim Wilczyca Matka postanawia wykarmić małe
      razem ze swymi dziećmi. Nie może się nadziwić jego odwadze: „Jaki mały! Jaki
      naguśki, jaki odważny i śmiały!” - roztkliwiała się bez końca, kiedy malec
      przepychał się wśród swych szarych braci w stronę matki. Będąc kilkunastoletnim
      chłopcem wraca do ludzi, jednak szybko zmuszony jest ich opuścić. Jako
      kilkunastolatek jest bardzo zwinny i sprawny fizycznie.

Charakterystyka: Jest to chłopiec o bardzo żywym i wesołym usposobieniu.
      Uwielbia bawić się i psocić ze swymi wilczymi braćmi co czasami było powodem kar
      ze strony jego nauczyciela niedźwiedzia Baloo.

Dzięki bystrości umysłu bardzo szybko uczy się nowych rzeczy. Dzięki Baloo
      poznaje prawa rządzące dżunglą, rozumie mowę zwierząt, wie jak przeżyć wśród
      dzikich zwierząt. Nie traci przytomności umysłu. Umie w odpowiedniej chwili
      wykorzystać posiadaną wiedzę, co niejednokrotnie ratuje mu życie (np. podczas
      porwania przez małpy).

Mowgli ma dobre serce. Kocha swą wilczą rodzinę i swych przyjaciół, panterę i
      niedźwiedzia. Umie być wdzięcznym, pamięta, że to dzięki nim został przyjęty do
      gromady. „Zawsze będę pamiętał, iż kocham ciebie i wszystkich, którzy żyją w
      naszej jaskini”. Bardzo wiele zawdzięcza staremu przywódcy, Akeli. Gdy ten
      wymaga pomocy, udziela mu jej. Zmusza młode wilki do zostawienia go w spokoju.
      Jest niesamowicie odważny. Staje samotnie przeciw gromadzie wilków i tygrysowi.
      Dzięki swemu sprytowi pokonuje odwiecznego wroga, tygrysa, którego zamyka w
      wąwozie i tratuje kierując tam stada bydła. Mimo długoletniego pobytu wśród
      dzikich zwierząt, nie zatraca swej ludzkiej wrażliwości na krzywdę i zło na
      świecie. Zmuszony do odejścia z Gromady, płacze z żalu po tym, co minęło. Wie,
      że nie ma tu dla niego miejsca, ale wie też, że będzie się czuł obco wśród
      ludzi. Zanim odejdzie, czule żegna się ze starą wilczycą. Jest bardzo samotny.
      Nie znalazłszy swego miejsca ani wśród wilków, ani wśród ludzi, odchodzi sam w
      głąb dżungli.

Mowgli, mimo że wychowany wśród zwierząt, nie zatracił nic ze swego
      człowieczeństwa. Zadziwia nas swą odwagą, ale i wrażliwością oraz umiejętnością
      wybaczania krzywd. Nie mści się na ludziach „Nie uczynię nic złego mieszkańcom
      wioski, bo Messua była zawsze dobra dla mnie!” - mówi odchodząc ze wsi. Chłopiec
      ten bez wątpienia zasługuje na nasz podziw.

Rola w utworze: Mowgli to człowiek wychowany w dżungli, dziecko puszczy, żyje
      zgodnie z naturą.

Baloo - bohater drugoplanowy; zwierzęcy, wychowawca Mowgliego.

Jako jedyne obce zwierzę był dopuszczony do udziału w Wiecu Gromady (czyli
      zgromadzeniu Plemienia Wilków). Wykładał wilczętom Prawo Dżungli. Mógł chodzić
      tam, gdzie chciał, bo nie stanowił zagrożenia - żywił się tylko roślinami.

Stary, powolny, bardzo mądry i doświadczony. Kochał Mowgliego, był gotów
      poświęcić się dla niego. Bez wahania wyruszył wraz z Baagherą do siedziby
      Małpiego Plemienia.

Shere Khan - bohater drugoplanowy; tygrys, nosił przydomek Lungri - Kuternoga;
      zaciekły wróg Mowgliego, został przez niego zabity. O historii tygrysa mówi
      Matka Wilczyca: „Jego matka nie bez powodu nazwała go Lungri (Kuternogą) (...)
      Od urodzenia kulał na jedną nogę. Z tego powodu zabijał jedynie bydło. Teraz
      wieśniacy znad Waingungi są źli na niego, więc on tu nadciągnął, żeby rozeźlić n
      a s z y c h wieśniaków. Będą przeszukiwali dżunglę, by go wytropić, gdy jego już
      dawno w niej nie będzie, a my i nasze dzieci musimy uciekać, gdy trawy staną w
      ogniu.”. Shere-Khan prześladował Mowgliego, bo chciał go zjeść, kiedy chłopiec
      był niemowlęciem, a uratowali go Wilczyna

Tabaqui - bohater epizodyczny, fikcyjny; podstępny i fałszywy szakal, towarzysz
      Shere Khana. „...pieczeniarz i lizus. Wilki, żyjące w Indiach, czują do
      Tabaquiego odrazę za to, że ten włóczy się wszędzie, płatając psoty, znosząc
      plotki i zjadając łachmany oraz strzępy skóry ze śmietników wiejskich. Poza tym
      jednak boją się go, gdyż Tabaqui w większym stopniu niż ktokolwiek w dżungli
      jest skłonny do ulegania szaleństwu; wówczas zapomina, że bał się kogoś
      kiedykolwiek, i biegnie przez las, kąsając każdego, kogo napotka. Nawet tygrys
      ucieka i kryje się, ilekroć Tabaqui oszaleje, gdyż szaleństwo jest największym
      nieszczęściem, jakie spaść może na dzikie stworzenie. My chorobę tę zwiemy
      wścieklizną, ale zwierzęta dżungli nadają jej nazwę dewanee - szaleństwo - i
      uciekają przed nią.”

Bagheera - bohaterka drugoplanowa, fikcyjna; czarna pantera; piękna i
      szlachetna, opiekunka Mowgliego.

„Miała na całym ciele skórę czarną jak atrament jednakże w pewnym oświetleniu
      można było dostrzec na niej cętki podobne do wzorców na adamaszku.”

Opowiada o swoim losie Mowgliemu: „W całej dżungli nikt nie wie, że ja,
      Bagheera, noszę to piętno... ten ślad obroży. A przecie, Mały Bracie, jam
      urodziła się pomiędzy ludźmi i matka moja zmarła pomiędzy ludźmi... w królewskim
      zwierzyńcu w Udajpurze. To było powodem, że zapłaciłam okup za ciebie na Wiecu
      Wilczej Gromady, gdy byłeś małym, goluśkim szczeniątkiem. Tak jest, ja także
      urodziłam się pomiędzy ludźmi. Wówczas to ani razu nie widziałam dżungli;
      poprzez kraty podawano mi jadło na żelaznej misie. Pewnej nocy poczułam, że
      jestem panterą - Bagheerą - a nie zabawką ludzką. Jednym ciosem łapy skruszyłam
      słabą kratę i uciekłam... a ponieważ nauczyłam się ludzkich fortelów, stałam się
      większym postrachem dżungli niźli Shere Khan.”

• karusek1997 Streszczenie 23.03.10, 18:07
        ksiega-dzungli.streszczenia.pl/

Jeju google nie gryzie !
        • olacja12 Re: Streszczenie 23.03.10, 20:54
          Dzięki kiss kiss
          Z nieba mi spadłaś kiss
    • kamila_1355 -.-" 23.03.10, 21:00
      a do roboty ! uważasz,że za mnie ktoś prace domowe odrabia?! sama muszę to
      zrobić,więc i Ty się przyłóż. jak to mówią: 'Bez pracy nie ma kołaczy'. ;3
    • squash -,- 23.03.10, 21:11
      tak, najgorsza lektura? To co zrobisz, jak będziesz omawiać Quo Vadis, które ma ponad
      900 stron?
    • magnaw18 Re: Księga Dżungli !Potrzebna pomoc ! 23.03.10, 23:04
      czytałam to!!
      niestety nie mogę bo sama nie wiem - czytałam skróty tongue_out
    • czekolaka_123 Bardzo proszę ;] 23.03.10, 23:24
      opis bohaterow

OPISEK ZAPRASZAM ;]

y streszczenie

płatne oO

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka