Dodaj do ulubionych

Jest źle ... pomóżcie ! -,-

21.08.10, 16:03
moja najlepsza przyjaciółka się bardzo zmieniła ... zaczęła się ciąć, palić i
wciągać tabakę !
dowiedziałam się tego od mojej drugiej naj przyjaciółki .
wczoraj mówiła mi, że ma kare, ale nie chciała powiedzieć za co, bo ja jej
kiedyś powiedziałam, że jak będzie się cięła, paliła itp. itd. to z przyjaźnią
koniec . -,-
ja chcę jej pomóc, ale nic do niej nie dociera !
pomocy ! błagam ! ja nie chce żeby robiła sobie krzywdę .
w maju ja miałam przez to problemy i wiem jak to jest ...
ona całkowicie się zmieniła ... taka dziwna teraz jest ...
ja muszę działać, ale nie wiem jak !
pomóżcie ! powiedzcie, co mam robić !
cry
Obserwuj wątek
    • eheehe PS . 21.08.10, 16:07
      sory, że was się o to pytam, ale nikomu znajomemu nie mogę o tym powiedzieć ... -,-
    • winter.summer tutaj ! 21.08.10, 16:08
      Jak zacznie się rok szkolny idź do psychologa w swojej szkole .
      On wie co zrobić w takiej sprawie w końcu uczniowie są zdolni do wszystkiego a
      teraz poradź się rodziców . Tylko powiedź im to delikatnie . kiss
      • eheehe Re: tutaj ! 21.08.10, 16:10
        jak była moja sprawa z narkotykami to psycholog nic kurna nie dała ... wyśmiała
        mnie przed całą klasą ! nie ma szans żebym do niej poszła !
    • laurilla Re: Jest źle ... pomóżcie ! -,- 21.08.10, 16:08
      No...niewiem,yrudna sytuacja.pogadaj z nią szczerze,spróbuj przemówić jej do
      rozsądku.Wyjaśnij jej,że może być z nią potem źle.powodzenia! smile 3maj się kwiat

laurilla

• karlinka98 Re: niestety 21.08.10, 16:09
      nie wiem ja ci pomoc. umow ja na wizyte u psychologa czy cos, on zdziala najwiecej
    • nearlaify Re: Jest źle ... pomóżcie ! -,- 21.08.10, 16:17
      Jeśli jesteś pewna, że jej rodzice jej pomogą, idź do nich.
    • heb Tutaj 21.08.10, 16:32
      Z tego co napisałaś, wynika, że twoja przyjaciółka nie chce cię tracić i zależy
      jej na waszej przyjaźni.
      Już kiedyś jedna dziewczyna na tym forum miała podobny problem, więc napisze ci
      to samo co napisałam wtedy jej.
      W tamtym roku szkolnym mieliśmy lekcje z pedagogiem i rozmawialiśmy właśnie o
      tym, jak pomóc komuś kto zachowuje się jak twoja przyjaciółka (pali, pije,
      bierze narkotyki). Ogólnie doszliśmy do wniosku, że nikt tu nie pomoże, tylko
      ona sama musi zdecydować, że chce przestać.
      Porozmawiaj z nią najpierw i powiedz jej, że jeśli nie przestanie to z waszą
      przyjaźnią koniec. Jeśli nadal zauważysz, że ma te same problemy i nie robi nic
      by to naprawić, zerwij z nią kontakt, żadnych rozmów na gg, żadnych spotkań,
      żadnych smsów. Możesz też nakłonić innych jej znajomych, żeby po prostu ją
      trochę olali. Powinno przynieść zamierzony skutek.
      • eheehe Re: Tutaj 21.08.10, 16:39
        dzięki ...
        • nevermind_ Re: Tutaj 22.08.10, 23:05
          tak szczerze mowiac, to ja jej wspolczuje takiej przyjaciolki. jak bedzie miala problemy, to
          koniec z przyjaznia? wiesz w ogole co czuje czlowiek, ktory targa sie na zycie? to nie jest takie
          hop-siup 'a, podetne sobie zyly, co mi tam'
      • vaniney Re: Tutaj 30.08.10, 00:48
        heb napisał(a):

> Z tego co napisałaś, wynika, że twoja przyjaciółka nie chce cię tracić i zależy
        > jej na waszej przyjaźni.
        > Już kiedyś jedna dziewczyna na tym forum miała podobny problem, więc napisze ci
        > to samo co napisałam wtedy jej.
        > W tamtym roku szkolnym mieliśmy lekcje z pedagogiem i rozmawialiśmy właśnie o
        > tym, jak pomóc komuś kto zachowuje się jak twoja przyjaciółka (pali, pije,
        > bierze narkotyki). Ogólnie doszliśmy do wniosku, że nikt tu nie pomoże, tylko
        > ona sama musi zdecydować, że chce przestać.
        > Porozmawiaj z nią najpierw i powiedz jej, że jeśli nie przestanie to z waszą
        > przyjaźnią koniec. Jeśli nadal zauważysz, że ma te same problemy i nie robi nic
        > by to naprawić, zerwij z nią kontakt, żadnych rozmów na gg, żadnych spotkań,
        > żadnych smsów. Możesz też nakłonić innych jej znajomych, żeby po prostu ją
        > trochę olali. Powinno przynieść zamierzony skutek.

zrobiłabyś naprawdę to co napisałaś?jeżeli tak to jesteś zajebista.najlepiej
        żeby takiego człowieka pozbawić jakichkolwiek przyjaciół.taa,pewnie się opamięta c:
    • kajuchna Re: Jest źle ... pomóżcie ! -,- 22.08.10, 23:13
      nie wiem
    • emilka11 !! ° 22.08.10, 23:42
      Idz do jej rodzicow .. To jest najwazniejsze. Nie wazne czy to zaszkodzi waszej przyjazni
      czy nie, ale jesli chcesz jej pomoc to musisz to zrobic. jesli nie poskutkuje, zaraz nowy rok.
      Mozesz porozmawiac z psychologiem szkolnym o jej problemach ... Mysle, ze pomoglam smile
      • emilka11 heb - 22.08.10, 23:45
        Tez o tym myslalam, ale niekoniecznie. Moze sie przez to zalamac psychicznie i popasc w
        wieksze problemy ...
        • heb Hej, spoko 30.08.10, 00:54
          Dziewczyny, nie miałam zamiaru powiedzieć jej, że ma olać przyjaciółkę. Tylko
          jej tłumacze, jak pokazał nam szkolny pedagog, który na serio zna się na
          młodzieży. Po prostu to wiem, bo miałam z tą babką kilka lekcji.
          Ale jeśli dziewczyna zobaczy, ze to co robi pozbawia ją przyjaciół to może się
          opamięta.

Ja sama właśnie tak bym zrobiła, bo wiem, że nic innego tu nie pomoże.
    • decode Re: Jest źle ... pomóżcie ! -,- 23.08.10, 09:48
      miałam identyczną sytuację i wiesz co? olej to i już. bo jeszcze Ty na tym
      ucierpisz, wierz mi.
    • alexis69 Re: Jest źle ... pomóżcie ! -,- 29.08.10, 02:58
      Zaakceptuj ją taką jaką jest xd
    • dollie. Re: Jest źle ... pomóżcie ! -,- 29.08.10, 14:19
      taak, byłam w takiej samej sytuacji. I skoro ona nie da sobie pomóc, to odpuść.
      To ona marnuje sobie życie.
    • temptation Boże .. nie zgłaszaj jej do psychologa ! -.- 29.08.10, 14:37
      Jak ty byś się czuła kiedy twoja przyjaciółka zgłosiła cię do psychologa ?! . nie było by CI
      miło . ale skoro ona się tnie itd. to widocznie ma jakieś problemy w życiu . pod żadnym
      pozorem nie zgłaszaj jej do psychologa -.- . porozmawiaj z nią co jej jest . z resztą ty też nie
      jesteś za mądra. jeśli się tnie to koniec przyjaźni... to tak samo jak by ktoś Ci powiedział ''
      jesteś czarna nie chcę się z tobą kumplować
      ? nie było by ci fajnie . musisz wspierać
      przyjaciółkę bo widocznie ona ma problem o którym nie może się ze wszystkim dzielić i dla
      tego się tnie żeby ulżyć sobie w cierpieniu ( a to działa , bo sama się przekonałam na własnej
      skórze aczkolwiek już nigdy więcej nie bd tego robić . ) , a nie odtrącać ją . sciana rada :
      POGADAJ Z NIĄ SZCZERZE ! i postaraj się zrozumieć dlaczego tak robi...
      • nevermind_ @temptation 01.09.10, 11:40
        Dlaczego? Psycholog to nic złego. Nie trzeba być wariatem, żeby to niego chodzić- jak
        zapewne jest w Twoim mniemaniu -.- Z taką osobą można porozmawiać, zupełnie jak z
        przyjacielem, a do tego jest to osoba dorosła i jej rady są na pewno rozsądniejsze od tych z
        kotka <3
    • pauu26 Re: Jest źle ... pomóżcie ! -,- 30.08.10, 00:26
      tabaka nic nie daje więc tym się nie martw. w końcu sama zrozumie, że to bez sensu.
      a wiesz może czemu się tnie ? może ma jakiś problem. pomóż go jej rozwiązać to
      może się poprawi
    • pauu26 Re: Jest źle ... pomóżcie ! -,- 30.08.10, 00:37
      hmm nie dodał mi się wpis ;/
      napisze jeszcze raz.
      tnie się z jakiegoś powodu więc się dowiedz jaki to powód. Może ty będziesz
      mogła jej jakoś pomóc, a jak nie to ją wesprzyj a nie odtrącaj jej bo pewnie
      jeszcze bardziej się załamie.
      aaa i rozumiem cięcie się i picie- aby ulżyć sobie w bólu
      ale tabaka ?
      po niej sobie można co po najwyżej kichnąć
      może nie zaliczasz się do tej grupy, ale niektórzy są święcie przekonani, że
      tabaka to narkotyki
      a gó wno prawda.
      • karolcika2205 zgadzam się. ! 30.08.10, 00:50
    • znudzona_zyciem Re: Jest źle ... pomóżcie ! -,- 30.08.10, 00:53
      Nie wiesz dlaczego to robi? <br />
      Skoro to robi pewnie ma jakiś powód, chociaz nie mowie ze to jest dobre, ale
      wiem jak to jest i moge ci poradzic ze tej przyjazni juz nie uratujesz nie masz
      sie co wyzilac ona juz sie w to wciagnela a przestac jest okropnie trudno.
    • bellacullenx Re: Jest źle ... pomóżcie ! -,- 01.09.10, 11:44
      na pewno nie pomożesz jej kończąc przyjaźń..
      musisz ją wspierać, dowiedzieć się z jakiego powodu to robi i spróbuj jej pomóc wink
      powodzenia..kiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka