nuskadee 11.10.10, 18:08 Czy wobec swojego syna/córki można stosować przemoc cielesną np. za złe oceny itp. oraz przemoc słowną (wyzywanie.. ) ? Gdzie można zgłosić taki fakt? Co za to grozi? Znacie jakieś takie przypadki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koralina94 Re: Przemoc.. 11.10.10, 18:14 Zależy. Niektórzy nie popierają bezstresowego wychowania i czasami biją. Za oceny nie powinno się bić, bo to indywidualna sprawa i laniem nikomu się wiedzy do głowy nie wbije. Wyzywanie można nagrać i zgłosić, jeśli są to to okropne wyzwiska. Jeśli chce się zgłosić bicie, to trzeba zrobić obdukcję. Odpowiedz Link Zgłoś
nuskadee Wiem że "google nie gryzie" ale nic nie kumam 11.10.10, 18:18 z tych fachowych duperelek... Odpowiedz Link Zgłoś
marsjanka115 x__x 11.10.10, 18:18 no jasne że znam . w mojej wsi bicie dzieci jest na ` porządku` dziennym Odpowiedz Link Zgłoś
klarix1 Przemoc. 11.10.10, 18:19 Tobie to się nudzi? Codziennie zakładasz nowe wątki i pytasz o jakieś rzeczy. Wujek Google nie gryzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nuskadee klarix1 nie nudzi mi się :) 11.10.10, 18:21 To poważna sprawa. Niestety nic nie poradze na to że moje wątki Ci przeszkadzają chyba nie ma jakiegoś limitu na nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
cally Rozdział 2, Artykuł 40 Konstytucji, moja droga... 11.10.10, 18:26 "Nikt nie może być poddany torturom ani okrutnemu, nieludzkiemu lub poniżającemu traktowaniu i karaniu. Zakazuje się stosowania kar cielesnych." - I wszystko jasne. Nie, nie można. O obrażaniu słownym, chyba też gdzieś było. Gdzie można zgłosić? Psycholog, sa różne telefony zaufania, jeżeli chodzi o bicie, policja itp. Nie, ani ja, ani nikt z moich znajomych, nie był w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kasix_14 Re: Przemoc.. 11.10.10, 18:34 jak byłam mała to mnie rodzice bili pasem lub kablem. Ale co ja zrobię... Odpowiedz Link Zgłoś
lady_em Re: Przemoc.. 11.10.10, 18:35 Rodzic nie ma prawa uderzyć dziecka w żadnym wypadku. Gdzie zgłosić? Najlepiej w szkole - pedagogowi. Odpowiedz Link Zgłoś
marcepanka13 Re: Przemoc.. 11.10.10, 18:48 jestem absolutnie przeciw przemocy domowej , na dziecku , na uczniu gdziekolwiek... pacyfistka ze mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
bellacullenx Re: Przemoc.. 11.10.10, 18:49 nie można stosować przemocy.. Np. Gmina Wielka Wieś ma własny oddział do spraw przemocy- tam można zgłosić skargę na członka rodziny,przyjaciela, sąsiada- kogo się tam chce! Można porozmawiać z psychologiem i policją. Musisz iść do urzędu gminy/miasta twojej miejscowości i zapytać się czy jest organizowane coś takiego. Duże miasta takie jak np. Kraków mają takie organizacje- musisz zadzwonić pod ich numer. Np numer telefonu zaufania w krakowie - 12 413-71-33 Odpowiedz Link Zgłoś
hellokiciara Re: Przemoc.. 11.10.10, 19:01 Nie można używać kar cielesnych wobec dzieci . Znam przypadki . A wiecie jak jest w ośrodkach ? Zapewne wiecie . " Nie wytrzesz butów dostajesz od nauczyciela , wytrzesz dostajesz od osób zamieszkujących ośrodek . Tam nie ma lekko . Rzadko się zdarza , że po ośrodku młodzież się poprawia nawet jest jeszcze gorzej . Jest raczej agresywna . odwzajemnia to co się wydarzyło w ośrodku . Odpowiedz Link Zgłoś
linda znam przypoadki 11.10.10, 19:02 taki fakt można rozwiązać z ( tym kimś ) a wrazie powtórzenia zgłosić pedagog do szkoły.najpierw zaradzam rozmowę z tym kimś a dopiero puźniej interweniować. za kilkukrotne zgłoszenie sprawa idzie do sądu a w najgorszym wypadku , poszkodowany syn / córka zostaje odebrany rodzicom do domu dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
linda Re: znam przypoadki 11.10.10, 19:06 lub do sióstr, księży i nie jest tam wcale lekko jak już ktoś u góry wspomniał. to cięzka sprawa , a dzieciom często wydaje się , że gdy naskarżą na rodziców czy opiekunów i pujdą do takiego ośrodka to będzie dobrze. a właśnie często bywa tak , że się mylą i bardzo tęsknią za domem gdzie jednak nie było im źle Odpowiedz Link Zgłoś
kara16 Re: Przemoc.. 11.10.10, 19:03 Nie powinno. Każdy nawet rodzice dostawali złe oceny więc za to nie powinni stosować kar no chyba że ktoś naprawdę jest leniem. A jeżeli chodzi o rozrabianie to jestem za stosowaniem kar cielesnych oczywiście nie wyżywaniem się tylko daniem do zrozumienia coś. Odpowiedz Link Zgłoś
honeey Re: Przemoc.. 11.10.10, 19:11 nie jestem za wychowywaniem bezstresowym że wszystko dziecku wolno no ale nie żeby bić nawet klapsa bym nie dała ... a co do wyzwisk to wydaje mi się że one jeszcze bardziej bolą niż przemoc cielesna można dziecku zniszczyć psychikę Odpowiedz Link Zgłoś