Dodaj do ulubionych

Kościół Katolicki a Homoseksualizm...

13.07.10, 14:43
Jak wiecie kościół katolicki nie popiera Homoseksualizmu itd... Ja osobiście
jestem Hetero, ale to, jak kościół traktuje gejów po prostu mnie zniechęca.
Przecież miłości się nie wybiera i każdy ma prawo mieć inną orientację. A
przecież Bóg nie ustalił, że tylko Heteroseksualne związki są "normalne"
Obecnie tylko w kilku krajach takie związki są dozwolone i traktowane jako
całkiem normalne. Kościół uważa, że kocha wszystkich ludzi. A oni kim są?
Zwierzętami? Też mają uczucia, prawo do życia i miłości takie samo jak my i
nietolerancja kościoła wobec nich jest po prostu bezczelna. Jestem karoliczką,
chodzę do kościoła, modlę się itd. Ale takie postępowanie po prostu mnie
irytuje. Co wy o tym sądzicie ?
Obserwuj wątek
    • lieb_de_sekunde Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 13.07.10, 14:43
      big_grinDD
      • lieb_de_sekunde Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 13.07.10, 14:47
        wyrażajcie swoje zdanie. chcę znać waszą opinię na ten temat
      • lieb_de_sekunde Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 13.07.10, 14:51
        a i jeszcze jedno: chcieli byście aby w PL były dopuszczane takie związki ?
        • dusssia Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 13.07.10, 14:58
          no i chciałabym żeby w Polsce były dopuszczalne takie związki .
    • nearlaify Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 13.07.10, 14:52
      mam taki sam problem. niby mamy szanować bliźniego, ale obrzucać błotem
      homoseksualistów? nie rozumiem tego.
      • lieb_de_sekunde Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 13.07.10, 14:56
        nearlaify> dokładnie. ;/ To jest moim zdaniem chore. Ja nic nie mam do
        homoseksualistów . Przecież każdy ma prawo kochać kogo tylko chce
      • ciapolka a ja tu popieram kościół 13.07.10, 14:58
        nie akceptuje innej orientacji niż hetero . a potem jak beda chciały mieć potomstwa to z
        tego potomstwa beda sie nabijać i po co to? NIE ZGADZAM SIE NA TAKI "ZWIĄZEK"
        • lieb_de_sekunde Re: a ja tu popieram kościół 13.07.10, 15:06
          cipolka. - nie wiem cxzy dobrze cie zrozumiałam, ale jeżeli tak to wyjaśnij mi w
          jaki sposób Geje mogą mieć własne dzieci .? big_grin
          • ciapolka Re: a ja tu popieram kościół 13.07.10, 15:15
            szwabie normalnie ; /
            adopcja . znasz takie coś?
            • whyduckxoo Re: a ja tu popieram kościół 13.07.10, 15:21
              wiesz co? to jest powazny temat, wiec moglabys sie nauczyc jakos wypowiadac.
              :\
    • dusssia Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 13.07.10, 14:57
      popieram cie w 100 %
      nie rozumiem dlaczego kościół tego nie popiera,
      • miss_immortal Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 13.07.10, 15:13
        Ja nie rozumiem kościoła w tej sprawie. Ja do homo nie mam nic. Każdy ma prawo
        do miłości. Jednak moim zdaniem takie pary nie powinny móc adoptować dzieci.
        Rozumiem, ze się kochają i wgl ale te dzieci będą wyśmiewane.
    • whyduckxoo racja. Kosciol ogolem jest dziwny. 13.07.10, 15:20
      jestem Katoliczka, aczkolwiek nie uznaje niektorych rzeczy.
      Nie wierz np. w Adama, i Ewe, bo moim zdaniem czlowiek wywodzi sie od malpy,, ze tak
      powiem.

Tak. Kosciol niby uczy milosci, ale jak jakas para zamieszka razem, ale nie sa po slubie, to
      jest takie zle i w ogole.
      M;oim zdaniem tak nie powinno byc.
      Para przed slubem powinna zamieszkac razem, bo inaczej jest dzielic sie obowiazkami w
      swoim domu, mieszkajac razem, niz tylko sie spotykac.
      Przez takie cos sa pozniej rozwody.
      Ale to tak poza tematem.

Zgadzam sie z toba w 100%.
      Kosciol Katolicki, i w ogole nasza wiara jest bardzo slaba.
      Ogolem mowicac o ksiezach.
      To tez sa ludzie, moim zdaniem, powinni dostac zgode na zawarcie malzenstwa. To tez
      tak poza tematem.Ja wierze tylko w Boga. Najbardziej.

A twoj watek, i wypowiedz zalicza sie do jednaj z najmadrzejszych na forum kotku. Moim
      zdaniem big_grin

• lieb_de_sekunde Re: racja. Kosciol ogolem jest dziwny. 13.07.10, 15:33
        whyduckxoo > Dziękuję. Ja po prostu chciałam wyrazić to co myślę i poznać opinię
        innych na ten temat i widzę , że wiele osób ma podobne zdanie. a do cipolka.
        >Wiem co to jest adopcja, ale przez to, w jakiej formie t napisałaś myślałam ,że
        chodzi ci o własne dzieci, a nie adoptowane...
        • whyduckxoo Re: racja. Kosciol ogolem jest dziwny. 13.07.10, 15:56
          ciapolka widac nie jest zbyt madra[chodzi o 666 w opisie o sobie, a z takich rzeczy jaj sie
          nie robi...], wiec jej wypowiedzi madroscia sie nie wyroznia... -,-
          Widocznie jakas para homo adoptuje dzicko, ale moze dac mu taka milosc jak para hetero.
          Czy to ich wina, ze w genach maja zapisana taka orietacje? Raczej nie, a lepiej byc
          gejem,niz marnie udawac hetero, i nie zyc. No bo co to za zycie?
    • momo. Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 13.07.10, 20:17
      Ja całkowicie nie zgadzam się z Kościołem. Toleruję homoseksualistów i mi oni w niczym nie
      przeszkadzają.
      Nigdy chyba nie zapomnę jak kiedyś na religii katechetka powiedziała, że "homoseksualiści
      to nienormalni ludzie".
      I ja się tylko pytam: co mają robić ci ludzie? Żyć wbrew sobie? Nigdy nie pokochają osoby
      przeciwnej płci. A jak z jakąś na siłę się zwiążą? Dlaczego mają unieszczęśliwiać nie tylko
      siebie, ale także partnera? I ewetualne dzieci? Czy to jest chrześcijańskie postępowanie?
      Skoro Bóg stworzył homoseksualistów to chyba oznacza, że ich nie potępia, prawda?
      Podobno kocha wszystkie swoje dzieci.
      • lieb_de_sekunde Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 13.07.10, 21:08
        momo. >zgadzam sie z tobą w 100%
        Sama mam zamiar zapytać po wakacjach księdxa na religii dlaczego mają takie
        zdanie... Bóg kocha wszystkich, a nie wiem czemu kościół wymyśla własne reguły
        twierdząc, że ustalił je Bógsciana
    • coldprincess Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 13.07.10, 20:23
      kościół jest głupi i idiotyczny. Niczego nie uznaje. Wszystko dla niego jest przestępstwem.
      Praktycznie do niego nie chodzę, a z rekolekcji uciekam. Jednakże wierzę w Boga.
    • demilovatocool Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 13.07.10, 21:12
      nie mam pojęcia co o tym sądzić ,owszem Bóg nie zakazał takich związkó ale w raju był
      Adam i Ewa.......czyli kobieta i mężczyzna......więc to wskazuje naa...
      • lieb_de_sekunde Re: 13.07.10, 21:17
        demilovatocool > tak to prawda, ale przecież homoseksualista to też człowiek i
        ma takie same uczucia jak każdy inny. Jak my byśmy się czuły, gdyby kościół nas
        odrzucał i nazywał "nienormalnymi" .?
    • niedorobionaxd Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 13.07.10, 21:15
      ja jestem homoseksualna i uważam, że to co się teraz w polsce dzieje jest chore. każdy ma
      prawdo do miłości niezależnie od tego czy do kobiety, czy do mężczyzny. miłość to miłość,
      kocha się osobę, a nie płeć. Mam w głębokim posiadaniu to, że mi kościół zabrania być w
      związku z dziewczyną. Już nie raz byłam w takim związku i jakoś nic mi się nie stało.
      • niedorobionaxd Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 13.07.10, 21:16
        *poważaniu <lol2> hahahahahah!
    • bellacullenx nie popieram. 13.07.10, 21:16
      Od zawsze byłam tolerancyjna. Po obejrzeniu serialu SKINS w którym w obu
      generacjach występuje zjawisko homoseksualizmu stałam się jeszcze bardziej
      tolerancyjna.
      Kościół traktuje tych ludzi jak śmieci... aż mi niedobrze kiedy sobie pomyślę że
      wierze w coś co nie toleruje miłości.
      • lieb_de_sekunde Re: nie popieram. 13.07.10, 21:22
        ja zdałam sobie z tego jak kościół traktuje homoseksualistów sprawę dopiero, gdy
        zaczęłam słuchać i poznałam wiele zespołów, gdzie właśnie są tacy ludzie, np
        Cinema Bizarre... Ale gla kościoła to WIELKI grzech jeżeli ktoś kocha osobę tej
        samej płci, lub gdy jest Bi . ; (
        • lieb_de_sekunde Re: nie popieram. 13.07.10, 22:18
          big_grin
    • alicesz Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 13.07.10, 23:09
      A jak Kościół Katolicki traktuje gejów? No? Pomaga im wyzdrowieć z tej dziwnej
      choroby psychicznej!!! I tyle na ten temat!
      • lieb_de_sekunde Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 14.07.10, 00:28
        choroby psychicznej. ? hahaha
        POMAGA? on traktuje ich jak smiecie.
        Peace. sciana
    • roksanaroxana ....... 14.07.10, 12:14
      • lieb_de_sekunde Re: ....... 15.07.10, 16:52
        hm ?
    • lady_cat Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 15.07.10, 17:17
      kościół toleruje to tak :

to ' źle ' , ze ktoś jest homo. ale jesli już jest , to trudno. a grzechem jest byc w związku z
      osoba homoseksualną . po prostu, jesli byłabym lesbijką, to nie powinnam z nimi się
      całował, spać itd,
    • chocolatex Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 15.07.10, 19:36
      Ja również jestem hetero i nic do homo nie mam. Kościół ma to do siebie, że to
      co nie było napisane w Biblii, i nie popierał tego Jezus, jest złe. No bo czy
      znacie postacie biblijne które były homo? Ja osobiście nie znam.
      Bóg chciał by związek polegał na połączeniu się osób płci przeciwnej, bo
      stworzył Adama i Ewę a nie dwóch Adamów. I dlatego nie popiera homoseksualistów.
      Powiem tak, że jak całują się dwie dziewczyny ich widok mnie odrzuca, ale mam
      świadomość, że nawzajem się kochają, a miłość jest najważniejsza.
    • kardolina Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 15.07.10, 19:44
      choc było, to zgadzam się. ja jestem za legalizacją związków homoseksualnych. ;]
    • jonas_lover Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 15.07.10, 19:47
      Pan Bóg kocha wszystkich ludzi i to nie jest tak, że homoseksualistów odrzuca. Tyllko
      homoseksualizm to... pamiętasz Sodomę i Gomorę? To właśnie homoseksualizm to był ten
      grzech sodomski. Chodzi o to, że Kościół uważa, że związki, współżycie itd. bez możliwości
      dawania życia jest bezcelowe, zaspokaja tylko pragnienia. Ja jestem hetero,
      homoseksualizm uważam za lekkie "zaburzenie". Cóż takie mam poglądy i raczej pod tym
      wzgledem się nie zmienią. Ale akceptuję homoseksualistów pod tym względem, że przede
      wszystkim są ludźmi i należy im się taki sam szacunek jak nam. Co adopcji dzieci przez nich
      jestem stanowczo przeciwna. Moim zdaniem dzieci powinny wychowywać się w rodzinach
      heteroseksualnych, aby później mogły zbudować zdrowe relacje z płacią odmienną.
    • starlight_ Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 15.07.10, 20:37
      Nie wiem czemu kościół się wtrąca w to.
      Skoro są ze sobą szczęśliwi to po ch*ja im przeszkadzać!

Ja osobiście nie mam nic przeciwko takim ludziom.
    • avril993 Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 15.07.10, 20:41
      Zgadzam się z Tobą.
    • seneka4 Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 15.07.10, 20:46
      popieram Twoje zdanie lieb_de_sekunde niby kościół jest tolerancyjny etc. ,a
      prawda jest taka ,że gnoją każdego kto wygląda inaczej. Rozumiem darzyć kościół
      szacunkiem (oczywiscie ,że na niego zasługuje nie bd sie już rozpisywać dlaczego
      bo myśle ,że każdy to rozumie to jest religia ,wiara etc.) ale katolikiem i
      osobą wierzącą może być także osoba ,która jest homoseksualna lub biseksualna.
      Nie wiem dlaczego te osoby są tak gnojone. Zresztą wszystkie osoby ,które nie są
      przecietne ,są przez swoją odmienność odsuwane ,patrzy sie na nie krzywo.
      jeśliby punk albo goth(ale naprawde goth albo punk ,a nie tylko osoba ,która sie
      za taką uważa) poszedł do kościoła od razu byłoby dziwne patrzenie etc.
      Wystarczy to co sie dzieje w niektórych szkołach ,u mojej kumpeli w szkole była
      taka akcja ,ze musiała wyjąć kolczyka z wargi bo jeden ksiądz stwierdził ,że
      niszczy tym swoje ciało ,które jest dziełem Boga i to grzech. to było śmieszne i
      żenujące.
    • vivisis Przeczytaj! 15.07.10, 20:49
      Bóg stworzył człowieka.
      Stworzył kobietę i mężczyznę.
      Dał im dar płodności.
      Tak?

Jeśliby Bóg chciał żeby takie związki istniały to by także mogły mieć dzieci.

Jeśli wierzysz w religii katolickiej wierzysz w co mówił Chrystus.
      Mówił on że związek między MĘŻCZYZNĄ I KOBIETĄ w związku małżeńskim to
      najpiękniejszy dar.

Jest coś takiego jak przyjażń.
      Kobieta z kobietą mogą być przyjaciółkami.
      Ale jest popęd płciowy....

Miłość jest to czas wiążący dwojga ludzi, wspólne przeżycia radości i smutki.
      Niektórzy mylą miłość z popędem płciowym
      Stąd biorą się HOMO....
    • kicia_165 Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 15.07.10, 20:51
      niby masz rację, ale z drugiej strony jakby się potem czuło dziecko. byłoby wyśmiewane,
      inaczej traktowane, nie miałoby przyjaciół. osobiście toleruję homoseksualizm, ale obrzydza
      mnie to. moim zdaniem Bóg kocha wszystkich, bez względu jakiej jej orientacji. kościół po
      prostu sobie to wymyślił jako grzech.
      • vivisis Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 15.07.10, 21:07
        Nie byłyby wysmiewane bo to by było normalne, na porządku dziennym.
        To nie kościół wymyślił grzech tylko ludzie próbują poprawiać boga
    • vivisis Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 15.07.10, 21:03
      I jeszczę do "którejśtam" z wszechwiedzących kotkowiczek:

Skąd wiesz jak niby wyglądali Adam i Ewa??
      Może wyglądali tak jak myślą naukowcy.

W Biblii pisze e po ugryzieniu spotkało ich wiele kar i wiele ich cech zostało
      zatracconych.
      Może Bóg uczynił człowieka a za karę "cofnął go w rozwoju".
      Nauka nie wyklucza religii.

Jeśli ktoś mówi "jestem katolikiem ale nie wierzę w to i tamto" KATOLIKIEM NIE JEST.
    • madziulka515 Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 15.07.10, 21:12
      to ja powiem tak
      te związki nie są normalne bo jeśli by takowe były to by się geje mogli
      rozmnażać świat już jest tak zbudowany że musi być kobieta i mężczyzna pies i
      suczka itd....
      • strawberry_ Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 15.07.10, 21:21
        Mnie homoseksualiści nie przeszkadzają, wszyscy ludzie są (a napewno powinni być) równi
        sobie. Może nie mogą mieć dzieci, ale orientacji się nie wybiera, ktoś taki jest i już. Kościół
        uczy tolerancji, miłości do bliźniego.. taa jasne. Dlatego właśnie wierzę w Boga, nie w
        Kościół.
      • jessicakaulitz Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 15.07.10, 21:28
        A ja się w stu procentach z tobą zgadzam po prostu nic dodać nic ująć smile
        Bardzo mnie to irytuje bo tacy ludzie mogą być naprawdę bardzo dobrzy i wartościowi.
        Jednak kościół ma to w dupie bo są homo i tyle. To że mają inne upodobanie nie czyni ich
        w żaden sposób gorszymi. Przecież oni nie prosili Boga, aby podobali im się ludzie tej samej
        płci. A skoro już tak jest, to dlaczego mają się tego wstydzić ?? To tak jakbyś poniżał
        trendowatego człowieka, bo nie jest taki jak większość ludzi na świecie. A przecież on nie ma
        na to żadnego wpływu. Tak samo homoseksualiści. Są tacy bo są i mają prawo do
        szczęścia. Smuci mnie to, że niektórzy nie liczą się z ich uczuciami, wolą raczej nabijać się z
        pedałów i lesb...Gdyby kościół naprawdę postępował tak właściwie, jak głosi w swoich
        przykazaniach to na pewno potrafiliby tolerować ludzi innej orientacji i raczej robiliby
        wszystko aby takiej homofobii zapobiec. Miejmy nadzieję, że z czasem kościół zauważy, że
        przez to co robi, zniechęca ludzi do uczęszczania do domu bożego...A przecież kościół
        powinien jednoczyć wszystkich ludzi, a nie poniżać, niektórych tylko ze względu na
        orientację. Oni przecież także mogą wierzyć w Boga i postępować według przykazań. Po
        prostu mają inne upodobania seksualne i tyle. Ale to nie wyklucza, tego iż mogą być
        dobrymi ludźmi.
    • moniqe_cullen Re: Kościół Katolicki a Homoseksualizm... 15.07.10, 21:18
      To kto jakiej jest orientacji sexualnej zalezy tylko i wyłącznie od tej osoby.
      To jest jej wybór, jak będzie żyć.
      Jestem za tym by pozwalano na związki homoseksualne, ale nie jestem za tym aby
      obnosić się z tym publicznie.
      Jednak widok dwóch całujących się facetów czy kobiet może niektórych zniechęcić czy
      nawet obrzydzić.
      I nie ma co się dziwić takim ludziom.
      Nie jestem tez za tym aby takie pary mogły adoptować dzieci.
      Jasne. Większość ludzkości pragnie wychowac potomka, ale takie pary w większości nie
      zważają na uczucia dziecka.
      Niektórym to przeszkadza, a innym nie. Ale wiadomo jakie są dzieci, czy nastolatki.
      Będą się z takiego dziecka po prostu wyśmiewać. A to potrafi bardziej zaboleć niż cios.
      Później takie dziecko może wstydzić się swoich rodziców.
      Takie jest moje zdanie na ten temat...
    • kamila_1355 Drogi Kościele,a może coś więcej niż Msza? 15.07.10, 21:31
      W dzień wyborów byłam w Kościele. Ksiądz zachęcał do głosowania na Kaczyńskiego.
      Opierając się i krytykując przy tym homoseksualizm. Kościół namawia do życia zgodnie z
      Dekalogiem,do życia zgodnie z przykazaniem miłośći. Zachęca katolików a duchowni sami
      je łamią. Przykazanie miłości nakazuje do życia w zgodzie z człowiekiem niezależnie od jego
      upodobań czy przekonań. Trzeba go szanować. To nasz bliźni. Czemu więc Kościół niszczy
      swoje nauki? Później są dyskusje na temat coraz mniejeszej ilości młodzieży na Mszy. My
      też mamy rozum,też myślimy,kojarzymy. Wiemy jaki otacza nas świat. Wielu twierdzi,że to
      nasze lenistwo. Nie! Wręcz przeciwnie-chcemy,ale kiedy posłuchamy kazania księdza-chce
      nam się wyjść. Nauczanie i zachęcanie do działania wbrew tego,co przekazał Nam Pan Bóg
      samo nas demotywuje do bycia na Mszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka