Dodaj do ulubionych

Francuski ;/

05.05.10, 21:32
a więc .
Czy Francuski jest trudny ?
w tym roku wybieram się do gimnazjum i chciałabym wiedzieć czy francuski jest
trudny ?
Chcę iść do klasy w którym dodatkowym językiem jest właśnie : Francuski .

A może nie polecacie ?
może : rosyjski lub niemiecki jest łatwiejszy ?

Proszę , żeby nie skasować . : - *
Obserwuj wątek
    • ferro Re: Francuski ;/ 05.05.10, 21:40
      Francuski jest trudny.
      Ja ucze się niemieckiego i go nie cierpie.
      Wszyscy tylko ciągniemy byke na dop, ale to może kwestia nauczyciela. No i jestem w
      liceum a nie gimnazjum.
      Podobno rosyjski jest najłatwiejszy, tylko tych literek trzeba się nauczyć, ale po co ci on?
      Chyba francuski się bardziej przyda, tylko trzeba pojąć tą gramatyke smile
      Nie wiem dlaczego szkoły nie dają hiszpańskiego ;/ Łatwy i przydatny w więkrzości
      krajów... sciana
    • princess7 :) 05.05.10, 21:48
      ogolnie do nauki jest trudny, ale jeśli się bedziesz uczyła na bieżąco to się nauczyszsmile
      niemiecki nie wiem bo nigdy nie miałam i umiem tylko jedno słowo xD
      z tych trzech to rosyjski jest najłatwiejszy podejrzewam.
    • secrets . 05.05.10, 21:50
      ja bym poszła na twoim miejscu, na niemiecki. :3
    • szerry Re: Francuski ;/ 05.05.10, 21:54
      Ja jestem w 3 gim i uczę się 3ci rok francuskiego smirk
      I nie będę owijać w bawełnę - jest trudny...! Ale to też zależy tez od nauczyciela i
      nastawienia klasy - jeśli twoja przyszła klasa będzie miała "wylane", to nauczyciel będzie
      musiał cały czas powtarzać wszystko od nowa. A jeśli nie, to może być całkiem ciekawie smile
      Początki są strasznie ciężkie. Ja ni w ząb nie mogłam załapać wymowy ani gramatyki...
      Teraz jednak już jest całkiem nieźle tongue_out Dużo pomaga też wbrew pozorom angielski - wiele
      słowek ma nawet taką samą (lub baardzo podobną) pisownię, choć inną wymowęsmile ale to
      już przychodzi samo z siebie.

Mimo wszystko, baardzo polecam! Nie wyobrażam sobie teraz nauki innego języka. I
      chociaż na początku możesz mieć serdecznie dość, z czasem pokochasz ten piękny język i
      bęzdiesz z siebie dumna, że nie zrezygnowałaś brawo Ja już tak miałam w kilku
      sytuacjach i to naprawdę pomaga smile

Mam nadzieję że choć trochę Ci pomogłam kiss
      Szerry
    • diamentowa_ Re: Francuski ;/ 05.05.10, 21:55
      Rosyjski jest prosty jak znasz rosyjski alfabet. ; dd
    • chmurka_ francuski jest najlepszym językiem świata. <333333 05.05.10, 21:58
      uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam. może i jest trudny, ale jeśli spojrzysz na trudność
      języków, nawet j. polskiego (on jest jednym z trudniejszych, zwłaszcza jeśli chodzi o
      ortografię), to w każdym znajdziesz coś, z czym trzeba się pomęczyć. polecam ci francuski
      w stu procentach. to delikatny język miłości wink
    • aguus13 Re: Francuski ;/ 05.05.10, 21:58
      zależy jaki język miałaś przez te 3 lata ?!
      jak mam niemiecki to wybiorę niemiecki ..
      jak bym miała angielski [ mam dodatkową godzinę w tygodniu ] to bym wybrała ..
      bo po co brać nowy język jak można tamtego kontynuować dalszą nauką ?!winktongue_out
    • golden_star Re: Francuski ;/ 05.05.10, 21:59
      Ja mam hiszpański. Francus jest bardzo trudny, bo moja koleżanka ma. Rosyjski z
      tych trzech najlepszy smile. Niemieckii nie jest też najprostszy.
    • chmurka_ błagam, nie wybieraj niemieckiego, pożałujesz tego 05.05.10, 22:01
      to jest okropny język. uczyłam się przez 6 lat w podstawówce i muszę powiedzieć, że to
      istne katusze! Boże, okropnie twardy język! b e z n a d z i e j n y. naprawdę, wybierz
      francuski albo rosyjski, bo pożałujesz. niemiecki jest jak dla mnie najgorszym językiem,
      którego się uczyłam.
    • mrrau Re: Francuski ;/ 05.05.10, 22:01
      francuski, z tego co wiem od koleżanek z innej klasy jest strasznie trudny. Ale
      ja chodzę na niemiecki i zdecydowanie nie jest łatwiejszy ;/ ja się go uczę i to
      jest porażka. nic, a nic z niego nie kapce. ale mamy teraz nową nauczycielkę i
      kieeepsko uczy. na dopy wszyscy wychodzą, na szczęście (podobno) dodatkowy język
      nie liczy się do liceum ;] ale myślę, że jeżeli jesteś dobrą i systematyczną
      uczennicą to poradzisz sobie. wink
    • imallergictoyou Re: Francuski ;/ 05.05.10, 22:03
      francuskiego bardzo baaardzo bym się chciała nauczyć, bo to piękny, ale ponoć
      trudny język.
      niemiecki... na samą myśl brzmi nieciekawie. nie uczę się, ale samo brzmienie
      jest nieprzyjemne. ^^

ja się od tego roku szkolnego uczę rosyjskiego, w sumie mi się podoba. jak się
      nauczysz literek, to nie ma większych problemów, [a ile przy tym może być
      fajnych sytuacji! xD]. oczywiście nauka jest, słówka czy odmiany czasowników
      (jest podobnie jak w j.polskim, każda osoba odmienia się inaczej). no i ponoć
      rosyjski teraz robi się coraz modniejszy i trzeba stawiać na języki wschodu! (;

• kitty Re: Francuski ;/ 05.05.10, 22:07
      francuski jest straszny. nie znosiłam niemca i zaczęłam się go uczyć w lo. żałuję. aczkolwiek to
      piękny język. jak jestes pewna, że sobie tyłów nie narobisz od początku roku to spoko,
      wybierz francuski.
      • raspberrytears Re: rosyjski 05.05.10, 22:18
        jeżeli chodzi o rosyjski, szybka przestawisz się na ich alfabet. trudniej będzie z pisownią i
        wymową. Koniugacja, deklinacja, czasowniki zwrotne, da się opanować, ale zawsz emusizsz
        wiedzieć która, jaki temat, na co się konczy itp. Słówka podobne do polskich, ale czasem
        inna pisownia lub inna wymowa. Zdarza się inne znaczenie, co jest trudno zapamiętać.
        Rosyjski jest coraz bardziej popularny. Fjanie jets też znać język wschodu. PoPATZR NA
        TO ILE LUDIZ SIĘ NIM POSŁUGUJE. To na pewno nie to co angielski, wszystko kai chcieć,
        gramatyka czyli coś czego nie nawidzę. Jednak nie będę cię straszyć, w gruncie rzeczy to
        piękny język. Słucha się go przyjemnie.
      • katka_94 Re: Francuski ;/ 05.05.10, 22:19
        Ja się właśnie wybieram do liceum z językiem francuskim. Już wcześniej miałam dodatkowe
        lekcje przez rok tak poza szkołą. Język jest piękny i niesamowity. Wybierz francuskismile
    • katsuumi_17 Re: Francuski ;/ 05.05.10, 22:15
      Podobno jest trudny. Niemiecki jak dla mnie łatwiejszy, ale może dlatego, że uczę się go
      od podstawówki. We frencuskim zupełnie inaczej piszesz, a zupełnie inaczej czytasz dane
      słowa.
      • bez.urazy Hm. 05.05.10, 22:24
        katsuumi_17 : Nie do końca. To zależy od zbitki liter w danym słowie. To takie łatwe do
        przyswojenia zasady w sumie. Pisze się i czyta mniej więcej tak samo, choć wiadomo -
        trzeba dodać akcent i odpowiednio tonować w niektórych słowach. Przynajmniej mi się
        tak wydaje, ale ja ten język mam już od jakiegoś czasu, więc może dla mnie to jest..hm..
        w pewnym sensie "naturalne". Ale język jest średnio trudny - załapiesz wymowe, załapiesz
        wszystko. Gramatyka nie jest taka straszna, tylko te akcenty od gimnazjum mnie
        prześladują. Rób jak chcesz.
        • bez.urazy Re: Hm. 05.05.10, 22:26
          *W sumie to takie łatwe do przyswojenia zasady.
      • laney. Re: Francuski ;/ 05.05.10, 22:25
        jest trudny.
        przeglądałam kiedyś książki mojej mamy, która dawniej się go uczyła i zrezygnowałam z
        pomysłu pt. nauka języka francuskiego.
        sama nie miałam wyboru - niemiecki i koniec.
        • martucha.12 Rosyjski. ;] ;] 05.05.10, 22:27
    • akanishi.love Re: Francuski ;/ 05.05.10, 22:37
      Ja się uczę francuskiego i szczerze mówiąc na początku był trudny jednak gdy poznasz
      podstawy i pierwsze odmiany to już idzie łatwiej szczególnie jeśli uczyłaś się wcześniej
      angielskiego. A język jest naprawde piękny i warto sie go uczyćkiss
    • a_vie Niemiecki rządzi. 05.05.10, 22:40
      mogłabym cały czas mówić po niemiecku, to jedyny przedmiot w szkole, na którym
      można wytrzymać. a francuski jest trudny i Ci się nie przyda. nie słuchaj tych
      co odradzają niemiecki, oni sie nie znają.
    • jowi Re: Francuski ;/ 05.05.10, 22:47
      napewno nie Deuch .... żal ... może że twoja lehlerin on niemca bedzie dobra....

Ruski jest łatwy ... bo to jak polski ale... nic z tym puźniej nie zrobisz ... w
      zadnej pracy (chyba) nie potrzebny jest Rosyjski

a francuzki nie jest az taki zły ... xDD
    • valhalla Re: Francuski ;/ 06.05.10, 12:07
      Francuski ponoć nie należy do najłatwiejszych, ale sama z chęcią bym się go
      nauczyła i nawet zastanawiam się nad kursem...
      Osobiście w szkole uczyłam się angielskiego i niemieckiego. Oba szły mi całkiem
      dobrze, a niemiecki nawet polubiłam.
      Wszystko zależy od Twojego nastawienia, nauczyciela i systematycznej pracy. Moim
      zdaniem, powinnaś spróbować z tą nauką fr. To tylko zaprocentuje w przyszłości smile
    • vanesskaxdd Re: Francuski ;/ 06.05.10, 12:57
      Powiem tak, nigy francuskiego sie nie uczyłam i uczyć sie nie chce, poniewaz
      jest trudny.uncertain
      Ale ja polecam za dodatkowy język wziąść Rosyjski,
      gdyż dużo sie nie rózni od polskiego ma podobne słownictwo.
      Tylko,że trzeba sie nauczyc literek ale tak jest bardzo łatwy!tongue_out
    • katiediamond Re: Francuski ;/ 07.05.10, 21:11
      Uczę się francuskiego. Jest dość trudny, szczególnie np. nieregularne
      czasowniki, ale idzie się go nauczyć. No, bo w sumie w angielskim też są. Na
      początku nie powinno być kłopotów. Jak się ktoś uczy systematycznie. Dla mnie
      najgorsza jest wymowa, bo wszystko zangielszczam big_grin
    • butterfly_97 Re: Francuski ;/ 08.05.10, 13:55
      nie wiem czy jest trudny ale w przyszłym roku bede sie go uczyc...
      • lena_ Re: Francuski 08.05.10, 21:28
        jeśli chcesz się tego języka uczyć, to raczej sobie poradzisz. ja też się go
        będę uczyć, ale naprawdę chcę, bo ten język (nie wiem dlaczego big_grin) strasznie mi
        się podoba.
    • werka197 Re: Francuski ;/ 08.05.10, 21:43
      nie radze ci isc na francuzki .. Ale jesli chcesz sie go nauczyc to idz . Jak sie chce to
      wszystko mozna .. ale co by nie bylo jest trudny . Polski jeszcze trudniejszy .. XD
    • famous_ash Re: Francuski ;/ 08.05.10, 21:44
      Francuski jest trudny ale fajny, Nie uczye sie francuskiego ale widzialam
      cwiczenia do nauki francuskiego i moja babcia umie francuski i mowi ze jest
      bardzo trudny bo inaczej sie pisze i zupelnie inaczej sie czyta.
      Ja na twoim miejscu bym wybrala niemiecki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka