coldprincess Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 24.06.10, 13:28 Ostatnio zmienił mi się stosunek do Niemiec. Nigdy nie lubiłam tego kraju, ale ostatnio mi się zmieniło... Pomagają nam ... Odpowiedz Link Zgłoś
lamma Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 24.06.10, 13:33 myślę, że nowe pokolenie nie odczuwa tej bariery między tymi państwami... w każdym razie - było, minęło. nie mam wrogiego nastawienia wobec Rosji i Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
elusha_21 Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 24.06.10, 13:36 Ja do nich nic nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
truuu Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 24.06.10, 13:37 Jakoś nie przepadam za Rosjanami. Niemców nawet lubię Odpowiedz Link Zgłoś
blender Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 24.06.10, 13:39 nie mam nic do nich. przecież to ich przodkowie mordowali naszych rodaków, a nie oni. więc nie mam o co ich oskarżać, nie mogli przecież nic zrobić, bo ich jeszcze nie było. osobiście bardzo lubię Rosję i chciałabym kiedyś tam się wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
emilka11 Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 24.06.10, 13:49 Demot - zgadzam sie z Tb Ale ja nie wiem dlaczego, po prostu tych krajów nie lubię. Nie lubię ich kultur, języka i wszystkiego co jest z nimi związane. Ale to nie to, że chowam jakąś urazę. To by było glupie i nierozsądne z mojej strony, bo przeciez nie powinniśmy tych wspołczesnych ludzi za nic winić. Normalni, prości, cywilizowani ludzie jak my. Ale niestety istnieja jeszcze ludzie, którzy mają do nich jakies zastrzeżenia. Ja nie lubie tych państw po prostu, od tak, bo ich nie lubię. Nie przypadły mi do gustu - glównie chyba chodzi o język. Z reszta polski język tez mi się podoba. Ale to nie tak, że nie przepadam tylko za Rosją czy Niemcami. Czech, Slowacji, Ukrainy - tych państw tez nie lubię . . . Odpowiedz Link Zgłoś
nikuchova. Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 24.06.10, 17:52 myślę, że nie powinniśmy mieszać się w konflikty jakie powstawały między naszymi dziadkami, pradziadkami, a pradziadkami wymienionych narodów. to nie nasza sprawa, która jak sądzę jest już zamknięta. i nie powinna decydować o naszym nastawieniu do niemców i rosjan. nie będę wam mówiła, że macie zapomnieć, bo nie w tym rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
alyson96 Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 00:40 w niemczech kilka razy byłam i to jest naprawdę bardzo fajny kraj . mili ludzie tam mieszkają i wgl. więc do DE nic nie mam . xd nie wiem jak jest w Rosji . : d Odpowiedz Link Zgłoś
issue Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 00:08 kiedyś miałam śmiertelny uraz do Niemców, bo zawsze, jak wyjeżdżałam gdzieś z rodzicami za granicę, to pojawiały się różne... złośliwe gesty i uwagi, kierowane bezpośrednio w naszą stronę. ale teraz córka ciotki mojego ojca wyszła za mąż za Niemca, który w zasadzie jest bardzo fajnym człowiekiem, i mają razem dzieciaka (btw, urocze dziecię <3 szkoda, że bardziej mówi po niemiecku, niż po polsku). głupio mi się zrobiło, że ich tak nienawidziłam. zrozumiałam, że po prostu trafiłam wcześniej na niewłaściwe osoby. teraz już jestem tolerancyjna, ha. a co do Rosjan... cóż. lol, gdybym urodziła się 30 lat temu, zapewne byłabym komunistką. uważam, że Rosjanie to bardzo interesujący i taki... wesoły naród >D noo, vooodka~! (i bynajmniej nie jest to żaden stereotyp). a historia historią. nic do nich nie mam. nic. Odpowiedz Link Zgłoś
rose_ Rosja & Niemcy 18.08.10, 00:50 Nie znam się na tym, ale Rosja i Niemcy to.. państwa jak państwa. Wiem, wiem - w przeszłości wyrządzili Polakom wielką krzywdę lecz to jest PRZESZŁOŚĆ, a nie teraźniejszość. Odpowiedz Link Zgłoś
sonia321 Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 11:21 Bardziej lubię Rusków niż Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
idiotka_ Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 11:27 nie mam żadnego powodu do nienawidzenia ich. prawda, postąpili źle, ale w końcu to tylko ludzie. każdy człowiek robi błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
zuaona Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 11:50 Moim zdaniem to oczywiste, że dzisiejsze pokolenie w Niemczech i Rosji nie może ponosić winy za wojny światowe. Nie rozumiem ludzi, którzy teraz mają do nich obiekcje. Najbardziej dziwi mnie postawa niektórych moich rówieśników. Nie żyliście w okresach wojennych, połowa z was wie tylko to, czego nauczyliście się w szkołach. To prawda, że Polska nie była święta. Tylko do naszego narodu to nie chce dotrzeć, bo my lubimy się użalać. I to, że Niemcy myślą, że u nas wciąż jest jak za komuny, to kłamstwo. Byłam w ich kraju tysiące razy, rozmawiałam z nimi i nic takiego nie usłyszałam. Duża cześć z nich jest pod wrażeniem naszej gospodarki i tego jak poradziliśmy sobie w czasie kryzysu. Mój stosunek do Rosji jest neutralny, za to pałam miłością do Niemiec. Odkąd skończyłam siedem lat marzę o tym, żeby tam zamieszkać. Możecie mnie nazwać antypatriotką, phi. Odpowiedz Link Zgłoś
nensi_ Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 11:56 ja ich szczerzę nienawidzę . nie mamy prawda ich winić za II WŚ . Lecz ich podejście do nas i to, że mają nas za nic i nas szmacą, za to mam prawo ich nienawidzić . Odpowiedz Link Zgłoś
emmawatson13 Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 11:59 Nie powiem, że ich nienawidzę, ale lubić też nie lubię. Ich języki natomiast mnie lekko fascynują. Odpowiedz Link Zgłoś
ruby_ Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 12:02 nic do nich nie mam, co było to było, czasu nie cofniemy, a głupotą jest podsycać wieczną nienawiść do innych z powodu dawnych ran, dziś jest dziś, i trzeba budować przyszłość, co nie znaczy, że gdzieś w sercu będziemy pamiętać co nam zrobili, bo dużo zrobili, co jak co... Odpowiedz Link Zgłoś
zuziora_ Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 12:04 Kocham takie tematy. Powiem jedno - lubię Niemców i lubię Rosję. Za co? Za całokształt tam mają ludzie przyszłość. Politycy są zorganizowani, wszystko. I bardzo kocham takie dzieci, które mają do nich uprzedzenie. Po prostu kocham. Nie będę się powtarzała, po prostu nie lubię dziewczyn, które jak Katsuumi_17 mówią, że te narody nas nienawidzą. Ja cię przepraszam - dziwisz się? Przepraszam jeśli 13 -latka zwraca się tak do osoby pełnoletniej. U nas zaczną niedługo rządzić Kaczyńscy zrobią jeszcze lepsze bagno. No i co? To za obrażanie pana Komorowskiego. Skoro jest takim świetnym prezydentem to dlaczego nie wygrał? Ale na szczęście następne wybory będą za 5 lat, czyli kiedy osiągnę pełnoletność i będę mogła się sama z Polski wyprowadzić. Dziękuję ^^ Ave^ Odpowiedz Link Zgłoś
teqiulla Re: Stosunek do Rosji i Niemiec 18.08.10, 12:21 nie pałam miłością do obu krajów - są mi całkowicie obojętne. szkoda tylko, że czasem uważają się tak jakby za te lepsze państwa. ;o Odpowiedz Link Zgłoś
koteczekdagus Rosji i Niemiec 18.08.10, 12:30 rosja nie lubie niemcy-nienawidze wyrzadzili krzywde mojej rodzinie....... Odpowiedz Link Zgłoś