ruda24 20.08.10, 18:35 Heej . Idę teraz do liceum i jako dodatkowy język wybrałam niemiecki. Mam pytanie , ile jest czasów . ? 3 , ? Może więcej ... I czy ogolnie jest trudny .? Łatwiejszy od angielskiego .? Z góry dziękuję kociaki , Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dusssia Re: J. Niemiecki 20.08.10, 18:38 ucze sie niemieckiego juz 2 lata w sql , i nic z niego nie wiem , ile jest czasów tez nie wiem , jak dla mnie bardzo trduny , nie umiem wypowiadać słów, ogólnie strasznie mi sie nie podoba, i irytuje mnie ta wymowa najbardzeij Odpowiedz Link Zgłoś
pinkax3 Re: J. Niemiecki 21.08.10, 10:11 Nie lubie niemieckiego . ! Angielski 1000000000000 razy lepszy .!!! . Ale dobrze że z niemca nie mamy oceny która się do średniej liczy . ! xD. Odpowiedz Link Zgłoś
linda Re: J. Niemiecki 20.08.10, 18:38 czy cie pocipcialoo xD to jest najtrudniejszy jezyk w rankingu zaraz po naszym noo ale w tych czasach to potrzebny Odpowiedz Link Zgłoś
esme1 Re: J. Niemiecki 20.08.10, 18:40 j. niemiecki jak dla mnie jest łatwy, tyle że ja go mam od 4 podstawówki xd no ale jak ty teraz dopiero będziesz go zaczynać, to będziesz miała podstawowe wiadomości, czyli to, co ja miałam w 4 klasie. Czasów ile jest to nie wiem , ale jak na razie te co ja poznałam to są łatwe. Partizip II, Imperativ i coś tam jeszcze xd. ogólnie budowa tych czasów nie jest trudna, zastosowanie ich też. Możesz mieć problem ze słownictwem, chyba że łatwo przyswajasz języki, to spoko ;d ale powinno Ci pójść nieźle ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatuszek02 Re: J. Niemiecki 28.08.10, 19:27 niemiecki jest łatwy, w tym roku zaczynam 9 rok nauki tego języka Odpowiedz Link Zgłoś
katsuumi_17 Re: J. Niemiecki 20.08.10, 18:41 Spokojnie. W języku niemieckim jest dużo mniej czasów niż w angielskim. W szkole będziecie, poza teraźniejszym, poznawać max. 3. Odpowiedz Link Zgłoś
lili01614 Re: J. Niemiecki 20.08.10, 18:43 Ja uczę się niemieckiego już trzy lata i nie podoba mi się mam z nim problem nie potrafię wypowiadać dobrze słów i ta wymowa taka no hitlerowskaxd ale może tobie sie spodoba.A co do tego czy jest łatwiejszy od angielskiego to ja wolę angielski jest dużo prostrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_cat Re: J. Niemiecki 20.08.10, 18:46 ja nie cierpię tego języka, nienawidze się go uczyć . ale muszę, bo w gimnajzum jest obowiązkowy . na początku będzie ci trudno . . . ale czasami jest podobny do angielskiego i wymyowa jest nawet latwa. powodzenia. (: Odpowiedz Link Zgłoś
seluniek Re: J. Niemiecki 20.08.10, 18:46 Ucze się niemieckiego rok jak narazie i jak dla mnie nie jest za łatwy . Właściwie to nie za bardzo go rozumiem . ; // Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_989 Re: J. Niemiecki 20.08.10, 19:09 Ja idę teraz do 1 g i też będę uczyć się niemieckiego nie wiem czy trudny ale słyszałam że łątwy... Odpowiedz Link Zgłoś
arya555 Łatwy;) 20.08.10, 18:47 Moim zdaniem niemiec jest dużo prostszy od anglika. Czasów jest na pewno mniej niż w angielskim,chyba 4, ale nie jestem pewna (2 czasy przeszłe) Odpowiedz Link Zgłoś
papusia96 Re: J. Niemiecki 20.08.10, 18:51 Perfekt,Prosans,Imperfekt .. Ja miałam takie . ; PP Odpowiedz Link Zgłoś
zania02 Re: J. Niemiecki 20.08.10, 18:53 moge ci z radscia powiedziec ze w niemieckim sa tylko 2 czassy w tym jeden czeba aby sie dogadac Ja osobiscie kocham j niemiecki co jest dziwne bo niemiec nie lubie... Odpowiedz Link Zgłoś
stoooo Re: J. Niemiecki 20.08.10, 18:53 ja tez i idę do liceum i również nie umiem niemieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
collage Re: J. Niemiecki 20.08.10, 18:58 nienawidzę niemieckiego. od 8 lat uczę się angielskiego, a niemieckiego od niespełna roku. jak kto woli, ale on mnie wgl nie rusza. Odpowiedz Link Zgłoś
cranche Re: J. Niemiecki 21.08.10, 10:04 Voila ;] Czas teraźniejszy - Präsens Czas przyszły - Das Futur Czas zaprzeszły - Das Plusquamperfekt Czas przeszły Perfekt - Das Perfekt Czas przeszły Imperfekt - Das Imperfekt Odpowiedz Link Zgłoś
g_o_s_i_a Re: J. Niemiecki 28.08.10, 15:03 Też mam niemiecki, jak dla mnie jest trudny, angielski jest moim zdaniem łatwiejszy, ale mam go już od czwartej klasy. Ogólnie wymowa, gramatyka... Niemiecki to koszmar! Przynajmniej dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
iga18 Re: J. Niemiecki 21.08.10, 10:09 niemieckiego uczę się od 3 klasy podstawówki, a umiem tylko liczby i się przedstawić.. No i może odmianę czasowników, ale tylko niektórych... Nie pomogę ci.. Wejdź na google ; )) Odpowiedz Link Zgłoś
elisss92 Re: J. Niemiecki 21.08.10, 10:11 no czasów trochę jest, ale praktycznie wszystko idzie schematami. Większość osób narzeka na ten język, ale ja go uwielbiam i jeśli no, hm.. będziesz miała trochę cierpliwości to też Ci się spodoba. Angielski jest o tyle łatwiejszy, że większośc piosenek, filmów jest w tym języku i słówka łatwiej wchodzą do głowy Odpowiedz Link Zgłoś
pretty_lady Re: J. Niemiecki 21.08.10, 10:17 niemiecki jest trudniejszy od angielskiego... brr.nienawidzę tego języka. Odpowiedz Link Zgłoś
theklaudia Re: J. Niemiecki 21.08.10, 10:14 ja ide do I gim. i też bede miała niemiecki ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia741 Re: J. Niemiecki 21.08.10, 10:15 Ja jestem na rozszerzonym angielskim. Odpowiedz Link Zgłoś
kazymuu Re: J. Niemiecki 21.08.10, 10:19 ja go będę mieć w I gimnazjum. jak przeglądałam książkę to już poczułam niechęć do tego języka. Odpowiedz Link Zgłoś
loveme. Re: J. Niemiecki 21.08.10, 10:23 uczę się niemieckiego od 8 lat i twierdzę, że to najgorszy język świata. współczucia jak da się zmienić to zmień na jakiś inny język. Odpowiedz Link Zgłoś
vanell. Re: J. Niemiecki 21.08.10, 11:30 nie znoszę j. niemieckiego. słyszałam, że jeśli uczysz się przy tym angielskiego będą ci się często mylić różne zagadnienia. idę teraz do pierwszej gimnazjum i jako dodatkowy język wybrałam francuski, bo niemiecki ani trochę mnie nie kusi. Odpowiedz Link Zgłoś
nearlaify Re: J. Niemiecki 21.08.10, 17:05 Ja radzę Ci nie opierać się wyłącznie na naszych radach - przez każdego ten język odbierany jest inaczej, zresztą jak wszystko Ja na przykład nie znoszę niemieckiego i ten kraj mnie nie interesuje. Nie sądzę by miało się to zmienić. Gdybym miała wybór, wybrałabym rosyjski, hiszpański albo francuski. Ale jako, że nie mam, to te 3 lata muszę jeszcze jakoś przegryźć Odpowiedz Link Zgłoś
marsjanka115 Re: J. Niemiecki 21.08.10, 17:11 nie lubię niemieckiego . żal . trudny i okropny jest ;;pppp Odpowiedz Link Zgłoś
lucky109 Re: J. Niemiecki 21.08.10, 19:39 6 czasów xD Siora mi mówiła w każdym raize.... chyba łątwy xD Odpowiedz Link Zgłoś
a_vie Re: J. Niemiecki 27.08.10, 19:56 nie wiem ile jest, ale ja na razie znam 4, bo są dwa czasy przeszłe. jesteś juz w liceum i nie uczyłaś się tego? cóż, jest bardzo fajny i jak ktoś się uczy to łatwiejszy, bo ang. tylko sie wydaje łatwy dla ignorantów a wcale taki łatwy nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
suoik ja tam nie lubię niemieckiego XD 27.08.10, 23:53 może się zniechęciłam przez nauczycielkę. ale tak czy tak, jakoś niemiecki wydaje mi się głupim językiem. no ale zobaczysz sama, czy ci się spodoba. ; P Odpowiedz Link Zgłoś
yellow.lady Re: J. Niemiecki 28.08.10, 00:00 Uczyłam się angielskiego przez pierwszą klasę gimazjum, potem zrezygnowałam, gdyż go nic cierpię. Fuj, fuj, fuj! W liceum będę miała chyba francuski xD tzn, mam taką nadzieję. : ) Odpowiedz Link Zgłoś
onebigcrap Re: J. Niemiecki 28.08.10, 00:06 Łatwiejszy od ang nie jest uwierz , przynajmniej jak dla mnie xD 10 lat nauki i nie rozumiem prawie nic xDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś