Dodaj do ulubionych

Kwiat Pustyni - Waris Dirie.

29.05.10, 14:05
Czytałyście książkę?
A może oglądałyście film?
Podzielcmy się wzajemnie swoimi wrażeniami, bo uważam, że warto o tym mówić, o
tym co przydarzyło się tej modelce, o jej życiu.
W aktualnym nr Dziewczyny jest artykuło tzw. 'obrzezaniu'. Warto go przeczytać.
Obserwuj wątek
    • pluviale_ Czytałam książkę i oglądałam film. 29.05.10, 14:16
      W porównaniu z książką, film jest niespójny.
      Zdecydowanie bardziej poruszyła mnie powieść. Życie w Afryce czy krajach arabskich jest
      straszne. I to nie chodzi tylko o obrzezanie, ale również sprzedawanie nastolatek starym
      facetom. Niestety, taka ich "kultura". My, ludzie z Europy, niewiele możemy zrobić. Nie
      zmienia to jednak faktu, że te wszystkie zwyczaje są okropne. Na filmie płakałam, ale
      jeszcze bardziej, czytając książkę.
      • nienormalna__ ; ) 29.05.10, 22:47
        Słyszałam że książka jest świetna. Moja mama ją czytała i mówi że bardzo jej
        się podobała.
        Ja sama mam zamiar ją niedługo przeczytać.
        pozdrawiam ; )
    • lucky109 Re: Kwiat Pustyni - Waris Dirie. 29.05.10, 20:48
      Oglądałam film, mama i siostra czytały książkę ;D Tzn. mama i dwie siostry
      oglądały ze mną film. Ogólnie podobał mi się, a to co przeszła Waris... ech...
      Szkoda gadać. crying
      • theblair książka. 29.05.10, 20:54
        jestem w trakcie czytania. Gdy było opisane jej obrzezanie krzywiłam się i aż
        coś mną trzęsło! ;p to okropne, co jej zrobili. uncertain
    • playtime Re: Podobno... 29.05.10, 22:42
      aby lepiej zrozumieć inną kulturę, trzeba wyjść z własnego ego i postawić się w sytuacji
      osoby, której kulturę, tradycję, obyczaje i zwyczaje negujemy....Przyznam szczerze ( film
      był wstrząsający) nie potrafię tego zrobić.
      Obrzezanie samo w sobie nie jest najgorszym złem, najpotworniejsze jest to, w jakich
      warunkach wykonuje się ten zabieg, z jaką precyzją i fachowością się go robi. Kawałek
      ostego metalu, to niestety nie to samo co szpitalny skalpel plus znieczulenie i sterylne
      warunki.
      Film zrobił na mnie bardzo negatywne, paraliżujące wręcz wrażenie...nie mogłam spokojnie
      patrzeć na śliczną trzylatkę, która jest bestialsko okalaczana psychicznie i
      fizycznie...zdradzona przez własną matkę.....................................................................
      Przepraszam ale nienawidzę wszystkiego co wiąże się z Somalią. To nie jest kultura-to
      prymitywizm, zacofanie i okaleczanie najmniejszych, bezbronnych.
      • rihanna_ Re: Podobno... 29.05.10, 22:49
        podobno fajna książka,sporo o niej słyszałam,ale nie mogę się zabrać do jej
        kupna,czy wypożyczenia..smile na pewno przeczytam.
      • airam Re: Podobno... 30.05.10, 17:47
        Zgadzam sie z toba. To jest po prostu prymitiwizm w najwiekszym stopniu. Ale najwieksze
        problemy takie dziewczyny beda mialy z pschika.
    • zbieramchmury Re: Kwiat Pustyni - Waris Dirie. 29.05.10, 22:47
      chciałabym to przeczytać i obejrzeć.
    • ashley148 Re: Kwiat Pustyni - Waris Dirie. 29.05.10, 22:49
      moja babcia ją przeczytała i była poruszona tym co jest tam opisane
      planuję też przeczytać tę książkę smile
    • princess132 Re: Kwiat Pustyni - Waris Dirie. 29.05.10, 22:51
      czytałam wszystkie części. coś okropnego. ale tam dziewczynki wyczekują na
      to "szczególne wydarzenie"... straszne.. jak człowiek to czyta , to sobie nie wyobraża ze
      to się działo (dzieje!) naprawdę. a filmu nie widziałam , jaki jest ?
    • squash książka. 29.05.10, 22:56
      myślałam, że nie wyrobię, gdy przeczytałam, że obrzezanie było wykonywane nawet...
      zębami.
      • asiula39 Re: książka. 30.05.10, 21:17
        czytałam. to jest straszne. przeczytajcie sobie 'spalona żywcem'. Boże zyjemy w
        XXI wieku a na świecie nadal robi się coś takiego...
        • blondi727 Re: książka. 01.06.10, 22:09
          Tak zgadzam się z wami, to jest nieprawdopodobne co tam się wyprawia.
          Trzeba coś z tym zrobić.
          Książka i film ukazują brutalność i rzeczy o których, my nastolatki nie mamy
          pojęcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka