Dodaj do ulubionych

Stosunek do Rosji i Niemiec

• coldprincess Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 24.06.10, 13:28
      Ostatnio zmienił mi się stosunek do Niemiec.
      Nigdy nie lubiłam tego kraju, ale ostatnio mi się zmieniło... Pomagają nam ...
    • lamma Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 24.06.10, 13:33
      myślę, że nowe pokolenie nie odczuwa tej bariery między tymi państwami...
      w każdym razie - było, minęło. nie mam wrogiego nastawienia wobec Rosji i Niemiec.
    • elusha_21 Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 24.06.10, 13:36
      Ja do nich nic nie mam wink
    • truuu Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 24.06.10, 13:37
      Jakoś nie przepadam za Rosjanami.
      Niemców nawet lubię wink
    • blender Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 24.06.10, 13:39
      nie mam nic do nich. przecież to ich przodkowie mordowali naszych rodaków, a nie
      oni. więc nie mam o co ich oskarżać, nie mogli przecież nic zrobić, bo ich
      jeszcze nie było. osobiście bardzo lubię Rosję i chciałabym kiedyś tam się wybrać.
    • emilka11 Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 24.06.10, 13:49
      Demot - zgadzam sie z Tb wink Ale ja nie wiem dlaczego, po prostu tych krajów nie lubię. Nie
      lubię ich kultur, języka i wszystkiego co jest z nimi związane. Ale to nie to, że chowam jakąś
      urazę. To by było glupie i nierozsądne z mojej strony, bo przeciez nie powinniśmy tych
      wspołczesnych ludzi za nic winić. Normalni, prości, cywilizowani ludzie jak my. Ale niestety
      istnieja jeszcze ludzie, którzy mają do nich jakies zastrzeżenia. Ja nie lubie tych państw po
      prostu, od tak, bo ich nie lubię. Nie przypadły mi do gustu - glównie chyba chodzi o język.
      Z reszta polski język tez mi się podoba. Ale to nie tak, że nie przepadam tylko za Rosją czy
      Niemcami. Czech, Slowacji, Ukrainy - tych państw tez nie lubię . . . smile
    • nikuchova. Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 24.06.10, 17:52
      myślę, że nie powinniśmy mieszać się w konflikty jakie powstawały między naszymi
      dziadkami, pradziadkami, a pradziadkami wymienionych narodów. to nie nasza
      sprawa, która jak sądzę jest już zamknięta. i nie powinna decydować o naszym
      nastawieniu do niemców i rosjan. nie będę wam mówiła, że macie zapomnieć, bo nie
      w tym rzecz.
      • alyson96 Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 00:40
        w niemczech kilka razy byłam i to jest naprawdę bardzo fajny kraj . mili ludzie tam
        mieszkają i wgl. więc do DE nic nie mam . xd

nie wiem jak jest w Rosji . : d
    • issue Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 00:08
      kiedyś miałam śmiertelny uraz do Niemców, bo zawsze, jak wyjeżdżałam gdzieś z
      rodzicami za granicę, to pojawiały się różne... złośliwe gesty i uwagi,
      kierowane bezpośrednio w naszą stronę. ale teraz córka ciotki mojego ojca wyszła
      za mąż za Niemca, który w zasadzie jest bardzo fajnym człowiekiem, i mają razem
      dzieciaka (btw, urocze dziecię <3 szkoda, że bardziej mówi po niemiecku, niż po
      polsku). głupio mi się zrobiło, że ich tak nienawidziłam. zrozumiałam, że po
      prostu trafiłam wcześniej na niewłaściwe osoby. teraz już jestem tolerancyjna, ha.
      a co do Rosjan... cóż. lol, gdybym urodziła się 30 lat temu, zapewne byłabym
      komunistką. uważam, że Rosjanie to bardzo interesujący i taki... wesoły naród >D
      noo, vooodka~! (i bynajmniej nie jest to żaden stereotyp). a historia historią.
      nic do nich nie mam. nic.
    • rose_ Rosja & Niemcy 18.08.10, 00:50
      Nie znam się na tym, ale Rosja i Niemcy to.. państwa jak państwa. Wiem, wiem
      - w przeszłości wyrządzili Polakom wielką krzywdę lecz to jest PRZESZŁOŚĆ, a nie
      teraźniejszość.
    • sonia321 Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 11:21
      Bardziej lubię Rusków niż Niemców.
      • issue Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 11:31
        nie Rusków tylko Rosjan!
    • idiotka_ Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 11:27
      nie mam żadnego powodu do nienawidzenia ich. prawda, postąpili źle, ale w końcu to tylko
      ludzie. każdy człowiek robi błędy.
    • karolcika2205 Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 11:36
      normalny.
    • zuaona Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 11:50
      Moim zdaniem to oczywiste, że dzisiejsze pokolenie w Niemczech i Rosji nie może ponosić
      winy za wojny światowe. Nie rozumiem ludzi, którzy teraz mają do nich obiekcje.
      Najbardziej dziwi mnie postawa niektórych moich rówieśników. Nie żyliście w okresach
      wojennych, połowa z was wie tylko to, czego nauczyliście się w szkołach. To prawda, że
      Polska nie była święta. Tylko do naszego narodu to nie chce dotrzeć, bo my lubimy się
      użalać. I to, że Niemcy myślą, że u nas wciąż jest jak za komuny, to kłamstwo. Byłam w ich
      kraju tysiące razy, rozmawiałam z nimi i nic takiego nie usłyszałam. Duża cześć z nich jest
      pod wrażeniem naszej gospodarki i tego jak poradziliśmy sobie w czasie kryzysu.

Mój stosunek do Rosji jest neutralny, za to pałam miłością do Niemiec. Odkąd skończyłam
      siedem lat marzę o tym, żeby tam zamieszkać. Możecie mnie nazwać antypatriotką, phi.
    • nensi_ Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 11:56
      ja ich szczerzę nienawidzę .
      nie mamy prawda ich winić za II WŚ .
      Lecz ich podejście do nas i to, że mają nas za nic i nas szmacą, za to mam
      prawo ich nienawidzić .
    • emmawatson13 Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 11:59
      Nie powiem, że ich nienawidzę, ale lubić też nie lubię. Ich języki natomiast
      mnie lekko fascynują.
    • ruby_ Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 12:02
      nic do nich nie mam, co było to było, czasu nie cofniemy, a głupotą jest podsycać wieczną
      nienawiść do innych z powodu dawnych ran, dziś jest dziś, i trzeba budować przyszłość, co
      nie znaczy, że gdzieś w sercu będziemy pamiętać co nam zrobili, bo dużo zrobili, co jak co...
    • zuziora_ Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 12:04
      Kocham takie tematy.

Powiem jedno - lubię Niemców i lubię Rosję. Za co? Za całokształt tam mają ludzie
      przyszłość. Politycy są zorganizowani, wszystko.

I bardzo kocham takie dzieci, które mają do nich uprzedzenie. Po prostu kocham. Nie będę
      się powtarzała, po prostu nie lubię dziewczyn, które jak Katsuumi_17 mówią, że te narody
      nas nienawidzą. Ja cię przepraszam - dziwisz się? Przepraszam jeśli 13 -latka zwraca się tak
      do osoby pełnoletniej. U nas zaczną niedługo rządzić Kaczyńscy zrobią jeszcze lepsze
      bagno. No i co? To za obrażanie pana Komorowskiego. Skoro jest takim świetnym
      prezydentem to dlaczego nie wygrał? Ale na szczęście następne wybory będą za 5
      lat, czyli kiedy osiągnę pełnoletność i będę mogła się sama z Polski wyprowadzić.

Dziękuję ^^

Ave^
      • teqiulla Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 12:21
        nie pałam miłością do obu krajów - są mi całkowicie obojętne.
        szkoda tylko, że czasem uważają się tak jakby za te lepsze państwa. ;o
    • koteczekdagus Rosji i Niemiec 18.08.10, 12:30
      rosja nie lubie
      niemcy-nienawidze wyrzadzili krzywde mojej rodzinie.......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka